فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 4 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله صفریانی گرمخانی، سیدجواد امام جمعه زاده* صفحات 5-34

    نظم و امنیت اجتماعی اساس و مبنای اولیه زندگی اجتماعی می باشد که سامان و تحول در هر جامعه ای به آن وابسته است. فارابی، نخستین اندیشمند و فیلسوف سیاسی اسلام، باتوجه به عصر و زمان خود به بحث حاکم و نقش آن در قوام و نظم جامعه می پردازد. فارابی نقش حاکم یا رییس مدینه فاضله مجهز به دانش و حکمت را در برقراری امنیت و نظم زیربنا می داند؛ هرچند او برای همکاری و هماهنگی بین اعضای مدینه اهمیت ویژه ای قایل است، ولی برای نهادینه شدن نظم و امنیت ساختار سلسله مراتبی اجتماعی و حفظ آن را برجسته می داند. امام خمینی (ره) نیز از متفکران اسلامی عصر جدید و به عنوان بنیان گذار انقلاب اسلامی به برقرای امنیت و نظم در جامعه اسلامی توجه ویژه ای داشته است. امام، مانند فارابی، در نگاه به ماهیت سیاست و به نوبه آن در برقراری امنیت و نظم اجتماعی، افزون بر ابعاد مادی، به بعد معنوی هم توجه ورزیده اند و غایت سیاست با اجزای بیرونی آن را مقدمه ای برای آرامش و امنیت حقیقی و سعادت اخروی قلمداد می کنند، ولی مقوله امنیت و نظم اجتماعی در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) در مقایسه با فارابی وجوه انضمامی و عینی دارد. باتوجه به زمینه ها و تحولات سیاسی و اجتماعی در عصر امام خمینی(ره) در اندیشه سیاسی و امنیتی ایشان در کنار ویژگی های برجسته حاکم (ولی فقیه) و حکومت،  پایگاه مردمی دولت و همکاری آنان با یکدیگر و همچنین، مولفه های عدالت اجتماعی در سامان و تداوم نظم اجتماعی نقش مهمی را برعهده دارند.

    کلیدواژگان: امنیت، فارابی، امام خمینی(ره)، مردم، حاکم، ابعاد نرمافزاری و سختافزاری امنیت
  • عبدالله هندیانی*، موسی قاسم لو صفحات 35-66

    تهدید نرم به معنای تردید در مبانی، زیرساخت‏ های یک نظام سیاسی، بحران در ارزش ‏ها و باورهای اساسی جامعه و بحران در الگوهای رفتاری و هنجاری جامعه است. نیروی انتظامی با شناخت دقیق و پی بردن به هویت ارزش‏ ها و هنجارهای جامعه می‏ تواند روند تهدیدها را کنترل و از آن پیشگیری کند. ارزش ‏ها از بنیادی‏ ترین عوامل جهت ‏دهنده رفتارها و هنجارهای انسانی در هر جامعه ‏ای به شمار می ‏روند. هنجارهای اجتماعی به عنوان الگوهای رفتاری مشخص، تکلیف مردم را در شرایط و موقعیت‏ های مختلف تعیین می‏کنند. همه اعضای جامعه در سایه آگاهی از هنجارها می‏توانند رفتارهایی متناسب با انتظارات دیگران انجام دهند. هدف کلی این پژوهش بررسی نقش ارزش ‏ها و هنجارهای اجتماعی و ملی در پیشگیری از تهدید نرم با رویکرد انتظامی است. بدین منظور با بررسی دقیق زمینه ‏های مختلف تهدید نرم و احصای نقش ارزش‏ ها و هنجارهای اجتماعی در آن، ‏راهکارهای لازم برای مقابله با تهدید نرم ارایه شده است. برای انجام تحقیق با روش کتابخانه ‏ای مطالب جمع‏ آوری و نظریات مختلف در این حوزه احصا و بررسی ‏های لازم انجام و در پایان با نتیجه‏ گیری منطقی راهکار مناسب با تکیه بر نقش نیروی انتظامی ارایه شده است. با توجه به بحث‏ های انجام‏شده این نتیجه به دست آمد که پیشگیری از تهدید نرم نیازمند مشارکت آحاد جامعه و تکیه بر ارزش ‏ها و هنجارهای ملی و اسلامی‏ ایرانی و همچنین باور به هجوم و تهدید نرم، مهندسی اقدامات پیشگیرانه و معکوس، ایمن‏سازی، عمق ‏بخشی به اقدامات، امر به معروف و نهی از منکر، تقویت باورهای دینی و اصول اعتقادی، ایمان به خدا، ارتقای دانش و بصیرت، استفاده از ظرفیت‏ های نخبگان، استفاده از شیوه ‏های نرم و... است. در همه این اقدامات نیروی انتظامی به عنوان حافظ ارزش ‏ها و هنجارهای ملی و اسلامی قادر است گام‏های موثری در این زمینه بردارد.

