فهرست مطالب
نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 7 (بهار 1397)
- تاریخ انتشار: 1397/02/19
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 5-29
پژوهش حاضر با هدف کلی معرفی رویکرد گفتمان سازی امنیت اجتماعی انجام شده است. گفتمان به یک مفهوم و یک معرفت همه گیر در برهه ای از زمان در یک جامعه اطلاق می شود و گفتمان سازی بر اساس تعریف گفتمان، به فرایند همه گیرسازی این معرفت اشاره دارد. با توجه به اینکه مفهوم گفتمان سازی را برای اولین بار مقام معظم رهبری مطرح کردند، این مقاله درصدد معرفی این رویکرد نظری و کاربرد آن در حوزه امنیت اجتماعی است. روش انجام این پژوهش به صورت مطالعه اسنادی و کتابخانه ای است و جامعه آماری آن کلیه بیانات و فرمایشات مقام معظم رهبری است که از طریق سایت دفتر تنظیم و نشر آثار معظم له منتشر شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که به منظور گفتمان سازی امنیت اجتماعی باید شش گام اصلی را که به شرح زیر است، برداشت: تبیین مفاهیم و مبانی پایه امنیت اجتماعی؛ بازتولید امنیت در قالب ارایه گزارش ها و مصاحبه ها؛ درگیر کردن نخبگان نظامی و دانشگاهی در حوزه فعالیت های ناجا؛ عمومی و فراگیر کردن گفتمان از طریق رسانه های جمعی، نهادسازی و ساختارسازی؛ بازتولید مفاهیم متناسب با نیازهای روز.
کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، گفتمان سازی، همه گیرسازی، دغدغه مندی، افکار عمومی -
صفحات 31-51
برای انتخاب سبکی از زندگی که با معیارهای اسلام همگونی داشته باشد، مطالعه سیره بزرگان دینی ضرورت دارد. از این رو مطالعه سبک زندگی حضرت زهرا(س) که نمونه تمام عیار یک زن مسلمان تعالی یافته هستند، برای زنان مسلمان ضروری مینماید. این مقاله با بهره گیری از روش کتابخانه ای و با مراجعه به متون دینی و نیز بیانات مقام معظم رهبری در پی پاسخ به این سوال اصلی است که سبک زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) چه ویژگی هایی دارد و زنان شاغل در نیروهای مسلح چگونه می توانند با الگوپذیری از ایشان به تعالی معنوی برسند؟ بدین منظور پس از ارایه تعریفی از مفاهیم معنویت، سبک زندگی و سبک زندگی اسلامی، به دیدگاه مقام معظم رهبری درباره لزوم سبک زندگی اسلامی پرداختیم و با بررسی سبک زندگی حضرت فاطمه(س) و ارایه مصادیقی از ابعاد مختلف زندگی ایشان، چگونگی تعالی معنوی کارکنان زن نیروهای مسلح بر اساس سبک زندگی فاطمی را مورد واکاوی قرار دادیم. روش های همسرداری و تربیت فرزند، رعایت حجاب و عفاف، چگونگی تعالی معنوی با رعایت موازین شرعی در محل کار و نیز عبادت و بندگی توام با کار و زندگی از موضوعات دیگر مورد بررسی بودهاند. در پایان پیشنهادهایی برای بسترسازی لازم توسط سازمان به منظور تعالی زنان در نیروهای مسلح و اقداماتی که زنان شاغل در این نیروها باید انجام دهند، ارایه کردیم.
