فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روزبه کمالی*، مهدی خیراندیش صفحات 5-33

    عملکرد موفق نیروهای مسلح به برخورداری کارکنان از توانمندی و آمادگی های مورد نیاز بستگی دارد. در این تحقیق به ارایه الگوی توسعه آمادگی دفاعی کارکنان نیروهای مسلح از منظر حضرت امام خامنه ای پرداخته می شود. این تحقیق از نظر نوع داده ها کیفی و از نظر هدف، توسعه ای و از نظر روش مبتنی بر روش نظریه پردازی داده بنیاد است. جامعه پژوهش شامل محتوای بیانات و فرامین مقام معظم رهبری در خصوص نیروهای مسلح طی سال های خرداد 1368 تا اسفند 1391 است. در مدل نهایی، نقش نیروهای مسلح در دفاع از امنیت و استقلال ملی و آرمان‏ها و ارزش‏های جمهوری اسلامی ایران به عنوان شرایط علی در نظر گرفته شد و هشت مولفه برای آمادگی کارکنان نیروهای مسلح و چهار راهبرد برای ارتقای این آمادگی‏ها معرفی شد که پیامد آن ایفای موثر نقش نیروهای مسلح به عنوان مظهر اقتدار ملی، مقاومت و اقتدار اسلام است. اجرای راهبردهای ارتقای معنویت، رشد قابلیت‏های نظامی، دانشی و فناورانه و ترویج فرهنگ اسلامی می‏تواند زمینه توسعه آمادگی کارکنان نیروهای مسلح و در نهایت انجام موثر ماموریت این نیروها را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: آمادگی دفاعی همه جانبه، آمادگی کارکنان، نیروهای مسلح
  • میثم لطیفی، مرتضی اشنه در صفحات 34-71

    در این پژوهش به بررسی موردی زمینه ای عوامل موثر در استقرار و پیاده سازی نظام های جدید مدیریت عملکرد و ابزارهایی چون کارت امتیازی متوازن در سازمان بیمه و سلامت پرداخته شد و با استفاده از منابع و ادبیات غنی موجود در زمینه موضوع مذکور، دلایل عدم موفقیت نظام مدیریت عملکرد در این سازمان مورد توجه قرار گرفت. در این پژوهش دو نوع پرسشنامه با توجه به مخاطبان مختلف تهیه شد؛ دسته اول، گروه بهره برداران شامل؛ مدیران میانی و ارشد و کارشناسان بخش های مختلف سازمان، و همچنین دسته دوم راهبران نظام، که شامل متخصصان امور راهبردی، متخصصین بانک های اطلاعاتی و توسعه دهندگان نرم افزار و... بوده و مسئولیت پیاده سازی و استقرار نظام مدیریت عملکرد به عهده داشتند. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- پیمایشی بوده و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS به تعیین پایایی پرسشنامه پرداخته شد. برای بررسی فرضیه ها از دو آزمون T-test و همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده این واقعیت است که عدم درک و فهم مشترک به ویژه میان راهبران و کاربران نظام عملکرد مدیریت، مهم ترین عامل عدم استقرار صحیح نظام مذکور در سازمان مورد نظر بوده است.

    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، نظام مدیریت عملکرد، مدیریت عملکرد
  • سید عزت الله فاطمی نسب*، ابراهیم محمودزاده صفحات 72-109

