فهرست مطالب

نشریه قرآن و طب
سال چهارم شماره 5 (پیاپی 16، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین رضایی*، رامین اژدری صفحات 11-18

    ترویج شبهات دینی، از جمله روش های مقابله دشمنان با دین اسلام است که امروزه شدت گرفته و به فراخور شرایط، در هر زمان به اشکال گوناگون ظهور می نماید. هدف دسته ای از این شبهات (مثل شبهه ای که این تحقیق عهده دار تبیین آن گردیده) اثبات تعارض یافته های پزشکی با آموزه های دینی است. با شیوع ویروس کرونا و همچنین سرعت انتشار چشمگیر آن، این شبهه مطرح شد که بر مبنای برخی روایات منقول از پیامبر (ص)- معروف به روایت لاعدوی- امکان سرایت بیماری از فردی به فرد دیگر نفی شده و پیامبر (ص) ندانسته که بیماری منتقل می شود. هدف پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده، حل تعارض حدیث مورد بحث با یافته های پزشکی، با استفاده از مویدات داخلی (تحلیل مفهومی حدیث) و مویدات خارجی (سایر روایات پیامبر و برداشت اکابر حدیثی) می باشد. نتیجه تحقیق آن که پیامبر (ص) سرایت خرافی و خودبه خودی بیماری، بدون اعتقاد به مشیت الهی را نفی کرده، نه اصل سرایت را. این برداشت از تحلیل مفهومی حدیث بر مبنای وحدت سیاق و سایر احادیث پیامبر (ص) به دست می آید که در آنها صراحتا به موضوع سرایت بیماری و لزوم مراقبتهای بهداشتی از قبیل قرنطینه و رعایت فاصله گذاری اجتماعی در هنگام شیوع بیماری اشاره شده است.

    کلیدواژگان: احادیث نبوی، لا عدوی، سرایت بیماری، مسائل پزشکی، شبهه پژوهی
  • زینب سادات روحانی*، هادی بهرامی احسان صفحات 19-27

    نفس، واژه و مفهوم پرکاربردی در علوم قرآنی، فلسفه، اخلاق و... به شمار می آید، تعدد معانی این واژه در علوم مختلف و حتی در میان مفسران، می تواند مشکل ساز باشد؛ چراکه در مواضع بسیاری صرف اشتراک لفظی منجر به برداشت معانی مختلفی می شود، از اینرو بررسی و بحث در حوزه مفهومی این کلید واژه مهم در قرآن، می تواند بسیاری از ابهامات آن را در علوم گوناگون برطرف کند. برای واژه نفس در کتاب های لغت معانی متعددی ذکر شده است؛ از جمله: روح، ذات، حقیقت شیء و... این واژه و مشتقات آن در آیات متعددی از قرآن نیز به کار رفته است. در جایی خداوند به نفس قسم خورده، در جای دیگری نفس را مورد خطاب قرار داده است، این در حالی است که معانی مختلفی از این واژه همچون: تاکید معنا، شخص انسانی، ذات و حقیقت شیی، استنباط می شود. در پژوهش حاضر همه آیاتی که در آنها واژه نفس به کار رفته، تفحص شده و مفهوم نفس از دیدگاه لغت شناسان و مفسران مورد بررسی قرار گرفته و دیدگاه ها مقایسه و نقد گردیده اند.

    کلیدواژگان: قرآن، نفس، روح
  • محمدجواد ابوالقاسمی* صفحات 28-35
    هدف

    تبیین اهمیت وجایگاه دانش پزشکی وتاثیر آن بر سلامت معنوی و نیم نگاهی ناقدانه به طب اسلامی با نگاه درون دینی، به منظور کمک به توسعه سلامت جسمی ومعنوی جامعه

    روش

      بررسی آیات وروایات وگفتار عالمان وعارفان در باره نقش وجایگاه تندرستی ودانش پزشکی وتاثیر آن بر سلامت معنوی با روش تحلیل نظری از نوع تفسیری (Hermeneutic Methodology)

    یافته ها

    باارایه تعاریف واژگان مرتبط ومرور به منابع وحیانی وعالمان ، جایگاه سلامت جسمی ودانش پزشکی تبیین شده وروشن گردیده است که : بین سلامت جسمی وسلامت معنوی رابطه معنا داری وجود دارد که هردو به یک دیگر نیازمندند ، همجنین در باره طب اسلامی دریافتیم که از یک سو نمی شود هزاران حدیث وروایت را کنار گذاشت واز سوی دیگرهم نمی شود توصیه هارا به عنوان درمان قطعی تجویز کرد ولازم است راه سوم پیموده شود   

    نتیجه

    اگرتندرستی وسلامت جسمی وجود نداشته باشد وزیر ساخت های آن در جامعه فراهم نگردد ، انتظار رشد وتعالی سلامت معنوی معنا دار نخواهد بود ودر این زمینه آموزه های دینی به عنوان یک منبع قابل بررسی می تواند مورد استفاده علم پزشکی قرار گیرد

    کلیدواژگان: سلامت جسمی، سلامت معنوی، طب اسلامی، دانش پزشکی
  • لیلا مقتدر* صفحات 36-42
    مقدمه