کلیدواژگان: تعالی معنوی، سبک زندگی، حضرت زهرا(س)، کارکنان زن نیروهای مسلح -
صفحات 53-79
موضوعات امنیتی در سال های پس از جنگ سرد تحت تاثیر نهادگرایی راهبردی قرار گرفته است. هرگونه تحول در ابزارهای امنیتی تاثیر خود را بر فرایندها و سازوکارهای کنش بازیگران در محیط داخلی، منطقه ای و بین المللی به جا می گذارد. در سال های پس از جنگ سرد نشانه هایی از چندجانبه گرایی بین المللی ظهور یافته است که در الگوی کنش دولت ها، نهادهای امنیتی و پلیس به چشم میخورد. پلیس بین الملل نیز در شرایط چندجانبه گرایی امنیتی تلاش دارد وظایف و اهداف خود را برای احساس امنیت و همچنین ایجاد زمینه های اجتماعی کنش بدون خشونت سازماندهی کند. در عصر نهادگرایی و چندجانبه گرایی بین المللی مهم ترین دغدغه نهادها و سازمان های بین المللی از جمله پلیس بین الملل آن است که زمینه های لازم را برای چندجانبه گرایی امنیتی به وجود آورد. اگرچه اینترپل در زمره سازمان های پلیسی با اهداف امنیت ساز در سطح بین المللی محسوب می شود، نهادهای بین المللی فراگیر به ویژه شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل تلاش دارند کمیته هایی برای کنترل سازوکارهای اجرایی گروه های تبهکار و مافیا به وجود آورند. هدف اصلی آن است که امنیت سازی ماهیت پیشگیرانه داشته باشد؛ یعنی زمینه های اجتماعی و سازمانی کنترل جرایم بین المللی به عنوان محور اصلی برنامه ریزی امنیت اجتماعی مورد توجه کشورها و نهادهای بین المللی امنیتی از جمله اینترپل قرار گیرد. در این مقاله از رهیافت «نهادگرایی بین المللی» برای تبیین امنیت پیشگیرانه در فضای چندجانبه گرایی بین المللی استفاده می شود. در این فرایند، پلیس دارای نقش اجتماعی بوده و در نتیجه لازم است زمینه های کنترل اجتماعی در چارچوب امنیت پیشگیرانه و از طریق چندجانبه گرایی بین المللی در دستور کار قرار گیرد. مفروض مقاله آن است که در سال های پس از جنگ سرد، جرایم سازمانیافته و نیروهای گریز از مرکز زمینه شکل گیری جرایم سازمانیافته و نیروهای گریز از مرکز در حوزه های مختلف جغرافیایی را اجتناب ناپذیر کرده است. سوال اصلی مقاله بر این موضوع تاکید دارد که «در سال های پس از جنگ سرد، مقابله با تهدیدها و جرایم امنیتی در چه فرایندی انجام می گیرد؟». طبق فرضیه مقاله «در فضای چندجانبه گرایی بین المللی در سال های پس از جنگ سرد، جرایم امنیتی را می توان در قالب امنیت پیشگیرانه کنترل کرد». در این مقاله، چندجانبه گرایی بین المللی متغیر وابسته و امنیت پیشگیرانه متغیر مستقل تلقی می شود.
کلیدواژگان: امنیت پیشگیرانه، چندجانبه گرایی بین المللی، شبکه های جرم خیز، جرایم سازمان یافته -
صفحات 81-104
خاستگاه و تحول سازمانی که در حال حاضر «پلیس» نام دارد، در طول تاریخ کشورها و ایران نشان از مسیولیت سنگین این نیروی چندوجهی و چندکاره اگر نگوییم همه کاره دارد. پلیس از ابتدا در عرصه مدیریت شهر و روستا و حفاظت بندری ظهور یافته و در طول تاریخ، جنبه های مختلف مذهبی، سیاسی، نظامی و شبه نظامی به خود گرفته است. امور تحت پوشش مسیولیت پلیس بسیار متنوع بوده و گاه گستره ای محدودناشدنی داشته است. در جوامع اسلامی افرادی با عناوینی مثل محتسب و شرطه عهده دار مسیولیت هایی بوده اند که با مسیولیت های پلیس در تاریخ سایر کشورها تا حدی قرابت داشته است. در ایران پیش از اسلام نیز پلیس نیرویی منظم و تاثیرگذار بوده و در طول تاریخ نام های مختلف یافته است. شکل گیری اولین نیروهای انتظامی، از جمله با تشکیل «ژاندارمری خزانه» (پلیس اخذ مالیات و عوارض زیر نظر خزانه دار) در کنار «ژاندارمری دولتی» همراه بوده است. در یک دسته بندی بسیار کلی، وظایف نیروی انتظامی در ایجاد و حفظ و ارتقای نظم و امنیت و آسایش خلاصه می شود که تحقق آنها مستلزم فراهم آوردن زمینه های ذهنی و عینی و مقابله و برخورد با فعالیت های غیرمجاز ضمن ملاحظه امور مرتبط است. از سوی دیگر، این نیرو ضابط عام دادگستری است که درباره کلیه جرایم صلاحیت اقدام دارد و وظایف و اختیاراتش محدود به جرایمی معین یا شرایطی خاص نیست و یکی از وارثان نظام حسبه اسلامی به شمار می رود. به تاکید، این مقاله درصدد همه کاره جلوه دادن یا افزایش خارج از معمول وظایف و ماموریت های نیروی انتظامی در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران نیست. با وجود این، عرصه اقتصاد و انتظام برنامه ریزی شده و هوشمندانه آن در دوران فشارهای فزاینده خارجی، ناکارامدی های اجرایی و فسادانگیزی های فراتر از انتظار داخلی و تاکید مقام معظم رهبری بر تحقق ناگزیر اقتصاد مقاومتی، عرصه ای است که به هر صورت باید در آن جایگاهی شایسته برای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تعبیه کرد که پیشینه تاریخی چنین جایگاهی از آن بیگانه نیست و کارکردهای قانونی اش به خوبی ظرفیت آن را دارد.