    وجود ارتباطات موثر و صحیح در سازمان همواره یکی از اجزای مهم در توفیق مدیریت به شمار می رود. بنابراین می توان گفت که درک و شناخت بهتری از ارتباط موجب ارتقاء اثربخشی سازمان ها می شود. ارتباطات اثربخش منجر به ارایه اطلاعات مناسب، صحیح، کامل، سریع و به هنگام و تسهیم دانش ضمنی در لایه های مختلف سازمان گردیده و زمینه ساز اتخاذ تصمیمات مناسب به وسیله مدیران می شود. فقدان ارتباطات اثربخش علت ناکامی بسیاری از سازمان ها در جهان پویا و رو به رشد کنونی است در واقع ارتباطات، نظامی برای هماهنگی و یکپارچه سازی و ایجاد زمینه مشترک برای فعالیت سازمان و در نهایت افزایش بهره وری سازمان است. از سوی دیگر رشد روز افزون اقتصاد دانش محور و شرکت های دانش بنیان ضرورت توجه به این عامل در ارتباط با تسهیم دانش را بیش از پیش برجسته می سازد. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و روش انجام آن پیمایش است و در آن از تحلیل های توصیفی و همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران و کارشناسان حوزه شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در شهر تهران است. یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل سازمانی چون جو سازمانی، گسترش روابط افقی و عوامل فردی چون خوش بینی، ارتباط مثبت با دیگر عوامل زیرساختی چون آشنایی با فناوری ها بر فرایند تسهیم دانش اثرگذار هستند. همچنین نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داده است که داده های گردآوری شده از شرکت راه آهن به خوبی موید نظریات به کار گرفته شده در تحقیق می باشند

    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، مدیریت دانش، تسهیم دانش، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل زیرساختی
  • علی اصغر پورعزت، فاطمه فتحی، طیبه عباسی، عادله امیری سوادرودباری صفحات 110-139

    چشم انداز ملی کشور جمهوری اسلامی ایران، با دارا بودن اهداف مهمی همچون مبدل شدن به قدرت اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل، مستلزم وجود مدیرانی شایسته در سازمان های بخش عمومی و خصوصی است. پژوهش حاضر با بررسی مفاهیم شایستگی در دنیا و با استفاده از تجربیات خبرگان مدیریت در کشور، مدلی را برای تحقق چشم انداز 1404 ارایه می دهد. روش پژوهش مورد استفاده، داده بنیاد بوده، روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق با استادان دانشکده های مدیریت و روش نمونه گیری گلوله برفی بوده است. نتایج مصاحبه ها در قالب پنج مقوله اصلی شامل مهارت های ادراکی، مهارت های انسانی و ارتباطی، توان اجرایی و مدیریتی، ارزش های محوری و ویژگی های شخصی، دسته بندی شدند و در پایان نیز مدل کلی شایستگی مدیران در جهت تحقق چشم انداز 1404 جمهوری اسلامی ایران ارایه شده است..

    کلیدواژگان: شایستگی، مدل شایستگی، شایستگی مدیران، سند چشم انداز، نظریه داده بنیاد
  • مهران کشتکار، ناصر رحمدل* صفحات 140-166

    هدف این پژوهش، شناخت رهیافت های حضرت امام خامنه ای در خصوص الگوی پیشرفت است. برای این منظور از تحلیل محتوای (کمی و کیفی) و روش داده بنیاد استفاده شده است. برای شناسایی عوامل، ابتدا به مجموعه بیانات و مکتوبات امام خامنه ای  مراجعه و در مرحله بعد با به کارگیری روش نظریه پردازی داده بنیاد، تجزیه وتحلیل داده ها انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در روش نظریه داده بنیاد، سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی را شامل می شود. هم زمان با جمع آوری داده ها، تجزیه وتحلیل داده ها انجام و با بخش بندی داده ها و اطلاعات، مفاهیم و مقوله ها شکل گرفت. یافته های این تحقیق حاکی از آن است از منظر حضرت امام خامنه ای ، عواملی ازجمله: «فرهنگ، احساس عزت، انگیزش دینی و ایمان به خدا، احیای هویت، کار چالشی، آزادی فکرها، رشد علمی، تحول، عزم ملی، اعتمادبه نفس، احساس مسئولیت نسبت به آینده، مبارزه با فساد، تعریف دیدگاه و تصویرسازی آینده، مرعوب پیشرفت غرب نشدن، امنیت، نیروی انسانی مستعد، انسجام و استحکام درونی» از مولفه های اصلی پیشرفت محسوب می شوند و «اعتلای معنوی، ممانعت از نفوذ بیگانگان و دشمنان، رفاه مردم، همزیستی مهربانانه، اعتلای اخلاق، برقراری عدالت، امنیت مردم، تحول، رشد علمی» از نتایج و پیامدهای پیشرفت هستند. همچنین، پیشرفت مطلوب دارای شاخص هایی از قبیل: «رشد علمی، پیشرفت در سایه اسلام، پیشرفت همراه عدالت، تعادل دنیا و آخرت» است

