فهرست مطالب
نشریه آب و توسعه پایدار
سال ششم شماره 3 (پیاپی 14، زمستان 1398)
- آب و اقتصاد
- تاریخ انتشار: 1399/03/31
- تعداد عناوین: 11
-
- آب، اقتصاد و مدیریت
-
صفحات 1-10
دستاوردهای انسان گام های بزرگ در پیشرفت تکنولوژی بوده که در کنار اثرات مفید و ارزشمند، با کاربرد نادرست و مدیریت غیراصولی، تبعات اجتماعی ناگواری در جوامع داشته و اخلاق به عنوان یکی از مولفه های مهم در رشد علم و فرهنگ مطرح بوده است. مهندسان با حفظ جایگاه اجتماعی و مزایای آن، نسبت به حرفه خود مسیول بوده و تعهداتی در قبال وظایف خود دارند تا ضمن برآورده کردن سطح انتظارات مردم، حفظ محیطزیست و اجتناب از رخداد حوادث ناگوار، الگویی برای نسلهای آتی باشند که شامل هر دو بعد اخلاق خرد و کلان است. آموزش اخلاق در مقاطع مختلف تحصیلی (دبستان، راهنمایی و دبیرستان) منجر به تسهیل رعایت آن در مقاطع دانشگاهی شده و باعث انعطافپذیری بیشتر دانشجوها نسبت به آموزش مسایل اخلاقی در حرفه مهندسی میشود. مشارکت دانشجویان و مهندسان در بررسی مشکلات موجود در حرفه و تدوین آیین نامه های اخلاقی، تاثیرپذیری آن را افزایش داده، بهاینترتیب هر نسلی در خصوص مسایل و مشکلات جامعه و حرفه خود تصمیمگیری میکند. در این مقاله، تعدادی از مطالعات موردی شامل سقوط پل کبک، رویداد چرنوبیل، فاجعه فوکوشیما، محوشدن تدریجی دریاچه ارومیه، افت آبزیرزمینی و فرونشست زمین و توسعه ناپایدار آبیاری مدرن ارایه میشود که به بیان خطاهای مهندسی، تصمیم گیری ها در هر پیامد و نحوه برخورد با بحران از منظر اخلاق پرداخته میشود و میزان سهلانگاری، غفلت، ناآگاهی، خطاهای عمدی و بیاخلاقی در هر یک بررسی میشود.
کلیدواژگان: اخلاق خرد، اخلاق کلان، آموزش، مشارکت -
صفحات 11-18
امروزه محققان تاکید دارند راهکار حل مساله کمبود آب، افزایش عرضه نمی باشد بلکه مدیریت تقاضا است. در سال های اخیر دو مفهوم آب مجازی و ردپای آب مطرح و به شدت مورد توجه محققان و سیاست گذاران حوزه آب قرار گرفته است. بسیاری بر این اعتقاد هستند که ایده واردات آب مجازی می تواند به عنوان راهکاری برای حل مساله کم آبی مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد. برایناساس، هدف پژوهش حاضر سنجش تجارت (واردات و صادرات) آب مجازی و میزان ردپای آب در بخش های اقتصادی استان یزد است. برای این کار از مدل داده-ستانده (جدول سال 1390) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد کل ردپای آب استان یزد در سال 1390 حدود 1538/8 میلیون مترمکعب بوده که حدود نیمی از آن خارجی (خارح از استان) است و 65/3 درصد از آن مربوط به بخش کشاورزی است. همچنین استان یزد در این سال حدود 782/4 میلیون مترمکعب واردات و 442/7 میلیون مترمکعب صادرات آب مجازی داشته است، بنابراین خالص واردات آب مجازی این استان حدود 339/7 میلیون مترمکعب است. بخش «صنایع مواد غذایی، آشامیدنی و دخانیات» بزرگترین واردکننده خالص و بخش «معدن» بزرگترین صادرکننده خالص آب مجازی این استان هستند.
