فهرست مطالب

نشریه پژوهش های معماری اسلامی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • تحلیل پلان مدارس تاریخی شهر اصفهان منتسب به قرن هشت تا چهارده هجری شمسی بر پایه ی کارکرد
    نرگس لقمانی، نیما ولی بیگ*، حامد مظاهریان صفحات 1-18

    احداث مدارس، در کشور ایران سابقه ی طولانی دارد. شهر اصفهان از جمله کانون های معماری ایرانی است که به دارالعلم شرق شهرت دارد و از دوره آل بویه و آل زیار ساخت مدارس علمیه در کنار مساجد آن آغاز شده است. اما در گذر زمان، تعدادی از آن ها از دست رفته اند و یا اینکه چهره ی آن ها دچار تغییرگردیده است و اطلاعات مدونی از وضعیت فضاهای آن ها در دسترس نیست. مطالعاتی که پیش از این بر روی مدارس صورت گرفته در چند حوزه تفکیک قابل تفکیک است. بخشی تحلیل کالبدی و کارکردی است، دست ه ای دیگر گونه شناسی و در بخش آخر، مطالعات جنبه ی تاریخی دارند. بر اساس مطالعات انجام شده، کمتر پژوهشی را می توان در حوزه ی مدارس تاریخی مشاهده نمود که ساختار کارکردی فضاهای مدارس را تقسیم بندی نموده باشد. لذا در این مقاله، برای نخستین بار، با بررسی ویژگی های کارکردی به تحلیل مدارس تاریخی شهر اصفهان پرداخته شده است. پژوهش پیش رو درصدد پاسخ به این پرسش ها است که شاخص ترین معیارها در پلان مدارس تاریخی شهر اصفهان که در تحلیل کارکردی پلان آن ها جای می گیرند، کدام اند؟ و معیارهای مذکور چگونه در ریزفضاهای این مدارس قابل بررسی است؟ با پاسخ به این پرسش ها می توان بخشی از هویت معماری مدارس تاریخی شهر اصفهان را بازشناخت و بسیاری از اصول و مفاهیم تکرار شونده معنادار در این کاربری ها آشکار نمود. این پژوهش، از لحاظ چیستی به صورت کیفی و بر اساس هدف، بنیادین است. همچنین با رویکرد تحلیلی-توصیفی نمونه ها را مطالعه می کند. نمونه ها به گونه ی هدفمند گزینش شده است و متنسب به قرن هشت تا چهارده هجری شمسی و تعداد آن ها 16 عدد است. جمع آوری اطلاعات بر پایه ی مطالعات کتابخانه ای و میدانی نگارندگان حاصل شده است. در طی این پژوهش، معیارهای شاخص تحلیل کارکردی پلان مدارس تاریخی شهر اصفهان مشخص شده است. این معیارهای شاخص پنج گانه که وجوه اشتراک و افتراق در نمونه ها را مشخص می کند شامل، تنوع فضایی (فضای باز، نیمه باز، و بسته)، کاربری های موجود در مدارس و عملکردهای بخش های مختلف بنا (آموزشی، اقامتی، نیایشی، فرهنگی)، سیرکولاسیون بنا (سیرکولاسیون دستگاه ورودی، دسترسی به حجره ها، دسترسی به فضای نیایشی در مدارس دارای فضای نیایشی و گنبدخانه ها، و سیرکولاسیون حرکتی در گوشه های حیاط مرکزی)، مکان و فرم دستگاه پله (الحاق به بنا و محصور در بنا) و در نهایت نوع نظام فضایی (مرکزی-محوری) است. این پنج معیار ایجادکننده ساختار کارکردی و فضایی متفاوت در پلان مدارس این شهر شده است.

    کلیدواژگان: مدارس تاریخی شهر اصفهان، کارکرد ریزفضاها، معیارهای شاخص پنج گانه، گونه شناسی
  • شیما اسلام پور، سعید میرریاحی*، سوزان حبیب صفحات 19-36

    در دهه های اخیر به دنبال تغییرات در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، انواع گوناگونی از مسکن شکل گرفته است. در این راستا مسکن اجتماعی به عنوان یکی از اشکال پاسخ گویی به نیاز مسکن می باشد. مسکن اجتماعی مسکنی است که با امکان اختلاط نشینی از شکل گیری آسیب های اجتماعی جلوگیری نموده و موجب انسجام اجتماعی در جامعه می گردد. با توجه به آنکه در ایران، طراحی این گونه از مسکن، با نگاهی جامع پیش می رود، تحقق امر سکونت با رویکردی معناشناسانه، به دلیل گسترش روزافزون سکونتگاه های بی کیفیت در شهرها، ضروری به نظر می رسد تا در چنین سکونتگاه هایی بتوان فضاهایی منطبق بر نیازهای انسان را طراحی نمود. هدف مقاله حاضر بازگشت به مفهوم سکونت و تبیین ابعاد پنهان آن در مسکن اجتماعی با رویکردی معناشناختی و به منظور دستیابی به سیاست های طراحی در جهت ارتقای کیفیت این گونه از مسکن می باشد. این مقاله با رویکردی کیفی و به روش تحلیل محتوای کیفی و در حوزه معماری انجام شده است. داده ها با استفاده از اجماع سه شیوه (مطالعات کتابخانه ای، مشاهده، و مصاحبه) جمع آوری شده اند. در ادامه، داده های بدست آمده در محیط نرم افزار MAXQDA20 تحلیل شده، سپس با استفاده از کدگذاری ، داده ها به مفاهیم، مقوله و سپس به ابعاد تبدیل شده است. با توجه به مطالعات انجام شده، چهار بعد شامل کالبدی- ساختاری، اجتماعی- فرهنگی، ادراکی- زیباشناختی، و زیست محیطی، ابعاد پنهان سکونت در مسکن اجتماعی می باشند که هر کدام اشاره به معنایی از نیازهای انسان دارند. بدین ترتیب زمانی انسان می تواند در جایی به مفهوم واقعی، سکنا گزیند که آن مکان فراتر از توجه به بعد کمی، بازنمایی از توجه به ابعاد وجودی او که همانا بعد جسمانی- روحانی، اجتماعی، معنوی، و روانی است، باشد تا همه جنبه های نیازهای مختلف او را برطرف نماید.

