فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • هادی خزاعی* صفحات 1-15

    به منظور ارزیابی تاثیر آرایش های مختلف و روش کاشت بر خصوصیات کمی و کیفی بذر گوجه فرنگی رقم کارون، در سال 1391 پژوهشی در دو منطقه استان خراسان رضوی با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای اول تا سوم شامل فاصله بین ردیف در سه سطح120 ،140 و 160 سانتی متر، فاصله روی ردیف در سه سطح30، 40 و50 سانتی متر و روش کاشت یک و دو طرفه بودند. صفات مورد بررسی عملکرد میوه و بذر، تعداد میوه در بوته و  بذر در میوه، وزن هزار دانه و هکتولیتر بذر، درصد و سرعت جوانه زنی بذر بودند. نتایج تجزیه مرکب در مکان داده ها نشان داد افزایش فاصله ردیف ها از 120 به 160 سانتی متر به طور معنی داری تعداد میوه در بوته و بذر در میوه را 11.4 و 9.6 درصد افزایش داد. کاهش فاصله روی ردیف از 50 به 30 سانتی متر تعداد میوه در بوته و بذر در میوه، وزن هزار دانه و هکتولیتر بذر را به طور معنی داری به ترتیب 20.7، 11.1،  4.5 و 3.9 درصد کاهش داد. کشت دو طرفه گوجه فرنگی به طور معنی داری موجب به ترتیب 6.3، 7.8، 4.1 و 1.8 درصد کاهش در تعداد میوه در بوته و بذر در میوه، وزن هزار دانه و هکتولیتر شد. بیشترین عملکرد میوه و بذر در منطقه رخ از روش کاشت دو طرفه و آرایش کاشت 30×120 و کمترین آنها در منطقه طرق از روش یک طرفه و آرایش 50×140 با به ترتیب 2.7 و 3.1 برابر اختلاف حاصل شد. در مجموع روش کاشت دو طرفه با آرایش 30×150 سانتی متر، افزایش کمیت و کیفیت توده بذر تولیدی گوجه فرنگی را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تراکم بوته، فاصله کاشت، عملکرد بذر
  • داود کرتولی نژاد*، درخشان رحیمی، کاظم نورمحمدی، رضا نقدی صفحات 17-28

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر نانوپرایمینگ با استفاده از نانولوله های کربنی چند جداره بر تحمل به تنش خشکی بر گونه توسکای ییلاقی انجام گرفت. این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. با استفاده از محلول پلی اتیلن گلایکول 6000 در سطوح 0، 2-، 4-، 6- و 8- بار تنش خشکی در آزمایشگاه بر روی بذرهای پرایم شده با غلظت های 0، 10، 30، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر نانولوله های کربنی اعمال شد. نتایج نشان داد اثر نانو پرایمینگ و تنش خشکی بر روی شاخص های درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن تر ریشه، وزن تر ساقه و نسبت وزن تر ریشه به ساقه در سطح احتمال 99% معنی دار است. در تمام سطوح تنش خشکی، بالاترین درصد و سرعت جوانه زنی در تیمار 100 میلی گرم بر لیتر نانوکربن مشاهده شد. همچنین بیشترین وزن تر ریشه و ساقه در تمام سطوح خشکی متعلق به تیمار 30 میلی گرم بر لیتر نانوکربن بود. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که نانو پرایمینگ با نانولوله های کربنی چندجداره موجب بهبود صفات جوانه زنی بذر درخت توسکا در شرایط تنش خشکی خواهد شد.

    کلیدواژگان: رشد گیاهچه، نانو پرایمینگ، جوانه زنی بذر، پلی اتیلن گلایکول 6000، MWCNTs
  • ناهید زمانی، پرتو روشندل* صفحات 29-42

    میزان تحمل به شوری شش گونه هالوفیت (Halochnemum strobilaceum, Halostachys  belangeriana, Salsola tomentosa, Salicornia europea, Halopeplis perfoliata, Salsola crassa) در مرحله جوانه زنی در برابر غلظت های صفر، 1، 2، 3، 4 و 5 % کلرید سدیم ارزیابی شد. در غلظت های 1 و 2% کلرید سدیم همه بذرها همانند آب مقطر به طور کامل جوانه زدند. با افزایش سطح کلرید سدیم ، تفاوت بین این گونه ها آشکار شد. سه گونه دوم (متعلق به سواحل دریاچه نمک مهارلو) در مقایسه با سه گونه اول (متعلق به بیابان های گاوخونی) متحمل تر بودند. در این بین، متحمل ترین گونه S. europea بود. در مرحله دوم آزمایش ها و برای بررسی تاثیر اسید جاسمونیک بر جوانه زنی بذر در تنش شوری با غلظت های بالای کلرید سدیم، بذرها با اسید جاسمونیک (صفر، 0.01، 0.1، 1، 10 و 100 میکرومولار) پرایم شدند و در ظروف پتری تحت غلظت های مختلف کلرید سدیم قرار گرفتند: 3، 4 و 5% برای گونه های منطقه گاوخونی و 4 و 5% برای گونه های منطقه مهارلو. برای افزایش ویژگی های جوانه زنی در سطوح بالای کلرید سدیم، پرایمینگ با یک میکرومولار اسید جاسمونیک بیشترین تاثیر را داشت. با افزایش غلظت اسید جاسمونیک (از 10 تا 100 میکرومولار) اثرات بازدارنده اسید جاسمونیک بر جوانه زنی گونه های مذکور ظاهر شد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم هالوفیتی، پرایمینگ بذر، تنش شوری شدید، جاسمونات ها، متحمل به شوری
  • منصوره احمدی، سید علی محمد مدرس ثانوی*، محمد کافی، فاطمه سفیدکن، سعید ملکزاده شفارودی صفحات 43-55

    به‎منظور بررسی تاثیر اعمال سطوح مختلف تنش شوری بر خصوصیات جوانه‎زنی و رشد اولیه گیاه دارویی نوروزک، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این آزمایش سطوح مختلف تنش شوری شامل شاهد (0)، 25، 50، 75، 100، 125، 150، 175 و 200 میلی‎مولار از نمک‎های کلرید سدیم و کلرید کلسیم با نسبت 10 به 1 بکار برده شد. با افزایش شدت شوری درصد جوانه‎زنی، سرعت جوانه‎زنی، طول گیاهچه، شاخص بنیه بذر و وزن گیاهچه نوروزک به‎طور معنی‎ داری (در سطح یک درصد) کاهش یافت. به‎منظور تعیین بهترین مدل رگرسیونی برای توصیف واکنش جوانه‎زنی بذر گیاه نوروزک به شوری چهار مدل خطی، درجه دوم، دوتکه‎ای و لجستیک برازش داده شد. برای درصد جوانه‎زنی، سرعت جوانه‎زنی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر مدل دو تکه‎ای با RMSE به ترتیب برابر 3.22، 0.2، 0.25 و 0.4و R2 به ترتیب برابر 0.99، 0.98، 0.99 و 0.99 و برای وزن گیاهچه مدل لجستیک با RMSE و R2 برابر 0.01 و 0.98 به‎عنوان مدل برتر محسوب می‎شوند. بررسی این مدل‎ها نشان داد میزان کاهش مولفه ‎های جوانه‎ زنی بذر گیاه نوروزک تا حدود 90 میلی‎مولار اختلاف معنی ‎داری با شاهد نداشت. بذور این گیاه قادرند طی مراحل جوانه‎زنی و سبز شدن تا حد شوری 90 میلی‎مولار نمک (هدایت الکتریکی نه دسی‎زیمنس بر متر) را بدون کاهش معنی ‎دار در مولفه‎ های جوانه‎ زنی تحمل ‎کنند.

