فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ناجا - پیاپی 30 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 30 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد کیانی*، عبدالله بیرامی صفحات 5-32
    زمینه و هدف

    از مهم ترین ارگان هایی که نقشی مهم را در تعاملات مرزی با کشورهای هم جوار بر عهده دارد، فرماندهی مرزبانی جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش حاضر به دنبال طراحی و تدوین الگوی دیپلماسی مرزی فرماندهی مرزبانی جمهوری اسلامی ایران در مرزهای غرب کشور است .

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی و کیفی است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته استبا جامعه ای شامل فرماندهان (مرزبانان درجه یک دارای استوارنامه)، خبرگان و کارشناسان آشنا به موضوع پژوهش به تعداد 16 نفر به شرط اشباع نظری. تجزیه وتحلیل داده ها بااستفاده از روش تحلیل مضمون سه سطحی (مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر) انجام گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که از نظر مشارکت کنندگان، الگوی دیپلماسی مرزی جمهوری اسلامی ایران در مرزهای غرب کشور شامل 4 مضمون فراگیر، 10 مضمون سازمان دهنده و 73 مضمون پایه است. مفاهیم سیاسی، امنیتی، فرهنگی اجتماعی و اقتصادی، مفاهیمی بودند که به عنوان مضامین فراگیر در این پژوهش استخراج شدند.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحقیق بالا بیانگر این است که مرزهای غرب کشور به دلیل اهمیت کارکردی و امنیتی خود، نیازمند تقویت تعاملات مرزی در قالب دیپلماسی مرزی است و الگوی به دست آمده در این پژوهش، چارچوبی را در جهت ارتقای تعاملات مذکور ارائه می دهد. ابعاد به دست آمده در این الگو نشان می دهد که توجه و سرمایه گذاری در این بخش ها ارتباط مستقیمی با امنیت پایدار داخلی دارد؛ چراکه تامین امنیت در نواحی مرزی به عنوان لایه اولیه امنیت دفاعی منجر به تقویت امنیت در کانون های مرکزی خواهدشد.

    کلیدواژگان: الگو، دیپلماسی مرزی، مرزهای غربی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدکریم حکمت آرا* صفحات 33-58
    زمینه و هدف

    هنر می تواند هر انقلاب، تمدن و فرهنگ را ماندگار نماید. هدف تربیت هنرمند تراز برای فراگیری هنر انقلابی است، تا در دل، قلب و روح ایشان به منظور ایجاد تعهد به نظام و ادامه دهنده راه انقلاب اسلامی تاثیر بگذارد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی و ازنظر گردآوری داده ها، یک مطالعه ترکیبی در چارچوب نظری فرمایشات امام خامنه ای(مدظله العالی) است. در گام اول، با استفاده از روش تمام شمار و فیش برداری، بیانات رهبری بررسی و کلیدواژه های احصاءشده توسط تعداد 5 نفر خبره مورد ارزیابی قرار گرفت که پس از حذف واژه های مشترک و همچنین، اعمال پیشنهادهای دریافت شده، پرسش نامه تدوین، و در سطح جامعه نمونه به تعداد 80 نفر توزیع شد. برای تایید نهایی ساختار، از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار3 SMART PLS استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی تربیت هنرمند تراز انقلاب اسلامی را می توان با استفاده از سه بعد ساختار دینی و انقلابی با 10 شاخص، تخصص و تعهد هنری با 9 شاخص، فرهنگ سازی و آگاهی بخشی با 8 شاخص و درمجموع، تعداد 27 شاخص کلیدی ارزیابی نمود.

    نتایج

    الگوی هنرمند تراز با بررسی و احصاء تمام شاخص های به دست آمده در سه بعد بصیرت دینی و انقلابی هنرمند تراز، تخصص و تعهد هنری هنرمند تراز، فرهنگ سازی و آگاهی بخشی هنرمند تراز انقلابی اسلامی با شاخص های مربوطه به نتیجه می رسد.

