فهرست مطالب

نشریه پژوهش های معماری اسلامی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا حسین پور، آزیتا بلالی اسکویی*، محمدعلی کی نژاد صفحات 21-48

    نیاز به مسکن یکی از اساسی ترین نیازهای بشری است. طبق اصل سی و یک قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسکن مناسب حق هر شخص و خانواده ایرانی است؛ که در آن شاخص های کیفی مسکن، همواره به عنوان حساس ترین ابزار برنامه ریزی مسکن محسوب می شوند. به عبارتی طرح خانه ی مسلمان باید به صورتی باشد که امکان رشد و تعالی فرد، خانواده و جامعه را بر اساس عقاید اسلامی فراهم آورد. در این راستا دین مبین اسلام اصول راهنمایی را در جهت تحقق کیفیت مسکن مطلوب ارایه داده است.پژوهش با هدف پاسخگویی به این پرسش اساسی است که چه شاخص های کیفی معماری که متضمن ارزش های اسلامی و هویت مطلوب آن می باشد را می توان با توجه به تغییرات شرایط جامعه و تغییر شیوه زندگی مردم، در مسکن معاصر به کار بست؛ که بر این اساس به روش کیفی انجام شده و برای ارزیابی نهایی داده ها از روش تحلیل سلسله مراتبی بهره گرفته شده است. شیوه ی جمع آوری اطلاعات بر پایه ی چک لیست هایی برای تکنیک های مصاحبه و پرسشنامه بوده و در این مسیر از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای استفاده گشته است. نتایج و یافته های تحقیق را می توان در قالب دو بخش شامل استخراج الگوهای کیفی مسکن از مفاهیم اسلامی در قالب مدل کیفی مسکن مطلوب اسلامی و ارزیابی الگوواره های استخراجی براساس نیاز مسلمان معاصر دسته بندی نمود.

    کلیدواژگان: سکونت، مفاهیم اسلامی، خانه ی سنتی، نیازهای امروزی
  • علیرضا صادقی*، مهدی خاکزند، امید باقرزاده صفحات 49-68

    به نظر می رسد هدف نهایی شهر ایرانی اسلامی، هموار کردن راه انسان به سوی قرب الهی است. از این رو، شهر ایرانی اسلامی امروزی، باید بستری مناسب برای پاسخگویی به نیازهای متنوع شهروندان باشد. در شهر ایرانی اسلامی کهن، فضاهای عمومی، همواره محلی برای تبلور وحدت امت اسلامی، برگزاری آیین های جمعی مذهبی، داد و ستد، برقراری تعاملات اجتماعی و ارتباط با محیط طبیعی پیرامون بوده اند. فضاهای عمومی تعریف شده، سرزنده، منعطف، پر رونق، دوست دار محیط زیست و دارای بار معنایی ویژه که در این تحقیق مکان نامیده می شوند. مکان هایی که آفرینش آن ها، امت اسلامی را تعریف می کند و نیاز به آن ها در شهرهای ایرانی اسلامی امروز، بیش از هر زمان دیگری احساس می شود. به طور حتم نمونه ی عالی اینگونه فضاها در شهرهای ایرانی اسلامی گذشته، فضا و صحن مساجد تاریخی بوده است. در واقع این پژوهش، به دنبال پاسخ به این سوال است که چه مولفه هایی بر شکل گیری مکان در شهرهای ایرانی اسلامی تاثیرگذارند؟ از این رو هدف اصلی این پژوهش، تحلیل ویژگی های کالبدی، معنایی و عملکردی مساجد (به عنوان عالی ترین نمونه ی مکان های عمومی در شهر های ایرانی اسلامی) به منظور شناخت مولفه های موثر بر شکل گیری مکان در شهر های ایرانی اسلامی است. به این منظور دو مسجد تاریخی در شهر شیراز (مساجد عتیق و نصیرالملک) که دارای ویژگی های منحصر به فرد کالبدی-معنایی هستند؛ و یکی در گذشته پررونق و سرزنده بوده و دیگری امروزه محل برقراری تعاملات اجتماعی شهروندان به شمار می آید؛ به عنوان نمونه های موردی این پژوهش انتخاب شده اند. همچنین پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی تحلیلی در بخش تدقیق چارچوب نظری استفاده کرده و از روش های تحقیق علی-مقایسه ای و تحلیل محتوا و شیوه های مرور اسناد تصویری و مصاحبه با خبرگان و فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) به منظور رتبه بندی شاخص ها و تحلیل نمونه های موردی بهره گرفته است. نتایج نشان می دهد مولفه ی فرم (با شاخص های عناصر جذب کننده ی توجه، قابلیت جهت یابی و قابلیت ادراک از طریق حس های مختلف)، مولفه ی فعالیت (با شاخص های رفتار، زبان بدن و معاشرت پذیری فرهنگی)، مولفه ی معنا و تصورات (با شاخص های خاطره انگیزی، معنویت، معانی و ارزش ها و احساس) و مولفه ی اکوسیستم (با شاخص های درخت و گیاه، آب، نور طبیعی و هم ساز بودن با اقلیم) بر شکل گیری مکان در شهر ایرانی اسلامی تاثیرگذارند. همچنین در این پژوهش، ضمن تحلیل نمونه های موردی بر اساس مولفه ها و معیار های کلیدی شکل گیری مکان، راهبرد ها و سیاست های طراحی محور جهت شکل گیری مکان در شهر ایرانی اسلامی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شهر ایرانی اسلامی، مکان، فرآیند تحلیل شبکه ای، مسجد نصیرالملک شیراز، مسجد جامع عتیق شیراز
  • مرتضی میرغلامی*، مینو قره بگلو، پریا پارسا صفحات 69-90