    نوجوانی دوره ای از تحول است که انواع هویت از جمله هویت مذهبی طی آن شکل می گیرد. هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی مثبت نگری بر اساس آموزه های قرآنی در امیدواری وشادکامی نوجوانان بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی نوجوانان مراجعه کننده به کلینیک آوای نو در شهر رشت در سال 1398 و نمونه شامل 30 نفر از نوجوانان با نمره ی پایین تر از خط برش در پرسشنامه های امیدواری اشنایدر (1991) و شادکامی آکسفورد (1989) بودند که به روش نمونه گیری هدفمند از جامعه آماری گزینش و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش 8 جلسه ی یک ساعته آموزش مثبت نگری بر اساس آموزه های قرآن بر گرفته از الگوی خدایاری فرد آموزش مثبت نگری بر اساس آموزه های قرآنی دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی نگرفت. سپس مجددا هر دو گروه پرسشنامه ها را تکمیل کردند و تحلیل آماری بر اساس آزمون تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد آموزش مثبت نگری بر اساس آموزه های قرآن بر امیدواری و شادکامی موثر بود (p<0/05)

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت با مداخلاتی از قبیل تلفیق آموزه بر اساس تعالیم دینی و روانشناسی تاثیر دو چندان در ارتقاء مولفه های سلامت روان نوجوانان از جمله امدواری و شادکامی ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، آموزه های قران، امیدواری، شادکامی
  • فاطمه حسین زاده، رسول محمدجعفری* صفحات 43-49
    اهداف

    بر اساس جهان بینی الهی، عوامل موثر در مجموعه اتفاقات عالم دو دسته مادی (طبیعی) و معنوی هستند. برای پیش گیری و درمان بیماری ها و دستیابی به سلامتی نیز همان طور که بهره گیری از طبیبان و داروها برای درمان بیماری و دستیابی به سلامتی ضروری است، همچنین چنگ زدن به دامن خالق طبیب و آفریننده دارو در پرتو ذکر و دعا الزامی است. در آموزه های اسلامی (آیات و روایات) فراوان از اثربخشی دعا و ذکر سخن گفته شده است، از این روی در این تحقیق با جستجو در آیات و روایات به بررسی نقش دعا و ذکر بر سلامت جسم و روان پرداخته شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تحلیل مفهومی و اسنادی صورت می گیرد، لذا آیات و روایاتی که به نقش دعا و ذکر بر سلامت انسان اشاره داشته اند، جمع آوری، تدوین و تبیین کرده است.

    یافته ها

    کارکردهای یاد خدا(ذکر) در دو بخش: 1) نقش ذکر در سلامتی روح و روان، 2) نقش ذکر در درمان بیماری ها به دست آمد و نقش درمان گری ذکر، در سه محور: الف) درمان وسواس، ب) درمان افسردگی، ج) درمان نفاق حاصل شد. کارکردهای دعا در دو بخش 1) نقش دعا در پیش گیری از بیماری ها، 2) نقش دعا در درمان بیماری ها به دست آمد. نقش درمان گری دعا، در چهار محور: الف) درمان تمام بیماری ها، ب) درمان بیماری های جسمی، ج) بیماری های روحی، د) دعای دیگران در درمان بیماری حاصل گردید.

    نتیجه گیری

    توصیه ها به ذکر در آیات و روایات غالبا ناظر بر سلامت و درمان روان هستند؛ زیرا برخورداری از روان سالم به شادابی و نشاط روحی می انجامد و این نشاط به تجهیز قوای جسمی و درمان بیماری جسمی کمک شایانی خواهند کرد. اما سفارش ها به دعا طبق آیات و روایات برای پیش گیری و درمان بیماری های جسمانی و روحانی است؛ به نظر می آید تفاوت ذکر با دعا -که اولی منحصر در سلامت روان و دومی اعم از سلامت جسم و روان بود-، به سبب این است که انسان ها بیش از ذکر به دعا مشغول هستند و پیوسته در مشکلات و بیماری های بویژه به هنگام ناامیدی از علل مادی، رو به خداوند آورده و با زبان و جان خود یکسر او را می خوانند.

    کلیدواژگان: آیات، روایات، دعا، ذکر، سلامت، درمان
  • ارزو حسین زاده، علی چهکندی نژاد* صفحات 50-58

