فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 5 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد سالمی صفحات 7-25
    اگر بخواهیم، در افق تمدن نوین اسلامی، الزامات معماری ناجای آینده را کشف کنیم،  باید به الگوی فقه تمدن ساز رجوع کرده و باتوجه به نگرش سیستمی به دین، زیرساخت های نظم و امنیت را کشف کنیم.  البته،  این امر مشروط بر آن است که نظم و امنیت مد نظر دین را به خوبی شناخته تا هدف گذاری و مقصد بتواند ما را در کشف راه کمک کند.  به نظر می رسد با رویکرد یادشده «عدالت»،  «جهاد» و «امربه معروف و نهی از منکر» زیرساخت نظم و امنیت محسوب می شوند و باید راهبردهای هریک از این زیرساخت ها را در اجرای نظم و امنیت به کار گرفت.  در این پژوهش روشن می شود اجرای یک راهبرد پنج لایه ای با لایه های «تربیت محوری»،  «مردم پایه  بودن»،  « مدیر راهبردی» به عنوان مجری،  « بازدارندگی» و    « تهدید متناسب»،  که « تربیت محوری » نقطه مرکزی و جریان سیستماتیک آن خواهد بود،  می تواند نظم و امنیت دینی را به منصه ظهور برساند.
    کلیدواژگان: امنیت و نظم، ناجای آینده، تربیت محوری، معماری، فقه تمدن ساز
  • علیرضا زهیری صفحات 27-49
    پویش انقلاب اسلامی محصول گفتمانی بود که در این دوران اسلام گرایان با خوانش جدیدی از اسلام پدید آوردند. هدف این گفتمان بازسازی جامعه بر اساس اصول اسلامی بود و دستیابی به این هدف را تنها از طریق بازگشت به اسلام و تاسیس حکومت اسلامی امکان پذیر می دانست. استقرار حکومت اسلامی در ایران، مرحله دیگری از پویش گفتمان انقلاب اسلامی را بازنمایی کرد و آن تاسیس آرمان شهر اسلامی بود که به جای ملت سرزمینی به امت تمدنی تکیه داشت. از این پس دل‏مشغولی اسلام گرایان، شناسایی ظرفیت های تمدنی در نظام سیاسی نوتاسیس بود که بنیادهای آن را بر ارزش های اسلام سیاسی بنا گذاشتند. این مقاله در پی بازنمایی این ظرفیت ها در اسناد راهبردی فرادستی از جمله قانون اساسی و سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران است. البته مولف معتقد است ارایه ایده آرمان شهر فلسفی به تنهایی کافی نیست، بلکه نیازمند تکاپوی خودآگاهانه برای تبدیل آن آرمان شهر انتزاعی به واقعیت تمدنی است. بنابراین باید به سه جنبه توجه کرد: نشانه ها یا همان نظام معنایی؛ سازه ها یا ساختارها و نهادهای اجتماعی؛ روندها یا عناصر پیش برنده به سوی تاسیس و گسترش تمدنی.
    کلیدواژگان: تمدن، تمدن نوین اسلامی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سند چشم انداز
  • اعظم رجبی نسب، ستار صادقی ده چشمه* صفحات 51-67

    آشنایی با فیلسوفان و اندیشه‏های آنان زمینه‏های شناخت و معرفی آنها را در جامعه فراهم می‏کند و می‏توان با اندیشه‏های بدیع آنان جامعه را به سوی الگوهای فلسفی و معرفتی سوق داد. این مقاله با استفاده از روش اسنادی و مرور متون با مطالعه آثار فارابی و خواجه نصیر به افکار و اندیشه‏های آنها با موضوع نظم و امنیت پرداخته است. برایند این بررسی نشان می‏دهد برای هر دو متفکر نظم و امنیت در جامعه اهمیت داشته است. برای رسیدن به جامعه‏ای ایمن و مدینه فاضله باید برنامه‏ریزی کرد و از قوانین و مقررات بهره برد. همچنین افراد جامعه باید آن قوانین را رعایت کنند تا با همکاری و تعاون در جامعه به  امنیت برسند. فارابی و خواجه نصیر زندگی و حیات جمعی و مدنی ایمن را برای تحقق استعدادها و کمال و سعادت بشری و تدبیر دولت و سیاست را برای ایجاد امنیت و جلوگیری از تعدی افراد به یکدیگر ضروری می‏دانند.