    ایده شهر دوستدار کودک از سال 1996 ارایه شد تا شهرها را برای همه افراد، به ویژه کودکان، قابل زندگی کند. امروزه بسیاری کشورها اصول شهر دوستدار کودک را به کار می بندند؛ اما توجه به فضاهای مناسب کودک در ایران سابقه چندانی ندارد. غالب این فضاها الگوبرداری صوری و ظاهری از تجارب سایر کشورها، بدون توجه به زمینه فرهنگی آن است. این تحقیق با راهبرد استدلال منطقی در تحقیقات کیفی، با مطالعه آرای نظریه پردازان اسلامی و غربی رشد کودک و گردآوری شاخص های محیطی موثر در تعامل کودک با محیط از دو دیدگاه فوق، به دنبال مقایسه تطبیقی نحوه تعامل کودک با محیط شهری از دو منظر اسلامی و غربی است. مطابق فرایند مقایسه تطبیقی، این پژوهش در 3 گام انجام میشود: ابتدا مسئله اصلی مطرح می شود. سپس دامنه تحقیق، تنگ شده و در آخر، بیشترین وجوه تمایز و تشابه در ارتباط کودک با محیط از دو منظر اسلامی و غربی معرفی می شوند. مقایسه تطبیقی به اشتراکات و افتراقات دو دیدگاه در دو سطح کلان (محیط های پیرامون کودک) و خرد (شاخص های محیطی هر یک از محیط های پیرامونی کودک) می پردازد. در سطح کلان، باوجودیکه دین اسلام مستقیما درباره فضاهای شهری مناسب کودکان و ارتباط آنها با این فضاها سخن به میان نیاورده؛ اما تعالیم اسلامی به محیط به عنوان بستری برای انتقال ارزش های اخلاقی دینی می نگرد. در سطح خرد، تعالیم اسلامی بر چهار مسئله تاکید کرده اند که در متون غربی دیده نمی شود: آموختن آداب دینی به کودک در بازی ها، اعمال محدودیت در بازی خارج از خانه برای دختر، محدودکردن بازی های دختر و پسر، ممانعت از ورود کودک به محیط کفر. درحالیکه اهداف شهر دوستدار کودک غربی در مشارکت کودک، داشتن حقوق برابر با سایر شهروندان و سلامت جسمی و روانی او خلاصه می شود؛ محیط مناسب کودک در متون اسلامی ضمن تاکید بر احقاق حقوق کودک، آسایش و سلامت او به عنوان الزامات رشد، بر ارزش های حاکم بر محیط عملی کودک تمرکز کرده، توصیه می کند کودک در محیطی رشد کند که فطرت او آسیب نبیند تا به کمال نسبی دست یابد. لذا این پژوهش الگوی جدید شهر مناسب کودک از منظر اندیشه اسلامی را با عنوان "شهر مربی کودک" معرفی می کند.

    کلیدواژگان: کودک، محیط، تعامل کودک با محیط، اندیشه اسلامی
  • محمدصالح شکوهی بیدهندی*، علی سبحانی، سپهر ژند صفحات 91-116

