فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 9 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر افتخاری* صفحات 5-40

    کاربست نظریه ها و مفاهیم در گرو تعریف دقیق و جامع آنها است تا از این طریق راه بر نقد و در نتیجه بازتولید بومی آنها هموار گردد. از این منظر تلاش برای تحلیل مفهومی«امنیت اجتماعی شده» یک ضرورت راهبردی در جامعه ایران به شمار می آید تا از این طریق ارایه نظریه اسلامی «امنیت اجتماعی شده» عملیاتی شود. در نوشتار حاضر محقق از این منظر به تحلیل معنایی «امنیت اجتماعی شده» همت گمارده است. سوال اصلی محقق آن است که شبکه معنایی بین «امنیت اجتماعی شده» با مفاهیم اساسی ای چون حکومت، حاکمیت، شورا، عدالت، آزادی و... چگونه می باشد. برای پاسخ به این سوال با استفاده از روش تحلیل تاریخی و با رجوع به سیره نبوی (ص)، مناسبات معنایی بین«امنیت اجتماعی شده» با 9 مفهوم اساسی در سیاست اسلامی تبیین و تشریح شده اند. نتیجه مقاله حکایت از وجود ساختاری همبسته بین امنیت، سیاست و اجتماع دارد که ضرورت مدیریت اجتماعی امنیت را تبیین و تایید می نماید.

    کلیدواژگان: منظومه مفهومی راهبردی، سیره نبوی، امنیت اجتماعی شده، حاکمیت، آزادی، عدالت، حکومت اسلامی، شورا
  • محسن اسماعیلی*، علی حمزه پور صفحات 41-62

    در این مقاله ضمن مروری بر مفهوم امنیت و ابعاد آن، نسبت حقوق و امنیت و امنیت و نظم عمومی از نگاه درون‏دینی با تاکید بر سیاست‏ های کیفری فقه اسلامی در دو زمینه جداگانه امنیت عمومی و در دو حوزه اساسی و مکمل امنیت فکری فرهنگی و امنیت سیاسی اجتماعی بررسی شده و در کنار آن نگاه تحلیلی به برخی مصادیق اصلی تهدیدکننده آنها از جمله ارتداد و محاربه و راهکارهای مقابله با آن، با تاکید بر مسیولیت حکومت دینی، شده است. سوال اصلی پژوهش تبیین امنیت و نظم عمومی در اسلام با تاکید بر سیاست‏های کیفری فقه اسلامی است. روش انتخابی برای دستیابی به هدف، تحلیل محتوا و پژوهش اکتشافی در متون دینی است.

    کلیدواژگان: امنیت، نظم عمومی، انتظامی فقه، امنیت فکری فرهنگی
  • الله مراد سیف* صفحات 63-86

    بر اساس قانون مصوب تیر 1369، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران از ادغام نیروهای انتظامی موجود (شهربانی، کمیته و ژاندارمری) تشکیل شد. بر اساس ماده 3 قانون تشکیل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، هدف از تشکیل این نیرو، استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی و نگهبانی و پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی در چارچوب قانون مذکور در قلمرو جمهوری اسلامی ایران است. ماده 4 این قانون نیز ماموریت و وظایف نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران را در 26 بند و چندین تبصره برشمرده که شامل طیف وسیعی از موارد است. گستردگی وظایف این نیرو به صورت طبیعی آن را با هر موضوع ملی در ابعاد مختلف درگیر می‏ سازد که موضوع مهم اقتصاد مقاومتی نیز از این حکم مستثنی نیست. در مقاله حاضر به دنبال تبیین ارتباط و انطباق‏سنجی کارکردهای نیروی انتظامی با اقتصاد مقاومتی هستیم و تلاش خواهیم کرد مبتنی بر تحلیل محتوای وظایف و ماموریت های نیروی انتظامی از یک سو و مفاد سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی دیگر، زمینه های این انطباق‏پذیری را استخراج کنیم و ارایه دهیم.

