فهرست مطالب
فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 2 (تابستان1399)
- تاریخ انتشار: 1399/04/01
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 179-194
امروزه، گوشت مرغ و فراورده های آن به عنوان یکی از اصلی ترین منابع تامین پروتئین در بین مصرف کنندگان مطرح است. در این پژوهش، به تعیین کارایی واحدهای پرورش مرغ گوشتی در منطقه سیستان در سال 1395 پرداخته شد. به دلیل حساسیت تکنیک متداول تحلیل پوششی داده ها به مقدار داده های ورودی و خروجی، از روش تحلیل پوششی داده های بازه ای جهت اعمال شرایط عدم حتمیت در تعیین میزان کارایی این واحدها استفاده گردید. نتایج نشان داد، متوسط کارایی بازه ای ثابت نسبت به مقیاس در بازه ی (0/612 و 0/158) قرار دارد. بهترین و ضعیف ترین واحد تولیدی به ترتیب در بازه های کارایی (0/94 و 0/28) و (0/08 و 0/03) قرار گرفتند. با لحاظ کارایی ثابت نسبت به مقیاس، 10 درصد از واحدها دارای کارایی بالقوه بودند. بررسی کارایی متغیر نسبت به مقیاس نشان داد که متوسط، بهترین و ضعیف ترین واحدها به ترتیب در بازه های کارایی (0/23 و 0/69)، (1 و 0/466) و (0/179 و 0/099) قرار دارند. کارایی متغیر نسبت به مقیاس نیز نشان داد که 25 درصد از تولیدکنندگان، دارای کارایی بالقوه هستند. بازه های برآورد شده نشان داد که با در دسترس بودن منابع، شرایط مناسب برای افزایش کارایی واحدهای پرورش مرغ گوشتی منطقه ی سیستان فراهم است. لذا، به نظر می رسد که برطرف نمودن کاستی های این واحدها، منجر به ایجاد انگیزه ی لازم برای اعمال مدیریت مطلوب می گردد. در نهایت، جهت اطمینان خاطر تصمیم گیرندگان در بکارگیری نتایج حاصل از مطالعه، با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو، اعتبار مدل مذکور مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این شبیه سازی بیانگر توانمندی مدلIDEA در مقابل داده های نامطمین است.
کلیدواژگان: کارایی مقیاس، عدم حتمیت، سیستان، تحلیل پوششی داده های بازه ای، شبیه سازی مونت کارلو -
صفحات 195-216
حوضه آبریز رودخانه خیرآباد بخشی از حوضه آبریز زهره-جراحی است که از لحاظ آب های سطحی از غنای خوبی برخوردار است، ولی با توجه بهره برداری غیراصولی از منابع آب و خاک و همچنین، توسعه روزافزون برداشت از منابع آبی تحت شرایط تغییر اقلیم پتانسیل آبی حوضه جهت تامین تقاضاهای روزافزون را کاهش داده است. کاهش جریا های ورودی آب سطحی طی سال های اخیر ذخیره آب سد کوثر که تامین کننده آب شرب استان های جنوبی است را کاهش داده و این موضوع نگرانی هایی را به منظور تامین تقاضای آب ایجاد کرده است. لذا، مدیریت منابع آب در این حوضه امری ضروری است. در این مطالعه تلاش شد تا در سطح حوضه آبریز با استفاده از یک رویکرد سیستمی در زمینه مدیریت یکپارچه منابع، ضمن شناسایی عوامل موثر بر عرضه و تقاضای آب، با در نظر گرفتن روابط متقابل و بازخوردها، رفتار سیستم منابع آب در بلندمدت مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد. نتایج مطالعه نشان داد که ادامه وضعیت موجود موجب کاهش حجم آب در دسترس و منفی شدن بیلان آب زیرزمینی می شود. همچنین، رشد جمعیت و توسعه بخش کشاورزی روند افزایشی تقاضای آب و افزایش برداشت از منابع آب سطحی و زیرزمینی در حوضه مورد مطالعه را به دنبال خواهد داشت. تحت این شرایط شاخص کمیابی روندی افزایش داشته و شاخص پایداری سیستم کوچکتر از واحد است. نتایج همچنین نشان داد که با ادامه شرایط فعلی حاکم بر مدل طراحی شده، شاخص آسیب پذیری و شاخص حداکثر کمبود سیستم منابع آب مورد بررسی به ترتیب معادل 0/119 و 0/213 و شاخص های قابلیت اطمینان و پایداری نیز به ترتیب معادل 0/50 و 0/703 خواهد بود. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده در دوره مورد مطالعه احتمال عدم تامین تقاضای فزاینده آب، درنتیجه افزایش جمعیت و سطح زیرکشت محصولات کشاورزی، با استفاده از منابع آب در دسترس پیش بینی می شود. لذا، اعمال سیاست های مدیریت تقاضا و عرضه آب در حوضه آبریز رودخانه خیرآباد ضروری بنظر می رسد. در بین سیاست های مدیریت تقاضای منابع آب، افزایش راندمان آبیاری و حذف محصولات آب بر از الگوی کشت، با افزایش شاخص پایداری سیستم منابع آب حوضه آبریز مورد مطالعه از 0/703 به 1، بیشترین کارایی را در جهت مدیریت پایدار منابع آب دارا می باشند. علاوه بر این، کاهش مصرف سرانه آب خانگی نیز نقش موثری در افزایش شاخص پایداری سیستم منابع آب دارد.