    کلیدواژگان: آستانه تحمل شوری، بنیه بذر و مدل‎های رگرسیونی
  • هادی غلامی*، مهدی پارسا، محمد خواجه حسینی، حمید رضا خزاعی صفحات 57-66

    به منظور تعیین اثرات محلول پاشی اوره و عناصر ریزمغذی در دوره رشدی گیاه مادری بر جوانه زنی، بنیه و سبز شدن بذور تولیدی نخود (رقم کابلی) آزمایشی به صورت طرح بلوک های کاملا تصادفی با 12 تیمار در سه تکرار طی سال زراعی 93-92 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از محلول پاشی با شش سطح: شاهد (محلول پاشی با آب)؛ محلول پاشی اوره (2 %)؛ محلول پاشی اوره (2 %) + سولفات روی (2 در هزار)؛ محلول پاشی اوره (2 %)+ سولفات آهن (3 در هزار اوره (2 %)+ سولفات روی  (2 در هزار) و آهن (3 در هزار)؛ اوره + محلول پاشی با کود کامل (3 در هزار حاوی عناصر ریزمغذی 500 قسمت در میلیون) و محلول پاشی با دو سطح، یک مرحله ای (در آغاز گلدهی) و دو مرحله ای (یکی در آغاز گلدهی و یکی در مرحله دانه بندی) که در مجموع 12 تیمار را شامل گردید. نتایج نشان داد تاثیر تیمارهای محلول پاشی بر درصد جوانه زنی معنی دار نشد ولی بیشترین سرعت جوانه زنی به ترتیب از تیمارهای دو بار محلول پاشی اوره+ روی+ آهن و تیمار اوره+کودکامل در مرحله گلدهی و دانه بندی به دست آمد. بیشترین طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه و وزن خشک گیاهچه را تیمار دو مرحله محلول پاشی اوره+ روی+ آهن در آغاز گلدهی و دانه بندی مشاهده شد که در سطح 1 % معنی دار بود. تیمار دو مرحله محلول پاشی اوره+روی+آهن بیشترین تاثیر را بر میزان بنیه بذر داشت.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، شاخصه های رشد، عناصر غذایی، محلول پاشی، نخود
  • سپیده مجرب، محمد مقدم*، الهام سعیدی پویا، رسول نریمانی صفحات 67-76

    با توجه به ارزش بومی سازی طراحی مناظر و استفاده از گراس ها و نقش بسزای آنها در فضای سبز شهری، دو آزمایش در شرایط ژرمیناتور با هدف بررسی تیمارهای هیدروپرایمینگ و اسموپرایمنیگ بر جوانه زنی و رشد گیاه چچم سخت (Lolium rigidum) اجرا گردید. در آزمایش اول اثرات هیدروپرایمینگ در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و چهار تکرار بررسی شد. تیمارها شامل: بذر خشک (شاهد) و خیساندن بذر در آب مقطر در سه زمان 12، 24 و 48 ساعت بود. آزمایش دوم جهت بررسی اسموپرایمینگ به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اول سه سطح پرایمینگ (بذور تیمارشده با آب مقطر (شاهد)، نیترات پتاسیم 0.2% و کلرید سدیم (45 ds/m) و فاکتور دوم سه زمان پرایمینگ (12، 24 و 48 ساعت) بود. درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه، متوسط سبز شدن روزانه و شاخص بنیه بذر اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش اول نشان داد، تاثیر پیش تیمار بذر با آب مقطر نسبت به شاهد در تمامی زمان ها بر روی اکثر صفات معنی دار (P<0.01) شد. نتایج آزمایش دوم حاکی از تاثیر اسموپرایمنیگ، به خصوص نیترات پتاسیم به مدت 12 ساعت بر بهبود درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص های رشد اولیه چچم بود. در نهایت، اثرات اسموپرایمینگ نسبت به شاهد و هیدروپرایمینگ قابل توجه بود.

    کلیدواژگان: اسموپرایمینگ، جوانه زنی، نیترات پتاسیم، هیدروپرایمینگ، چچم سخت
  • فهیمه سراج، ندا سلیمی تملی، همت الله پیردشتی*، یاسر یعقوبیان صفحات 77-90

    به منظور بررسی روند پاسخ صفات رویشی و فیزیولوژیک گندم رقم مروارید به پیش تیمار زیستی قارچ‏های Piriformospora indica (Pi وTrichoderma virens(Trich، در شرایط شور،آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. عامل‏ های آزمایش شامل هفت سطح شوری (صفر، 40، 80، 120، 160، 200، 240 میلی مولار NaCl) و پیش ‏تیمار زیستی قارچی شامل چهار سطح (عدم تلقیح، تلقیح با قارچPi، تلقیح با قارچ Trichو تلقیح همزمان دو قارچ) بود. نتایج تجزیه رگرسیونی بیانگر خطی بودن پاسخ بعضی از صفات از جمله قطر ساقه، تعداد برگ سبز در بوته، وزن تر و خشک شاخساره و محتوای نسبی آب برگ (RWC) نسبت به سطوح شوری بود. این صفات، با افزایش غلظت NaCl از صفر تا 240 میلی مولار، بین 13 تا 43 درصد کاهش نشان دادند. از طرفی، عکس العمل صفاتی چون ارتفاع بوته، وزن تر و خشک ساقه، و وزن تر برگ به صورت کاهشی ولی از نوع معادل های دو تکه ای بود. از سوی دیگر، پیش تیمار بذر با قارچ‏های همزیست به ویژه Pi و Trich+Pi رشد رویشی و محتوای آب نسبی برگ را به صورت قابل توجهی افزایش داد. همچنین نشت الکترولیت در اثر افزایش تنش شوری روند افزایشی داشت ولی پیش‏ تیمار زیستی بذر شیب افزایش آن را نسبت به تیمار شاهد کاهش داده و از آسیب بیشتر به گیاه جلوگیری کرد. در مجموع، نتایج بیانگر نقش مثبت همزیستی بذر گندم با قارچ های P. indica و T. virens به ویژه در شرایط شور می باشد.

    کلیدواژگان: اندوفیت، تجزیه رگرسیونی، نشت الکترولیت، قطر ساقه
  • محسن جمالی، محمدرضا جهانسوز*، رضا توکل افشاری، جواد اصغری صفحات 91-106
    جهت بررسی اثر پرایمینگ با نیترات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم سویا تحت تاثیر مدیریت های خاکورزی ، آزمایشی در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج  در تابستان و پاییز 1393 انجام شد. طرح آزمایشی به صورت کرت های خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. به طوری که خاک ورزی (خاک ورزی متداول و بدون خاک ورزی)به عنوان عامل کرت اصلی و پرایمینگ (پرایمینگ با محلول 0.4 درصد نیترات پتاسیم و بدون اعمال پرایمینگ) و رقم های ویلیامز، L17 و نکادر ، به صورت فاکتوریل به عنوان عامل در کرت های فرعی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی در این مطالعه شامل تعداد بوته در واحد سطح، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت بود. نتایچ بیانگر تاثیرپذیری تراکم بوته و عملکرد دانه از سیستم های خاک ورزی، رقم و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد می باشد. مطالعه و بررسی اثر متقابل سیستم های خاک ورزی و پرایمینگ بر تراکم بوته نشان داد که تراکم بوته تحت تاثیر سیستم خاک ورزی و پرایمینگ در سطح احتمال 1 درصد قرار گرفت به گونه ای که بیشترین تعداد بوته در زمان بدون انجام پرایمینگ و سیستم خاک ورزی حفاظتی با 25.33 بوته مشاهده شد. عملکرد دانه، اجزاء عملکرد و ارتفاع گیاه در تیمار های آزمایشی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه به طور معنی داری  با پرایمینگ بذر کاهش پیدا کرد (3.09  و 1.93 تن در هکتار به ترتیب برای شاهد(بدون پرایمینگ) و پرایمینگ با نیترات پتاسیم). رقم ویلیامز در اکثر صفات به جزء تعداد دانه در غلاف، ارتفاع  و شاخص برداشت نسبت به دیگر ارقام برتری داشت. رقم نکادر به دلیل برخورد دوره پر شدن دانه با دماهای پایین نتوانست به پتانسیل واقعی خود برسد. رقم ویلیامز در سیستم خاک ورزی متداول بیشترین عملکرد به مقدار 3559 کیلو گرم در هکتار تولید نمود. همچنین در خاک ورزی حفاظتی رقم L17 با تولید 2385 کیلوگرم در هکتار عملکرد بیشتری نسبت به سایر ارقام داشت ولی این تفاوت معنی دار نبود. در سیستم های خاکورزی حفاظتی با افزایش تراکم بوته در واحد سطح می توان کاهش عملکرد ناشی از فشردگی خاک را جبران نمود.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، شخم حفاظتی، نیترات پتاسیم، پتانسیل عملکرد
  • رضا دیهیم فرد، شهرام نظری*، یاسین قرآنی صفحات 107-117