کلیدواژگان: ردپای آب، آب مجازی، استان یزد، بخش های اقتصادی -
صفحات 19-30
محدودیت منابع آب در کشور ایران و مشکلات پیشروی تامین منابع جدید آب موجب شد؛ به اهمیت این نهاده در تولید توجه بیشتری شود. این پژوهش با استفاده از روش پسماند و مبتنی بر تیوری اقتصاد رفاه به دنبال برآورد ارزش اقتصادی آب به عنوان مبنایی برای اصلاح نظام قیمت گذاری آب در مصارف صنعتی است. در این راستا از داده های صنایع بر اساس کدهای ISIC دو رقمی برای سالهای 92-1383 استفاده شد. نتایج نشان داد که متوسط وزنی ارزش اقتصادی آب در طول دوره مورد بررسی به ازای هر متر مکعب آب، 87347 ریال است و فاصله معنیداری بین متوسط وزنی ارزش اقتصادی آب با متوسط وزنی تعرفه پرداختی برای آب در بخش صنعت وجود دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد باتوجه به اختلاف بسیار زیاد بین ارزش اقتصادی آب و تعرفه پرداختی، این نسبت در طول زمان روند کاهشی داشته است. اما همچنان تعرفه های پرداختی توسط مصرف کنندگان بسیار ناچیز است. بر این اساس پیشنهاد می شود با اصلاح نظام قیمت گذاری این نهاده بر اساس نتایج به دست آمده به صورت پلکانی و با سیاست تبعیض قیمت بین صنایع، قیمتها به مقادیر بهینه خود نزدیک تر شوند و همچنین با راهاندازی بازار آب، بهره وری مصرف آب در صنایع افزایش یابد.
کلیدواژگان: اقتصاد منابع طبیعی، ارزش اقتصادی، قیمت گذاری، آب، صنعت -
صفحات 31-40
حسابداری آب، رویکردی برای سازمان دهی اطلاعات حجم آب تامین شده و مقایسه ارزش اقتصادی اجتماعی مصرف آب در هر یک از زیربخش ها می باشد. برآورد حجم آب موردنیاز تولید ملی محصولات کشاورزی در چارچوب حسابداری آب مبتنی بر محصول، قابل بررسی بوده و سوال این است که سهم مصرف آب در تولید محصولات زراعی- راهبردی کشور چیست؟ با استفاده از بانک اطلاعات نیاز خالص آبیاری محصولات، آمار زراعی 1395-1394 وبا فرض راندمان کاربرد 44/7 درصد، مصرف آب محصولات زراعی آبی منتخب برآورد شد. نتایج نشان می دهد، حداکثر حجم آب مصرفی تولید این محصولات، 78/6 میلیارد مترمکعب است و بیشترین آب مصرفی به حجم 16/9 میلیارد مترمکعب، به تولید ملی گندم اختصاص داشته که 18/3 درصد از کل آب مصرفی محصولات زراعی آبی کشور را شامل می شود. با مقایسه متوسط حسابی نیاز خالص آبی گندم با دیگر محصولات در 620 دشت کشور، محصول گندم بعد از جو کمترین میزان نیاز خالص آبیاری (3562 متر مکعب در هکتار) را داشته، در نتیجه حجم مصرف آب تولید ملی گندم متاثر از گستردگی اراضی کشت گندم آبی در کشور (2/4 میلیون هکتار) است. بنا به اینکه با افزایش بهره وری آب، می توان حجم آب مصرفی تولید محصولات راهبردی را کاهش داد، به نظر می رسد مطلوبیت اجتماعی اقتصادی حجم آب مصرف شده جهت تولید محصولات راهبردی نسبت به هزینه های آن، ارجحیت داشته باشد.
