فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 42 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/24
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم شمسایی*، سید ضیاء الدین تابعی صفحات 7-20
    توجه به امر سیاست و سلامت بر مبنای حکمت متعالیه، در راستای بهبود نظام سلامت و آموزش پزشکی کشور، جایگاه بنیادین داشته و امکان تلفیق و پیوند تعالیم دینی و پزشکی مدرن توسط دولت متعالیه جهت نگرش همه جانبه به سلامت، از امور ضروری است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه طب متعالیه در فلسفه سیاسی اسلام بوده و با روش توصیفی- تحلیلی نشان داده شد که در چارچوب نگرش فلسفه سیاسی، و با بهره گیری عمیق از مبانی تفکر اسلامی (قرآن و سنت) می توان شالوده ای محکم برای تعالی ابعاد وجودی انسان ها ایجاد نمود و چالش های نظام سلامت را با یاری گرفتن از طب متعالیه، اصلاح کرد. چراکه در نظام اسلامی انتظار بر این است که به سلامت و بهداشت از جنبه متعالی و اسلامی نیز توجه شود. از این رو توجه به امر سیاست و سلامت بر مبنای حکمت متعالیه، در راستای بهبود نظام سلامت و آموزش پزشکی و تلفیق و پیوند تعالیم دینی و پزشکی مدرن توسط دولت متعالیه، جهت نگرش همه جانبه به سلامت از امور ضروری است. طب متعالیه از آنجایی که علمی ذوساحتین بوده دارای ابعاد مادی و معنوی است و متشکل از بینش ها و ارزش هاست، که می تواند جایگزین سلامت مدرن که نگاهی تک ساحتی و پوزیتیویستی به انسان دارد، گردد. از شاخصه های فلسفه اسلامی سلامت و سیاست این است که از لحاظ ظاهری دارای ابعاد کنشی و رفتاری و از آثار معنوی آن، تعالی در سلامت نفسانی، روحانی و قلبی است؛ که در سلامت افراد و دولت نقش بسزایی دارد. از این رو فلسفه اسلامی سلامت و سیاست دربرگیرنده سلامت جسمی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... می باشد که نشان از ملازم و مکمل بودن آنهاست که حضور فعال، دوراندیشی و حزم دولتمردان را در راستای توجه اساسی و پیاده نمودن طب متعالیه را در جامعه، می طلبد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی اسلام، طب متعالیه، بهداشت و درمان، پزشکی، نظام سلامت
  • کتایون خواجوی، محمدتقی بیگلر*، احمد کریمی صفحات 21-42

    در میان رویکردهای مختلف و منظرهای متفاوت به انسان، فهم ادیبان و شعرا از این مفهوم پیچیده و چندبعدی، ازجمله رویکردهایی است که می‎تواند ما را به درک بهتری از مفهوم انسان رهنمون شود؛ زیرا شاعر امکان بازنمایی یک مفهوم در شعر خود را در عالی‎ترین و لطیف‎ترین تعابیر در اختیار دارد. از این طریق با بازخوانی یک شعر می‎توان به فهمی دقیق از یک مفهوم در زمانه شاعر رسید. اینکه انسان سیاسی چگونه نزد ادیبان بازنمایی می شود، مسئله بسیار مهمی است که زاویه و بعد جدیدی از دانش انسان‎شناسی را می‎گشاید. در این پژوهش براساس روش توصیفی- تحلیلی تلاش می‎شود به این پرسش پاسخ داده شود که دو شاعر نامی ایران یعنی احمد شاملو از دوره معاصر و حافظ از دوران کلاسیک، چه تصویری از انسان و انسان سیاسی ارائه می‎دهند؟ نتایج نشان می‎دهد که هر دو شاعر به مقوله انسان اسطوره ای، نگاهی ویژه دارند و تلاش می‎کنند تا جایگاه انسان در عالم هستی را تعریف و تعیین کنند. حافظ در جستجوی انسان کامل بوده که بردبار، صبور و امیدوار است؛ اما شاملو در جستجوی انسان زمینی‎شده مبارز و سلحشور است که می‎تواند جهان پیرامون خود را بسازد؛ دو رویکرد متفاوت که در سیاست بهره‎های متفاوتی را به نمایش می‎گذارد. تحول سیاسی اجتماعی در دوره حافظ در سطح حداقلی، و تلاش برای تغییر و تحول اجتماعی در دوره شاملو در سطح حداکثری است. مقوله هویت، عنصر سوم و برجسته در شعر هر دو شاعر به ویژه حافظ است، که در امر اجتماع و تحول آن بسیار اهمیت دارد. برای حافظ دوگانه عقل و عشق (دل) همواره یک منازعه بوده است و تلاش می‎کند تا تصویری روشن برای انسان خموده در فضای بی تفاوتی ایجاد کند. شاملو نگاه انسان ایرانی را ارتقاء می‎دهد و با رویکردی فرا ایرانی به مقوله انسان، سطح متفاوتی از تفسیر از انسان را برای جامعه زمانه خود صورت بندی می‎کند.

    کلیدواژگان: انسان سیاسی، جامعه، حافظ، شاملو، انسان شناسی، اسطوره، عشق
  • حسین معین آبادی*، حمیده نصیری فر صفحات 43-70
    هدف پژوهش حاضر بررسی نظریه ابوحامد امام محمد غزالی و ابن رشد اندلسی درباره فلسفه حکومت است. پژوهش بر این فرضیه است که شباهت آرای این دو اندیشمند در پذیرش دولت مقتدر، تجربه زمانه پر آشوب و تفاوت نگرش نسبت به حقوق سیاسی مردم و نوع دینی یا عرفی تشکیل نظام سیاسی است. در این پژوهش زمینه ها و زوایای ارتباط حکومت، سیاست، نحله فکری، دین و سیاست و حقوق سیاسی مردم (نقش مردم در دولت) از منظر این دو فیلسوف مورد کنکاش قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده، و نتایج نشان داد هر دو متفکر، نظریه حکومت خود را براساس طبیعت و سرشت انسان پایه ریزی می کنند. غزالی با توجه به صفات چهارگانه انسان سعی دارد انسانی الهی تربیت کند که تحت حاکمیت حاکم الهی به کنش سیاسی اقدام نماید. در مقابل، علی رغم اندک بودن آرای سیاسی ابن رشد و شرح هایی که بر آثار افلاطون و ارسطو نگاشته، اندیشه او معطوف به ایجاد مدینه فاضله بر پایه افعال فاضله است؛ او سیاست را به عنوان تدبیر نفوس اهالی مدینه برای برآورده شدن غایات ایشان تعریف می کند. نگرش دو فیلسوف در مورد حکومت و سیاست دارای شباهت هایی در تجربه زمانه پرآشوب، بدبینی به ذات انسانی، اعتقاد به دولت مقتدر و تفاوت هایی در باب حقوق سیاسی مردم، ساخت دولت براساس نیازهای عرفی (مقدمه ای بر سکولاریسم) و رابطه میان دین و سیاست است.
    کلیدواژگان: حقوق سیاسی مردم، سیاست، دین، فلسفه حکومت، ابوحامد امام محمد غزالی، ابن رشد ابوالولید محمد ابن احمد (اندلسی)
  • محسن جبارنژاد، حمدالله اکوانی*، علی مختاری صفحات 71-86