    کلیدواژگان: سکونت، مسکن اجتماعی، ابعاد وجودی، انسان، معناشناختی
  • یحیی جمالی، مینو قره بگلو*، محمد جمالی صفحات 37-54

    محیط پیرامون انسان به عنوان بستر تحقق اعمال، یکی از عواملی است که می تواند بر شک لگیری رفتار وی اثر گذارده و در صورت عدم ایفای نقش مطلوب خویش، قطعه ای از پازل هدایت اخلاقی فرد و به تبع آن اجتماع، مختل خواهد شد. این پژوهش با پاسخ به سوال چیستی ویژگی های کالبدی محیط حامی رفتار اخلاقی، به دنبال ارائه مصادیق کالبدی برای محیط است که بتواند بستر مناسبی برای اعمال اخلاقی، از منظر اندیشه اسلامی آورد. این امر با رویکرد کیفی و روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مصاحبه با متخصصین به انجام رسیده و حوزه بررسی آن محیط های عمومی است. با بررسی محیط در سه سطح ادراکی، رفتاری، و کالبدی، بعضی از فرامین اخلاقی موجود در منابع دینی در دو سطح ادراکی و رفتاری، تحت عنوان انسان شناسی دینی و جامعه شناسی دینی، شناسایی و عوامل اختلال آفرین در این فرامین ریشه یابی شد و برای جلوگیری از ایجاد آن ها، راهکارهای کالبدی ارائه شد. با تحقق ویژگی های کالبدی ارائه شده از دریچه هر یک از سطوح محیط، می توان امید داشت که محیط، بسترساز امر اخلاقی گردد.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، مکان، امکان دهندگی، اخلاق اسلامی
  • مژگان رضائی، آزیتا بلالی اسکوئی*، محمدعلی کی نژاد صفحات 55-69

    آب به مثابه ی سرچشمه و نماد حیات، ارزشی والا در زندگی بشریت، به ویژه جامعه اسلامی دارد. معهذا در دهه های اخیر مشمول بی مهری فراوانی شده است. این بی مهری، از یک طرف زمینه تهدید زندگی مادی را در سرزمین های اسلامی، که غالبا در مناطق کم آب قرار دارند، فراهم آورده است و از طرف دیگر جایگاه کارکردی و نمادین آن در معماری اسلامی-ایرانی را تضعیف نموده است. آب ماده ای زندگی بخش است که نه تنها در بعد حسی و تجربی بشری، وجودی ملموس دارد، بلکه بنا بر حکمت متعالیه با بعد باطنی انسان نیز در ارتباط بوده و در طی مراتب سعادت و کمال همیار اوست. معماری اسلامی که به دلیل غنای محتوایی آن با تجلیات معنوی، قدسی و عرفانی در آمیخته است، آب را چه در عالم ظاهر و چه در عالم باطن خود متجلی می نماید. آب در مفهوم باطنی با فضای قدسی معماری در هم آمیخته و در مفهوم ظاهری در حین آمیزش با فضای واقعی موجبات تنظیم و تعدیل شرایط اقلیمی محیط را فراهم می آورد. لذا آب یکی از باارزش ترین، جامع ترین، و ساختاری ترین عناصر معماری در جوامع اسلامی می باشد. آن گونه که می توان به استعانت از حرکت جوهری ملاصدرا آب را یکی از هسته های نمادین حرکت تکاملی زندگی دانست. در متن قرآن کریم بیش از 63 بار اشکال مختلف شاهد بودن و باشیدن آب تذکر داده شده است. تبلور این فرازهای کمی شهودگونه با تکیه بر مراتب ادراک صدرایی در سه نوع معرفت حسی، خیالی، و عقلی مورد ملاحظه قرار گرفته است. این ملاحظات آن گونه که در چارچوب مفهومی نشان داده شده است، قابلیت تعمیم ارزش های جامع حیاتی، قدسی، بیولوژیک، و فناورانه را در معماری و فضای شهری نمودار می کند. در همین راستا، زیبایی، سرزندگی، زندگی به طور عام، و زندگی در خداگونگی یافته های نهایی سنجش کارآمدی آب در معماری اسلامی است.