    کلیدواژگان: الگو، الگوی اسلامی ایرانی، پیشرفت
  • علی محمدی، خداداد هلیلی، ناصر مدیری صفحات 167-203

    فناوری بی سیم، با داشتن ویژگی های خاصی ازجمله سادگی و تنوع کاربرد، قابلیت جابجایی و هزینه پایین در حال جایگزین شدن با فناوری های ارتباطی سنتی است. نفوذ گسترده شبکه های بی سیم از جمله موبایل و قابلیت دسترسی آسان و همه جایی به اطلاعات عمومی، خدمات بهداشت و درمان، آموزش، تجارت، تبلیغات، مشارکت مدنی، محتوای چندرسانه ای، تلویزیون همراه و غیره، دولت ها را ترغیب به بهره گیری از آن در دولت سیار به عنوان مکملی برای دولت الکترونیک نموده است. شناخت فناوری های بی سیم و مقایسه قابلیت ها و کاربردهای آنها، زمینه ساز تصمیم گیری در مورد شیوه مواجهه، جهت دهی، سرمایه گذاری، مدیریت و نظارت این شبکه هاست. در این پژوهش، ضمن بررسی فناوری ها و شبکه های بی سیم، نقش آنها در توسعه عملکرد دولت سیار بررسی شده و یک مدل مفهومی برای جایگاه شبکه های بی سیم و نحوه تعامل آن ها با دولت سیار ارایه گردیده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، تحلیلی- پیمایشی است. با استفاده از نرم افزار Smart PLS مدل مفهومی ارایه شده، با استفاده از نظرات خبرگان مورد ارزیابی قرارگرفته است. آینده نگری و برنامه ریزی راهبردی جهت انتخاب، پذیرش و مواجهه با فناوری های نوظهور در دولت سیار، مستلزم شناخت چالش ها، فرصت ها و تهدیدات شبکه های بی سیم از منظر فناورانه، مدیریت و امنیت است که در این پژوهش به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: فناوری های بی سیم، شبکه های بی سیم، دولت الکترونیک، دولت سیار
  • ارسطو توحیدی، حمید علوی صفحات 204-239

    فرایند تهیه، بررسی، اجرا و ارزیابی «بودجه»  دولت ها، به «بودجه ریزی»  معروف است. استفاده از نظام بودجه ریزی کارآمد و موثر و نهادینه کردن آن در یک نظام اقتصادی پویا، از اهداف تمامی دولت ها اعم از کشور های پیشرفته، در حال توسعه و کمتر توسعه یافته است. بنابراین واکاوی روش بودجه ریزی کشور با توجه به شرایط متفاوت ضروری است. بر این اساس پژوهش حاضر باهدف شناسایی روش بودجه ریزی متناسب، همسو و هماهنگ باسیاست های کلی اقتصاد مقاومتی انجام گردیده است. این پژوهش از لحاظ طرح تحقیق حال نگر و آینده نگر بوده و از آنجایی که هدف پژوهشگر یافتن پاسخ به مسئله و چالش اساسی است، این تحقیق در زمره تحقیقات نتیجه گرا دسته بندی می گردد و از نظر هدف تحقیق از جمله تحقیقات کاربردی است و از نظر نحوه گرد آوری داده ها، این تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی - پیمایشی قرار دارد و پژوهشگر با جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی، به شناسایی و بررسی ابعاد مختلف نظام بودجه ریزی متناسب با اقتصاد مقاومتی بر اساس روش تحقیق پرداخت و آن را با استفاده از نظر نمونه آماری انتخاب شده از بین جامعه آماری این پژوهش که 350 نفر اساتید مبرز و اندیشمندان حوزه اقتصادی، مالی و با تجربه کاری در مسئولیت های اجرایی مرتبط دولتی است، با به کارگیری آمارهای توصیفی و استنباطی مور تحلیل قرارداد که نتیجه تحقیق نشان می دهد: در بین ویژگی های اصلی نظام بودجه ریزی در فعالیت های کلان اقتصادی، 5 ویژگی از ویژگی های انتخاب شده  همسو باسیاست های کلی اقتصاد مقاومتی می باشند.