کلیدواژگان: انتظام اقتصادی، پلیس اقتصادی، پلیس -
صفحات 105-139
پلیس به عنوان یک نهاد، وظیفه خدمت به عموم مردم را برعهده دارد؛ با تاکید بر این نیاز، پلیس باید پاسخگو به نیازهای مردم باشد، با توجه به این که آن ها وظایف خود را از طرف مردم انجام می دهند. با این حال، ممکن است مشکل در تعریف مردم و نیازها در بسیاری از کشورها باشد، گروه های مختلف اجتماعی ممکن است انتظارات مختلف در مورد چگونگی پاسخ پلیس در شرایط خاص را داشته باشند. هدف تحقیق فوق بررسی رتبه بندی عوامل موثر در پاسخگویی پلیس است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر داده ها، کمی و از نظر نوع مطالعه توصیفی، پیمایشی است. ابزار سنجش این پژوهش با بهره گیری از سنجش نظرات نمونه های آماری کارشناسان خبره با ابزار اندازه گیری متغیر های زبانی فازی و روش TOPSIS فازی صورت گرفته است. در این تحقیق نظرات خبرگان در خصوص اهمیت هر یک از گزینه ها یعنی هر یک از عوامل پاسخگویی شناسایی شده، در نزد هر یک از معیارها(ابعاد پاسخگویی)، در قالب تابع عضویت متغیرهای زبانی جمع آوری گردیده و میانگین حسابی فازی محاسبه شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شایستگی های فردی بالاترین رتبه است و همچنین به ترتیب اولویت آموزش سازمانی، هوش هیجانی افراد، معنویت در محیط کار، احساس عدالت سازمانی، احساس تعهد سازمانی، رضایت شغلی و احساس اعتماد سازمانی رتبه های بعدی را شامل می شوند.
کلیدواژگان: اعتماد، پاسخگویی، پلیس، تعهد، آموزش سازمانی، هوش هیجانی، معنویت -
صفحات 141-158
در هر سازمانی، رشد فزاینده پایگاه داده ها به کارگیری ابزارهای جدید و قدرتمند تحلیلی در امر پردازش و بهره برداری از داده ها را ضروری کرده است.علم داده کاوی یکی از ابزارهای مورد نیاز در تحلیل داده های حجیم می باشد که این حوزه را به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های پژوهشی مطرح نموده است. یکی از عرصه های مهم کاربرد داده کاوی حوزه جرم شناسی است. نیروی انتظامی به عنوان یکی از سازمان های فعال در عرصه نظم و امنیت، با توجه به ماهیت ماموریتی، با حجم، تنوع و گستره فراوانی از فرایند ذخیره سازی و به کارگیری بانک های داده ای انبوه در حوزه های گوناگون اجتماعی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی در ارتباط است. از این رو، ضروری است برای اجرا و تحقق ماموریت های محوله، استخراج الگوهای مفید و کاربردی از پایگاه داده ای، با کمک علم داده کاوی، از اولویت های اصلی این سازمان می باشد. در این مقاله پس از معرفی روش های داده کاوی و الگوریتم های آن به بیان مدلی کاربردی در آماده سازی و پیش پردازش داده های جمع آوری شده مواد مخدر، شامل ویژگی های شخصیتی و دیگر اطلاعات جمع آوری شده از این مجرمان، به خوشه بندی در پنج دسته پرداخته شده است. هدف نهایی در این نگاشته آشنایی مدیران عالی برای درک اهمیت راهبردی علم داده کاوی در اقدامات آتی پلیس است. گفتنی است، این مقاله بخشی از کار عملی بوده که نگارندگان آن در حوزه پردازش اطلاعات انجام داده اند و مثال های آن واقعی و اطلاعات سیستمی آن موجود است و به همین دلیل، نگاه کتابخانه ای و ارجاع به منابع در آن کمتر دیده می شود.