کلیدواژگان: تفکر سیستمی، سیستم دینامیک، مدیریت منابع آب، پایداری، حوضه رودخانه خیرآباد -
صفحات 217-230
در مطالعه حاضر، تاثیر مصرف گروه های مختلف غذایی و عوامل اقتصادی و اجتماعی بر روی سهم مواد غذایی در مخارج خانوار در مناطق شهری و روستایی با استفاده از روش رگرسیون چندک پانل مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان داد، اثر گذاری مولفه های اقتصادی و اجتماعی و مصرف گروه های غذایی در خانوار در قسمت های مختلف توزیع متفاوت است. متغیر های اقتصادی اجتماعی مانند درآمد، نرخ باسوادی و بعد خانوار بیشترین تاثیر را بر روی سهم مواد غذایی در مخارج خانوار دارند. در بین گروه های غذایی، در مناطق روستایی گروه های غلات و محصولات لبنی و در مناطق شهری گروه های غلات و سبزیجات تاثیری قابل توجهی بر مخارج خانوار ندارند. اما مصرف گروه هایی مانند روغن نباتی و گوشت در مناطق روستایی و شهری نقش موثری در افزایش سهم مواد غذایی در مخارج خانوار دارد. بر این اساس، اتخاذ سیاست هایی که منجر به افزایش درآمد خانوار و ثبات نسبی قیمت مواد غذایی شود می تواند در بهبود دسترسی اقتصادی خانوار به مواد غذایی موثر باشد. همچنین، در مناطق روستایی راهکارهایی که باعث بهبود و تداوم تولید محصولات لبنی و سبزیجات در سطح خانوار شود و در مناطق شهری ترویج مصرف سبزیجات می تواند بدون اثر گذاری قابل توجه بر مخارج مواد غذایی خانوار افزایش تنوع در رژیم غذایی و در نتیجه، بهبود امنیت غذایی را به دنبال داشته باشد.
کلیدواژگان: تنوع رژیم غذایی، قانون انگل، داده های پانل، رگرسیون چندک -
صفحات 231-242
مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه کارایی اقتصادی سیستم های آبیاری کلاسیک ثابت، عقربه ای و خطی با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) در سال 1396، در دو حالت بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس در مزارع دشت قروه- دهگلان استان کردستان انجام گرفته است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 171 زارع به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج نشان داد، میانگین کارایی اقتصادی سیستم های آبیاری کلاسیک ثابت، عقربه ای و خطی در مزارع یونجه با فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس به ترتیب برابر 0/52، 0/58 و 0/71 و با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب برابر 0/60، 0/73 و 0/90 می باشد. این نشان می دهد، میانگین کارایی اقتصادی سیستم آبیاری خطی بیشتر از عقربه ای و عقربه ای بیشتر از کلاسیک ثابت است. لذا، مطالعات مناسب جهت ایجاد زمینه تغییر سیستم های آبیاری موجود به سیستم خطی پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، سیستم آبیاری کلاسیک، استان کردستان، کارایی اقتصادی -
صفحات 243-261رویکرد زیست پذیری به سیستم روستای سالم، امن، با دسترسی مناسب و مقرون به صرفه اطلاق می شود که کیفیت بالای زندگی را موجب شده و رویکردی منتج از نظریه توسعه پایدار تلقی می گردد. لذا، هدف پژوهش حاضر تحلیل اثرات اعتبار مالی خرد بر ابعاد زیست پذیری خانوارهایی روستایی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای صندوق های خرد روستایی دهستان سرخ قلعه در شهرستان قلعه گنج بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 512 نفر محاسبه شد و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL. انجام شد. به منظور بررسی برازش مدل اندازه گیری سازه ابعاد زیست پذیری، داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار لیزرلبه روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم انجام شد. یافته ها نشان داد شاخص های نیکویی برازش عالی و مدل تحقیق، اندازه گیری ابعاد زیست پذیری را با داده های مشاهده شده، تایید نمود. همچنین، عامل "پیوستگی و تعلق مکانی" به عنوان قوی ترین شاخص زیست پذیری شناسایی شد. بر این اساس، فرهنگ پیوستگی و تعلق مکانی عامل زیربنایی و حتی پایه و اساس سایر بسترهای ضروری زیست پذیری است.کلیدواژگان: کیفیت محیطی، مشارکت و همبستگی، پیوستگی و تعلق مکانی، زیست پذیری، دهستان سرخ قلعه