    کلیدواژگان: ارزش، هنجار، رویکرد انتظامی، تهدید نرم، پیشگیری
  • نورالله قیصری صفحات 67-86
    مشارکت اجتماعی، به مثابه راهبرد کلان سازمان های خدمت رسان به ذی نفعان، در شرایطی که سازمان ها و محیط های عملیاتی به پیچیدگی دچار شده اند، در شناخت و ادراک و سیاست گذاری و برنامه ریزی به رهیافت نوین نیاز دارد. رهیافت شناختی - پیچیدگی که بر نقش نظام شناختی عاملان اعم ذی نفعان و خدمت رسانان، از یک سو، و پیچیدگی موضوع مشارکت اجتماعی و محیط عملیاتی، ازسوی دیگر، تاکید دارد، رهیافت نظری و راهبردی مناسب برای اقدام بهینه در این شرایط است. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، به عنوان نیروی ویژه ارایه کننده خدمات انتظامی به شهروندان و دیگر ذی نفعان، در این شرایط با وظایف گسترده و محیط پیچیده رو به روست. ادراک مختصات این محیط و موضوعات ماموریت و ماهیت کنش مشارکتی اجتماعی همراه با مختصات نظام شناختی ذی نفعان اعم از افراد، اجتماعات، سازمان ها و دولت ها از الزامات و لوازم طراحی راهبرد کلان برای اقدام بهینه برای اجرای ماموریت ها و ارتقای ظرفیت و موقعیت در نیروی انتظامی است.
    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، خدمات انتظامی، مشارکت اجتماعی، نظام شناختی، پیچیدگی
  • داود دعاگویان صفحات 87-108
    گزارش علمی راهبردهای پدافند غیر عامل در پیشگیری از آسیب پذیری فاوا ناجا با هدف نظام مند کردن تفکرات راهبردی پدافند غیر عامل در موضوع پیشگیری از ناامنی های فاوا ناجا صورت گرفته است. نظریه های پدافندغیرعامل مشخص می کند که زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، مانند مراکز داده، سیستم عامل ملی، شبکه تلفن ثابت و همراه، ماهواره، شبکه بی سیم، و فیبر نوری،جزو زیرساخت های حیاتی و به عنوان حلقه سوم از مدل 5 حلقه ای وارن بوده وکاهش آسیب پذیری آن دررویارویی با تهدیدهای دشمن و تهدیدهای طبیعی اهمیت ویژه ای دارد. روش پژوهش پیش رو کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری استادان و کارشناسان حوزه پدافند غیر عامل نفر است که از طریق جدول مورگان، به روش نمونه گیری احتمالی طبقه ای، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که پیش از اجرا اعتبارآن از راه اعتبار محتوا و پایایی آن از راه آلفای کرونباخ تایید شد. براساس نتایج به دست آمده از پژوهش ها، اصول پدافند غیر عامل در فناوری اطلاعات و ارتباطات، به طور کامل، مورد توجه قرار نگرفته است. بی توجهی به استحکامات فاوا آسیب پذیری آن ها را در مواقع بحرانی افزایش داده است. همچنین، نسبت به دیگر اصول پدافند غیر عامل، مانند توجه به اصل فریب دشمن، پراکندگی مکآن های فاوا و داشتن پناهگاه برای کارکنان فاوا توجه نشده است که این مهم آسیب پذیری فاوا را در مواقع بحرآن های ناشی از جنگ و بحرآن های طبیعی به شدت افزایش می دهد. به منظور حفاظت از تجهیزات فاوا و برقراری امنیت خدمات شبکه های ADSL با رویکرد پدافند غیر عامل و به منظور دست یافتن به اهداف ترسیم شده در اسناد پدافند غیر عامل موارد زیر، در دو بخش سخت افزاری (پدافند غیر عامل در حوزه مکانی) و نرم افزاری (پدافند غیر عامل در حوزه سیستمی نرم افزاری)پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، فاوا، پیشگیری، آسیبها، بایستها
  • عباس علی پور، جهانگیر حیدری، سید یحیی صفوی* صفحات 109-135

