فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نجمه اکبری*، اکرم آیتی صفحات 1-26

    حاجی آقا ازجمله آثار داستانی صادق هدایت، و برشی از زندگی مردی به نام حاجی ابوتراب است که در عین شهرت به نیکوکاری و خیرخواهی در بین اطرافیانش، در باطن فردی حیله گر و منفعت طلب است و ویژگی خساست و مال پرستی او از مرزهای یک احساس گذشته و به یک بیماری هولناک تبدیل شده است. آنچه بررسی احساس خساست از دیدگاه نشانه معناشناسی احساسات را اهمیت می بخشد تکیه بر جنبه بین الاذهانی و تعاملی، یا طبق اصطلاح لاندوفسکی، «سرایتی» این احساس است. بر این اساس، در این پژوهش برآنیم تا با پیروی از نظریات منسجم صاحب نظرانی همچون گرمس و فونتنی، درباره شکل گیری احساسات بشری، خساست را به عنوان نشانه معنا در این داستان تحلیل کنیم و به این پرسش اساسی پاسخ دهیم که چگونه احساس خساست به منزله مدل احساسی فردی و مجرد، احساسی بین الاذهانی است و چگونه خساست حاجی آقا از مرز خصلتی شخصی می گذرد و بعدی اجتماعی پیدا می کند. در این راستا، ابتدا به بررسی چگونگی شکل گیری بعد احساسی گفتمان در این داستان خواهیم پرداخت و سپس نقش بعد اجتماعی را در شکل گیری خساست بررسی خواهیم کرد. در آخر، خواهیم دید که جایگاه خساست در این داستان، تا چه اندازه با الگوهای نظام مند نشانه معنا شناسی عواطف و احساسات مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی عواطف و احساسات، خساست، بعد احساسی گفتمان، حاجی آقا، صادق هدایت
  • ساره زیرک* صفحات 27-51

     گلستان سعدی مجموعه ای از متن های خرد و مستقل (حکایات، جملات قصار و قطعات) را در خود جای داده است. در تحلیل چنین متنی، این پرسش پیش می آید که چگونه می توان این متن چندمتنی را به صورت یک مجموعه معنادار تحلیل کرد؟ بنابراین هدف ما این است که سیر زایشی معنا طی ساخت های گفتمانی متفاوت و نقطه تجمیع معنا در ژرف ساخت نهایی را بررسی کنیم. بر این مبنا، در تحقیق حاضر نشان می دهیم ساخت روایی (در دو سطح خرد و کلان) وظیفه عینیت بخشی به واحدهای معنایی انتزاعی و منطقی را برعهده دارد که در قالب جمله های قصار و به شیوه گزاره های فرازمانی و فرامکانی بیان شده اند. ساخت نحوی بخش غیرروایی (جمله های قصار) جانشینی و انتزاعی است؛ اما ساخت نحوی بخش روایی، هم نشینی و عینی است. انطباق مقوله ای واحدهای معنای این دو سطح در روی مربع معنایی، حرکتی نیمه نمادین و تقابلی از «وضعیت نقصان» به «وضعیت گلستان» را ترسیم می کند. از این رو، گلستان وضعیتی ارزشی است که در پایان سیر زایشی معنا در سطح گفتمان، همه واحدهای معنایی پیشین را در خود جای داده است.

    کلیدواژگان: گلستان سعدی، روایت، سطح خرد، سطح کلان، گفتمان، ارزش
  • آزاده سجادی نسب*، مهوش قویمی صفحات 53-78

     روایت «سیندرلا» بارها و بارها در تحقیقات متعدد بررسی شده؛ اما از دیدگاه کارکرد روایی بر اساس تعامل بین نظام های گفتمانی هوشمند و حسی ادراکی و عاطفی کمتر بدان پرداخته شده است. این تحقیق با بهره گیری از رویکرد نشانه معناشناسی روایی به بررسی تعامل نظام های گفتمانی در روایت «سیندرلا» اثر شارل پرو می پردازد و نشان می دهد فضای ارزشی این روایت بر اساس وضعیتی ساخته می شود که نه کاملا کنشی تجویزی و شناخت محور است و نه کاملا حسی ادراکی و تنش محور؛ بلکه چالش ارزشی بر مبنای تعامل این نظام ها و چرخش بین شناخت و ادراک شکل می گیرد و درنهایت به تولید نظام هایپرآیکونیک (ابرشمایلی) منجر می شود. هدف از این پژوهش مطالعه چگونگی تعامل نظام های گفتمانی کنش محور، تنش محور و شوش محور در قصه «سیندرلا» و تاثیر این تعامل در شکل گیری ارزش از دیدگاه نشانه معناشناسیبه منظور دستیابی به روند تولید معنا و تبیین نظام هایپرآیکونیک به دلیل ورود عنصر کفش و جانشینی مقطعی آن به جای سیندرلاست.

