فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسین صفری، بتول مهدوی* صفحات 1-11

    این تحقیق با هدف بررسی جوانه زنی دو گونه ماشک گل خوشه ای (Vicia pannonicaوVicia sativa) تحت دماهای (5، 10، 15، 20، 25، و30 درجه سانتی گراد) و پتانسیل های آبی مختلف (0، 2-، 4-، 6-، 8- و 10- بار) در آزمایشگاه زراعت دانشگاه ولی عصر رفسنجان به صورت فاکتوریل سه عامله در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. رابطه بین سرعت جوانه زنی و دما با استفاده از مدل دو تکه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در پتانسیل های مختلف آب، دمای پایه برای جوانه زنی گونه Vicia pannonica بین 3.65- تا 1.39، دمای مطلوب بین 23.99 تا 25.57 و دمای سقف بین 30 تا 58.54 درجه سانتی گراد بود. ساعت زیستی برای جوانه زنی این گونه نیز در پتانسیل های مختلف آب بین 32.29 تا 74.97 ساعت بود. همچنین در پتانسیل های مختلف آب، دمای پایه برای جوانه زنی گونه Vicia sativa بین 3.54- تا 1.39، دمای مطلوب بین 22.70 تا 25.64 و دمای سقف بین 30 تا 42.28 درجه سانتی گراد بود. ساعت زیستی برای جوانه زنی این گونه نیز در پتانسیل های مختلف آب بین 33.10 تا 83.54 ساعت بود. نتایج مربوط به سرعت جوانه زنی در هر دو گونه حاکی از آن بود که با افزایش پتانسیل آب، سرعت جوانه زنی کاهش یافت. در تمامی پتانسیل های آب روند سرعت جوانه زنی تا دمای 25 درجه سانتی گراد افزایشی و پس از آن کاهشی بود. از این پارامترها و روابط بدست آمده می توان برای پیش بینی زمان تا جوانه زنی یا سیز شدن این دو گونه ماشک گل خوشه ای در پتانسیل های مختلف آب استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پتانسیل آب، دما، سرعت جوانه زنی، ماشک گل خوشه ای، مدل دو تکه ای
  • لیلا یاری*، شهلا هاشمی، عباس زارعیان صفحات 13-24

    یکی از عوامل عمده تولید پایین بذر، جوانه زنی ضعیف و از بین رفتن زود هنگام گیاهچه ها براثرآلودگی به قارچ های بذرزاد می باشد، چندین قارچ بذرزاد شامل گونه هایAlternaria ، Aspergillus،Penicillium  و Fusarium به عنوان پاتوژن گیاهچه غلات گزارش شده اند. در همین راستا تحقیقی در موسسه تحقیقات ثبت وگواهی بذر و نهال، بصورت فاکتوریل دو عاملی (رقم و دمای نگهداری بذر) با طرح پایه کاملا تصادفی اجرا گردید. باتوجه به نتایج به دست آمده، اثرات متقابل دمای نگهداری بذرها در انبار x رقم، بعد از سه ماه انبارداری بر وضعیت گسترش قارچ های بذرزاد درشرایط انبار معنی دار بود، بطوریکه روند تغییرات گسترش قارچ ها متفاوت بود. بذرهایی که دردمای متناوب30-20 درجه سانتی گراد (16 ساعت20 درجه سانتی گراد و 8 ساعت30 درجه سانتی گراد) نگه داری شده بودند، درصدآلودگی به قارچ های انباریPenicillium spp. و Aspergilau flavusدرآنها کاهش یافت. به علاوه نگهداری بذرها دردمای متناوب 30-20 درجه سانتی گراد موجب کاهش درصد آلودگی به قارچ Fusarium spp. درارقام یوسف، نصرت و پروداکتیو گردید، در حالی که درصد آلودگی به قارچ Alternaria alternata دربذرهای انبارشده دردمای متناوب 30-20 در مقایسه با دمای نگهداری20 درجه سانتی گراد، افزایش یافت که این افزایش بیشتر در دو رقم صحرا و پروداکتیو قابل توجه بود. بذرهای نگهداری شده در دمای متناوب 30-20 درجه سانتی گراد ازشاخص بنیه بیشتری برخوردار بودند، درصد تولید گیاهچه های عادی درآنها افزایش یافت، که این روند تغییرات نیز بین ارقام موردآزمایش متفاوت بود، بطوریکه ارقام صحرا، پروداکتیو در مقایسه با سایر ارقام از نظر تولید درصد گیاهچه عادی برتری نشان دادند. با کاهش درصد آلودگی بذرها به قارچ های بذرزاد بویژه Aspergilau flavus، Penicillium spp. و Fusarium spp. درصد جوانه زنی نهایی، تولید گیاهچه های عادی و بنیه بذرافزایش یافت. بطورکلی نگهداری بذرها دردمای متناوب30-20 درجه سانتی گراد جهت جلوگیری ازگسترش قارچ های بذرزاد انباری Aspergilau flavus  و Penicillium spp. و قارچ بذرزاد مزرعه ای بویژه Fusarium spp. و کاهش بنیه بذر، برای ارقام مورد مطالعه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: قارچ های بذرزاد، بنیه بذر، دمای انبار، ارقام جو
  • رزیتا کبیری، علی حاتمی*، حکیمه علومی، مهدی نقی زاده، فاطمه نصیبی، زهرا طهماسبی صفحات 25-40

    به منظور بررسی اثر پیش تیمار ملاتونین بر جوانه زنی، رشد اولیه و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه دارویی بادرشبویه تحت شرایط تنش اسمزی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 25 تیمار و 3 تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت های مختلف ملاتونین (µmol 0، 5، 10، 50 و 100) و تنش اسمزی (MPa0، -0.2 0.4، 0.6- و 0.8-) بودند. بذرهای بادرشبویه، به مدت 24 ساعت در غلظت های مختلف ملاتونین پیش تیمار شدند، سپس به منظور انجام آزمون جوانه زنی به پتری دیش های حاوی 10 میلی لیتر محلول پلی اتیلن گلایکول با غلظت های ذکر شده منتقل شدند. نتایج نشان داد با افزایش تنش، درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه، وزن خشک ریشه چه، طول اندام هوایی و خشک اندام هوایی، رنگیزه های فتوسنتزی و محتوی پروتئین در بادرشبویه بطور معنی داری کاهش و محتوی قندهای محلول افزایش یافت. پیش تیمار بذر با ملاتونین موجب افزایش تحمل گیاه در برابر تنش اسمزی گردید. ملاتونین موجب افزایش درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و در نهایت موجب افزایش وزن خشک گیاهچه های بادرشبویه تحت شرایط تنش گردید. بذرهایی که با غلظت های بالاتر ملاتونین (µmol 50 و 100) پیش تیمار شده بودند، افزایش صفات فیزیولوژیکی مذکور (رنگیزه های فتوسنتزی، محتوی قندهای محلول و پروتئین) تحت شرایط تنش نسبت به شاهد مشاهده گردید. در تنش اسمزی 0.6- و 0.8- مگاپاسکال، بذرهایی که با آب مقطر پیش تیمار شده بودند، هیچ گونه جوانه زنی نداشتند، در حالیکه بذرهایی که با غلظت های 50 و 100 میکرو مولار ملاتونین پیش تیمار شده بودند جوانه زنی در تمامی سطوح تنش مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: بادرشبویه، تنش اسمزی، جوانه زنی بذر، رنگیزه های فتوسنتزی، ملاتونین
  • هرمز اسدی*، غلامرضا زمانیان، محمد نبی شهیکی تاش، محمد قربانی، محمدرضا جلال کمالی صفحات 41-51

    بطور کلی دلایل مهم جایگزینی ارقام شامل مزیت عملکرد، بهبود کیفیت و جلوگیری از کاهش عملکرد ارقام در برابر تنش های زنده و غیرزنده می باشند. اهداف پژوهش، تعیین میانگین وزنی عمر ارقام گندم و مقایسه آن با سایر کشورها، تعیین میزان اثر روند زمانی بر میانگین وزنی عمر ارقام و بررسی شاخص های سودآوری برخی ارقام با منشاء های مختلف می باشد. این مطالعه در سال 1395 برای ارقام کشت شده گندم در مناطق مختلف کشور طی سال های 95-1383 بوده که اطلاعات آن از معاونت زراعت و موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال جمع آوری شد. متدولوژی تحقیق، استفاده از تحلیل رگرسیون خطی روند زمانی، معادلات شاخص وزنی عمر ارقام، ضریب همبستگی و شاخص های سودآوری می باشد. طبق نتایج، میزان تاثیر روند زمانی بر میانگین عمر جایگزینی ارقام دارای منشا داخلی و بین المللی مثبت و بترتیب 0.091 و 0.46 برآورد شده و بر اساس آماره t از لحاظ آماری معنی دار بود. شاخص سودآوری نسبت فایده به هزینه و نرخ بازده داخلی رقم گنبد با منشاء ملی به ترتیب 5.5 و 41.9% و برای رقم سیروان با منشاء بین المللی به ترتیب 6.1 و 54.3% برآورد شد. نتیجه گیری کلی اینکه متغیر روند زمانی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر میانگین وزنی عمر ارقام بوده و پیشنهاد می گردد برای تاثیرگذاری بیشتر ارقام بر درآمد کشاورزان طبق نتایج اقتصادی، انتخاب رقم مناسب با سودآوری بالا و تامین بموقع و به میزان کافی بذر ارقام اصلاح شده در طول عمر ارقام مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گندم، عمر ارقام، شاخص جایگزینی، تحلیل اقتصادی
  • رضا افروشه، حمیدرضا بلوچی*، محسن موحدی دهنوی، محمدحسین قرینه صفحات 53-64