    یکی از ویژگی های کشورهایی که تنوع قومی و مذهبی دارند، طراحی و اجرای مدل و سیاست قومی است. هدف این پژوهش مطالعه تطبیقی الگوهای اجرا شده سیاست قومی در کشورهای مورد مطالعه است تا به کمک آن بتوان، با شناخت شاخص ها و مولفه های این مدل ها، به ارایه الگویی مناسب برای جمهوری اسلامی ایران اقدام کرد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی با روش مطالعات تطبیقی است. بر اساس یافته های پژوهش مدل ها و سیاست های قومی در هر کشوری- متناسب با ویژگی های جغرافیایی، انسانی، نظام حاکم بر مدیریت سرزمینی و...- متفاوت است؛ به نحوی که نمی توان سیاست مختص به کشوری را بدون توجه به شاخص ها و مولفه های بومی آن سرزمین اجرایی کرد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که الگو های سیاست قومی در جمهوری اسلامی ایران نمی تواند الگویی خاص از مدل های کشورهای دیگر باشد، بلکه بر پایه سیاست های چندگانه یاد شده الگوی بومی در زمینه سیاست قومی، مطابق با سیاست های مطالعه شده، الگویی است که باید به انسجام ملی و هم گرایی اقوام و نهایتا تحکیم قدرت ملی متمرکز باشد. الگویی که افزون بر انسجام ملی مانع از حذف هویت خرده فرهنگ ها باشد.

    کلیدواژگان: سیاست های قومی، الگوی بومی، همگرایی و واگرایی، تحکیم قدرت ملی، انسجام ملی
  • عباس اسلامی فارسانی صفحات 137-155
    گستردگی و تنوع ماموریت های پلیس، استفاده از مشارکت عمومی را اجتناب ناپذیر کرده است. بسیاری از ماموریت های پلیس نیاز به مشارکت اجتماعی دارد. اکنون، پلیس اقدام به جلب مشارکت اجتماعی کرده و در برخی زمینه ها از آن بهره می گیرد، ولی با محدودیت هایی نیز روبه روست. یکی از این محدودیت ها ناشناخته بودن زمینه های مشارکت برانگیز است. پژوهش هایی که در زمینه مشارکت پلیس انجام شده است عموما به بررسی عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی پرداخته اند، ولی زمینه ها و امکانات بالقوه مشارکت اجتماعی، که در راستای ماموریت های پلیس باشند، به خوبی شناخته نشده است. با شناخت سطوح حیات اجتماعی می توان این قلمرو های ناشناخته را معرفی کرد. اگر حیات اجتماعی را مشتمل بر سه سطح ساختار اجتماعی، فرهنگ و کنش فردی بدانیم و هریک از سه سطح را به دقت بررسی کنیم، بسیاری از زمینه های مشارکت برانگیز مشخص خواهند شد. سپس، با توجه به ماموریت های پلیس می توان بین این دو مجموعه اتصالی برقرار کرد و برای گسترش مشارکت اجتماعی متناظر با این ماموریت ها اندیشید. در این مقاله ضمن اشاره به رویکرد« پلیس جامعه محور»، مشارکت اجتماعی با پلیس به عنوان محور این رویکرد بررسی می شود و با مروری بر پژوهش های انجام شده، نکاتی برای تحقق مشارکت اجتماعی در انجام دادن مامور یت های پلیس پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، زمینه های اجتماعی، پلیس، جامعه
|
  • Seyyed Javad Emamjomezadeh*, Roohollah Safariani Garmkhani Pages 5-34