    الگوی بومی سکونت، محصول سده های متمادی از تجربه ی بشر است که تلاش داشته، در انطباق با ویژگی های فرهنگی (اسلامی) و اقلیمی (ایرانی)، معماری و شهرسازی را شکل دهد. این الگو آموزه هایی را دربردارد که می تواند برای معماری و شهرسازی معاصر نیز کارآمد باشد. بنابراین، برای آسیب شناسی الگوی معاصر ساخت وساز، می توان آن را با الگوی بومی سکونت مقایسه کرد. گرچه منظور از این مقایسه، تکرار گذشته در شرایط زمانی کنونی نیست؛ اما نمی توان از دستاوردهای تاریخی بشر نیز غافل شد و تنها درپی الگوی وارداتی سکونت بود. نیاز روزافزون به مسکن دولت ها را به مداخله ی بیشتر برای تولید مسکن، علی الخصوص برای اقشار کم درآمد رهنمون کرده است. تا کنون شیوه های مختلفی برای پاسخ به این نیاز به کارگرفته شده است. مسکن مهر آخرین تلاشی است که در سال های اخیر برای تولید مسکن انبوه انجام شده است. ابعاد گسترده این پروژه تاثیرات مختلفی را بر شهرهای کشور داشته است. مطالعه و بررسی این پروژه و نقد آن نیاز به معیاری مناسب دارد. بی شک مراجعه به آموزه های معماری و شهرسازی بومی کشور می تواند مبنای صحیحی برای نقد این پروژه ها باشد. بر همین مبنا، مطالعه ی حاضر تلاشی است برای تبیین ارزش های موجود در معماری و شهرسازی بومی که در ساخت پروژه ی مسکن مهر مغفول واقع شده اند. این پژوهش به این پرسش پاسخ می گوید که «الگوی بومی سکونت در ایران چه آموزه هایی را برای الگوی سکونت در پروژه های مسکن مهر دربردارد؟». روش تحقیق در مطالعه ی حاضر، روش تطبیقی (مقایسه ی دو مورد مطالعاتی) است. این مقاله بخشی از نتایج پروژه «نقد مسکن مهر و میزان انطباق الگوهای مسکن مهر با آموزه های معماری بومی در پنج شهر نمونه» است که توسط پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی تهران و برای معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی در سال 1394 تهیه شده است. مطالعه ی فوق الذکر، به مقایسه ی الگوی بومی سکونت با پروژه های مسکن مهر در پنج شهر ارومیه، قزوین، کرمان، بابلسر و بندر خمیر پرداخته است. این مقاله با استناد به پیمایش انجام شده در یکی از این پنج شهر، بندر خمیر را به عنوان نمونه برگزیده است و الگوی سکونت را در دو محدوده ی «محله ی صدرالاسلام» و «پروژه ی مهرورزان ساحل بندر» مقایسه خواهد نمود. یافته های تحقیق نشان می دهد که مسکن مهر را می توان از نظر مکانیابی، فرآیند شهرسازی، ارتباط با زمینه ی اقلیمی، تعادل اقتصادی و رقابت پذیری در توسعه، هویت شهری، معماری و سیما و منظر شهری و انسجام اجتماعی نقد نمود. برای این نقدها، راه حل های روشنی در الگوی بومی شهرسازی و معماری وجود دارد که مغفول ماندن آن ها در اجرای پروژه های مسکن مهر موجب چنین مسایلی شده است.

    کلیدواژگان: الگوی معماری و شهرسازی، معماری بومی، شهرسازی بومی، مسکن مهر، بندر خمیر
  • نرگس کریمی*، رضا ابویی، داریوش حیدری صفحات 117-135

    دیوار هو به عنوان یک سازه ی پشتیبان در عرصه ی معماری مورد استفاده قرار گرفته است. این سازه ی تحت فشار از پیشروی نیروهای رانشی ممانعت کرده و باعث ایجاد ایستادگی و پایداری سازه ی اصلی در مقابل هرگونه حرکت افقی می گردد. بررسی مراجع مربوط به سازه های معماری روشن می کند که تحقیقات اندکی به سازه های پشتیبان و بالاخص دیوارهای هو در ایران اختصاص داده شده است و پاسخ روشنی برای این سوال که: بر اساس چه سنجه هایی می توان گونه های دیوارهای هو را بررسی نمود و این گونه ها چیستند ارایه نشده است. از سویی مطرح بودن مبحث دیوارهای هو در حوزه ی تخصصی مرمت بنا به عنوان یک شیوه ی درمان،  نیاز به تحقیق در این خصوص را به صورت مبرم می طلبد. هدف این پژوهش، مطالعه و شناخت دیوارهای هوی در ایران است. بنابراین ابتدا با تکیه به مطالعات کتابخانه ای و سپس با تحقیقات میدانی و بررسی 100 نمونه ی در دسترس، شناخت و گونه شناسی دیوارهای هوی معماری ایرانی، مورد نظر قرارگرفت. برآمد اصلی این تحقیق، شناخت گونه های دیوارهای هو مبتنی بر سنجه های شکلی، موقعیت قرارگیری دیوارهای هو در پلان، مصالح به کاررفته در آن ها و زمان ساخت می باشد. مطالعه ی روند گونه شناسی در نمونه های بررسی شده، نشان داد که گونه های توپر با پلان مستطیل و مقطع ترکیبی (مستطیل و مثلث)، کاربردی ترین دیوار هو از 100 نمونه ی مورد بررسی می باشد. سهولت ساخت و ایفای بهترین عملکرد سازه ای این دیوارهو می توانداز دلایل استفاده ی معماران باشد که بر شناخت و آگاهی تجربی آن ها استوار بوده است. در گونه های دیوارهای هوی دارای بازشو نیز نوع یک طبقه با پوشش درگاهی از نوع مازه دار بیشترین پذیرش را از سوی معماران به خود اختصاص داده است. ازدستاوردهای این پژوهش، راهکارهای علمی برای مرمت گران و معماران به منظور طراحی گونه های دیوارهای هو در مرمت بناهای تاریخی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: دیوار هو، معماری ایران، گونه شناسی
  • محمد مهوش، مهدی سعدوندی* صفحات 137-154