    کلیدواژگان: آب، حکمت صدرایی، معماری اسلامی-ایرانی، ظاهر و باطن
  • ابوذر ایزدپور، مهدی حمزه نژاد*، طاهره نصر، محمدعلی اخگر صفحات 70-89

    در سه دهه ی اخیر مطالعات گسترده ای در فرآیند طراحی صورت گرفته است و در برخی از آن ها، مطالعات میان رشته ای با نگاهی روان شناسانه یا فلسفی به این فرآیند دیده می شود. در ایران هم نمونه های اندکی از نگاه فلسفی به فرآیند طراحی وجود دارد. یکی از نگرش های مهم در نگرش های جهانی و ایرانی که ریشه ی فلسفی قوی نیز در اندیشه ی غربی دارد؛ نگرش دوگانه گرا و فرآیند تکامل طرح از طریق نوسان دوگانه هاست. این تحقیق با مبنا قراردادن فلسفه ی صدرایی سعی دارد تاثیر این فلسفه را در تعریف این فرآیند روشن نماید. هدف این تحقیق کاربردی است و قصد دارد نتایجی سازگار با مبانی فلسفی؛ و امیدبخش برای بهره ی بیش تر طراحانه؛ در اختیار طراحان قرار دهد. روش تحقیق استدلالی- تحلیلی بر مبنای قواعد فلسفی است که ابتدا مروری بر فرآیندهای طراحی معماری موجود و استخراج مولفه های مربوطه داشته و بعد از آن طی بررسی و قیاس های بدست آمده از فرآیندهای موجود، دوگانه های نهفته در دل نظریات مختلف نیز استخراج گشته اند که عبارتند از: «شناخت ضمنی- شناخت علمی»؛ «ناخودآگاهی- خودآگاهی»؛ «واگرایی- همگرایی»؛ «جعبه سیاه- جعبه شفاف»؛ و «نظریه های هنجاری- اثباتی»؛ که هرکدام نقش مهمی در ایجاد میدان لازم جهت شکل گیری فرآیند طراحی دارند. این دوگانه ها تحت نظریه های فلسفی ساختارگرایی یا ساختارشکنی و با ریشه ی کهن تر دیالکتیک هگلی شکل گرفته اند و گاه نگاه های روان شناسانه ی عمیق همچون «خودآگاه» و «ناخودآگاه» هم در آن نقش دارند. پژوهش حاضر همه ی دوگانه ها را تحت لوای دو مولفه ی عام تر، با تعبیر زایش توام «جزء و کل» از درون یکدیگر برخواسته از قاعده ی بسیط الحقیقه ی صدرایی، تعریف می کند. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که این دوگانه ماحصل تجارب نسل اول و سوم فرآیند طراحی اند و هر شق آن در مقطعی از مقاطع مختلف طراحی کاربرد داشته و لذا می توان از هر دو توامان در فرآیند طراحی و شکل گیری طرح بهره برد. بر این اساس، هر مولفه ی معماری در هر بخش از مراحل طراحی، از دو جنبه ی متفاوت قابل بررسی و شناخت می شود و در راستای هدف این پژوهش می تواند بر فرآیندهای طراحی معماری کنونی موثر باشد: 1. از آن جنبه که جزء بوده، به خود نگریسته، تعین یافته و در کثرت است؛ 2. از آن جنبه که کل بوده، به بسیط خود (ورای خود) نظر افکنده و به وحدت می گراید. نوآوری این تحقیق، مسیریابی تعریف «کل از دل جزء» و «جزء از دل کل» است که به نظر می رسد می تواند مسیرهای لازم و ارزشمندی برای فرآیند طراحی ایجاد نماید که نویدبخش نگاه جامع بین سه نسل قبل از فرآیند طراحی معماری؛ و تعریف گر نسل چهارم باشد.

    کلیدواژگان: جزء، کل، فرآیند طراحی معماری، بسیط الحقیقه ی صدرایی
  • مسعود وحدت طلب*، زینب حیاتی صفحات 90-107

    درک، فهم و دریافت های حسی انسان از دلالت های معمارانه، با دور و نزدیک شدن نسبت به آثار معماری دستخوش تغییر می شود. پرداختن به این موضوع در معماری زیارتی به دلیل اهمیت پاسخ های احساسی در فواصل مختلف امری ضروری است. پرسش های تحقیق این است که 1. تغییر مقیاس چه تاثیری در بروز و افول دلالت های معماری زیارتی مانند «ابهت» و «صمیمیت» دارد؟ 2. پاسخ های احساسی افراد در مراحل مختلف تقرب به بنای زیارتی دستخوش چه تغییراتی می شود؟ بر این اساس هدف این پژوهش بررسی دو دلالت ابهت و صمیمیت در بناهای زیارتی و نحوه قضاوت آن توسط بازدیدکننده در فواصل مختلف بنا است. در این پژوهش رویکرد ترکیبی انتخاب گردید و از رهیافت تحلیل محتوای کیفی و سپس تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS و تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار AMOS بهره گرفته شد. به این منظور، متغیر «فاصله» فرد به عنوان متغیر مستقل و «صمیمیت» و «ابهت» به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند. با توجه به دشواری های سنجش حین حرکت، این بررسی از طریق پرسشنامه محقق ساخت و اعمال تغییراتی در مقیاس بنا، شبیه سازی شد. 19 گویه در پرسشنامه ، با استفاده از روش دستکاری هدفمند در اختیار 229 نفر از آزمودنی ها قرار داده شد. تحلیل عاملی اکتشافی منجر به کشف 4 مولفه شد که در ادامه با تحلیل عاملی تاییدی، مورد اثبات قرار گرفت. بارهای عاملی استاندارد مربوط به گویه های هر عامل بیشتر از 4/0 می باشند. همه گویه ها در عامل خود معنی دار و اثربخش هستند. یافته های پژوهش بیانگر وجود ارتباط معنی داری میان رویت و ابهت از یک سو و مرکز و صمیمیت از سوی دیگر می باشد. همچنین با تغییر مقیاس در یک بازه مطلوب از «دورمقیاسی» تا «هم مقیاسی» ترجیح فرد از ابهت به سمت صمیمیت دچار استحاله می شود. برخلاف رابطه مستقیم رویت و ابهت، هم مقیاسی و صمیمیت از چنین ریتم ثابت و هم نوایی برخوردار نیست و مطالعات نشان می دهد نزدیکی بیش از حد به امر مقدس، برای زائر خاصیت اجتنابی دارد.

