فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 38 (بهار 1399)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 38 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مجید رمضانی آرانی، محسن محمدیان ساروی* صفحات 7-33

    نارضایتی اجتماعی از جمله مهم ترین اولویت های امنیتی برای مراجع تصمیم گیر حاکمیتی و دستگاه های اجرایی است. چه اینکه شناسایی عوامل موثر بر بروز نارضایتی به نحو وثیقی می تواند در مدیریت این چالش و جلوگیری قرار گرفتن نارضایتی اجتماعی بر بسترهای سیاسی و بازیگران خارجی موثر باشد. در این میان یکی از عمده ترین ریشه های بروز نارضایتی را می توان در حوزه اقتصاد و معیشت مشاهده نمود. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش؛ شناسایی و اولویت بندی عوامل اقتصادی موثر بر بروز نارضایتی اجتماعی هست. این پژوهش به لحاظ طبقه بندی برمبنای هدف، کاربردی است و به لحاظ طبقه بندی برمبنای روش یک تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق برای بررسی عوامل اقتصادی موثر بر نارضایتی را شهروندان تهرانی تشکیل می دهند. نمونه گیری این پژوهش از روش تصادفی ساده (در دسترس) و حداقل حجم نمونه موردنیاز با توجه به فرمول کوکران برابر 384 نفر محاسبه شده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه های استاندارد بوده که روایی آن ها از طریق روایی صوری و محتوایی و پایایی آن ها نیز از طریق ضریب آلفای کرون باخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار spss و Smart-PLS مورد تحلیل قرار گرفتند و با کمک مدل سازی معادلات ساختاری فرضیه های تحقیق بررسی شدند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد؛ عوامل اقتصادی نامطلوب از قبیل بیکاری، رکود، تورم، فقر، افزایش شکاف طبقاتی، کاهش ارزش پول ملی و رانت بر بروز نارضایتی اجتماعی در شهر تهران تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: نارضایتی، نارضایتی اجتماعی، عوامل اقتصادی، مدیریت
  • امین پاشایی هولاسو، حسین دهقانی پوده*، ابوطالب شفقت، ناصر پورصادق صفحات 35-64
    نوآوری چابک یک روش تدریجی مدیریت طرح و فعالیت های مهندسی، فناوری اطلاعات و دیگر زمینه های کسب و کار است که هدف آن توسعه محصول یا خدمات جدید در یک شیوه بسیار انعطاف پذیرو تعاملی است. پژوهش حاضر با اذعان به موارد فوق درصدد شناسایی و ارایه چارچوب مولفه های نوآوری چابک در سازمان های صنعتی دفاعی می باشد و تلاش می کند به این پرسش اصلی که برای نوآوری چابک سازمان های صنعتی دفاعی چه عوامل و معیارهایی می تواند مثمرثمر باشد، پاسخ دهد. این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته و برای استخراج مولفه های اولیه از دو روش مطالعه کتابخانه ای گسترده و فن دلفی با استفاده از 10 نفر از خبرگان بهره گرفته شد. در نهایت تعداد 31 مولفه در سه بعد دسته بندی شدند و به منظور بررسی روایی سازه ای مدل ارایه شده از نرم افزار لیزرل بهره گرفته شد. جامعه آماری مشتمل بر 220 نفر که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. عمده ترین نتایج پژوهش به این قرار است: برای دستیابی به نوآوری چابکی در سازمان های صنعتی دفاعی باید به ابعاد سازمانی (16 مولفه)، راهبردی (7 مولفه) و صنعتی (8 مولفه) توجه نمود.
    کلیدواژگان: نوآوری، چابکی، نوآوری چابک، سازمان های صنعتی دفاعی
  • علیرضا صالحی*، حسین ابراهیم آبادی، رضا کلاهی صفحات 65-83
    مقوله آموزش عالی و تاثیر پدیده جهانی شدن بر آن، تا کنون موضوع پژوهش های بسیاری بوده است. به طورکلی دست یافتن به فهم و درکی عمیق از موضوع جهانی شدن دانشگاه و نظام آموزشی، باید شناخت متقنی از مقوله ی جهان شدن و به ویژه جهانی شدن فرهنگ در ذهن داشت. از این رو، پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به بررسی تاثیرات جهانی شدن بر آموزش عالی در ایران پرداخته است. در این مقاله، ابتدا شاخص های پژوهش از دل ادبیات تحقیق استخراج شده و با 15 نفر از خبرگان آگاه و متخصص و یا دارای تجربه ی تحصیل و تدریس در این حوزه در میان گذاشته شده اند. پس از  آنکه شاخص ها نهایی شدند، پرسشنامه محقق ساخته به خبرگان مذکور ارایه شده تا روایی و پایایی آن به دست آید. سپس، تجزیه وتحلیل آماری بر اساس آزمون های تی تک متغیره، رگرسیون و... انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی واقع در سطح شهر تهران بوده که عبارت اند از: دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه سوره، دانشگاه علم و فرهنگ، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، دانشگاه شاهد، دانشگاه علامه طباطبایی و همچنین، واحدهای تهران شمال، تهران شرق، تهران جنوب و تهران غرب دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. در این پژوهش، تعداد 400 پرسشنامه توزیع شده است که در نهایت، 384 پرسشنامه قابل تحلیل گردآوری شده است، بدین معنا که اعضای مورد مطالعه پژوهش حاضر نیز 384 نفر از دانشجویان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی بوده که پرسشنامه ها بر آن اساس توزیع شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، بین المللی شدن، آموزش عالی
  • حمیدرضا فرتوک زاده، سیامک طهماسبی*، حسین اصلی پور، علیرضا بوشهری، غلامرضا توکلی صفحات 85-111
    سازمان صنایع دریایی مانند سایر سازمان های صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران برای رشد و توسعه قابلیت های خود عمدتا از الگوهای رایج در سازمان ها و بنگاه های تجاری استفاده کرده است. با وجود موفقیت های نسبی به دست آمده در بکارگیری آنها، به دلیل شرایط خاص حاکم بر این سازمان ها، نیاز به متناسب سازی الگوها و طراحی الگوهای اختصاصی در سازمان های یادشده مطرح بوده و تلاش هایی هم در این خصوص انجام شده است. این پژوهش با هدف ارایه مدل ارتقا یافته «الگوی فرآیندی تدوین راهبرد» تدوین شده است. روش مورد استفاده در مقاله «مدل سازی تفسیری- ساختاری» است. الگوی مورد نظر پس از طراحی، با استفاده از نظر خبرگان به تایید رسید. خردمایه اصلی این الگو «قابلیت ها» بوده و در این راستا از رویکرد آینده پژوهی و نیز پیاده سازی مراحل روش شبکه جهانی کسب و کار برای مدیریت عدم قطعیت فضای پیش روی سازمان صنایع دریایی بهره گرفته شده است. در نهایت برای اینکه الگو فقط در حالت انتزاعی باقی نماند، در سازمان صنایع دریایی اجرا شده و راهبردهای آن سازمان جهت توسعه و رشد قابلیت های فناورانه استخراج گردید.
    کلیدواژگان: راهبرد، سناریونگاری، قابلیت ها، سازمان صنایع دریایی، صنایع دفاعی
  • محمدخلیل صالحی، احمد رضایی* صفحات 113-138