    آموزه های اخلاقی بخش مهمی از تعالیم دین اسلام است و مفاهیم اخلاقی در زمره ی مفاهیم انتزاعی قرار دارند که توسط افراد مختلف معانی گوناگونی می یابند؛ و در صورتی که تعبیر واحد و روشنی از آن ها وجود نداشته باشد؛ هرکس به تعبیر و سلیقه ی خود آن ها را در معماری متجلی ساخته و به تشت آراء خواهد انجامید. پژوهش حاضر، به این مساله پرداخته است که چگونه یک ارزش پذیرفته شده در اسلام (قناعت)، قابل سنجش در معماری خواهد بود تا بتوان وضعیت موجود آن را ارزیابی، آینده ی آن را پیش بینی؛ و برای دستیابی به آن برنامه ریزی کرد. روش پیشنهادی، شاخص سازی مفاهیم اخلاقی و شامل مراحل ذیل است. ابتدا باید تعریف اسمی مفهوم صورت گیرد و تعاریف مورد نظر انتخاب گردند؛ سپس ابعاد معماری مشخص گردند؛ در مرحله ی بعد باید معیارهای معماری بر اساس مفهوم اسلامی مورد نظر شناسایی شوند؛ سپس معرف ها تعیین می گردند و در نهایت گویه ها تعیین شده و مفاهیم، ابعاد، معیارها، معرف ها و گویه ها (با استفاده روش دلفی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)) وزن دهی می شوند و وزن نهایی هر گویه (پرسش) تعیین می گردد. اثبات کارایی روش فوق با انجام فرآیند شاخص سازی در خصوص قناعت صورت پذیرفته است و بدین ترتیب پرسش نامه ای با 216 گویه حاصل شد که با پاسخ دادن به آن می توان دریافت در اثر مورد نظر تا چه میزان مفهوم قناعت تجلی یافته است و برای دستیابی به معماری قانعانه چه نکاتی را باید مد نظر قرار داد. البته با توجه به استقرایی بودن روش، بدیهی است دسترسی به هدف نسبی است و ادعایی بر جامعیت و تامیت روش وجود ندارد. روش مورد استفاده در این تحقیق ترکیبی از روش های کیفی و کمی است. گردآوری داده ها در بخش کیفی، به روش کتابخانه ای (گرد آوری داده های اسنادی موجود) و میدانی (مصاحبه، پرسش نامه) و در بخش کمی، به روش میدانی (پرسش نامه) است. در تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش معناشناسی و استدلال منطقی و در بخش کمی از روش دلفی و تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. نتایج شاخص سازی قناعت نشان می ‏دهد در میان ابعاد معماری، افراد موثر و در میان افراد موثر، معمار بیشترین نقش را در دستیابی به معماری قانعانه دارا هستند و پرسش های مرتبط با معرف های تطابق اثر معماری با شکل زندگی کاربران، شناخت افراد موثر از محیط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، احترام به طبعیت در فرآیند معماری، شناخت معمار از محیط کالبدی، جغرافیایی و اقلیمی و پرهیز از تفاخر اقتصادی در اثر از مهمترین گویه ها در تحقق معماری قانعانه هستند.

    کلیدواژگان: معماری، شاخص سازی، قناعت، معناشناسی، تحلیل سلسله مراتبی
  • سید عبدالهادی دانشپور*، زهرا غفاری آذر، فاطمه درستی صفحات 170-187

