فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 13 (پاییز1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رضا پوینده*، علی محمد احمدوند صفحات 5-48

    بهبود مستمر فرآیندها که این مقاله الگوی کلی آنرا ارایه داده است روشگان جامعی جهت رفع نیازهای حیاتی اینگونه سازمان ها در این خصوص می باشد.مفاهیم نظری مرتبط با تحقیق، الگوها و رویکردهای مهندسی مجدد و بهبود فرآیندها، مطالعات تطبیقی در دو سازمان دفاعی و امنیتی(سپاه و نیروی انتظامی) و نیز اقتضایات بهبود فرآیندها در سازمان های دفاعی و امنیتی می باشد. در نهایت الگوی مفهومی تحقیق در هفت مرحله 1-شناسایی نیازها و بازخورد نتایج 2-طرح ‏ریزی و برنامه ‏ریزی اجرا 3-تحلیل مقایسه ‏ای 4-بهبود فرآیند‏ها 5-مستند‏سازی فرآیند‏ها 6-انتقال و تحویل 7- نگهداشت فرآیند‏ها، برای بهبود مستمر فرآیندها در قالب سی گام پیشنهاد شده است. این تحقیق از نوع توسعه ای و کاربردی بوده و رویکرد انتخابی در این تحقیق توصیفی / تحلیلی و اکتشافی می‏باشد، به منظور اعتبارسنجی یافته ‏ها، پرسشنامه ‏ای تهیه و بین خبرگان تجربی و دانشگاهی سازمان های دفاعی و امنیتی، توزیع و جمع آوری و با استفاده از نرم افزار Spss و از طریق فنون آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پیمایش در قالب آمار توصیفی و استباطی با آزمون های مرتبط (نرمال و T) ارایه شده که بر اساس آن، تمامی مراحل و گام ‏ها مورد تایید قرار گرفته است و در نهایت جمع بندی از تحقیق صورت گرفته و ضمن تبیین نتایج شامل هفت مرحله و سی گام و پیشنهاداتی توسط محقق جهت ارایه الگوهای تفصیلی بهبود مستمر فرآیند برای ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: الگو، فرآیند، بهبود مستمر، سازمان های دفاعی و امنیتی
  • عبدالرحمان میرزاخانی، صیاد درویشی*، ابراهیم داودی دهاقانی صفحات 49-78
    زمینه وهدف

    برای تغییرسازمان ها لازم است ابتدا تحول های جهان را شناخت و سپس دغدغه تغییررا درسطوح مختلف سازمان به وجود آورد. از این رو به کارگیری راهبردهایی که بتواند به اشراف پلیس برمحیط کمک کند، امری ضروری است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، شناسایی راهبردهای پیشگیری انتظامی از جرم با نگاه به تغییرهای محیطی درآینده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جمع آوری داده ها به روش اسنادی و میدانی انجام شد. در روش میدانی، ضمن مصاحبه با نخبگان، ظرفیت های سازمان پلیس وجامعه، نقاط ضعف، قوت، فرصت هاوتهدیدهای بیرونی پیشگیری از جرم، به دست آمد. برای وزندهی به شاخص های به دست آمده، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه بخش کیفی، اساتید دانشگاه علوم انتظامی امین بودند. براساس اشباع نظری، با پانزده نفر مصاحبه شد. جامعه آماری بخش کمی مدیران پلیس بودند که در تدوین سیاست های پیشگیری از جرم مشارکت داشتند و با 93 نفر از آنها انتخاب شدند. یافته ها: مشارکت اجتماعی در تصمیم سازی های آینده پلیس و حمایت افکار عمومی جامعه دراولویت فرصت ها، ضعف مشارکت نهادهای فرهنگی و حمایت افکار عمومی جامعه از برنامه های آینده پلیس در اولویت تهدیدها، سازمان پیشرو در فناوری اطلاعات و تمرکز بر اقدام های کنشی در اولویت قوت ها و طراحی نکردن و اجرانشدن برنامه های کیفی متناسب با جرایم آینده و ضعف آموزش ها متناسب با جرایم آینده در اولویت ضعف ها قرار دارند.