    به منظور ارزیابی برخی مدل های رگرسیونی غیرخطی برای تخمین دماهای کاردینال جوانه زنی بذر علف هرز مهاجم ارشته خطایی (Lepyrodiclis holosteoides)، پژوهشی در آزمایشگاه تنوع زیستی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی اجرا شد. در این آزمایش بذور تحت تاثیر هشت تیمار دمایی (صفر، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) و پتانسیل رطوبت (0، 0.2-، 0.4-، 0.6- و 0.8- بار) در چهار تکرار قرار گرفتند و درصد و سرعت جوانه زنی بذور محاسبه شدند. برای بررسی و پیش بینی سرعت جوانه زنی نسبت به دما از مدل های دندان مانند، دو تکه ای و بتا 4 و 5 پارامتری استفاده گردید. به منظور ارزیابی و تعیین نکویی برازش مدل های مختلف جوانه زنی از برآوردگرهای آماری شامل ریشه دوم میانگین مربعات خطا (RMSE)، شاخص آکاییک (AIC) و ضریب تبیین (R2) استفاده شد. بالاترین درصد جوانه زنی در دمای 20 درجه سانتی گراد با 72 درصد بدست آمد. نتایج نشان داد که مدل های 4 و 5 پارامتره بتا در مقایسه با دیگر مدل ها، توانست توصیف بهتری را از واکنش سرعت جوانه زنی ارشته خطایی نسبت به دما ارایه کنند که دلیل آن R2 بالاتر (برای هر دو مدل 0.99) و AIC (73.16- و 73.27-) و RMSE (0.0092 و 0.0091) پایین تر در این مدل ها بود. بطور کلی دماهای پایه، بهینه و حداکثر ارشته خطایی به ترتیب 4.29، 19.76 و 37.55 درجه سانتی گراد با مدل 4 پارامتره بتا و 4.22، 19.72 و 37.83 درجه سانتی گراد با مدل 5 پارامتره بتا تخمین زده شد. یافته های به دست آمده این تحقیق می تواند در پیش بینی جوانه زنی ارشته خطایی در شرایط دمایی مختلف استفاده شود.

    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، علف هرز، مدل بتا، مدل دوتکه ای
  • عبدالجلیل یانق، محمد خواجه حسینی*، محمد کافی صفحات 119-132

    به منظور ارزیابی میزان جوانه زنی توده‏ های بذر در مراحل اولیه شروع آزمون جوانه زنی، به عنوان یک روش سریع برای ارزیابی بنیه ‏بذرها، نمونه بذر از بیست توده بذر کلزا، از چهار رقم مختلف (اکاپی،‏ هایولا 401، اپرا و لیکورد) که در سالهای 1386 تا 1390 تولید شده بودند، تهیه شد. آزمون جوانه زنی استاندارد بذرها در آزمایشگاه تحقیقات بذر و آزمون توانایی ظاهرشدن گیاهچه این توده‏ های بذر در خاک در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی نهایی، درصد گیاهچه عادی و متوسط زمان جوانه زنی توده‏ های بذر به ترتیب با ضریب همبستگی (r) 0.84، 0.89 و0.82 با ظاهرشدن بذرها در خاک همبستگی داشتند. تعداد بذرهای جوانه‏ زده در مراحل ابتدایی جوانه زنی، بطورمعنی‏ داری با ویژگی های جوانه زنی و همین طور ظاهر شدن گیاهچه بذرها همبستگی داشت، به طوری که درصد جوانه زنی توده‏ های بذر در روز دوم و سوم، با متوسط زمان جوانه زنی به ترتیب با ضریب همبستگی (r) 0.97 و0.92، با درصد گیاهچه عادی 0.88 و0.81 و با درصد ظاهر شدن گیاهچه در خاک به ترتیب 0.83 و 0.83 همبستگی داشتند. بنابراین می‏ توان نتیجه گرفت که درصد بذرهای جوانه زده در مراحل ابتدایی شروع جوانه زنی، می‏ تواند به عنوان شاخصی برای ارزیابی بنیه‏ بذر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آزمون بنیه، بذرهای فرسوده، جوانه زنی استاندارد، ظاهر شدن گیاهچه
  • حامد زمانی*، حمید رضا مبصر، آیدین حمیدی، علیرضا دانشمند صفحات 133-140

    به منظور بررسی اثر ابعاد مختلف بذر پلت شده بر جوانه زنی بذر و ظهور گیاهچه در خزانه توتون گرمخانه ای رقمK326، این تحقیق در مرکز تحقیقات و آموزش توتون تیرتاش (بهشهر) در سال 1396 با استفاده از دستگاه پلت بذر با محفظه دوار براساس طرح کاملا تصادفی باچهار تکرار انجام شد. بذرهای توتون ابتدا بوجاری و سپس با محلول سه درصدنیترات پتاسیم تیمار شدند. سپس بذرها با ترکیبات حاوی حشره کش، قارچ کش و پودر مخصوص پوشش دار شدند. بذرهای پلت شده پس از خشک شدن، با غربال های گرد با قطرهای 1، 1.5و 2 میلی متر تفکیک و به همراه بذرهای لخت و پلت شده وارداتی مورد آزمایش قرار گرفتند. همچنین برای ارزیابی تاثیرمدت انبارکردن برخصوصیات مورد بررسی، بذرها به مدت یک سال در شرایط دمای 10 درجه سانتی گراد رطوبت نگهداری شدند. درصد گیاهچه های عادی بلافاصله و یکسال پس از پلت کردن و ضریب سرعت جوانه زنی بذرها بلافاصله پس از پلت کردن با آزمون جوانه زنی استاندارد در آزمایشگاه و درصد ظهور گیاهچه در خزانه بلافاصله ویکسال پس از پلت کردن تعیین شدند. نتایج نشان داد بذرهای پلت شده با قطر دو میلی متر از کمترین درصد گیاهچه های عادی، درصد ظهور گیاهچه در خزانه بلافاصله و یکسال پس از پلت کردن بذرها و ضریب سرعت جوانه زنی بلافاصله پس از پلت کردن بذرها برخوردار بودند. همچنین بذرهای پلت نشده بیشترین مقادیر این ویژگی ها را به خود اختصاص دادند و قابلیت جوانه زنی و ظهور گیاهچه بذرها یکسال پس از پلت کردن کاهش معنی دار نشان نداد. براساس به نتایج این تحقیق بذرهای پلت شده با قطر 1.5 میلی متر از قابلیت جوانه زنی و ظهور گیاهچه بهتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: توتون، قابلیت جوانه زنی، اندازه بذر پلت شده، انبارکردن بذر
  • شهلا هاشمی فشارکی، آیدین حمیدی*، سعید وزان صفحات 141-159

    به منظور بررسی اثر شکل های مختلف بذر های ذرت هیبرید سینگل کراس 704 دارای درصد جوانه زنی اولیه متفاوت بر بنیه و ظهورگیاهچه در مزرعه، این پژوهش در سال 1391 درآزمایشگاه تجزیه کیفی بذر و مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج اجرا گردید. در آزمایشگاه بنیه بذرهای پهن، متوسط و گرد دارای درصد جوانه زنی اولیه 88، 90، و 92 درصد با پنج آزمون بنیه شامل سرعت خروج رادیکل (ریشه چه)، هدایت الکتریکی، خرده آجر (هیلتر)، سرما و پیری تسریع شده بررسی گردید و درصد جوانه زنی پس از 66 و 144 ساعت در آزمون سرعت خروج رادیکل، درصد ظهور گیاهچه عادی در آزمون خرده آجر، قابلیت هدایت الکتریکی، درصد جوانه زنی نهایی و گیاهچه های عادی، طول و وزن خشک گیاهچه، شاخص های طولی و وزنی گیاهچه تعیین شدند. همچنین در مزرعه درصد، سرعت ظهور و سرعت ظهور تجمعی گیاهچه و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد بذرهای پهن و دارای درصد جوانه زنی اولیه 92درصد در مقایسه با سایر شکل ها و درصدهای جوانه زنی اولیه بررسی شده، از شاخص های مرتبط با قابلیت جوانه زنی و بنیه بذر بالاتری برخوردار بودند. باوجود عدم اثر معنی دار درصد جوانه زنی اولیه متفاوت و شکل های مختلف بذر بر شاخص های مرتبط با ظهور گیاهچه در مزرعه، به علت همبستگی معنی دار بین درصد خروج رادیکل پس از 144 ساعت در آزمون سرعت خروج رادیکل و درصد ظهور گیاهچه و سرعت ظهورتجمعی گیاهچه در مزرعه، به طور موثری می توان از این آزمون در پیش بینی ظهور و استقرار گیاهچه در مزرعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذرت، قابلیت جوانه زنی، شکل های مختلف بذر، آزمون سرعت خروج رادیکل(ریشه چه)، آزمون خرده آجر
  • مهران شرفی زاده* صفحات 161-169

    به منظور بررسی اثر پیش تیمار سالیسیلیک   اسید تحت شرایط تنش خشکی بر خصوصیات جوانه زنی جو، این پژوهش در اردیبهشت ماه سال 1393اجراء گردید. بذر جو رقم زهک پس از خیساندن در محلول های [صفر(آب مقطر)، 0.7، 1.2 و 2.7 میلی مولار) سالیسیلیک اسید (SA) به مدت 24 ساعت جهت جوانه زنی در شرایط تنش خشکی به پتری دیش های حاوی 10 میلی لیتر، محلول پلی اتیلن گلیکول (6000) با پتانسیل های [صفر(شاهد)،0.5- مگاپاسکال ،1- مگاپاسکال و 1.5- مگاپاسکال] منتقل شد، صفات وابسته به جوانه زنی تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین اثر سالیسیلیک اسید بر کاهش مدت زمان جوانه زنی در سطوح پایین تنش بود. بالاترین درصد جوانه زنی(93%) و صفات موثر بر آن از تیمار خیساندن بذر با اسید سالیسیلیک ‍ با حداقل غلظت (0.7 میلی مولار) وسطوح کم تنش خشکی به دست آمد. بنیه بذر و شاخص قدرت گیاه چه در غلظت های بالای اسید سالیسیلیک و سطوح بالای تنش خشکی کاهش یافت. در این تحقیق تنش خشکی باعث کاهش صفات مرتبط به جوانه زنی و سالیسیلیک اسید باعث کاهش اثر سوء تنش خشکی بر صفات وابسته به جوانه زنی شد.