    کلیدواژگان: ناجا، بنیاد تعاون ناجا، اقتصاد مقاومتی
  • مسعود آخشی، سیدمحمدکاظم سجادپور* صفحات 87-118

    در آغاز هزاره سوم میلادی، دیپلماسی پلیسی یکی از اشکال جدید و مهم دیپلماسی در زمینه همکاری امنیتی بین کشورها محسوب می شود که در آن، پلیس نقش محوری و پررنگی ایفا می کند. در همین رابطه، این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که چه عواملی موجب شکل گیری این نوع دیپلماسی در سطح بین المللی شده است؟ نگارندگان معتقدند از پیامدهای مهم پدیده جهانی شدن، ظهور تهدیدهای نوین امنیتی (غیر سنتی) و تهدیدهای مشترکی است که متوجه امنیت ملی دولت ها شده است. در این میان، مقام های امنیتی کشورها به منظور مقابله با این نوع تهدیدهای امنیتی با استفاده از عنصر پلیس در مذاکره ها و گفت‏ وگوی های امنیتی بین دولت ها به افزایش همکاری و تقویت همگرایی امنیت منطقه ای و بین المللی و تبادل تجربه های پلیسی از طریق مذاکره و دیپلماسی، مانند دیپلماسی رسمی به شکل چندجانبه و دوجانبه، در قالب سازمان ها (پلیس بین الملل / پلیس اروپا) و موافقت‏نامه های مربوط پرداخته اند که چنین فرایندی به شکل گیری الگوی جدیدی از دیپلماسی در عرصه امنیت بین‏الملل در قالب دیپلماسی پلیس ‎محور انجامیده است. دومین پرسش نیز به اهداف و کارکردهای دیپلماسی پلیس ‏محور مربوط است. یافته ها حاکی از آن است که دیپلماسی پلیسی در موضوع مقابله با تهدیدهای امنیتی غیرسنتی باعث افزایش همکاری های امنیتی بین کشورها شده تا ضمن کاهش آسیب پذیری آنها، موجب افزایش توان ملی دولت ها در تامین امنیت شهروندان خود به منظور مقابله با تهدیدهای امنیتی نوین شود که عبارت‏اند از: مبارزه با قاچاق مواد مخدر، مهاجرت های غیر قانونی، گذرنامه‏ های جعلی، امنیت مرزی، حفاظت از اماکن دیپلماتیک، جلوگیری از قاچاق انسان، تروریسم، جرایم سازمان یافته، استرداد افراد مجرم، تبادل اطلاعات امنیتی‏، تبادل تجربه های آموزش و مبارزه با اقدامات تروریستی گروه های ضدسیستمی دولتی و بین‏الملل.

    کلیدواژگان: دیپلماسی پلیسی، تهدیدهای غیرسنتی، وابسته های پلیسی، جرایم سازمان یافته
  • علی محمد احمدوند، داریوش رحمتی* صفحات 119-168

    تحقیق حاضر به منظور تدوین راهبردهای مطلوب منابع انسانی نیروی انتظامی انجام گرفته است. جامعه آماری در این تحقیق همه فرماندهان و مدیران حوزه مرکزی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران هستند که سطوح سازمانی متفاوت دارند. روش نمونه‏ گیری در این تحقیق نمونه ‏گیری هدفمند و نمونه در دسترس بود که افراد واجد شرایط از طریق فرمول کوکران مشخص شدند. در این تحقیق، تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Excel 2007 صورت گرفته است. برای تدوین راهبردهای منابع انسانی از تکنیک تحلیلی SWOT و برای تعیین وضعیت موجود و مطلوب هر یک از فرایندها از ماتریس ارزیابی و اقدام راهبردی و برای اولویت بندی و امکان پذیری راهبردهای کلان اتخاذشده هر یک از فرایندها از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی استفاده شده است.  یافته های تحقیق حاکی از آن است که در صورت پیاده سازی و عملیاتی کردن موفقیت آمیز و اثربخش راهبردهای مطلوب تدوین‏ شده در هر سه فرایند مذکور، هم افزایی فعالیت های سازمان، انسجام ‏بخشی و هماهنگی بین سیاست ها و راهبردهای کلان مدیریت منابع انسانی ناجا فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: راهبرد، راهبردهای منابع انسانی، مدیریت راهبردی، ناجا
  • فرید ناهید، هادی برغمدی* صفحات 169-194