    کلیدواژگان: روش همسو، بودجه، بودجه ریزی، اقتصاد مقاومتی
|
  • Rouzbeh Kamali*, Mehdi Kheirandish Pages 5-33

    The successful performance of the armed forces depends on the required ability  and capabilities of the staff. In this research, Defense Readiness  Development Model of Armed Forces Staff has been proposed From the perspective of Imam Khamenei. This research is qualitative by data type, is Developmental research by goal type, and is basod on Grounded Theory Approach by method. The research community includes the contents of the statements and commands of the Supreme Leader for the armed forces during June 1989 to March 2012. In the final model, the role of armed forces in defense of national security and independence, aspirations and values of the Islamic Republic of Iran was considered as causal conditions and Eight components for the readiness of the Armed Forces staff and four strategies for promoting these readiness were introduced which the consequence of this is to effectively play the role of the armed forces as a manifestation of national authority, resistance and authority of Islam. The implementation of the strategies for the promotion of spirituality, the development of military, knowledge and technology capabilities and the promotion of Islamic culture can enhance the readiness of the staff of the armed forces and enable them to effectively carry out their mission.

    Keywords: Absolute Defense readiness, Staff readiness, Armed forces
  • Meysam Latifi, Morteza Ashneh Pages 34-71

    In this study, one of the underlying  factors contributing to the establishment and implementation of new systems of performance management and tools  such  as the balanced scorecard (BSC) in the insurance and health  Organization were evaluated, using the resources and rich literature available on the subject matter of the reasons for failure due to the performance management system in the organization. In this study, two types of questionnaires to suit different audiences were prepared. The first category includes user group's top and middle managers and experts from different parts of the organization, and the second group; the persons that are  responsible of  setting up and developing the system, which includes subject specialists and strategic affairs experts and databases and software developers, who are responsible for implementing and deploying performance management system in the organization. The research method in this study was descriptive survey and then using the software SPSS to determine the validity and reliability of the questionnaire were received. To evaluate the hypothesis, the two types of tests; T-test and Spearman correlation were used. The results indicate the fact that the lack of common understanding, particularly among developers and users of performance management system, has been the most important factor of incorrect posture of BSC implication in the organization.

    Keywords: BS.C, Performance Management system, performance management
  • Syyed ezatolah Fateminasab*, Ebrahim Mahmoudzadeh Pages 72-109

    Effective communication is an important element for successful management in organizations. In other words, a better understanding of communication can improve the organizational effectiveness. Effective communication leads to relevant, accurate, complete, fast and timely information and sharing tacit knowledge in different layers of an organization. It is vital to effective decision-making by managers. Lack of effective communication contributes to the failure of many organizations in today’s dynamic and fast-growing world. Communication is in fact a system for coordination and integration, creating a common ground for organizational activities, and eventually, increasing productivity in organizations. The increasing growth of knowledge-based economy and corporations highlights the need for more attention to communication associated with knowledge sharing. This is an applied survey research, using descriptive and correlational analyses. The population consists of all managers and experts of the Islamic Republic of Iran Railways Company in Tehran. The research findings showed that factors such as organizational climate, expansion of horizontal relationships and individual factors like optimism, positive relationship with other infrastructure factors like familiarity with technologies have an impact on knowledge sharing process. Moreover, the results of structural equation modeling analysis indicated that data collected from the railway company support the research hypothesis.

    Keywords: Organizational Communication, knowledge sharing, Tacit Knowledge
  • Ali Asghar Pourezzat, Fateme Fatemeh, Tayyebe Abbasi, Adeleh Amiri Savadroudbari Pages 110-139

    Iran's national vision, having first important goals such as becoming an economic power, science and technology in the region, the Islamic and revolutionary identity, inspired in the Muslim world and engage constructively and effectively in international relations requires existence competent managers in the public sector and private organizations. The present study explores the concepts of competence in the world and using the experiences of management experts in the country, provide a model for the realization of vision 1404. The Grounded Theory used for research method. Collecting Data method was depth interviews with teachers of management and colleges snowball sampling method used. Results interviews were classified in five main categories include perceptual skills, human and communication skills, power of the executive and management, core values and personal characteristics and at the end of general model of competency managers is developed in Islamic Republic of Iran to achieve the 1404 vision