    نتایج

    نتایج پژوهش و روندهای فعلی حکایت از آن دارد که تهدیدها و ضعف های آینده، می تواند هدف های ترسیم شده را با چالش مواجه کند، از این رو تغییر سیاست ها وبازنگری برنامه ها می تواند روند بروزتهدیدها و ضعف های آینده را کند یا متوقف کند.

    کلیدواژگان: راهبرد، پیشگیری از جرم، پیشگیری انتظامی، سازمان های آینده، پلیس آینده
  • رویا فرزین راد *، محمد عترت دوست صفحات 79-108

    کار و اشتغال جایگاهی بس والا در اسلام دارد؛ اما بحث اشتغال زنان، به ویژه در شغلی مانند پلیس که دارای سختی ها و شرایط ویژه است، با توجه به ویژگی های ‏شخصیتی و روحی، جایگاه مادری و همسری و نظام قانون گذاری نیازمند تحلیل و بررسی عالمانه است. امروزه با توجه به توسعه جوامع و گسترش نیازها و پیدایش ابعاد گوناگون امنیتی و با توجه به اینکه در جامعه اسلامی محدودیت هایی برای پلیس مرد در مواجهه با زنان متهم، مجرم و... وجود دارد، حضور زنان در شغل پلیس برای جامعه اسلامی امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. از این رو، بایسته است نگاهی دقیق و جامع به چگونگی جواز فقهی حضور پلیس زن در اجتماع داشته باشیم. در این تحقیق، با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به بررسی دلایل فقهی جواز اشتغال زن در شغل پلیس و الزامات این حضور پرداخته ایم. با استفاده از منابع استنباط احکام (قرآن، سنت و عقل) و تایید و تقویت اصول عملیه و قواعد فقهیه، می توان با رعایت مسایل شرعی، به جواز حضور زن در شغل پلیس حکم داد. رعایت حجاب، حفظ عفت در نگاه، حفظ وقار و متانت، در برخورد ها و پرهیز از تماس بدنی غیرضروری از الزامات حضور زن در شغل پلیس است.

    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، مبانی و اصول فقهی، قواعد فقهیه و عفت
  • محمد شکراللهی یانچشمه*، ملیکه بهشتی فر، حسین کاظمی، حامد زینلی صفحات 109-148
    هدف

    منابع انسانی با ارزش ترین سرمایه ی همه سازمان ها محسوب می شود. در هر سازمانی حفظ و نگهداری این سرمایه ارزشمند، با توجه به فرهنگ، ساختار، اهداف و ماموریت های سازمان از استراتژی خاصی پیروی می کند. این مطالعه با هدف شناخت و تحلیل عوامل راهبردی نگه داشت منابع انسانی ناجا صورت گرفته است.

    روش

    این مطالعه با توجه به هدف آن، توسعه ای و بر اساس روش تحقیق، آمیخته است. در این پژوهش ابتدا عوامل راهبردی نگه داشت منابع انسانی سازمان به روش کیفی شناسایی و سپس نقش و اهمیت هر یک از عوامل راهبردی، با روش کمی دیمتل فازی تحلیل خواهد شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد عوامل راهبردی نگه داشت منابع انسانی سازمان پلیس شامل سه بعد اصلی و نه مولفه است. از دیدگاه کارکنان سازمان پلیس، سه بعد اصلی شامل سلامت کارکنان، رضایت کارکنان و تمایل کارکنان به ادامه همکاری با سازمان است و نه کد فرعی شامل سلامت جسم، سلامت روان، رضایت از شغل، رضایت از مدیران، رضایت از سازمان، تعهد، فرصت های توسعه، معیشت و تعادل بین کار و زندگی کارکنان است.

    نتیجه گیری

    در تحقیق حاضر مولفه های تعادل بین کار و زندگی کارکنان، معیشت کارکنان و فرصت های توسعه کارکنان به عنوان راهبردی ترین عوامل نگه داشت منابع انسانی سازمان پلیس معرفی شد.