    کلیدواژگان: امنیت، نظم اجتماعی، خواجه نصیرالدین طوسی، فارابی، مدینه فاضله
  • اکبر کنعانی، ابراهیم داودی دهاقانی* صفحات 69-94

    ماهیت پیچیده و سیال تهدید نرم و نفوذ نامحسوس آن بر افکار موجب می‏شود چنین پدیده‏هایی با تاخیر، دریافت و باور شوند و اگر با غفلت همراه شود، این پیچیدگی مضاعف می‏شود و شناخت برای مقابله با آن را مشکل تر می سازد. هدف تحقیق حاضر شناخت دقیق تهدید نرم در بعد فرهنگی‏ اجتماعی است تا کاربران انتظامی بتوانند از ابزارها و شیوه های مناسب تری برای پیشگیری، مقابله یا کاهش اثر تهدید نرم بهره گیری کنند. روش پژوهش حاضر ترکیبی یا آمیخته (کیفی و کمی) است. در روش کیفی از تحلیل محتوا استفاده شده و داده های آن با استفاده از مصاحبه عمیق به دست آمده است. جامعه مورد مطالعه برای این مرحله 10 نفر از صاحب نظران این حوزه و دارای سابقه خدمت در نیروی انتظامی هستند. در مرحله دوم برای تعیین اولویت مولفه ها با رویکرد انتظامی، اطلاعات مد نظر از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و معاونان و مدیران کل معاونت عملیات، پلیس اطلاعات و امنیت عمومی و معاونت اجتماعی ناجا به تعداد 23 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و برای تعیین اولویت مولفه ها از دیدگاه انتظامی از آزمون های فریدمن استفاده شد. از جمله یافته های تحقیق شناسایی و اولویت‏بندی‏ مولفه‏های تهدید نرم با دیدگاه انتظامی شامل مشروعیت، مشارکت ملی، مطالبات عمومی، هویت‏سازی‏، ارزش‏های اساسی، هنجارهای عمومی، الگوهای مرجع، عدالت اجتماعی، الگوهای تقاضا و تولید اطلاعات و... است. براساس نتایج تحقیق، کاهش حضور فعال مردمی در حوزه‏های تصمیم‏گیری‏ فرهنگی‏ اجتماعی،  شکاف و بروز اختلال در عوامل یکپارچه‏ساز‏ اجتماعی و روابط برخاسته از آن، عدم تمکین و شیوع آن در قبال هنجارهای عامه و توجه به هنجارهای غیرحمایتی از جمله تهدیدهای نرم بعد فرهنگی‏ اجتماعی هستند که از دیدگاه انتظامی، گسترش آنها موجب کاهش نظم و امنیت خواهد شد.

    کلیدواژگان: تهدید نرم، بعد فرهنگی‏ اجتماعی، مولفه ها، رویکرد انتظامی
  • ابوالفضل احمدزاده صفحات 95-119

    نظم و جریان امور طبق همگرایی انسان‏ها در جوامع مختلف به منظور انتظام بخشیدن به ارکان و نهادهای جامعه و تحصیل امنیت در ابعاد گوناگون، جزو ضروریات و مسلمات زندگی اجتماعی است. تلاش برای استقرار چنین نظم و انتظامی از یک سو و پرهیز از هرگونه هرج و مرج و اختلال در مسیر نظم و نهادهای مستور در نظام ‏های جامعه از قبیل نظام اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از سوی دیگر، مقبول و شایسته تحسین است. بنابراین قاعده ‏انگاری «حفظ نظم و امنیت» در فقه شیعه با لحاظ ضرورت و قبول حسن جریان امور مردم در رساندن آنها به سعادت دنیوی و اخروی، مبتنی بر حکم ارشادی عقل و بنای خردمندان و اصطیاد از مفاد آیات و روایات معصومین(ع) است؛ زیرا مفهوم حاصل از قاعده مذکور بر دو محور اساسی دلالت دارد: نخست، نظم و نسق در حیات جمعی انسان از ضروریات اجتماعی و ضرورت‏ های فقه شیعه است. دوم، در تشریع احکام، هیچ حکمی که بر هم‏ زننده نظام‏ های حاکم بر زندگی مردم باشد، وضع و جعل نشده است و در واقع، آنچه سبب به هم ریختن نظام و شیرازه زندگی و معیشت جامعه می‏شود، ممنوع است و کارهایی که برای صیانت و حفظ نظام جامعه ضرورت دارد، واجب است. از این رو اختلال و ناامنی در هر یک از عرصه‏ های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، با واسطه یا بی‏واسطه که به وقفه و خلا در زندگی طبیعی و عادی بینجامد، نامشروع است و بر آن کیفر و عقوبتی مقرر است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی و کتابخانه ‏ای است؛ ابتدا به مفهوم ‏شناسی لغوی و اصطلاحی نظم و امنیت می ‏پردازیم و آنگاه منابع و ادله حاکم یا ناظر بر آنها را از فقه شیعه بررسی می‏ کنیم.