    یکی از اساسی ترین الزامات ارتقاء اثربخشی برنامه های پیشگیری از جرم در هر کشوری، طراحی الگوی بهینه برای برنامه ریزی و ساماندهی اقدامات پیشگیرانه است. علیرغم همه تلاش های صورت گرفته در این زمینه، الگوهای مرسوم (جزیی نگر) برنامه ریزی پیشگیری به علت داشتن ضعف های متعدد کارآیی چندانی ندارند. در این پژوهش که از نظر هدف کاربردی و از حیث روش اسنادی و ابزار گردآوری اطلاعات آن فیش برداری است، تلاش می گردد در خلال مقایسه الگوی راهبردی با الگوهای جزیی نگر برنامه ریزی پیشگیری از جرم، خلاهای موجود در الگوهای جزیی نگر شناسایی و از این رهگذر مزیت بکارگیری الگوی راهبردی نسبت به الگوهای جزیی نگر مشخص گردد.  نتایج پژوهش نشان می دهد، الگو های جزیی نگر عموما به دلیل ساده انگاری مفهوم جرم و پیشگیری، عدم توجه به ارتقاء دانش کنشگران پیشگیری، عدم شفافیت در فرآیند اجرا، عدم توجه به جهت گیری استراتژیک، عدم ارزیابی محیط سازمان های متولی، توجه صرف به راهبردهای ناظر بر حذف جرم و در برخی موارد نداشتن جنبه کاربردی، توفیق چندانی در پیشگیری از جرم نداشته اند و تلاش های صورت گرفته جهت ارتقاء اثربخشی برنامه های پیشگیری را به شکست کشانده اند. به عکس، الگوی راهبردی برنامه ریزی پیشگیری از جرم به دلیل ارایه تصویری کلان از فرآیند پیشگیری، توجه به جهت گیری استراتژیک، توجه توامان به محیط و جرم، توجه به سیاست های کلی و نیز نحوه تعیین و انتخاب راهبردها در مقایسه با الگوهای جزیی نگر از کارآمدی به مراتب بیشتری برخوردار می باشد. استفاده از این الگو با درنظر گرفتن شرایط بومی، می تواند برنامه های پیشگیری از جرم در ایران را با توفیق بیشتری نسبت به وضعیت موجود روبرو سازد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، برنامه ریزی پیشگیری از جرم، برنامه ریزی راهبردی، الگوی سارا، الگوی5Is
  • محمد مهدی نژاد نوری*، قاسم نرگسی، محمد صدری، حجت الله حاج حسینی صفحات 139-171

    امروزه حقوق مالکیت فکری به یکی از مهمترین عوامل رشد اقتصادی  پایدار کشورها  تبدیل شده و مدلهای مختلفی برای ارزیابی و مقایسه نظام ملی حقوق مالکیت فکری کشورها وجود دارد. بر اساس گزارش 2018 شاخص بین المللی حقوق مالکیت، محاسبه شده برای 125 کشور، ایران رتبه 91 جهان و رتبه 15 منطقه منا را کسب کرده است. مقاله حاضر تلاش دارد ضمن بررسی آخرین مدل های ارزیابی نظام حقوق مالکیت فکری کشورها و نهادهای بین المللی ذیربط، مولفه ها و شاخص های متناطر بعد ارزیابی از" الگوی نظام حقوق دارایی های فکری ایران" را ارایه دهد. با مطالعه نظام مند و عمیق ادبیات نظری، ابعاد ، مولفه ها و شاخص های متناظر نظام احصاء، چارچوبی مفهومی از ابعاد توسعه و پرسشنامه تنظیم و به خبرگان ارایه و پاسخ های واصله تجزیه و تحلیل و ابعاد اصلی نظام شناسایی شدند. برای تعیین رابطه بین ابعاد به تصویر کشیدن قدرت نفوذ و میزان وابستگی ابعاد، سطح بندی و رفع ناسازگاری های محتوایی عوامل با برگزاری پانل خبرگان، از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری  بهره گرفته شد. مولفه ها و شاخص های نهایی متناظر هر بعد توسط خبرگان تایید گردید. یافته های تحقیق نشان می دهدکه بعد ارزیابی عملکرد و معیارهای مرتبط درخوشه ی وابسته الگوی نظام حقوق مالکیت فکری و مشتمل بر ده مولفه و هشتاد شاخص است.