-
صفحات 263-278
قراردادهای کشاورزی در نبود سرمایه و مشکلات بازاریابی محصولات کشاورزی، راه حل مناسبی برای تامین سرمایه، اطمینان از فروش محصول، ایجاد یک قیمت منصفانه و در نهایت، توسعه متوازن بخش کشاورزی می باشد. چرا که، موجب می شوند تا توزیع منافع حاصل از تجاری شدن کشاورزی با توازن بیشتری انجام شده و دسترسی به فرصت های ناشی از تجاری شدن برای تعداد بیشتری از فعالان بخش فراهم شود. با توجه به امکان کشت گیاهان مختلف و وجود صنایع تبدیلی در شهرستان بردسیر، قرارداد های کشت، می تواند به کشاورزان و توسعه منطقه کمک کند. در این تحقیق به منظور بررسی عوامل موثر بر انتخاب قرارداد های کشاورزی از دیدگاه کشاورزان، 130 کشاورز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای در سال زراعی 96-97 انتخاب شد. سپس، با استفاده از طرح فاکتوریل کسری، براساس مولفه های تغییر الگوی کشت، دوره ی قرارداد، کنترل بر تولید، تامین نهاده ها توسط طرف قرارداد و نحوه پرداخت، چهار نوع قرارداد حاصل شد؛ به طوری که اختیارات طرف قرارداد از قرارداد اول به چهارم افزایش می یافت. سپس، با استفاده از مدل لوجیت مخلوط اثر سن، سطح زیر کشت، سابقه ی کشاورزی، مالکیت، تحصیلات، تنوع محصول و سابقه ی شرکت در قراردادهای کشاورزی بر قراردادهای مذکور بررسی گردید. یافته ها نشان می دهد که با افزایش سطح زیر کشت، مالکیت و سطح تحصیلات، احتمال انتخاب قرارداد اول تا سوم نسبت به قرارداد چهارم (قرارداد پایه)، افزایش یافته، درحالی که هرچه تنوع کشت افزایش یابد و کشاورز با قراردادهای کشاورزی آشناتر باشد قرارداد پایه ترجیح داده می شود. با افزایش هرسال سابقه فعالیت کشاورزی، تغییر سطح مالکیت از اجاره ای به ملکی، و افزایش سطح تحصیلات، احتمال انتخاب قرارداد چهارم به ترتیب 1/6، 14/5 و 22 درصد کاهش یافته، درحالی که با افزایش تنوع محصول و سابقه شرکت در قراردادها احتمال انتخاب این قرارداد به ترتیب 10 و 20 درصد افزایش یافته است. لذا، توصیه می شود در عقد قراردادها به کشاورزانی توجه شود که از سطح زیر کشت کمتر، محصولات متنوع تر و سطح تحصیلات پایین تری برخوردارند، چراکه با توجه به کنترل و نظارت طرف قرارداد، بهره وری افزایش یافته و از کشاورزان خرد حمایت می شود.
کلیدواژگان: قرارداد های کشاورزی، شهرستان بردسیر، طرح فاکتوریل کسری، مدل لوجیت مخلوط -
صفحات 279-293
در رابطه با توسعه کشاورزی، "متنوع سازی" یکی از اصطلاحاتی است که در دهه های اخیر اغلب مورد استفاده قرار گرفته است. تنوع محصول اغلب به عنوان استراتژی برای بهبود پایداری سیستم های تولید محصولات کشاورزی ارایه می شود که با مدیریت خوب می تواند به کاهش استفاده از نهاده ها - آفت کش ها، کود، آب - و آسیب های محیط زیستی گردد. با این حال، علی رغم مزایای متنوع سازی از لحاظ پایداری محیط زیستی و اقتصادی هنوز این نوع روش کشاورزی در بین کشاورزان مورد پذیرش قرار نگرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل روانشناسی موثر بر قصد کشاورزان در متنوع سازی محصولات کشاورزی می باشد. برای رسیدن به این هدف از تیوری رفتار برنامه ریزی شده به عنوان چارچوب اصلی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه کشاورزان گندمکار شهرستان خرم آباد (N=17623) بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 375 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها از پزسشنامه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری با به کارگیری نرم افزار AMOS24 استفاده شد. نتایج نشان داد نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده رابطه مثبتی با قصد کشاورزان در متنوع سازی محصولات کشاورزی دارند. به علاوه هنجار ذهنی بیشترین اثر مستقیم و باورهای رفتاری بیشترین اثر غیر مستقیم را بر قصد کشاورزان داشت. نتایج این مطالعه می تواند به توسعه استراتژی ها و سیاست های دولتی برای افزایش تنوع سازی در تولیدات کشاورزی به واسطه کشاورزان کوچک کمک کند و باعث توسعه روستایی شود.