کلیدواژگان: حسابداری آب، آب مجازی، محصولات راهبردی، نیاز خالص آبیاری، مصرف آب -
صفحات 41-50
این مطالعه در سه فاز «تعیین شکاف بهره وری آب»، «تحلیل سیستماتیک راهکارهای ارتقای بهره وری آب» و «ارایه برنامه بهبود بهره وری آب» انجام شد. بهره وری آب آبیاری در مقیاس دشت بین 40 تا 50 درصد پتانسیل بهره وری آب برآورد شد. در محصولات گندم، جو و ذرت، 47، 52 و 30 درصد از شکاف عملکرد به دلیل تامین نامناسب آب (مقدار، زمان و یکنواختی توزیع) و 31، 32 و 52 درصد از شکاف عملکرد به دلیل مدیریت ناصحیح کاربرد کود در مزارع بوده است. در دشت قزوین بهره وری آب آبیاری در بخش زراعت از سال 1385 تا 1395 به طور متوسط سالانه 4/9 درصد افزایش داشته است (از 1/17 تا1/74 کیلوگرم بر مترمکعب) و با اصلاح سامانه های آبیاری و الگوی کشت، امکان ارتقای بهره وری اقتصادی آب و درآمد کشاورز ضمن کاهش برداشت آب، وجود دارد. اگر توسعه سامانه های آبیاری تحت فشار با کنترل سطح کشت و یا کنترل برداشت آب باشد، می تواند وضعیت آبخوان را بهبود بخشد. بررسی امکان پذیری راهبردها نیز نشان داد که موانع نهادی و محدودیت های اجتماعی اصلی ترین موانع از افزایش بهره وری است. با روش ترسیم نقشه راهبردی، راهکارهای بهبود بهره وری آب در سه دسته آغازین، واسطه ای و پایانی ارایه شد. از مهمترین تهدیدهای پیش رو در ارتقای بهره وری، افت کمی-کیفی آبخوان و تخریب خاک به دلیل استفاده ناصحیح از پلاستیک در مزارع و از راهبردهای آغازین ارتقای بهره وری آب، آموزش کشاورزان در زمینه آبیاری و بهره وری و جلب مشارکت آنان در تشکیل انجمن های حفاظت و بهره برداری از آب است. با ارتقای بهره وری آب در یک دوره 15 ساله می توان برداشت آب از آب های زیرزمینی در بخش کشاورزی را به حد آب قابل برنامه ریزی (877 میلیون مترمکعب) رساند، بدون این که معیشت کشاورزان و اقتصاد کشاورزی آسیب زیادی ببیند. استفاده از این ظرفیت ارتقای بهره وری نیاز به برنامه ریزی چندبخشی و کنترل بر برداشت آب دارد.
کلیدواژگان: بهره وری آب، تعادل بخشی، الگوی کشت، سامانه های آبیاری، پویایی سیستم -
صفحات 51-62
در میان انواع خدمات اکوسیستمی، خدمت اکوسیستمی آب به عنوان یکی از منابع طبیعی مصرفی مستقیم و غیرمستقیم به عنوان نهاده تولید محدود و کمیاب بسیار مورد توجه است. با توجه به موقعیت ایران در بحث آب و با در نظر گرفتن ویژگی های استان گلستان و حوزه آبخیز چهل چای و از طرفی کاربرد بیش از پیش سازوکار پرداخت به ازای خدمات اکوسیستمی در دنیا به عنوان ابزار مدیریتی کارآمد برای ارزش های مالی محیط زیست و اکوسیستم، لزوم توجه به این سازوکار ضرورت دارد. تحقیق حاضر تلاش می کند چالش های قانونی، اقتصادی و اجتماعی اجرایی شدن پرداخت مابه ازای خدمت آب را برای منطقه مورد مطالعه بررسی کند. همچنین، با هدف بومی سازی سازوکار پرداخت مابه ازای آب در راستای توسعه پایدار و حفاظت از منابع طبیعی، راه کارهای کاربردی ارایه دهد. بدین جهت ابتدا ویژگی های منطقه مورد مطالعه و سازوکار پرداخت به ازای خدمت آب در حوزه آبریز چهل چای معرفی شد. سپس چارچوب اجرایی آن بیان و چالش های پیش روی اجرای سازوکار شناسایی و معرفی گردید. در نهایت، براساس مطالعات کاربردی در نقاط مختلف دنیا و منطبق بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و قانونی حاکم بر ایران و منطقه مورد مطالعه راه کارهای عملی اجرای پرداخت به ازای خدمت اکوسیستمی آب ارایه شد.