    کلیدواژگان: شاخص، ارزیابی، نظام حقوق مالکیت فکری
  • صالح امیری*، مریم سعیدی شاهسواری، هدیه غلامرضایی آزاد، محمد قربانزاده صفحات 173-199

    راهبرد حقوقی - نظامی شهرک سازی اسراییل در مناطق اشغالی فلسطین که از ابتدای تاسیس این رژیم جعلی تا کنون استمرار داشته است؛یکی از جنبه های فاحش نقض حقوق بین الملل کیفری تلقی می شود. در این پژوهش نویسندگان به دنبال آن هستند تا با استناد به  ماده 49 کنوانسیون چهار ژنو (1949) و قواعد لاهه 1907 و هم چنین ماده هشت اساسنامه دیوان بین الملل کیفری ، اسناد سازمان ملل متحد مانند قطعنامه های 465 ، 2334 (دسامبر 2016) شورای امنیت ملل متحد مبنی بر ممنوعیت شهرک سازی و انتقال جمعیت غیرنظامی رژیم صهیونیستی به اراضی اشغالی فلسطین و  رویه قضایی بین المللی و داخلی تعیین نمایند که آیا دکترین حقوقی رژیم صهیونیستی راجع به شهرک سازی اراضی اشغالی فلسطین با توجه به موازین حقوق بین المللی کیفری ؛ منطبق می باشد ؟نتیجه تحقیق حاضر بدین صورت می باشد که رژیم صهیونیستی با ارتکاب جنایاتی هم چون تخریب مساکن و منع دسترسی فلسطینیان به منابع طبیعی شان،محرومیت شدید از حقوق اجتماعی و فردی و انتقال جمعیت غیرنظامی خود به سرزمین های اشغالی فلسطین مرتکب جنایات جنگی بر اساس ماده 8 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری شده است. با این حال،دیوان بین الملل کیفری در اعمال صلاحیت خود با چالش هایی هم چون اعمال صلاحیت سرزمینی،محدود سازی دیوان به اعمال صلاحیت خویش پس از 13 ژوین 2014 و نحوه ی اجرای بازرسی ها مواجه می باشد.

    کلیدواژگان: شهرک سازی، رژیم صهیونیستی، اراضی اشغالی، حقوق بین الملل بشردوستانه، دیوان بین الملل کیفری
  • محمدحسن مسلمی*، علی اکبر ربیع نتاج، سید محسن موسوی صفحات 201-228

    تهدید نرم یکی از شیوه های کارآمد و اثرگذاری است که دشمنان برای نفوذ و آسیب رساندن به سایر جوامع به ویژه جمهوری اسلامی ایران از آن استفاده می کنند و شامل حوزه های مختلفی است که مهم ترین آن، حوزه فرهنگی است. در این پژوهش، بعد «تخریب شخصیت و الگوهای دینی» بدوا یکی از ابعاد مفروض تهدید نرم فرهنگی انگاشته شده و تلاش گردیده است که مولفه های آن را از منظر قرآن کریم و سیره نبوی، بررسی و احصاء شود. نوع تحقیق، کاربردی-توسعه ای و ابزار گرداوری داده ها کتابخانه ای است و جامعه آماری پژوهش هم به صورت تمام شمار به تعداد 26 نفر صاحب نظر انتخاب شده اند. بر این اساس، کوشش گردید با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر نظریه داده بنیاد و به دو شیوه کیفی و کمی، طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مولفه های مرتبط شناسایی و مورد تحلیل واقع گردد. یافته های تحقیق نشان می دهد که تهدیدات نرم فرهنگی در بعد موردنظر، ریشه درونی داشته و علیه مرجع امنیت اسلامی؛ یعنی نظام الهی، مردم و رهبری کاربرد دارند و مولفه های آن ازجمله «تحقیر مکتب و پیروان آن»، «جدال و دشمنی با نظام دینی»، «تحقیر و تضعیف شخصیت های دینی» و «تضعیف رهبری» می باشد که به همراه آن، تعداد 70 مفهوم نیز شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: تهدید، تهدید نرم فرهنگی، قرآن کریم، سیره نبوی، تخریب شخصیت
  • الله مراد سیف، مرتضی عزتی، نبی الله دهقان، حمید محمد میرزایی* صفحات 229-257