کلیدواژگان: رفتار کشاورزان، نگرش، هنجارذهنی، کنترل رفتاری، باورهای رفتاری -
صفحات 295-312
در طی سال های 2017-2001 میلادی بعد از کشور چین، مقام دوم تولید جهانی خربزه و طالبی، اختصاص به کشور جمهوری اسلامی ایران دارد و این محصولات می توانند نقش مهمی در توسعه غیر نفتی کشور داشته باشند. با استفاده از رهیافت شاخص های مزیت نسبی آشکار شده، مزیت نسبی آشکار شده متقارن و کای دو طی سال های مورد مطالعه، به بررسی وضعیت رقابتی ایران و 15 کشور بزرگ صادر کننده خربزه و طالبی پرداخته شده است. اطلاعات مورد نیاز از سایت فایو و تریدمپ استخراج شد. پانزده کشور بزرگ صادرکننده شامل: اسپانیا، آمریکا، برزیل، هلند، مکزیک، گواتمالا، کاستاریکا، فرانسه، هندوراس، مراکش، چین، ایتالیا، ایران، استرالیا، آفریقای جنوبی، جهت مقایسه انتخاب شدند. با استفاده از شاخص های نسبت تمرکز و هرفیندال- هیرشمن، ساختار بازار جهانی خربزه و طالبی بررسی شد. با استفاده از شاخص برنامه ریزی تجاری و ادغام جهانی، وضعیت بازار شناسایی شده است. با بهره گیری از روش غربالگری، بازارهای هدف خربزه و طالبی ایران رتبه بندی شده اند. کشور ایران با مقدار شاخص مزیت نسبی معادل 3/8 در رتبه هفتم بازار جهانی صادراتی قرار دارد. میانگین شاخص های ساختار بازارخربزه و طالبی در دوره مطالعه، از نوع انحصاری چند جانبه باز است که کشور اسپانیا با مقدار20 درصد از بازار جهانی دارای بالاترین سهم در صادرات خربزه بوده و با دیگر کشورها دارای اختلاف زیادی دارد. در مجموع چهار کشور اسپانیا، هلند، برزیل، گواتمالا نزدیک به50 درصد از صادرات خربزه را دراختیار دارند. ارزیابی براساس سبد کالای کشاورزی با استفاده از شاخص برنامه ریزی تجاری نشان داد بازار ایران در طی دوره مورد مطالعه در وضعیت برنده در بازارهای روبه افول است. براساس نتایج حاصله از روش غربالگری، کشورهای: انگلستان، آلمان، دانمارک، سوید، استونی، ارمنستان، کویت، بحرین، قطر، بحرین، امارات، چین، قزاقستان، مجارستان بازارهای هدف خربزه و طالبی ایران در اولویت های اول تا سیزدهم هستند.
کلیدواژگان: برنامه ریزی تجاری، شاخص تمرکز، شاخص هرفیندل- هیرشمن، روش غربالگری -
صفحات 313-325از راه های دست یابی به کشاورزی پایدار در کشور و منطقه، حرکت به سمت تبدیل کردن مزارع به مزارع ارگانیک است. این مهم زمانی محقق می شود که تمایل کشاورزان و تولیدکنندگان به تولید محصولات ارگانیک افزایش یابد، یعنی برای تولیدکننده مزیتی وجود داشته باشد که به تولید محصول ارگانیک متمایل شود. تجاری سازی و افزایش درآمد تولیدکننده یکی از راه های ایجاد این مزیت می باشد. کشور ایران با مشکلات و محدودیت های در زمینه تولید و تجاری سازی محصولات ارگانیک دست به گریبان است. بنابراین، با بهره گیری از پارادایم کیفی و تیوری بنیانی در این پژوهش به واکاوی چالش های تجاری سازی محصولات ارگانیک در ایران پرداخته شد. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه عمیق با خبرگان در زمینه تجاری سازی محصولات ارگانیک، مشاهده مستقیم، اسناد و مدارک کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شد. روایی ابزار تحقیق نیز توسط اعضاء هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی تایید شد. نتایج نشان داد که چالش ها به دو دسته مشکلات اداری و ساختاری و محدودیت های تولیدی و محیطی تقسیم شده اند و عبارتند از: ضرورت حمایت دولت، فرایندهای پیچیده مجوزده، استانداردهای پیچیده و دشوار، عدم همکاری ارگان های مرتبط، وضعیت اقتصادی نامناسب جامعه، لزوم فرهنگ سازی مناسب، عدم اعتماد به محصولات ارگانیک، عدم نظارت بر بازار و فرایندهای هزینه بر بودن تولید، وابستگی کشاورزی به شرایط جوی، مسئله هزینه-فرصت، زیرساخت های نامناسب، عدم آموزش تولیدکنندگان ومسئله مجاورت.کلیدواژگان: تجاری سازی، کشاورزی ارگانیک، محصولات ارگاانیک، چالش ها و محدودیت ها
-
صفحات 327-341
توانمندی زنان بر اساس برابری در همه حوزه های اقتصادی و اجتماعی شالوده اصلی دستیابی به توسعه محسوب می شود. هدف این مطالعه، تبیین عوامل روانشناختی موثر بر توانمندی زنان روستایی بود. جامعه هدف مطالعه، زنان روستایی 15 تا 64 ساله ی شهرستان لیکک از توابع استان کهگلویه و بویراحمد با جمعیت حدودا 1300 نفر بود که بر اساس جدول مورگان، نمونه مورد نظر به حجم 300 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری آن توسط چند تن از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و پایایی آن از طریق ضریب آلفا کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (65/88-0/0). نتایج حاصل از تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد، متغیر استریوتایپ به صورت مستقیم و منفی و متغیرهای عزت نفس و انگیزه ی پیشرفت به صورت مستقیم و مثبت توانمندی زنان را تحت تاثیر قرار داده اند.