    بذر گیاهان روغنی مستعد زوال بوده و با گذشت زمان قدرت بذر در گیاهان روغنی سریع تر کاهش می یابد. به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک برشاخص های جوانه زنی و تغییرات بیوشیمیایی بذر گلرنگرقم صفه در شرایط زوال، آزمایشی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصافی با چهارو سه تکرار به ترتیب برای شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی انجام شد. عامل اول شامل هفت سطح پرایمینگ بذر با اسیدسالیسیلیک صفر (آب مقطر)، 50 و 100 میلی گرم در لیتربرای مدت زمان 24 و 48 ساعت در دمای 15 درجه سانتی گراد و بذر بدون پرایمینگ(شاهد) و عامل دوم شامل چهار سطح زوال تسریع شده بذر به مدت صفر، 2، 4  و 6 روز بود. نتایج نشان داد اثر متقابل پرایمینگ بذر وزوال بر سرعت جوانه زنی، درصد گیاهچه طبیعی، درصد گیاهچه غیر طبیعی، طول گیاهچه، بنیه وزنی، وزن خشک گیاهچه، بنیه طولی و هدایت الکتریکی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، ولی درصد جوانه زنی و میزان فعالیت کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و میزان پروتئین فقط تحت تاثیر اثرات اصلی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش دوره زوال شاخص های جوانه زنی به طور معنی داری کاهش یافت و استفاده از تیمار پرایمینگ سبب افزایش در شاخص های جوانه زنی شد.میزان پروتئین و تغییرات کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز با افزایش زوال بذر کاهش یافت. اما استفاده از تیمار پرایمینگ، میزان پروتئین، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز را تحت شرایط زوال و عدم زوال افزایش داد. در این تحقیق استفاده از تیمار پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک 50 میلی گرم در لیتر برای مدت زمان 48 ساعت به طور معمول منجر به افزایش شاخص های جوانه زنی و فعالیت آنتی اکسیدانی و پروتئین محلول بذر گلرنگ نسبت به شاهد گردید.

    کلیدواژگان: آنزیم، پرایمینگ، پیری بذر، جوانه زنی
  • سیمین حقانی فر*، آیدین حمیدی، محمد نبی ایلیکائی صفحات 65-83

    به منظور بررسی تاثیر ضدعفونی با قارچ کش ویتاواکس تیرام و حشره کش ایمیداکلوپراید بر برخی شاخص های جوانه زنی و بنیه بذر ذرت هیبرید سینگل کراس 704، این پژوهش در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به اجرا درآمد. بذرهای تولید مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه با حشره کش ایمیداکلوپراید (گایوچو)در دو میزان 3 و 6 گرم در یک کیلو گرم بذر، قارچ کش کاربوکسین تیرام در دو میزان 2 و 2.5 در هزار و 3 گرم گایوچو + 2 در هزار کاربوکسین تیرام ضدعفونی شدند و بذرهای ضدعفونی نشده به عنوان شاهد محسوب گردید. بذرهای ضدعفونی شده و شاهد به مدت3 ماه در انبار با دمای اتاق (25 درجه سانتی گراد) ذخیره شدند. سپس آزمون جوانه زنی استاندارد انجام گردیده و درصد جوانه زنی نهایی (قوه نامیه)، درصد گیاهچه های عادی و برخی خصوصیات مرتبط با بنیه بذر شامل طول گیاهچه، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، وزن خشک گیاهچه، شاخص وزنی و طولی بنیه گیاهچه اندازه گیری شدند و داده های آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار تجزیه آماری شدند. نتایج مقایسه میانگین های تیمار ضدعفونی بیشترین و کم ترین درصد جوانه زنی نهایی به ترتیب مربوط به تیمار گایوچو 6 گرم و بذرهای شاهد بود، بیشترین و کم ترین متوسط زمان جوانه زنی به ترتیب مربوط به بذرهای شاهد و تیمار کاربوکسین تیرام 2 درهزار بود، همچنین بیشترین وکم ترین شاخص وزنی بنیه گیاهچه مربوط به تیمار گایوچو6 گرم و کاربوکسین تیرام 2 در هزار بود.  بنابراین می توان نتیجه گرفت که تیمارهای ضدعفونی مانع از فرسودگی سریع بذر گردیدند، لذا ضدعفونی برای حفظ و بهبود کیفیت بذرتوصیه می شود.

    کلیدواژگان: آزمون جوانه زنی استاندارد، تیمار، کربوکسین تیرام، ایمیداکلوپراید
  • اسماعیل یساری، موسی میری، صادق آتشی، محسن جمالی* صفحات 85-94

    به منظور ارزیابی توانایی مدل هیدروترمال تایم برای توصیف جوانه زنی در گیاه گاو پنبه مطالعه ای تحت شرایط مختلف دمایی و رطوبتی اجرا شد. بدین منظور، آزمایشی در هشت سطح دمایی (15، 20، 25، 30، 35، 37، 40 و 42 درجه سانتی گراد) و پنج سطح پتانسیل آب (صفر، 0.18-، 0.36-، 0.54- و 0.72- مگاپاسکال) انجام شد. درصد و سرعت جوانه زنی به طور معنی داری تحت تاثیر پتانسیل آب قرار گرفتند. مدل هیدروترمال تایم مقدار دماهای پایه، بهینه و سقف برای این گیاه و در شرایط مطلوب رطوبتی (صفر مگاپاسکال) را به ترتیب 11.8، 35.4 و 45.2 درجه سانتی گراد تعیین نمود. ثابت هیدروتایم از دمای پایه تا دمای بهینه کاهش یافت و در دماهای بالاتر از دمای بهینه مقدار آن ثابت (24 مگاپاسکال در ساعت) باقی ماند. در دماهای بالاتر از دمای بهینه، مقدار پتانسیل آب پایه به طور خطی افزایش یافت. شیب رابطه خطی بین پتانسیل پایه و دماهای بالاتر از دمای بهینه برابر 0.1011 مگاپاسکال در درجه سانتی گراد در ساعت برآورد گردید (یعنی به ازای افزایش یک درجه دما بالای دمای بهینه مقدار پتانسیل پایه برابر با 0.1011 مگاپاسکال در درجه سانتی گراد در ساعت کاهش خواهد یافت). پتانسیل آب پایه در دماهای پایین تر از دمای بهینه تقریبا ثابت و معادل 0.91- مگاپاسکال تعیین شد. به طور کلی، با استفاده از مدل هیدروترمال تایم به سادگی می توان پاسخ جوانه زنی گاوپنبه را در کلیه شرایط دمایی و رطوبتی به طور دقیق کمی سازی نمود.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، دما، رطوبت، گاوپنبه، مدل هیدروترمال تایم
  • محمدرضا نعمتی خویی، علی عباسی سورکی*، سینا فلاح صفحات 95-108

    به منظور تعیین بهترین روش افزایش کارایی جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه گیاه دارویی گل راعی (Hypericum perforatum L.) آزمایشی در دو مرحله در دانشگاه شهرکرد انجام شد. ابتدا آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار درآزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیش تیمار بذر با پلی اتیلن گلایکول 6000  در پنج سطح (صفر، 3-، 6-، 9- و 12- بار) به عنوان فاکتور اول و کاربرد هورمون جیبرلین در چهار سطح (صفر، 500، 1000 و 1500 پی پی ام) به عنوان فاکتور دوم بودند. نتایج نشان داد تیمار PEG -12 bar + GA 1000 ppm با میانگین 91.5 درصد بالاترین درصد جوانه زنی را به خود اختصاص داد که با تیمارهای PEG -9 bar + GA 1500 ppm و PEG -9 bar + GA 1000 ppm به ترتیب با میانگین 88.5  و 88  درصد جوانه زنی تفاوت معنی داری نداشت. درحالی که بذرهای شاهد با میانگین 5/53 پایین ترین درصد جوانه زنی را داشتند. تیمار PEG -9 bar + GA 1000 ppm دارای بیش ترین طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، بنیه بذر یک و دو بود و میزان این پارامترها را به ترتیب به اندازه 1.19، 1.3، 1.96 و 2.14 برابر نسبت به شاهد افزایش داد . آزمایش دوم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد انجام شد.  تیمارهای استفاده شده در این آزمایش شامل بهترین تیمارهای آزمایش اول به همراه شاهد بودند. بررسی نتایج گلخانه ای نشان داد تیمار PEG -12 bar + GA 1000 ppm  با میانگین 82 درصد بالاترین درصد سبز شدن را به خود اختصاص داد که نسبت به شاهد با میانگین 41.33 درصد عملکرد بهتری داشت. لذا پیشنهاد می شود به منظور بهینه سازی و افزایش کارایی جوانه زنی بذر گیاه دارویی گل راعی از پیش تیمار PEG -12 bar + GA 1000 ppm و PEG -9 bar + GA 1000 ppm استفاده گردد.