    هدف این مقاله ارایه الگوی گفتمان سازی تفکر راهبردی بین فرماندهان و مدیران ارشد ناجاست. این پژوهش توصیفی‏ تحلیلی، از نظر هدف کاربردی، از نظر فرایند اجرا ترکیبی (کمی و کیفی) و از نظر زمان مقطعی است. در مرحله گردآوری داده ها از روش اسنادی و پیمایش استفاده شد که در بخش اسنادی، اطلاعات موجود درباره موضوع، گردآوری شد و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و در بخش پیمایشی وضع موجود به شیوه مصاحبه و پرسش نامه بررسی شد.  یافته های پژوهش گویای آن است که این الگو باید سه سطح (متن گفتمان، ارتباطات و تعاملات سازمانی و فرهنگ سازمانی) و سه بعد (کاربرد زبان، ارتباط میان باورهای ذهنی و تعاملات در موقعیت‏ های اجتماعی و مدیریتی) را پوشش دهد. بر اساس نتایج این پژوهش، برای گفتمان سازی تفکر راهبردی در سطح متن گفتمان، آموزش و به کارگیری اساسی آینده پژوهی و ورود آن به وظایف فرماندهان و مدیران ارشد، رواج کدهای زبانی مرتبط با تفکر راهبردی و برگزاری جلسات نقد و بررسی چشم انداز و اهداف کلان سازمانی ضروری هستند. در سطح ارتباطات و تعاملات سازمانی مستلزم افزایش ارتباطات مستقیم و بدون واسطه بین فرماندهان و مدیران ارشد، افزایش ارتباطات غیررسمی، افزایش مکالمات و ملاقات های فردی و توسعه سبک ارتباطی ساختاری و همچنین توجه به سبک ارتباطی پویاست. در سطح فرهنگ سازمانی، نیازمند تقویت فرهنگ نتیجه گرایی بر اساس معیارهای صحیح و همچنین در نظر داشتن فرهنگ توسعه گرایی، تمرین شیوه مدیریتی نوآور، افزایش پویایی و رقابت سالم در فضا و محیط سازمانی سطح ارشد ناجا، تقویت سبک رهبری تحول گرا در این سطح، افزایش تمرکز بر چشم انداز و اهداف کلان و تاکید راهبردی بر کشف فرصت های جدید است.

    کلیدواژگان: گفتمان سازی، تفکر راهبردی، چارچوب ارزشهای رقابتی، سبک های ارتباطی، ناجا
  • محمدرضا شعبانی اصل، امین پاشایی هولاسو* صفحات 195-227

    چابکی سازمانی برای واکنش استراتژیک نسبت به عدم اطمینان است و موجب بهبود عملکرد در بلندمدت در شرایط تغییر و عدم اطمینان خواهد شد. مقاله حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر چابکی سازمانی ناجا با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند به این پرسش اصلی پاسخ دهد که برای چابکی سازمانی ناجا چه عوامل و معیارهایی می تواند مفید باشد.  این پژوهش با روش توصیفی‏ پیمایشی انجام گرفته و جامعه آماری آن به صورت هدفمند انتخاب شده است. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و از آنجا که داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آنها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار lISREL بهره گرفته شد. عمده ترین نتایج پژوهش به این قرار است: برای دستیابی به چابکی سازمانی ناجا عوامل محرک های چابکی، ساختار سازمانی، شایستگی، انسجام و هماهنگی، هوشمندی و آگاهی، فرهنگ توانمندسازی، مدیریت دانش، مدیریت اطلاعات، تغییر، آموزش، انعطاف پذیری، سرعت، فناوری و مهندسی شغلی موثرند.