کلیدواژگان: توانمندی، زنان روستایی، استریوتایپ، خودکارآمدی، عزت نفس -
صفحات 343-360براساس ادبیات جدید، بهبود توزیع درآمد موجب رشد اقتصادی است. با توجه به این موضوع و اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کشور، در این مطالعه تاثیر توزیع درآمد روستایی بر رشد بخش کشاورزی به صورت پویا و غیرخطی در استان های ایران طی دوره 1394-1386 مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، پس از تایید وجود رابطه تعادلی بلندمدت نامتقارن، از مدل پانل غیرخطی خودرگرسیون باوقفه های توزیعی برای تحلیل اثرات نامتقارن استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که شوک های مثبت نابرابری درآمد روستایی اثر مثبتی بر رشد بخش کشاورزی در بلندمدت و کوتاه مدت دارد. همچنین، شوک های منفی نابرابری درآمد روستایی در کوتاه مدت اثر منفی و در بلندمدت اثر مثبت بر رشد بخش کشاورزی دارد. براساس نتایج به دست آمده، اثر شوک های مثبت از اثر شوک های منفی بزرگتر می باشد که حاکی از تاثیر مثبت نابرابری درآمد بر رشد بخش کشاورزی و سازگاری نتایج به دست آمده با دیدگاه قدیم ادبیات دارد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت اثر شاخص قیمت مصرف کننده و مخارج دولت بر رشد بخش کشاورزی به ترتیب منفی و مثبت است. همچنین، اثر مالیات بر رشد بخش کشاورزی در کوتاه مدت مثبت و در بلندمدت منفی است.کلیدواژگان: شوک نابرابری درآمد، رشد بخش کشاورزی، اثرات نامتقارن
-
صفحات 361-376تعامل انسان و منابع آب یکی از زیربناهای اصلی شکل گیری مناسبات اجتماعی واقتصادی در ایران می باشد و درک مفهومی سیر تحولات آن، نقش مهمی در شناخت علل چالش های کنونی منابع آب دارد. هدف تحقیق حاضر، شناخت و تحلیل تعامل انسان و منابع آب در بخش کشاورزی ایران با یک رویکرد نظری-تاریخی است که به شیوه توصیفی-تحلیلی نگاشته شده است. در این مطالعه، تلاش شده است تا نظریه های «شیوه تولید آسیایی»، «نهادهای اجتماعی» و «تغییرات اجتماعی (نظریه ابن خلدون و نظریه مارکس)» با یکدیگر تلفیق شوند تا فرآیند پیدایش و تحولات تعامل انسان و منابع آب ترسیم گردد. علاوه بر نظریه های مذکور، از داده های ثانویه و مطالعات پیشین به منظور تشریح تغییرات منابع آب در طول زمان استفاده شد. یافته ها نشان داد، محدودیت منابع آب زمنیه ساز شکل گیری شیوه تولید آسیایی (سازمان های کار گروهی و حکومت مرکزی) بوده است که مهم ترین خصیصه های نهادی آن، یعنی استبداد شرقی، قوم گرایی و پدرسالاری در یک چرخه تکرار شونده در طول تاریخ تقویت شده اند. تعامل انسان و منابع آب طی دو جهش اصلی یعنی جنبش مشروطه و اصلاحات ارضی دگرگون شد و تلاش بر این بود که نهادهای نوین (قوانین مبتنی بر حقوق و مدیریت مبتنی بر قوانین) جایگزین نهادهای سنتی (استبداد شرقی، قوم گرایی و پدرسالاری) شود. اما به نظر می رسد یک همزیستی گاه مسالمت آمیز و گاه قهرآمیز بین نهادهای سنتی و نوین شکل گرفته است. همچنین، تلاش برای نهادینه سازی و بازتنظیمی مکانیزم های تعامل انسان و منابع آب سبب یک بی نظمی نظم یافته شده است که سر منشاء مهمی برای بحران آب در ایران محسوب می گردد.کلیدواژگان: بحران آب، شیوه تولید آسیایی، تغییرات اجتماعی، استبداد شرقی، بخش کشاورزی
-
Pages 179-194
Nowadays, poultry and its products are proposed as one of the main sources of protein for consumers. In this study the efficiency of broiler chicken producers in Sistan region was estimated. Because of the sensitivity of data envelopment analysis to amount of inputs and outputs, the interval data envelopment analysis method was used to impose uncertainty. The results showed that the average of constant return to scale interval efficiency was in the interval of (0.158, 0.612). The best and the weakest unit were in the interval (0.03, 0.08) and (0.28, 0.94), respectively. Considering constant return to scale efficiency, 10% of the units had potential efficiency. Assessment of constant return to scale efficiency indicated that the average, the best, and the weakest units were in the efficiency intervals of (0.69, 0.23), (0.466, 1), and (0.099, 0.179). Variable return to scale efficiency showed that 25% of producers have potential efficiency. The estimated intervals revealed that by providing resources, appropriate conditions are available to increase efficiency of broiler chicken producers in Sistan region. Thus, it seems that providing the shortcomings of these units leads to enough motivation to impose ideal management. Finally, in order to assure decision-makers in using the results of the study, the validity of the model was measured using the Monte Carlo simulation method. The results of this simulation indicate the ability of the IDEA model against unreliable data.