    Social order and societal security are the rudiments of social life. The stability and change (for better) in every society is bound up with social order and societal security. Farabi, the first Muslim thinker and political philosopher, reflected on the position of ruler, in his era, and the role he took in the stability and order of society. He believes that the role of a ruler in a utopian society, which abounds with knowledge and wisdom, is to provide basic security and order. While he emphasized the cooperation and coordination between members of a society, he placed a premium on the hierarchical social structure and its preservation for the sake of institutionalization of security and order. Imam Khomeini, one of contemporary Muslim thinkers and the founder of the Islamic Revolution, highlighted security and order in an Islamic society. Imam, like Farabi, contemplated the ontology of politics as wells as societal security and social order and stressed the spiritual aspect of security and order, apart from their materialistic aspects. He believed that the political objective of security and order along with their realization in the society is to provide real security, tranquility and heavenly bliss. Contrary to Farabi, Imam thought that societal security and social order possess abstract and concrete sides. Regarding the social and political events during his life, Imam thought, in addition to the prominent features of the ruler (Vali Faqih) and government, the public support of a government and the cooperation between the people and the government as well as social justice variables play crucial rules in safeguarding the stability and preservation of social order.

    Keywords: Security, Farabi, Imam Khomeini, people, Ruler, Theoretical, Practical Aspects of Security
  • Abd, Allah Hendiani*, Mosa Ghasemloo Pages 35-66

    Soft-Threats is means doubt in bases and structures of a political system, crisis within values and central thoughts of society and crisis in behavioral and normative patterns of society. Law Enforcement (NAJA) can to control and prevent of the threats process by exact understanding and looking about society’s values and norms identity. Values regarded as basic directing factors to behaviors and norms in all societies. Social norms as definite behavioral patterns, are determined people’s responsibilities in the different condition. All members of society in the light of awareness of norms would be able to act appropriate behaviors to other person expectations. Prevention management and confrontation with Soft-Threats as every other strategic activity, is followed frameworks and principals that Law Enforcement (NAJA) also need to this frameworks (intelligent management, society-based management, detrital management, taking steps in the framework of Law) as protector of Islamic and Iranian values and norms. The purpose of present study is examination of the role of national social values and norms in prevention of Soft-Threats and based on disciplinary approach. In this essay, have been attempted to be given necessary guidelines for encountering against Soft-Threats, by exact studying various grounds of Soft-Threats and collecting the role of social values and norms. For this purpose, on the basis of library study, contents and different views and ideas in this field was collected and in the end of the study, has been given an appropriate guideline and reasonable concluding based on the role of Law Enforcement (NAJA). By considering preformed discusses, concluding as follows: prevention of Soft-Threat required to participation of all members of society and insistence on national and Islamic Iranian values and norms, as well belief to attack and Soft-Threat management of preventive activities, safe-making, deepening to actions, promotion of good and prevention of evil, enforcement of religious beliefs and creeds, faithfulness to God, enhancing the knowledge and insight, use of elites potencies, use of soft method and etc. Obviously, NAJA have an important part in all such activities, because NAJA as protector of national and Islamic values and norms, must be took an effective steps in this area.