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ظرفیت سنجی فلسفه سیاسی اسلامی (مشخصا فلسفه سیاسی فارابی) در مواجهه با کارآمدی دولت از راه مداقه در بنیادهای کارآمدی است. امروزه کارآمدی دولت یکی از دغدغه های مهم اندیشمندان و جوامع محسوب می شود. معیار قضاوت عمومی درباره یک نظام سیاسی، منوط به میزان تحقق کارآمدی است. پژوهش بر این فرضیه استوار است که فلسفه سیاسی، به ویژه فلسفه سیاسی اسلامی، در افقی فراتر از دانش های یادشده، ظرفیت های مناسبی جهت بحث در باب بنیادهای کارآمدی دولت دارد، که از این میان فلسفه سیاسی فارابی به عنوان یکی از رویکردهای مهم فلسفه سیاسی اسلامی، ظرفیت ویژه ای جهت ورود به بحث کارآمدی دارد. سوال اصلی پژوهش این است که ظرفیت های اساسی فلسفه سیاسی اسلامی، بویژه آراء و اندیشه های فارابی، در مواجهه با مفهوم کارآمدی دولت، به ویژه تمهید بنیادهای کارآمدی کدامند؟ فهم کارآمدی دولت در اندیشه فارابی، مستلزم ارائه یک بسته مفهومی یا شبکه مفاهیم مرتبط با کارآمدی در اندیشه این فیلسوف است که در پژوهش حاضر، کوشش شده با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، این مفاهیم و کدها از لابه لای آثار مهم فارابی استخراج شود. برخی از مهم ترین عناصر این شبکه مفهومی عبارتند از: سعادت، فضیلت، حکمت، نبوت، محبت و عدالت.

    کلیدواژگان: دولت، کارآمدی، فلسفه سیاسی، فارابی، علم مدنی، فضیلت، حکمت، نبوت، سعادت، محبت، عدالت
  • ابراهیم برزگر، محمدتقی قزلسفلی، مهدیه ملازاده* صفحات 87-102
    درپی گسترش اندیشه تجدد در دوره پهلوی اول و با همزمانی تغییر شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه و افزایش آگاهی ها نسبت به غرب، نسل جدیدی از روشنفکران شکل گرفته اند که در عین دسترسی و مطالعه فراوان آثار تاریخی، با لایه های عمیق تری از فرهنگ و تمدن غربی آشنا بوده اند. پژوهش حاضر با هدف فهم و تبیین اندیشه سیاسی یکی از مهم ترین روشنفکران این دوره یعنی سید فخرالدین شادمان، بر آن است در قالب نظریه منطق درونی اسپریگنز، به این پرسش پاسخ دهد که شادمان بحران سامان سیاسی را چگونه دلیل یابی کرده و برای برون رفت آن چه تجویز آرمانی ارائه کرده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که مسئله اساسی شادمان، نفوذ فرهنگی- سیاسی تمدن فرنگی است. به نظر وی این مسئله ناشی از وجود و ادامه حیات فوکولی و مبلغ فرنگی می باشد. از همین رو، وی نوسازی جامع و نظام مند ساختار جامعه ایران بر پایه حفظ زبان کامل فصیح ملی (فارسی) و اخذ تمدن فرنگی با میل و احتیاط را به عنوان نظم آرمانی ترسیم نموده و راهکارهای تربیت ملی، فراگیری مقدمات تمدن غربی، لغت سازی، ترجمه درست، داشتن جرات شناخت و نترسیدن از هیچ فکر و عقیده ای، و اعزام ایرانی ایران شناس فارسی دان به فرنگ را به عنوان راهکارهای خروج از بحران تجویز می کند. این راهکارها حاکی از آن است که شادمان توجه به دستاوردهای تمدن بشری را به امر خودباوری، حفظ اصالت و هویت خودی پیوند زده و با پیش کشیدن ضرورت برخورد فعال با غرب به شکلی عالمانه و دغدغه مندانه، بر لزوم درک صحیح از مسائل پیشرفت و طراحی راهبردهای سازگار و برخواسته از فرهنگ خودی تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: مدرنیته، سنت، سید فخرالدین شادمان، الگوی اسپریگنز، زبان فارسی، تمدن غرب
  • علی اکبر جعفری ندوشن*، سید محسن حکمتی مقدم صفحات 103-118

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های یک نظام قانونگذاری مطلوب از منظر علامه محمدتقی جعفری است. سوال اصلی این است که هدف این نظام، واضعان و در نهایت، ضمانت اجرایی که استفاده می کند، چه باشند تا منافع و مصالح همه رعایت شود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که یک نظام قانونگذاری خوب از نگاه علامه جعفری نیازمند هدف والا، واضع آگاه و ضمانت اجرای موثر است. در خصوص هدف والا، ایشان معتقد است که برقراری نظم و فقدان نزاع اگرچه خوب است، اما کافی نیست. حقوق باید تلاش کند تا اهداف بزرگ تری را برآورده کند. تعالی و رشد استعدادهای انسانی به همراه تلاش برای وحدت در حقوق برای همگان، در این قسمت مطرح می شود. به عبارت بهتر، اولا یک نظام قانونی مطلوب باید در تلاش باشد تا علاوه بر فراهم آوردن نظم و امنیت، قابلیت های انسان ها را نیز شکوفا کند. ثانیا، نه تنها تمام حوزه های زندگی فرد باید تحت مدیریت یک اندیشه قانونی واحد باشد، بلکه در سراسر جهان نیز تنها یک اندیشه بر همه حاکم باشد، تا تعارض ها کمتر شود. در مورد ویژگی هایی که واضع قانون باید دارا باشد، ایشان ابتدا به آگاهی جامع او نسبت به مشخصات و نیازهای تابعان خود اشاره می کند و سپس بر دور بودن او از پیوندهای شخصی، جناحی، قومی و... تاکید می نماید. در نهایت، ایشان به هنگام بحث در مورد ضمانت اجرا معتقد است که تعلیم و تربیت جامعه در راستای ارتقای فرهنگ قانون پذیری از یک طرف، و توجه کافی به تقویت بازدارندگی در درون هر فرد از طرف دیگر، نقش بسیار موثری در موفقیت یک نظام قانونی دارد. از این رهگذر، احتیاج کمتری به ضمانت اجراهای بیرونی خواهد بود.