    کلیدواژگان: نظم، امنیت، قاعده ‏انگاری، حیات جمعی، نظام، ضرورت فقهی و روش ‏شناسی حقوقی
  • علیرضا صالحی، داود دعاگویان* صفحات 121-137

    مقاله «نظم و امنیت در تراز تمدن نوین اسلامی» به عنوان محوری‏ترین موضوع کارکردهای تمدن اسلامی تلاش دارد ضمن بررسی و موشکافی مولفه‏ های امنیت‏ ساز تمدن اسلامی، به برخی اندیشه‏ های این حوزه بپردازد و رابطه این دو را در بستر نظریه‏ های اسلامی و غربی بررسی کند. به عقیده نورث الیاس، فرایند متمدن شدن نه امری «عقلانی» (اگر منظور از عقلانی شدن این است که محصول تلاش ‏های نیت‏ مند و هدفمند آدمیان باشد) و نه امری است «غیرعقلانی» (اگر منظور از غیرعقلانی این باشد که شیوه پیدایش آن قابل فهم نباشد). این فرایند، کورکورانه شروع می‏شود و حرکت آن از طریق پویایی درونی شبکه روابط و نیز تغییرات معینی که در وابستگی ‏های متقابل افراد اتفاق می‏افتد، ادامه پیدا می‏کند. به عقیده الیاس، در تمدن اسلامی، مقام پیامبر اسلام در بروز این تمدن منحصر به فرد است. در همین راستا مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا ضمن تاکید بر احیا و اعتلای مجدد تمدن اسلامی و شایستگی ملت هوشمند و شجاع ایران در انجام دادن این مهم، خاطرنشان می‏ سازند که با سرمایه گذاری در امور فرهنگی و خودکفایی، تحکیم رفاه و تدین مردم و با پشتیبانی و تقویت بنیه های فرهنگی می‏توان نظم و امنیت را در تراز تمدن نوین اسلامی برقرار کرد.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت عمومی، تمدن اسلامی، شاخص‏ ها، نشانه ‏ها، فرهنگ و تحکیم خودکفایی
|
  • Javad Salemi Pages 7-25
    If we intend to find out the requirements of future NAJA architecture in the new Islamic civilization, we must refer to the civilization-building jurisprudence. We have to apply a systematic approach towards religion in order to discover the infrastructure of order and security. It is a must to identify the order and security as it is illustrated in the religion. This helps us determine the objectives and discover the appropriate way. It seems that the above approach considers ‘justice’, ‘Jihad’, and ‘Enjoining what is Good’ as the infrastructures of order and security, so each one’s strategy must be adopted in providing order and security. This paper elaborates that religious order and security can be materialized through the implementation of a five layer strategy-whose layers include ‘orientation towards education’, ‘orientation towards people’, ‘strategic manager’ as the administrator, ‘prohibition’, ‘proportionate threat’- in which ‘orientation towards education’ is the kernel flow of the system.
    Keywords: Religious Security, Order, Justice, Jihad, Enjoining What is Good, Orientation towards Education, orientation towards people, Strategic Manager, Prohibition, Proportionate Threat
  • Alireza Zahiri Pages 27-49
    The Islamic Revolution, as a movement, was the result of a particular discourse formed by Muslim thinkers who had new readings of Islam. The objective of this discourse was to rebuild the society in terms of Islamic principles. This could not be possible without returning to Islam and establishing Islamic government. The establishment of an Islamic government in Iran introduced a further chapter of the Islamic Revolution, which is founding an Islamic city relying on a civilizational Ummah rather than a territorial nation. Therefore, Islamist thinkers’ concern was the identification of capacities in the new political system of the Islamic civilization whose principles are based on Islamic values. This paper represents these capacities in the chief strategic documents including the Constitution and 20-Year Vision Plan. It argues that proposing the idea of a philosophical utopia does not serves the purpose; it requires self-conscious efforts to materialize an abstract utopia, achieving a real civilization. Three points are of great moment: signs or the semantic system; structures including social structures and bodies; procedures, that is, components moving towards the establishment and expansion of civilization.
    Keywords: Civilization, New Islamic Civilization, IR of Iran’s Constitution, Vision Plan
  • Azam Rajabi Nasab, Satar Sadeghi Dehcheshmeh* Pages 51-67

    If individuals know philosophers and their ideas, the whole society gets acquainted with them and their ideas as well. The awareness contributes to the process of leading the society towards wisdom and philosophical patterns. This paper employs a documentary text-reviewing method, studying Farabi and Khajeh Nasir’s writings on order and security. Research findings show that order and security in society were of great moment for both philosophers. Building a secure society, a utopia, needs a thoughtful planning and a set of proper rules. Members must obey the rules to achieve security, in an atmosphere supporting cooperation. Farabi and Khajeh Nasir believed that safe communal and civil life is necessary to develop people’s potentials and achieve human perfection. It is also necessary for government to make plan and policy which provide security and prevent people from violating each other’s rights.

