فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 75 (پاییز 1398)

نشریه رهیافت
پیاپی 75 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سحر کوثری* صفحات 1-18
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل کارکردهای نظام آموزش عالی با رویکرد مدیریت منطقه ای است. به منظور نیل به این هدف، از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق مدیرکل ها و کارشناسان ارشد معاونت های آموزشی و پژوهشی بود که بر اساس اشباع نظری داده ها، تعداد 11 نفر از آنها به صورت رو در رو مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه عمیق و برای تحلیل آنها از روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد کارکردهای قابل واسپاری نظام آموزش عالی به مناطق در آینده در کارکردهای پژوهشی (ساماندهی طرح های پژوهشی منطقه ای، ساماندهی تسهیلات پژوهشی، ایجاد و توسعه واحدهای پژوهشی و مراکز فناوری، انتخاب پژوهشگران برتر، صدور مجوز و تعیین اعتبار نشریه های علمی، صدور مجوز و ارزیابی انجمن های علمی، ایجاد و توسعه آزمایشگاه های منطقه ای و نظارت بر کیفیت خروجی)، کارکردهای آموزشی شامل (برنامه ریزی کلان آموزش عالی، ایجاد، ادغام و حذف رشته ها، ایجاد، ادغام و حذف مراکز آموزش عالی، نظارت بر کیفیت ارایه رشته های درسی در مراکز آموزش عالی، نظارت بر پیامدهای رشته های تحصیلی و...) ، کارکردهای فرهنگی دانشجویی شامل (برنامه ریزی، تصویب و اجرای نقل و انتقالات دانشجویی در سطح منطقه، شناسایی و هدایت استعدادهای درخشان دانشجویی در سطح منطقه و...) و کارکردهای ستادی (تشکیل کمیسیون های موارد خاص در سطح منطقه، فرایند جذب و انتقال اعضای هییت علمی، بررسی و تصویب سیاست حمایت ویژه از اعضای هییت علمی در سطح منطقه، گزینش دانشجویان و کارکنان و اعضای هییت علمی در سطح منطقه) است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، مدیریت منطقه ای، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، کارکردها
  • رضا نقی زاده* صفحات 19-27
    سند آمایش آموزش عالی کشور به عنوان یکی از مهم ترین سندهای سیاستی است که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. بر اساس این سند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف به پیاده سازی رویکرد مدیریت منطقه ای در آموزش عالی کشور شده است. پیاده سازی سند مذکور می تواند نوعی از بازآرایی و اصلاح ساختاری نظام آموزش عالی در کشور باشد. یکی از مهم ترین مواد این سند مرتبط با مدیریت منطقه ای آموزش عالی در قالب 10 کلان منطقه است. مهاجرت به این 10 کلان منطقه در حوزه آموزش عالی نیازمند راهکارهای اصلاحی متعددی است که در این پژوهش به 4 دسته راهکار اصلی مرتبط با آن اشاره شده است. روش این پژوهش بر اساس مطالعه ادبیات، مرور شواهد و رویدادها و مصاحبه با متخصصان است. بر این اساس 4 دسته اصلی از راهکارها شامل راهکارهای اصلاحی قانونی، ساختاری، درون نهادی و مالی مورد بررسی قرار گرفته است. زیر هر دسته، راهکارهای پیشنهادی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: سند آمایش آموزش عالی، مدیریت منطقه ای
  • محمدصادق صارمی، کیارش فرتاش*، محمد فیروزجایی، علی اصغر سعدآبادی صفحات 27-41