    کلیدواژگان: معماری زیارتی، فاصله، ابهت، صمیمیت، مطلوبیت حسی معماری
  • پارسا موسوی نیا، ندا سادات صحراگرد منفرد*، علی غفاری صفحات 108-120

    بحث مسکن دارای ابعاد فراتر از معنای فقط سرپناه می باشد که از این ابعاد، بعد اجتماعی به عنوان سنجه رشد هر جامعه محسوب می شود. یکی از عوامل بعد اجتماعی، میزان و چگونگی تعاملات اجتماعی در میان ساکنین آن جامعه است. با این حال در ساخت های جدید کمتر به بعد اجتماعی توجه می شود. با مطالعه در این حوزه اهمیت اختصاص فضای مناسب برای تعامل ساکنین مجموعه به خصوص فضای باز و نیمه باز مشخص می شود. هدف این پژوهش استخراج و شناسایی معیارهای فضای باز و  نیمه باز در واحد همسایگی موثر بر تعاملات اجتماعی است. در این پژوهش در گام مرور ادبیات با روش توصیفی-تحلیلی معیارهای پر تکرار با ظرفیت اثرگذاری بالا که تواما فضای باز و نیمه باز و تعاملات اجتماعی را مد نظر قرار داده بودند شناسایی شدند. سپس با استفاده از روش استقلال منطقی معیارهایی که جداگانه در تعاملات و یا فضای نیمه باز وجود دارد بررسی و اشتراکات آنها گرفته شد که به عنوان معیارهای جدید شناسایی شده و فراوانی تمامی معیارهای از طریق تحلیل محتوا به دست آمد. سپس با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون وزن تمامی معیارها به دست آمد. یافته ها نشان می دهد معیار های با اولویت به ترتیب عبارتند از دسترسی به فضاهای جمعی، تعریف بدنه ها و هویت جداره ها، فضای توقف و تفکر و تجمع، سلسله مراتب میان عناصر و فضاها، سهولت دسترسی، معیار تامین قلمرو فضایی مربوط به معیارهای جدید شناسایی شده است که جزو مولفه ها با وزن بالاتر است.

    کلیدواژگان: فضای باز و نیمه باز، واحد همسایگی، تعاملات اجتماعی، آنتروپی شانون، مسکن
  • محبوبه السادات میرشمسی، محسن وفامهر*، حیدر جهان بخش، زهرا برزگر صفحات 121-136

    در آیات شریف قرآنی و سنت پیامبر(ص) و ائمه اطهار(س) به مکان های عبادت، آموزش، و سکنی اشارات متعدد شده است. از طرفی متون دینی به نور و مفاهیم آن بسیار پرداخته اند. معماری نیز از دیرباز، تجلیگاه احساسات ناب بشری و بستر تحقق کمالات متعالی انسان بوده است. با توجه به جایگاه و مفهوم نور، این مقاله با هدف پاسخ به این سوال که معماری اسلامی در یک الگوی تلفیقی چگونه پاسخگوی دستیابی به نور روز بوده و چگونه می توان از تکنیک های آن در معماری معاصر بهره گرفت؟ به بررسی نور روز از طریق سنجش سه شاخص شدت روشنایی، فاکتور نور روز، و عمق نفوذ در یکی از بی بدیل ترین الگوی تلفیقی سه کاربری مسجد- مدرسه- مسکن، حوزه علمیه سنتی منصوره شیراز پرداخته است. به دلیل ساعات کمتر حضور خورشید در آسمان زمان سنجش نور روز در اعتدال زمستانی، روز اول دی ماه از ساعت 8 تا 17 درنظر گرفته شده است. داده های شاخص ها به ترتیب به روش های اندازه گیری (دستگاه لوکس متر)، محاسبات عددی (فرمول اولگی) و محاسبات هندسی در سه کاربری عبادتگاه، مدرس، و حجره در جهت انتخابی یکسان جنوب شرقی جمع آوری و داده ها به دو روش کمی مقایسه ی تطبیقی با استاندارد لیید و انجمن روشنایی و نورپردازی ایران و روش کیفی تحلیل شد. نتایج حاکی از پاسخگویی مطلوب معماری اسلامی- ایرانی در بهره گیری نور روز با تکنیک های مختلف در فضاهای مورد مطالعه طی بازه زمانی عملکردی می باشد. شدت روشنایی در مدرس مابین 200 تا 500 لوکس و در حجره مابین 150 تا 500 لوکس با استانداردهای مطروحه منطبق است. فاکتور نور روز در مدرس بین 2 تا 5 درصد و در حجره تا 11 صبح منطبق با استاندارد است. اما شدت روشنایی و فاکتور نور روز در مسجد فاقد استاندارد است و در مطاعات آتی نیاز به بررسی و تدوین دارد.