    کلیدواژگان: آلومتریک، درصد جوانه زنی، زمان جوانه زنی، اسید سالیسیلیک
  • وفا طرفی، عبدالرزاق دانش شهرکی*، کرامت الله سعیدی، محسن مبینی دهکردی، پژمان طهماسبی صفحات 171-183

    به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد گیاه بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه دارویی بادرشبو (Darcocephalum moldavica L.)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه زراعت دانشگاه شهرکرد انجام شد. تیمارهای مورد آزمایش شامل شاهد (عدم تلقیح باکتریایی)، تلقیح با باکتری های Rhodococcus sp.، Corynebacterium sp.، Mycobacterium sp.، Bacillus sp.، Azotobacter sp.، Pseudomonasputida، Pseudomonas  fluorescensو تلقیح با مخلوطی از باکتری ها می باشند. نتایج نشان داد تیمارهای تلقیح باکتریایی  اثر معنی داری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، زمان تا 50 درصد جوانه زنی، طول و وزن ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه، ضریب آلومتری و شاخص ویگور در سطح احتمال یک درصد داشتند. تیمار تلقیح باکتریایی Bacillus sp. بیش ترین تاثیر را بر صفات متوسط زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، زمان تا 50 درصد جوانه زنی، طول و وزن ریشه چه، ساقه چه وگیاهچه، ضریب آلومتری و شاخص ویگور داشت و تیمار تلقیح باکتریایی Rhodococcus sp. بر صفت سرعت جوانه زنی و تیمار تلقیح باکتریایی Pseudomonasfluorescens بر صفت درصد جوانه زنی بیش ترین تاثیر را داشتند. در مجموع نتایج نشان داد که کاربرد تیمارهای تلقیح باکتریایی به صورت بیوپرایمینگ می توانند شاخص های جوانه زنی و رشد اولیه گیاه دارویی بادرشبو را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بیوپرایمینگ، Bacillus sp، Rhodococcus sp، Mycobactrium sp، جوانه زنی، بادرشبو
  • سیده رقیه خاتمی*، محمد صدقی، رئوف سید شریفی صفحات 185-198
    در پژوهش حاضر اثر انواع پرایمینگ برمیزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت شامل کاتالاز (CAT)،آسکوربات پراکسیداز (APX)، سوپراکسید دیسمیوتاز (SOD)، مالون دی آلدیید (MDA) و گلوتاتیون ردکتاز (Gred) تحت تنش خشکی برای بذور ذرت هیبرید سینگل کراس 704  بررسی شد. تیمارهای آزمایش، شامل تیمارهای خشکی در 4 سطح (0، 3-، 6-و 9- بار) و پرایمینگ (هورمون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، اسموپرایمینگ، اسید آسکوربیک و شاهد) بودند. سپس صفات درصد جوانه زنی، بنیه گیاهچه و میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمار خشکی و پرایمینگ بر تمامی صفات به جز درصد جوانه زنی معنی دار بود. بیشترین بنیه گیاهچه (15.996) در تیمار پرایمینگ شاهد و سطح خشکی شاهد به دست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز (35 میکرومول بر دقیقه در میلی گرم پروتئین) در پرایمینگ با اسیدآسکوربیک و سطح خشکی 9- باردیده شد. همچنین حداکثر میزان آسکوربات پراکسیدازدر تیمار هورمون پرایمینگ و سطح خشکی 9- بار به دست آمد در حالی که کم ترین فعالیت آن در سطح خشکی شاهد و تیمار اسموپرایمینگ مشاهده شد.بیشترین میزان مالون دی آلدیید در سطح خشکی 9- بار و در پرایمینگ شاهد به دست آمد. بالاترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسمیوتازدر سطح خشکی 9- بار بود. همچنین بیشترین میزان گلوتاتیون ردکتاز در پرایمینگ با ویتامین c و سطح خشکی 9- بار به دست آمد.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، خشکی، بنیه گیاهچه، آنزیم های آنتی اکسیدانت
  • ندا فتحی، مختار حیدری*، کورش بهنام فر صفحات 199-211

    در آزمایش حاضر اثر مدت زمان سرمادهی مرطوب (در دمای 1+7 درجه سانتیگراد) بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه سه ژنوتیپ بادام وحشی (Prunus scoparia) بومی استان خوزستان (جنوب غربی ایران) مورد مطالعه قرار گرفت. بذرهای گونه بادام کوهی (P. scoparia) از درختان وحشی بادام در مسجدسلیمان، ایذه و دزفول جمع آوری گردیدند. پس از نوک چینی،  بذرهای هر ژنوتیپ به مدت 0، 15، 30 و 45 روز سرمادهی شد. نتایج آزمایش جوانه زنی نشان داد سرمادهی به مدت 45 روز موجب افزایش درصد جوانه زنی بذر، سرعت جوانه زنی روزانه و رشد اولیه دانهال هر سه ژنوتیپ گردید. بیشترین درصد جوانه زنی برای توده های مسجدسلیمان، ایذه و دزفول به ترتیب 68، 69 و 71 درصد بود. شاخص های رشد دانهال هر ژنوتیپ شامل قدرت جوانه زنی، طول ریشه و ساقه و وزن خشک دانهال پس از سرمادهی به مدت 30 یا 45 روز افزایش یافت و تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها وجود داشت. کمترین قدرت جوانه زنی در توده های مسجدسلیمان و دزفول در تیمار بدون سرمادهی (به ترتیب 0 و 43.75) و برای بذرهای مسجدسلیمان پس از 30 روز جوانه زنی (84.5) وجود داشت. به طور کلی نتایج نشان دادند سرمادهی به مدت 45 روز پس از حذف پوسته بذر و منشا بذر به طور معنی داری جوانه زنی بذر و رشد اولیه دانهال های ژنوتیپ های گونه (P. scoparia) در استان خوزستان را تحت تاثیر قرار داد.

    کلیدواژگان: بادام وحشی، تکثیر، رشد، منابع ژنتیکی، بذر
  • لیلا یاری*، محمد صدقی، آیدین حمیدی، رئوف سید شریفی صفحات 213-228
    به منظور بررسی تاثیر رطوبت زمان برداشت و تیمارهای بذری بر وضعیت بنیه بذر و  مقاومت به سرمای گیاهچه جو  در شرایط کنترل شده، آزمایشی در موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج بصورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال93-1392 انجام گرفت. تیمارها عبارت بودند از رطوبت بذر در زمان برداشت در سه سطح 14، 16 و 18% و پیش تیمار بذر در پنج سطح  شامل سه نوع محلول پلی آمین پوترسین، اسپرمیدین، اسپرمین، آب وعدم پیش تیمار بذر به عنوان شاهد بودند.  براساس نتایج پیش تیمارکردن بذرها با پلی آمین ها موجب بهبود بنیه بذر، کاهش نشت الکترولیت، افزایش محتوای پرولین گیاهچه ها و افزایش رشد گیاهچه های حاصل از بذرهای برداشت شده در هر سه سطح  رطوبتی 14، 16 و 18 % در مقایسه با شاهد(عدم پیش تیمار) گردید. بعلاوه تیمارپرایمینگ بذرها با آب نیز باعث کاهش در نشت الکترولیت ها، افزایش وزن خشک  بخش هوایی گاهچه ها، وزن خشک ریشه و طول ساقه بعد از شرایط تنش سرما گردید.  حداکثر میزان پرولین و وزن خشک بخش هوایی گیاهچه ها بعد از شرایط  تنش سرما،  از تیمار پوترسین (Put)  و حداقل نشت الکترولیت ها نیز برای تیمار Put ثبت گردید. همچنین بذرهایی که زودتر برداشت شده بودند (با رطوبت 18 درصد) از بنیه بهتر، وزن خشک اندام هوایی بالاتر و نشت الکترولیت کمتر درشرایط سرما برخوردار بودند. به طورکلی برداشت بذرها بارطوبت در محدوده 17% تا18%، انبار نمودن آنها در شرایط مناسب و سپس استفاده از تیمارهای بذری آب و  PAs(یک  ماه قبل از کاشت)، بویژه Put برای بهبود در بنیه بذر و مقابله گیاهچه ها با شرایط تنش سرما  قابل توصیه است .
    کلیدواژگان: آب، پرولین، پلی آمین، رشد گیاهچه، رطوبت زمان برداشت، نشت الکترولیت
  • وحید امیری منفرد، عباس هاشمی، آرش مامدی، رضا توکل افشاری* صفحات 229-239