    کلیدواژگان: گل راعی، جیبرلین، پلی اتیلن گلایکول، پرایمینگ، بنیه بذر
  • موسی ایزدخواه شیشوان*، مهدی تاج بخش شیشوان صفحات 109-126

    به منظور ارزیابی تاثیر پیش تیمار و اندازه بذر بر مولفه های جوانه زنی، عملکرد اقتصادی و برخی ویژگی های سوخ ژنوتیپ قرمزآذرشهر و رقم زرگان پیاز خوراکی، این پژوهش در دو سال زراعی (1391 و 1392) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدرو پرایمینگ با آب مقطر به مدت 4 ساعت، هالوپرایمینگ با نیترات پتاسیم 2درصد به مدت 8 ساعت، پرایمینگ با ماده فولامین 2 درصد به مدت 8 ساعت و شاهد) اندازه بذر در سه سطح (ریز، متوسط و درشت) و ژنوتیپ و رقم مورد بررسی قرمزآذرشهر و زرگان بود. مولفه های جوانه زنی شامل : درصد جوانه زنی، شاخص ویگورگیاهچه، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه، ویژگی های سوخ شامل: عملکرد اقتصادی، پیازهای درجه یک، دو، سه، میخی، دوقلو، آلوده به فوزاریوم ، تعداد اسپورات و درصد سوخ های چند مرکزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر پرایمینگ و اندازه بذر از نظر تمام ویژگی های مورد بررسی از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نشان داد. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود مولفه های جوانه زنی و عملکرد اقتصادی گردید به طوری که بیشترین درصد جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه و عملکرد اقتصادی به ترتیب برابر97.75 درصد، 697.83 و 43.87 تن در هکتار به پرایمینگ با اسید آمینه فولامین تعلق داشت و کمترین آنها از تیمار شاهد به دست آمد

    کلیدواژگان: اسموپرایمینگ، شاخص ویگور، فولامین و فوزاریم
  • شیوا باروتی، رضا توکل افشاری*، ناصر مجنون حسینی، عباس هاشمی صفحات 127-136
    به منظور تعیین دمای ویژه بذرهای گیاه دارویی شاهدانه (Cannabis sativa)، تاثیر درجه حرارت های مختلف بر جوانه زنی ، ، در یک مطالعه آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی واکنش جوانه زنی در دماهای ثابت3، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد انجام شد. بذرهای جوانه زده هر روز شمارش شده و سپس سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی محاسبه و نمودار دماهای ویژه جوانه زنی بذر شاهدانه بر اساس سه مدل رگرسیونی دو تکه ای، بتا و دندان مانند ترسیم شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما از 3 تا 25 درجه سانتی گراد سرعت جوانه زنی بذرها به طور معنی داری افزایش یافت، در حالی که اختلاف معنی داری در سرعت جوانه زنی دماهای 25 تا 40 درجه سانتی گراد مشاهده نشد. همچنین با افزایش دما به بیش از 25 درجه سانتی گراد، درصد جوانه زنی کاهش یافت. در میان مدل های محاسبه شده، مدل دندان مانند دقت بالاتری را در تعیین دماهای ویژه جوانه زنی بذر شاهدانه داشت، که بر اساس آن دمای پایه، بهینه و بیشینه جوانه زنی بذر شاهدانه به ترتیب برابر 1، 39.3-26 و 48 درجه سانتی گراد محاسبه شد.
    کلیدواژگان: دمای پایه، سرعت جوانه زنی، مدل دوتکه ای، مدل بتا، مدل دندان مانند، دمای ویژه، شاهدانه
  • نیلوفر یزدانی، رحیم محمدیان*، اسلام مجیدی هروان، محسن آقائی زاده کماکلی صفحات 137-149
    به منظور ارزیابی واکنش جوانه زنی بذر چغندرقند به تنش گرمایی این تحقیق طی چند مرحله تحت شرایط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی شامل چهار تکرار، در سال1394 انجام شد.آزمایش اول جهت تعیین دمای بیشینه مناسب برای تفکیک توده های اصلاحی با استفاده از 4 رقم در محدوده دمایی 20 تا 44 درجه سانتی گراد به فواصل 3 درجه سانتی گراد انجام شد. در آزمایش دوم، جوانه زنی بذر 39 ژنوتیپ در دمای بهینه 20 درجه سانتی گراد و دمای بیشینه ارزیابی شد. با توجه به تنوع موجود، دو ژنوتیپ متحمل و دو ژنوتیپ حساس به دمای بالا انتخاب شد که به همراه نتاج تمام خواهری شان، در دمای مطلوب و بیشینه ارزیابی شدند. در هر سه مرحله، هفت روز بعد از شروع آزمایش صفات درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، شاخص بنیه بذر و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه در دو دمای مذکور اندازه گیری و نسبت هر صفت در دمای بیشینه به مطلوب تعیین شد. براساس رگرسیون خطی بین درصد جوانه زنی و دما، 30 درصد بذور در دمای 30 درجه سانتی گراد قادر به جوانه زنی نبودند، لذا این دما به عنوان دمای بیشینه انتخاب شد. نتایج آزمایش دوم حاکی از وجود تنوع در بین ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی بود. نتایج حاصل از آزمایش سوم حاکی از وراثت پذیری بالا برای جوانه زنی بذر در شرایط تنش گرمایی بود که نشان می دهد اصلاح برای این صفت می تواند با موفقیت همراه باشد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، تنش گرمایی، تنوع، رگرسیون، وراثت پذیری
  • سارا ممبینی، زهرا خدارحم پور* صفحات 151-165

    در این پژوهش به منظور ارزیابی آزمون‏های بنیه بذر در ارتباط با ظهور گیاهچه در مزرعه و عملکرد شبدر سه آزمایش جداگانه شامل آزمون جوانه زنی و آزمون تسریع پیری بذر در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز و کشت در شهرستان شوشتر در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با 3 تکرار بر روی 11 رقم و توده شبدر از 3 گونه (T. pratense L.، T. alexandrinum L. وT. resupinatum L.) در سال‏ 1393 به اجرا در آمد. صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن تر و وزن خشک گیاهچه در شرایط آزمایشگاه و صفات درصد و سرعت ظهور گیاهچه، ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته و عملکرد علوفه خشک در شرایط مزرعه اندازه‏گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که تسریع پیری سبب کاهش درصد جوانه زنی (21 درصد)، سرعت جوانه زنی (59 درصد) و وزن تر (6 درصد) و خشک گیاهچه (48 درصد) گردید. از لحاظ درصد و سرعت جوانه زنی و ظهور گیاهچه در هر3 آزمایش ارقام شبدر برسیم مولتی کات و شبدر برسیم ساکرومونت برتر بودند. بیشترین عملکرد علوفه خشک با 9.26 تن در هکتار به رقم شبدر برسیم مولتی کات تعلق داشت. بنابراین مشخص شد که گونهAlexandrinum.  برترین گونه نسبت به دو گونه دیگر در شهرستان شوشتر می‏باشد. نتایج همبستگی متعارف بین شرایط نشان داد که بین خصوصیات ساقه در مزرعه و مولفه های جوانه زنی و رشد در آزمون جوانه زنی و تسریع پیری ارتباط معنی‏ داری وجود دارد. بنابراین آزمون تسریع پیری بذر و آزمون جوانه زنی به خوبی توانستند درصد ظهور گیاهچه و استقرار گیاه شبدر در مزرعه را پیش‏ بینی کنند.