کلیدواژگان: الزامات قانونی، خدمات اکوسیستمی، تعرفه آب، چهل چای، گلستان -
صفحات 63-72
حل مسایل پیچیده مربوط به منابع آب، نیازمند روش هایی است که رویکردهای مختلف مدیریتی را در یک قالب به هم پیوسته گردآوری نماید. در این میان، برای مدیریت همه جانبه در چنین مسایلی روشهای تصمیم گیری چندشاخصه (MCDM)، جایگاه ویژهای پیدا کرده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اولویتهای مصارف منابع آب مخازن چاه نیمه در استان سیستان و بلوچستان با رویکردهای مدیریتی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در سال های آبی 94-1392 با استفاده از تکنیک های تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) میباشد. براساس نتایج به دست آمده درصورتی که تخصیص آب با رویکرد اقتصادی انجام شود، به دلیل نقش اساسی بخش های کشاورزی و محیط زیست در تامین معاش ساکنین استان سیستان و بلوچستان، کشاورزی و محیط زیست به ترتیب با وزن های 0/3 و 0/146 در اولویت های اول و دوم قرار می گیرند. اگر رویکرد اجتماعی باشد، باز هم بخش کشاورزی در اولویت اول و بخش های گردشگری و محیطزیست به ترتیب در اولویت های دوم و سوم قرار میگیرند. درصورتی که تخصیص آب با رویکرد زیست محیطی انجام شود، بخش محیط زیست به دلیل اهمیت در این رویکرد، با وزن 0/352، بالاترین اولویت را برای دریافت آب دارد.
کلیدواژگان: تخصیص بهینه منابع آب، تصمیم گیری چندشاخصه (MCDM)، رویکرد اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی -
صفحات 73-78
عملیات طراحی و اجرای سامانه های آبیاری معمولا توسط افراد با تجربه و با صرف وقت، دقت و انرژی زیاد صورت می گیرد. اما متاسفانه بهره برداری و استفاده مداوم از این سامانه ها توسط کشاورزانی صورت می گیرد که اطلاعات اندکی در زمینه بهره برداری و نگهداری از سامانه های آبیاری دارند و مدیریت کارآمد آبیاری که بخش مهم بهره برداری از این سامانه ها است به درستی انجام نمی شود. این پژوهش در طول سال زراعی97-1396، شهرستان فاریاب واقع در استان کرمان و در مزارع مجهز به سامانه های آبیاری قطره ای انجام شد. در این راستا محصولات زراعی غالب در شهرستان شامل ذرت، گندم، کلزا و هندوانه مورد بررسی قرار گرفتند. جهت انجام این تحقیق دو روش مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت: 1- پروژه هایی که تاکنون بدون انجام نظارت بر مدیریت بهره برداری از سامانه های آبیاری قطره ای بودند. 2- پروژه هایی که جهت انجام نظارت بر مدیریت بهره برداری از سامانه های آبیاری قطره ای از سوی جهاد کشاورزی معرفی شدند. این پروژه ها به مدت یکسال زراعی و با توجه به ضوابط شرح خدمات نظارت بر بهره برداری از سامانه های آبیاری قطره ای، در خصوص بهره برداری و نگهداری صحیح از قسمت های مختلف سامانه آبیاری، مدیریت صحیح آبیاری و همچنین آشنایی بهره برداران با لوازم و اتصالات و ضمانت نامه آنها، آموزش های لازم به بهره برداران هر پروژه داده شد. در نهایت با تعیین حجم آب آبیاری، میزان عملکرد محصول و هزینه های انجام شده، هر کدام از محصولات در واحد هکتار بررسی و ارزیابی شدند. نتایج مطالعه نشان داد که با انجام نظارت بر بهره برداری از سامانه های آبیاری علاوه بر صرفه جویی قابل ملاحظه در مصرف آب و افزایش عملکرد محصول، موجب افزایش بهره وری فیزیکی و اقتصادی مصرف آب نیز می گردد.