    هدف از این تحقیق کمی سازی پاسخ سرعت جوانه زنی بذر خشخاش به دما و برآورد دماهای کاردینال برای جوانه زنی این گیاه بود. چهار مدل رگرسیونی غیرخطی [چند جمله ای درجه دو، دندان مانند و بتا] در هفت سطح دمایی  (3، 5، 10، 15، 20، 25و 30 درجه سانتی گراد) برای توصیف پاسخ سرعت جوانه زنی بذر خشخاش به دما مورد ارزیابی قرار گرفتند. از شاخص های مختلف آماری مانند، ریشه میانگین مربعات (RMSE) و ضریب تبیین (R2) برای مقایسه مدل ها استفاده شد. نتایج نشان داد پارامترهای برآورد شده که با استفاده از مدل دندان-مانند به دست آمده بودند از اطمینان بیش تری نسبت به سایر مدل ها برخوردار بودند. (RMSE=0.00035, R2=0.87). بر این اساس دمای پایه  3، دمای مطلوب تحتانی 7، دمای مطلوب فوقانی 20 و دمای سقف 31 درجه سانتی گراد برآورد شد. دماهای کاردینال به مدلهای مورد ارزیابی بستگی داشت. به طور کلی مدل دندان-مانند نسبت به سایر مدل ها برآورد بهتری از دماهای کاردینال بذر خشخاش داشت. ویژگی های جوانه زنی شامل درصد و سرعت جوانه زنی به طور معنی داری تحت تاثیر دمای جوانه زنی قرار گرفتند.  بیشترین درصد جوانه زنی (72 درصد) و بیشترین سرعت جوانه زنی (86/0) به ترتیب در دماهای 10 و 15 درجه سانتی گراد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی بذر، دمای بهینه، دمای بیشینه، دمای پایه
  • فاطمه بهرامیان، علی عباسی سورکی*، عبدالحسین جمالی زواره، فرزاد شریف زاده صفحات 241-255
    بیوپرایمینگ و کاربرد کودهای زیستی از اهمیت ویژه ای در افزایش تولید محصول و حاصلخیزی پایدار خاک برخوردار است. استفاده از میکروارگانیسم های دوستدار محیط زیست در رشد و کیفیت محصولات کشاورزی ثابت شده است. به منظور بررسی امکان استفاده از تکنیک بیوپرایمینگ در بهبود کارایی بذر چغندرقند، توانایی دو سویه باکتری سودوموناس فلورسنس و سودوموناس پوتیدا در بهبود شاخص های جوانه زنی و رشدی ارقام مختلف چغندرقند مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل استفاده از باکتری در 3 سطح، باکتری سودوموناس فلورسنس، باکتری سودوموناس پوتیدا و بدون باکتری به عنوان شاهد و فاکتور دوم شامل ارقام چغندرقند پارس، تربت و لاین 31782 بود. میزان درصد جوانه زنی تحت تاثیر رقم، بیوپرایمینگ و اثر متقابل این دو صفت قرار گرفت، اما صفت سرعت جوانه زنی فقط تحت تاثیر تیمار بیوپرایمینگ قرار گرفت. بالاترین درصد جوانه زنی مربوط به تیمار باکتری سودوموناس پوتیدا و رقم پارس بود. استفاده از باکتری نسبت به شاهد سرعت جوانه زنی را افزایش داد. مقایسات میانگین ها برای دیگر صفات نشان داد استفاده از باکتری سودوموناس فلورسنس باعث افزایش طول ریشه ‎چه، اندام هوایی و گیاهچه شد و ارقام پارس و تربت دارای طول ریشه ‎چه، ساقه چه و گیاهچه بیشتری نسبت به لاین 31782 بودند. بیوپرایمینگ بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس و سودوموناس پوتیدا باعث بهبود شاخص ویگور I شد، در حالی که شاخص ویگور II فقط تحت تاثیر رقم قرار گرفت. ارقام پارس و تربت دارای صفات جوانه زنی و شاخص ویگور I و II بالاتری نسبت به لاین 31782 بودند و واکنش بهتری به تیمارهای مورد استفاده نشان دادند. تیمارهای بیوپرایمینگ نیز در مجموع واکنش ارقام مختلف را نسبت به شاهد تحت تاثیر قرار دادند. در مورد اکثر صفات این دو سویه باکتری یکسان عمل کردند اما باکتری سودوموناس پوتیدا اثر بیشتری بر جوانه زنی رقم پارس نشان داد.
    کلیدواژگان: بیوپرایمینگ، ارقام چغندرقند، جوانه زنی بذر، ویگور بذر
  • زینب آقابابانژاد، علی عباسی سورکی*، پژمان طهماسبی صفحات 257-266
    با توجه به محدودیت های تکثیر گیاه لاله واژگون به روش کشت بافت، فلس برداری و تقسیم سوخ، تکثیر به وسیله ی بذر می تواند گزینه مناسبی در برنامه های حفاظتی آن باشد. در این مطالعه به منظور شکست خواب و بهبود جوانه زنی گیاه لاله واژگون آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه کشت و تکثیر بذر دانشکده منابع طبیعی دانشگاه شهرکرد در سال 1392، برای ارزیابی مدت زمان سرمادهی (0، 4 و 8 هفته)، غلظت GA3  (ppm500 و 250 ،0) و زمان اعمال GA3 در سه مرحله (قبل، حین و بعد از سرمادهی) انجام شد. نتایج نشان داد سرمادهی به مدت 8 هفته بیشترین تاثیر را بر افزایش جوانه زنی دارد واین تیمار به همراه اعمال اسید جیبرلیکppm500 قبل از سرمادهی به طور معنی داری درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیهI، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه و وزن خشک گیاهچه را افزیش داد و موجب کاهش زمان رسیدن به 50% جوانه زنی گردید. همچنین افزایش غلظت GA3 از ppm250 بهppm  500 بر تمام صفات تاثیر معنی داری داشت. لذا تیمار 8 هفته سرمادهی مرطوب بذرهای آبنوشیده در غلظت ppm 500 بهترین تیمار پیشنهادی برای شکست خواب و بهبود جوانه زنی بذر لاله واژگون است.
    کلیدواژگان: لاله واژگون، خواب بذر، مدت سرمادهی، اسید جیبرلیک
|
  • H. Khazaei * Pages 1-15

    In order to evaluatethe the effects of planting arrangment and methods on quantitative and qualitative characteristics of tomato seed (Lycopersiconesculentum, cv. Karoon), a factorial experiment carried out based on a randomized complete block design with three replications at two locations of Khorasan Razavi province in 2012. Three inter row space including 120, 140 and 160 centimeters, three intra plant space including 30, 40 and 50 centimeters, and also two planting methods including one and two row per ridge were selected as treatments. Traits under consideration were fruit and seed yield, number of fruit per plant, number of seed per fruit, thousand seed weight, hectolitre weight, percentage and rate of germination. Compound analysis of variance for locations showed that increasing in inter row space from 120 to 160 centimeters had a significant increase in number of fruit per plant and number of seed per fruit 11.4 and 9.6 percent, respectively. Decreasing in intra plant space from 50 to 30 centimeters showed a significant decrease in number of fruit per plant, number of seed per fruit, thousand seed weight and hectolitre weight 20.7, 11.1, 4.5 and 3.9 percent, respectively. Two row per ridge had a significant decreasing in number of fruit per plant, number of seed per fruit, thousand seed weight and hectolitre weight 6.3, 7.8, 4.1 and 1.8 percent, respectively. The highest and lowest fruit and seed yield were obtained in Rokh (two row per ridge and 120×30 cm planting pattern) and Toroq (one row per ridge and 140×50 cm planting pattern) regions, respectively with 2.7 and 3.1 times difference. Generally, two row arrangement method and 150×30 centimeters planting pattern have positive effect on seed quantity and quality criteria.