    نوآوری و پویایی در اقتصادهای محلی و منطقه ای تغییرات و تحولات گسترده ای را به همراه دارد که موجب شده دولت های محلی و شهرداری ها، ایجاد ساختار ها و تدابیر سیاستی متناسبی را در توسعه نوآوری دنبال کنند. در این راستا شهرها و دولت های محلی که سرعت توسعه و به کارگیری نوآوری در آنها گاهی بالاتر از سطح ملی است، نیز به این موضوع توجه دارد و موضع فعالی برای حمایت از نوآوری (در قالب شهر هوشمند، خلاق، نوآور و...) اتخاذ کرده اند. بنابراین، مقاله حاضر با بررسی مبانی نظری نوآوری شهری، چارچوبی برای حمایت، توسعه و انتشار نوآوری پیشنهاد می کند که شامل ابعاد افراد و استعدادها و کسب وکارهای نوآور، زیرساخت ها (شهر هوشمند و ارتباطات)، سیاست گذاری و حکمرانی، شکل دهی به بازار و تحریک تقاضا (تقاضای شهرداری و دولت، کسب وکارها و شهروندان)، استقرار، مکان های تجمع، هم افزایی و شبکه سازی، سرمایه و تامین مالی، زیرساخت تجاری سازی، آموزشی و پژوهشی و فرهنگ و ترویج است. بر این اساس برای شهرداری به نقش هایی به عنوان متولی نوآوری شهری، نقش های شکل دهنده بازار و تحریک کننده تقاضای نوآوری فراهم کننده بستر توسعه کسب وکارهای نوآور، منبع تامین مالی و سرمایه، مروج فرهنگ نوآوری و کارآفرینی، فراهم کننده زیرساخت فیزیکی، فراهم کننده زیرساخت تجاری سازی، آموزشی، پژوهشی و حامی استقرار، مکان های تجمع هم افزایی و شبکه سازی پیشنهاد شده و با تمرکز بر تهران مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نوآوری شهری، نوآوری منطقه ای، شهرداری، اکوسیستم کارآفرینی
  • داود قرونه*، اکبر حیدری تاشه کبود، فاطمه ثنائی پور صفحات 43-54
    آموزش عالی ایران طی سال های گذشته از رشد کمی قابل توجهی برخوردار بوده است. اما از سوی دیگر، رکود در بازار کار دانش آموختگان دانشگاهی و فقدان بهره گیری از ظرفیت های منطقه ای باعث توجه هرچه بیشتر به مقوله آمایش و حکمرانی منطقه ای آموزش عالی شده است. مطالعات آمایش آموزش عالی ایران طی دهه های گذشته در چند مرحله انجام شده است اما نتوانسته مبنایی برای برنامه ریزی توسعه آموزش عالی کشور قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی آمایش آموزش عالی در ایران با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از روش مطالعه اسنادی- کتابخانه ای انجام شده است. برای این منظور، با استفاده از روش مرور نظام مند، ابتدا گزارش ها، نتایج پژوهش های موجود و تجارب ثبت شده در این حوزه مورد مطالعه قرار گرفت. سپس، با استفاده از روش تحلیل تفسیری سعی شد آسیب های موجود در آمایش آموزش عالی کشور مورد شناسایی و دسته بندی قرار گیرد. نتایج حاصل از تحلیل اسناد موجود نشان می دهد که مهم ترین آسیب های آمایش آموزش عالی کشور عبارت اند از: تغییر در رویکرد مطالعات، مسایل فرهنگی، بخشی نگری، کمی گرایی، تمرکزگرایی و تسلط نظام دیوان سالارانه مرکزی، تاثیرپذیری از جریان های سیاسی، دیدگاه اثبات گرایانه سیاست گذاران و مجریان، و فقدان چارچوب عملی در طراحی و اجرا. مطالعات آمایش آموزش عالی می تواند ضمن فراهم آوردن زمینه های توسعه علمی پایدار از طریق استفاده بهینه از ظرفیت ها و مزیت های نسبی منطقه ای کشور، نقش مهمی نیز در بهبود حکمرانی منطقه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آمایش فضایی، مزیت های منطقه ای، حکمرانی منطقه ای
  • محمد غفاری فرد*، هاشم ملکی نصر صفحات 55-72

    اقتصاد دانش بنیان، اقتصادی است که بر مبنای تولید، توزیع و کاربرد دانش پایه گذاری شده است و سرمایه گذاری دانش محور در آن اهمیتی کلیدی دارد. دستیابی به اقتصاد دانش بنیان مستلزم سرمایه گذاری در حوزه نیروی انسانی و تدوین سیاست های متمرکز بر تحقیق و نوآوری است تا در نهایت بتوان از طریق کارآفرینی و ایجاد صنایع کوچک، متوسط و بزرگ دانش بنیان به اهداف کلان اقتصادی و اجتماعی در مناطق دست یافت. با توجه به اهمیت اقتصاد دانش بنیان، دراین مقاله به سنجش و رتبه بندی آن در استان های مختلف ایران با رویکرد شاخص ترکیبی بر اساس روش تلفیقی تحلیل سلسله مراتبی- تاپسیس پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد استان های تهران، سمنان، کرمان و اصفهان به ترتیب در رتبه اول تا چهارم از لحاظ اقتصاد دانش بنیان برخوردارند و آخرین رتبه شاخص ترکیبی اقتصاد دانش بنیان به ترتیب به استان های لرستان، خراسان شمالی، آذربایجان غربی و کردستان اختصاص دارد. با توجه به نقش و اهمیت شرکت های دانش بنیان، پژوهش های کاربردی، اختراع ها و نیروی انسانی متخصص به ویژه در دوره تحصیلات تکمیلی در توسعه اقتصاد دانش بنیان در استان ها، سیاست گذاران باید در برنامه های اجرایی سند آمایش آموزش عالی کشور در راستای ارتقای این شاخص ها در استان های کمتر توسعه یافته توجه کافی داشته باشند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، شاخص ترکیبی، تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس
  • سید محمدحسین شجاعی*، سید حامد مزارعی صفحات 73-90