کلیدواژگان: حجم آب مصرفی، بهره وری مصرف آب، بهره وری اقتصادی، محصولات زراعی - آبیاری و کشاورزی
-
صفحات 79-87
با توجه به حساسیت بالای مدیریت راندمان آبیاری در مزارع کشاورزی و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی لازم است تا با استفاده از روابط حاکم بر مدیریت آب در مزرعه و استفاده از مدل های پیشرفته و مطرح در این زمینه به بهینه سازی راندمان کاربرد آب در مزارع پرداخت. در این زمینه دو مدل SURFACE و SRFR مدل های اجرایی هستند که کاربران می توانند از آن ها در مدیریت آب در مزرعه استفاده کنند. مدل SURFACE ساختار ساده تری داشته و با واردکردن اطلاعات روش آبیاری، نفوذ خاک، زمان آبیاری، ابعاد روش آبیاری و ساعات تحویل آب در مزرعه، به خوبی می توان آبیاری و مدیریت های قابل اجرا بر روی آن را بررسی و مناسب ترین روش را برگزید. همین قابلیت ها به اضافه بهینه سازی ابعاد و شاخص های راندمان کاربرد و توزیع یکنواختی نیز توسط مدل SRFR، قابل بررسی می باشد. لذا در این پژوهش با استفاده از داده های اندازه گیری شده آبیاری نواری در سال زراعی 94-1393 دو مدل SURFACE و SRFR برای شرایط کشت گندم، جهت برآورد مناسب راندمان کاربرد آب در مزرعه مورد مقایسه و واسنجی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدل SRFR به طور متوسط مقادیر راندمان کاربرد آب در مزرعه را 3/2 درصد کمتر تخمین می زند و نسبت به میانگین داده های به دست آمده، 12 درصد خطا دارد؛ این در حالی است که مدل SURFACE توانست در شبیه سازی های خود با 7 درصد خطا، مقدار راندمان کاربرد را برآورد نماید. سپس ابعاد مناسب آبیاری نواری با استفاده از این مدل ها پیشنهاد و در سال دوم (95-1394) به اجرا درآمدند. نتایج نشان داد که این مدل ها در شبیه سازی آبیاری نواری بسیار قدرتمند بوده و می توانند با دقت 6 تا 12 درصد خطا، نتایج مناسبی را ارایه نمایند. در مقایسه دو مدل نیز مدل SURFACE به طور متوسط 5 درصد و مدل SRFR به طور متوسط 9 درصد خطا داشتند. بنابراین مدل SURFACE با دقت مناسب تری می تواند در مدیریت آبیاری استفاده شود.
کلیدواژگان: آبیاری نواری، راندمان کاربرد آب، شبیه سازی، گندم -
صفحه 90
در میان نشریات علمی موجود، جایگاه نشریاتی که بتوانند تجربیات کاربردی دست اندر کاران حوزه اجرایی آب و فاضلاب را به شیوه ای علمی به نظر سایر کارشناسان و فرهیختگان برسانند و یا بستر هایی که امکان تبادل اطلاعات میان صنعت و دانشگاه را بیش از پیش فراهم آورده و همچنین سبب روزآمدی دانش کارشناسان حوزه آب و فاضلاب گردد، بسیار ضروری می نمود. در همین راستا، شرکت آب و فاضلاب مشهد پیرو عقد تفاهم نامه همکاری بین آبفا مشهد و دانشگاه فردوسی در تاریخ 12/09/1390، با هدف تحقق سیاست های علمی این شرکت، بر آن شد تا از دوفصلنامه علمی ترویجی آب و توسعه پایدار حمایت نماید. این مهم، با اخذ مجوز از شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، حمایت های مدیر عامل و معاون برنامه ریزی و منابع انسانی وقت و پیگیری های مستمر دفتر تحقیقات سرانجام در تاریخ 01/07/1392 تحقق یافت و اولین قرارداد رسمی بین دو طرف با موضوع «حمایت از چاپ و انتشار دوفصلنامه علمی- ترویجی آب و توسعه پایدار» در تاریخ مذکور منعقد شد. پس از انتشار موفق اولین شماره و دریافت بازخوردهای مثبت، این همکاری دو سویه با حمایت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و تلاش کلیه دست اندرکاران ادامه یافت و منجر به عقد دو قرارداد همکاری دیگر به صورت مستمر گردید.
