فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 74 (پاییز 1398)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 74 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طهمورث حسنقلی پور، محمدعلی شاه حسینی، زهره دهدشتی شاهرخ، قاسم جوکار* صفحات 13-48

    اجرای استراتژی بازایابی یک مرحله کلیدی در فرایند بازاریابی استراتژیک در سازمان می باشد. با وجود اهمیت و نقش کلیدی اجرای استراتژی های بازاریابی در موفقیت و بهبود عملکرد شرکت ها، این موضوع یک چالش همیشگی برای شرکت ها باقی مانده است. مجموعه متنوعی از عوامل می توانند به عنوان حامی و یا مانع اجرای استراتژی های بازاریابی عمل کنند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل تسهیلگر و بازدارنده اجرای استراتژی های بازاریابی در صنعت کاشی و سرامیک می باشد. این پژوهش با استفاده از روش پژوهش کیفی و بهره گیری از تکنیک تحلیل میدان نیرو عوامل تسهیلگر و بازدارنده در اجرای استراتژی های بازاریابی را شناسایی می کند. در این پژوهش از مصاحبه به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شده است. عوامل تسهیلگر اجرای استراتژی های بازاریابی در چهار مقوله اصلی شامل زیرساخت های سازمانی، رهبری و مدیریت، فاکتورهای عملیاتی و هوشمندی رقابتی و عوامل بازدارنده اجرای استراتژی های بازاریابی نیز در چهار مقوله اصلی از جمله عوامل محتوایی، عوامل اجتماعی-انسانی، عوامل محیطی و عوامل کارکردی-وظیفه ای استخراج شدند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش شرکت ها با تقویت نیروهای تسهیلگر و تضعیف نیروهای بازدارنده می توانند احتمال موفقیت در پیاده سازی برنامه های استراتژیک بازاریابی و در نتیجه رسیدن به اهداف استراتژیک خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: استراتژی، بازاریابی، اجرا، عوامل تسهیلگر، عوامل بازدارنده
  • فاطمه اسکندر، رضا رادفر*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 49-73

    با توجه به اهمیت نقش منابع انسانی در سازمان ها، برنامه ریزی راهبردی برای دستیابی به میزان بهینه تعداد منابع انسانی در سازمان از اهمیت بالایی برخودار می باشد. هدف از تحقیق ارایه مدلی جهت شبیه سازی و پیش بینی عملکرد تیمی در گروه مدیریت صنعتی در جهت شناسایی عملکرد منابع انسانی در جهت بهبود راهبردهای مدیریت منابع انسانی می باشد. شاخص های تاثیرگذار بر عملکرد تیمی با استفاده از مطالعات قبلی در حوزه پژوهش شناسایی واستخراج شده و سپس با شناسایی فرآیندهای های تاثیرگذار بر عملکرد تیمی، زمان های انجام هر وظیفه در سه حالت خوشبینانه، محتمل وبدبینانه در نظر گرفته شده است. ورودی های مدل شبیه سازی تعداد دانشجویان، تعداد اعضای هییت علمی، تعداد کارشناسان می باشد. خروجی های مربوط به عملکرد تیمی بر اساس مطالعات مرتبط به سه دسته تقسیم می شود. تعداد کتاب، مقالات و پایان نامه ها، میزان مطلوبیت اعضای تیم و تعداد وظیفه ها در حالت انجام شده، رد شده، نیاز به دوباره کاری و منتظر شروع به عنوان خروجی مدل در نظر گرفته شده است. شبیه سازی با استفاده از نرم افزار AnyLogic انجام شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که مطلوبیت مدیرگروه و کارشناس آموزش برای چند سناریو مختلف در نظر گرفته شده، دارای بیشترین مقدار می باشد، همچنین تعداد وظایفی که منتظر شروع انجام می باشند نیز در همه سناریو ها از مقدار قابل توجهی برخوردار است که نیاز است تا گروه برای بهبود راهبردهای مدیریت منابع انسانی در گروه مدیریت صنعتی سیاست های جدیدی را اتخاذ کند.