    کلیدواژگان: علامه محمدتقی جعفری، نظام قانون گذاری، حقوق مردم، سیاست شرعی
  • حسین فتاحی اردکانی* صفحات 119-134
    هدف پژوهش حاضر تبیین مولفه های سازنده هویت سیاسی از منظر نهج البلاغه است. هویت سیاسی یکی از مهم ترین مولفه های تشکیل نظام سیاسی و فصل تمایز کنشگری سیاسی «ما» در برابر «دیگران» است. از نظر فلاسفه، هویت اساسا وجود خارجی ندارد، بلکه امری است که ساخته می شود و سپس مبنای عمل و رفتار قرار می گیرد، اما از نگاه سیاسی هویت امری است که «ما» را از «دیگران» متفاوت می کند. در واقع هویت سیاسی شامل پاسخ به دو سوال مهم است: من که هستم؟ و من که نیستم؟ پاسخ به این سوال ها موجب تمایز بین «ما» و «دیگر» هویت های موجود در اطراف ما می شود. با رحلت پیامبر(ص) و آغاز دوران خلافت خلفای سه گانه، مبانی هویت سیاسی الهی به حاشیه رانده شد و پس از آغاز دوران حکومت حضرت علی(ع)، با مجاهدت آن حضرت، مبانی هویت سیاسی الهی مجددا در متن روش سیاسی و حکومتی ایشان قرار گرفت. بنابراین، مطالعه هویت سیاسی الهی نیازمند شناخت مولفه های آن از منظر نهج البلاغه است. این پژوهش با تمرکز بر اهمیت هویت سیاسی به دنبال پاسخ به این پرسش است که مولفه های سازنده هویت سیاسی از منظر نهج البلاغه کدامند؟ روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی، با تکیه بر تحلیل محتوای مضامین نهج البلاغه است. نتایج نشان داد که خدامحوری، تکلیف گرایی، ظلم ستیزی، مشارکت مردم و عدالت ورزی، مولفه های مد نظر نهج البلاغه هستند که پیامدهای به کارگیری آنها در نظام سیاسی علوی، تاکید بر سرچشمه گرفتن قدرت از منبع لایزال الهی، توام بودن حق و تکلیف در نظام سیاسی، مقابله با هرگونه آثار ظلم، اتکاء به رای و نظر مردم و اجرای کامل عدالت در عالی ترین مراتب آن می باشد. بنابراین، حاکمان جامعه اسلامی باید در راستای حفظ هویت اسلامی جامعه ضمن تاکید بر مولفه های فوق، در راستای آگاهی بخشی و گسترش آن در سطح جامعه جدیت لازم را داشته باشند، تا جامعه به آرمان های مطلوب و مورد نظر ارزش های اسلامی هرچه بیشتر نزدیک شود. این مسیر به وسیله فراگرد جامعه پذیری سیاسی صحیح و در یک فرایند گام به گام، با طراحی چارچوبی روشن و دقیق توسط نخبگان و متخصصان متعهد، در دسترس قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: هویت سیاسی، حضرت علی(ع)، نهج البلاغه، مشارکت مردم، عدالت، ظلم ستیزی
  • غلامرضا بهروزی لک*، محسن زواری صفحات 135-152
    یکی از مهم ترین خطرهای پیش روی هر حکومتی، بازگشت پذیری آن حکومت از اهداف، ارزش ها و اصل آن حکومت است. از آنجا که نظام ولایت فقیه مبتنی بر ولایت فقیه است، در این تحقیق به ظرفیت های نهاد ولایت فقیه در مواجهه پیشگیرانه با چالش بازگشت پذیری با روشی توصیفی - تحلیلی از دو جهت پرداخته شده است: یکی از جهت ویژگی ها و صفات ولی فقیه، و دیگری کارویژه ها و اختیارات ولی فقیه. در قسمت اول ثابت شد از آن جهت که ولایت ولی فقیه در امتداد ولایت خدای متعال و معصومین(ع) است، در این نوع از حکومت، بزرگ ترین ضمانت اجرایی قوانین، همین متشرع بودن مردم و جامعه خواهد بود. چراکه عمل به قوانین را در قالب تکلیف شرعی قلمداد می کنند. از این رو تخلف از قوانین و مقررات و تمرد از اوامر و نواهی حکومت و یا شورش علیه حکومت، به حداقل خود خواهد رسید و جلوی این نوع از چالش ها که به نوبه خود در بازگشت پذیری نظام ولایت فقیه نقش به سزایی دارد را خواهد گرفت. برخورداری نهاد ولایت فقیه از مشروعیت الهی موجب ظرفیت های متعددی ازجمله ایجاد مقبولیت و اطاعت پذیری در جامعه اسلامی را به دنبال خواهد داشت که فقدان آنها چالش اساسی در بازگشت پذیری برای هر حکومتی خواهد بود. در قسمت دوم ثابت شد که وظیفه سیاست گذاری کلان، نظارت و حفظ اهداف و ارزش ها برای ولی فقیه، این ظرفیت را ایجاد می کند که با سیاست گذاری صحیح مبتنی بر شریعت، در مسیر تعالی و اهداف نظام اسلامی، رویکرد جامعه را به سمت اهداف اولویت دار هدایت کند و این امر باعث می شود رویکرد جامعه به سمت معضل اولویت دار متمرکز شده و جلوی چالش بازگشت پذیری از این ناحیه را بگیرد. همچنین ثابت شد کارویژه نظارت و حفظ اهداف و ارزش ها می تواند به صورت پیشگیرانه جلوی بازگشت پذیری نسبت به مبانی، اهداف، ارزش ها و در نهایت اصل نظام را بگیرد.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، ولی فقیه، حاکم سیاسی، حاکمیت سیاسی، مشروعیت الهی، نظام اسلامی
  • نجفعلی غلامی* صفحات 153-172
    هدف پژوهش حاضر بررسی قدرت سیاسی پیامبر اسلام(ص) در دوران رسالت ایشان در مکه است. پژوهش بر این فرضیه استوار است که پیامبر از اولین روزهای آغاز رسالت خود تا واپسین روزهای حضورشان در مکه، در مسیر تولید و تثبیت یک قدرت و اقتدار شکوهمند، جهت ترویج و نهادینه کردن دین اسلام و فضایل اخلاقی بودند. نوع ارائه اسلام و قرار دادن شرط پذیرش ولایت حضرت توسط نومسلمانان، استفاده از قدرت عشیره ای در مسیر اسلام، به خدمت گرفتن افراد صاحب نفوذ و دارای قدرت در مسیر رسالت و جذب و استفاده از قدرت جناح های مختلف اعم از قحطانیان و عدنانیان، حاکی از نگاه ویژه ایشان به قدرت است. در این پژوهش نگاه واقع گرایانه پیامبر اسلام(ص) به قدرت بررسی شده و مساله پژوهش نه از نظر مشروعیت قدرت پیامبر(ص)، بلکه از منظر پیامبر(ص) به عنوان یک انسان و بشر عادی تحلیل می شود که برای رسیدن به یک هدف مقدس، باید قدرت مورد نیاز خود را تولید نماید. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که اولا، نگاه پیامبر اسلام(ص) به قدرت و تولید آن منفی نبود؛ ثانیا قدرت برای پیامبر(ص) یک ابزار بود، برای رسیدن به اهداف بالا و والا و فی نفسه، قدرت برای ایشان هیچ گونه ارزشی نداشت؛ ثالثا، پیامبر(ص) برای رسیدن به قدرت و تولید اقتدار، دارای اصول و مبانی خاص خود بود، ازجمله اینکه برای رسیدن به قدرت، هیچ گاه از ابزار غیر اخلاقی استفاده نکرد.
    کلیدواژگان: پیامبر اسلام(ص)، مکه، قدرت سیاسی، اعراب، نظام قبیلگی
  • روح الله شریعتی* صفحات 173-190
    در فقه سیاسی اسلام برای تنظیم روابط و تعاملات فیمابین افراد یا حاکمیت ها، قواعدی طراحی شده که همچون قانون علاوه بر نظم دهی و ثبات تعاملات، به شفافیت روابط و در نتیجه کارآمدی تعاملات منجر خواهد شد. یکی از این قواعد تقیه است که در سیاست داخلی در تعاملات با مخالفان و اقلیت ها و در سیاست خارجی در تعاملات دولت اسلامی با بیگانگان و به ویژه دشمنان، از قواعد پرکاربرد به شمار می رود. سوال اصلی پژوهش آن است که نقش تقیه در سیاست خارجی دولت اسلامی چیست؟ در این راستا، با تاکید بر دیدگاه های آیت الله خامنه ای در کاربرد این قاعده در فقه سیاسی و سیاست خارجی، نقش کلیدی آن بررسی گردید. همچنین با روش اجتهادی و با تکیه بر حکم عقل، پس از بررسی شرایط و اقسام مختلف تقیه اعم از خوفی، مداراتی و غیره، نقش این قاعده در حوزه سیاسی و بخصوص سیاست خارجی بررسی شد. اهمیت روابط سیاسی کشور اسلامی با دیگر کشورها می طلبد که برای دوری از خطرات احتمالی کشورها یا تداوم دوستی فیمابین دولت ها و به طور کلی در جهت منافع عالیه کشور اسلامی، تقیه به عنوان اصلی راهبردی به کار گرفته شود. به اعتقاد آیت الله خامنه ای این قاعده به همراه دو اصل حکمت و مصلحت از اصول سیاست خارجی کشور اسلامی به شمار می رود. این قاعده در حوزه های داخلی و خارجی با اهداف سه گانه حفظ، جذب و نفوذ در رساندن حاکمیت اسلامی و مسلمانان به اهداف خود و راه گشایی و خروج آنها از مشکلات، تجویزهایی شرعی ایجاد می کند. در صحنه بین الملل، هم دل کردن حاکمیت ها و ملت ها، حفظ وحدت مسلمانان و کیان کشور اسلامی و بر هم زدن نقشه دشمن و فریب او با تقیه امکان پذیر است. به واقع و در یک جمله فلسفه استفاده از این قاعده در فقه سیاسی، رساندن کشور اسلامی و مسلمانان جهان به اهدافی عالیه خود است.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، تقیه، فقه سیاسی، سیاست خارجی
  • محمدحسین پورامینی*، قاسم بابایی، جعفر زنگنه شهری صفحات 191-208
    پژوهش حاضر با تاکید بر دیدگاه آیت الله خامنه ای در خصوص سلاح های هسته ای بسان یک فتوا، و با ملاحظه برتری آن بر الزا م های حقوقی و التزام های اخلاقی، درصدد پاسخ به این سوال بود که «فتوای هسته ای در مقایسه با مفاهیم همگون همچون الزامات حقوقی و التزامات اخلاقی از چه جایگاهی برخوردار است»؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که فتوای هسته ای آیت الله خامنه ای مانند سایر فتواها، در مکانسیم و دستگاه اجتهاد شکل گرفته است. فتوای هسته ای از انگیزش التزام برتر، از قدرت الزام آوری بالاتر و از ضمانت اجتماعی بهتری برخوردار است. چراکه موضوع این فتوا ازجمله مسائل اجتماعی بوده که درحیطه اختیارات فقیه حاکم به شمار می رود. از این رو نه تنها بر مقلدین، بلکه بر غیرمقلدین ایشان نیز لازم الاتباع و الزام آور است. با توجه به نقش سیاست گذاری آیت الله خامنه ای در کشور و فرماندهی کل قو ا براساس اصل 110 قانون اساسی، این فتوا تنظیم کننده رفتارهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران می باشد. بر همین اساس، اطاعت از فتوای هسته ای بر تمامی ارکان حکومت الزام آور بوده و می تواند به لحاظ حقوقی، در نظام بین الملل تعهدآور باشد. بنابراین، می توان گفت که تعهد کشور نسبت به این فتوا، به دلیل ویژگی های منحصربه فرد آن، برتر از الزامات نظام معاهداتی هسته ای است.
    کلیدواژگان: فتوا، آیت الله خامنه ای، قواعد حقوقی، قواعد اخلاقی، سلاح هسته ای، اجتهاد
  • آرش رضادوست، ابراهیم متقی*، کیهان برزگر صفحات 209-228
    هدف پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش اصلی است که: علم سیاست در ایران پس از انقلاب اسلامی، دارای چه قالب های معرفت شناسانه و هستی شناسانه بوده و این امر چه تاثیری در اولویت های ساختاری نظام سیاسی داشته است؟ پژوهش بر این فرضیه استوار است که علم سیاست در ایران پس از انقلاب اسلامی، ماهیت هنجاری داشته و این امر منجربه اولویت یابی برخی از مفاهیم مانند الهام بخشی، صدور انقلاب و هویت یابی شیعیان و گروه های انقلابی در آسیای جنوب غربی شده است. در تبیین پژوهش حاضر از نظریه آموزش هنجاری و انقلاب اسلامی ایران استفاده شده است. روش پژوهش تحلیلی- تبیینی بوده و نتایج حاکی از آن است که هنجاری شدن علم سیاست در ایران پساانقلاب اسلامی بود که بر ساختارهای سیاسی تاثیر نهاده و اولویت‎ها را تغییر داد. در نتیجه کارآمدی این دانش در فضای کنش، مطلوبیت لازم را نداشته و با سردرگمی اندیشمندان و کنشگران این کژکارکردی شدت یافت. قالب های گفتمانی انقلاب ایران که در دیسیپلین علوم سیاسی انعکاس یافته، براساس جلوه هایی از هنجارهای ایدئولوژیک شکل گرفت. قالب های هنجاری و گفتمانی مبتنی بر هویت مقاومت، آثار خود را در فرآیند امنیت سازی منطقه ای به جا گذاشت. هنجارهای سیاست خارجی ایران دارای ریشه های تاریخی بوده و معطوف به نشانه هایی از مقاومت، رویارویی با بازیگران تهدیدکننده و نیروهای گریز از مرکزی می باشد که به قواعد هنجاری توجه چندانی مبذول نداشته اند. علم سیاست در ایران پس از انقلاب اسلامی تحت تاثیر فضای اجتماعی و ساختاری قرار گرفت. از آنجایی که ایران بعد از انقلاب با نشانه هایی از بحران دائمی روبرو بوده، بنابراین علم سیاست به گونه تدریجی و در فضای بحران آبدیده شد. نقش یابی علم سیاست از این جهت اهمیت دارد که بسیاری از قالب های معنایی و مفهومی آن با مفاهیم تاریخی و ارزشی جمهوری اسلامی همخوانی داشته است. پیوند قالب های هنجاری انقلاب با آموزه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از این جهت اهمیت دارد که توانست زمینه توسعه دانش برای شناخت و مقابله با تهدیدات را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: هنجاری شدن علم سیاست، انقلاب اسلامی ایران، اسلام سیاسی، علوم سیاسی، آموزش سیاسی
  • الهام ستاری، ارسلان قربانی شیخ نشین*، رضا سیمبر صفحات 229-250