کلیدواژگان: داده کاوی، پلیس، مواد مخدر، مجرمان، قاچاق
-
Pages 5-29
This study intends to introduce the approach of discursive formation in societal security. Discourse is defined mainly as a pervasive epistemology or concept in a particular period in a society. Discursive formation, according to the definition of discourse, suggests the process of pervading the epistemology and concept. The idea of discursive formation was initially introduced by the Leader. This study intends to introduce this theoretical approach and its use in the field of societal security. It is a documentary and library research. The population includes all of the Leader’s speeches published by www.khamenei.ir. The research findings show that six stages must be taken for discursive formation in societal security, including acquisition: explaining the concepts and basics of societal security; reproducing security in report and interview formats; involving military and academic experts in NAJA’s activities; pervading and publicizing the discourse via mainstream media, institutionalizing, and structuring; reproducing concepts commensurate with the current needs.
Keywords: Societal Security, Discursive Formation, Pervasion, Concernment, Public Opinion -
Pages 31-51
Choosing a lifestyle which corresponds to Islamic criteria requires us to study the life of eminent Islamic figures. Therefore, it seems necessary for Muslim women to study the lifestyle of Her Holiness Fatima Al-Zahra who was the superior exemplar of a Muslim woman. This paper carries out a library research studying religious texts and the Leader of the Islamic Revolution’s words. The objective is to answer the research’s main questions including “what is Her Holiness Fatima Al-Zahra’s lifestyle like?” and “how can the female staff of the armed forces benefit from Her Holiness Fatima Al-Zahra’s lifestyle in order to achieve spiritual elevation?” Therefore, after defining concepts including spirituality, lifestyle, and Islamic lifestyle, the paper discusses the leader of Islamic Revolution’s urge to follow Islamic lifestyle. The paper, studying Her Holiness Fatima Al-Zahra’s lifestyle and introducing different examples from her life, investigates how female staff of the armed forces can achieve spiritual elevation. It also analyzes different methods of a married life and upbringing, observance of Hijab, how spiritual elevation can be achieved in workplace based on Fatemi lifestyle, and how worship, work, and family can be dealt with all together. Finally, it proposes some suggestions about how organizations can pave the way for female staff and also the things they need to do in order to achieve spiritual elevation.
Keywords: Spiritual elevation, Lifestyle, Her Holiness Fatima Al-Zahra’s Lifestyle, Spirituality, Female Staff of the Armed Force -
Pages 53-79
Security subjects in the years after the Cold War had been influenced by strategic institutionalism. All changes in security tools shall be affected on processes and mechanisms of principal agents actions in the domestic, regional and international environment. In the years after the Cold War, was emerged the traces of international multilateralism that its signs can be found in the pattern of governments action, security agencies and police. International police, too, in this security multilateralism conditions has attempted to organized its tasks and aims along with creating the sense of security and so, social grounds of action without violence. In the age of international institutionalism and multilateralism, the main trouble of international institutions and organizations is to create necessary grounds for security’s multilateralism. Although Interpol is placed among police organizations, with security-making purposes on the international level, but widespread international institutions, especially the UN Economic and Social Council is trying to create committees in order to control the enforcement mechanisms of criminal gangs and mafia. The main object is that security-making to be have a preventive nature, means that social and organizational fields of international crime control as a main axis for social security planning, to be considered by countries and international security institutions including Interpol. In the study, for explaining of preventive security in the international multilateralism environment, will be utilized of “international institutionalism” approach. In this process, the police have a social role and therefore, it is necessary, social control grounds in preventive security framework and through international multilateralism be placed on the agenda. The main assumption of this essay is that in the years after the Cold War, organized crimes and centrifugal forces have made inevitable the ground of organized crimes formation and centrifugal forces in different geographic areas. The main question, here, is emphasis on this point: “in the years after the Cold War, counteraction against security threats and crimes, in what process carried out. In this article, international multilateralism as the dependent variable and preventive security is considered as independent variables.