    کلیدواژگان: مسجد-مدرسه-مسکن، نور روز، شدت روشنایی، فاکتور نور روز، عمق نفوذ، شیراز
  • عبدالحمید نقره کار*، سلمان نقره کار صفحات 137-164

    این مقاله آغازی برای ارائه سلسه مقالاتی، در ارزیابی آثار معماری ایران و جهان از منظر اسلامی است، برای تالیف کتابی در این مورد.
    ایتدا مقاله حاضر به موضوع تاثیر انحرافات فرهنگ ها بر معماری معابد و نیایشگاه​ها از منظر اسلامی می پردازد. بعد از مقدمه​ای در مورد دو نوع مکتب الهی و غیرالهی، دلایل و مجوز ارزیابی آثار معماری جهان را از منظر فرهنگ اسلامی توضیح می دهد. سپس مفهوم نیایش «حقیقی، تکوینی، تکاملی، و اختیاری» را توضیح داده و بر مبنای آن «نیایشگاه مناسب و مطلوب» را تشریح می نماید.
    در ادامه عناصر معناپذیرتر در معماری نظیر «ایده های فضایی و هندسی- تزئینات مناسب و نامناسب، سبک معناگرایی و نمادگرایی، رابطه نیایشگاه با زمینه ​های فرهنگی و اقلیمی» تشریح می شوند.
    در ارزیابی مساجد اصیل دوران اسلامی ایران مصادیقی نظیر «تبدیل آتشکده چهارطاقی به مسجدایزدخواست، مسجد جمعه اصفهان، مسجد امام اصفهان» به عنوان نمونه مطرح می شوند.
    در مورد مساجد غیراصیل و بدعت آمیز قبل و بعد از انقلاب اسلامی، مصادیقی نظیر «مسجد الجواد، مسجد دانشگاه تهران، مسجد الغدیر، نمازخانه موزه فرش تهران، مسجد ولیعصر در جنوب پارک دانشجو «طرح قدیم و جدید آن»، و «مصلی تهران» مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    روش تحقیق در این مقاله «کل نگری و همه جانبه ​نگری» از منظر منابع و مبانی اسلامی است؛ بنابراین رویکرد آن هم کیفی است و هم کمی؛ و رابطه ایده با پدیده را علت و معلولی می داند.
    منابع خطاناپذیر آن «قرآن و سنت معصومین(س)» و منابع خطاپذیر آن «عقل فردی و اجماع خبر​گان» است.
    اثبات گزاره های «عقلی» آن «استدلال منطقی» و گزاره های «نقلی» آن «تفسیری» از منابع معتبر است.
    نتایج این تحقیق کاملا نشان می دهد که «انحرافات اعتقادی و فرهنگی» چگونه بر «عملکردهای نیایشگران، رفتار و مراسم آنها و در نهایت در شاکله جزئی و کلی نیایشگاه» تاثیرات نامناسب و نامطلوب می گذارد.

    کلیدواژگان: اعتقادات فرهنگی، نیایش، نیایشگاه، مساجد اصیل و غیراصیل
|
  • The Analysis of Isfahan Historical Schools Plan (in Attributed to the 8th to 14th Centuries SH) based on Spaces
    Narges Loghmani, Nima Valibeig*, Hamed Mazaherian Pages 1-18