    هدف پژوهش حاضر واکاوی سیاستگذاری فرهنگی در مساله آسیب های اجتماعی، با مطالعه عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت حسن روحانی است. بدین منظور با طرح این سوال اصلی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت حسن روحانی با برخورداری از مولفه هایی مانند فرهنگ، هنر، دین و رسانه برای مساله آسیب های اولویت دار (اعتیاد، فضای مجازی و فساد اخلاقی، طلاق، حاشیه نشینی و نقاط بحرانی شهری) چگونه عمل کرده است؟ از طریق نمونه گیری هدفمند، اطلاعات 17 نفر از افراد صاحب منصب در حوزه های فرهنگی و اجتماعی با مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری و تجزیه و تحلیل شد. همچنین با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده، مدل صحیح سیاست گذاری فرهنگی در مساله آسیب های اجتماعی طراحی گردید. در تحقیق حاضر، مقوله های تضادهای قومی و مذهبی، توسعه فعالیت های قرآنی، ظرفیت ها و قابلیت های فرهنگی و سرزمینی، توسعه نهاد خانواده، جایگزینی ارزش های انقلابی به جای ارزش های لیبرالی و سکولار و فقدان شناخت منظومه فکری امام و رهبری در متولیان فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که مدل سیاستگذاری فرهنگی از سوی خبرگان باید مطابق با راهبردهای مبتنی بر پاسخ به نیاز مخاطب صورت گیرد، تا ضمن کمک به مساله آسیب های اجتماعی، به افزایش سرمایه و اعتماد اجتماعی، نشاط و امید اجتماعی، بهبود حکمرانی خوب در حوزه های فرهنگی، هنری، رسانه ای، توسعه فرهنگ دینی و دستیابی به جامعه ای اخلاقی و دیندار منجر شود.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری فرهنگی، آسیب های اجتماعی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دولت دوازدهم، دولت اصلاحات، حسن روحانی
  • عباس صالحی نجف آبادی، جهانبخش مرادی*، یوسف یعقوبی منفرد صفحات 251-270
    مساله اساسی این تحقیق، شناسایی راه های مقابله با اسلام هراسی است. در این راستا، و با روش توصیفی- تحلیلی نشان داده شد که یک دسته از آثار تدوین شده در زمینه اسلام هراسی به دنبال اثبات این نکته هستند که پروژه اسلام هراسی توهمی بیش نبوده و توسط رسانه ها و مطبوعات غربی و دولت های غربی که به دنبال ساختن دشمن فرضی بعد از دوران جنگ سرد بوده اند، کلید خورده است. در طرف دیگر، گروهی از اندیشمندان غربی و اسلامی قرار دارند که معتقدند ریشه های اسلام هراسی را باید در مبانی و قالب های فکری مسلمانان و بحران های جهان اسلام جستجو نمود که منجربه رفتار خشونت آمیز مسلمانان در سطح جهان و در نتیجه، موجب گسترش هراس از اسلام گردیده است. در همین راستا، عده ای از متفکران غربی، ریشه های اسلام هراسی در غرب را به مبانی و قالب های فکری مسلمانان ارجاع می دهند و پیوسته به شهروندان غربی هشدار می دهند که خطر اسلام گرایی از فاشیسم و کمونیسم بیشتر است. در دسته آخر این نظریات، دیدگاهی منفی توسط متفکران و روشنفکران مختلف درباره منشا، ماهیت، علل و پیامدهای جنبش های اسلام گرایی در سطح جهان مطرح شده است. بنابراین، باید گفت که با توجه به ابعاد مساله اسلام هراسی لازم است با ایجاد یک زبان مشترک میان مسلمانان و غرب و پالایش مفاهیم در این حوزه و تقویت گروه های میانه رو، راهی به سوی برون رفت از این وضعیت پیدا کرد.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، بنیادگرایی، جهان غرب، مسلمانان، اسلام گرایی
  • علیرضا ناییج، محمد نگهداری* صفحات 271-284