    کلیدواژگان: نگه داشت منابع انسانی، سلامت کارکنان، رضایت کارکنان، تمایل کارکنان به ادامه همکاری با سازمان، ناجا
  • زهرا افجه ای*، فاطمه افجه ای صفحات 149-172
    تراانسان گرایی یک نظام و جنبش فکری است که از استفاده از فناوری برای ارتقای توانایی جسمانی و شناختی بشر حمایت می کند و پیش بینی می نماید انسان ها، در نهایت می توانند خودشان را به موجوداتی تبدیل کنند که آن چنان نسبت به انسان های فعلی ارتقاء بیایند که بتوان آن ها را پساانسان نامید. یکی از خاستگاه هایی که پتانسیل بالایی برای ترابشریت دارد، بخش نظامی یا دفاعی است. این نوشتار به منظور اشنایی با جریان تراانسان گرایی و کاربردهایی که میتواند در بخشهای نظامی و دفاعی داشته باشد انجام شده است. با توجه به گستردگی ماموریت های نیروی انتظامی، استفاده از فناوری های روز یک ضرورت است. فناوریی نوین با تغییر دامنه مرزهای متعارف محیط عملیاتی پلیس، تهدیدات و فرصت های جدیدی را در پیش روی این سازمان قرار داده است و وقوع چنین تغییراتی موجب می شود تا در پاسخ های راهبردی ناجا به شرایط جدید، تغییرات متناسبی صورت پذیرد تراانسان گرایی بر اساس فناوریهای جدید و پیشرفته شکل گرفته است.این پژوهش به صورت توصیفی، با استفاده از منابع مختلف به تاریخچه و اهداف تراانسان گرایی پرداخته و فناوریهای مربوطه به آن را مورد بررسی قرار می دهد.همچنین به کاربردها و استفاده های از این فناوریها در حوزه نظامی و انتظامی می پردازد.. فناوری های نوین، چالشها و فرصت های جدید امنیتی انتظامی و پیامدهای تراانسان گرایی بر مفهوم نظم و امنیت اجتماعی موضوعاتی است که می تواند بر شناخت و بکارگیری این فناوریهای نوین در حوزه ماموریتهای پلیسی و درنهایت پیشگیری از جرایم و همچنین پیگیری جرایم منجر شود.
    کلیدواژگان: تراانسان گرایی، فناوریهای همگرا، نظامی
  • سیاوش هژبری حقیقی*، محمدعلی شاه حسینی، طهمورث حسنقلی پور، ابراهیم محمودزاده صفحات 173-209
    کنترل راهبردی درصدد تحقق ارکان جهت ساز و اهداف سازمان است و راهبردهای سازمانی را نشانه گرفته و عامل موفقیت هر سازمانی در رسیدن به اهدافش می باشد، به نوعی کنترل راهبردی به استفاده از معیارهای دراز مدت و راهبردی مربوط به ارزیابی اقدامات مدیریتی و عملکرد اشاره دارد. اما مبحث کنترل راهبردی با توجه به پیچیدگی های آن، از جمله موضوعات مدیریتی است که کمتر از حوزه های دیگر مورد توجه محققین قرار گرفته است، به همین دلیل هدف این پژوهش ارایه دیدی جامع در حوزه کنترل راهبردی است و به روش مرور نظام مند ادبیات، انجام پذیرفته است. ابتدا جهت ایجاد درک مشترک از موضوع کنترل، انواع کنترل و تفاوت بین ارزیابی، نظارت و کنترل مطرح می گردد و در ادامه متمرکز بر موضوع کنترل راهبردی، به بررسی مفهوم، مدل ها و دیدگاه های مربوطه از منظر نظریه پردازان مختلف داخلی و خارجی و دسته بندی آنها برگرفته از ادبیات و تحقیقات این حوزه پرداخته شده است. در انتها با جمع بندی، ذکر مزایا و معایب مدل ها و دیدگاه ها، پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی، عرضه می گردد.
    کلیدواژگان: کنترل راهبردی، راهبرد، مدل کنترل راهبردی
|
  • Mohammad Reza Pooyandeh *, Ali Mohammad Ahmadvand Pages 5-48