    توسعه و انتشار دانش از کارکردهای اساسی نظام های منطقه ای نوآوری است و تحلیل انتشارات علمی یکی از ابزارهای مطالعه و ارزیابی این کارکردها است. هدف این پژوهش کاربردی که با روش مطالعات اسنادی و کتاب سنجی انجام شده است، مطالعه منطقه ای انتشارات علمی در استان آذربایجان شرقی و بررسی میزان تطابق موضوع های این انتشارات با اولویت ها و مسایل استان است. در این مطالعه مقاله های پژوهشی دانشگاه های استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفته است که طی یک دهه گذشته در دو پایگاه استنادی آی اس سی و وب آو ساینس نمایه شده اند. یافته ها نشان می دهد مجموع تعداد انتشارات علمی استان پس از سال 1395 روندی نزولی دارد. بیشترین تعداد انتشارات علمی مربوط به زمینه علوم پایه و پزشکی است (64 درصد) و زمینه هنر و علوم انسانی و اجتماعی- با وجود تعداد بالای دانشجویان- کمترین سهم از مجموع مقاله های استان (11 درصد) را به خود اختصاص می دهد. موضوع های نمایه شده انتشارات علمی در دو پایگاه استنادی آی اس سی (داخلی) و وب آو ساینس (بین المللی) به طور عمده متفاوت است. از نظر انطباق موضوع های انتشارات علمی با اولویت ها و مسایل پهنه های استان، پهنه جنوب غرب وضعیت مطلوبی دارد؛ وضعیت پهنه مرکزی به نسبت مناسب است و پهنه شبستر در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. حوزه های فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ معدن؛ لجستیک و حمل ونقل نیازمند توجه بیشتری در پژوهش های استان آذربایجان شرقی است.