    کلیدواژگان: راهبردهای مدیریت منابع انسانی، عملکرد تیمی، شبیه سازی، عامل بنیان، پیش بینی
  • اسماعیل کلانتری، غلامعلی منتظر*، سید سپهر قاضی نوری صفحات 75-102
    تامل بر ساختار نهادی سیاستگذاری علم و فناوری در چند دهه اخیر مورد توجه اندیشمندان این حوزه قرار گرفته است. به رغم درک اهمیت این موضوع در ایران، آشفتگی ساختار نهادی به معنی تعدد نهادهای سیاستگذار و تعاملات ناموثر آنها موجب برانگیختن انتقادات فراوانی میان اندیشمندان شده است. در این پژوهش ابتدا از طریق اسناد و مدارک سیاستی حوزه علم و فناوری و مصاحبه با 20 نفر از خبرگان این حوزه در ایران، وضعیت موجود ساختار نهادی سیاستگذاری علم و فناوری در ایران در سطح ملی ترسیم و اشکالهای آن تبیین می شود؛ سپس برای برون رفت از وضعیت موجود و بر اساس نظریات خبرگان، دو سناریو به عنوان ساختار بهبودیافته سیاستگذاری علم و فناوری در ایران پیشنهاد شده که شامل سه سطح «تدوین سیاستها و اولویتهای ملی»؛ «طراحی برنامه ها و سیاستهای اجرایی»؛ و «ارزشیابی سیاستی» به ایفای نقش در این حوزه می پردازند. دو پیش فرض اصلی در طراحی این سناریوها، پرهیز از حذف نهادهای سیاستگذار، دست کم در کوتاه مدت، و نیز اجتناب از تاسیس نهادی جدید در این حوزه بوده است. شایان ذکر است این سناریوها به عنوان سناریوهای دوران گذار از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب طراحی شده اند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری علم و فناوری، ساختار نهادی، سناریوهای بهبودیافته، ایران
  • فرهاد شمشیری، عبدالحمید ابراهیمی* صفحات 103-126
    هدف این پژوهش، تعیین سناریوهای صنعت بانکداری با رویکرد آینده پژوهی و چگونگی دستیابی به سناریوهای امکان پذیر است. این تحقیق بر اساس هدف، تحقیقی -کاربردی است که با استفاده از روش های کیفی، اقدام به جمع آوری اطلاعات نموده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه، مصاحبه، فیش برداری و شبکه های اطلاعاتی و آماری است. در این تحقیق جامعه آماری مدیران و متخصصان صنعت بانکداری می باشند که با توجه به نوع اطلاعات لازم برای انجام تحقیق، یک نمونه شامل 66 نفر از افراد خبره و صاحب نظر در حوزه بانکداری به صورت نمونه گیری غیر احتمالی و قضاوتی انتخاب شد. روش این پژوهش مبتنی بر سناریو نگاری است؛ بنابراین پس از تدوین پرسش آغازین و مشخص کردن موضوع اصلی، تشکیل پانل خبرگان، انجام مصاحبه های اکتشافی و مشخص کردن نیروهای پیشران،64 متغیر به عنوان عوامل اولیه موثر بر صنعت بانکداری در قالب یک ماتریس 64*64 در اختیار خبرگان قرار گرفت و بعد به کمک نرم افزار میک مک،12 عامل کلیدی استخراج و به 38 وضعیت مختلف طبقه بندی گردید. سپس این وضعیت ها برای تمام عوامل کلیدی به صورت ماتریس 38*38 در اختیار متخصصین قرار داده شد و در نرم افزار سناریو ویزارد تحلیل گردید. درنهایت هم 3 سناریوی قوی،1 سناریوی باورکردنی و 8 سناریوی ضعیف شناسایی و برای توسعه صنعت بانکداری راهبردهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، صنعت بانکداری، سناریو نگاری
  • محمد طالاری، سید حمید خداداد حسینی*، اسدالله کردنائیج، عادل آذر صفحات 127-155

    امروزه شرکت های مادر نقش پررنگی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه دارند. از اینرو در دهه های اخیر استراتژی سطح شرکت و مدیریت سبد آن یکی از محورهای مهم پژوهشی را در حوزه مدیریت استراتژیک به خود اختصاص داده است. بنابراین نحوه تحلیل سبد به عنوان موضوعی اساسی در سطح شرکت های مادر در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفت. دراین راستا هدف تحقیق بررسی نحوه تحلیل سبد و نهایتا ارایه مدلی اقتضایی برای تحلیل سبد کسب و کارها در هلدینگ های مختلف است. برای این منظور از روش تحقیق کیفی و راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد کلاسیک استفاده شده است. روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته با 22 نفر خبره و مدیر از 13 هلدینگ ایرانی است. یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که تحلیل سبد در هلدینگ برمبنای دو روش کلی ابزارگرایی و رویکردگرایی انجام می شود. ابزارگرایی مبتنی بر منطق تجویزی بوده و معمولا از ماتریس های کلاسیک تحلیل، مدل مزیت مادری و مدل های کمی و مالی استفاده می کنند. در صورتیکه رویکردگرایی که مبتنی بر منطق توصیفی است تحت تاثیر شهود مدیران و فشارهای سیاسی است. دو گروه تصمیم ساز (کارشناسان و تحلیل-گران) و تصمیم گیر (مدیران) در فرایند تحلیل پرتفوی نقش دارند. در نهایت در مدل اقتضایی ارایه شده استراتژی های تحلیل سبد هر چهار نوع شرکت مادر یکپارچه، مرتبط، متنوع و غیرمرتبط به تفکیک تبیین گردید