Keywords: Preventive Security, International Multilateralism, Institutionalism, High-Crimes -
Pages 81-104
The origin and evolution of the organization called ‘police’, during Iran’s history, direct attentions to the serious responsibility of this multi-dimensional multi-functional force. Police was initially founded to manage urban and rural areas and to guard ports. Throughout the history, it took on various religious, political, military, and paramilitary aspects. Nowadays police bears a wide variety of responsibilities, the extent of which is indefinite. In Islamic societies, there had been figures assigned as ‘Mohtassib’ and ‘Shorteh’. Their responsibilities were similar to the responsibilities of police in other countries. In pre-Islamic Iran, police was a disciplined influential force adopting different names throughout history. The formation of the first modern police, the establishment of ‘Jandarmeri-e Khazaneh’ (collecting tax and duty under the supervision of treasurer) coincided with the formation of the Government Gendarmerie. Police’s responsibilities, in a general classification, can be summarized as the formation, protection, and promotion of order, security, and welfare. All of these are materialized in the event that objective contexts are prepared and illegal activities are countered, after due consideration. Furthermore, police is the general bailiff of the judiciary system. It is authorized to act against all crimes. Its duties and authority are not limited to certain crimes. It is, in fact, an heir to the Islamic system of ‘Hasbeh.’ This paper does not intend to show that police’s responsibilities in the Islamic Republic of Iran are beyond the norms. However, new responsibilities must be defined for police regarding the country’s economy, its planned smart management during the increasing foreign pressures, executive inefficiency and corruption in domestic areas, and the Leader’s emphasis on the implementation of Resistance Economy. The history of police in Iran and its legal functions show its high capacity.
Keywords: Economic Management, Economic Police, Police -
Pages 105-139
Police, as an institution, is in charge of providing service for people from every walk of life. Accordingly, Police has to be accountable for their needs while it fulfills its duty towards them. However, the problem may lie in the definition of people and needs in many countries. Various social groups may hold various expectations of Police’s response in special conditions. This research studies the decisive factors in Police accountability and their ranks. The method of the paper set a practical objective, use quantitative data, and conduct a descriptive survey. The measuring devices assess the subject experts’ comments by means of the measuring device of fuzzy linguistic variables as well as fuzzy TOPSISmethod. The research identifies and collects eleven experts’ comments on the significance of each option, that is, each of the accountability factor, concerning each of the variables (dimensions of accountability), in the form of the membership function of linguistic variables. It then calculates the fuzzy arithmetic mean. Research finding shows that individual competence holds the highest rank and then organization training, individuals’ emotional intelligence, spirituality in the workplace, sense of organizational justice, sense of organizational commitment, job satisfaction, and sense of organizational trust, respectively, hold the next ranks.
Keywords: Trust, Accountability, Police, Commitment, Justice in Individual Competence, Organizational Training, individuals’ Emotional Intelligence, Spirituality in the Workplace -
Pages 141-158
In every organizations, increasing growth of database had been inevitably led to use of new and powerful analytic tools in data processing and utilization of data. Science of Data-digging is one of the necessary tools for analysis of huge data that has been expressed it as one of the most important research fields. One of the important areas is application of data-digging in the field of criminology. NAJA with respect to nature of its duties and as one of the active organizations in area of order and security, involved in extensive bulk and domain of storing process and utilization of mass databasesin various social, security, economics and cultural fields. Consequently, performing and fulfillment of assigned duties, extracting useful and applicable patterns from databases, by means of data-digging science, regarded as one of the main priorities in NAJA. In the present study, after introduction to data-digging methods and its algorithms, has been dealt with an applicable model in preparedness and pre-processing data-collected from drugs, including personal characteristics and other collected information of offenders and fivefold clustering. Final purpose of the study is acquaintance of high level managers with strategic importance of data-digging in future activities of police. It is to be said that this examination is small part of practical work that is authors have performed in the field of data processing and its instances is true and its data and information is available. By this reason, this study has not so much used library- based approach and reference to sources and books is less in it.
Keywords: Data-digging, Police, Drugs, offenders, smuggling