    Continuous improvement of organization’s key processes is a simultaneous response to three matters:

    customer-orientation, maintaining the maturity of organizations and introducing modern technologies especially information technologies to organizations. Usually, security and defensive organizations’ missions that are proportionate to their environment’s requirements are varied, complicated and risky. These missions are so numerous and delicate that we cannot accomplish them using other organization’s common performance levels and changing them requires considerable amount of flexibility, dynamism, agility in the processes and mission structures.
    Continuous improvement of processes presented in this article as a general pattern is a comprehensive method to satisfy the vital needs of such organizations. The current study’s main goal is introducing a pattern for continuous improvement of processes in defense and security organizations. To accomplish this goal, this study reviews the related literature and includes theoretical concepts related to research, patterns, reengineering and continuous improvement processes, comparative studies in the two security and defense organization (IRGC and police) and also the requirements of improving their processes.
    Finally a conceptual pattern for this research is proposed in seven phases as follows 1) Identification of requirements and results feedback; 2) Implementation Planning and programming;  3) Comparative analysis;   4) Improving Processes; 5)Documentation Processes; 6) Delivering and transferring and 7) Processes maintenance for their continuous improvement.

    These stages are implemented in 30 steps. This research according to its objective is a developmental and functional one and data gathering method is descriptive and analytical. A questionnaire was distributed among military academics and experts and the responses were analyzed by SPSS. Results have been presented by descriptive and inferential statistics such as T-test. Based on these tests, all of phases and steps have been confirmed. Finally, in addition to describing these phases and steps, a number of proposals have been put forward and a detailed pattern for continuous improvement of processes is presented.

    Keywords: pattern, Process, continuous improvement, security, defense organizations
  • Abdolrahman Mirzakhani, Sayyad Darvishi *, Ebrahim Davoodi Dehaghani Pages 49-78
    Background and Aim

    To change organizations, it is necessary to first understand the world developments and then create change concerns at different levels of the organization. Therefore, it is imperative to adopt strategies that can help the police have better understanding of environment. Thus, the purpose of the current study is to identify police’s crime prevention strategies with a look at future environmental changes.

    Methodology

    This study is applied in terms of purpose and is descriptive and survey in terms of method. Data were collected using documentary and field methods. In the field method, while interviewing elites, capacities within police organization and community, a list of strengths, opportunities, opportunities, and external threats in crime prevention were obtained. To weigh the obtained indices, a researcher-made questionnaire (containing 47 questions) was used. The study population in the qualitative section was the professors of Amin University of Medical Sciences who had at least five years of executive experience. Based on theoretical saturation, fifteen of them were interviewed. The statistical population was a small proportion of senior police officers involved in the formulation of crime prevention policies. Based on Cochran formula, 93 of them were selected and the research data were analyzed by SWOT method.

    findings

    Social participation in future police decision-making and public opinion support are among priority opportunities; weakness of cultural institutions’ participation and public opinion support of future police priority are among threats; organization leadership  in information technology and focus on Actions are among strengths; and designing and implementing quality programs proportinate to future offenses and weaknesses are among weaknesses.

    Keywords: Strategy, Crime Prevention, police prevention, Future Organizations, Future police
  • Pages 79-108

    Women’s employment and working have high status in Islam. However, taking into consideration women’s personal and spiritual characteristics, their maternal and spouse status, and the Iran’s religious legislation system, their employment in police organization with its difficulties and special conditions should be carefully reviewed and analyzed. From one hand, taking into account the community development and needs, and its various security issues, female police is one of the important jobs in the Islamic society. As a male police is facing some limitations while dealing with criminal and guilty women, it is necessary to have a close and comprehensive look at jurisprudential permission of female police’s presence in the society. In this study, the researcher has used descriptive-analytical methods and library sources to examine the jurisprudential rationales of women employment in police organization and the necessities of their presence. Using the sources of commandments’ deduction (Quran, Sunnah and reason), and the approval of manual principles and jurisprudential laws, we can jurisprudentially allow female police to work at police organization. Hijab, chastity in look and company, dignity and modesty, chastity in words and avoiding unnecessary hand-shaking and physical contact are among requirements of women’s presence in the police organization.