    فرهنگ و دانش ایرانی- اسلامی، گنجینه‏ای غنی از اصول و معیارهای بهتر زیستن در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی می باشد. با نگاهی به تمدن و تاریخ اسلامی، می توان دریافت همواره بازتاب اندیشه های مذهبی و فرهنگی حاکم در قالب ابعاد مختلف زندگی از جمله معماری و شهرسازی، قابل شناسایی بوده است. با این حال یکی از موضوعاتی که کمتر در شهرسازی معاصر بدان توجه می شود؛ و منجر به بحران هویتی در عصر حاضر شده است؛ فراهم آوردن امکانی برای تلفیق هنر طراحی فضاهای شهری با هنر و معنویت اسلامی می باشد. هنری که بتواند نمودی از عالم مثال و خیال انگیز آسمانی بر روی زمین باشد و همواره باور و ارزش های اعتقادی مردم را متذکر شود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف استخراج اصول کاربردی از میان نظریات  اندیشمندان اسلامی، ابتدا  نظریات مرتبط با موضوع ادراک، عالم مثال و خیال از دیدگاه اندیشمندان اسلامی و ایرانی را گردآوری و دسته بندی نموده؛ و پس از آن به بررسی چگونگی کاربرد این اصول در فضاهای شهری ایرانی پرداخته است. مقاله حاضر دارای رویکرد کیفی بوده و همچنین بر پایه پارادایم «تفسیر گرایی» بنا شده است. روش تحقیق از نوع «تحلیلی-تطبیقی» بوده و در جهت تبدیل نظریات بنیادین به نظریات کاربردی تلاش می نماید. در این راستا، به منظور تبیین روشن موضوع، میدان قبله مشهد نیز به عنوان محدوده ی مورد مطالعه انتخاب گردیده و در انتها چارچوبی برای راهنمای طراحی این میدان تدوین شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد عالم خیال و تجلیات آن همواره در نظریات اندیشمندان بزرگ مورد توجه بوده و نمود آن در فضاهای شهری در قالب عناصر مختلف که مهم ترین آن ها نور و هندسه می باشد؛ تجلی می یابد. بدین منظور، یکی از مهم ترین اصول در وادی خیال که امر «زوجیت» است در قالب اصول چهارگانه «روشنایی و تاریکی»، «درون و برون»، «سکون و حرکت» و «تقارن و عدم تقارن» در شهر قابل استفاده می باشد. این اصول به صورت تطبیقی با معیارهای طراحی شهری در قالب کیفیت های «سلسله مراتب، وحدت در عین کثرت، تاکید، تباین، این همانی، تعادل حسی، تناسبات، یکبارگی و دربرگیرندگی» و همچنین ارایه ی راهکارهایی در ذیل هریک، نشان داده شده اند.

    کلیدواژگان: ادراک، خیال، عالم مثال، فضای شهری، اصول و معیارهای طراحی شهری، میدان قبله شهر مشهد
|
  • Reza Hoseinpour, Azita Balali Oskouee*, Mohamadali Keynezhad Pages 21-48

    The need for housing is one of the most basic human needs. According to the principle thirty-one constitution of Islamic Republic of Iran, having adequate housing is the right of every Iranian individual and family. The qualitative indicators of housing has always been the most sensitive instruments are accommodation plan. In other words, Muslims should be chosen home layout, which allows the growth and excellence of the individual, family and society based on Islamic beliefs provide. In this context, the principles of Islam has provided guidance in order to achieve the desired quality of housing. The research aims is to answer the basic question that is created: Which factores of quality of traditional architecture can be used due to changes in the conditions of society and the way people live,to lead to Islamic values in contemporary housing. Accordingly, Article is a qualitative study and For the final evaluation of the Analytic Hierarchy Process data is used. Gathering data on the basis of lists for interview techniques, questionnaires, have been observed. In this way, the documentary and library and map analysis has been used. Results and findings can be categorized in three parts Extraction The Islamic concepts related to housing in the model of islamic optimal housing Extraction architectural design patterns of traditional housing fits with this model Prioritization patterns based on contemporary Muslim needs

    Keywords: Habitancy, The Islamic Concepts, Traditional Home, Contemporary Needs
  • AliReza Sadeghi*, Mehdi Khakzand, Omid Bagherzadeh Pages 49-68