    کلیدواژگان: شبدر، آزمون جوانه زنی، آزمون تسریع پیری، همبستگی متعارف
  • سیما بادلی*، حسین زارعی صفحات 167-179

    با توجه به اینکه جوانه زنی بذر درخت سیدالاشجار (Firmiana simplex L.) مشکل بوده و تکثیر بذری این گیاه را با مشکلاتی روبرو کرده است، لذا در این پژوهش به بررسی عوامل بازدارنده جوانه زنی بذر و چگونگی رفع آنها پرداخته شده است. این آزمایش ها در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار در آزمایشگاه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1393 اجرا شد. برای رفع خواب فیزیکی (پوسته سخت) از تیمارهای مکانیکی خراش دهی با ماسه ریز به مدت صفر، 5، 10 و 15 دقیقه، آب گرم (70 درجه سانتی گراد) و اسید (قرار دادنبذور در محلول اسید سولفوریک غلیظ به مدت 1، 5 و 10 دقیقه و سپس شستشو با آب به مدت 20 دقیقه) و برای رفع خواب فیزیولوژیک، سرمادهی به مدت 30، 45 و 60 روز در دمای3 تا 6 درجه سانتی گراد اعمال گردید. نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانه زنی مربوط به خراش دهی با ماسه (78 درصد) به مدت 15 دقیقه و 30 روز چینه سرمایی بود. در بین همه تیمارها کمترین میزان جوانه زنی مربوط به تیمار شاهد (4.6 درصد) بود. از تیمارهای گوناگونی که به منظور شکستن خفتگی موجود در بذر درخت سیدالاشجار از آن ها استفاده شد، چنین نتیجه گیری شد که بذرهای دارای خفتگی دوگانه پوسته بذر و خفتگی رویانی می باشد. همچنین نتایج نشان داد استقرار گیاهچه های حاصل از این تیمار خراش دهی (86.6) در مقایسه با سایر تیمارها به خصوص شاهد (بدون خراش دهی) بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: چینه سرمایی، خراش دهی، خواب فیزیولوژیک، درصد جوانه زنی، سید الاشجار
  • محمدبهزاد امیری*، پرویز رضوانی مقدم، محسن جهان صفحات 181-199

    به‎ منظور بررسی خصوصیات جوانه‎ زنی و رشدی گیاهچه‎ بذر گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch & Mey.) حاصل از پایه‎های مادری تیمار شده با کودهای بیولوژیک و شیمیایی در تاریخ‎ها و روش‎های کاشت مختلف، پژوهشی در خردادماه 1393 در دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایشات فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل بذر حاصل از گاوزبان ایرانی تیمار شده با عوامل زراعی مختلف در مزرعه شامل دو تاریخ کاشت مختلف (20 اسفندماه 1390 و 15 فروردین ماه 1391)، دو نوع روش کاشت (بذرکاری مستقیم و نشاکاری) و سه نوع کود زیستی و شیمیایی مختلف (میکوریزا (حاوی قارچ Glomus mosseae)، بیوسولفور (حاوی باکتری های Thiobacillus spp.)، کود شیمیایی نیتروژن و شاهد)  بود. نتایج آزمایش نشان داد که کودهای میکوریزا و بیوسولفور به ترتیب سبب افزایش 18% و 17% میزان جوانه زنی و 32% و 33% سرعت جوانه زنی نسبت به شاهد شدند. میانگین زمان جوانه زنی در بذرهای به دست آمده از روش بذرکاری کمتر از شرایط نشاکاری بود. نسبت طول ریشه چه به ساقه چه در بذرهای حاصل از شرایط بذرکاری با کاربرد کود میکوریزا 44% افزایش یافت. وزن خشک ریشه چه و ساقه چه به طور معنی داری تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفت، به‎ طوری که بیشترین وزن خشک ریشه چه (1.6 میلی‎گرم) و ساقه چه (7.5 میلی‎گرم) از بذرهای حاصل از گیاهان کشت شده در اسفندماه بدست آمد.

    کلیدواژگان: بذرکاری، بیوسولفور، سرعت جوانه ‎زنی، طول ریشه چه، میانگین زمان جوانه‎زنی، میکوریزا
  • محمود رضا بهرامی، محمد خواجه حسینی*، کامران داوری صفحات 201-211

    به نظر می رسد تولید موسیلاژ در سطح پوسته بذر یکی از جنبه های تطابق پذیری گیاهان به شرایط محیطی بیابانی باشد. دانه بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana) به دلیل وجود موسیلاژ در پوسته بذر قدرت فوق العاده ای در جذب آب تا چندین برابر حجم اولیه خود را دارد. به منظور تعیین نقش موسیلاژ در جوانه زنی، دو نوع بذر موسیلاژدار و بدون موسیلاژ در آزمایش های جداگانه تنش خشکی (صفر ، 0.1-، 0.2-، 0.3-، 0.4-، و 0.5- مگا پاسکال) و تنش شوری (صفر، 2، 4، 6، 8، و 10 دسی زیمنس بر متر) بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. در آزمایش تنش خشکی درصد جوانه زنی بذر موسیلاژدار با اختلاف معنی داری کمتر از بذر بدون موسیلاژ بود اما در آزمایش شوری اختلاف درصد جوانه زنی آنها معنی داری نبود. متوسط زمان جوانه زنی (MGT) بذر موسیلاژدار در هر دو آزمایش پایین تر از بذر بدون موسیلاژ بود. در آزمایش شوری طول ریشه چه، ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه،و وزن خشک گیاهچه بذر موسیلاژدار بطور معنی داری بالاتر از بذر بدون موسیلاژ بود اما در آزمایش خشکی اختلافی بین آنها وجود نداشت. بود. اثر متقابل خشکی و نوع بذر معنی دار نبود اما تنش شوری و نوع بذر اثر متقابل معنی داری داشتند.

    کلیدواژگان: تنش، پتانسیل اسمزی، جذب آب، MGT
  • آرش مامدی، رضا توکل افشاری* صفحات 213-221

    کینوا (Chenepodium quinoa) یک محصول شبه غلهای با پتانسیل کشت بالا در ایران است. کینوا گیاهی است که  به دلیل ارزش غذایی بسیار بالای دانه، توسط سازمان خوار و بار جهانی با شیر خشک مقایسه شده است. این تحقیق به منظور ارزیابی خواب بذر و مقاومت به جوانه زنی قبل از برداشت سه رقم کینوا انجام گرفت. سه رقم کینوا در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تهران کشت گردید و صفات فنولوژیکی ثبت شد. دو آزمون خواب بذر و جوانه زنی روی خوشه به روش کلارک در شرایط حرارتی 15 و 25 درجه سانتی گراد در آزمایشگاه بذر دانشگاه تهران انجام شدند. نتایج این آزمایش تنوع معنی داری را بین رقم ها در ارتباط با صفات زمان رسیدگی کامل، خواب بذر و میران جوانه زنی روی خوشه نشان داد. نتایج نشان داد که دو رقم Titicaca و Santamaria به ترتیب کمترین و بیشترین نمره جوانه زنی روی خوشه داشتند. نتنایج نشان داد که گیاه کینوا در مناطقی که ریسک جوانه زنی قبل از برداشت زیاد است، قابلیت کشت بالایی دارد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی قبل از برداشت، خواب بذر، کینوا و رقم
  • محسن نصیری* صفحات 223-232
    گونه های جنس Anthemis و Tanacetum متعلق به تیره Asteraceae، دارای خواص درمانی زیادی می باشند. یکی از مشکلات احیاء بذر گونه های بومی و غیرزراعی موجود در بانک های ژن، کاهش درصد جوانه زنی بذرها با افزایش زمان ذخیره سازی می باشد. در این تحقیق بذر 19 اکسشن از هفت گونه A. altissima، A. haussknechtii، A. tinctoria، A. triumfettii، A.pseudocotula، T. parthenium و T. pinnatum که بجز گونه A. altissima که 18 سال قبل جمع آوری شده بود، عمر بقیه بذرها بین 9 تا 14سال بود مورد بررسی قرار گرفتد. بذرها در سردخانه فعال (دمایC °4) در بانک ژن منابع طبیعی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور نگهداری شده بودند. در این تحقیق بذر نمونه ها به همراه اطلاعات درصد جوانه زنی اولیه از بانک ژن منابع طبیعی دریافت گردید و درصد جوانه زنی نمونه ها با اعمال تیمارهای شکست خواب بذر شامل شاهد، تیمار سرما دهی مرطوب یک و دوماه (دمایC °4 سانتی گراد) در شرایط استاندارد جوانه زنی در آزمایشگاه در سال های 93 و 94 تعیین گردید و با انتقال بذرهای جوانه زده به مزرعه درصد استقرار آنها در مزرعه نیز بررسی شد. داده های حاصل بر اساس فاکتوریل 5 × 7 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار تجزیه واریانس شدند. نتایج نشان داد که در شرایط آزمایشگاه در همه گونه ها تیمار سرمادهی تاثیر معنی داری بر افزایش جوانه زنی نسبت به شاهد و زمان ذخیره سازی داشت. به طوری که سرمای مرطوب یک ماهه درصد میانگین کل جوانه زنی شاهد را از 6.2 درصد به 24.7 درصد (چهار برابر) افزایش داد. کمترین درصد جوانه زنی در گونه A. altissima بدست آمد که نشاندهنده زوال بیشتر بذر این گونه در طول دوره نگهداری طولانی تر (18سال) نسبت به سایرگونه ها بود. درصد جوانه زنی سه گونه A.altissima، A.triumfettii، T.parthenium با تیمار سرمادهی در مقایسه با سایر گونه ها بیشتر بود. مشکل جوانه زنی اکثر گونه ها با سرمادهی مرطوب یک ماهه رفع شد.
    کلیدواژگان: بابونه، خواب بذر، گیاهشناسی گیاهان داروئی
  • پریسا محمودی*، محمد خواجه حسینی، محمدحسن راشد محصل، یوسف امامی پور صفحات 233-242