    کلیدواژگان: انتشارات علمی، سیاست علم و فناوری، نظام منطقه ای نوآوری، آذربایجان شرقی
  • یونس محمدی* صفحات 91-108
    ضرورت توسعه فناوری و نوآوری منطقه ای به عنوان یک اصل در توسعه مناطق کشور مورد پذیرش همگان است و با در نظر گرفتن توجه بیش از پیش سیاست گذاران و مسیولان کشور به مباحث توسعه منطقه ای، درک صحیح از حدود و زوایای این مفهوم ضرورت دارد تا بر اساس آن بتوان به تحلیل ها و پیشنهادهای سیاستی مناسب پرداخت. سیاست های نوآوری منطقه ای از منظر گذار تاریخی و ابزارهای مورد استفاده، در چهار نسل (مرحله) متوالی ظهور یافتند. همزمان با نسل سوم سیاست های منطقه ای نوآوری و متناسب با مبانی نظری نظام نوآوری منطقه ای، در اتحادیه اروپا، استراتژی هایی مانند «برنامه فناوری منطقه ای»1 (که بعدها تحت عنوان استراتژی نوآوری منطقه ای2 شناخته شد)، «استراتژی ها و زیرساخت های انتقال فناوری و نوآوری منطقه ای»3، «پروژه انتقال فناوری»4 و «سیاست توسعه پژوهش و فناوری»5 ایجاد شدند. آخرین نسخه این استراتژی ها تخصصی سازی هوشمند نام گرفته است. در این استراتژی با تکیه بر قابلیت های منطقه، به دنبال تقویت مزیت های رقابتی منطقه، همچنین کشف کارآفرینی های نوظهور در وسعت بین المللی است. استراتژی های پژوهش و نوآوری با هدف تخصصی سازی هوشمند6، استراتژی های ملی یا منطقه ای نوآوری است که اولویت ها را به منظور ساخت مزیت رقابتی از طریق توسعه و تطبیق پژوهش و نوآوری در راستای نیازهای کسب وکار برای استفاده از فرصت های در حال ظهور و توسعه بازار به شیوه ای منسجم مشخص می کند، که در این صورت از تکرار و تلاش های جداگانه اجتناب می شود. در این مقاله تلاش خواهد شد ضمن مفهوم شناسی این استراتژی، زمینه سیاستی مورد نظر و همچنین ابعاد و مراحل آن تشریح شود
    کلیدواژگان: تخصصی سازی هوشمند، استراتژی و سیاست نوآوری منطقه ای، استراتژی های پژوهش و نوآوری با هدف تخصصی سازی هوشمند
|
  • Sahar Kousari * Pages 1-18
    The purpose of this study is to identify and analyze the functions of higher education system with a regional management approach. To achieve this goal, a qualitative approach and phenomenological approach were used. The statistical society of the study consisted of general managers and senior experts of educational and research departments, who were interviewed face to face based on theoretical data saturation. In-depth interviews were used for data collection and inductive content analysis was used for data analysis. The research findings showed that the higher education system's assignable functions to future areas are in research functions (including: organizing regional research projects, organizing research facilities, setting up and developing research units and technology centers, selecting top researchers, licensing and validation of scientific journal, licensing and evaluation of scientific associations, establishment and development of regional laboratories and monitoring of output quality), educational functions (including: higher education macro planning, creation, integration and deletion of disciplines, creation, integration and deletion of higher education centers, supervising the quality of programs in Higher Education Centers, monitoring the programs' outcome, etc.), student cultural functions (including: planning, approving and executing student mobility at the regional level, identifying and directing student talent at the regional level, etc.) and staffing functions (including: formation of special case committees at the regional level, recruitment and transfer process of faculty members, review and approval of special support policy for faculty at the regional level, selection of students and staff, and faculty at the regional level and etc).
    Keywords: Higher education, Regional Management, Ministry of Science, Research, Technology, Functions
  • Reza Naghizadeh * Pages 19-27
    The document of Spatial Planning of Higher Education in I.R.Iran is one of the most important policy documents adopted by the Supreme Council of the Cultural Revolution. According to this document, the Ministry of Science, Research and Technology has been tasked with implementing the regional management approach in higher education. Implementation of this document could be a kind of restructuring and reforming the higher education system in the country. One of the most important materials of this document is related to the regional management of higher education in the framework of 10 major regions. Migration to these ten regions in the field of higher education requires several solutions. Four major categories of related solutions have been investigated in this study. The methodology of this study is based on literature review, review of evidence and events, and interviews with experts. Accordingly, four main categories of solutions, including legal, structural, intra-institutional, and financial aspects, have been examined. Below each category, the suggested solutions are explained
    Keywords: Document of Spatial Planning of Higher Education in I.R.Iran, Regional Management
  • MohammadSadegh Saremi, Kiarash Fartash *, Mohammad Adabi Firouzjae, AliAsghar Sadabadai Pages 27-41

    Innovation and its dynamics in local and regional economies have brought about widespread changes that have led local governments and municipalities to pursue appropriate policies in the development of innovation. In this regard, cities and local governments, in which the pace of development and implementation of innovation is sometimes more than national levels, has also taken an active interest in supporting innovation (through initiatives such as smart, creative, innovative, etc.). On this basis, this paper proposes a framework for supporting, developing and disseminating innovation that include diverse dimensions: individual entrepreneurs, talents and innovative businesses, infrastructures (smart city and communications), policymaking and governance, market shaping and stimulation, synergy and networking, financing, commercialization infrastructure, education, and research. Based on these dimensions, municipalities have important roles in supporting urban innovation by shaping the market and stimulating innovation demand, providing a platform for the development of innovative businesses, financing and capital provision, promoting innovation and entrepreneurship culture, providing physical and commercialization infrastructure, supporting training, research, networking. A couple of cities with a focus on Tehran have been analyzed in the aforementioned roles