Keywords: scale efficiency, Uncertainty, Sistan, Interval data envelopment analysis, Mont Carlo simulation -
Pages 195-216
Kheirabad river basin is part of Zohre-Jarahi basin which is rich in surface water resources. But unprincipled usage of water and soil resources and also increasing water harvesting under climate change reduced the ability of the basin to respond to water demand. Reducing water storage of the Kowsar Dam as a result of reducing surface water inflows, make a concern to meet the future water demand at the basin. Therefore, the management of water resources in this basin is essential. In this study, we used a systemic approach to identify the factor affecting water supply and demand along with feedback and interaction between different elements for studying the behavior of the water resources system over time. The results of the study showed that the available surface water decrease and groundwater balance will be negative. Also, population growth and development of the agricultural sector will lead to an increasing trend in water demand and an increase in the surface and groundwater resources withdraw. Under these circumstances, water scarcity index is increasing and the water system sustainability index is smaller than the unit. The results also revealed that under business as usual (B.a.U) condition, the vulnerability index and maximum deficit of the water system are 0.119 and 0.213, and the reliability and sustainability indices are 0.50 and 0.703, respectively. Therefore, according to the results, the probability of not meeting the increasing demand of water, thus increasing the population and the level of crop cultivation, is predicted by using available water resources during the study period. Therefore, it is necessary to apply demand-side and supply-side management policies in Kheirabad River Basin. Among water demand-side management policies, increasing irrigation efficiency and changing crop pattern, by increasing the sustainability index from 0.703 to 1, are the most efficient policies. Besides, decreasing per capita water consumption plays an important role in increasing the water sustainability index in the basin.
Keywords: system thinking, System Dynamics, Water management, sustainability, Kheirabad river basin -
Pages 217-230
In this study, the impact of different food groups’ consumption, social and economic indicator on the share of food in household expenditure in the rural and urban area of Iran investigated. For this purpose, panel quantile regression considered as the best technique. The results indicated that the impact of social and economic indicators and food groups’ consumption varies in different quantiles. Moreover, between social and economic variables, income, food price index and literacy rate considered as the most effective determinants of food expenditure in rural and urban areas. Furthermore, consumption of cereal and dairy in a rural area and cereal and vegetables in an urban area do not affect the household’s food expenditure; on the other hand, increase in consumption of meat and crop oils in rural and urban area upsurge the share of food in the household expenditure. Based on the results, the implication of policies, which lead to household income improvement and stabilized the food price can improve food availability in both rural and urban areas. Besides, the introduction of the innovative and stable method of dairy and vegetable production in a rural area and encouraging the urban household to consume more vegetables results in more diverse diet and enhance the food security and simultaneously don’t increase the share of food in household expenditure.
Keywords: Diet Diversity, Engel's Law, Panel data, quantile regression -
Pages 231-242
This study aimed to compare the economic efficiency of fixed head classic, center pivot, linear, and tape-drip irrigation systems using DEA with base on two types of constant and variable return to scale in Qorveh- Dehgolan plain for the agricultural year 2017-18 in Kurdistan province. The number of 171 farm selected as sample size through simple random sampling method. The necessary data was collected through interview and filling questionnaire. The results showed that, the average economic efficiency in fixed head classic, center pivot and linear in case of constant and variable return to scale of Alfalfa crop were 0.52, 0.58, 0.71, and 0.60, 0.73, 0.90 respectively. Therefore, it showed that, the economic efficiency of linear irrigation system was higher than center pivot and accordingly center pivot was more than fixed head classic irrigation system. Address to the results, it may recommend the proper study for the preparation of irrigation system change from current situation to linear one.
Keywords: Data Envelopment Analysis, Classic irrigation system, Kurdistan province, economic efficiency -
Pages 243-261A holistic approach to the system of healthy, secure, accessible, and cost - effective village is defined as an effective and cost - effective approach that results in sustainable development. Therefore, the purpose of this study was to analyze the effects of microfinance on the biomass of rural households. The statistical population of the study consisted of all members of the rural microfinance facilities of the Sorkh Qhala Rural district. The sample size was calculated using the Cochran sampling formula of 512 individuals. The sampling method was str atified randomly. Data analysis was performed with SPSS25 and LISREL8.8 software. In order to study the fitting of the livability structure measurement model, the collected data were analyzed with LISREL software by the second factor confirmatory factor analysis. The results showed that among livability indicators, association and place attachment were in better condition than other indicators. In addition, It was as well found out that absoulte fit indices (GFI= 0.92, AGFI= 0.91), adjusted goodness of fit (CFI= 0.92, NNFI= 0.91), and parsimony (X2/df=2.899, RMSEA= 0.076) altogether confirmed the high goodness of fit of the model measuring constructs of livability with observed data. The results show that “Association and place attachment” is as potentiional indicator of livability. So, Association and place attachment is a basic factor for others relation to livability.Keywords: Environmental condition, Collaboration, solidarity, Association, place attachment, livability, Sorkh Qhaleh
-
Pages 263-278
In the absence of capital and agricultural marketing problems, agricultural contracts are good ways to raise capital, ensure product sales, create fair prices, and ultimately, the balance development of the agricultural sector. It will lead to a more balanced distribution of the benefits of commercialization, with greater access to opportunities for more of the sector's activists. Cultivation contracts can help farmers and the industries, due to the possibility of cultivating different plants and the existence of processing industries in Bardsir. In this regard, 130 farmers were selected by random cluster sampling, in 2017-2018. Subsequently, four types of contracts were obtained based on the factors of pattern of cultivation, contract period, control over production, supply of inputs by the contractor and the manner of payment, using the fractional factorial design. The contractor's powers increasing from the first to the fourth contracts. Then, the effects of age, cultivar, history of agriculture, ownership, education, product diversity and the history of participation in agricultural contracts on the contracts were investigated, using the mixed logit model. The findings show that by increasing the area under cultivation, ownership and educational level, the probability of choosing the first to the third contracts increases compared with the fourth one (base contract), while with diversity of cultivation and farmer's familiarity with agricultural contracts, the base contract would be preferred. With an increase in work experience in agricultural activity, a change in the level of ownership from rent to a civilian, and an increase in the level of education, the probability of choosing the fourth contract decreased by 1.6, 14.5 and 22 percent, respectively. While diversity of cultivation and the history of participation in contracts, the chances of choosing this contract increased by 10% and 20% respectively. Therefore, the contractors is better to pay attention to farmers who have less cultivated land, more diverse products and lower education levels, to increase productivity and support micro-farmers, by controlling and supervision.