    کلیدواژگان: سیندرلا، شارل پرو، تحلیل روایی، نظام شوشی عاطفی، نظام هایپرآیکونیک
  • علی حسن سهراب نژاد*، عبدالصمد حق نظر صفحات 79-113

    تاریخ بلعمی و تاریخ بیهقی از شاهکارهای دوران نخستین تاریخ نگاری و از نمایندگان سبک نثر مرسل و بینابین ادبیات منثور ایران هستند. درباره این دو اثر تا کنون جداگانه و در زمینه های مختلف، تحقیق و پژوهش های زیادی شده است؛ اما پژوهش هایی که این دو اثر را در یک زمینه خاص مقایسه و تطبیق کنند، اندک هستند. پژوهش حاضر بر آن است تا با نشان دادن نگرش، روش و ویژگی های تاریخ نگاری در تاریخ بیهقی، تاریخ طبری و تاریخ بلعمی، برخی شباهت ها و تفاوت های این دو اثر را که در دوره خود به نوعی روشمند و دارای سبک هستند نشان دهد؛ زیرا با بررسی و مقایسه این دو اثر، می توان به کیفیت و روند سیر و انتقال اصول تاریخ نویسی در آن دوره ها پی برد. برخی از نتایج این پژوهش نشان می دهد که بیهقی تاریخ را جدا از روایت صرف رویدادها می داند و سعی می کند به تحلیل و ریشه یابی وقایع نیز بپردازد. تاریخ او از نظر روش تاریخ نگاری در زمره تاریخ های تحلیلی است؛ اما بلعمی در ترجمه خود، از میان روایات متعدد طبری، تنها روایات موثق و ارجح را بر می گزیند؛ زیرا معتقد است که فراوانی گزارش ها در مورد یک واقعیت نمی تواند دلیل بر صحت آن باشد. معیار بلعمی در این گزینش های خاص، عقلی بودن آن هاست. بلعمی مانند بیهقی، تاریخ را جدا از خرافات و مجموعه ای از واقعیات می داند که باید از طریق راویانی ثقه و امانتدار به آن ها آگاهی پیدا کرد. از دیگر ویژگی های تاریخ نگاری بلعمی، تحلیل و ریشه یابی هایی است که ضمن برخی روایات انجام می دهد و بدین گونه روش تاریخ نگاری او از شیوه روایی طبری، به شیوه ترکیبی تغییر پیدا می کند. در نظر بیهقی، هدف اصلی تاریخ عبرت آموزی است. طبری نیز تاریخ را درس عبرت و منبع معرفت می داند و در نگارش تاریخ خود اهداف مذهبی را دنبال می کند؛ اما بلعمی تا حدودی متاثر از انگیزه های سیاسی و ناسیونالیستی است. حضور مردم و اجتماع در تاریخ طبری (و تاریخ بلعمی) نسبت به تاریخ بیهقی بیشتر است.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، تاریخ طبری، تاریخ بلعمی، تاریخ نگاری، مورخ، روایت
  • محمد علیجانی* صفحات 115-145

    رمان شطرنج با ماشین قیامت یکی از برجسته ترین آثار داستانی دفاع مقدس است که از لحاظ صوری و محتوایی اثری ارزنده به شمار می رود. علت تعالی ادبی و ممتاز بودن این اثر در بین رمان های همسو با گفتمان جنگ، بهره گیری هنرمندانه از اسطوره برای تقویت ظرفیت تفسیرپذیری و افزایش دلالت های معنایی رمان است. در این اثر برخی از دغدغه های همیشگی بشر مانند تقابل خیر و شر، رنج انسان ها و تسلط تقدیر به کمک بازآفرینی هنرمندانه اسطوره های هبوط انسان، اسطوره مرگ عیسی (ع) و اسطوره درگیری پهلوان و اژدها بازتاب داده شده است. به نظر می رسد برخی نمادهای اسطوره ای، خودآگاه و حسابگرانه به داستان وارد شده و برخی نمادها هم به شکلی ناخودآگاه بر بستر روایت رمان نشسته اند. آنچه تمام این نمادهای اسطوره ای را در وحدتی هماهنگ گرد آورده، بازتاب مفهوم اصالت مبارزه  آدمی علیه جبهه شر در برابر موضع انفعالی، به منزله درون مایه داستان است. از این گذشته بهره گیری از نمادهای اسطوره ای ظرفیت تفسیرپذیری اثر را افزایش داده و برداشت های مختلف شخصیت های داستانی از برخی عناصر نمادین اسطوره ای سبب ظهور چندصدایی در رمان شده  و آن را از حالت خشک و تک ساحتی رمان های پیشین جنگ رها ساخته است. نگارنده در این پژوهش روش نقد اسطوره ای را مبتنی بر آراء یونگ و الیاده برای تحلیل و تفسیر شخصیت ها، روایات و سایر عناصر اسطوره ای بازتاب یافته در این رمان به کار برده تا هم قابلیت های دلالت پردازانه آن ها را آشکار کند و هم تاثیر برخی از آن ها را در تقویت چندصدایی رمان روشن سازد.