    شبیه سازی انسانی که یک پدیده تولیدمثل غیرجنسی و شامل تمام ویژگی های ژنتیکی صاحب سلول غیرجنسی و کاملا کپی و مشابه آن است، مباحثی را در محافل مختلف علمی و همچنین حوزه های دینی ایجاد کرده است. این مسئله موضوع جدیدی است که در مسایل فقه و حقوق به آن پرداخته نشده، لذا احکام آن نیازمند بررسی های دقیق است. بررسی دیدگاه های فقهی عامه و امامیه و حقوق موضوعی محورهای اصلی بحث این پژوهش است. مبانی علمی شبیه سازی، نظریات فقهی و حقوقی آن در قالب چهار نظریه کلی جواز مطلق، جواز محدود، حرمت ثانوی و حرمت اولی، نظریات فقه عامه در قالب دلایل حرمت شبیه سازی انسانی و ارزیابی کلی دیدگاه فقه عامه از نظر قیاس، سد ذرایع و قاعده درء مفاسد، از مباحث مورد بررسی در این پژوهش است. عالمان اهل سنت به شدت و به صورت احساسی به مخالفت با هرنوع همانندسازی انسانی پرداختند و عالمان و فقهای امامیه برخورد کاملا علمی و مبنایی با آن داشتند و مانند هر پدیده مستحدثه آن را از نظر فقهی مورد نقد و بررسی قرار داده و مشهور آنان، بر اساس اصاله الاباحه، حکم اولیه آن را جواز دانستند. در حقوق موضوعه نیز با توجه به موادی از قانون مدنی و اراده قانون گذار در این زمینه، همچنین با مراجعه به نظم عمومی و اخلاق حسنه معلوم می شود که از منظر نظام حقوقی ایران شبیه سازی انسانی را نمی توان غیرمجاز اعلام نمود

    کلیدواژگان: شبیه سازی انسانی، فقه عامه، فقه امامیه، حقوق موضوعه
  • راضیه صادقی برمایی، مرتضی خرمی*، سید احمد میریان آکندی صفحات 59-67
    هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی سبک شناسی سوره نجم بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از رهگذر سبک‌شناسی با سطوح مختلف آوایی، نحوی و بلاغی و با روش توصیفی- تحلیلی، به تحلیل سبک سوره‌ی مبارکه نجم پرداخته است.

    یافته ها

     از مهم‌ترین یافته‌های مقاله پیش روی، می‌توان به نوع فواصل، سجع، جناس در سطح آوایی، تقدیم و تاخیر، استفهام و التفات در سطح نحوی و آرایه‌هایی نظیر کنایه، ایجاز و قصر در سطح بلاغی اشاره نمود.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد تناسب میان الفاظ و معانی، در این سوره حاکی از آن است که سبک حاکم بر آن ، با روح کلی قرآن یعنی دعوت به تدبر و هدایت هماهنگ است و در نهایت نشانه‌ای از اعجاز بیانی این سوره می‌باشد.

    کلیدواژگان: بلاغت، زبان شناسی، سبک، سوره نجم
  • حسین خوشنود، رضا کهساری*، سید احمد میریان آکندی، ابراهیم فلاح صفحات 68-79

    از منظر قرآن کریم و احادیث اسلامی، ایمان و باورهای اعتقادی صحیح نقش ویژه‌ای در رفتارهای فردی و اجتماعی دارد، به‌نحوی‌که اساس اخلاق و خودسازی و جامعه سازی بر باورهای اعتقادی مبتنی می‌باشد. امروزه بررسی کارکردهای دینی بر ابعاد مختلف وجود انسانی از دغدغه‌های دانشمندان روانشناسی، روان‌پزشکی و علوم رفتاری و اجتماعی بوده است و اندیشمندان حوزه روانشناسی دین، جامعه‌شناسی دین  نیز به این موضوعات توجه ویژه‌ای نموده‌اند.کارکرد باورهای اعتقادی در حیطه رفتارهای فردی انسان، مثبت بوده و تاثیر آن بر اجتماع ملموس خواهد بود. جامعه معتقد به باورهای دینی، از تمدن و تعالی در ابعاد مخالف برخوردار بوده و افراد انگیزه های قوی تری در رشد  و ترقی خواهند داشت. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نقش باورهای اعتقادی بر حیطه فردی پرداخته نتایج حاصل از پژوهش این است که از نتایج خدامحوری و معاد باوری بر رفتارهای فردی می توان به تامین امنیت، آرامش و سلامت روانی، تعدی گریزی و تامین امنیت دیگران، معناداری، هدفمندی و رضایت از زندگی،شادی و نشاط قلبی، رشد فضایل اخلاقی، سلامت جسمی، مثبت اندیشی، اصلاح و شکوفایی زندگی دنیوی، انحراف گریزی و پرهیز از غفلت، پرهیز از دنیاگرایی، عقل گرایی،حضور در اجتماع و عدم انزوا اشاره نمود.

    کلیدواژگان: قرآن، خدامحوری، باورهای اعتقادی، رفتارهای فردی، معادباوری
  • رضا پوررضا، هادی عظیمی گرکانی*، سید علی پورمنوچهری صفحات 80-95

    با وجود اینکه تعارض تعهدات در فقه و حقوق به عنوان موضوع ثانوی در نظر گرفته شده است و فقه و حقوق در سدد پیش‌گیری از این نوع تعارض‌ها است، در عین حال امروزه معاملات معارض یکی از معضلات فقه و حقوق به شمار می‌رود، افزایش حجم پرونده‌ های تعارض اعمال متاخر با تعهدات سابق در دعاوی کیفری ضرورت تحلیل علاج اینگونه تعارضات را دو چندان کرده است، این تحقیق با روش تحلیلی و توصیفی با بررسی زمینه‌های تعارض در فقه و حقوق با هدف ارایه تحلیل صحیح، با استفاده از قواعد رفع تعارض در فقه و حقوق علاج تعارض تعهدات گذشته و اعمال جدید را به صورت ریشه‌ای مورد بررسی قرار داده است که یافته های تحقیق عبارتند از: 1. تعارض مصطلح در فقه بر تعارض تعهدات صادق نیست و لی مسامحتا تعارض گفته شده است. 2. تعارض در فقه بیشتر ناظر به تعارض ادله و تعارض در حقوق بیشتر ناظر به تعارض قوانین دانسته شده است. 3. تعارض تعهدات ناشی از ادله، قوانین و مستندات دعاوی در قالب تعارض‌های فقهی و حقوقی جای داده شده است. 4. علاج تعارض‌ میان اعمال متاخر و تعهدهای سابق نیز بر اساس تعارض ناشی از موارد ذکر شده تحلیل شده است. 5. بیشتر تعارض‌ها ابتدایی بوده بر اساس قواعد رفع تعارض ظاهری و مرجحات باب تزاحم علاج شده است.