    به منظور مطالعه اثر تیمارهای مختلف اسید جیبرلیک و نیترات پتاسیم بر روی جوانه زنی و خواب بذر 14گونه دارویی از خانواده نعناع که در بهار و تابستان سال 1392 از رویشگاه های طبیعی آنها در استان کرمان جمع آوری گردید، دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در دمای (20-24 درجه سانتیگراد) انجام شد. در آزمایش اول جوانه زنی بذور در آب مقطر بررسی شد. نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانه زنی در ریحان بنفش (Ocimum basilicum) (96 درصد) و مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) (95 درصد) مشاهده گردید و کمترین میزان جوانه زنی در فراسیون (Marrubium crassidens) 5 درصد و در پونه برگه دار (Nepete bracteata) صفر درصد بدست آمد. در آزمایش دوم، تاثیرتیمارهای شکستن خواب نظیر، اسید جیبرلیک در سه غلظت (250، 500، 1000 پی پی ام) و نیترات پتاسیم در دو غلظت (500 و1000 پی پی ام) بر روی 10 گونه که در آب مقطر جوانه زنی پایینی (کمتر از 80 درصد) داشتند، بکار برده شد. تیمارهای شکستن خواب بر روی 9 گونه (نظیر فراسیون و ریحان درختی) (Marrubium crassidens and Ocimum santum) از 10 گونه موثر بود. در بیشتر گونه های مورد مطالعه، کاربرد تیمارهای شکستن خواب باعث افزایش درصد جوانه زنی و کاهش متوسط زمان جوانه زنی شد. بنابراین بر اساس عکس-العمل آنها به تیمارها، مشخص شد که این 9 گونه دارای خواب فیزیولوژیکی می باشند.

    کلیدواژگان: خواب فیزیولوژیکی، درصد جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی
  • محمدحسین شریعتمدازی*، مهدی پارسا، احمد نظامی، محمد کافی صفحات 243-256

    به منظور ارزشیابی تاثیر هیدروپرایمینگ بر جوانه زنی و شاخصه های رشدی ارقام نخود در شرایط تنش خشکی دو آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایش اول تاثیر هیدروپرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی دو رقم نخود در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم در گلخانه انجام شد. در این بخش پرایمینگ بذرها مانند آزمایش اول انجام شد ولی گیاهان تحت تیمارهای خشکی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش مدت خیساندن بذور در آب از شاهد به 24 ساعت، توانست درصد جوانه زنی را 8 درصد و سرعت جوانه زنی را 25 درصد افزایش دهد. پرایمینگ بذور سبب افزایش طول ریشه چه و ساقه چه در هر دو رقم شد ولی رقم MCC510 دارای طول ریشه چه و ساقه چه بالاتری نسبت به رقم ILC 6266 بود. همچنین با افزایش مدت زمان هیدروپرایمینگ به 24 ساعت در رقم ILC 6266 و MCC 510 شاخص بنیه طولی بذر به ترتیب 41 و 52 درصد نسبت به شاهد افزایش داشت. بر اساس نتایج آزمایش گلخانه ای هیدروپرایمینگ تا حدودی توانست اثرات مخرب تنش خشکی را کاهش دهد بطوریکه هیدروپرایمینگ 24 ساعت در رقم MCC 510 توانست درصد سبز شدن را به 100 درصد برساند. شاخص بنیه طولی گیاهچه در دو رقم نخود تا تنش خشکی 50 درصد ظرفیت زراعی متفاوت بودند ولی پس از آن با افزایش تنش خشکی این صفت در هر دو رقم کاهش یافت. در رابطه با شاخص بنیه وزنی گیاهچه نیز افزایش تنش خشکی در هر دو رقم سبب کاهش معنی دار آن در تمامی سطوح هیدروپرایمینگ شد.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، بذر، بنیه بذر، ظرفیت زراعی مزرعه، ماده خشک
  • حمیدرضا شریفی*، غلامعلی گزانچیان، صدیقه آناهید صفحات 257-280

    به منظور مطالعه اثر تاریخ کاشت و پرایمینگ بذر بر ضرایب تخصیص، عملکرد و اجزای عملکرد گندم آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 91-1390 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جلگه رخ تربت حیدریه به اجرا درآمد. این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بر روی رقم گاسکوژن گندم انجام شد. تاریخ های کاشت در کرت های اصلی در 4 سطح (شامل 20 مهر، 5 آبان، 20 آبان و 5 آذر) و پرایمینگ بذر در کرت های فرعی در 8 سطح (شامل سید استارتر، کلپ، اسید فولیک، اسید هیومیک، کی اف اف، جیبرلین، آب مقطر و شاهد) قرار داشتند. نتایج نشان داد که تاخیر کاشت، سبب کاهش مدت نمو ، شاخص سطح برگ و ماده خشک کل گردید. تاریخ کاشت اثر معنی داری بر ضرایب تخصیص ماده خشک برگ و ساقه، سطح ویژه برگ و ضریب تخصیص سطح برگ داشت و با تاخیر در کاشت، مقدار سطح ویژه برگ (8%) و ضریب تخصیص سطح برگ (63%) افزایش و ضریب تخصیص سنبله (68%) کاهش یافت. نتایج هم چنین نشان داد تاخیر در کشت موجب کاهش ارتفاع گیاه (26%)، تعداد سنبله در مترمربع (73%)، وزن هزار دانه (11%)، عملکرد بیولوژیک (79%) و عملکرد دانه (83%) شد. پرایمینگ بذر سبب افزایش معنی دار شاخص سطح برگ و وزن برگ در مرحله 5 برگی و وزن خشک ساقه و وزن خشک کل در مرحله گرده افشانی شد. اثر مثبت پرایمینگ بر رشد گیاه، با پیشرفت نمو کاهش یافته و در مرحله رسیدگی به نتیجه مثبت معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم منتهی نشد.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، شاخص سطح برگ، &quot، گندم&quot، عملکرد بیولوژیک، عوامل محیطی
|
  • Batool Mahdavi * Pages 1-11

    This study was conducted to study germination two species of vetch (Vicia sativa; Vicia pannonica) under temperatures (5, 10, 15, 20, 25, and 30 °C) and different water potentials (0, -2, -4, -6, -8 and -10 bar) at the Vali Asr Rafsanjan University laboratory in completely randomized design arranged as a factorial with four replications. The segmented function was evaluated to describe the relationship between germination rate and temperature. Results showed base temperature for germination of Vicia pannonica was -3.65 to 1.39, optimum temperature 23.99 to 25.57 and ceiling temperature 30 to 58.54 under different water potentials. The biological hours for germination of this specie were 32.29 to 74.97 hours under different water potentials. Also, base temperature for germination of Vicia sativa was -3.54 to 1.39, optimum temperature 22.70 to 25.64 and ceiling temperature 30 to 42.28 under different water potentials. The biological hour requirements for germination of this specie were between 33.10 to 83.54 hours under different water potentials. The results of germination rate in both species showed that with increasing water potential, germination rate decreased. In all of water potentials germination rate increased to 25°C and then decrease. Estimated parameters and the relations can be used to prediction time to germination or emergence in two species of vetch under different water potentials.

    Keywords: germination rate, Segmented model, temperature, Vetch, Water potential
  • L. Yari, Sh. Hashemi Fesharaki, A. Zareian Pages 13-24

    One of the major factors for the low productivity of seeds is poor seed germination and early seedling mortality due to seed-borne fungi. Several grain-borne fungi, including species of Alternaria, Aspergillus, Fusarium and Penicillium, have been implicated as seedling pathogens of cereals. Experiments were conducted at the seed and Plant certification and Registration Research Institute. Experimental units were arranged factorial in a completely randomized design with two factors (cultivar and storage temperature). The result indicated that interaction between storage temperature × cultivar had significantly affected on seed-borne fungi after three months storage. The seed-borne fungi infestation sach as Asporgilau flavus and Penicillium decreased in all seeds that stored at 20-30C° (alternative temperature), also the Fusarium species infestation was reduced in Usef, Nosrat, and Productive Cultivars seed under storage at 20-30C°, whereas Alternaria alternate infestation was increased in all seeds that stored at 20-30 C° . Meanwhile, normal seedling percentage and seedling vigor were significantly improved by storage seeds at 20-30 C° that it was more pronounced in Sahra and Productive cultivars. Final germination percentage and normal seedling percentage increased, when seed-borne fungi infestation such as Aspergillus flavus,Penicillium sppand Fusarium spp decreased in seed samples. Generally, according to cultivars that examined in this experiment, seed stored at 20-30 C°(alternative temperature) could have maintained their vigour high, it is new founding that could help to control seed-borne fungi (Asporgilau flavus, Penicilliumsppand Fusarium spp) in storage condition also prevent of seed deterioration.