کلیدواژگان: گروه تحقیقات و فناوری، حامی تولید و انتشار نشریه علمی آب و توسعه پایدار، شرکت آب و فاضلاب مشهد
-
Pages 1-10
Human achievements have led to large advancements in technology which along with the beneficial and valuable effects have also had catastrophic social consequences due to the lack of proper use and management. Therefore, ethics are considered as one of the critical components in the growth of science and culture. Engineers have a high social status with privileges that come with it. In return, it is expected from them to be responsible in their profession and carry out their duties as well as satisfying expectations of the public, protection of the environment, preventing the occurrence of catastrophes, and acting as role models for the next generation which incorporates both macro and micro dimensions of ethics. Training ethics in different educational levels (primary, secondary, and high school) facilitates the compliance at university level, which then increases the students’ flexibility in learning ethical problems in the engineering profession. The participation of students and engineers in compiling ethical instructions increases their effectiveness, and enables each generation to solve their social and professional problems. In this paper, some case studies such as the collapse of the Quebec bridge, the Chernobyl disaster, the Fukushima catastrophe, the gradual drying of Lake Urmia, groundwater table drop, land subsidence, and unsustainable development of modern irrigation are investigated. The engineering mistakes, the decisions taken, and how the crisis was managed based on the ethical aspects of each of the aforementioned test cases are investigated for their carelessness, negligence, ignorance, and deliberate mistakes.
Keywords: Microethics, Macroethics, Training, Participation -
Pages 11-18
Nowadays, researchers emphasise that the solution for the water crisis is the demand-side management rather than increasing the water supply. Accordingly, in recent years, concepts of virtual water and water footprint have been introduced which are highly regarded by researchers and policymakers. Many believe that the idea of importing virtual water can be considered by policymakers as a solution for the water shortage problem. The aim of this study is to measure the virtual water trade (imports and exports) and the water footprint in the various economic sectors of Yazd province. For this purpose, the input-output model (table of 2011) has been used. The results show that the total water footprint of Yazd province in 2011 was approximately 1538.8 mm3, where 50% and 65.3% of this is for external (outside of the province) and agriculture sector, respectively. In 2011, Yazd province also imported and exported approximately 782.2 m3 and 442.7 m3 virtual water, respectively. Therefore, the net level of virtual water import of Yazd province is approximately 339.7 m3. The sectors of “food products, beverages, and tobacco” and “mining” are the biggest net virtual water importers and exporters in this province, respectively.
Keywords: Water Footprint, Virtual Water, Yazd Province, Economic Sectors -
Pages 19-30
Constraints on water resources in Iran and the problems facing the supply of new water resources have led to the increased importance of this input for production. This research, using the Residual method, according to the welfare economics theorem, seeks to estimate the economic value of water as a base for water tariff system for industry. In this way, the industrial data based on two-digit ISIC codes between the years of 2004 to 2013 have been used in this study. Results indicated that the weighted average of the economic value of water in the industrial sector is 87347 Rials/m3 and there is a significant difference between the weighted average of the economic value of water and the average weighted tariff of water. Moreover, the findings showed that the ratio of the economic value to tariff of water has decreased over time. Accordingly, it is suggested that by modifying the pricing approach of this input based on the suggested methodology, the prices will be closer to their optimal values, and also, by setting up the water market, water use productivity in the industries will increase.