    کلیدواژگان: تعارض، تحلیل، تعهدات، اعمال، فقه و حقوق
  • احمد زمانی پهمدانی، بیت الله دیو سالار*، فخرالله ملائی کندلوس صفحات 96-104
    هدف

    امکان‌پذیری تغییر روش اجرای حدود ازجمله مسایل مهم در باب احکام جزایی اسلامی است که بیشتر مصادیق و جزییات آن مستحدث است.

    مواد و روش ها

    امکان تغییر روش اجرای حدود غالبا متعلق به دو مبحث ابزارهای به‌کارگرفته شده جهت اجرای حد و تشریفات انجام‌شده در حین اجراست.

    یافته ها

    مبتلی‌به بودن معظم مباحث مربوط به این باب، اهمیت ویژه‌ای به آن بخشیده است. استفاده از داروهای بیهوش و بیحس‌کننده به هنگام اجرای حدود، تغییر روش استیفای حدود مشتمل بر قتل و به کارگیری روش های نوین، تغییر مجازات رجم به سایر روش های قتل و ممانعت از حضور مردم در هنگام اجرای حدود، مهمترین مصادیق و مباحث این مساله است.

    نتیجه گیری

    به صورت کلی فقها امکان تغییر روش اجرای حدود را پذیرفته‌اند اما درباره جزییات آن اختلافات قابل توجهی دارند. سنت، دلایل عقلی، مصلحت، قیاس و عرف از جمله مستندات اصلی دیدگاه‌های موجود در این باب است.

    کلیدواژگان: حدود، مجازات، روش اجرا، استیفا، تغییر، امکان
  • مرجان معصومی فرد* صفحات 105-114
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقدهای معرفت شناسی مکتب سازنده گرایی براساس معرفت-شناسی اسلامی در نظام آموزش ازدور و استلزامات تربیتی آن است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، شامل شناسایی، مطالعه، طبقه بندی اطلاعات، تجزیه وتحلیل آنها و جمعبندی اطلاعات درخصوص موضوع مورد مطالعه پرداخته و معرفت را در فلسفه اسلام و سازندهگرایی مورد بررسی قرار داده و سپس نقدهای وارد به معرفت شناسی سازنده گرا را بر اساس معرفت شناسی فلسفه اسلامی در نظام آموزش ازدور بررسی میکند.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد معرفتشناسی سازندهگرا در مواردی مانند نسبیگرایی، شناخت-موقعیتی، تفاوت در منابعشناخت و معرفت قابلاعتماد با معرفتشناسی فلسفهاسلامی تفاوتهای بنیادینی دارد، سپس بر این موضوع تاکید شد که اسلام با بهرهگیری از تعالیم وحی که از طریق قرآن-کریم نازل شده است و از طریق ابزارهای کاملتر، اصیلترین معرفت یا معرفت حقیقی را در نظام آموزشازدور ممکن میکند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد میشود که دستاندرکاران آموزشازدور کشورمان با تکیه بر معرفتی که از آموزه های قرآنی حاصل شده به گونه ای برنامه ریزی نمایند تا علاوه بر همخوانی برنامه های تربیتی با آموزه های اسلام، پویا بوده و موجب فعالیت یادگیرنده جهت کسب معرفت حقیقی تر شود

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، اسلام، سازنده گرایی، آموزش از دور، نقد
  • محمدرضا کمیلی فرد، احسان ` علی اکبری بابوکانی*، محمدعلی حیدری صفحات 115-123
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل احکام فقهی حقوقی اعسار از پرداخت مهر (با تاکید بر رویه قضایی) است.

    مواد و روش ها

    در حقوق ایران، پذیرش اعسار زوج، مانع زندانی شدن اوست. پیش از این، رویه قضایی بر رد دعاوی اعسار و یا تعیین اقساط و مهلت نامناسب جهت رعایت معاش زنان بود. با پیدایش سیاست زندان‌زدایی، رویه قضایی دوگانه‌ای بر پذیرش بدون ضابطه این دعاوی رقم خورد و در نتیجه، استیفای مهریه ناممکن شد.