    کلیدواژگان: استراتژی سطح شرکت، تحلیل پرتفولیو کسب و کار، نظریه داده بنیاد کلاسیک، مدل اقتضایی تحلیل پرتفولیو
  • مازیار گنجو، سهراب خلیلی شورینی*، محمود البرزی، سید محمد زرگر صفحات 157-184
    همسویی استراتژی فناوری اطلاعات و کسب و کار و رابطه آن با عملکرد مالی سازمان ها از سابقه طولانی برخوردار است. دلیل این امر وجوه مختلف موضوع و نتایج متفاوت آن در دوره های زمانی و بافت های مختلف سازمانی است. در این مقاله سعی شده است تا رابطه بین همسویی استراتژی فناوری اطلاعات و کسب و کار و عملکرد مالی سازمان در یک دوره زمانی 5 ساله از 1393 تا 1397 مورد بررسی قرار گیرد. از نظریه پیکربندی در مدیریت استراتژیک برای توسعه مدل مفهومی و فرضیات پژوهش استفاده شد. از این رو با تحلیل داده های بدست آمده، استراتژی فناوری اطلاعات در سه پیکره ی رفتار توسعه ای، رفتار نوآورانه و رفتار محافظه کارانه و استراتژی کسب و کار در چهار پیکره ی نوآران، مدافعان هزینه، مدافعان تمایز و تحلیل گران پیکربندی شدند. فرضیه های پژوهش چگونگی رابطه بین ترکیب پیکره ها و عملکرد مالی سازمان است. از این رو از دو روش آزمون همسویی به منزله همبستگی و همسویی به منزله گشتالت استفاده شد. در آزمون همبستگی روابط بین ترکیب ها از ادبیات تحقیق استخراج شد و در روش گشتالت ترکیب پیکره ها به صورت اکتشافی با داده های مسئله بدون پیش فرض ادبیات تحقیق انجام گرفت. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که به جز رابطه بین پیکره محافظه کارانه و مدافع هزینه دیگر روابط با عملکرد رابطه معناداری ندارند. در روش گشتالت دو خوشه بدست آمد که خوشه اصلی با عملکرد بالا عمدتا ترکیبی از استراتژی های نوآران، مدافع تمایز از سمت کسب و کار و استراتژی های نوآرانه و توسعه ای از سمت فناوری اطلاعات است.
    کلیدواژگان: همسویی، استراتژی فناوری اطلاعات، استراتژی کسب و کار و عملکرد مالی
|
  • Tahmores Hasangholi Pour, MohammadAli Shahhoseini, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Ghasem Jokar * Pages 13-48

    Implementing marketing strategy is a key step in the strategic marketing process. Despite the importance and key role of implementing marketing strategies for the success and improvement of corporate performance, it is still a serious challenge for companies. A variety of factors can act as a support or Barrier to the implementation of marketing strategies. Therefore, the main objective of this research is to identify the driving and restrictive factors for implementing marketing strategies in the ceramic tile industry using qualitative research method and utilizing the force field analysis technique. In this research, interviews were used as data collection tools. The results of this study showed that the driving factors for the implementation of marketing strategies consist of four main groups: organizational factors, leadership and management, operational factors and competitive intelligence. Restrictive factors for implementing marketing strategies were also divided in four main categories including: content factors, socio-human factors, Environmental factors and functional factors. Based on the results of this research, companies can increase the likelihood of successful implementation of strategic marketing plans and thereby achieve their strategic goals by strengthening the driving forces and weakening the restrictive forces.

    Keywords: strategy, Marketing, Implementation, driving factors, Restrictive factors
  • Fatemeh Eskandar, Reza Radfar *, Abas Toloi Pages 49-73

    Given the importance of the role of human resources in organizations, strategic planning for achieving the optimum number of human resources in an organization is vital. The purpose of this research is to present a model for simulating and predicting team performance in industrial management teams in order to identify human-resource performance and improve human-resource management strategies. The factors that influence team performance are identified and extracted from previous studies, and then the timing of each task is examined in three scenarios, i.e. optimistic, probabilistic and Web-based, by identifying the processes that influence team performance. Model inputs are the number of students, the number of faculty, and the number of experts. Based on related studies, team performance outputs are three categories: The number of books, articles and theses; the desirability of team members; and the number of tasks completed, rejected, needed to revise or waiting in queue. The simulation was performed using AnyLogic software. The results show that the desirability of the group manager and the training expert have the highest values in most scenarios, and the number of tasks in the execution queue has a significant value in all scenarios. In some cases it is essential that new policies be adopted to improve HRM strategies in the industrial management group.