    The construction of schools has a long history in Iran. But with the evolution of Islamic civilization and the development of literature and other sciences, it was not possible to be content with the circles of mosques where scattered debates took place. Therefore, the establishment of certain centers for this purpose seemed necessary. An institution in which higher education and traditional Islamic sciences such as hadith, commentary, jurisprudence and the like are established. Among the Islamic nations, the first people to feel this need were the Iranians, who for some time built simple, uninhabited schools, libraries, and the like, and then fully equipped schools such as the military. The city of Isfahan is one of the centers of Iranian architecture, which is known as Dar-ul-Alam Shargh, and the construction of religious schools next to its mosques began during the Al-Buwayh and Al-Ziyar periods. But over time, some of them have been lost or their faces have changed and no written information about the condition of their spaces is available. Previous studies on schools can be divided into several areas. Part of it is physical and functional analysis, other categories are typology and in the last part, studies have a historical aspect. According to studies, less research can be observed in the field of historical schools that has divided the functional structure of school spaces. Therefore, in this article, for the first time, by analyzing the functional characteristics, the historical schools of Isfahan have been analyzed. Leading research seeks to answer these questions: What are the most significant criteria in the plan of historical schools in Isfahan, which are included in the functional structure of their plan? And how can these criteria be examined in the micro-spaces of these schools? By answering these questions, one can recognize a part of the architectural identity of historical schools in Isfahan and reveal many meaningful repetitive principles and concepts in these uses. This research is fundamental in terms of what is qualitative and based on purpose. It also studies the samples with an analytical-descriptive approach. The present study is non-experimental in terms of data collection and retrospective in terms of time element. To achieve the objectives of this research, data collection has been obtained through library studies and field methods (plan capture, etc.). The tools used include manual meters and laser meters, as well as video documentation tools including photography. The statistical population of this study includes more mosque-schools (Rahim Khan, Sayyid, Rokna Al-Molk and Hakim) and some mosques such as Abbasi Mosque and Jame Mosque, which have Sulaimaniyah, Nasiri and Mozaffariyeh schools next to them, respectively. Of 23 pieces. Now, in order to provide a suitable measurement for the analysis, the seven mentioned samples have been removed from the statistical population. The samples are purposefully selected and correspond to the eighth to fourteenth centuries AH and their number is 16. The samples in this study are analyzed based on the five criteria mentioned and based on each criterion, different plan structures are presented in the form of tables. Data collection is based on authors' library and field studies. During this research, the criteria of the structural index of the plan of historical schools in Isfahan have been determined. These five index criteria that identify the commonalities and differences in the samples include, spatial diversity (outdoor, semi-open and closed), uses in schools and functions of different parts of the building (educational, Residential, prayer, cultural), building circulation (entrance device circulation, access to cells, access to prayer space in schools with prayer space and domes and movement circulation in the corners of the central courtyard), location and form of the device Stairs include, joining and enclosing the building and finally the type of space system (central-axial). These five criteria have created a different functional and spatial structure in the school plans of this city. These five criteria can be examined in different sections in such a way that in the analysis of spatial diversity, most of the samples have various open and semi-open spaces (in terms of multiplicity) that are formed with the center of the central courtyard. Also, the study of the place of prayer space in schools has placed them in three general categories. On the other hand, he pointed out that in schools attributed to the Safavid period onwards, the use of prayer has a special space, which before this use was shared with other uses in school spaces. Analyzes of the circulation criterion revealed that differences could be observed in different areas and sections of schools. On the other hand, access to the upper floors in the samples is done only with a stair device enclosed in the building. The stairwell is usually located next to the porches. This research can also provide an approach for other researchers to study buildings with similar uses, such as caravanserais.

    Keywords: Historical Schools Of Isfahan, Spaces, Five Index Criteria, Typology
  • Shima Eslampour, Saiid Mirriahi*, Susan Habib Pages 19-36

    In recent decades, following changes in various social, cultural, economic and political fields, various types of housing have been formed. In this regard, social housing is one of the forms of responding to housing needs. Social housing is a housing that prevents the formation of social harms and creates social cohesion in the society with the possibility of mixing. Due to the fact that in Iran, the design of this type of housing proceeds with a comprehensive view, it seems necessary to realize housing with a semantic approach, due to the increasing expansion of low-quality settlements in cities, so that in such settlements it can be designed spaces according to human needs. The purpose of this article is to return to the concept of residence and explain its hidden dimensions in social housing with a semantic approach and in order to achieve design policies in order to improve the quality of this type of housing. This article is done with a qualitative approach and qualitative content analysis method in the field of architecture. Data have been collected using the consensus of three methods (library studies, observation and interview). Next, the obtained data were analyzed in the MAXQDA20 software environment, then using coding, the data were converted into concepts, categories, and then into aspects. According to the studies, four aspects including physical-structural, social-cultural, perceptual-aesthetic and environmental are the hidden aspects of living in social housing, each of which refers to a meaning of human needs. In this way, when a person can settle in a place in the real sense, that place is beyond the attention to the quantitative aspect, a representation of the attention to the aspects of his existence, which is the physical-spiritual, social, spiritual and psychological aspect, to all aspects. to meet his various needs

    Keywords: Housing, Social Housing, Existential Aspects, Human, Semantic
  • Yahya Jamali, Minou Ghareh Baglou*, Mohammad Jamali Pages 37-54

    The environment around people can affect the formation of their behavior. If the environment does not play the desired role, a part of the chain of moral guidance of the individual and consequently the society will be disturbed. The question of this research is about what are the physical characteristics of the environment that supports ethical behavior. The purpose of the research is to provide physical examples for the environment that can provide a suitable platform for moral actions from the perspective of Islamic thought. This research has been done with qualitative approach and analytical descriptive method and using library resources. In order to answer the research question, the nature of behavior and types of ethical behavior were investigated first. Then the influencing factors on behavior were studied, one of which was the surrounding environment. After that, theories related to how the environment affects behavior were discussed. By examining the environment at three perceptual, behavioral, and physical levels, some of the moral orders found in religious sources at two perceptual and behavioral levels, under the title of religious anthropology and religious sociology, were identified and the factors causing disruption in these orders were identified. Finally, relying on the enabling nature of the environment and the theory of The Holistic Sacredness of Space, physical examples related to each of the perceptual and behavioral parts of the environment were presented in public spaces. With the realization of the physical characteristics presented regarding each of the levels of the environment, we can hope that the environment will become a platform for moral affairs.