    Keywords: plant density, planting space, seed yield
  • Davoud Kartoolinejad *, Derakhshan Rahimi, Kazem Nourmohammadi, Reza Naghdi Pages 17-28

    Current research aimed to evaluate the effect of nano priming using multi-walled carbon nanotubes on drought tolerance of Caucasian alder. This study was employed a factorial experiment in a completely randomized design with four replications. Drought stress was applied in the laboratory, using a solution of polyethylene glycol 6000 at 0, -2, -4, -6, and -8 bar on the primed seeds with concentrations of 0, 10, 30, 50 and 100 mg l-1 of carbon nanotubes. The results showed significant effect of nano priming and drought stress on germination factors such as germination rate and percentage, root fresh weight, shoot fresh weight and root to shoot fresh weight at the probability of 99%. The highest germination rate and percentage at all levels of drought stress, was related to100 mg l-1 of nano carbon treatment. The highest fresh weight of root and shoot at all levels of drought stress was related to 30 mg l-1 of nano carbon treatment. According to the results of this experiment it could be concluded that nano-priming improve seed germination characteristics of alder tree under drought stress.

    Keywords: seedling growth, nano-priming, Seed germination, polyethylene glycol 6000, MWCNTs
  • N. Zamani, P. Roshandel * Pages 29-42

    Salt tolerance of six halophytic species (Halocnemum strobilaceum, Halostachysbelangeriana, Salsola tomentosa, Salicornia europea, Halopeplis perfoliata,Salsola crassa) was evaluated at germination stage under NaCl conditions (0, 1, 2, 3, 4 and 5%). All seeds showed full germination in 1 and 2% NaCl, comparable to germination in distilled water. By increasing the levels of NaCl, the differences between these species responses were evaluated. The second three species (from coastal zone of the salty lake Maharloo) were more tolerant compared to the first three species (from Gavkhooni deserts). Amongst, S. europea was the most tolerant species. At the second round of experiments and to test the effect of jasmonic acid (JA) on seed germination at high levels of salinity, the seeds were primed with JA (0, 0.01, 0.1, 1, 10 and 100µM) and then allowed to germinate in Petri-dishes containing different concentrations of NaCl: 3, 4 and 5% for Gavkhooni species and 4 and 5% for Maharloo species. Priming with 1 µM JA was the most effective to increase germination characters at high levels of salinity. By increasing the concentration of JA (from 10 to 100 µM) the inhibitory effects of JA on seed germination of the mentioned species was appeared.

    Keywords: Extreme salt stress, Halophytic ecosystem, Jasmonates, Salt tolerance, Seed priming
  • M. Ahmadi, S.A.M. Modarres Sanavy *, M. Kafi, F. Sefidkon, S. Malekzadeh Shafaroodi Pages 43-55

    In order to study the effects of different levels of salinity stress on Salvia leriifoliagermination indices, an experiment was conducted at physiology laboratory, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2014. The experiment was arranged based on a completely randomized design with three replications. Treatments were different levels of salinity including 0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175 and 200 mmol, prepared by mixing NaCl and CaCl2 in a 10:1 molar ratio. Evaluated indices were germination percentage and rate, seedling length, germination seedling reduction rate, seedling dry weight and vigor index. Four non-linear regression models (linear, polynomial, 2-piece segmented and Logestic) were compared to describe the germination characteristics in different levels of salinity. The 2-piece segmented model was selected as the best one to predict germination percentage and rate, seedling length, reduction in the rate of germination and vigor index with RMSE 3.22, 0.2, 0.25 and 0.4 and R2 0.99, 0.98, 0.99 and 0.99, and Logistic model was selected as the best model with RMSE 0.01 and R2 0.98 to predict seedling dry weight, respectively. The results showed that by increasing of salinity levels, germination percentage, germination speed, seedling length, dry weight of seedling and vigor index significantly decreased. But there were no significant differences in germination indices up to 90 mmol salinity. Germination of Salvia leriifolia seeds could tolerate up to 90 mmol salinity without any significant decrease in germination properties.

    Keywords: Salt tolerance threshold, Seed Vigor, Regression models
  • H. Gholami *, M. Parsa, M. Khajeh Hosseini, H.R. Khazaie Pages 57-66

    In order to determine the effects of the foliar applicationof ureaand micro elements during growth periods of maternal plants on germination, vigor and greening of produced chickpea seeds (Kabuli), an experiment was carried out in a randomized complete block design with 12 treatments and three replications at the Agricultural Faculty Research Station, Ferdowsi university of Mashhad during 2013-2014. The treatments consisted of foliar applicationat six levels: control (foliar application with water); foliar applicationof urea (2 %); foliar applicationof urea + (2%)  Zinc (2 per thousand); foliar applicationof urea (2%) + Iron sulfate (3 per thousand); foliar applicationof urea (2%) + Zinc (2 per thousand) and iron (3 per thousand); foliar applicationwith urea+ complete fertilizer (3 per thousand micro-elements containing 500 ppm) and foliar applicationwith two levels, sprayed once at the beginning of flowering and sprayed twice namely, one at the beginning of flowering and one at seeding stage that include 12 treatments in total. The result showed that foliar application was not significant on germination percentage and maximum speed of germination using two times  foliar application of urea + Zinc+ iron and foliar applicationwith urea+ complete fertilizer in flowering and seeding time treatments, respectively. Two times offoliar application using urea + zinc + iron had the highest impact on the vigor index.

    Keywords: Seed vigor, Growth Characteristics, Nutrients, spraying, Chickpea
  • S. Mojarab, M. Moghadam *, E. Saeedi Pooya, R. Narimani Pages 67-76

    With attention to the native landscape design value and the using of grasses which play a crucial role in the urban landscape, we carried out two experiments in germinator condition. This investigation was conducted to explore effects of hydro and osmopriming on germination and seedling growth of Lolium rigidum. The first experiment was carried out as completely randomized design with 4 treatments and replications. The treatments include: dry seed (control) and seed soaking in distilled water in three times 12, 24 and 48 hours, respectively. The second factorial experiment was carried out as completely randomized design with four replications.  First factors included three levels of priming (seeds treated with distilled water, seeds treated with KNo3 0.2% and NaCl 45 dS/m), the second factor included three levels of time (12, 24 and 48 hours). In this research some seed germination indices such as germination percentage, germination speed, length of root and shoot, fresh and dry weight of root and shoot, mean germination time and vigor index were measured. The results of the first experiment showed that the effect of seed priming with distilled water was significant (P<0.01) than control at all times on most traits. The results of the second experiment showed that osmopriming especially KNo3 for 12 hours improved the rate and percentage of germination and growth of the seedling. Totally, osmopriming had more significant effect than control and hydropriming.

    Keywords: Osmopriming, germination, KNo3, Hydropriming, Lolium rigidum
  • F. Seraj, N. Salimi Tamali, H. Pirdashti *, Y. Yaghobian Pages 77-90

    The present research was aimed to evaluate the response of wheat vegetative and physiological attributes to seed biopriming by Piriformospora indica (Pi) and Trichoderma virens (Trich). Experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with four replicates. Factors were included seven levels of salt stress (0, 40, 80, 120, 160, 200 and 240 mM of NaCl) and four levels of biopriming (control, seed priming by Pi or Trich and dual inoculation by Pi+Trich). Results showed that some measured parameters such as stem diameter, green leaf number per plant, fresh and dry weights of aerial parts and relative water content (RWC) linearly respond to salt stress. These parameters were reduced from 13 to 43 % when salt stress increased from 0 to 240 mM of NaCl. By contrast, some studied parameters such as plant height, stem fresh and dry weights, leaf fresh weight reduced by increasing of salt stress as a segmented equation. Meanwhile, biopriming of Pi and Pi+Trich markedly improved vegetative parameters in addition to RWC in wheat plants. Although, salt stress increased electrolyte leakage seed biopriming could ameliorate its slope as compared to the uninoculated control and therefore prevent its damage to the plant. In conclusion, it seems that seed biopriming of wheat by growth promoting fungi, P. indica and T. virens, positively improved the growth attributes under salt stress conditions.