    یافته ها

    در این تحقیق ضمن بیان مفاهیم، با محوریت دادنامه‌ای، ابعاد مختلف دعوای اعسار بررسی شده است. در بخش نخست به این مهم اشاره می‌شود که به لحاظ عدم افزایش دارایی زوج در پی تعهد به پرداخت مهریه و ناآگاهی دادگاه از پیشینه مالی وی، رویه بر پذیرش اعسار زوج است. در تعیین اقساط و یا اعطای مهلت در پرداخت مهریه، با توجه به دیدگاه فقهای امامیه، دادگاه با لحاظ توان بالقوه زوج می‌تواند به تقسط مهریه و یا اعطای مهلت مناسب تا پرداخت کامل آن اقدام ورزد و نباید به مصادیق بالفعل بسنده کند. عدم توجه به این معیارعموما سبب عدم تعیین اقساط و یا مهلت مناسب برای ادای دین می‌شود.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که تعهدات بیت‌المال در فقه امامیه و حقوق ایران محدود می‌باشد؛ در این مواقع نمی‌توان مهریه را از آن محل استیفا کرد.

    کلیدواژگان: اعسار، مهریه، تقسیط، اثبات دعوا، رد دعوا، بیت المال
  • محبوبه چمی، مهدی زارع بهرام آبادی*، علی اصغر اصغرنژاد، شهره شیرودی صفحات 124-135
    مقدمه

    مفاهیم علوم انسانی از جمله تاب آوری کاملا  وابسته به فرهنگ است و فرهنگ اسلامی به ویژه آموزه های قرآنی و سیره اهل بیت (ع) گنجینه ی بی بدیل و گوهرباری از مفاهیم نظری، مهارت ها و دستورالعمل های عملی برای ارتقاء تاب آوری فردی، خانوادگی و اجتماعی است. انجام این گونه تحقیقات بین رشته ای از مهمترین وظایف متخصصین علوم انسانی در دانشگاه ها و حوزه های علمیه است.

    هدف

    هدف این پژوهش تدوین و اعتبارسنجی الگوی تاب آوری خانواده مبتنی بر آموزه های قرآنی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، روش کیفی است که مطالعه کتابخانه ای، مرور متون، مراجعه به آرای متخصصان و علمای حوزه را در بر می گیرد. روش تجزیه تحلیل اطلاعات بر اساس روایی صوری، محتوا (دیدگاه متخصصان مذهبی و روانشناسی) و نظرسنجی صورت گرفت و محتوای الگو از موضوعاتی که بیش از 80 درصد توافق نظر متخصصان علوم دینی و روان شناسی را کسب نموده بودند انتخاب گردید و در الگو مورد استفاده قرار گرفت. بدین ترتیب که در ابتدا با مراجعه به کتب و مقالات علمی مربوط به تاب آوری چارچوب اساسی این مفهوم استخراج شد و محورهای کلیدی تاب آوری در خانواده مشخص شد. در گام دوم ویژگی خانواده تاب آور از قرآن و منابع معتبر اسلام استخراج و محورهای کلیدی تاب آوری با این رویکرد، احصاء گردید. سپس با مراجعه به آراء اساتید روانشناسی که با مفاهیم گام اول آشنایی داشتند و همچنین مراجعه به آراء اساتید حوزوی و قرآنی که با محتوای گام دوم آشنایی و تسلط داشتند، اعتبار صوری و محتوایی این الگو مورد ارزیابی قرار گرفت و در گام سوم میزان توافق ارزیابی های دو گروه صاحب نظر سنجیده و اشتراک گیری شد.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن پیشینه پژوهش و بررسی بیش از 50 تعریف تاب آوری در ادبیات علمی روانشناسی و استخراج 150 کلید واژه و معادل گزینی قرآنی برای آنها و ارایه آن به متخصصین فوق الذکر، در نهایت پنج مولفه اصلی تاب آوری خانواده با رویکرد قرآنی استخراج گردید این پنج مولفه اساسی عبارتند از (1) خودآگاهی، (2) ایمان، (3) تقوا، (4) صبر و (5) امید.شایان ذکر است در ادامه یک پروتکل درمانی- آموزشی بر اساس این 5 مولفه اصلی تدوین گردید که اثر بخشی آن در مقاله دیگری گزارش خواهد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه ی این تحقیق و بر اساس پنج مولفه اصلی مبتنی بر آموزه های قرآنی شامل خودآگاهی، ایمان، تقوا، صبر و امید، می توان الگوی تاب آوری خانواده با رویکرد قرآنی را طراحی و اعتبار سنجی نمود.

    کلیدواژگان: الگو، تاب آوری، خانواده، آموزه های قرآنی
|
  • Pages 11-18

    Promoting religious suspicions is one of the ways to counter the enemies of Islam, which has intensified today and, according to circumstances, appears in various forms at any time. The purpose of some of these suspicions (such as the one described in this study) is to prove medical contradictions with religious teachings. With the outbreak of the coronavirus and the rapid spread of the virus, it has been suggested that some narrations from the Prophet suggest that the disease could be transmitted from one person to another and that the Prophet did not know the disease. Is transmitted. The aim of the present study, which was performed by descriptive-analytical method and based on library resources, is to resolve the conflict between the hadith in question and medical findings, using internal and external confirmation. The result of the research is that the Prophet denied the superstitious and self-inflicted disease, without believing in Godchr('39')s providence, and not the principle of contagion. This interpretation of the conceptual analysis of the hadith is based on the unity of context and other hadiths of the Prophet in which the issue of disease transmission and the need for health care such as quarantine and social distance when the disease is prevalent are explicitly mentioned.