    هدف پژوهش حاضر بررسی ملاک قطع رابطه سیاسی دولت اسلامی از منظر آیات الاحکام است. در این راستا، با روش توصیفی-تحلیلی، آیات و روایات مربوط به وجوب قطع رابطه با کفار حربی تحلیل شد. در ادامه مصادیق مختلف در آیه نهم سوره ممتحنه با عبارات، «ینهاکم الله» و «الذین قاتلوکم فی الدین» و «واخرجوکم من دیارکم» و «وظاهروا علی إخراجکم» به صورت مجزا در چند موضوع جنگ نظامی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و... بحث گردید و اشاره شد که هر دولت یا حکومتی که عامدانه و عالمانه حتی یک مورد از این دشمنی و جنگ را مرتکب شود، مشمول حکم قطع رابطه با حکومت اسلامی می گردد. ذکر این نکته نیز ضروری است، که قوت و بقای حکم تابع موضوع می باشد؛ یعنی اگر یک کافر حربی دست از جنگ با حکومت اسلامی کشید و مسیر خود را تغییر داد، طبق آیه نهم انفال، مسلمانان نیز باید از در صلح وارد شوند و به خداوند توکل نمایند؛ حتی اگر صلح آنان تاکتیکی نیز باشد، بهتر است مسلمانان صلح را بپذیرند و جنگ با آنان را متوقف نمایند. از منظر فقهی، دولت اسلامی مکلف است، روابط خود را تنها با دولت های کافر حربی نفی نموده و تعامل با دولت های دیگر را تقویت و تعمیق نماید.

    کلیدواژگان: دولت اسلامی، آیات الاحکام، کفار، جنگ، حکومت اسلامی، روابط خارجی، روابط سیاسی
  • محمدصابر صادقی*، رسول نوروزی صفحات 285-300
    پژوهش حاضر براساس تحلیل منظومه معرفتی قرآن کریم و خوانش امامین انقلاب، درصدد جایگاه‎یابی جهاد کبیر به مثابه راهبرد سیاست خارجی دولت اسلامی است. سوال اساسی این است که جهاد کبیر به مثابه یک راهبرد در پهنه سیاست خارجی، چگونه بر استقلال و عدم استحاله هویت در دولت اسلامی در مناسبات و تعاملات با جوامع، دولت‎ها و تمدن‎های دیگر دلالت می کند؟ در این راستا، با روش توصیفی- تحلیلی، رابطه میان دو متغیر جهاد کبیر و کامیابی در سیاست خارجی(حفظ استقلال و عدم استحاله هویت اسلامی) مورد تحلیل قرار گرفت. پژوهش بر این فرضیه استوار است که از آنجایی که جهاد کبیر چارچوب و خطوط قرمز نرمش و رعایت مصالح و منافع را مشخص کرده و همچنین چارچوب عزت براساس حکمت در تعامل خارجی را ترسیم می‎کند، مانع از سیاست گذاری و سیاست‎ورزی برخلاف هویت و استقلال دولت اسلامی متکی بر بینش و ارزش‎ها می‎شود. از نتایج پژوهش حاضر ترسیم راهبردهای عینیت بخش به جهاد کبیر در سیاست خارجی است؛ ازجمله وجوب حفاظت از هویت اسلامی و حاکمیت اسلام، دیپلماسی بر محور عزت، حکمت و مصلحت، لزوم نفی نظام کفر استکباری و مبارزه با ظلم، لزوم حمایت از ملت‎ها و دولت‎های مستضعف و لزوم مقابله با نفوذ نظام کفر.
    کلیدواژگان: جهاد کبیر، سیاست خارجی، دولت اسلامی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای، استکبارستیزی
|
  • Maryam Shamsaei *, Seyed Ziaeddin Tabei Pages 7-20
    The attention to politics and health based on transcendent wisdom, aimed at improving the country's healthcare system and medical education, holds a fundamental position. The possibility of integrating and linking religious teachings and modern medicine by the transcendent government for a comprehensive approach to health is essential. The present study investigates transcendent medicine's position in Islamic political philosophy. It demonstrates through a descriptive-analytical method that within the framework of political philosophy and with a deep understanding of Islamic thought foundations (Quran and Sunnah), a strong foundation can be laid for enhancing the existential dimensions of individuals and addressing the challenges of the healthcare system with the assistance of transcendent medicine. In the Islamic system, attention is expected to be paid to health and well-being from a transcendent and Islamic perspective. Therefore, focusing on politics and health based on transcendent wisdom for improving the healthcare system and medical education and integrating religious teachings and modern medicine by the transcendent government is essential for a holistic approach to health. Transcendent medicine, a dual-dimensional science consisting of material and spiritual dimensions composed of insights and values, can replace modern healthcare, which has a one-dimensional and positivist view of human beings. One of the characteristics of the Islamic philosophy of health and politics is that, outwardly, it encompasses behavioral and practical dimensions, and spiritually, it encompasses the transcendence in mental, spiritual, and emotional health, which plays a significant role in individual and governmental health. Therefore, the Islamic philosophy of health and politics encompasses physical, social, political, cultural, and other dimensions, indicating their inherent complementarity and interdependence. This necessitates politicians' active presence, foresight, and determination to focus on and fundamentally implement transcendent medicine in society.
    Keywords: Islamic Political Philosophy, Transcendent Medicine, Healthcare, Medicine, Healthcare system
  • Katayoon Khajavi, Mohammadtaghi Biglar *, Ahmad Karimi Pages 21-42