    در دهه عدالت و پیشرفت، رهبر معظم انقلاب اسلامی به دکترین جهاد اقتصادی، مدیریت و روحیه جهادی و سیاست اقتصاد مقاومتی توجه خاص نموده است. هدف از این پژوهش کاربرد روش ساختاری تفسیری و طبقه بندی و بررسی روابط مولفه‎های به دست آمده از نتایج تحلیل محتوای کیفی و تحلیل گفتمان بیانات ولایت فقیه در موضوع جهاد اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است و اینکه کدام یک اثرگذارتر و کدام یک اثرپذیرتر می‎باشند. رویکرد این تحقیق کیفی و ماهیت آن کاربردی است. در این پژوهش ابتدا تعاریف جهاد اقتصادی، گفتمان ولایت فقیه و نظریه جهاد اقتصادی از منظر ولایت فقیه و پیشینه موضوعات مشابه ارایه شده و همچنین روش ساختاری تفسیری در تبیین تحلیل‎های محتوی و گفتمان معرفی شده است. در ادامه نتایج تحلیل محتوای کیفی و تحلیل گفتمان بیانات امام خمینی (ره) و امام خامنه‎ای دام ظله العالی به تفکیک در موضوع جهاد اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی ارایه گردیده و مولفه‎های استخراج شده با استفاده از روش ساختاری تفسیری، ماتریس‎های خودتعاملی ساختاری، دسترسی پذیری، سازگار شده و تحلیل MICMAC [1] ارایه گردیده و در نهایت طبقات و ارتباط بین مولفه‎ها شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: مدل ساختاری تفسیری، تحلیل گفتمان، جهاد اقتصادی، اقتصاد مقاومتی
  • عباسعلی کدخدایی، سید جواد امینی، سیامک ره پیک، عباس کعبی، محمدرضا میرشمسی* صفحات 259-280

    شورای نگهبان به عنوان یک نهاد انقلابی و کارآمد نظام از بدو تاسیس تاکنون موردحمایت و هدایت امامین انقلاب اسلامی بوده و سه ماموریت عمده  و حیاتی نظارت بر قانون گذاری، تفسیر قانون اساسی و نظارت بر انتخابات (قانون اساسی) را عهده دار است. این کار ویژه ها در کنار وظایف خرد دیگر، شورا را به نهادی بس مهم و راهبردی تبدیل ساخته که از یک سو ضامن مشروعیت قوانین مصوب و از سوی دیگر نگهبان و مفسر قانون اساسی و با نظارت بر انتخابات سه گانه و همه پرسی مصرح در قانون اساسی ضامن جمهوریت و مرد سالاری دینی در کشور باشد. نوع تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی - توسعه ای و ازنظر جهت گیری پژوهشی راهبردی و روش تحقیق آمیخته است. در این پژوهش الگوی اداره امور بر اساس گفتمان امامین انقلاب، با احصاء مقولات و ابعاد در سطح ارکان جهت ساز (اهداف، دکترین، سیاست ها) و محورهای شش گانه مدیریت راهبردی (برنامه ریزی، سازمان دهی، هدایت، هماهنگی، پیاده سازی و اجرا و کنترل) طراحی گردید تا به نوعی موجب بهینه سازی اداره امور و ارتقاء جایگاه این نهاد انقلابی فراهم شود.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، گفتمان امامین انقلاب، الگوی راهبردی، ارکان جهت ساز، اداره امور
  • هادی نهادی*، زهرا دهنوی، سید محمد حسینی صفحات 281-301

    بوروکرات های سطح خیابان، نقش مهمی در ارایه خدمات عمومی و دولتی به شهروندان دارند و بررسی جایگاه آنها توسط محققان نشان از اهمیت بسیار بالا در اجرای خط مشی گذاری عمومی و رضایت شهروندان دارد. بوروکرات های سطح خیابان، به دلیل نزدیک بودن به سطح عمومی جامعه و خدمت رسانی مستقیم در خط مقدم سازمان های دولتی، پیش و بیش از هر مسیول دیگری با شهروندان ارتباط دارند و همین ارتباطات نزدیک و تنگاتنگ، به دلیل تنوع در خواسته ها، سخت بودن شرایط کاری و بعضا به دلایل دیگر منجر به بروز واکنش های مختلف از جمله خشم سازمانی می شود. در پژوهش حاضر تلاش شد علل بروز خشم و مدل شکل گیری آن از طریق مصاحبه با بوروکرات های سطح خیابان در سازمان تعاون روستایی در استان قم در امر اجرای سیاستها، خط مشی ها و قوانین و مقررات شناسایی شود و عوامل ایجادکننده ی خشم، شناسایی و بصورت یک مدل ارتباطی طراحی شود. از همین رو مصاحبه با 12 نفر از کارکنان بخش میدانی و صفی سازمان تعاون روستایی استان قم به عنوان بوروکرات های سطح خیابان صورت گرفت. سپس نتایج به دست آمده از مصاحبه، طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، منجر به طراحی چارچوبی شد که زمینه های مختلف سازمانی، قانونی، شخصی و زمینه های مرتبط با شهروندان ممکن است منجر به بروز خشم در بین خیابان سالارها شود. در پایان نیز بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهاداتی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: خشم سازمانی، بوروکرات های سطح خیابان، علل خشم سازمانی، سازمان تعاونی روستایی
  • ابراهیم لطفیان کریم*، کاظم بصیرتی، نعمت الله قاسمی صفحات 303-332