    کلیدواژگان: چابکی، چابکی سازمانی، رویکرد ساختاری تفسیری، ISM
|
  • Asghar Eftekhari Pages 5-40

    The application of theories and concepts are depended on its exact and comprehensive definition by means of which would to be facilitated the path of critique and consequently, their native reproduction. In this view, attempt for conceptual analysis of “Socialized Security” regarded as a necessary way within society of Iran so that Islamic theory of “Socialized Security” to be performed. In present study, the researcher from this view has dealt with conceptual analysis of “Socialized Security”. The main question for the researcher is that how to be conceptual net between “Socialized Security” and principal concepts such as government, ruling, council, justice, freedom, … By use of historical analysis method and by referring to prophetic “Life Story of the Prophet”, conceptual relations between “Socialized Security” and nine central concepts in Islamic politics, this question had been answered and explained. The result of present study show that between security, politics and society is an interdependent structure that explained necessity of social management of security.

    Keywords: Strategic Conceptual Set, Prophetic Life Story, Socialized Security, Ruling, Freedom, Justice, Islamic government, Council
  • Ali Hamzehpour, Mohsen Ismaeli * Pages 41-62

    In this article, meanwhile, reviewing the concept of security and its dimensions, we have attempted to study relation between law and security, and general security and order from religious viewpoint, with emphasis on Islamic jurisprudence penal policies in two separate fields of general security and in two fundamental and complementary scopes of mental-cultural security and politic-social security. In addition, some of main threatening cases including apostasy and warfare, and counteraction ways against it, with emphasis on religious government responsibility will be examined. The main question in this essay, would be explaining of general security and order in Islam, with emphasis on Islamic jurisprudence penal policies, and the way to achieving the purpose, had been content analysis and exploratory research within religious scriptures.

    Keywords: Security, law, jurisprudence, General Order, Mental-Cultural Security, Politic-Social Security
  • Allah, Morad Seyf Pages 63-86

    The Law Enforcement (NAJA) of Islamic Republic of Iran, based on approved law at July 1990, formed from incorporation of Constabulary (Sharbani), Committee and Gendarmerie Forces. According to Article 3 of Law of NAJA’s Formation, the aim of its formation is establishment of order and security and providing public and personal peace, as well protection and preservation of Islamic Revolution’s achievements on the basis mentioned Law in territory of Islamic Republic of Iran. Also, Article 4 of the same Law, have given duties of NAJA in 26 line and several notes including wide range of cases. The extent of NAJA’s duties normally, have involved it to all national subjects in different aspects that Resistance Economics too, was not excluded from it. In the present examination, by study and explanation of the relation and measuring-conformity of NAJA’s duties, and also, Foundation of Cooperation (Bonyad Taawon) on one hand, and contents of general guidelines of Resistance Economics on the other hand, we shall also extracted and given the grounds of this adaptability.

    Keywords: Naja, NAJA’s Foundation of Cooperation, Resistance Economics
  • Masood Akhshi, Seyyed Mohammad Kazem Sajadpour* Pages 87-118

    Police diplomacy from the early of third Millennium CE, was regarded as one of the new forms of diplomacy in the field of Security Cooperation between countries, in which police played central and considerable role. In this regard, the study have pursued the question that what factors have been caused to formation of this diplomacy in the international level? The authors believed that the rising of new security (non-traditional) and common threats are among the important consequences of globalization phenomena that have been aimed to government’s security. Therefore, security authorities of countries in order to confrontation with this security threats, by using of element of police in security discourses and dialogues between countries have dealt with to increasing cooperation and enforcement of international and regional security convergence and exchange of police’s experiences through discourse and diplomacy such as formal diplomacy in the multi-dimensions and mutual form in the fashion of organizations (International Police / European Police) and concordats that such a process has been led to formation of new pattern of diplomacy in the area of international security in the form of Police-based Diplomacy. Second question is related to the goals and functions of police-based diplomacy. Findings indicate that policing diplomacy in the subject to confrontation with non-traditional security threats have been caused to increased international cooperation among countries so that whilst reducing its harms, to increased national power of countries in providing security for their citizens in order to confront with drugs smuggling, illegal immigrations, fake passports, border security, protection of diplomatic places, prevention of human smuggling, terrorism, organized crimes, extradition of an offenders, exchange of security – secret information, exchange of educational experiences and encounter against terroristic activities  of international and state anti-system groups.