    Among various approaches and perspectives on humanity, the understanding of intellectuals and poets of this complex and multidimensional concept, including their viewpoints, can lead us to understand the concept of humans better. Poets can represent a concept in their poetry in the most sublime and delicate expressions. A precise understanding of a concept during the poet's time can be achieved through the reinterpretation of a poem. How political intellectuals represent man is an important issue that opens up a new angle and dimension of anthropological knowledge. In this research, based on a descriptive-analytical method, an attempt is made to answer how two renowned Iranian poets, namely Ahmad Shamloo from the contemporary period and Hafez from the classical era, portray human and political man. The results indicate that both poets have a unique view of the mythological human and strive to define and determine the position of humans in the cosmos. Hafez is searching for a complete human who is patient, enduring, and hopeful, while Shampoo is searching for a terrestrial human, a warrior who can build the world around himself, two different approaches that display different benefits in politics. The socio-political transformation in Hafez's era is minimal, while the effort for social change and transformation in Shamloo's era is maximal. The concept of identity is a prominent and significant element in the poetry of both poets, especially in Hafez's, which is highly important in social matters and its transformation. For Hafez, the duality of reason and love (heart) has always been a conflict, and he strives to create a clear image of the despondent human in an indifferent atmosphere. Shamloo elevates the view of the Iranian human and, with an overarching Iranian approach to the concept of human, presents a different level of interpretation of humanity for his contemporary society.

    Keywords: Political Man, society, Hafez, Shamloo, Anthropology, myth, Love
  • Hossein Moein Abadi Bidgoli *, Hamideh Nasirifar Pages 43-70
    The aim of the present research is to examine the theories of Abu Hamid Al-Ghazali and Abū l-Walīd Muḥammad Ibn ʾAḥmad Ibn Rušd (Averroes), regarding governance philosophy. The research is based on the hypothesis that the similarities in the views of these two thinkers regarding the acceptance of authoritative government, the experience of turbulent times, and the differences in attitude towards people's political rights and the religious or customary formation of the political system. This study examined the areas and aspects of the relationship between government, politics, intellectual context, religion, politics, and people's political rights (the role of people in government) from these two philosophers' perspectives. The research method is descriptive-analytical, and the results indicate that both thinkers established their theory of governance based on the nature and disposition of humans. Al-Ghazali, considering the fourfold characteristics of humans, seeks to cultivate a divine human who engages in political action under the rule of divine governance. In contrast, despite the few political views of Ibn Rušd and his explanations based on the works of Plato and Aristotle, his thought is devoted to the establishment of a virtuous city based on virtuous actions; he defines politics as the administration of the souls of the citizens of the virtuous city to achieve their goals. The perspectives of the two philosophers on governance and politics have similarities in experiencing turbulent times, pessimism about human nature, belief in authoritative government, and differences in people's political rights, the formation of government based on customary needs (an introduction to secularism), and the relationship between religion and politics.
    Keywords: People's Political Rights, Politics, Religion, Governance Philosophy, Abu Hamid Al-Ghazali, Abū l-Walīd Muḥammad Ibn ʾAḥmad Ibn Rušd (Averroes)
  • Mohsen Jabbarnejad, Hamdallah Akvani *, Ali Mokhtari Pages 71-86

    The main objective of the present research is to assess the capacity of Islamic political philosophy (precisely Farabi's political philosophy) to address the efficiency of government through a comparative analysis of its foundational principles. Nowadays, government efficiency is considered one of the significant concerns of intellectuals and societies. The general judgment criterion for a political system depends on the extent of governmental efficiency. This research is based on the hypothesis that political philosophy, especially Islamic political philosophy, beyond the mentioned sciences, has suitable capacities for discussing the foundations of governmental efficiency. Among these, Farabi's political philosophy, one of the significant approaches of Islamic political philosophy, has a unique capacity to engage in the discourse on efficiency. The main research question is: What are the fundamental capacities of Islamic political philosophy, especially Farabi's ideas and thoughts, in confronting the concept of governmental efficiency, especially in laying the groundwork for efficiency? Understanding government efficiency in Farabi's thought requires presenting a conceptual framework or network related to efficiency in this philosopher's thought. In this research, an attempt has been made to extract these concepts and codes from the essential works of Farabi using a descriptive-analytical method. Some of the most essential elements of this conceptual network include happiness, virtue, wisdom, prophecy, love, and justice.

    Keywords: Government, Efficiency, Political Philosophy, FARABI, Civil Science, Virtue, Wisdom, prophecy, happiness, Love, Justice
  • Ebrahim Barzegar, Mohamadtaghi Ghezelsofla, Mahdie Molazade * Pages 87-102
    Following the spread of renewal thought during the First Pahlavi era, and simultaneously with the changing political and social conditions of society and increasing awareness of the West, a new generation of intellectuals has emerged who, while having abundant access to and study of historical works, are familiar with deeper layers of Western culture and civilization. The present research aims to understand and elucidate the political thought of one of the most influential intellectuals of this period, Seyyed Fakhreddin Shadman, within the theoretical framework of Spragens' internal logic theory to answer the question of how Shadman has explained the crisis of political order and what ideal prescriptions he has proposed for its resolution. The research findings indicate that Shadman's fundamental issue is the cultural-political penetration of Western civilization. In his view, this issue stems from the existence and perpetuation of a colonial and missionary mentality. Therefore, he outlines the renewal and systematic restructuring of Iranian society based on preserving the complete national language (Persian) and embracing Western civilization with caution and inclination as the ideal order, and suggests national education strategies, acquisition of Western civilization prerequisites, lexicography, accurate translation, having the courage to recognize and not fear any thought or belief, and sending Iranian Persian scholars to Europe as solutions to overcome the crisis. These solutions indicate that Shadman links attention to the achievements of human civilization to self-confidence, preservation of authenticity and identity, and by emphasizing the necessity of actively engaging with the West in a scholarly and concerned manner, he underscores the importance of a correct understanding of progressive issues and designing compatible and culturally desired strategies.
    Keywords: Modernity, tradition, Seyyed Fakhreddin Shadman, Spragens Model, Persian language, Western civilization
  • Aliakbar Jafari Nadoushan *, Mohsen Hekmatimoghadam Pages 103-118

    The present research aims to examine the characteristics of a desirable legislation system from the perspective of Allameh Mohammad Taghi Ja'fari. The main question is what the purpose of this system is and ultimately, what executable guarantee it uses to ensure the fulfillment of everyone's interests and benefits. The research method is descriptive-analytical, and the results indicate that a sound legislation system, according to Allameh Ja'fari, requires lofty goals, clear awareness, and adequate enforcement guarantees. Regarding lofty goals, he believes that while establishing order and eliminating conflict is commendable, it is not sufficient. Rights should strive to fulfill larger objectives. Human excellence and the growth of human potential, along with efforts for unity in rights for all, are addressed in this section. In other words, firstly, a desirable legal system must endeavor to not only provide order and security but also to foster the capabilities of individuals. Secondly, not only should all aspects of individual life be under the administration of a unified legal mindset, but also there should be a single mindset governing the entire world to minimize conflicts. Concerning the characteristics that the legislator must possess, he first refers to his comprehensive knowledge of the characteristics and needs of his subjects. Then, he emphasizes his distance from personal, partisan, ethnic, etc., biases. Finally, when discussing enforcement guarantees, he believes that societal education aimed at promoting a culture of lawfulness on the one hand and sufficient attention to strengthening self-restraint within each individual, on the other hand, play a very influential role in the success of a legal system. Consequently, there will be less need for external enforcement guarantees.