    در این مطالعه با هدف بررسی اهمیت فعالیت های پدافند غیرعامل در حوزه لجستیکی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در مورد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مورد تحلیل و بررسی قرار داده شده است. لذا روش این پژوهش، زمینه یابی است و جامعه آماری آن شامل جمعی از صاحب نظران سطوح مدیریت سازمانی و راهبردی آماد و پشتیبانی سپاه و ناجا و آجا و ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع با ویژگی های موردنظر [1] می باشد که با بهره مندی از خرد جمعی با رویکرد اقتصاد مقاومتی جمعا حدود 200 نفر می باشند. عوامل محیطی با استفاده از ماتریس مقایسه زوجی، به تفکیک اولویت بندی می گردند. حجم نمونه تحقیق حاضر با 5% خطا، 95% اطمینان و 08/0 درصد خطای قابل تحمل در اندازه گیری، 86 نفر می باشد که به منظور دقت بالاتر و حصول اطمینان بیشتر حجم نمونه تحقیق 90 نفر در نظر گرفته می شود در ادامه، وضعیت موجود با وضعیت مطلوب مقایسه می گردد و ضمن تعیین درصد تخصیص امکانات، تدوین راهبردهای پدافند غیرعامل مربوطه انجام می گردد. سپس با استفاده از روش TOPSIS اولویت بندی راهبردها صورت می گیرد و در نهایت راهبردهای مناسب پدافند غیر عامل با رویکرد اقتصاد مقاومتی ارایه می گردد. این تحقیق، نشان داده که با بهره گیری از ارکان مهم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی می توان به راهبردهای جدیدی در پدافند غیر عامل در حوزه لجستیکی در برابر تهدیدات دست یافت که تا پیش از این دستیابی به آن ها دشوار بوده است و در آینده ای نزدیک می تواند گره گشای برخی از مشکلات موجود در حوزه لجستیکی پدافند غیرعامل باشند.

    کلیدواژگان: راهبرد، تهدید، پدافند غیرعامل، لجستیک، اقتصاد مقاومتی
  • ابراهیم متقی، روح الله ملکی عزین آبادی* صفحات 333-359

    یکی از موضوعات اصلی در مورد راهبرد بازدارندگی، عقلانیت و منطقی بودن دشمنان است که به عنوان یک نظریه و راهبرد، از دیرباز وجود داشته، ولی در نظام بین المللی معاصر ابعاد جدیدی به خود گرفته است. در راهبرد بازدارندگی، منطقی بودن دشمنان مفروض گرفته شده است بنابراین، اگر دشمنان منطقی نباشند، بازدارندگی غیرممکن خواهد بود. درواقع، اگر دشمنان منطقی نباشند، هیچ کدام از راهبردهای بازدارندگی کارساز و ممکن نخواهند بود. بنابراین سوال اصلی پژوهش حاضر آن است که درک متفاوت کنشگران بین المللی از منطق و عقلانیت چه تاثیری بر راهبرد بازدارندگی- به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های کشورهای جهان- خواهد داشت؟ این مقاله، با هدف پاسخ به این سوال، با مفروض گرفتن پیچیده شدن راهبرد بازدارندگی در عصر کنونی و در چارچوب نظریه سازه انگاری در تلاش برای اثبات این فرضیه است که «در راهبرد بازدارندگی پیچیده، از یک سو، به هر میزان که دانش جمعی مشترک و ویژگی های ساختاری مشابه، میان کنشگران، متقارن تر باشد، روابط نیز خطی تر خواهند بود و احتمال کارکرد مطلوب راهبرد بازدارندگی افزایش می یابد؛ از سوی دیگر، هر چه اجزای مختلف ساختار اجتماعی بازدارندگی تقارن کمتری داشته باشند و کنشگران بیشتری در آن دخیل باشند، احتمال تبدیل راهبرد بازدارندگی به سیستم خود مخرب، افتادن در دام بازدارندگی و مواجه شدن با چالش امنیتی بیشتر می شود». این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در راستای اثبات این فرضیه گام برمی دارد.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، بازدارندگی پیچیده، سازه انگاری، هویت، دانش جمعی
  • هوشمند مهدوی*، امیدعلی عادلی صفحات 361-377
    در تلاش برای تامین امنیت ملی در کشورهای مختلف، بخش بزرگی از درآمدهای دولتی صرف هزینه های نظامی می شود. طی سال های اخیر، هزینه های نظامی در کشورهای حاشیه خلیج فارس به دلیل موقعیت خاص آن در تامین انرژی دنیا، افزایش تهدیدات تروریستی در آسیای غربی و رقابت بین کشورها افزایش یافته است. هدف این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر هزینه های نظامی در کشورهای حاشیه خلیج فارس طی دوره زمانی 2017-1990 با روش GMM است. روش تحقیق کمی و علی و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که یک رقابت تسلیحاتی بین کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد. به عبارتی بین هزینه های نظامی سایر کشورها با یک کشور خاص رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. سایر نتایج نیز بیان گر تاثیر مثبت، جمعیت، درآمد نفتی، تجارت خارجی، مخارج دولت و رشد تولید ناخالص داخلی بر هزینه های دفاعی است. اثر مخارج غیرنظامی بر مخارج نظامی منفی و معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: هزینه نظامی، روش GMM، خلیج فارس، تابع تقاضا
|
  • Majid Ramezani Arani, Mohsen Mohammadin Saravi * Pages 7-33

    Social discontent is one of the most important security priorities for government decision-makers and enforcement agencies. Identifying the factors that contribute to dissatisfaction can be effective in managing this challenge and preventing social dissatisfaction with political actors and external actors. One of the major causes of discontent can be found in the area of economics and livelihood. The main purpose of this research is to prioritize the economic factors that influence social discontent. This research is applied in terms of purpose-based categorization and is a descriptive survey research in terms of categorization. The statistical population of this research is citizens of Tehrani. The sampling method is simple random sampling. The minimum sample size required is 384 according to Cochran's formula. Data were collected using standard questionnaires whose validity was confirmed by face and content validity and Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. The collected data were analyzed by SPSS software and Smart-PLS software and analyzed using structural equation modeling. The results showed that undesirable economic factors such as unemployment, recession, inflation, poverty, increasing class gap, depreciation of national currency and rent have an impact on social discontent in Tehran.