    کلیدواژگان: تربیت انقلابی، هنر، هنرمند انقلابی، تراز انقلاب اسلامی
  • یحیی میرشکاران* صفحات 59-94
    زمینه و هدف

    آب به عنوان یکی از مولفه های موثر بر بحران های سیاسی و امنیتی داخل کشورها، روابط بین دولت ها و یکی از چالش های مهم قرن حاضر به شمار می رود. بحران کمبود آب در سطح جهانی و منطقه ای، تمایلات سیاسی و اقتصادی خاصی را در مناسبات بین المللی شکل داده است. این موضوع و پیامدهای آن، در مناسبات بین المللی ایران با کشورهای همسایه تاثیر به سزایی خواهد داشت و به نقش مدیریت منابع آب اهمیت ویژه ای می بخشد؛ از این رو، مدیریت منابع آب نقش مهمی را در کاهش تنش آب و شکل گیری امنیت پایدار در مناطق مختلف جغرافیایی ایران ایفا خواهدکرد.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد آینده پژوهی و به روش توصیفی به دنبال تحلیل شاخص های بحران آب (بارش، آب زیرزمینی و سطحی) بااستفاده از داده های ماهانه بارش، پیزومتری و هیدرومتری در محدوده فلات مرکزی ایران است. نقشه پهنه بندی سطوح بحران براساس داده های فضایی ایستگاه ها، در نرم افزار جی. آی. اس تهیه و پس از آن، نقشه وضعیت تنش و ناآرامی در سطح مناطق مختلف حوضه فلات مرکزی برای ده سال آینده ایران تهیه شد.

    یافته ها

    شاخص های تحلیل آب در حوضه آبریز فلات مرکزی پایین تر از حد معمول و در سطوح بحرانی، دسته بندی می شوند. نشانه های بحران با تنش و ناآرامی های چند سال اخیر در استان های یزد و اصفهان آغاز شده و پیش بینی روند بلندمدت ده سال آینده در نرم افزار درینک نشان دهنده کاهش مساحت تنش سطح 2 از 55 درصد به 46 درصد در10 سال آینده و افزایش مساحت تنش سطح 3 از 12 درصد به 20 درصد در ده سال آینده است و دامنه ناآرامی و تنش از استان های اصفهان و یزد به استان های تهران و البرز کشیده خواهد شد.

    نتایج

    تنش منابع آب در سناریوی ده سال آینده حوضه آبریز فلات مرکزی نشان از گسترش مساحت مناطق با سطوح تنش شدید و خیلی شدید دارد و این یعنی در10 سال آینده بر پایه سناریو شبیه سازی تغییر اقلیم، وضعیت مدیریت منابع آب بحرانی تر خواهد بود و گسترش تنش از سطوح با تنش پایین تر به سمت سطوح با تنش شدید پیش خواهدرفت و این مناطق (استان های تهران و البرز) به لحاظ شرب، کشاورزی و صنعت دچار تنش آبی می شوند.

    کلیدواژگان: بحران آب، آینده پژوهی، تنش و ناآرامی، حوضه آبریز فلات مرکزی، تغییر اقلیم
  • علیرضا سخاوت بنیس، ابراهیم قربانی*، ابوالفضل پورمنافی صفحات 95-128
    زمینه و هدف

    موضوع اشراف اطلاعاتی یکی از اولویت های مهم پلیس است و تلاش می شود تا در تمام بخش‏ های ماموریتی فراجا نهادینه سازی شود؛ ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی ارتقای اشراف اطلاعاتی با تاکید بر نقش تجهیزات هوایی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنوع آمیخته اکتشافی است. داده های پژوهش به صورت میدانی و ازطریق مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش کیفی و توزیع پرسش نامه در بخش کمی تدوین شده و روایی پرسش نامه ها ازطریق روایی صوری به تایید رسیده است. برای محاسبه پایایی پرسش نامه در بخش کیفی، از روش پایایی بین دو کدگذار با توافق 92% و برای سنجش پایایی پرسش نامه در بخش کمی، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر با 88% گزارش گردید. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل 19 نفر از خبرگان هوافراجا، پهپاد فراجا، سازمان اطلاعات و سایر پلیس های تخصصی فراجا و جامعه آماری بخش کمی نیز تعداد 73 نفر از کارشناسان سازمان های مربوطه بودند. در تحلیل داده های کیفی که در آن از روش تحلیل مضمونی جهت دار استفاده شد، نرم افزار مکس کیو دی ای و برای تحلیل توصیفی و استنباطی داده های پرسش نامه بخش کمی از نر افزار اس. پی. اس. اس. بهره برداری شد.

    یافته ها

    طبق یافته های حاصل از تحلیل مضامین در بخش کیفی، در فرآیند ارتقای اشراف اطلاعاتی فراجا با تاکید بر نقش تجهیزات هوایی، تعداد 3 مضمون فراگیر، 15 مضمون سازمان دهنده و 79 مضمون پایه ای مد نظر قرار گرفته است. نتایج بخش کمی نیز بیانگر این مهم است که ابعاد مربوطه در سطح خطای 5 درصد پیش بین های مناسبی برای تدوین الگوی ارتقا اشراف اطلاعاتی فراجا با تاکید بر نقش تجهیزات هوایی هستند.