    Keywords: Security, Social Order, Khajeh Nasir Al-Tousi, Farabi, Utopia
  • Akbar Kanani, Ebrahim Davoodi Dehaghani* Pages 69-94
    Field & Purpose

    Complexity and free-flowing nature of Soft-Threats and its intangible penetration to minds have been caused to such Phenomena, lately, to be understood, and if accompanied by oversight, led to more complexity, and confrontation to it, consequently, became more and more difficult. The purpose of the study is proper and exact recognition of Soft-Threat in cultural – social aspect in order that disciplinary users can utilized from appropriate tools and methods for prevention, confrontation or reduction of Soft-Threat’s effect.

    Methodology

    The present study consist of qualitative and quantitative method. In qualitative method, content analysis had been used, and its data obtained by deep interview. Case-study’s society including of 10 persons of theoreticians on this field that had been military service background in NAJA. For determining of Components preference with disciplinary approach, data were collected through questionnaire, and 23 persons of deputies and managers in Operational Deputyship, Public Information and Security Police, and Social Deputyship were selected as a sample size. For data processing and analysis was used of SPSS statistic software, and for determining of components preference from view of NAJA, Friedman’s Test.

    Findings

    Recognition and determining the priorities of elements in Soft- Threats are based on disciplinary approach including of legality, national participation, public demands, making-identity, principal values, public norms, national reform and reconstruction, national loyalty and pride, social influence, national consistency and sympathy, ruling elites, intellectuality, production of science and technology, communication and propaganda, authorized patterns, social justice, request’s patterns and information-producing.

    Result

    Results of the paper show that reduction of public active participation in the fields of social – cultural decision-making, reduction of obedience level and public confidence, gap and disorder in social consistency factors and its relations, disobedience and its spreading in confrontation with public norms, and consideration to non-protected norms are among the Soft-Threats in social – cultural dimension that its existence and expanding would be caused to reduction of order and security.

    Keywords: Soft-Threats_Social – Cultural Dimension_components_Disciplinary approach
  • Abolfazl Ahmadzadeh Pages 95-119

    Order and handling people’s affairs, due to people’s convergence, are among the fundamental necessities and facts of social life, which contribute to the organization of social entities and provision of security. It is required to establish order, on the one hand, and prevent any disorder and chaos, on the other hand, for the benefit of hidden entities in social, economic, political, and cultural systems. Therefore, the position of ‘protecting order and security’ in Shiite Fiqh (jurisprudence) as a rule (legal status) relies on the necessity of running public affair properly. The rule, in fact, bringing people both worldly and eternal happiness, grounds on the guideline of reason, the viewpoints of the learned, and extractions from the Holy Quran and Hadiths. The framed concept which forms the rule signifies two principles: firstly, order and discipline in humans’ communal life are among the social necessities and also the essentials in Shiite Fiqh (Fiqhi essentials). Secondly, in enaction, there exists no developed or enforced rule throwing people’s lives into chaos. In fact, anything causing chaos and disturbance at work and in life in society is banned. It is a must to take actions to provide and protect order and discipline in society. Therefore, any direct or indirect security threat or breach in any of the economic, political, social, and cultural areas, leading to an interruption or deficiency in the people’s normal and natural lives, is illegal so offenders will be penalized. This paper is a descriptive and library research. It initially works on a terminological and phraseological study of the terms ‘order’ and ‘security’. Then, it examines the literature, sources, and rules on order and security in the Shiite Fiqh.

    Keywords: Order, Security, Legal Status, Community Life, Disturbance, Fiqhi Essential, Legal Methodology
  • Alireza Salehi, Davoud Doagouyan* Pages 121-137

    This paper studies the most significant function of Islamic civilization. It analyzes the security-creating factors in Islamic civilization. The research examines the theories on security and order, comparing the concept of security and order in western theories with the concept of security and order in Islamic theories. North Elias thinks that the process of becoming a civilization is neither a rational act (as the product of people’s meaningful and intentional efforts) nor an irrational act (with pointless way of happening). The process, in fact, starts arbitrarily. It moves with the inner dynamism of the networks of relations. It continues with certain changes in people’s reciprocal relationships. Elias states the position of prophet is unique in building Islamic civilization. Accordingly, the Leader of the Islamic Revolution emphasized that Islamic civilization must flourish again. The Leader stresses the capabilities of the smart and courageous Iranian nation in the reestablishment of Islamic civilization. Providing order and security in new Islamic civilization requires investments on cultural affairs, self-reliance, welfare development, supports for cultural foundations.

    Keywords: Public Security, Order, Islamic Civilization, Indices, Signs, Culture, Consolidation of Self-Reliance