    Keywords: Prophetic Hadiths, La Adavi, Disease Infection, Medical Issues, Suspicion
  • Zeinab Sadat Rohani*, Hadi Bahrami Ehsan Pages 19-27

    Soul is a useful word in Quranic sciences, philosophy, ethics, etc. The plurality of meanings of this term can be problematic in various sciences and even among commentators, because in many positions, the similar words leads to different meanings. Therefore, studying and discussing about this key word in the Quran can solve many of its ambiguities in various sciences. For the word soul, there are several meanings in the vocabulary books, including: spirit, essence, truth of the object, etc. This term and its derivatives are used in numerous verses of the Qur'an. Somewhere the God swore to soul, he addressed the soul somewhere else, while different meanings of this term, such as: the emphasis of meaning, the human being, the essence and the truth of the object, are inferred. In the present study, all verses in which the word "soul" was used, have been investigated and the concept of the soul has been examined from the viewpoint of theologians and commentators, and the views have been compared and criticized.

    Keywords: Quran, soul, spirit
  • MohamadJavad Abolghasemi* Pages 28-35
    Purpose

    Explaining the importance and position of medical science and its impact on mental health along with a critical approach to Islamic medicine with an intra-religious perspective aimed at helping the development of the physical and mental health in the society

    Methodology

    Surveying the verses of the holy Qur'an and its traditions as well as the speeches of religious scholars and mystics about the role and position of health and medical science and its impact on mental health based on Hermeneutic

    Methodology  and Results

    By providing definitions of related words and reviewing revelation and scholarly sources, the status of physical health and medical science has been explained and clarified. Research findings show that there is a significant relationship between physical health and mental health so that they depend on each other. We also found out about Islamic medicine that on the one hand, thousands of Hadiths and traditions cannot be discarded, and on the other hand, it is not possible to prescribe recommendations as certain treatment. The third way needs to be followed.

    Conclusion

    If there are no physical health and safety as well as its infrastructures in the society, the expectation of growth and transcendence of mental health will not be meaningful, and in this regard, religious teachings can be used as a reviewable source for medical science.

    Keywords: : physical health, spiritual, Islamic medicine, medical science
  • Leila Moghtader*, Batol Mehrgan Pages 36-42
    Introduction

    Adolescence is a period of evolution in which different types of identity, including religious identity, are formed. The purpose of this study was to investigate the positive effect of Quranic teachings on adolescent hope and happiness. The study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The Schneider (1991) and Oxford Happiness Questionnaires (1989) questionnaires were selected by purposive sampling from the statistical population and were randomly divided into two groups of 15 experiment and control groups. Experimental group received 8 one hour sessions of positive education based on Quranic teachings based on the divine pattern of positive education based on Quranic teachings and control group received no training. Then both groups completed the questionnaires again. Statistical analysis was performed using covariance analysis test. The results showed that positive education based on the teachings of the Quran was effective on hope and happiness (p <0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that interventions such as incorporation of teachings based on religious teachings and psychology have a dual effect on promoting the mental health components of adolescents such as empathy and happiness.

    Keywords: Positive attitude, Quranic teachings, Hope, Happiness
  • fatemeh hossienzadeh fard, Rasoul Muhammad-Jafari* Pages 43-49

    According to the divine worldview, the effective factors in the set of world events are two categories: material (natural) and spiritual. For the prevention and treatment of diseases and the attainment of health, just as the use of physicians and medicines for the treatment of disease and the attainment of health is essential, it is also necessary to cling to the skirt of the creator of medicine and the creator of medicine in the light of remembrance and prayer. In many Islamic teachings (verses and hadiths) the effectiveness of prayer and remembrance has been mentioned, therefore, in this research, by searching in verses and hadiths, the role of prayer and remembrance on physical and mental health has been studied. The present research is done by descriptive-analytical method and by conceptual and documentary analysis, therefore, it has been collected, compiled and explained the verses and hadiths that refer to the role of prayer and remembrance on human health. Functions of remembrance of God (dhikr) in two parts: 1) The role of dhikr in mental health, 2) The role of dhikr in the treatment of diseases was obtained and the therapeutic role of dhikr was achieved in three areas: a) treatment of obsession, b) treatment of depression, c) treatment of hypocrisy. The functions of prayer were obtained in two parts: 1) the role of prayer in the prevention of diseases, 2) the role of prayer in the treatment of diseases. The therapeutic role of prayer was achieved in four areas: a) treatment of all diseases, b) treatment of physical diseases, c) mental illnesses, d) prayers of others in the treatment of diseases. The recommendations mentioned in the verses and hadiths often refer to mental health and treatment; because having a healthy mind leads to spiritual freshness and vitality and this vitality will help equip the physical forces and cure the physical disease. But the orders to pray according to verses and hadiths are for the prevention and treatment of physical and spiritual diseases. It seems that the difference between dhikr and prayer is that, the former was limited to mental health and the latter to physical and mental health. This is because that the human beings are more engaged in prayer than dhikr, and they constantly turn to God in problems and diseases, especially when they are disappointed with material causes, and recite Her/His wholeheartedly with their tongues and souls.