    Keywords: seed-borne fungi, seed vigour, storage temperature, barley Cultivars
  • Rozita Kabiri, Ali Hatami *, Hakimeh Oloumi, Mehdi Naghizadeh, Fatemeh Nasibi, Zahra Tahmasebi Pages 25-40

    To evaluate the effect of melatonin pretreatment on germination, early seedling growth and some physiological characteristics of Dracocephalum moldavica under osmotic stress, an experiment was conducted in a factorial arrangement based on completely randomized design with 25 treatments and three replications. The experimental treatments were including different concentrations of melatonin (0, 5, 10, 50 and 100 µmol) and osmotic stress (0, -0.2, -0.4, -0.6 and -0.8 MPa). The seeds of moldavian balm which were primed with different concentrations of melatonin for 24 hours, then in order to germination test under osmotic stress, they transferred into sterile petri dishes which contain 10 ml PEG. Results showed that increasing in stress caused reducing of germination percentage and rate, seedling dry weight, seed vigor index, radicle length, radicle dry weight, shoot length, shoot dry weight, photosynthetic pigments, protein content ,increasing and soluble sugar content. Seed priming with melatonin caused an increase of plant tolerance to osmotic stress. Melatonin caused the increment of germination percentage and rate of germination, seed vigor index and ultimately enhanced dry weight of moldavian balm seedlings under stress condition. The seeds which were pretreated with higher concentrations of melatonin (50 and 100 µmol) showed an increasing of physiological characteristics (photosynthetic pigments, soluble sugar content and protein) under stress condition compared to control. No germination was observed in seeds which were pretreated with distilled water at the levels of -0.6 and -0.8 MPa, while the concentrations of 50 and 100 µmol melatonin caused a seed germination at all levels of osmotic stress.

    Keywords: moldavian balm, osmotic stress, Seed germination, photosynthetic pigments, Melatonin
  • Hormoz Asadi *, Gholamreza Zamanian, Mohammad Nabi Shahiki Tash, Mohammad Ghorbani, MohammadReza Jalal Kamali Pages 41-51

    In generally, important factors in substitution of varieties are including increasing of yield, improvement of quality and avoid of decreasing of yield varieties versus biotic and abiotic stress. The objectives of this study were to: determine of Weighted average age of wheat varieties and comparison with other countries, determine to effect and correlation between time trend with weighted average ageof varieties and investigation of profitability of irrigated bead wheat varieties with different origins. This study carried out in 2016 for irrigated bead wheat varieties planted in 2004-2016. Data are collected from Deputy of Agronomy in Ministry of Jihad-e-Agriculture and Certified and Register of Seed and Plant Institute. The methodology of this research were time trend linear regression analysis, weighted average ageindexes, coefficient of correlation and profitability indicators (Net present value, Benefit-cost ratio and Internal rate of return). According to the results, Estimated coefficient of Time Trend on weighted average ageof varietieswas positive and 0.091 and 0.46 and significant.. Benefit-cost ratio(BCR) and Internal rate of return(IRR) for Ghonbad variety with national originwas estimated 5.5 and 41.9%.BCR and IRR for Sirvan variety with international originwas estimated 6.1 and 54.3%. Thus, time trend variable was one of important factor on Weighted average ageof varieties. For more effecting of varieties on farmer’s income based on economic results recommended selecting of proper variety with high profitability, preparation of timely and adequate for improved seed varieties in during of age varieties by institutes.

    Keywords: Wheat, Age of Varieties, Replacement indicator, economic analysis
  • R. Afrosheh, Hamidreza Balouchi *, M. Movahedi Dehnavi, M.H. Gharineh Pages 53-64

    The seeds of oilseed plants are susceptible to deterioration and the seed power in oilseed plants decreases faster over the time. In order to evaluate the effect of salicylic acid and seed aging on germination characteristics and biochemical changes of Carthamus tinctorius L. cv. Soffeh seeds,an experiment was conducted as a factorial base on completely randomized design with fourand three replications for germination and biochemical characteristics respectively. The first factor was priming by salicylic acid include seven levels in 0 (distilled water), 50 and 100 ppm for 24 and 48 h in 15°Cand without priming (control)and secondary factor was combinations four levels of aging (0, 2, 4 and 6 days). Results showed that the interaction of priming and aging effects on germination rate, normal seedling percentage, abnormal seedling percentage, seedling length, length of seed vigor index, seedling dry weight, weight of seed vigor index and EC were significant, but on germination percentage, total protein, catalase and ascorbate peroxidase only affected by the main effects.Results showed that germination characteristics with increasing in the aging duration were reduced significantly and using priming germination characteristics were increased but protein, catalase and ascorbate peroxidase decline along with increasing seed aging. In the study, using priming treatment salicylic acid 50 ppm for 48 h had higher germination characteristics and antioxidant activity and soluble proteins in comparison with untreated or control of safflower seeds.

    Keywords: Enzyme, germination, priming, Seed aging
  • S. Haghanifar *, A. Hamidi, M.N. Ilikaee Pages 65-83

    This study was conducted to evaluate the effect of treatment by Carboxin Thiram fungicide and Imidacoloropride pesticide on storability and some indicators of seed germination and vigor of maize single cross hybrid 704 in laboratory of department of agriculture at Islamic Azad University in Karaj. Seeds were prepared from Kermanshah Agriculture and Natural Resources Research Centre. Seeds were treated by pesticide, imidacloprid in two rates, 3 and 6 g per kg of seed, fungicide Carboxin Thiram in the 2 and 2.5 per thousand, and combined 3 g Gaucho + 2 per thousand Carboxin Thiraman and non- seed treatment were as a control. Treated seed and control seed stored at room temperature (25°c) 3 months. Then standard germination test was conducted and final germination percentage (FGP) was evaluated, normal seedling percentage and some related traits of seed vigor including seedling length, primary root and shoot length, root and shoot dry weight, seedling dry weight, seedling length and weight vigor indices were measured and the experiment was conducted as completely randomized design with 4 replications. The results showed that highest percentage of seed germination was related to treatments of imidacloprid 6 g and the lowest percentage of seed germination was related to control (non- seed treatment), the highest and lowest meantime of germination and control respectively Carboxin Thiram was 2 per thousand. The highest, the lowest weight and seedling vigor index of 2 per thousand treated by imidacloprid 6 grams and Carboxin Thiram. Therefore it can be concluded that seed sterilization as a method to prevent accelerated aging, is disinfectant to maintain and improve seed quality.

    Keywords: Standard germination test, Treatment, Carboxin Thiram, Imidacloprid
  • Esmaeil Yasari, Mousa Miri, Sadegh Atashi, Mohsen Jamali * Pages 85-94

    This study was evaluated the ability of a hydrothermal time model (HTT) to describe the kinetics of seed germination in crops and also to determine the cardinal temperatures for germination (as a case study; velvetleaf). For this purpose, the experiment was carried out at eight constant temperature regimes (T; 15, 20, 25, 30, 35, 37, 40 and 42°C) at each of the following water potential (ψs; 0, –0.18, –0.36, –0.54 and –0.72 MPa; using PEG 6000). The results indicated that ψ influenced germination rate and germination percentage (P < 0.0001). For this seed lot, cardinal temperatures were 11.8°C for Tb, 35.4°C for To and 45.2°C for Tc in the control (0 MPa) treatment. There was a decrease in hydrotime constant (θH) when T was increased to To and then remained constant at supra-optimal Ts (24 MPa h-1). At the Ts above To, ψb(50) values increased linearly with T. The kT value (the slope of the relationship between ψb(50) and T exceeds To) of this seed lot was calculated as 0.1011 MPa°Ch-1. Moreover, the ψb(50) was estimated to be –0.91 MPa based on this model. Our results show that when the HTT model is applied, it can accurately describe germination response of velvetleaf around Ts and ψs.