    کلیدواژگان: اژدها و باران، آفرینش، کهن الگو، نقد اسطوره ای، شطرنج با ماشین قیامت
  • جواد فیروزی*، علی محمد شاهسنی، لاچن علاقی صفحات 147-180

     ادبیات و اساطیر پیوندی ناگسستنی دارند؛ چنان که شاعران معاصر فارسی نیز از اساطیر به شکل های مختلف در شعر خود استفاده کرده اند. در میان برخی از شاعران معاصر جنبه اجتماعی اسطوره پررنگ تر است. شاملو یکی از شاعرانی است که اساطیر غیرایرانی در شعر او نقشی پررنگ دارند. آشنایی وی با روایت و داستان زندگی مسیح از کتاب مقدس مسیحیان، سبب شده است نگاهی متفاوت را وارد شعر فارسی کند. شاملو داستان مسیح را به صورت اسطوره ای در شعر خود استفاده می کند. در مقاله حاضر با بررسی دو شعر «مرد مصلوب» و «مرگ ناصری» که روایت به صلیب کشیده شدن مسیح را بیان می کند سعی بر این است که نشان دهیم چه تغییراتی در ساختار و روایت اسطوره به وجود آمده است و شاملو چگونه با ایجاد تغییرات در اسطوره مفاهیم سیاسی و اجتماعی را مطرح می کند. در مقاله فرض بر این است که شاملو در کنار بازگو کردن داستان اسطوره مسیح، از این اسطوره به منزله ابزاری برای بیان مفاهیمی دیگر نیز استفاده می کند. در مقاله هر بند را با روایت انجیل مقایسه و تغییرات را تحلیل می کنیم. سعی داریم که لایه های دیگر معنایی را بیابیم. شاملو با تغییرات اساسی در بنیان و ساختار اسطوره معانی سیاسی و فلسفی ای همچون اگزیستانسیالیسم سارتر را در دل اسطوره می گنجاند و به نوعی به بازآفرینی اسطوره می پردازد. درنهایت هدف مقاله بیان این مسئله است که اسطوره مسیح به آن صورت که مسیحیان باور دارند در این دو شعر مطرح نیست؛ ازجمله در «مرد مصلوب» طرح عقاید اگزیستانسیالیستی مطرح است و در «مرگ ناصری» وضعیت جامعه و روشنفکران جامعه.

    کلیدواژگان: شاملو، نقد اسطوره شناختی، مسیح، اگزیستانسیالیسم، مرد مصلوب، مرگ ناصری
  • زهره قربانی مادوانی*، سمیه آقابابائی صفحات 181-212

    نوال سعداوی از بزرگ ترین داستان نویسان و رمان نویسان عرب، در مجموعه داستان لحظه صدق و سیمین دانشور نویسنده برجسته معاصر فارسی در مجموعه داستان به کی سلام کنم؟ از تکنیک های روایی بسیاری در راستای اهداف داستان نویسی خود استفاده کرده و از میان ساخت مایه های روایی داستان، به عنصر زمان بیش از هر چیز اهمیت داده اند که تطبیق و تحلیل آن را با نظریه های جدید روایی امکان پذیر می سازد. در میان نظریاتی که برای زمان روایی روایت مطرح شده است، نظریه ژرار ژنت اهمیت بسیاری دارد. او بین زمان تقویمی داستان و زمان روایت تفاوت قایل شد و در نظریه زمان در روایت، گونه های مختلف زمان را را از سه جنبه نظم، تداوم و بسامد بررسی کرد. در این پژوهش تلاش بر این است تا با روش تحلیلی و استقرایی ابتدا نظریه ژنت را توضیح دهیم سپس به تطبیق آن نظریه بر اساس مکتب امریکایی نزد دو نویسنده مذکور بپردازیم تا مشخص شود که این دو نویسنده تا چه اندازه از انواع شگردهای زمانی در روایت های خود بهره جسته اند و چه تفاوت هایی در بررسی عنصر زمان دارند. نتایج حاصل از پژوهش، بیانگر آن است که هر دو نویسنده زن از تکنیک های نظریه زمان همچون بسامد و تداوم در داستان های خود استفاده کرده اند؛ اما زمان پریشی در اثر دانشور نمود بیشتری داشته است و بیشتر از نوع گذشته نگری است و عاملی که نزد هر دو سبب گستردگی زمان و درنگ در روایت شده است، توصیفات دقیق و جزیی و پرداختن به اموری است که در ارتباط دقیق با رخدادهای اصلی داستان نیستند.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، ژرار ژنت، نوال سعداوی، سیمین دانشور، لحظه صدق، به کی سلام کنم، زمان روایی
|
  • Najmeh Akbari *, Akram Ayati Pages 1-26