    Keywords: Police Diplomacy, Liaison Officer, Non-traditional Threats, Police Belongings, Organized Crimes
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Dariush Rahmati* Pages 119-168

    This paper develops NAJA’s optimal strategies of human resources. The data are collected by means of questionnaire and interviews with NAJA commanders, senior managers, and officers at NAJA’s Deputy of HR. The research’s Cronbach’s alpha coefficient is 0/925, suggesting that the means of data collection possesses a high reliability. The population includes all commanders and managers in NAJA general headquarters who possess various organizational positions. The sampling methods are Targeted Sampling and Available Sample. Samples are determined by Cochran Formula. Data analysis is done by SPSS and EXCEL 2007. SWOT analytical technique is used to develop strategies of human resources.  The Strategic Position and Action Evaluation Matrix is used to specify the status quo. Quantitative Strategic Planning Matrix is also used for prioritization of major strategies in each of the procedures. Research findings indicate that there will be synergy between activities as well as solidarity and coordination between policies and major strategies of NAJA’s HR on the condition that the formulated optimal strategies are pursued and implemented successfully and effectively.

    Keywords: Strategy, HR Strategies, Strategic management, Naja
  • Farid Nahid, Hadi Barghmadi* Pages 169-194

    This paper presents a pattern of discursive formation in strategic thinking among NAJA commanders and senior managers. It is a practical descriptive-analytical research. It also uses a combined (qualitative and quantitative) approach which focuses on particular periods. The data are collected by using documentary and survey methods. In its documentary phase, relevant information is collected and then analyzed. It its survey phase, the status quo is studied by means of interviews and questionnaires. Research findings show that this pattern must cover three levels (including discourse text, organizational communication and interactions, and organizational culture) as well as three aspects (including the use of language, the relationship between subjective beliefs, and the interactions in social and management conditions). According to research findings, in order to form discourse in strategic thinking on the level of discourse text, training, and substantial application of future studies and its inclusion in commanders and senior managers’ responsibilities, it is necessary to promote the lingual codes concerning strategic thinking. It is also necessary to hold sessions on the criticism and analysis of visions and main objectives of the organization. On the level of organizational communication and interactions, it is required to increase direct communication among commanders and senior managers, to increase informal communication, to increase conversations and personal meetings, to develop structural style of communication, and to direct attentions to dynamic style of communication. On the level of organizational culture, it is a must to promote consequentialism which is based on accurate criteria, to pay attention to developmentalism, to practice innovative styles of management, to grow dynamism and healthy competition among senior managers in the organization, to exercise transformational leadership, to place more focus on visions and main objectives, and to highlight strategically discoveries of new opportunities.

    Keywords: Discursive Formation, Strategic Thinking, framework of competitive values, communicative styles, Naja
  • Mohamad Reza Shabani Asl, Amin Pashai Hulasoo* Pages 195-227

    Organizational agility helps react strategically to uncertainty. In changing or uncertain situations, it improves performance in the long run. This paper identifies and prioritizes the critical factors in NAJA’s organizational agility. The paper uses Interpretive Structural Modeling (ISM) to answer the main question in the research: what factors and criteria are helpful for NAJA’s organizational agility? This is a descriptive-survey research. The population is carefully chosen. A researcher-made questionnaire is used to collect information. Since the data are normal, they are analyzed by means of Confirmatory Factor Test in LISREL. The main research findings show that a number of factors are critical for NAJA to have organizational agility, including agility motives, organizational structure, competence, solidarity and coordination, intelligence and awareness, empowerment culture, knowledge management, information management, change, flexibility, speed, technology, and job engineering.

    Keywords: Agility, Organizational Agility, Interpretive Structural Modeling