    Keywords: Urban Innovation, Regional Innovation, Municipality, Entrepreneurial Ecosystem
  • Davood Ghorooneh *, Akbar Heydari Tashekaboud, Fatemeh Sanaeipour Pages 43-54
    Iran's higher education has grown significantly in recent years.But on the other hand, the downturn in the job market of university graduates and the lack of regional capacity has led to a growing focus on regional planning and governance in higher education. Studies of Iranian higher education Spatial Planning have been conducted in several stages over the past decades, but have failed to provide a basis for planning higher education development in Iran. The purpose of this study was to determine the pathology of higher education spatial planning in Iran by using a descriptive-analytical approach and document-library study method.For this purpose, using systematic review method, firstly, reports, results of research and experiences were studied.Then, using the interpretive analysis method, we tried to identify and categorize the damages in the spatial planning of higher education. The results show that the most important disadvantages are: changes in study approach, cultural issues, partisanship, quantification, centralization, political influence, positivist view of policymakers and executives, and a lack of a practical framework for design and implementation. Higher education spatial planning can play an important role in improving regional governance, while providing opportunities for sustainable scientific development through optimal use of the country's regional comparative capacities and advantages.
    Keywords: Higher education, Spatial Planning, Regional Advantages, Regional Governance
  • Mohammad Ghaffary Fard *, Hashem Maleky Nasr Pages 55-72

    A knowledge-based economy is an economy based on the production, distribution, and application of knowledge, and Knowledge-based investment is of its key importance. Achieving knowledge-based economics requires investing in human resources and formulating research and innovation-focused policies that can ultimately achieve macroeconomic and social goals in the regions through entrepreneurship and the creation of small, medium, and large-scale industries. Considering the importance of a knowledge-based economy, the current paper assesses and ranks the different provinces of Iran through a combined AHP-TOPSIS based approach. The result shows that Tehran, Semnan, Kerman, and Isfahan provinces are ranked first to fourth in terms of the knowledge-based economy while Lorestan, West Azerbaijan, and Kordestan provinces performed miserably low. Considering the importance of knowledge-based companies, applied research, inventions, and specialized human resources, especially in postgraduate studies in the development of the knowledge-based economy in the provinces, policymakers should plan for Executive agencies of the country's higher education preparation document should pay close attention to promoting these indicators in less developed provinces.

    Keywords: Knowledge economy, Composite Index, AHP, TOPSIS
  • MohammadHosain Shojaei *, Hamed Mazarei Pages 73-90

    The development and dissemination of knowledge is one of the essential functions of regional innovation systems, and the analysis of scientific publications is one of the tools to study and evaluate these functions. The purpose of this applied research, which is done through documentary and bibliometrics studies, is to study the regional scientific publications in East Azerbaijan province and to determine the degree of compliance of these publications with the province's priorities and policy issues. In this study, research articles of East Azerbaijan universities indexed over the past decade in ISC and Web of Science databases are investigated. The results show that the total number of scientific publications in the province has decreased after 2017. The highest number of scientific publications is in the field of basic sciences and medicine (64%) and the field of arts, humanities and social sciences -despite the large number of students- has the smallest share of papers (11%). The topics of scholarly publications indexed in the two databases are largely different. In terms of compliance of scientific publication topics with the province's priorities and issues, the southwest zone is in good condition; the central zone status is relatively good and the Shabestar zone is in poor condition. The fields of ICT, mining, logistics and transportation need more attention in East Azerbaijan province.

    Keywords: Scientific publications, Science, technology policy, Regional Innovation System, East Azerbaijan Province
  • Younes Mohammadi * Pages 91-108
    Regional technology and innovation development is one of the key factors in regional development in countries worldwide. Moreover, the increasing attention of policymakers to the topics related to regional innovation development, technology and innovation development in provinces increases the necessity of understanding different aspects of this concept and its conceptual framework so that policy actors are able to analyze and give policy advice. In line with the third generation of regional innovation policies and the theoretical foundations of the regional innovation system, in the EU, strategies such as the Regional Technology Program (later known as the Regional Innovation Strategy), "Regional Technology and Innovation Transfer Strategies and Infrastructures", "Technology Transfer Project" and "Research and Technology Development Policy" were applied. Research and Innovation Strategies for Smart Specialisations (RIS3) is the last version of regional innovation strategies presented by EU. This strategy is considered as an integrated and place-based agendas leading to economic transformation by making research and innovation more consistent with local strengths and competitive advantages. In this paper, while trying to conceptualize this strategy, the policy context as well as its dimensions and stages will be outlined.
    Keywords: Smart Specialisation, Research, Innovation Strategies, RIS3