Keywords: Natural resources economy, Economic value, Pricing, Water, Industry -
Pages 31-40
"Water accounting" is an approach to organise the information on water supply and analyse its socio-economic values in different sectors of the country. The estimation of the volume of water required for the national agricultural productions in the framework of product-based water accounting can be investigated. The key question is: what is the share of water consumption for the production of main crops in the country? In this study, using the net crop water requirement database of 2014-2015, and assuming an irrigation application efficiency of 44.7%, the water consumption of the selected crops in the country was estimated. Results show the maximum volume of water consumption by main crops is 78.6 billion m3, where 16.9 m3 is allocated to wheat production including 18.3% of the total water consumption for crops in the country. Comparing the net water consumption of wheat with other crops over 620 plains indicates that wheat, after barley, has the lowest net water consumption equal to 3562 m3/ha. Therefore, the volume of water consumption for wheat production is mainly affected by the cultivation area of irrigated wheat in the country (2.4 million hectares). Improving water productivity reduces the volume of water consumption in main crop production. The socio-economic values of main crop production could take precedence over its costs.
Keywords: Water accounting, Virtual water, Strategic products, Net irrigation requirement, Water consumption -
Pages 41-50
This study was donein three phases; “Determination of water productivity gap”, “Systematic analysis of water productivity improvement strategies” and “Presentation of water productivity improvement plan”. Irrigation water productivity in plain scale was estimated 40 to 50% of water productivity potential. In Wheat, Barley and Corn crops 47, 52 and 30 % of yield gap was related to inappropriate water supply (amount, time and distribution uniformity) and 31, 32, and 52% of yield gap was related to inappropriate application of fertilizers in the fields. In Qazvin plain, irrigation water productivity in agronomy sector in the ten year period, from 2006 to 2016, has increased by an average of 4.9 % annually (from 1.17 to 1.74 kg/m3). With irrigation systems and crop pattern modification, there is ability to upgrade water economic productivity and increasing the farmer's incomewith reducing water harvesting. The aquifer status can be improved if modern pressurized irrigation systems be developed with cultivation level control or water harvesting control. Investigation the conceivability of strategies also showed that institutional barriers and social constraints are the main barriers to productivity growth. Based on strategic mapping method, presented strategies for improving water productivity were categorized in three groups; initiation, mediation and termination strategies. The most important threats to productivity improvement were quantitative and qualitative degradation of Qazvin aquifer and soil degradation due to improper use of plastics in farms. Initiation strategies for improving water productivity are farmer’s education on irrigation and productivity, and attracting their participation in the formation of water conservation and exploitation associations. By improving water productivity over a 15-year period groundwater abstraction in the agricultural sector can be reduced to programmable water levels (877million cubic meters). without harming the livelihoods of the farmers and the agricultural economy. Using this productivity improvement potential requires multispectral planning and control on water abstraction.
Keywords: Water productivity, Water balancing, Crop pattern, Irrigation systems, System dynamics -
Pages 51-62
Water ecosystem service, as a natural resource for direct and indirect consumption, and a limited and scarce production source is of great interest among all types of ecosystem services. Based on Iran’s situation and taking into account the characteristics of the Golestan province and Chehel Chai watershed, as well as the increasing use of payment mechanisms in exchange for ecosystem services worldwide, highlights the necessity of using an efficient management tool for ecosystem financial values. The present study seeks to examine legal, social, and economic challenges of enforcing payment for water services. Furthermore, practical solutions aimed at localising the payment mechanism for water in sustainable development and conservation of natural resources are proposed. Therefore, primarily, the characteristics of the study area and the payment mechanism for water service in Chehel Chai watershed were introduced. Its implementation framework and the challenges facing the implementation of the mechanism were also identified. Finally, based on the applied studies in different parts of the world and according to the economic, social, political, and legal status of the study area, practical solutions for the implementation of payment for water ecosystem services are provided.