    Keywords: dissatisfaction, social dissatisfaction, management, Economic
  • Amin Pashaei, Hossein Dehghnipodeh *, Abotaleb Shafaghat, Naser Poursadeq Pages 35-64
    Agile innovation is a gradual way of managing design and engineering activities, information technology and other business areas that aim to develop new products or services in a highly flexible and interactive way. The present study, by acknowledging the above, seeks to identify and present the framework of agile innovation components in defense industrial organizations and seeks to answer the main question that can be useful for the agile innovation of industrial defense organizations. This study was conducted using descriptive-survey method and using 10 experts to extract the basic components of two methods of extensive library research and Delphi technique. Finally, 31 items were categorized into three dimensions. To evaluate the validity of the model, the Level software was used. A statistical society of 220 people who were purposefully selected responded to the questionnaire questions. The main results of the research are as follows: In order to achieve agility innovation in industrial defense organizations, organizational dimensions (16 components), strategic (7 components) and industrial (8 components) should be considered.
    Keywords: Innovation, agility, agile innovation, industrial defense organizations
  • Alireza Salehi *, Hosein Ebrahim Abadi, Reza Kolahi Pages 65-83
    The topic of higher education and the impact of the phenomenon of globalization on it, so far, has been the subject of many studies. Generally speaking, a deep understanding of the topic of globalization of the university and the educational system should inevitably have a clear understanding of the issue of globalization and, in particular, globalization of culture. Therefore, the present study is of a practical nature and studies the effects of globalization on higher education in Iran.   In this paper, firstly, research indicators have been extracted from the research literature and have been shared with 15 knowledgeable and expert experts or experienced education and teaching in this field. After the indicators were finalized, a researcher-made questionnaire was presented to the experts in order to prove its validity and reliability. Then, statistical analysis was performed based on single-variable t-tests, regression, and so on.   The statistical population of this research is universities and higher education centers located in Tehran city which are: Tarbiat Modares University, Kharazmi University, Tehran University, Shahid Beheshti University, Iran University of Science and Technology, K. N. Toosi University of Technology, Sharif University of Technology, Amirkabir University of Technology, Soore University, University of Science and Culture, Malek-Ashtar University of Technology, Shahid Rajaee Teacher Training University, Allameh Tabataba'i University, as well as units of Tehran North, Tehran East, Tehran South and Tehran West Islamic Azad University. In this study, 400 questionnaires were distributed. Finally, 384 questionnaires were analyzed. This means that 384 students from universities and higher education institutions were distributed in this study. The questionnaire was distributed on the basis of this study.
    Keywords: Globalization, Internationalization, Higher Education
  • Hamidreza Fartokzadeh, Siamak Tahmasebi *, Hosein Aslipour, Alireza Boshehri, Gholamreza Tavakoli Pages 85-111
    As one of the different industrial organizations of the Islamic Republic of Iran, Marine Industry Organization (MIO) has been using the most common patterns in organizations and businesses to develop their capabilities. Due to the specific conditions of these organizations, despite some successes, they need to customize the mentioned organizational patterns in the regard of which, some efforts have been made. In the same vein, this research is aimed to present an improved model for the procedural pattern of strategy formation in MIO. To that end, the research applies Interpretative-Structural Modeling (ISM) as the method. By this method, the pattern is designed and then is approved upon experts’ opinions. The basic approach for this pattern is "capabilities" and also, it has been used through futures studies approaches, in particular "scenario analysis" to manage the uncertainty of the future environment of MIO. Finally, to avoid abstract approach, it has been implemented in MIO and its strategies for technological capabilities development are extracted.
    Keywords: strategy, Scenario, capability, Marine Industry Organization (MIO), defense industries
  • MohammadKhalil Salehi, Ahmad Rezaei * Pages 113-138

    One of the most fundamental requirements for improving the effectiveness of crime prevention programs in any country is the design of an optimal model for planning and organizing preventive measures. Despite all the efforts made in this regard, common patterns (micro-based) of prevention planning do not have much to do with many weaknesses. In the study, during the comparison of the strategic model with the micro-based of crime prevention planning, attempted to identify the gaps in the micro-based patterns and thus the advantage of the strategic model towards the micro-based patterns .This research is Practical in terms of the purpose and the documentary in terms of method and the means of collecting information is taking notes. The results show that micro-based patterns have not made much progress, and failed efforts to improve the effectiveness of prevention programs, due to crime simplification and prevention, lack of attention to the promotion of knowledge of preventive actors, lack of transparency in the implementation process, lack of attention to strategic orientation and environmental organizations, paying particular attention to crime elimination strategies and, in some cases, not having functional aspect. In contrast, the strategic model is more efficiency, due to the presentation of a large picture of the prevention process, attention to strategic orientation, general policies, attention to together environment and crime, as well as how to determine and select strategies. Using this model can make crime prevention programs in Iran more successful than the present situation.