    Keywords: Endophyte, regression analysis, electrolyte leakage, relative water content
  • M. Jamali, M.R. Jahansuz *, Reza Tavakkol Afshari, J. Asghari Pages 91-106
    To study the effects of tillage systems and seed priming on yield and yield components of three soybean cultivars, a field experiment as split factorial structure based on a randomized complete block design with three replications was carried out at Research Field of Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran in 2014. The main plots were two tillage systems level (conventional and No-till) and factorial combinations of seed priming at two levels (priming with 0.4 of Potassium nitrate and No-priming) and three soybean genotypes (Williams, L17 and Nekador) were assigned in sub-plots. Results showed that tillage system × priming interaction was significant (p ≤0.01) seedling establishment. The highest value of plant density (25.3 plants per meter square) was related to non-priming in conservation tillage system. Also, seed priming reduce grain yield in both conventional and conservation tillage systems. Results showed that grain yield significantly decreased by seed priming (3.09 and 1.39 kg ha-1 in non-prime and primed seeds, respectively). In the most traits, except number of grain per pod, plant height and harvest index, Williams cultivar was better than L17 and Nekador cultivars. Since grain filling period of Nekador cultivar was occured at cold tempratures, this cultivar couldn’t produce its potential yield. The highst value of grain yield (3559 kg.ha-1) was related to Williams cultivar in conventional tillage system. Also, in conservation tillage system, the highst value of grain yield was attained in L17 cultivars that don’t showed significant difference with other cultivars. In conservation tillage systems, yield losses by soil compaction can be compensated by higher seeding density
    Keywords: plant density, Conservation tillage, Potassium nitrate, Potential yield
  • R. Deihimfard, Sh. Nazari *, Y. Qorani Pages 107-117

    In order to evaluate different nonlinear regression models for estimating cardinal temperatures of Lepyrodiclis holosteoides as an invasive weed, an experiment was carried out at Biodiversity Laboratory of Environmental Sciences Research Institute at Shahid Beheshti University. 8 germination temperatures (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 °C) and humidity potential (0, -0.2, -0.4, -0.6 and -0.8 MPa) with four replications. Were arranged in a completely randomized design with for replications. Then, germination rate and percentage of seeds were measured. To predict the response of germination rate to temperature in Lepyrodiclis holosteoides, some regression models including dent-like, segmented, beta (four and five parameters) were applied. Some statistical estimators like Root Mean Squared of Error (RMSE), Akaike Information Criterion (AIC) and coefficient of determination (R2) were used to evaluate goodness of fit for different regression models. Results showed that the highest germination percentage (72%) was obtained at 20 °C. Results also indicated that beta four and five-parameter models were amongst the superior functions in describing the response of germination rate to temperature in Lepyrodiclis holosteoides largely due to their higher R2 (0.99 for both beta models), lower AIC (-73.16 and -73.27) and RMSE (0.0092 and 0.0091). Generally, base, optimum and ceiling cardinal temperatures for Lepyrodiclis holosteoides were estimated 4.29, 19.76 and 37.55 °C for beta four-parameter models and 4.22, 19.72 and 37.83 °C for beta five-parameter model. The findings of the current study (i.e. cardinal temperatures) could be used in prediction of Lepyrodiclis holosteoides germination and emergenceunder various temperatures.

    Keywords: germination rate, weed, Beta model, Segmented function
  • A.J. Yanegh, M. Khajeh Hosseini *, M. Kafi Pages 119-132

    In order to evaluate of seed lots germination in early stages of germination test beginning as a rapid method to evaluate the seed vigour, seed samples from twenty seed lots of oilseed rape, from four varieties (Okapy, Hyola 401, Opera and Licord) produced in 1386 to 1390 was provided. Standard germination test carried out in Seed Research Laboratory and soil emergence of seed lots examined in the Research Greenhouse of the Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The results showed that the percentages of final germination and normal seedlings and mean germination time had a high correlation (r = 0.84, 0.89 and 0.82, respectively) with the soil emergence of the lots. Germinated percentages in the early days of the test had significant correlation with characteristics of germination and soil emergence of the seedlots. So that, the percentages of germinated seeds on days two and three, correlated with mean germination time (r= 0.97 and 0.92) and with normal seedlings (r = 0.88 and 0.81) and with soil emergence (r = 0.83 and 0.83) respectively. Therefore, the percentages of germinated seeds in the early stages of germination can be used as an alternative and rapid method to assess the final germination, normal seedlings, mean germination time hence seed vigour of oilseed rape.

    Keywords: Vigour test, Deteriorated seeds, Standard germination, Emergence
  • H. Zamani *, H.R. Mobasser, A. Hamidi, A.R. Daneshmand Pages 133-140

    In order to Study on effect of pelleting on flue-cured tobacco (Nicotiana tobacco L.)K326 cultivar various seed size germination and seedling emergence,  this research conducted at Tirtash Tobacco Research and Education Center (in Behshahr) in 2014 by employing pan coater pelleting machine based on completely randomized design by four replication. First, seeds were cleaned and then primed by KNO3three percent concentration solution. Consequently, seeds pelletedby a composition of insecticide and fungicidesand a powder containing various materials. Pelleted seeds after drying, by 1, 1.5 and 2 mm round holesieves separated to three seed diameter size and in companion with crud (naked) and pelleted in other country seeds were experiment treatments. Also for evaluating effect of storage duration effect on studied traits, seeds stored for one year in 10centigrade degree. Normal seedlings percent immediately and one year after pelleting andcoefficient of velocity of germination immediately after seeds pelletingby standard germination test and seedling emergence percent in nursery immediately and one year after seeds pelleting were determined.Results showed, two mm diameter pelleted seeds had the lowest normal seedlings percent and seedling emergencepercent in nursery immediately and one year after seeds pelleting and coefficient of velocity of germination immediately after seeds pelleting. Also, the most amounts of this traits belonged to not pelleted seeds and pelleted seeds germination ability and seedling emergence did not significantly decreased after one year after pelleting. Based on this research results pelletted seed with 1.5mm diameter had better germination ability and seedling emergence

    Keywords: Tobacco, germinationability, pelleted seed size, seed storage
  • Sh. Hashemi Fesharaki, A. Hamidi *, S. Vazan Pages 141-159

    In order to study on effect of hybrid maize single cross 704 having different primary germination percent various seed shapes on vigor and seedling field emergence, research was conducted at Seed and Plant Certification and Registration Institute (SPCRI) seed analysis laboratory and research field at Karaj in 2012. In laboratory, flat, medium and round having primary germination 88, 90, and 92 percent seeds vigor assessed by five vigor tests including radical emergence, electrical conductivity, cold, brick grit (Hiltner) and accelerated aging tests and germination percent after 66 and 144 h. in radicle emergence rate test, electrical conductivity and final germination and normal seedlings percent, seedling length and dry weight, seedling vigor length and weight Indices determined. In field seedling emergence percent and rate and cumulative rate and seedling length and weight vigor indices measured.  The results showed flat seed with 92 percent primary seed germination in comparison with other studied seed shapes and primary seed germination percent, had higher related to seed germination ability and vigor indices. In spite of which primary seed germination percent and various seed shapes effect on related to seedling field emergence indices was not significant, for the reason significant correlation of radical emergence percent after 144 h. in radicle emergence rate test and seedling field emergence percent and cumulative emergence rate, radicle emergence rate test could be effectively used for field seedling emergence and establishment.

    Keywords: Maize, germination ability, seed shapes, radical emergence rate test, Hiltner test
  • M. Sharafizadeh * Pages 161-169

    In order to study effectpretreatment salicylic acid under drought stress on germination characteristics this research was conducted in May 1393. Barley seed varieties Zahak after soaking in solution [zero (water) 0.7 1.2 and 2.7 mM ) of salicylic acid (SA) for 24 hours under conditions of drought stress on the germination dishes. Containing 10 ml of a solution of polyethylene glycol (6000) with potentials [zero (control), -0.5 MPa, 1 MPa and 1.5 MPa] moved, and related traits were determined germination. The results showed that the maximum effect of salicylic acid on germination time, reduce stress levels were low. The highest germination percentage (93 %) and the effective yield of seed soaking with the minimum concentration of salicylic acid 0. 7 mM ) and low levels of stress were gained. Vigor and Seedling vigor index at high concentrations of salicylic acid and high levels of stress decreased. In this study, drought stress reduced the germination traits and salicylic acid reduces the adverse effect of drought stress on germination was related traits.

    Keywords: allometric germination percentage, germination time, salicylic acid
  • V. Torfi, A. Danesh Shahraki *, K. Saeidi, M. Mobini Dehkordi, P. Tahmasebi Pages 171-183

    In order to evaluation the effect of plant growth promoting rhizobacteria on germination and primary growth of Darcocephalum  moldavica L. an experiment in completely randomized design was conducted in the laboratory of agronomy science of Shahrekord University. Treatments were included control (no bacterial inoculation), inoculated with Rhodococcus sp., Corynebacterium sp., Mycobacterium sp., Bacillus sp., Azotobacter sp., Pseudomonas putida and Pseudomonas fluorescens bacteria and inoculated with a mixture of all bacteria. Results showed that a significantly effect of bacterial treatments on germination percentage, germination rate, mean germination time, germination rate index, half maximal activation level (T50), length and radical weight, shoot and seedling, vigor index and Allometric coecifficient at 1% probability level. Bacillus sp. bacterial inoculation treatment had the most influence on mean germination time, germination rate index, half maximal activation level (T50), length and radical weight, shoot and seedling, and vigor index traits. Bacteria incubation treatment of Rhodococcus sp. and Pseudomonasfluorescence hadthe most effect on germination speed and germination percentage, respectively. The results showed that bacterial inoculation treatments as biopriming can improve the germination and primary growth indices of D. moldavica herb.