    Keywords: the Police, Police Service, social participation, Cognitive System, Complexity
  • Nasrollah Gheisari Pages 67-86
    Once organizations and operational environments are afflicted by the complexity of situation, social participation, as a general strategy of service-providing organizations towards service receivers, needs a fresh approach for cognition, perception, policy-making, and planning. The complexity-cognitive approach, laying emphasis on the role of agents’ cognitive system including service receivers and service providers on the one side and highlighting the complexity of the social participation and operational environment on the other side, is the most appropriate theoretical and strategic approach in such situations to take the best measures. Under such circumstances, the Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran (Police of Iran), as the special force which is responsible for providing police service for citizens and other entities, is facing a complex environment along with its wide varieties of responsibilities. The necessary requirements and means of developing a general strategy in order to take proper actions include understanding the aspects of the environment, subjects of the operations, and the essence of social participation action. It is also required to identify the features of cognitive system of service receivers including individuals, communities, organizations, and governments. This helps carry out the operations and enhance the capacity and position of the country’s police force.
    Keywords: the Police, Police Service, social participation, Cognitive System, Complexity
  • Davoud Doagooyan Pages 87-108
    Background and Objective
    A scientific report about the prevention of vulnerability in FAVA NAJA (Cyber Police) has been given. This report intended to systemize the strategic thinking on the passive defense for the sake of prevention of insecurity in FAVA NAJA. Theories on passive defense assert that the ICT infrastructure, like data center, national operating system, landline and mobile phone networks, satellite, wireless network, and optical fiber, is among the vital infrastructures and it is also the third ring in Warden’s Five Rings; therefore, reducing its vulnerability is highly important in order to face natural and enemies’ threats.
    Method
    This research is a practical study using an analytical-descriptive method. The number of samples who are professors and experts on NAJA’s defense passive is thirty eight. They are selected by means Morgan Table using the stratified probability sampling technique. The study used questionnaire as its data collection tool. Before using the questionnaire, its reliability and content validity were measured by the Cronbach’s alpha.
    Finding
    According to the research findings, the main principles of passive defense in FAVA have not been fully taken into consideration. Inattention to the strengths of FAVA increases its vulnerability in critical situation. Furthermore, other principles of passive defense including the principle of deception, distribution of FAVA places, and shelter for FAVA staff have not been attended to enough. All these increase FAVA’s vulnerability in critical situations of war and natural crises.
    Keywords: passive defense, FAVA, prevention, Musts
  • Abbas Alipour, Jahangir Heidari, Seyyed Yahya Safavi* Pages 109-135

    One of the features of countries with religious and ethnic diversity is the sketching and performing model and ethnic policy. The aim of this research is comparative study of performed patterns of ethnic policies in studied countries by which both indicators and components of the models to be recognized and both an appropriate pattern for Islamic Republic of Iran can be proposed. Research method in the present study is descriptive – analytic based on method of comparative studies. Findings show that ethnic models and policies in each country, in proportion to geographic and human features, and ruling system on territory could be different so that without regarding to native indicators and elements of the territory, it is impossible to fulfil the exclusive policies of the country. Results indicate that patterns of ethnic policies in Islamic Republic of Iran can’t be a derived special pattern from other countries model, but on the basis of mentioned multiple policies, the ideal pattern in the field of ethnic policies, corresponding to studied policies, is a combining pattern that consist of resembling, pluralism, incorporation, etc. Mentioned model must be concentrated on national consistent and convergent of people. A pattern that in addition to consistency, could be prevented the removing of sub-cultures identity.

    Keywords: ethnic policies, Appropriate Pattern, Convergent, Divergent, Multi-Ethnic Societies, National Consistency
  • Abbas Eslami Farsani Pages 137-155
    The breadth and variety of Police operations have made using public participation inevitable. Many a Police operation needs social participation. Police has already taken measures to attract public participation and utilized it in some areas; however, it faces some limitations. The unfamiliarity of participation stimulators is one the major limitations. The researches which have been carried out so far on the participation of Police generally studied the deciding factors in social participation, but the backgrounds and potential capabilities of social participation, which are in line with Police operations, have not been fully recognized yet. A proper understanding of social life levels can help explore the unknown domains of social participation. If social life is classified into three categories of social structure, culture, and individual action and if it is thoroughly studied, many participation stimulators will be determined. As a result, these two entities (Police and social participation) can be connected in regard to Police operations, so the promotion of related social participation can be deeply pondered. This paper, attending to “the society-oriented Police”, studies the public participation with Police as the pivot point of the approach. It also reviews previous researches and puts forward some suggestions about Police operations for the realization of social participation.
    Keywords: the Police, Police Service, social participation