    Keywords: Crime Prevention, Crime prevention planning, Strategic Planning, SARA, 5Is
  • Mohammad Mahdinezhad Noori *, Qasem Nargesi, Mohammad Sadri, Hojatollah Haj Husseini Pages 139-171

    Today IPR have become one of the most important factors in the country's sustainable economic growth and there are various models for assessing and comparing the national system of IPR in countries. Iran ranked 91th out of 125 countries, according to 2018 IPRI[1] report and was placed 15th from among countries in the MENA region[2]. This paper attempts to review the latest IPR assessment models used by countries and relevant international institutions, and present the corresponding components and indicators of the assessment dimension of the National IPR System of Iran. By systematic study, dimensions, and corresponding components and indicators of the system compiled, A conceptual framework was developed, a Questionnaire has been adopted to collect data and the qualitative data analysis pertains to fifteen dimensions (corresponding components and indicators), identified through our collaboration with the experts. In order to determine the relationship between dimensions and to depict the driving Power and Dependence of dimensions, leveling and eliminating the content inconsistencies of the factors by the experts, an ISM approach was used. The Findings indicate, that the Assessment Dimension and Related Criteria is in the dependent cluster on the model of the IPRS and consists of ten components and eighty indicators. [1] -International Property Rights Index [2] - Middle East and North Africa

    Keywords: Indicator, Assessment, Intellectual Property Rights System
  • Saleh Amiri *, Maryam Saeedi Shahsavari, Hadyie Gholamrezaie, Mohammad Ghorbanzadeh Pages 173-199

    Zionist settlements in the occupied Palestinian territories which have been maintained since the establishment of the fake Zionist regime are considered one of the main aspects of gross violations of international criminal law. In this study, through invoking the Four Geneva Conventions(1949) and their additional protocols(1977), the provisions of statutes of International Criminal Court and international case law , the authors seek to determine what are the concrete cases of violations of international criminal law resulting from the Zionist settlements in the occupied Palestinian territories. The result is that by crimes including the destruction of Palestinian houses and their prohibition from access to their natural recourses , severe deprivation of social and individual rights and the transfer of the civilian Zionist population into the occupied Palestinian territories , the Zionist Regime has committed war crimes under the article 8 of the statute of International Criminal Court. However, in exercising its jurisdiction ,International Criminal Court faces important challenges such as territorial jurisdiction, limiting the Court to exercise its jurisdiction following the 13 June 2014 and how to implement inspection.

    Keywords: Settlements, Zionist regime, Palestinian, IHL, International Criminal court
  • MohammadHasan Moslemi *, Aliakbar Rabinataj, Seyyedmohsen Musavi Pages 201-228

    Soft threat is one of the efficient and effective ways applied by the enemies to penetrate and damage the rival societies, especially Islamic Republic Of Iran. This study focuses on the ((destructive dimension of the religious patterns character)) this is basically assumed as one among all of the soft threat dimensions, the elements of which are checked in this study according to the holy Quran and the holy prophet’s tradition. Method of data gathering of the present study is library based and it is an applicable-developing study, the subjects of which are twenty six experts. Applying descriptive-analytical method the researcher has done his best to identify and analyze the relateive factors through three stages of: open coding,axial,and soletive. The findings of the study show that soft threat in the assumed dimension has had internal roots and is against the reference of the Islamic society, i.e, the divine system, the people, and the Leader. The elements of the above mentioned threat are: “humiliating islam and its followers” , “hostility with the Islamic regime” , “humiliating and weakening the religious characters”, and “humiliating the leader” along with which to concepts are recognized

    Keywords: : threat, cultural soft threat, the holy Quran, prophetic manners, character destruction
  • Allah Morad Seif, Morteza Ezzati, Nabiollah Dehghan, Hamid Mohammad Mirzaie * Pages 229-257

    Imam Khamenei has paid special attention to the doctrine of Economic Jihad, management and jihadi morale and resilience politics.This research applies the Interpretive Structural Method(ISM) for classification of components and to study the relationships of the components obtained from the results of the analysis of content and discourse analysis of statements of the Velayat-e faqih on the subject of Economic Jihad based on resilience economy(EJBORE) And to observe the more effective and impressionable ones. The approach of this research is qualitative and its nature is practical.The definitions of Economic Jihad, the discourse of Velayat-e faqih and the theory of Economic Jihad from the perspective of the Velayat-e faqih and the background of similar issues have been presented As well as an ISM in explaining content and discourse analysis. The results of qualitative content and discourse analysis of Velayat-e faqih statements are presented separately in the subject of EJBORE And the extracted components using an ISM, Structural Self Interaction Matrices, Reachability Matrix , the Adapted Matrix and MICMAC analysis are presented and finally classes and relationships between components are identified. The components of content analysis and discourse analysis of Imam Khomeini(RA) and Imam Khamenei with 25 variables and 14 variables respectively Which is taken from the researcher's thesis, After MICMAC analysis, there were a total of 16 interface variables that had the most impact and impression among the variables, The final model has been obtained using an ISM based on separate models of ISM Analysis of the leaders of I.R.IRAN.