    Keywords: competency, competency model, competency of the managers, document vision, grounded theory
  • Mehranr Keshtka, Naser Rahmdel* Pages 140-166

    The aim of this study is to determine the pattern of Progress based on dialogue His Excellency Supreme Leader. For this purpose the content analysis (qualitative and quantitative) and grounded method is used. To identify Factors, the set of statements and writings of Imam Khamenei (Mdzlhalaly) was presented, and then by using grounded theory methodology, data analysis was performed. Data analysis by grounded theory method, involves three steps: open coding, axial coding and selective coding. With data collection, data analysis was performed and by segmentation data, concepts and categories were emerged. At the same time collecting data, open coding was done and segmentation data, concepts and categories were formed. The results indicated that in view of the Supreme Leader (Mdzlhalaly). Culture, Sense of  dignity, Religious motivation and faith in God,The revival of identity, Challenging, Freedom of thought, Scientific development, Evolution, National determination, Self Confidence,  A sense of responsibility towards the future, fight against corruption, Illustrating the future, Not intimidated by the West, Security,  Human resources potential, Integrity and inner strength are the main components in progress. And Promote the spiritual, Preventing the infiltration of foreigners and enemies, Welfare, Promote ethics, Justice, Public safety, Evolution, Scientific development are the consequences of progress. Also, favorite progress has indices such as Scientific development, Progress in the shade of Islam, Progress with justice, balance Between world and the Hereafter.

    Keywords: pattern, Islamic- Iranian pattern, Progress
  • Ali Mohammadi, Khodadad Halili, Naser Modiri Pages 167-203

    Wireless technology, having specific features such as simplicity and variety of use, mobility and low cost are being replaced by traditional communication technologies. Widespread penetration wireless networks including mobile and easily access and ubiquitous to public information, healthcare services, education, business, advertising, civil participation, multimedia content, mobile TV, etc., urged the government to take advantage of the mobile government as a complement to e-government. Identification and comparison of wireless technologies and their applications, underlying the decision about the method of dealing, directing, financing, managing and monitoring these networks. In this paper, the technologies and wireless networks, mobile government and their role in the development of performance are surveyed and a conceptual model for wireless networks and their interaction with the mobile government is presented. This research based on its purpose is applications and based on its methodology is analytical survey. Using Smart PLS software, presented model the, whit expert’s idea is evaluated. Prospective and strategic planning to select, accept and deal with the emerging technologies in mobile government requires an understanding of the challenges, opportunities and threats of wireless networks in terms of technology, handling and security that is investigated in this research

    Keywords: Wireless technologies, Wwireless networks, e-government, Mobile government
  • Arastoo Towhidi , Hamid Alavi Pages 204-239

    Processing, review, implementation and evaluation of budget states, budgeting are called. The use of efficient and effective budgeting system and institutionalize it in a dynamic economic system, the goals of all nations, including developed countries, is developing and less developed, So the analysis method of budgeting countries according to different conditions is essential, accordingly, this study aimed to identify appropriate method of budgeting, coordinating the general economic policies of the resistance is sent. This research is a foresight type in terms of research plan and since the aim of researcher is finding a response to main problem and challenge, this research is classified in result based researches and in terms of the way of gathering the data, the research is descriptive – Survey research. The researcher by collecting data library method athletics to identified and evaluated the various aspects of the Analysis of budgeting methods in line with the general resilient economic policy, and discus cusses the model society based on research methodology and presented it to the experts who are familiar to the economic and financial debates. The Statistical society of this research comprised of 350 professors and scholars of outstanding economic, financial and administrative responsibilities associated with work experience in government and data have been gathered through field and library methodology plus questionnaire and interview tools,  analyzed using descriptive and inferential statistics thus indicate that: Among the main features of budgeting in macroeconomic activity, five attributes of selected features in line with the general economic policies important loss resistance.

    Keywords: In Line Methods, Budget, Budgeting, Resilient Economic