    نتایج

    ابعاد موثر در ارتقای اشراف اطلاعاتی هوایی فراجا می توانند در قالب جهت سازها، الزامات و اشراف چندوجهی مطرح شوند و دراین خصوص، پیشنهادهایی کاربردی جهت ارتقای اشراف فراجا ازطریق کاربرد تجهیزات هوایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، تجهیزات هوایی، فراجا، الگوی ارتقا
  • رضا عبدالرحمانی*، ابراهیم داودی دهاقانی، رضا درویشی صفحات 129-158
    زمینه و هدف

    مسئله اساسی این تحقیق آن است که عوامل گوناگون موثر بر وقوع و گسترش جرایم خشن در استان خوزستان را شناسایی کند تا ازطریق آن بتوان راهکارهای پیشگیرانه را ارائه کرد.

    روش

    این پژوهش ازنظر روش توصیفی تحلیلی است و به لحاظ ماهیت، کیفی ازنوع تحلیل مضمون  است. مشارکت کنندگان شامل 6 نفر از مجرمان مرتکب جرم خشن و 4 نفر از قضات پرونده های آنها هستند. پژوهش بااستفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و تا اشباع نظری مصاحبه به عمل آمد و به منظور افزایش روایی درونی و بیرونی نیز از مشارکت کنندگان متخصص و برای تحلیل داده های متنی، از روش تحلیل مضمونی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی است که در درجه اول، عوامل اجتماعی مانند نداشتن شغل و بیکاری، مصرف موادمخدر، عدم توانایی خانواده در تامین مایحتاج زندگی، اعتیاد پدر و خود مجرم، خانواده پرجمعیت و زندگی در محله های فقیر و بعد از آن، عوامل فرهنگی مانند ماهیت زندگی اجتماعی قومی ، بی سوادی، زندگی در قالب رسومات قومی و قبیله ای و پیروی از تعصبات کورکورانه، در گرایش به جرایم خشن بسیار موثر بوده اند.

    نتایج

    زمینه های خانوادگی، شکاف های اجتماعی و فرهنگی، جغرافیا، فقر، بیکاری، افت سرمایه اجتماعی و عدم پای بندی به اخلاقیات بر شدت جرایم خشن تاثیر دارد. در این بین، از سه راهکار پیشگیرانه، اولویت با پیشگیری اجتماعی، موضعی و کیفری است؛ ضمن آنکه تاسیس و تقویت مراکز اجتماعی، فرهنگی، حمایت های فرهنگی از مردم منطقه و سرمایه گذاری ویژه و کلان در پیشگیری ها مهم است.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، جرایم خشن، پیشگیری، استان خوزستان
  • ربابه آبداری*، جعفر رجبلو صفحات 159-192
    زمینه و هدف

    فرسودگی شغلی فرآیندی از خستگی جسمی و روانی است که در اثر فشار هیجانی ثابت و پی در پی ناشی از درگیری درازمدت در انسان ایجاد می شود و حرفه پلیسی نیز یکی از مشاغل پر فشار است که وجود عوامل فشار زا در این حرفه می تواند افسران و ماموران پلیس را مستعد فرسودگی شغلی و مشکلات روان شناختی دیگری همچون افسردگی و اضطراب کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی و سلامت روان بر فرسودگی شغلی کارکنان پلیس است.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و به لحاظ هدف، کاربردی است و شیوه جمع آوری اطلاعات در آن، میدانی است.

    یافته ها

    برای دستیابی به اهداف پژوهش، تعداد 420 نفر از کارکنان پلیس پیشگیری تهران بزرگ به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای سنجش فرسودگی شغلی از پرسش نامه فرسودگی شغلی مزلج(MBI)، جهت سنجش سلامت روان، از فهرست تجدیدنظرشده علائم روانیSCL-90)) و برای سنجش عوامل شخصیتی از پرسشنامه شخصیتی نئو(NEOPI-R) استفاده شده است.

    نتایج

    اطلاعات به دست آمده که به وسیله آزمون های تی  و  من- ویتنی، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون کروسکال والیس و تحلیل رگرسیون چند متغیری خطی و با استفاده از نرم افزارspss  انجام گرفت، حاکی از آن است که بین خستگی هیجانی با برون گرایی، دلپذیر بودن و باوجدان بودن، ضریب همبستگی وجود دارد. همچنین، بین عدم کفایت شخصی با انعطاف پذیری و دلپذیر بودن ضریب همبستگی معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سلامت روان، فرسودگی شغلی، پلیس
|
  • Javad Kiani *, Abdollah Beyrami Pages 5-32
    Background and purpose

    One of the most important organizations that plays an important role in border interactions with neighboring countries is the Border Guard Command of the Islamic Republic of Iran. The current research seeks to design and compile a model of border diplomacy of the Border Guard Command of the Islamic Republic of Iran in the western borders of the country.