    Keywords: Interpretive Structural Method, Discourse Analysis, Economic Jihad, Resistance Economy
  • Abasali Kadkhodaiee, Seyed Javad Amini, Siamak Rahpeik, Abas Kabi, Mohammadreza Mirshamsi * Pages 259-280

    As a revolutionary and efficient institution, the Guardian Council has been supported and guided by the Imams of the Islamic Revolution since its establishment, and has three main and vital missions: monitoring legislation, interpreting the constitution, and monitoring elections (the constitution). Along with other micro functions, these tasks has turned the guardian council into an important strategic body which guarantees the legitimacy of the passed actes and on the other hand, it safeguards and interprets the Constitution and by and large, it guarantess the republicanism and religious democracy through supervising the tripartite election and the referendum specified in the Constitution. The type of this research is mixed in terms of purpose, application-development, and in terms of strategic research direction and research method. In this study, the model of managing affairs based on the discourse of the Imams of the Revolution, by counting the categories and dimensions at the level of orientation pillars (goals, doctrine, policies) and the six axes of strategic management (planning, organization, guidance, coordination, implementation and implementation and control) was designed to optimize the management of affairs and promote the position of this revolutionary institution.

    Keywords: guardian council, revolutionist imams, strategic model, directing pillars, administration of affairs
  • Hadi Nahadi *, Zahra Dehnavi, Seyyed Mohammad Hosseini Pages 281-301

    Street level bureaucrats (SLBs) play an important role in giving public service to clients. Based on previous studies, SLBs have an undeniable role in public policy implementation and clients’ satisfaction.SLBs are very close to the citizens and this closeness bring them to a complicated relationship with many different citizens. Citizens with different situations and various requests, needs and expectations that come to public organizations for solving their problems and when they see unsolved problems, it might end in confrontation and some behaviors like anger.In this research, we tried to understand different causes of anger in street level bureaucrats by referring to SLBs in Central Organization for Rural Cooperatives of Qom. For this purpose, we interviewed with 12 SLB managers and then we analyzed and categorized them based on codes, concepts and categories. The main obstacles are organizational, legal, personal and context-based which lead to SLBs’ anger. Finally, the theory was developed based on the relationships between categories. Also some suggestions were given based on the obtained results.

    Keywords: Organizational Anger, Street Level Bureaucrats, Angerness Causes, Central Organization for Rural Cooperatives
  • Ebrahim Lotfian Karim *, MohammadKaazem Basirati, Neematallah Ghasemi Pages 303-332

    In this study, with the aim of investigating the importance of passive defense activities in the logistical for the armed forces of the Islamic Republic of Iran have been studied and analyzed. Therefore, the method of this study is “Survey” and its statistic population is a total of 200 persons; using a paired comparisons matrix, the environmental factors are prioritized separately. The sample size with a 5 % error, 95 % confidence and 0.8 % tolerable error in measurement hits 86 persons, which is considered to be 90 persons for higher accuracy and greater reliability of the sample size. In addition, the status quo is compared with the desired state and while determining the percentage of facility allocation, the formulation of relevant passive defense strategies is carried out. Then, using TOPSIS method, the strategies are prioritized and finally the appropriate strategy for passive defense is developed upon a resistive economy approach. This study showed that by means of the important pillars of the general policies of the resistive economy, it is possible to devise new strategies in passive defense against threats that have been difficult to mitigate before, and by which, it could be possible to resolve some of the problems in passive defense logistics in the near future.

    Keywords: strategy, Threat, passive defense, logistics, Resistive Economy
  • Ebrahim Mottaghi, Ruhollah Maleki Azinabadi * Pages 333-359

    One of the main issues of the deterrence is rationality and logic of the enemies that have long existed as a theory and strategy, but in the contemporary international system it has taken a new dimension. In deterrence, the rationale of enemies is assumed, so if enemies are not rational, deterrence will not be possible. Indeed, if the enemies are not logical, none of the deterrent strategies will work. Therefore, the main question of the present research is that how will different perceptions of international actors of logic and rationality affect deterrence strategy?In this article, in the framework of constructivism, it is argued that in complex containment, on the one hand, to the extent that the common knowledge and similar structural features are more symmetrical among the actors, the relations are also more linear and the probability of optimal deterrence is increased. On the other hand, whatever components of the social structure of deterrence have less symmetry and more actors involved, the likelihood of a deterioration of the system into a malicious system and falling into the trap of deterrence and security challenge is further increased.

    Keywords: Deterrence, complex deterrence, Constructivism, collective knowledge
  • Hooshmand Mahdavi *, Omidali Adeli Pages 361-377
    In an effort to protect national security of different countries, a great proportion of governments' revenues is spent on military expenditures. Military expenditures in the  Persian Gulf states have been  steadily increased in the course of  recent years because of the highly important position of the region in providing the world’s energy, escalating level of  terrorist threats  in Western Asia and increasing competition among the  countries.  consequently, the aim of this study was to investigate the factors affecting military expenditures in the  Persian Gulf states using the GMM method during the period 1990-2017. This  quantitative, causal  study was conducted using a library research method. The results of this study indicated that an arms competition among the  Pension Gulf states is observable. In other words, there was  a significant positive relationship  between the military expenditures in  other countries and those in  a particular country. The results also indicated that  population, oil revenues, foreign trade, government spending and GDP growth  exerted a positive impact  on military expenditures. On the contrary, civilian spending  had a significant negative impact on military expenditures.
    Keywords: military expenditure, GMM method, the Persian Gulf, demand function