    Keywords: verses, narrations, prayer, remembrance, health, treatment
  • Arezoo Hoseinzade, Ali Chahkandinezhad* Pages 50-58

    Human cloning, a non-sex reproductive phenomenon that encompasses all of the genetic characteristics of a fully-transplanted and fully-copied non-sexual cell, has generated debate in various disciplines as well as in religious disciplines. This is a new issue that has not been dealt with in jurisprudence and law, so its verdicts need careful scrutiny. Investigating the jurisprudential views of the public and the Imamiyyah and the subject matter of law is the main focus of this research. The Scientific Basis of Simulation, Jurisprudential and Legal Theories in the Form of Four General Theories of Absolute License, Limited License, Second Worship and First Worship, Popular Jurisprudence Theories in the Reason for Human Simulation, and General Assessment of Public Jurisprudence in Comparison, Dam and Corruption valley rule is one of the topics discussed in this study. Sunni scholars strongly and emotionally opposed to any kind of human imitation, and the scholars and jurists of the Imamiyyah had a thorough scientific and fundamental approach to it, and, like any other phenomenon, studied its jurisprudence and their famous The original basis of al-Abhayichr('39')s ruling was its authorization. In the case law as well as with the provisions of the civil law and the will of the legislator in this field, it is also clear with reference to public order and good ethics that from the perspective of the Iranian legal system, human simulation cannot be declared unauthorized.

    Keywords: Human Simulation, Public Jurisprudence, Imamiyah Jurisprudence, Subject Rights
  • Razieh Sadeghi Barmaei, Morteza Khorami *, Seyed Ahmad Mirian Akandi Pages 59-67
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the stylistics of Surah Najm.

    Materials and Methods

    The present study has analyzed the style of Surah Mobarakeh Najm through stylistics with different levels of phonetics, syntax and rhetoric and with a descriptive-analytical method.

    Findings

    The most important findings of the present article are the types of intervals, rhymes, puns at the phonetic level, introduction and delay, interrogation and attention at the syntactic level, and arrays such as irony, brevity and palace at the rhetorical level.

    Conclusion

    The results showed that the appropriateness between words and meanings in this surah indicates that the prevailing style is in harmony with the general spirit of the Qur'an, that is, the invitation to contemplation and guidance, and finally is a sign of the expressive miracle of this surah.

    Keywords: Rhetoric, Linguistics, Style, Surah An-Najm
  • Hussein Khoshnoud, Reza Kahsari*, Seyed Ahmad Mirian Akandi, Ibrahim Fallah Pages 68-79

    From the perspective of the Holy Quran and Islamic hadiths, correct faith and beliefs have a special role in individual and social behaviors, as the basis of ethics, self-improvement and community building is based on beliefs. Nowadays, the study of religious functions on various dimensions of human existence has been the concern of psychologists, psychiatrists and behavioral and social scientists, and thinkers in the field of religion psychology, sociology of religion have also paid special attention to these issues. Its impact on society will be tangible. A society that believes in religious beliefs has a civilization and transcendence in opposite dimensions, and individuals will have stronger motivations to grow and prosper. This article descriptively-analytically examines the role of beliefs on the individual domain. The results of the study are that the results of God-centeredness and resurrection on individual behaviors can provide security, peace and mental health, avoidance and security of others. Meaningfulness, purposefulness and satisfaction with life, happiness and joy of heart, growth of moral virtues, physical health, positive thinking, reform and flourishing of worldly life, avoidance of deviance and avoidance of neglect, avoidance of worldliness, rationalism, presence in society and not isolation cited.

    Keywords: : Quran, individual behavior, God-centered behavior, beliefbeliefs
  • Reza Pourreza, Hadi Azimi Garekani *, Ali Pormanochehri Pages 80-95

    Although the conflict of obligations in jurisprudence and law is considered as a secondary issue and jurisprudence and law is a barrier to prevent such conflicts, at the same time today, conflicting transactions is one of the problems of jurisprudence and law, increasing the volume of cases. Conflicts of recent actions with previous obligations in criminal cases have doubled the need for analysis of the treatment of such conflicts. And the law of remediation has examined the conflict of past obligations and new practices radically, the findings of which are: 1. The term conflict in jurisprudence is not true of the conflict of obligations, but it has been said to be a conflict. Conflict in jurisprudence is mostly related to the conflict of evidence and conflict in law is considered to be related to the conflict of laws.3. Conflict of obligations arising from evidence, laws and litigation documents are placed in the form of jurisprudential and legal conflicts.4. The treatment of the conflict between recent actions and previous obligations has also been analyzed based on the conflict resulting from the mentioned cases. Most conflicts are initial and are treated according to the rules of apparent conflict resolution and antitrust preferences.

    Keywords: Conflict, Analysis, Obligations, Actions, Jurisprudence AndLaw
  • Ahmad Zamani Pahmadani, Beittullah Divsalar, *Fakhrullah Mallie Kandellus Pages 96-104
    Purpose

    The possibility of changing the method of enforcing the limits is one of the important issues in Islamic penal provisions, most of the examples and details of which are new.