    Keywords: germination, hydrothermal time model, temperature, velvetleaf, Water potential
  • M. Nemati Khoei, A. Abbasi Surki *, S. Fallah Pages 95-108

    Optimizing the best methods to enhancement of seed germination and early seedling growth of Hypericum perforatum L. an experiment was conducted in Shahrekord University in two stages. In the first stage, a factorial experiment was done in a randomized complete block design with four replications in seed science and Technology lab, Faculty of Agriculture. Treatments consisted osmopriming with PEG in five levels (0, -3, -6, -9 and -12 bar) as first factor and application of GA in four levels (0, 500, 1000 and 1500 ppm) as second factor. results showed that PEG -12 bar + GA 1000 ppm with an average of 91.5% ranked the highest percentage of germination which had no significant difference with PEG -9 bar + GA 1500 ppm and PEG -9 bar + GA 1000 ppm respectively with the germination percentage average 88 and 88.5%, while the control seed with an average (53.5%) had the lowest percentage of germination. As well as combination treatments PEG -9 bar + GA 1000 ppm increased seedling length, seedling dry weight and seed vigor and increased them respectively as by as 1.19, 1.3, 1.96 and 2.14 times than control. The second experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the research greenhouses conditions, and treatments consisted of the best treatments of first experiment and control. In greenhouse conditions osmopriming PEG -12 bar and application of  GA 1000 ppm with an average of 82% ranked the highest percentage of emergence which had better performance than the control with an average of 41.33 %.  Finally to enhance seed performance of medicinal plant Hypericum perforatum L., it could be recommended osmopriming with PEG -12 bar and application of GA 1000 ppm or PEG -9 bar + GA  1000 ppm.

    Keywords: Hypericum perforatum L, Gibberellin, Polyethylene Glycol, priming, Seed vigor
  • M. Izadkhah Shishvan*, M. Tajbakhsh Shishvan Pages 109-126

    In order to evaluate the effect of priming and seed size on germination components, marketable yield, and some characteristics of bulb onion Red Azarshahr genotype and Zargan cultivar a factorial field experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in 2012 and 2013 cropping season in laboratory and research field at Agriculture and Natural Resources Research Center of East Azarbayjan, Iran. The experimental treatments included priming (at four levels: hydropriming with distilled water for 4 hrs, halopriming with %2 KNO3 for 8 hrs, priming with falommin amino acid with 2% for 8 hrs and control (without priming), seed size (at three levels: small, medium, large), and the study of genotype and cultivar were Red Azarshahr and Zargan. Germination components such as shoot lengt, root lengt , seedling length , seedling vigor index, marketable yield and some onion characteristics such as percentage of class I, class II and class III, thick-neck, percentage double bulbs, fusarium infected bulbs percent, sprout number and percentage of bulbs containing multiple centers (PMC) were studied. Results showed that seed priming and seed size improved germination components and marketable yield. The highest germination percentage, seedling vigor index marketable yield were obtained from plant that primed with folammin amino acid 97.75 percent, 697.83 and 43.87 ton/ha respectively, and the lowest were achieved from control (unprimed).

    Keywords: Folammin, fusarium, Osmopriming, Vigor index
  • Shiva Barooti, Reza Tavakkol Afshari *, Naser Majnon Hoseini, Abbas Hashemi Pages 127-136
    To determine the specific temperature of Medicinal Cannabis sativa, the effects of different temperatures on germination, in a laboratory study in a completely randomized design with three replications were studied. Germination response assessment at constant temperatures (3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45ºC) was conducted. The germinated seeds were counted every day and the rate of germination percentage, cumulative germination and cardinal temperatures diagram of Cannabis sativa seed germination based on 3 regression model including segmented model, Beta model and Dent like model. The results showed that the temperature increase of 3 to 25°C significantly increases the germination rate, while the germination rate did not differ at 25 to 40°C. Also with increasing temperature over 25°C, germination was reduced. Dent like model such as higher accuracy in determining the cardinal temperatures hemp seed germination was compared with other models, Base, optimum and maximum temperature of seed germination of Cannabis sativa based on Dent like model was determined 1, 26-39.3 and 48°C respectively.
    Keywords: Base temperature, germination rate, Segmented model, Beta model, Dent like model, cardinal temperatures, Cannabis sativa
  • Rahim Mohammadian *, M. Aghaezadeh Kamakoli Pages 137-149
    In order to evaluate sugar beet seed response to heat stress, a study comprising of three treatments was conducted under laboratory condition based on complete randomized design with four replications in 2015. In the first experiment, seeds of the four cultivars were subjected to different temperatures ranging from -20 to 44°C with 3°C intervals to determine the appropriate maximum temperature. In the second experiment, seed germination of 39 genotypes was evaluated under the optimum temperature of 20°C and also the maximum temperature. Based on existing variation, two sensitive and two tolerant genotypes to high temperature were selected and re-evaluated under optimum and maximum temperature together with their half-sib offspring. In all treatments, seven days after the start of the experiment, different traits such as germination percentage, root length, stem length, vigor index, and root to shoot ratio under both were measured. Based on linear regression between germination percentage and temperature, 30% of the seeds were unable to germinate at 30°C therefore, this temperature was selected as the maximum temperature. In the second experiment, variation was found among genotypes for the abovementioned traits. The results of the third experiment showed high heritability for seed germination under heat stress which confirms that the breeding of this trait can be successful.
    Keywords: sugar beet, Thermal Stress, diversity, regression, heritability
  • Z. Khodarahmpour * Pages 151-165

    In this study, to evaluate the seed vigor tests associated with the seedling field emergence and yield of clover cultivars three separate experiments consisted of germination test and seed accelerated aging test in a completely randomized design with 4 replications in Islamic Azad University, Ahvaz and culture in the city of Shoushtar in a randomized complete block design with three replications on 11 cultivars and accessions of clover of 3 species (T. pratense, T. alexandrinum and T. resupinatum) was conducted in 2014. Traits of germination percent, germination rate, seedling fresh weight and dry weight measured in laboratory conditions and traits of seedling field emergence percent and rete, height of plant, number of stem in plant and dry forage yield in field conditions. The results showed that seed accelerated aging test reduces seed germination percent (21%), germination rate (59%) and fresh weight (6%) and dry weight (48%) respectively. In terms of percent and rate of germination and seedling emergence in 3 experiments varieties of Berseem Multicut and Berseem Sucromont were superior cultivars. The maximumu of the dry forage yield of 9.26 tons per hectare belonged to Berseem Multicut. So it became clear that species of Alexandrinum. is compared to other species in the city of Shoushtar. The results of canonical correlation analysis between showed that between stem characteristics in farm and germination components and growth in germination test and seed accelerated aging test there are significant relationships. Therefore the seed accelerated aging test and germination test well could emergence percent and plant establishment of clover in the field predict.

    Keywords: clover, Germination test, Seed accelerated aging test, canonical correlation
  • S. badeli*, H. Zarei Pages 167-179

    Given that the seed germination of Chinese parasol tree (Firmiana simplex L.) and hence its propagation is experiencing difficulties, therefore, this study investigates the factors limiting seed germination of mentioned tree and how to troubleshoot them are discussed. This experiment was conducted in 2014 in a completely randomized design with a factorial arrangement with three replications in the laboratory of Horticultural Science Department, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Iran. In order to remove physical dormancy (impermeable seed coat) mechanical scarification treatments with fine sand (shaking seeds and building sand for 5, 10 and 15 minutes), hot water (70 °C) and acid (treatments of seeds with solution of concentrated sulfuric acid for 1, 5 and 10 minutes and then rinse by tap water for 20 minutes) were used. Moreover to remove the physiological dormancy, stratification of seeds were applied for 30, 45 and 60 days in 3-6oC. The results showed that the highest percentage of seed germination was related to scarification by sand (78%) for 15 minutes and stratification for 30 days. The lowest seed germination rate among all treatments was related to control (4.6%). In overall, it can be concluded from various treatments which used to break dormancy in seeds of Firmiana simplex, it is clear that the seeds of mentioned tree include dual seed dormancy, including seed coat and embryo dormancy. The results also showed seedling establishment of 86.6 % related to combination of scarification and stratification in the mentioned treatment has been much higher than other treatments, specially control (without scarification).

    Keywords: Stratification, Scarification, Physiological dormancy, Seed germination, Chinese parasol
  • MohammadBehzad Amiri * Pages 181-199

    In order to evaluation of germinaton characteristics and seedling growth of Iranian Ox-Tongue (Echium amoenum) seeds resulting from the rootstock in conditions of application of biological and chemical fertilizers in different planting dates and methods, a split split plot experiment based on CRD design with three replications was conducted in 2014 year, in Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The experimental treatments included seeds resulting from treated Iraninan Ox-Tongue with different agronomic factors in farm such as 2 planting dates (10 February and 3 April 2012), 2 planting methods (seed planting and transplanting) and 3 different types of biological and chemical fertilizers (mycorrhiza (Glomus moseae), biosulfur (included Thiobacillus spp.), chemical fertilizer and control). The results showed that mycorrhiza and biosulfur increased germination percentage 18 and 17% and improved germination rate 32 and 33% compared to control, respectively. Mean germination time in conditions of seed planting was less than transplanting conditions. Mycorrhiza application in conditions of seed planting increased radicle length to plumule length 44% compared to control. Effect of planting date was significant on radicle and plumule dry weight, so that the highest radicle (0.0016 g) and plumule (0.0075 g) weight obtained in planting date of 10 February 2012.