    Keywords: Biopriming, Bacillus sp, Rhodococcus sp, Mycobactrium sp, germination, Dracocephalum moldavica L
  • S.R. Khatami *, M. Sedghi, R. Seyed Sharifi Pages 185-198
    In this research effect of priming types was investigated on the activity of antioxidant enzymes including Catalase (CAT), Ascorbate peroxidase (APX), Superoxide dismutase (SOD), Malone dialdehyde (MDA) and Gluthation reductase (Gred) in hybrid maize single cross 704 under drought stress. Treatments were drought at 4 levels (0, -3, -6 and -9 bar) and priming (Hormone, hydro, osmo, ascorbic and control). Germination percentage, seedling vigor and the activity of antioxidant enzymes were measured. Results showed that interaction of drought and priming was significant an all traits except of germination percentage. The highest seedling vigor (15.996) obtained from control condition. The highest CAT activity (35 μmol min-1 mg-1) observed in ascorbic acid priming at -9 bar drought stress. Also, the highest APX activity was related to hormone priming and -9 bar. While the lowest activity observed in control drought and osmo-priming. The highest amount of MDA achieved in -9 bar and control priming. The highest SOD activity observed in -9 bar. The highest Gred activity obtained by ascorbic acid priming at -9 bar.
    Keywords: priming, drought, seedling vigor, Antioxidant enzymes
  • N. Fathi, M. Heidari *, K. Behnam Far Pages 199-211

    At present experiment, the effects of moist stratification duration (at 7+1 oC) on seed germination and early seedling growth of three genotype of wild almond (Prunus scoparia) from Khuzestan province (southwest of Iran) were investigated. The seeds of P. scoparia were selected from wild almond trees in Masjed Sloeyman, Izeh and Dezful regions. After tip pinching, seeds of each genotype were stratified for 0, 15, 30 and 45 days. Results of germination test showed that stratification for 45 days increased seed germination percentage, seed germination rate and early seedling growth of all three genotype. The highest germination percentage were 68, 69 and 71 for Masjed Sloeyman, Izeh and Dezful, respectively. Seedling growth indices of each genotype (vigor index, root and shoot length and seedling dry weight) were increased after stratification for 30 to 45 days and also differences among responses of genotypes were statistically significant. The lowest germination vigor (0 and 43.75, respectively) were observed in seeds of Masjed Sloeyman and Dezful without stratification after 15 days stratification and for seeds of Masjed Sloeyman (84.5) after 30 days. Overall, results indicated that the stratification for 45 days after removal of seed coat and origin of seed significantly affect the germination and early seedling growth of P. scoparia genotypes form Khuzestan.

    Keywords: Wild almond, Growth, Propagation, genetic resources, seed
  • L. Yari *, M. Sedghi, A. Hamidi, R. Seyed Sharifi Pages 213-228
    This study was conducted to investigate the  role  of water and polyamines (PAs) as priming  agents on  improving seed vigour and chilling tolerance with  different  moisture  content (Mc)(14.0,16.0,18.0%) under chilling conditions in barley (Hordeum vulgare L.) c.v Usef. Experiments were conducted at the seed and Plant certification and Registration Research Institute in 2013 -2014. The seeds were hand harvested at three initial moisture contents including 18, 16, and 14%  wet weight basis .The seed samples then were sealed in polythene bags and stored in conditioned storage and equilibrium for 8 months. After that for seed priming, seeds were soaked in 20mg/L-1 (w/v) aerated solution of spermine (Spm), Puterscine (Put), and Spermidine (Spd) and distilled water (W) for 16h at 20±2C°. After each treatment, Seeds dried to original moisture level in forced air and sealed in polythene bags, stored in a conditioned storage again until one month. Experimental units were arranged as factorial in a completely randomized design with four replications after treat. The results indicated that Mc18% improved the germination percentage (GP) and seedling vigour compared to Mc 16 and 14%. The electrolyte leakage decreased in seeds harvested by Mc 18% when compared with Mc16 and Mc 14.0%. Also seed treatments significantly increased the seed viability. Likewise, in chilling stress condition maximum proline content and areal dry weight were obtained from Put treat, whereas the lowest electrolyte leakage was recorded for Put treat. Meanwhile, interaction between seed moisture content ×PAs treatment in cold condition significantly affected on plumule length and radicle dry weight, statistically maximum plumule length and radicle dry weight were recorded from Put ×18.0% mc. Also seed priming with water had positive effect on seedling growth after chilling stress.  Generally, the effectiveness of PAs on improving chilling tolerance and increasing seedling vigor was more pronounced in Put treatment along with sample with 18.0% mc.
    Keywords: electrolyte leakage, Moicture Content at harvesting, Poly amine, Proline, seedling growth, Water
  • V. Amiri Monfared, A. Hashemi, A. Mamedi, R. Tavakkol Afshari * Pages 229-239

    The aim of this study was to quantify the response of germination rate to temperature and to find cardinal temperatures required for different germination percentiles in Papaver somniferum. Four models of non-linear regression [Quadratic, Segmented, Beta and Dent-like] were evaluated to describe the relationships between germination rate and temperature of P. somniferum over 7 constant temperatures (3, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 ˚C). Different statistical indices [Root Mean Squares of Error (RMSE) and coefficient of determination (R2)] were used to compare models performance. The Dent-like was found to be the best model to predict germination rate (RMSE=000.35, R2=0.87). The base, sub optimum, supra optimum and the ceiling temperatures for P.somniferum  seed germination were estimated 3, 7, 20 and 31˚C, respectively. The cardinal temperatures depended on the model used for their estimation. Overall, Dent-like was better suited than the other models to estimate the cardinal temperatures for germination of P. somniferum seed. The highest germination percentage (72) and germination rate (0.86) was observed in 10 and 15 ˚C, respectively.

    Keywords: Seed germination, Base temperature, Optimum temperature, Ceiling temperature
  • F. Bahramian, A. Abbasi Surki *, A. Jamali Zavare, F. Sharifzadeh Pages 241-255
    Bio-priming and application of bio-fertilizer has special importance in crop production and sustainable soil fertility. Growth and quality improvement with environment-friendly microorganism have been proved in crops. In order to evaluation of bio-priming possibility in seed improvement of sugar beet cultivars, effects of two bacteria species including Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas putida on seed germination and growth indices were evaluated. Experiment was directed as factorial in randomized complete block design with four replication, there in experimental factors were bacteria species including Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida and no bacteria as control for first factor, and beet cultivars including Pars, Torbat and line 31782 as second factor. Germination percentage affected with cultivar, bio-priming and their interaction, but germination rate was only affected by bio-priming. The highest germination percentage and was related to Pseudomonas putida and Pars cultivar. Application of bacteria increased germination rate versus control. Other mean comparison showed that Pseudomonas fluorescens increased root length, shoot length and seedling length and Pars and Torbat cultivars has more root and shoot length rather than Line 31782. Bio-prime with Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas putida enhanced Vigor Index I, but Vigor Index II was only affected by cultivar. Pars and Torbat cultivar had higher germination traits and Vigor Index I and II to Line 31782 and showed more reactions to treatments. Generally, Bio-primingtreatments affected sugar beet cultivars versus control. Both bacterial strain act identically but Pseudomonas putida had more effects on cv. Pars.
    Keywords: Bio-priming, sugar beet cultivars, Seed germination, Vigor index
  • Z. Aghababnejad, A. Abbasi Surki *, P. Tahmasebi Pages 257-266
    There are several limitations in reproduction of Fritilaria imperilais using tissue tissue culture, lamination and bulb division. In this study, we designed a factorial experiment in a randomized complete block for evaluating the effects of several treatments such as cold duration (0, 4 and 8 weeks), concentrations of GA3 (0, 250 and 500 ppm) and application time in three steps (before, during and after stratification). The results showed that the seeds were highly germinated using 8 weeks stratification compares to others. Moreover, 500ppm gibberllin before stratifications significantly increased percentage of germination, Vigor Index Ι, length of radical, plumule, seedling and seedling dry weight, however significantly decreased E50. The results also showed that increasing the GA3 from 250 to 500ppm had significantly positive effect on all the traits. This study indicates that 8 weeks stratification along with 500ppm is more likely to increase the germination index of Fritilaria imperilais.
    Keywords: Fritillaria imperialis, germination, Gibberellic acid, stratification period