    Haji-Agha, written by Sadeq Hedayat, tells the story of Haji-Abutorab who is known as a benefactor and philanthropist among his people, but is actually a sly and stingy man inside. His miserliness and materialism is not only a simple attribute but a horrid sickness. What makes the semio-semantic analysis of this feeling significant is the inter-mental or interactional aspects, what Landowski labels the contagious of this feeling. Thus, this study aims to follow figures like Greimas and Fontanill on the formation of human feeling, and analyzes miserliness through a semio-semantic perspective. The study aims to answer how miserliness as a model of individual feeling is an inter-mental one, and how Haji-Agha's miserliness changes from a personal feature to a social one. In this regard, first, the formation of emotion discourse in the story is analyzed, and then, the social aspect of miserliness is discussed. In the end, the concept of miserliness is discussed through the semio-semantic system of feelings.

    Keywords: Semio-semantic of feeling, miserliness, emotional aspect of discourse, Haji-Agha, Sadeq Hedayat
  • Sareh Zirak * Pages 27-51

    Sa'di's Golestan consists of short and independent texts (folktales, sayings, and verses). For the sake of analysis, it could be wondered how such a multi-textual writing could be investigated as a meaningful whole. Thus, the study aims to analyze the generation of meaning through investigating the different discursive structures and the core of meaning in the ultimate deep structure. To this aim, it is argued that the narrative structure (micro and macro) is responsible for the objectification of the abstract and logical units of meaning, expressed through sayings and supra-temporal and supra-spatial statements. The structure of the non-narrative parts (sayings) is substitutional and abstract, while the structure of the narrative parts is collocational and concrete. The overlapping of the semantic units of these two levels shows a semi-symbolic and binary shift from the "depletion condition" to the "Golestan condition". Therefore, Golestan is a value-laden condition, the semantic generation of which, in its discursive level, includes all of the previous semantic levels.

    Keywords: Sa'adi's Golestan, narrative, micro level, macro level, Discourse, Value
  • Azadeh Sajjadinassab *, Mahvash Ghavimi Pages 53-78

    The narrative of Cinderella has been much investigated; however, it has not been analyzed from a narrative perspective based on the intelligent, sensory, and emotion discourse systems. This study aims to analyze the discursive system of Cinderella written by Charles Perrault based on the semio-semantic narrative approach. The results suggest that the value-base context of this narrative is neither thoroughly prescriptive, nor sensory and tensional, but that the value-base challenges occur through the interaction among such systems and the shift in understanding, which ultimately results in a hyper-iconic system. This study aims to investigate the interaction of the agent-based, tension-based, and state-based discursive systems in Cinderella, and figure out the impact of such an interaction on the emergence of the value from a semio-semantic perspective to understand the process of generating meaning and explain the hyper-iconic system due to the role of the shoe and its temporary substitution for Cinderella.

    Keywords: Cinderella, Charles Perrault, Narrative Analysis, state-based, hyper-iconic system
  • Ali Hasan Sohrabnejad *, Abdoulsamad Haghnazar Pages 79-113