    Keywords: Allameh Mohammad Taghi Ja'fari, Legislation System, People's Rights, Sharia Politics
  • Hossein Fattahi Ardakani * Pages 119-134
    The aim of the present study is to elucidate the constituent elements of political identity from the perspective of Nahj al-Balagha. Political identity is one of the most important components of forming a political system and distinguishing the political agency of "us" from "others." Philosophically, identity does not inherently exist but is constructed as the basis for action and behavior. However, politically, identity distinguishes "us" from "others." Political identity involves answering two critical questions: Who am I? and Who am I not? The answers to these questions lead to the differentiation between our identities. With the passing of the Prophet (PBUH) and the beginning of the era of the three caliphs, the foundations of divine political identity were marginalized. However, with the advent of the rule of Imam Ali (AS), through his struggles, the foundations of divine political identity were once again incorporated into his political and governmental framework. Therefore, the study of divine political identity necessitates understanding its constituent elements from the perspective of Nahj al-Balagha. This research, focusing on the importance of political identity, seeks to answer the question: What are the constituent elements of political identity from the perspective of Nahj al-Balagha? The research method is descriptive-analytical, analyzing the content of Nahj al-Balagha's themes. The results indicate that selflessness, duty orientation, opposition to oppression, people's participation, and justice are the main elements considered by Nahj al-Balagha. The implications of employing these elements in the Alawi political system include emphasizing the derivation of power from the eternal divine source, the inseparability of rights and duties in the political system, confronting any form of oppression, relying on the votes and opinions of the people, and implementing complete justice at its highest levels. Therefore, the rulers of the Islamic community must, in line with preserving the Islamic identity of society, emphasize these elements and earnestly endeavor to raise awareness and expand them throughout society so that society becomes increasingly closer to the desired ideals and Islamic values. This path will be accessible through proper political inclusiveness and a step-by-step process, with the design of a clear and precise framework by committed elites and experts.
    Keywords: Political Identity, Imam Ali (AS), Nahj al-Balagha, People's Participation, Justice, Opposition to Oppression
  • Gholamreza Behroozlak *, Mohsen Zavari Pages 135-152
    One of the most significant dangers facing any government is its potential reversibility from its goals, values, and fundamental principles. Since the system of Guardianship of the Jurist is based on the jurist's authority, this research examines the capacities of this institution to confront the challenge of reversibility proactively. Using a descriptive-analytical method, this study addresses the capacities of the Guardianship of the Jurist from two perspectives: the characteristics and attributes of the jurist and the duties and powers of the jurist. In the first part, it is established that the jurist's authority, an extension of divine authority and the infallible, ensures the highest level of compliance with the laws, as they are considered divine obligations. Consequently, violations of laws and regulations, disobedience to government orders, or rebellion against the government will be minimized, thereby mitigating challenges that play a significant role in the reversibility of the Guardianship of the Jurist system. The legitimacy bestowed upon the institution of the Guardianship of the Jurist by divine authority leads to various capacities, including fostering acceptance and obedience within the Islamic society, the absence of which poses a fundamental challenge to the reversibility of any government. In the second part, it is demonstrated that the jurist's macro-level policymaking responsibility, oversight, and preservation of goals and values create the capacity to guide society towards prioritized objectives and the lofty goals of the Islamic system through sound Sharia-based policies. This redirection of societal approaches towards prioritized objectives helps focus society's attention on essential issues and prevents the challenge of reversibility from arising in this regard. Additionally, the oversight and preservation of goals and values can proactively prevent reversibility concerning the foundations, objectives, values, and, ultimately, the principle of the system.
    Keywords: Guardianship of the Jurist, jurist, Political Authority, Political Governance, divine legitimacy, Islamic System
  • Najaf Ali Gholami * Pages 153-172
    The aim of the present research is to examine the political power of the Prophet of Islam (PBUH) during his mission in Mecca. The research is based on the hypothesis that the Prophet, from the early days of his mission until his last days in Mecca, was on the path of creating and consolidating a glorious power and authority to promote and institutionalize the religion of Islam and its moral virtues. The presentation of Islam and the placement of the condition of accepting the guardianship of the Prophet by non-Muslims, the use of tribal power on the path of Islam, employing influential individuals and powerful figures in the mission path, and attracting and utilizing the power of various factions such as Quraish and Adnanites indicate his unique view on power. This research examines the realistic view of the Prophet of Islam on power. The research issue is analyzed not from the perspective of the legitimacy of the Prophet's power but rather from the perspective of the Prophet as a human being and an ordinary human who had to produce the necessary power to achieve a sacred goal. The research method is descriptive-analytical, and the results show that firstly, the Prophet's view of power and its production was not pessimistic; secondly, power was a tool for the Prophet to achieve high and lofty goals, and in itself, power had no value for him; thirdly, the Prophet had his principles and foundations for achieving power, including never using unethical means to achieve power.
    Keywords: Prophet of Islam (PBUH), Mecca, Political Power, Arabs, Tribal System
  • Ruhollah Shariati * Pages 173-190
    In Islamic political jurisprudence, rules have been designed to regulate relations and interactions between individuals or governments, which, in addition to organizing and stabilizing interactions, will lead to transparency in relations and, consequently, the effectiveness of interactions. One of these rules is taqiyya, which is widely used in domestic politics in interactions with opponents and minorities and in foreign policy in interactions of the Islamic government with foreigners, especially enemies. The main question of this research is the role of taqiyya in the foreign policy of the Islamic government. In this regard, its vital role was examined, emphasizing Ayatollah Khamenei's viewpoints on applying this rule in political jurisprudence and foreign policy. Also, using the jurisprudential method and relying on rational reasoning, after examining the conditions and various types of taqiyya, including fear-based, strategic, etc., its role in the political sphere, especially foreign policy, was investigated. The importance of the Islamic country's political relations with other countries requires taqiyya to be used as a main strategic principle to avoid potential dangers to countries or to continue friendship between governments and, generally, in the direction of the higher interests of the Islamic country. According to Ayatollah Khamenei, along with the principles of wisdom and expediency, this rule is considered one of the principles of the foreign policy of the Islamic country. In both domestic and foreign spheres, this rule creates legal prescriptions for preserving, attracting, and influencing the achievement of the goals of Islamic governance and Muslims and the resolution of their problems. Internationally, aligning governments and nations, preserving the unity of Muslims and the entities of the Islamic country, and undermining the enemy's plans and deceits are possible through taqiyya. In fact, the philosophy of using this rule in political jurisprudence is to lead the Islamic country and Muslims to their higher goals.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Taqiyya, Political Jurisprudence, foreign policy
  • Mohammad Hosein Pouramini *, Gasim Babaei, Jafar Zanganeh Pages 191-208
    The present research, emphasizing Ayatollah Khamenei's perspective on nuclear weapons as a fatwa, and considering its superiority over legal obligations and ethical commitments, aimed to answer the question of "what position does the nuclear fatwa hold compared to analogous concepts such as legal obligations and ethical commitments?" The research method was descriptive-analytical, and the results indicate that Ayatollah Khamenei's nuclear fatwa, like other fatwas, has been formed within the mechanisms and framework of jurisprudence. The nuclear fatwa is superior in motivating compliance, has greater coercive power, and provides better social assurance. This fatwa addresses social issues falling within the jurisdiction of the jurisprudent's authority. Therefore, compliance with and adherence to this fatwa is not only mandatory for his followers but also obligatory for non-followers. Considering Ayatollah Khamenei's policymaking role in the country and his command of all branches of power based on Article 110 of the Constitution, this fatwa regulates the defensive behaviors of the Islamic Republic of Iran. Accordingly, compliance with the nuclear fatwa is obligatory for all pillars of government and can be legally binding in the international system. Therefore, it can be said that the country's commitment to this fatwa, due to its unique characteristics, surpasses the obligations of nuclear treaty regimes.
    Keywords: Fatwa, Ayatollah Khamenei, legal rules, ethical rules, Nuclear Weapons
  • Arash Reza Doost, Ebrahim Mottaghi *, Keyhan Barzegar Pages 209-228
    The present research aims to answer the central question: What were the epistemological and ontological forms of political science in Iran after the Islamic Revolution, and what influence did this have on the structural priorities of the political system? The research hypothesis is that political science in Iran after the Islamic Revolution had a normative nature, which led to prioritizing certain concepts such as inspiration, the issuance of revolution, and the identification of Shiites and revolutionary groups in southwest Asia. The present study utilizes the normalization education theory and Iran's Islamic Revolution. The research method is analytical-descriptive, and the results indicate that the normalization of political science in Iran after the Islamic Revolution impacted political structures and changed priorities. Consequently, the effectiveness of this knowledge in the realm of action needed to have the necessary desirability and intensified the confusion of intellectuals and activists. The discourse formats of the Iranian Revolution reflected ideological norms and took shape based on manifestations of ideological norms. Normative and discursive formats based on the identity of resistance affected the regional security process. Iran's foreign policy norms have historical roots. They are devoted to signs of resistance, confrontation with threatening actors, and forces escaping centralization, which have yet to pay much attention to normative rules. Political science in Iran after the Islamic Revolution came under the influence of social and structural contexts. Since Iran has faced signs of constant crisis after the revolution, political science has gradually become crisis-ridden. The role of political science is essential in that many of its semantic and conceptual formats coincide with the historical and value concepts of the Islamic Republic. The linkage of revolutionary norms with political, economic, and social teachings is vital in that it could provide a platform for expanding knowledge to recognize and confront threats.
    Keywords: Normalization of Political Science, Islamic Revolution in Iran, political Islam, Political Sciences, Political education
  • Elham Sattary, Arsalan Ghorbani Sheikh Neshin *, Reza Simbar Pages 229-250