    Keywords: Police, activity, the jurisprudential laws, principles, Chastity
  • Mohammad Shokrollahi Yancheshmeh *, Malikeh Beheshti Far, Hosein Kazemi, Hamed Zeinali Pages 109-148
    Objective

    Human resources are the most valuable asset of all organizations. In any organization the maintenance and Retention of this valuable asset follows a specific strategy with regard to the organization's culture, structure, goals and missions. The purpose of this study was to identify and analyze the strategic factors of human resource Retention in NAJA.

    Method

    According to its purpose, this study is a developmental one based on the research method. In this study, first, the strategic factors of human resources retention of the organization will be identified qualitatively and then the role and importance of each of the strategic factors will be analyzed by Fuzzy DEM.

    Results

    The findings of the study showed that the strategic factors of HRM contain three main dimensions and nine components. From the perspective of police staff, the three main dimensions include employee health, employee satisfaction, and employee willingness to continue working with the organization, not the subcategory including body health, mental health, job satisfaction, manager satisfaction, organizational satisfaction, commitment and opportunities. Development, livelihood, and work-life balance.

    Conclusion

    In the present study, the components of work-life balance, staff livelihood and staff development opportunities were identified as the most strategic factors of Human Resources Retention.

    Keywords: Human Resources Retention, Employee Health, employee satisfaction, Employees' Willingness to Continue Cooperation, Naja
  • Zahra Afjei *, Fatemeh Afjei Pages 149-172
    Transcendentalism is a system of thought that supports use of technology to enhance human physical and cognitive ability and predicts that humans will eventually be able to transform themselves into beings that are so superior to current humans that You can call them post human. One of the sources of potential for transhumanism is the military or defense sector. This article is intended to familiarize with the transcontinental flow and the applications it can have in the military and defense sectors. New technologies have changed the scope of the conventional police operating environment range, bringing new threats and opportunities to the organization, making such changes appropriate in Naja's strategic responses to new situations. Transhumanism is based on new and advanced technologies, and their purpose is to immortalize the human species by means of new technologies. Some powers have pursued the functions of transnationalism in the military and defense sectors, and have done extensive research and action on military superiority over other countries and made significant progress. This is a descriptive study, examines the history and goals of transhumanism using various sources and its related technologies. It addresses the applications of these technologies in the defense field. New technologies, new police security challenges and opportunities, and the consequences of transhumanism on the concept of social order and security are issues that can lead to the identification and application of these new technologies in the field of police missions and ultimately crime prevention and prosecution.
    Keywords: Transhumanism, Convergent Technologies, Military
  • Siavash Hozhabri Haghighi *, Mohammad Ali Shahhoseini, Tahmours Hasangholipour Yasouri, Ebrahim Mahmodzadeh Pages 173-209
    Strategic control seeks to realize the elements of the organization's goals and objectives, Targets organizational strategies and contributes to the success of any organization in achieving its goals. Strategic control refers to the use of long-term and strategic criteria for evaluating managerial and performance measures. But the topic of strategic control, due to its complexity, is one of the management issues that has received less attention than other areas. For this reason, the purpose of this study is to provide an overview of the public in the area of strategic control that has been done through systematic literature review. First, to establish a common understanding of the topic of control, the types of control and the difference between evaluation, monitoring, and control, and then focus on the topic of strategic control, examining the concept, models, and perspectives of different internal and external theorists and their categorization. It is taken from the literature and research in this field. Finally, summarizing the advantages and disadvantages of models and perspectives and Suggestions for future research are offered.
    Keywords: Strategic Control, Strategy, strategic control model