    Keywords: Moral Behavior, Place, Possibility, Islamic Ethics
  • Mozhgan Rezaei, Azita Balalioskuei*, Mohammad Ali Keynejad Pages 55-69

    Water has a vital role in human life, as the source and symbol of life, particularly in the Islamic community. Poor management of water resources in recent decades has posed a serious threat to the physical aspect of life in Islamic countries, which are predominantly located in dry regions. Moreover, the weakness of functional and symbolic position of water in Islamic-Iranian architecture has been the consequence of this situation. Water have a tangible and essential role not only in the physical aspect of human life (external world), it is also closely connected with the spiritual aspect of life (inner world), assisting individuals in stages of felicity (sa'adah) and perfection (kamal) according to transcendent theosophy. With its richness linked with spiritual, sacred, and mystical manifestations, Islamic architecture represents water both in its external world (zahir) and inner world (batin). In terms of the former,issue water unites with the real space for the purposes of balancing and regulating the climate conditions; in terms of the latter, issue it merges with the sacred atmosphere of the architecture. Therefore, water is one of the most valuable, universal, and structural elements of Islamic architecture. In Mulla Sadra’s view, water can be considered as one of the symbolic cores of perfecting motion of life with regard to his doctrine of substantial motion. The Holy Quran mentions different forms of the role of water in witnessing and being of humanities more than 63 times. The manifestations of such intuitive quantitative instances were studied based on the stages of Sadrai perception, namely the sensory, the imaginary, and the intellectual. As shown in the theoretical framework, this analysis revealed the generalizability of universal vital, sacred, biological, and technological values to architecture and urban spaces. Accordingly, beauty, vitality, and life in the general sense and life in the sense of becoming Godliness were the ultimate findings of studying the function of water in Islamic architecture.

    Keywords: Water, Sadra-Ied Wisdom, Iranian Islamic Architecture, Inner- External Basis
  • Abouzar Izadpour, Mahdi Hamzenejad*, Tahereh Nasr, Mohamad Ali Akhgar Pages 70-89

    In the last three decades, many studies have been done in the design process. In some of these studies, there is a psychological or philosophical view. In Iran, there are few examples of a philosophical approach to the design process. One of the important attitudes in global and Iranian attitudes, which also has a strong philosophical root in Western thought; The attitude is Dualism. This research tries to clarify the influence of Mulla Sadra's philosophy in the design process. This research has a practical purpose. This research wants to provide designers with results compatible with philosophical foundations. Argumentative-analytical research method is based on philosophical rules. This research first has an overview of architectural design processes. The components obtained from these processes are these doubles: "implicit knowledge-scientific knowledge"; "Unconsciousness - self-awareness"; "divergence-convergence"; "Black box-transparent box" and "normative-proof theories". Each of these duals has an important role in the formation of the design process. These doubles are formed under the philosophical theories of structuralism or deconstruction and with the older roots of Hegelian dialectics; Sometimes psychological views such as "conscious" and "unconscious" play a role in them. The current research defines all doubles with two components: "simultaneous birth of part and whole from within each other"; This definition is obtained from Mulla Sadra's Basit al-Haqiqa rule. The result of the research is: the part-whole duality is the product of the experiences of the first to third generation of the design process. Each part of this dual is used in different parts of the design; So both parts can be used in the design process. Based on this, each architectural component in each part of the design stages can be examined from two different aspects and can be effective on architectural design processes: 1- It looks at itself from the aspect that is a part and is in plurality; 2- From that aspect which is the whole, it looks beyond itself (to its simple self) and is in unity. The innovation of this research is the navigation of the definition of "whole from part" and "part from whole" which probably creates necessary and valuable paths for the design process. It can be a comprehensive look between three generations of architectural design process and define the fourth generation.

    Keywords: The Part, The Whole, Architectural Design Process, Sadraei's Basit Al-Haqiqa
  • Massud Wahdattalab*, Zeinab Hayati Pages 90-107

    Understanding, comprehension and sensory reception of the human being, from the architectural implications, undergo changes by getting far and closer to the architectural works. It is necessary to pay attention to this issue in pilgrimage architecture due to the importance of feeling responses at different distances.This research answers these questions: 1- What effect does the change of scale have on the decline of pilgrimage architectural meanings such as "Grandeur" and "intimacy"? 2- What changes do people's feeling responses undergo at different stages of approaching a pilgrimage site? The purpose of this research is to investigate the two implications of Grandeur and Intimacy in pilgrimage buildings and how it is perceived by the visitor at different distances of the building, including the stages of seeing, crossing the threshold and touching the building in the center. In this research, a mixed approach was chosen and qualitative content analysis was used, followed by exploratory factor analysis in SPSS software and confirmatory factor analysis in AMOS software. For this purpose, the individual's "distance" variable was considered as an independent variable, and "intimacy" and " Grandeur" were considered as dependent variables. 19 items in the questionnaire were compiled using the intervention method and by manipulating the scale and size of the images and provided to 229 subjects. For ease of answering, one building was evaluated in each question. Further, exploratory factor analysis led to the discovery of 4 components, which were proved by confirmatory factor analysis. The findings of the research show that there is a significant relationship between visibility and Grandeur on the one hand and centrality and intimacy on the other hand. The standard factor loadings of the items of each factor are more than 0.4. Considering the significance of the items in their factor for all the variables of the research, it is concluded that by changing the scale in a desirable range from " Dominant scale" to "intimate scale", the person's preference is transformed from grandeur to intimacy. No matter how much in the stage of vision and desirability of grandeur, we witness a direct relationship with the same slope, the pleasantness of the proportional relationship and intimacy does not have such a constant rhythm and harmony, and too closeness to the sacred matter has an avoidance feature for the pilgrim.