    Materials and Methods

    The possibility of changing the method of enforcing the limits is often related to the two topics of the tools used to enforce the limits and the formalities performed during the implementation.

    Findings

    The greatness of the issues related to this chapter has given it special importance. The use of anesthetics and anesthetics during the implementation of the limits, changing the method of enforcing the limits including murder and using new methods, changing the punishment of stoning to other methods of murder and preventing the presence of people during the implementation of the limits, are the most important examples and issues.

    Conclusion

    In general, jurists have accepted the possibility of changing the method of enforcing the limits, but they have significant differences about its details. Tradition, rational reasons, expediency, analogy and custom are among the main documents of the existing views in this regard.

    Keywords: Limits, Punishment, Procedure, Enforcement, Change, Possibility
  • Marjan Masoumi Fard* Pages 105-114
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the epistemological critiques of school-buildingism based on Islamic epistemology in the distance education system and its educational implications.

    Materials and Methods

    This research uses descriptiveanalytical method to collect library information, including identifying, studying, classifying information, analyzing them and summarizing information on the subject under study and examining knowledge in Islamic philosophy and constructivism, and then Examines critiques of constructivist epistemology based on the epistemology of Islamic philosophy in the distance education system.

    Findings

    The results of this study showed that constructivist epistemology in matters such as relativism, cognitionsituational, differences in sources of knowledge and reliable knowledge is fundamentally different from the epistemology of Islamic philosophy, then it was emphasized that Islam Karim has been revealed and through more complete tools, he enables the most authentic knowledge or factual knowledge in the distance education system.

    Conclusion

    It is suggested that educators from around our country, based on the knowledge obtained from the Quranic teachings, plan in such a way that in addition to harmonizing educational programs with Islamic teachings, it is dynamic and causes the learner to work to acquire more true knowledge.

    Keywords: Epistemology, Islam, Constructivism, Distance Education, Critique
  • Mohammad Reza Komeili Fard, Ehsan Ali Akbari Babukani*, Mohammad Ali Heidari Pages 115-123
    Purpose

    The purpose of this study is to Analysis of the legal jurisprudential rulings on the insolvency payment of dowry(With emphasis on judicial procedure).

    Materials and Methods

    In Iranian law, the acceptance of a couple's imprisonment prevents them from being imprisoned. Previously, the judicial procedure was to reject the claims of usury or to determine the installments and the inappropriate deadline for the observance of women's livelihood. With the advent of the policy of deprivation of liberty, dual jurisprudence led to the unconditional acceptance of these claims, and as a result, it became impossible to enforce the dowry.

    Findings

    In this research, while expressing the concepts, with the focus on litigation, different dimensions of usury lawsuits have been investigated. In the first part, it is pointed out that in terms of not increasing the couple's assets due to the obligation to pay the dowry and the court's ignorance of his financial background, the procedure is to accept the couple's debts. In determining the installments or granting a deadline for the payment of dowry, according to the view of the Imami jurists, the court can install the dowry or grant a suitable deadline until the full payment in terms of the couple's potential, and should not be satisfied with actual cases. Failure to pay attention to this criterion usually leads to not determining the appropriate installments or deadline for paying the debt.

    Conclusion

    Since the obligations of the treasury are limited in Imami jurisprudence and Iranian law; In these cases, the dowry cannot be revoked from that place

    Keywords: Bailiff, Dowry, Installment, Proof of litigation, Rejection oflitigation, Treasury
  • Mahboubeh Chami, Mehdi Zare Bahramabadi *, Ali Asghar Asgharnejad, Shohreh Shiroodi Pages 124-135
    Purpose

    The aim of this study was to compile and validate the family resilience model based on Quranic teachings.

    Materials and Methods

    The research method is a qualitative method that includes library study, review of texts, reference to the opinions of experts and scholars in the field. Method of information analysis based on nominal and content validity and survey (The views of religious and psychological experts). The content of the model was selected from topics that had more than 80% of the agreement of the experts in religious sciences and psychology and was used in the model. Thus, the basic framework of this concept was extracted by referring to books and scientific articles related to resilience. And resilience key axes in the family were identified. In the second step, the characteristic of a resilient family is extracted from the Qur'an and the authentic sources of Islam and the key axes of resilience were calculated with this approach. Then, by referring to the professors of psychology who were familiar with the concepts of the first step and also referred to the views of religious and Qur'anic experts who were familiar with and mastered the content of the second stage. The nominal and content validity of this model was evaluated and in the third step, the amount of agreement between the evaluations of the two expert groups was measured and shared.

    Findings

    According to the research background and review of more than 50 definitions of resilience in the scientific literature of psychology and extracting 150 keywords and Quranic equivalents for them and presenting it to the above-mentioned experts, Finally, five main components of family resilience have been extracted from the Qur'an with this approach: (1) self-awareness, (2) faith, (3) piety, (4) patience, and (5) hope. It is worth mentioning that a treatment-educational protocol was developed based on these 5 main components, the effectiveness of which will be reported in another article.

    Conclusion

    As a result of this research and based on the five main components based on Quranic teachings including self-awareness, faith, piety, patience and hope, the pattern of family resilience with a Quranic approach can be designed and validated.

    Keywords: family, resilience, model, Quranic teachings