Keywords: Contract farming, Bardsir County, Factorial Factorial Design, Mixed Logit Model -
Pages 279-293
In relation to agricultural development, “diversification” is probably one of the most frequently used terms in the recent decade. Product diversification is often presented as a strategy to improve the sustainability of agricultural production systems, which can lead to a reduction in the use of inputs - pesticides, fertilizers, water and environmental damage - with good management. However, despite the benefits of diversification in terms of environmental and economic sustainability, this type of farming system has not yet been accepted among farmers. The purpose of this study was to investigate the psychological factors affecting farmers' intention to diversify agricultural products. To achieve this goal, the theory of planned behavior was used as the main framework. The statistical population of this study was consisted of all wheat farmers in Khoram Abad Township (N = 17623) that using Krejcie & Morgan table, the sample size was determined (n=375). To collect data, a researcher-made questionnaire was used. Data was analyzed using Structural Equation Modelling (SEM) with AMOS 24 software package. The results showed that attitude, subjective norm and perceived behavioral control have a positive relationship with farmers' intention to diversify agricultural products. In addition, the results showed that the subjective norm had the most direct effect and behavioral beliefs had the most indirect effect on farmers' intention.
Keywords: Farmers behavior, Attitude, Subjective Norm, behavioral control, behavioral beliefs -
Pages 295-312
The second largest producer of melon and cantaloupe is assigned to the Islamic Republic of Iran during the years 2001-2017 after China,and these products can play an important role in the development of non-oil exports. The paper aims to examine the place of Iran in the export of melons and cantaloupe among 15 major exporting countries. Needed information for calculating indices was gathered from FAO and TRADEMAP sources. The 15 largest exporting countries were selected for comparison: Spain, America, Brazil, Netherlands, Mexico, Guatemala, Costa Rica, France, Honduras, Morocco, China, Italy, Iran, Australia, South Africa. The structure of the melon and cantaloupe market was investigated using indices of concentration ratio and Herfindal-Hirschman. Also, using the business mapping index and the global integration of the market, this market has been identified. In the following, by using the screening method (weighted average of the import advantage index and several other indicators), the target markets of Iranian melons and cantaloupe have been ranked.The results showed that the IRAN with the relative advantage of exporting 3.8 is ranked seventh in the world.Also, the average indices of the structure of the melon and cantaloupe market during the period of the study (2001-2017) are open-ended multilateral, with Spain having the highest share in the export of melon with 20% of the world market and with other countries there is a lot of difference.in 2017, four countries (Spain, the Netherlands, Brazil, Guatemala) have nearly 50% of melon exports. Based on a basket of agricultural commodities, the evaluation of the trade plan during the period under review, showed that Iran was the winner in the declining markets. Based on the results of the screening method, the countries are the target markets for Iranian melons and cantaloupe, respectively In the first to thirteen priorities: United Kingdom, Germany, Denmark, Sweden, Estonia, Armenia, Kuwait, Bahrain, Qatar, the United Arab Emirates, China, Kazakhstan, Hungary.