    Methodology

    The current research is descriptive and qualitative in terms of its practical purpose and in terms of the nature and method of data collection. The data collection tool is a semi-structured interview with a community including commanders (first-class border guards with letter of credence), experts and experts familiar with the subject of the research in the number of 16 people under the condition of theoretical saturation. Data analysis has been done using the three-level theme analysis method (basic, organizing and inclusive themes).

    Findings

    The findings of the research show that according to the participants, the pattern of border diplomacy of the Islamic Republic of Iran in the western borders of the country includes 4 overarching themes, 10 organizing themes and 73 basic themes. Political, security, cultural-social and economic concepts were the concepts that were extracted as overarching themes in this research.

    Results

    The results of the above research indicate that the western borders of the country, due to their functional and security importance, need to strengthen border interactions in the form of border diplomacy, and the model obtained in this research provides a framework to improve the aforementioned interactions. The dimensions obtained in this model show that attention and investment in these sectors are directly related to stable internal security; Because providing security in the border areas as the first layer of defense security will lead to strengthening the security in the central centers.

    Keywords: model, Border Diplomacy, Western borders, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Karim Hekmatara * Pages 33-58
    Background and purpose

    Art can perpetuate any revolution, civilization and culture. The goal of training Taraz artist is to learn revolutionary art, to influence their heart, soul and spirit in order to create commitment to the system and continue the path of Islamic revolution.

    Method

    This research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of method, and in terms of data collection, it is a combined study in the theoretical framework of Imam Khamenei's (Madazla Al-Ali) statements. In the first step, by using the total count method, the statements of the survey leader and the key words were evaluated by 5 experts, after removing the common words and also applying the suggestions received, a questionnaire was compiled, and at the level of the sample community. It was distributed to 80 people. For the final verification of the structure, confirmatory factor analysis was used in SMART PLS 3 software.

    Findings

    The model of training an artist at the level of the Islamic Revolution can be evaluated using the three dimensions of religious and revolutionary structure with 10 indicators, artistic expertise and commitment with 9 indicators, culture creation and awareness with 8 indicators and a total of 27 key indicators.

    Results

    The Taraz artist model is concluded by examining and counting all the indicators obtained in the three dimensions of the religious and revolutionary vision of the Taraz artist, the expertise and artistic commitment of the Taraz artist, the culturalization and awareness of the Islamic revolutionary Taraz artist with the relevant indicators.

    Keywords: revolutionary education, art, revolutionary artist, Level of Islamic revolution
  • Yahya Mirshekaran * Pages 59-94
    Background and purpose

    Water is considered as one of the factors affecting political and security crises within countries, relations between governments and one of the most important challenges of the current century. The global and regional water shortage crisis has shaped certain political and economic tendencies in international relations. This issue and its consequences will have a significant impact on Iran's international relations with neighboring countries and will give special importance to the role of water resources management. Therefore, water resource management will play an important role in reducing water tension and establishing stable security in different geographical regions of Iran.

    Method

    The present research, with a prospective research approach and a descriptive method, seeks to analyze water crisis indicators (rainfall, underground and surface water) using monthly rainfall, piezometric and hydrometric data in the central plateau of Iran. The zoning map of the crisis levels was prepared in GIS software based on the spatial data of the stations, and after that, the map of the state of tension and unrest in different regions of the central plateau basin of Iran was prepared for the next ten years.

    Findings

    The indicators of water degradation in the catchment area of ​​the Central Plateau are classified as lower than normal and at critical levels. The signs of crisis have started with the tension and unrest of the last few years in Yazd and Isfahan provinces, and the forecast of the long-term trend of the next ten years in the Drinc software shows a decrease in the area of ​​level 2 stress from 55% to 46% in the next 10 years and an increase in the area of ​​level 3 stress. It is from 12% to 20% in the next ten years and the scope of unrest and tension will extend from Isfahan and Yazd provinces to Tehran and Alborz provinces.

    Results

    The stress of water resources in the next ten years scenario of the Central Plateau catchment area shows the expansion of areas with severe and very severe stress levels, and this means that in the next 10 years, based on the climate change simulation scenario, the situation of water resources management will be more critical and the spread of stress It will progress from levels with lower stress to levels with severe stress and these areas (Tehran and Alborz provinces) will experience water stress in terms of drinking, agriculture and industry.