Keywords: Legal requirements, Ecosystem services, Water tariffs, Chehel Chai, Golestan -
Pages 63-72
Solving complex water resource issues requires methods that collect different managerial approaches in an interconnected format. Meanwhile, for the comprehensive management of such issues, multi-criteria decision-making methods (MCDM) have found a special place. The main objective of the present research is to determine the priorities of the water resource uses of the Chah-Nimeh reservoirs in the Sistan and Baluchestan province with the economic, social, and environmental management approaches in the water year of 2014-15 using fuzzy analytical hierarchy process (FAHP) techniques. According to the results, if water allocation is carried out based on an economic approach, the agricultural and environmental sectors due to their essential role in providing livelihoods for residents of Sistan and Baluchestan province will have a weight of 0.3 and 0.146 and are prioritised as the first and second, respectively. If it is a social approach, then the agricultural sector is the first priority, and the tourism and environmental sectors are in the second and third priorities, respectively. However, if water allocation is carried out with an environmental approach, the environmental sector, due to its importance in this approach, with a weigh of 0.352, has the highest priority to receive water.
Keywords: Optimal allocation of water resources, Multi-criteria decision-making (MCDM), economic- social, environmental approach -
Pages 73-78
Design operations and implementation of irrigation systems are usually done by experienced people with spending time, precision and high energy. But unfortunately, operation and continuous use of these systems done by farmers that they have little information about the operation and maintenance of irrigation systems and efficient irrigation management, that is an important part of operation of these systems, is not done properly. This study is done during the crop year 2017-18 in Faryab county in Kerman province and in fields equipped with drip irrigation systems. In this regard, the dominant agricultural products in the county including corn, wheat, rapeseed and watermelon, were examined.To do this research, two methods were examined and compared: 1- Projectsthat so far were without supervision on operation management of drip irrigation systems. 2- Projects that they were introduced by the Agricultural Jihad to monitor the operation management of drip irrigation systems. These projects for one crop year and according to the rules of description of monitoring services on the operation of drip irrigation systems, about the proper operation and maintenance of different parts of the irrigation system, proper irrigation management, also familiarity of beneficiaries with equipment and connections and their warranty, Necessary training was given to the beneficiaries in each project. Finally, by determining the volumeof irrigation water, crop yield and costs, each crop per hectare was examined and evaluated. The results of the study showed that by monitoring the operation of irrigation systems, in addition to significant water savings and increasing crop yield, it also increased the physical and economic efficiency of water consumption.
Keywords: The Volume of Water Consumed, Water Consumption Efficiency, Economic Productivity, Crop Products -
Pages 79-87
Due to the high sensitivity of irrigation efficiency management in farms and to reduce water consumption in agriculture, it is necessary to optimise the application efficiency of farms using the relationships governing water management as well as the advanced models in this field. SURFACE and SRFR are models which can be used for farms’ water management. The SURFACE model has a simpler structure. By entering details of the irrigation method, soil penetration, irrigation time, area of irrigation, and the farm’s water delivery schedule, it is possible to investigate the irrigation and applicable management approaches and choose the most appropriate method. Similar parameters can be investigated in the SRFR model, in addition to optimising the dimensions, application efficiency indices, and uniform distribution. In this research, using the measured data of border irrigation in the crop year of 2015-2016, the two models of SURFACE and SRFR for wheat cultivation conditions are evaluated for a better estimation of water application efficiency in farms. The results show that the SRFR model estimated the application efficiency approximately 3.2% lower and compared to the average of data has a 12% error. However, the SURFACE model simulates the application efficiency with an error of 7%. The optimised dimension of border irrigation was estimated by these models and were applied in the second crop year (2016-2017). The results show that these models are very powerful in the estimation of border irrigation and can provide suitable results with 6% to 12% error. The comparison of these two models has also shown an error level of approximately 5% and 9% for the SURFACE and SRFR models, respectively. Hence, the SURFACE model is more accurate for irrigation management.
Keywords: Border irrigation, Application efficiency, Simulation, Wheat -
Page 90