    Bal'ami's history and Bayhaqi's history are among the masterpieces of the early histography and examples of smooth and intermediate texts of the Iranian prose literature. There have been several studies on the two pieces; however, few comparative studies of them could be found in the literature. This study, thus, aims to show the attitude, method, and features of histography in Bayhaqi, Tabari, and Bal'ami's histories focusing on the similarities and differences. The comparison of the two works can shed light on the quality and changing process of writing history. The results suggest that Bayhaqi's history tries to analyze and explain the events besides mere narration. His method stands among the analytic histography. But Bal'ami, in his translation, only chooses the reliable narratives from Tabari, because he believes that the repetition of reports on an event does not mean its validity. Bal'ami focuses on rationality as a criterion in such reports. Bal'ami and Bayhaqi consider history different from superstition and focus on the realities which are reported by credible narrators. Some of the other features of Bal'ami's histography is to analyze and find the causes through his narration, thus, this histography is different from that of the Tabari. Bayhaqi believes that the aim of history is to learn a lesson. Tabari, also, believes in learning from history and pursues religious goals in his history writing as well. But Bal'ami is influenced by political and nationalist motivations. People and society play a more dominant role in Tabari's (and Bal'ami) histories in comparison with Bayhaqi's.

    Keywords: Bayhaqi's history, Tabari's history, Bal'ami's history, histography, historian, narrative
  • Mohammad Alijani * Pages 115-145

    Playing Chess with the Resurrection Machine is one of the eminent stories on the holy defense (Iran-Iraq war), which carries much structural and conceptual significance. Its literary significance among the novels in line with the discourse of war is due to its artistic use of myths to increase the interpretability and layers of meaning in the novel. In this novel, some of the constant issues of human beings such as good and bad, human suffering, and the control of destiny have been represented through recreating the myth of the fall of man, Jesus's death, and the fight between the hero and the dragon. It seems that some of the mythological symbols are embedded consciously and purposefully, while some others are involved subconsciously in the narrative. What brings all of the symbolic myths together is the human's fight against bad as opposed to being passive in the theme of the story. Moreover, the use of symbolic myths has increased the novel's interpretability. The interpretation of the characters regarding some of the symbolic myths has brought about a contrapuntal feature to the novel and has made a change in comparison with the previous routine war novels. The study borrows the method of critical mythology from Jung and Eliade in order to analyze and interpret characters, narratives, and other components of the myths represented in the novel, so that its explanatory and contrapuntal powers increase.

    Keywords: Dragon, rain, creation, ancient pattern, critical mythology, Playing Chess with the Resurrection Machine
  • Javad Firoozi *, Ali Mohammad Shahsani, Lachen Alaghi Pages 147-180

     Literature and mythology are closely interwoven; as contemporary Farsi poets have employed myths variously in their poems. Yet, in some, the social aspects of myths are more significant, an example of which is Shamlou who has used non-Iranian myths in his poems. His knowledge of the narrative on Jesus in the Christian Holy book has provided a different understanding in Farsi poetry. He has used the story of Jesus mythological. In this study, two poems, The Crucified Man and The Death of Nazareth, narrating the crucifixion of Jesus, are investigated. The change of structures and the narrative of myth are analyzed. It is also aimed to figure out how Shamlou has expressed the social and political issues through making changes in the myths. It is assumed that Shamlou has not only narrated the myth of Jesus, but also has employed it as a means of expressing other concepts. In this regard, each verse is compared and analyzed with the narration of Bible to find other layers of meaning. Shamlou has included political and philosophical meanings such as Sartre's existentialism in the myths through changes in the basis and structure of the myths. In other words, he has recreated the myths. It is found that the myth of Jesus is not realized in the poems as understood by the Christians for The Crucified Man expresses existentialism and The Death of Nazareth expresses the condition of the society and its intellectuals.

    Keywords: Shamlou, mythological criticism, Jesus, existentialism, The Crucified Man, The Death of Nazareth
  • Zohreh Ghorbanimadavani *, Somayyeh Aghababaii Pages 181-212

     The Moment of Honesty, written by Naval Sa'davi, one of the prominent Arab writers, and To Whom Should I Say Hello?, written by Simin Daneshvar, one of the great contemporary Persian writers, have employed narrative techniques to their aim. They have paid much attention to the element of time which makes the analysis of their work plausible through the recent theories of time, in particularly Gerard Genette's. Genette distinguishes the calendar time from the narrative time. In his theory of narrative time, he categorizes time to three aspects of order, continuity, and frequency. In this study, first, it is aimed to analyze Genette's theory through an analytic-inductive method. Then, the two stories are analyzed to understand that to what extent they have used the techniques of time in their narrative and how they differ on that. The results show that both female writers have employed the techniques of frequency and continuity. However, anachronism is more significant in Daneshvar's story, bearing more on flashback. Moreover, the extension of time and pauses in the narrative is due to the detail description of events which are not much related to the main events of the story.

    Keywords: Narratology_Gerard Genette_Naval Sa'davi_Simin Daneshvar_The Moment of Honesty_To Whom Should I Say Hello_narrative time