    The aim of the present research is to explore cultural policy in the issue of social harms by studying the performance of the Ministry of Culture and Islamic Guidance during Hassan Rouhani's government. To this end, the main question posed is how the Ministry of Culture and Islamic Guidance, under Hassan Rouhani's government, has operated with components such as culture, art, religion, and media to address prioritized social harms (addiction, virtual space and moral corruption, divorce, marginalization, and urban crisis areas). Through purposive sampling, data from 17 individuals holding positions in cultural and social fields were collected and analyzed through semi-structured interviews. Furthermore, using the data-driven theory approach, a proper model of cultural policy in addressing social harms was designed. In the present study, issues such as ethnic and religious contradictions, development of Quranic activities, cultural and indigenous capacities and capabilities, development of the family institution, substitution of revolutionary values for liberal and secular values, and the lack of understanding of the intellectual framework of the Imam and leadership in cultural officials were examined. The results showed that the cultural policy model by the experts should be aligned with strategies based on responding to the needs of the audience to not only help address social harms but also lead to an increase in social capital and trust, vitality, and social hope, improvement of good governance in cultural, artistic, and media fields, development of religious culture, and achieving an ethical and religious society.

    Keywords: Cultural Policy, Social Harms, Ministry of Culture, Islamic Guidance, Twelfth Government, Reformist Government, Hassan Rouhani
  • Abas Salehi Najaf Abadi, Jahanbakhsh Moradi *, Yousef Yoqobi Monfared Pages 251-270
    This research's fundamental issue is identifying ways to combat Islamophobia. In this regard, it has been demonstrated through a descriptive-analytical method that a category of works in the field of Islamophobia seeks to prove that the Islamophobia project is not just a delusion but has been instrumentalized by Western media, press, and governments, which have sought to construct a hypothetical enemy after the Cold War era. On the other hand, there are groups of Western and Islamic intellectuals who believe that the roots of Islamophobia should be sought in the intellectual foundations and frameworks of Muslims and the crises of the Islamic world, which have led to violent behavior by Muslims on a global scale and consequently, have fueled fear of Islam. In this regard, some Western thinkers attribute the roots of Islamophobia in the West to the intellectual foundations and frameworks of Muslims and continually warn Western citizens that the danger of Islamism is greater than fascism and communism. In the latter category of these views, various intellectuals and enlightened thinkers have expressed a negative view about the origin, nature, causes, and consequences of Islamic movements on a global scale. Therefore, it should be noted that given the dimensions of the issue of Islamophobia, it is necessary to find a way out of this situation by creating a common language between Muslims and the West, refining concepts in this area, and strengthening moderate groups.
    Keywords: Islamophobia, fundamentalism, Western world, Muslims, Islamism
  • Alireza Naaeej, Mohammad Negahdari * Pages 271-284

    The aim of the present research is to examine the criterion for severing political relations of the Islamic government from the perspective of legal verses. In this regard, using a descriptive-analytical method, the verses and traditions related to the obligation of severing relations with the belligerent disbelievers were analyzed. Subsequently, various examples in the ninth verse of Surah Al-Mumtahanah with phrases such as "ینهاکم الله" (Allah forbids you), "الذین قاتلوکم فی الدین" (those who fought against you because of religion), "واخرجوکم من دیارکم" (and expelled you from your homes), and "وظاهروا علی إخراجکم" (and supported the expulsion of you) were separately discussed in various subjects such as military, economic, cultural, social, political, scientific, etc., and it was pointed out that any government or authority that intentionally and knowingly commits even one act of hostility or war is subject to the ruling of severing relations with the Islamic government. It is also necessary to mention that the strength and survival of the ruling is subject-dependent; that is, if a belligerent disbeliever refrains from war with the Islamic government and changes their course, according to the ninth verse of
    Al-Anfal, Muslims should also enter into peace and rely on God; even if their peace is tactical, it is better for Muslims to accept peace and stop fighting with them. From a jurisprudential perspective, the Islamic government is obligated to only sever its relations with belligerent disbeliever governments and strengthen and deepen interactions with other governments.

    Keywords: Islamic Government, Legal Verses, disbelievers, war, Islamic authority, Foreign Relations, Political Relations
  • Rasool Noroozi * Pages 285-300
    This research, based on the analysis of the epistemological system of the Quran and the interpretation of the Imams of the Revolution, seeks to position the Grand Jihad as a strategy in the foreign policy of the Islamic Government. The fundamental question is how Grand Jihad, as a strategy in the realm of foreign policy, indicates independence and the preservation of Islamic identity in the interactions and engagements with other societies, governments, and civilizations. In this regard, the relationship between two variables, Grand Jihad and success in foreign policy (preservation of independence and non-alienation of Islamic identity), is analyzed using a descriptive-analytical method. The research is based on the hypothesis that since Grand Jihad delineates the framework and red lines of flexibility and defines interests and benefits, as well as outlines dignity based on wisdom in foreign interactions, it prevents policymaking and diplomacy contrary to the identity and independence of the Islamic government – based on insight and values. The results of this research include outlining the strategies that give substance to Grand Jihad in foreign policy, including the necessity of preserving Islamic identity and governance, diplomacy based on dignity, wisdom, and interests, the necessity of negating the system of arrogant disbelief and fighting against oppression, the necessity of supporting oppressed nations and governments, and the necessity of countering the infiltration of the system of disbelief.
    Keywords: Grand Jihad, foreign policy, Islamic Government, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, Anti-arrogance