    Today's Islamic Iranian city must be an appropriate place to meet the diverse needs of citizens where relations between citizens together, and with the natural and artificial environment around them is set based on the values and Monotheism teachings of the religion of Islam. In fact, it seems that the ultimate goal of the Islamic Iranian city as a habitat is to pave the way of man towards the divine grace. In the ancient Islamic Iranian city, public spaces have always been a place for the crystallizing the unity of the Islamic Ummah, holding communal religious practices, trading, establishing social interactions, and communicating with the natural environment. Defined public spaces, lively, flexible, thriving, environmentally friendly and with a special meaning, this study refers to them as place, and their creation defines the Islamic Ummah, not merely the accumulation of human beings. The places that need for them in today's Islamic Iranian cities are felt more than ever. Certainly an excellent example of such spaces in the past Islamic Iranian cities has been the space and the courtyard of historical mosques. In fact, the mosques were on the one hand a venue for worship, and on the other hand, the place that organized the social life of the neighborhoods inhabitants and resolved the affairs of the people. Mosques have always played a role in various fields such as strengthening social cohesion, promoting public participation, increasing social security, building functional diversity and enhancing the sense of belonging. Leading the city's path into the courtyard of mosques turned these spaces into urban public spaces. The presence of such spaces in the fabric of cities and urban neighborhoods brings a vitality and social life to the Islamic cities. Therefore, this research seeks to identify the effective factors to make and develop places in the Islamic Iranian cities through the analysis of the physical, semantic and functional characteristics of mosques as the most excellent example of public place in the Islamic Iranian cities. In this regard, two historical mosques in the city of Shiraz (Atiq and Nasir al-Mulk Mosques), which have unique semantic physical characteristics, have been selected as a case study. Atiq Jame' Mosque, as the oldest mosque in Shiraz, has always played a central and pivotal role in the religious, historical, cultural, social and political structure of Shiraz city and with many general and historical areas of Shiraz, such as the bazaar, historical neighborhoods, Shah Cheragh, Now Mosque (the New Mosque), and the city entrance gate have a spatial-physical continuity. The sixth entrance of the mosque, located on the different sides, is a testimony to the unique prosperity and performance of the mosque in the past as a throbbing heart in the old Shiraz fabric, a communication space and a place for gathering and establishing social relations between citizens. On the other hand, many studies refer to the present position of the Nasir al-Mulk historical mosque as a space for communication and social interaction of citizens, a place with unique physical, social, and perceptual characteristics to induce a sense of belonging to citizens and with influential physical attributes to strengthen the sense of spirituality and the imposition of semantic load to the citizens. These signs point to the contemporary role of the courtyard of the mosque as an urban space. Also, the present study uses a descriptive-analytic research method in the field of theoretical framework analysis; and the causal-comparative research method and content analysis and review methods of video documentation and interviews with experts and the Analytic network process (ANP) for ranking the rules and analyzing case examples. Formation of network structure, formation of comparative matrices and compatibility control, binary comparison of the main criteria, binary comparison of internal dependencies of the main criteria, binary comparison of the sub-criteria of each main criteria, the binary comparison of the sub-criteria of internal dependencies, the calculation of the final weight of the sub-criteria, the binary comparison of the preferred options and the choice of the optimal option are the main steps of the network analysis process. The statistical population of this research in interviewing and completing the process of hierarchical analysis was architecture and urban planners of the universities of Iran that among them, based on the snowball sampling method, 25 people with urban and architectural specialties were selected as the sample group of the statistical population. The results of this research show that form component (with indicators: attractive elements of attention, orientation and perception capability through different senses), activity component (with indicators: behavior, body language, and culture sociality), meaning and imagination component (with indicators: memorable, spirituality, Meanings and values and emotion), and ecosystem component (with indicators: tree and plant, water, natural light, and coherence with the climate), affect the formation of the place in the Islamic Iranian city. Also, in this research, along with analysis of case studies, strategies and policies have been presented to make place in the Islamic Iranian city, based on the developed components and key criteria.

    Keywords: Islamic Iranian City, Place, Analytic Network Process, Shiraz Nasir al-Mulk Mosque, Shiraz Atigh Jame' Mosque
  • Morteza Mirgholami*, Minou Gharehbaglou, Paria Parsa Pages 69-90

    Considering request, need and welfare of children has a long record in West and gets back to 19th century. The idea of child friendly city was adopted in 1996 to make cities liveable for all and its goal was to put the children on top. This is how countries distant themselves from mere concept and utilize CFC principles today. On the other hand, paying attention to child proper spaces has no long record in Iran. Most children`s spaces are external copies of other countries experiences with no regarding to social and cultural context.The research is decided to compare the way in which a child intercommunicates with city environment from two Islamic(Philosophy, Religion and Gnosticism) and Western perspectives, by deduction in qualitative research, studying Islamic and Western theories toward children and compiling effective environmental factors in child and environment interactions. Comparative study includes similarities and differences in two scales: major (child environments) and minor (environmental factors) both in Western and Islamic documents. In major scale, Islamic instructions focus on the environment as a channel to transfer concepts and religious ethics. In minor scale Islamic instructions emphasize on 4 subjects that can`t be seen in western`s: teaching rituals via playing, limiting girls playing outside, limiting girls playing with boys and preventing children from entering infidelital environments. While CFC of west is summarized in participation, equal right with other citizens, mental and physical health; a proper environment for children in Islamic documents, besides proving children`s rights, relief and health as necessities of child growth, emphasizes on values and norms in functional environment. In addition, it advises that a child ought to grow in a place which her temperament does not get hurt to come to relative perfection. Here, an Islamic-Iranian model named “child preceptor city” takes form. The research in theoretical part, using the analytical-descriptive method, has presented a theoretical framework. In the first stage (study of relevant texts and identification of the defining components of research), a comparative method has been used. The methods of collecting information and the subject history in this research, in addition to documentary and library studies, will also include field studies that are used to compile the subject literature review and to find the thematic framework. At this stage, by expressing the perceptual concept, the architectural porosity elements as well as the study of its theories, criteria, rules and components are explained. In the second stage, using the criteria and components obtained in the previous one, the classification of porosity elements, the selection of criteria and the facades' porosity effective variables, as well as structured questionnaires to find the relationship between these variables and their impact on each other and the amount of facades' porosity a quantitative method for obtaining it will be presented. In the third stage and in the case study section, the theoretical framework and the porosity assessment method are carried out in relation to the 30 facades of historical houses of Tabriz city and the research data are analyzed based on descriptive statistics. Based on the findings of the research, the facades have a special feature called porosity number that is unique to it. The structure of the forming elements and the porosity changes of the facades also follow a particular pattern. The research also shows that the main trait of porosity is openness which the space is inside it. Air circulation, light and the connection of internal and external spaces are the major physical achievements of porosity and its spiritual achievement is the space and the raised meaning in architecture. Empty, in spite of the lack of material has an equal value, and sometimes more than full, and how it is created and placed not only increases the physical and spatial quality but also can have an impact in evaluations. Porosity is one of the basic visual qualities, which over time has found a more significant role in the facade. Porosity has a hidden and mysterious pattern that can be the result of aesthetic feedback from architects, observers/residents, and environmental conditions of the region. A certain evident percentage of porosity and a Specific pattern and alignment of porous space arrangement in this study indicate that, at least in Tabriz's environmental conditions, a specific pattern of porosity is a part of the aesthetic preferences of the architects and the residential-historical architectural users of Tabriz city. This pattern and alignment can at least be considered by contemporary architects in this cultural-climatic area as an aesthetic factor. Of course, the generalization of these features to other cities in Iran and beyond requires more and wider research.