    Keywords: Pilgrimage Architecture, Distance, Grandeur, Intimacy, Sensory Desirabilities Of Architecture
  • Parsa Moosavinia, Neda Sadat Sahra Gard Monfared*, Ali Ghafari Pages 108-120

    The housing debate has dimensions beyond just shelter, and among these dimensions, the social dimension is considered a measure of the growth of any society. One of the factors of the social dimension is the amount and type of social interactions among the residents of that society. However, in new constructions, less attention is paid to the social dimension.
    By studying in this area, the importance of allocating a suitable space for the interaction of the residents of the complex, especially the open and semi-open space, is determined. The purpose of this research is to extract and identify the criteria of semi-open space effective on social interactions. In the step of reviewing the literature, using the descriptive-analytical method, to identify frequently repeated criteria with high impact capacity that considered both semi-open space and social interactions. Then, using the method of logical independence and comparative analogy, the criteria that exist separately in interactions or semi-open space were examined and their commonalities were identified as new criteria, and the frequency of all criteria was obtained through content analysis. Then, by using the Shannon entropy technique, all 34 criteria were measured and the main and most important criteria were obtained, among which the criteria for the provision of the territory of space provision related to the new criteria were identified.

    Keywords: Open, Semi-Open Space, Neighborhood Unit, Social Interactions, Shannon's Entropy, Housing
  • Mahboobeh Sadat Mirshamsi, Mohsen Vafamehr*, Heidar Jahan Bakhsh, Zahra Barzegar Pages 121-136

    In the noble verses of the Quran and the traditions of the Prophet Muhammad (pbuh) and the Imams, multiple references have been made to places of worship, education, and residence. On the other hand, religious texts have extensively discussed light and its concepts. Architecture has long been a manifestation of sublime human emotions and a platform for the realization of human excellence. It creates a perceptible space that leads individuals to contemplation. Therefore, this article focuses on the assessment of daylight in the combined pattern of mosque-school-residential buildings, in one of its exceptional case studies, the Mansouriye Traditional Seminary in Shiraz. Daylight was evaluated based on indicators of illuminance, daylight factor, and light penetration depth on the first day of 22 December from 8 AM to 5 PM. The data for each component was collected in the selected southeast direction of worship, educational, and residential spaces using measurement methods (lux meter device), numerical calculations (Olgy formula), and geometric calculations. The data was then analyzed using two quantitative comparative methods with the standard of LED and the Iranian Lighting Design Association, and a qualitative analysis method. The results indicate satisfactory utilization of daylight in the studied space within the functional time frame of Islamic-Iranian architecture. The illuminance intensity in the mosque does not meet the standard. However, this indicator ranges from 200 to 500 lux in the school and from 150 to 500 lux in the room, aligning with the specified standards. The daylight factor in the place of worship does not have the standard, while it ranges from 2 to 5 percent in the school and in the room until 11 AM remain within the standard.

    Keywords: Mosque-School-Residential Buildings, Day Light, Illuminance, Day Light Factor, Light Penetration Depth, Shiraz
  • Abdolhamid Noghrekar*, Salman Noghrekar Pages 137-164

    This article marks the outset of a comprehensive series dedicated to evaluating architectural works in Iran and across the world through the lens of Islamic principles, with the ultimate objective of producing a scholarly book on the subject matter. Specifically, the initial phase of this article delves into the influence of cultural deviations on the architectural design of temples and places of worship from an Islamic perspective. The discourse commences with an introduction encompassing the categorization of divine and non-divine architectural schools, followed by an exploration of the reasons and justifications for evaluating architectural works worldwide within the framework of Islamic culture. In addition, the concept of prayer, characterized by its authenticity, formative nature, evolutionary potential, and optional aspects, is expounded upon to establish criteria for identifying suitable and preferred locations for prayer. Subsequently, the article examines various profound elements within architecture, including spatial and geometric concepts, appropriate and inappropriate embellishments, semantic and symbolic styles, as well as the integration of shrines within cultural and climatic contexts. To substantiate these principles, the evaluation extends to authentic mosques from Iran's Islamic era, featuring notable examples such as the transformation of the four-arch fire temple into the Izadkhast Mosque, the Jame'a Mosque of Isfahan, and the Imam Mosque of Isfahan. Additionally, non-authentic and heretical mosques before and after the Islamic Revolution in Iran are assessed, with notable cases including the Al-Javad Mosque, University of Tehran Mosque, Al-Ghadir Mosque, Tehran Carpet Museum Prayer Hall, Valiasr Mosque in the south of Daneshjoo Park (both its old and new designs), and the Imam Khomeini Mosalla. Employing a holistic and comprehensive research methodology anchored in Islamic sources and foundations, this study adopts a combined qualitative and quantitative approach, considering the causal relationship between ideas and phenomena. The infallible sources of this research are the Qur'an and the Sunnah of the Infallible Prophets, while fallible sources encompass individual reasoning and the consensus of experts. The validity of rational propositions is substantiated through logical reasoning, while narrative propositions are supported through the interpretation of authentic sources. The findings of this research unequivocally demonstrate how belief systems and cultural deviations exert unfavorable and inappropriate effects on the religious practices, behavior, and rituals of worshipers, ultimately impacting the intricate and overarching structure of prayer halls.

    Keywords: Cultural Beliefs, Prayers, Places Of Worship, Authentic, Non-Authentic Mosques