Keywords: Trade Plan, Concentration Index, Herfindal-Hirschman Index, Screening method -
Pages 313-325IntroductionOne way to achieve sustainable agriculture in the country and region is to transfer farms to organic farming fields. This is the case if farmers and producers tend to increase organic production, which means that the producer has the advantage of organic production. Commercializing and increasing the income of producers is one way to create this advantage. In Iran, there are problems and limitations in the production and commercialization of organic products. This research examines the commercialization challenges of organic products in Iran.Materials and MethodsThe present study is applied in terms of purpose and from the perspective of the paradigm in the research group is qualitative and a methodology of ground theory has been used. The sample size was first determined by targeted method and then determined by snowball method. Data was collected through in-depth interviews, direct observations, library documents and Internet documents. The statistical population consisted of faculty members of the Faculty of Agriculture, Razi University of Kermanshah, and experts of the organizations (Deputy of Health Food and Agriculture and Kermanshah Organic Society). The main objective of this study is to explain and design a challenge model for selling organic products in Iran from the perspective of experts. In order to achieve this goal., the following questions have been raised: What are the business challenges in organic products? What are the root roots of these challenges? What are external factors outside the control of manufacturers in commercialization? In order to evaluate the research based on a theoretical method based on the criterion, acceptance is proposed instead of the criterion of reliability and reliability. Acceptance means that the amount of research findings is reliable and reflects the experiences of colleagues, researcher and reader on the phenomenon under study. Ten indexes for acceptance criteria have been introduced, of which 5 cases have been used in this research to improve scientific accuracy and validity. The strategies used include researcher sensitivity, methodological coordination, sampling proportions, repeatability of findings, and feedback from colleagues.Results and DiscussionThe results of this research show that the challenges of commercializing organic products in Iran are divided into two categories of administrative-structural constraints and environmental constraints: the need for government support, complex licensing permits, complicated and difficult standards, lack of cooperation of the organization Related to the inadequate economic situation of society, the need for proper culture, lack of confidence in organic products, lack of market surveillance, costly production processes, agricultural dependence on climate, opportunity cost, inadequate infrastructure, lack of proper training for producers and proximity problems .ConclusionsWhat is learned from the research findings is the complexity and breadth of issues and challenges that are exposed to the marketing of organic products, which requires careful planning of the government and related institutions. Administrative-structural problems that threaten the commercialization of organic products can be met with the help of the government and the reform of administrative structures, cultural development and promotion of organic products, as well as increased support for producers and suppliers of organic products to the market. But manufacturing-environmental problems, which are a fundamental and fundamental problem in the production and commercialization of organic products, need to be fully and properly trained by manufacturers, and also need to be aware of the need to adapt themselves and their products to environmental conditions and readiness Enhance your own and your products with these problems. Given the challenges mentioned and based on the results of this study, it is proposed to reduce the business challenges of organic products: low interest payments and loans to support organic producers, the establishment and operation of cultivation and industry in agricultural areas and Away from contaminating sources, training courses for manufacturers to increase awareness and willingness to produce organic products, establish regulatory devices in organic products markets and organic producers, compensate farmers and insure their products, establish standards for the production of organic products In accordance with the environmental conditions of the country, the creation of a single organization on the ground Organic products improve the structure of the licensing process for organic products and build trust in organic products through the creation of a national organic brand in the country.Keywords: commercialization, organic farming, Organic products, Challenges, Restrictions
-
Pages 327-341
Women's empowerment based on the equality in all economic and social aspects is the cornerstone of achieving development. The goal of this study was investigating the factors affecting rural women's empowerment. The statistical population of this study was rural women (15 to 64 years old) in Likak County in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province (N=1300). The sample size (n=300) was determined using the Krejcie & Morgan's Table that selected through random sampling. Data were collected through a researcher made questionnaire. The questionnaire validity was approved by experts in agricultural extension and education. Cronbach’s alpha reliability coefficients were approved by a pilot study (0.65–0.88). The results of structural equation modeling analysis revealed that stereotype has a direct and negative effect on women's empowerment. Self-esteem and motivation achievement had direct and positive effect on women's empowerment.
Keywords: Empowerment, rural women, stereotypes, Self-Efficacy, self-esteem -
Pages 343-360According to new literature, improving income distribution leads to economic growth. Considering this issue and the importance of agriculture sector in the economy, in this study, the impact of rural income distribution on agricultural sector’s growth has been analyzed dynamically and nonlinearly in Iran's provinces during the period of 2007-2016. For this, after confirming the existence of a long-run asymmetric equilibrium relationship, auto regression model with non-linear distributional lags was used to analyze the asymmetric effects. The result showed that the positive shocks of rural income inequality have a positive effect on agricultural growth in the long and short run. Also The negative shocks of rural income inequality have a negative effect in the short run and a positive effect on agricultural sector’s growth in the long run. According to the results, the effect of positive shocks is more than the negative shocks, which indicates the positive effect of income inequality on agricultural growth and the results are consistent with the old literature. In addition, the results showed that in the short and long run, the effect of consumer price index and government spending on agricultural growth was negative and positive, respectively. Also, the effect of tax on agricultural growth is positive in the short run and negative in the long run.Keywords: Income Inequality Shocks, Agricultural Sector Growth, Asymmetric Effects
-
Pages 361-376Human-water resources interface is a fundamental core to form the socio-economic structures and conceptual understanding of its evolution is important to investigate the causes of current challenges of water resources. Therefore, identifying and analyzing the human-water resources interface in agriculture sector of Iran by using a theoretical-historical approach was the purpose of this research. Also a descriptive-analytical method was employed to perform and write this paper. This study attempted to combine different theories such as “Asiatic Mode of Production (AMP)”, “social institutions”, “social changes (Ibn Khaldun theory and Marx theory)” in order to represent the formulation and evolution of human-water resources interface. In addition, the secondary data and literature were applied to describe the water resources change over time. Due to limitation of water resources, the Asiatic Mode of Production (autocratic central government and group work organization) was formulated and its major institutional features (despotism, ethnicity, and patriarchy) were reproduced in a repeatable cycle during the history. Human-water resources interface has been changed by two mutation steps (i.e. the constitutional movement and the land reform), and it was trying to transition from the traditional institutions (despotism, ethnicity, and patriarchy) to modern institutions (rights-based legislation and law-based administration). But it is seen that coexistence (sometimes peaceful coexistence and sometimes violent coexistence) was found between the traditional and modern institutions. Also, due to attempts to institutionalize and rearrange of human-water resources interface mechanisms an organized chaos has established that it has been considered as the major reason of water crisis in Iran.Keywords: Water Crisis, Asiatic Mode Of Production (AMP), Social Changes, Despotism, agriculture sector