    Keywords: Child, Environment, Environment Intercommunication, Islamic Thought
  • Mohammadsaleh Shokouhibidhendi*, Ali Sobhani, Sepehr Zhand Pages 91-116

    A rising demand for housing has persuaded governments to provide more housing units, significantly for the less privileged classes of the society, and several methods have been tried. Mehr Housing Program is the latest effort in the recent years for mass housing production in Iran. The immense impacts of implementation of this program has had wide spread effects on the cities of the country. Studying this wide-spread project requires proper mechanism and measures. And without a doubt referring to the endemic architectural and urban planning methods would provide the proper basis, on which one can make valid criticism. Accordingly, the present study is an effort to explain and classify these methods and values, which have been neglected throughout Mehr Housing Program. The research method in this study is based on comparison. In this paper, the authors have first reviewed the publication by the experts in this area to extract these endemic measures, and based on this theoretical framework the endemic and organically grown urban fabric of the seaport of Khameer is studies and compared with the Mehr Housing project implemented in its vicinity. The findings of this research show that the implemented housing project can be criticized by the measures of Locality, urban planning process, the meaningful relationship that it has with the context, economical equilibrium, development competitiveness, urban identity, architectural and urban landscape aspects and the social coherence. For these shortcomings in the project there are certain solution in the endemic urban logic, and the negligence of these solutions have contributed to the current state.

    Keywords: Architectural, urban pattern, endemic architecture, endemic urban planning, Mehr Housing Project, Khameer Seaport
  • Narges Karimi*, Reza Abouei, Dariush Heydari Pages 117-135

    Buttresses has been used as a support structure in the field of architecture. This under pressure structure prevents from thrust force advancement and creates resistance and stability of main structure against any horizontal movement. Study references related to architectural structures makes it clear that little researches is dedicated to support structures, particularly buttress in Iran and is not provided the answer to this question: By what measures can investigated types of buttress and what are these types. Meanwhile, raised the issue of the buttress in the area of specialized restoration as a way of treatment, it is needed to urgent research conducted in this regard. The purpose of this study is understanding buttress in Iran. Therefore, relying on library studies then field research and surveying of 100 available samples, discovering and typology of buttresses of Persian architecture was intended. The main outcome of this study was to identify buttress species based on measures of form, position of buttress in plan, materials and construction time. The study of the typology of the studied samples showed that any combination of solid rectangular plan and combined sections (rectangle and triangle) types, are the most practical buttress of the 100 participants of this research. Ease of construct and play the best structural role of the buttress can be reasons of   using by architectures that has been based on their empirical knowledge. The buttresses have openings such as the type of a floor with the port covering of circular arch type; have allocated the most acceptances from the architects. An achievement that offers this research, are scientific solutions for restorers and architects to design the buttress species in restored historic buildings.