    Keywords: Biosulfur, germination rate, Mean Germination Time, mycorrhiza, Radicle Length, Seed Planting
  • Mahmood Reza Bahrami, Mohammad Khajeh Hosseini * Pages 201-211

    It seems mucilaginous seed coat is an aspect of plants evolutionary adaptation to desert environments. Because of mucilage production, seed coat of Balangu Shirazi (Lallemantia royleana) absorbs water multiple times more than of its initial weight. To determine the possible role of mucilaginous seed coat, two mucilaginous (M) and demucilaged (DM) seeds were examined in two separate experiments of drought with six levels (0 as control, -0.1, -0.2, -0.3, -0.4,and -0.5 MPa) and salinity with six levels (0 as control, 2, 4, 6, 8, and 10 ds.m-1) through factorial experiment as completely randomized design with three replications of 25 seeds. Germination of demucilaged seeds significantly was higher than mucilaginous seed in drought trial; though in salinity stress, there was no significant difference between germination of mucilaginous and demucilaged seeds. Mean germination time (MGT) in mucilaginous seeds was higher than the demucilaged seeds in both salinity and drought stresses. In salinity experiment, length of root, stem and stem/root length ratio in mucilaginous seed was higher than the demucilaged seed significantly; while there was no any differences in drought stress. Interaction of seed with drought was not significant but there was significant interaction between seed and salinity.

    Keywords: Stress, MGT, osmotic potential, water absorption
  • A. Mamedi, R. Tavakkol Afshari * Pages 213-221

    Quinoa (Chenepodium quinoa Willd.) is a grain-like crop which has a high grown potential in Iran. Due to it's seed have high nutritional value, therefore, compared to milk nutrition by the FAO. This study aims to determine the seed dormancy and pre-harvest sprouting three cultivars of quinoa. This plant was planted in a randomized complete block design at the research farm of university of Tehran and, phonological traits were recorded. Then the related studies such as seed dormancy and pre-harvest evaluation resistance were conducted in two 15 and 25°C constant temperatures in seed laboratory. The results shown that there is significant genetic variation for pre-harvest sprouting and other traits. The results demonstrate that Titicaca and Santamaria have lowest and highest germination in cluster, respectively. Also, Titicaca cultivar related to the other cultivars have had high percentage of seed dormancy. The results shown that it is possible to handle the quinoa crop in such areas which have frequent risk of PHS.

    Keywords: Sprouting, Seed dormancy, Quinoa, cultivar
  • Mohsen Nasiri * Pages 223-232
    Two genera of chamomile and tansies (Anthemis and Tanacetum) belong to asteraceae family are widely used as medicinal plant possessing several pharmacological effects due to presence of active compounds. One of the main problem in maintenance seeds of wild and native species in gene bank is regeneration of aged seeds that lose their viability over times. For increasing of seed germination percentage (G%), it is necessary to apply some seed dormancy breaking treatments. In this experiment seeds of 19 accession from seven species of A. altissima, A. haussknechtii, A. tinctoria, A. triumfettii, A.pseudocotula, T. parthenium and T. pinnatum were provided from Iranian natural resource Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran in 2014-2015. Seeds of A. altissima were storage for 18 years and seeds of other species were storage in range of 9-14 years as medium-term storage (active cold room 4°C). The initial seed G% was also provided from gene bank. Seeds of 7 species were evaluated using 5 x7 factorial based on completely randomized design with four replications. The five levels of chilling treatments were initial G%, (control), 1 month and 2 months moist chilling (4°C) and field establishment. Result of analysis of variance showed that there is a significant effects between species, treatment (P<0.0) and their interactions (P<0.05). Results showed that both moist chilling had significantly increased G% in all of species than that for both initial G% and control G%. The 1 month moist chilling treatment had significantly increased total G% with average values of 24.7 % than that for control (6.2%). The lowest G% was obtained in A. altissimo. This species was kept for longer time (18 years) in gene bank, indicating the effect of long time storing in seed derogation. The effect of chilling treatment on G% was higher in A. altissima, A.triumfettii,T.parthenium than other species. It was concluded that 1 month moist chilling is suggested for dormancy breaking of chamomile and tansies
    Keywords: Botany, Chamomile, germination, Seed dormancy
  • Parisa Mahmoodi *, Mohammad Khajeh Hosseini, Mohammad Rashed Mohassel, Yousef Emamipoor Pages 233-242

    To study the effect of gibberellic acid and potassium nitrate treatments on germination and seed dormancy of 14 medicinal plant species from the Lamiaceae, that were collected in the spring and summer of 1392 from their natural habitates in Kerman province, two separate laboratory experiments were conducted at 20-24 centigrade degree, based on completely randomized design with 4 replications of 25 seeds. In the first experiment, seed germination was considered in H2O. The results indicated that the highest germination percentages were observed in Ocimum basilicum (%96) and Salvia macrosiphon (%95) while the lowest germination were obtained in Marrubium crassidens (%5) and Nepeta bracteata (%0). In the second experiment, the effect of seed dormancy breaking treatments such as gibberellic acid (GA3) with 3 concentrations (250, 500 and 1000 ppm) and potassium nitrate with 2 concentrations (500 and 1000 ppm) were practiced on the germination of 10 plant species with low germination (below %80) in H2O. Dormancy breaking treatments were effective on 9 species (i.e. Marrubium crassidens and Ocimum santum) out of 10 species. In most studied species, dormancy breaking treatments increased germination percentage and Mean Germination Time were reduced. Therefore, based on their reactions to the treatments, it was found that these 9 species have physiological dormancy.

    Keywords: ˝ Germination percentage˝, ˝Mean Germination Time˝, ˝ Physiological dormancy˝
  • M.H. Shariatmadari*, M. Parsa, A. Nezami, M. Kafi Pages 243-256

    In order to evaluate the effect of hydropriming on germination and seedling growth of Chickpea cultivars under drought stress this study was conducted in two separate experiments. In the first experiment the effect of hydropriming on the germination of two chickpea cultivars ILC6266 and MCC510 were studied in physiology laboratory. The second experiment was conducted in research greenhouse in same location. Drought treatments were 70, 50 and 30 percent of field capacity. Analysis of variance showed that increasing the duration of soaking in water to 24 hours, the germination percentage and germination rate increased 8 % and 25 % respectively. Seed priming increased radicle and plumule length of both cultivars, but the MCC 510 has a length of radicle and plumule was higher than the ILC 6266. Also with increasing duration of hydro to 24 hours seed length vigor of MCC 510 and ILC 6266 was increased 41% and 52% compared control condition. Based on the results of glasshouse drought severely reduced germination percentage of both cultivars, although somewhat priming could reduce the damaging effects of water stress as a priming for 24 hours could caused 100% percentage of emergence in the MCC 510. Both cultivars under drought stress in seedling death was caused without priming but The hydropriming for 24 hours could increase 74 percent dry matter chickpea cultivars compared control condition. In conjunction with plant weight vigor also increase drought stress caused a significant reduction of both cultivars in all levels of hydropriming.

    Keywords: seed, percent of field capacity, Seed vigor, plant height, Dry weight
  • Gholamali Gazanchian, Sedigheh Anahid Pages 257-280

    In order to study the effects of planting date and seed priming on partitioning coefficients, grain yield and yield components of wheat, an experiment was conducted at the Jolg-e-Rokh (Torbat-e-Heidarieh) research station in 2011-12. This experiment was conducted in a split-plot layout based on randomized complete blocks design with three replications on Gascogen cultivar of wheat. Planting date in four levels ( i.e. 12 October, 27 October, 11 and 26 November) and seed priming in eight levels ( i.e. Seed starter, kelp, fulic acid, humic acid, kff, GA3, water and control) were in main plots and sub plots repectively. The results showed that delayed planting dates reduced length of development, Leaf area index, and total dry matter. Planting date had significant effect on leaf and stem partition coefficient, specific leaf area(SLA) and leaf area partition coefficient(LAPC). Delay in planting increased SLA(8%) and LAPC(63%) and reduced spike partion coefficient(68%). Results also showed that delayed planting date result in reducing height(26%), spike number per square meter(73%), thousand grain weight(11%), biological yield(79%) and grain yield(83%). Seed priming increased leaf area index and leaf dry matter in 5-leaf stage and stem dry matter and total dry matter in pollination stage. The positive effect of priming on plant growth, decreased with the progress of plant development but not positive significant effect on yield and yield components on maturity stage.

    Keywords: priming, leaf area index, wheat(Triticum aestivum L.), biological yield, environmental factors