    Keywords: HRM strategies, team performance, Simulation, Agent Based, forecasting
  • Esmaeel Kalantari, Gholamali Montazer *, Seyed Sepehr Ghazinoory Pages 75-102
    The institutional structure of science and technology policy-making has been the focus of scholars in recent decades. Despite the importance of this issue in Iran, the turbulence of the institutional structure has meant the multiplicity of policy makers and their ineffective interactions have caused a great deal of criticism among scholars. In this study, firstly, through the policy documents of science and technology and interviews with 20 experts in this field in Iran, the status of the institutional structure of science and technology policy making in Iran at national level is explained. Then, in order to get out of the current situation and based on the views of experts, two scenarios have been proposed as an improved structure of science and technology policy making in Iran is based on the OECD model in three stages of "formulating national policies and priorities"; "designing programs and policies"; and "policy evaluation". The two main presuppositions in designing these scenarios have been to avoid eliminating policy makers, at least in the short term, and to avoid establishing a new institution in this field. It is worth noting that these scenarios are designed as transitional scenarios from the current situation to the desired situation
    Keywords: Science, Technology Policy, Institutional Structure, Improved Scenarios, Iran
  • Farhad Shamshiri, Abdulhamid Ebrahimi * Pages 103-126
    The purpose of this study is to determine the scenarios of the banking industry with a future studies approach and how to achieve the possible scenarios. This research by purpose is research and practical that collects information using qualitative methods. Data collection tools are questionnaires, interviews, taking notes and statistical and information networks. In this research, the statistical population are the managers and specialists of the banking industry who, According to the type of information needed to conduct the research, a sample of 66 experts in the field of banking was selected in a way non-probability and judgmental sampling. The methodology of this research is based on scenario writing.So After formulating the initial question and identifying the main subject, forming an expert panel, conducting exploratory interviews and identifying the driving forces, 64 variables were provided to the experts in the form of a 64 * 64 matrix as the primary factors affecting the banking industry. Then, using the Mic Mac software, 12 key factors were extracted and classified into 38 different situations.then, These situations were presented to the experts for all key factors in a 38 * 38 matrix and analyzed in the Scenario Wizard software. Finally, 3 strong scenarios, 1 believable scenario and 8 weak scenarios were identified and Strategies were presented to develop the banking industry.
    Keywords: utures studies, Banking industry, Scenario
  • Mohammad Talari, Seyed Hamid Khodadad Hosseini *, Asadollah Kordnaiej, Adel Azar Pages 127-155

    With the advent of the knowledge-based economy, human capabilities are recognized as the most important and lasting competitive advantage for organizations in today's turbulent environments; Therefore, today the attention to the knowledge and skills of human resources and empower these irreplaceable assets in organizations is very necessary and undeniable. The purpose of this research is to design a strategic model for empowering human capital using an interpretive structural modeling technique in this regard. By reviewing the literature review of the comparative method, two categories of empowerment factors were identified in the small industries of the province, Kohgeloyeh and Boyer Ahmad. In the following, after determining the levels of each of the factors as well as considering the final availability matrix, the final model of the interpretive structure of the drawing is rounded. The results showed that training and improvement variables, employee sharing in information and access to information, occupational enrichment, access to resources and equipment, monitoring and control, feedback, welfare facilities, replacement of holoca racy, knowledge management, salary management, participatory management, clarifying goals in the field of structural factors empowerment are the most influential and influential factors

    Keywords: empowerment, strategic model, Interpretive-structural Model
  • Mazyar Ganjoo, Sohrab Khalili Shavereini *, Mahmood Alborzi, Seyed Mohammad Zargar Pages 157-184
    The alignment of information technology (IT) and business strategy and its relationship with the organization’s financial performance are research domains which are still investigated despite having a long history. The present study attempted to analyze the relationship between IT and business strategy alignment and the organization’s financial performance in a five-year period from 2014 to 2018 in a group of companies registered in Tehran Stock Exchange. The configuration theory in strategic management was used to develop the conceptual model and research hypotheses. By analyzing the resulting data, the IT strategy was divided into four configurations of developmental, innovative, and conservative behavior, and the business strategy was divided into four configurations of innovators, cost defenders, distinction defenders, and analysts. Research hypotheses involved the relationship between the combination of configurations and the organization’s financial performance. Therefore, two methods of alignment as correlation and alignment as Gestalt were used. In the correlation test, the relationship between combinations were extracted from the literature, and in the Gestalt method, the configurations were combined in an exploratory manner using the data of the problem without presuppositions in the literature. Results of the correlation test showed that, except for the relationship between conservative and cost defender configurations, the other relationships does not have a significant correlation with performance. In the Gestalt method, two clusters were obtained; the first cluster with a high performance was mainly a combination of innovators’ and distinction defenders’ strategies in terms of business, and innovative and developmental strategies in terms of IT.
    Keywords: Alignment, Information Technology Strategy, Business Strategy, Financial Performance