    Keywords: water crisis, Future Studies, tension, unrest, Central Plateau watershed, Climate Change
  • Alireza Sekhavat Benis, Ebrahim Ghorbani *, Abolfazl Poormanafi Pages 95-128
    Background and purpose

    The issue of intelligence elites is one of the important priorities of the police and efforts are being made to institutionalize this issue in all parts of Mammootty. Therefore، the present research was conducted with the aim of providing a model for the promotion of intelligence aristocracy with an emphasis on the role of air equipment.

    Method

    The current research method was mixed-exploratory. The research data was compiled in the field and through semi-structured interviews in the qualitative part and distribution of questionnaires in the quantitative part. The validity of the questionnaires was confirmed through face validity. To calculate the reliability of the qualitative part of the questionnaire، the reliability method between two coders with an agreement percentage of 92% was used، and to measure the reliability of the quantitative part of the questionnaire، Cronbach's alpha coefficient was used، which was reported as 88%. The participants in the qualitative part included 19 experts from Faraja Air، Faraja UAV، Intelligence Organization and other specialized police of Faraja، and the quantitative part included 73 experts from the relevant organizations. MaxQDA software was used to analyze the qualitative data using the thematic analysis method، and SPSS software was used for the descriptive and inferential analysis of the questionnaire data.

    Findings

    The findings from the analysis of the themes in the qualitative part showed that in the process of promoting the intelligence elites of Faraja، emphasizing the role of air equipment، 3 comprehensive themes، 15 organizing themes and 79 basic themes should be considered. The results of the quantitative part also indicated that the relevant dimensions at the 5% error level are suitable predictors for the development of a model for the promotion of intelligence elites، emphasizing the role of air equipment.

    Conclusion

    The results showed that the effective dimensions in the promotion of Faraja's air intelligence elites can be presented in the form of direction makers، requirements and multifaceted elites. At the end، some practical suggestions were presented for the promotion of Faraja nobles through the use of air equipment.

    Keywords: Intelligence aristocracy, air equipment, Faraja, upgrade pattern
  • Reza Abdolrahmani *, Ebrahim Davoodi Dehaghani, Reza Darvishi Pages 129-158
    Background and purpose

    The basic issue of this research is to identify various factors affecting the occurrence and spread of violent crimes in Khuzestan province, so that preventive solutions can be provided.

    Method

    This research is a descriptive analytical method and in terms of nature, it is a qualitative type of thematic analysis. Participants include 6 violent offenders and 4 judges in their cases. The research was conducted using a semi-structured interview and the interview was conducted until theoretical saturation, and in order to increase the internal and external validity, expert participants were used and thematic analysis method was used to analyze the textual data.

    Findings

    The findings indicate that, first of all, social factors such as not having a job and unemployment, drug abuse, the family's inability to provide the necessities of life, the father's addiction and the criminal himself, a large family and living in poor neighborhoods, and after that, cultural factors such as The nature of ethnic social life, illiteracy, living in the form of ethnic and tribal rituals and following blind prejudices have been very effective in the tendency to violent crimes.

    Results

    Family backgrounds, social and cultural gaps, geography, poverty, unemployment, loss of social capital and lack of adherence to ethics have an effect on the severity of violent crimes. In the meantime, among the three preventive strategies, the priority is social, cyrcle and penal prevention; At the same time, it is important to establish and strengthen social and cultural centers, cultural support for the people of the region, and special and big investment in prevention of crime.

    Keywords: social factors, cultural factors, violent crimes, prevention, Khuzestan province
  • Robabeh Abdari *, Jafar Rajabloo Pages 159-192
    Background and purpose

    Job burnout is a process of physical and mental fatigue that is caused by constant and continuous emotional pressure caused by long-term conflict in humans. The police profession is one of the stressful professions, and the existence of stressful factors in this profession can make police officers susceptible to job burnout and other psychological problems such as depression and anxiety. The purpose of this research is to investigate the effect of personality traits and mental health on job burnout of police officers.

    Method

    The research method is descriptive, correlational, and applied in terms of purpose, and the method of collecting information is field. 

    Findings

    To achieve the objectives of the research, 420 employees of the Prevention Police of Greater Tehran were selected by cluster sampling. To measure job burnout, MBI Questionnaire was used, to measure mental health, the revised list of SCL-90 was used, and to measure personality factors, NEOPI-R was used.

    Results

    The obtained information, which was conducted by T and Mann-Whitney tests, one-way analysis of variance and Kruskal-Wallis test and linear multivariate regression analysis using SPSS software, showed that between emotional exhaustion with extroversion, agreeableness and conscientiousness, the coefficient There is correlation. Also, there is no significant correlation between personal inadequacy and flexibility and agreeableness coefficient.

    Keywords: personality traits, Mental Health, Job Burnout, Police