    Keywords: Buttress, Iranian architecture, Typology
  • Mohammad Mahvash, Mahdi Saedvandi* Pages 137-154

    Ethical teachings are an important part of the teachings of the religion of Islam and Ethical concepts are among the abstract concepts which are defined differently by different people and then Everyone, in their own way, manifest those in architecture and we’ll get different votes. The ongoing research addresses the issue of how a value accepted in Islam (contentment) can be assessed in architecture in order to evaluate its status, predict its future, and to achieve its planning. In response to this question, indexing is proposed that has a long history in social science. This method involves the following steps: first nominal definition of concept (by semantics) be done and definitions to be elected and then architectural dimensions should be determined. In the next step Islamic criteria based on Islamic concept should be recognized. Then Indicators are determined and finally the items sets and concepts, dimensions, criteria, indicators and items are weighted by Delphi Technique and Analytic Hierarchy process (AHP). Proof of the efficiency of this method has been done by performing a process of indexing on contentment and so we got a questionnaire with 216 items. By answering it is possible to understand the extent to which the concept of contentment is manifested in the desired architecture and what should be considered in order to achieve a contentmenal architecture. Of course, given the method's deductibility, it is evident that access to the objective is relative and there is no claim to the comprehensiveness of the method. The method used in this research is a combination of qualitative and quantitative methods. Data collection in the qualitative part is based on the library method (collecting available documentary data) and field (interview, questionnaire) and in the small part, it is a field survey (questionnaire). In the analysis of data in the qualitative section, the method of semantics and rational reasoning and in the quantitative part of the Delphi method and hierarchical analysis have been used. Results of indexing of contentment showed that among the dimensions of architecture, effective individuals are important and among the effective individual, architecture have the greatest importance. Adaptation of the architecture to the shape of the lives of users; Understanding the effective individual from the cultural, social and economic environment; Respect for nature in the process of architecture; Understanding the architect from the physical, geographical and climatic environment; Avoiding economic disaster in architecture are the most important items in realizing a contentmental architecture.

    Keywords: Architecture, Indexing, contentment, Semantics, AHP
  • Seyed Abdolhadi Daneshpour*, Zahra Ghafari Azar, Fatemeh Dorosti Pages 170-187

    If one looks with the eye of discernment upon the extremely varied manifestations of Islamic art over vast expanses of space and time, the question arises as to the source of the unifying principles of this art. What is the origin of this art and the nature of this unifying principle whose dazzling effect can hardly be denied? The question of the origin of Islamic art and the nature of the forces and principles which brought this art into being must therefore be related to the world view of Islam itself, to the Islamic revelation, one of whose radiations is directly the sacred art of Islam and indirectly the whole of Islamic art. there is an inner nexus between Islamic architecture and Islamic cosmology and angelology. The Islamic cosmos is based on the emphasis upon God as the Unique Origin of all beings, on the hierarchy of existence which relies upon the One and is ordered by His Command, on the levels of existence which relate matter to the subtle world, the subtle world to the angelic, the angelic to the archangelic, the archangelic to the Spirit or al-ruh and the Spirit to God's primordial creative act. This cosmos is based on order and harmony which is more than the result of the direct manifestation of the One in the many. By examining the past works of architecture and urbanization, we can see the traces of the manifestation of the imaginary universe in the artwork. One of the examples for these works are Safavid dynasty monuments, such as Imam's mosque in Isfahan, which is an example of the application and expression of the other world in architecture. Iranian-Islamic culture and knowledge are a rich treasure of the principles and Criterions in all social, economic, cultural and other fields of life. By Looking at Islamic history and civilization, we can always find the reflection of religious and cultural ideas in all aspects of life, including architecture and urbanization. However, one of the issues that is less contemplated in contemporary urbanism, which has led to an identity crisis in the present era, is to provide an opportunity to combine the art of designing urban spaces with Islamic spirituality and art. this kind of art can illustrate the example of the other world by revealing the signs of world of imagination on earth and always point out the beliefs of the people. Hence, the present study aims to derive the applied principles from among these theories. at first we have discussed and categorized theories related to the subject of perception, the imaginary world and the imagination. these theories have been brought up from the point of view of the Islamic Philosophers and Theorists. then it has been examined how these principles are applied in the Iranian-Islamic urban design. The present paper has a qualitative approach and the research is based on "interpretiveism" paradigm. The research method is "analytical-comparative" and it tries to transform fundamental ideas into applied theories. In this regard, in order to clarify the subject, the Qibla Square of Mashhad has also been selected as a case study and finally, a design framework has been developed. The research results show that the universe of imagination and its manifestations have always been considered in the views of great Philosophers; and its appearance in urban spaces can be expressed as different kind of elements, which most notably are light and geometry. For this purpose, one of the most important principles in the world of imagination is "duality", which is based on the four principles of "light and darkness", "inside and outside", "motion and motionless" and "symmetry and asymmetry". These principles are presented in a comparative manner with urban qualities in the form of "hierarchy, unity while plurality, emphasis, contrast, parity, balance, proportions, integrity, and inclusiveness, etc", as well as the solutions below each.

    Keywords: Perception, Imagination, Mundus Imaginalis, Urban Space, Urban Design Principles, Criteria, Qibla Square of Mashhad