فهرست مطالب
نشریه آینده پژوهی ایران
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1399/05/07
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-23هدف
تقویت دولت تمدنی ایران از طریق تاب آورسازی و استحکام درونی جامعه و تقویت مجدد جامعه از طریق استحکام درونی و امکان تکیه بر قابلیت های داخلی دولت تمدنی است. در این تحقیق، پایدار سازی جامعه در مقابل بحران های ناشناخته ی آینده از طریق سیاست گذاری های انطباقی و ایجاد ظرفیت های تاب آوری برای گذار از بحران های آینده مورد بررسی قرار می گیرد.
روشدر این پژوهش از رویکرد تحلیلی توصیفی و مصاحبه های عمیق استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از اسناد و متون و همچنین مصاحبه با خبرگان به صورت فردی و جلسات گروهی از طریق نمونه گیری اشباع نظری استفاده شده است.
یافته هاوابستگی به مسیر در حوزه سیاست گذاری عمومی مهم ترین مسئله پیش روی دولت تمدنی و جامعه ایرانی در بعد داخلی است. بنابراین از منظر به چالش کشیدن استحکام درونی و تکیه بر داخل ، وابستگی به مسیر در سیاست گذاری عمومی مهم ترین مسئله دولت تمدنی ایران به شمار می رود.
نتیجه گیریبرای خروج از وابستگی به مسیر در حوزه سیاست گذاری عمومی ، سیاست گذاری عمومیانطباقی باید مورد توجه دولت و نهادهای کلان و بلندمدت از قبیل مجلس شورای اسلامی و... قرار گیرد. در این تحقیق چرخه انطباقی برای سیاست گذاری عمومی برای تاب آورسازی مطرح شده است. در این چرخه پنج زیرسیستم زیرساخت ها ، زیست محیطی ، اقتصاد ، تاریخی ، اجتماعی و فرهنگی ، و سیاسی و حکمرانی برای اعمال تبدیل های راهبردی به منظور تغییر جهت تدریجی ریل سیاست گذاری های عمومی مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژگان: دولت تمدنی، تابآورسازی جامعه، خط مشیهای انطباقی، وابستگی به مسیر، ظرفیتهای انطباقی، استحکام درونی، زمینهسازی برای تمدن نوین اسلامی -
صفحات 25-54هدف
تهدیدات آتی، تغییرات سریع و تلاطم های محیطی، ساختارهای مدیریتی و خط مشی های سازمان ها را با چالش هایی مواجه نموده و آینده نگاری راهبردی، به علت منعطف بودن در مقابل بدیل های ناپایدار آینده، به طور فزاینده ای از سوی شرکت ها مورد استقبال واقع شده است. هدف اصلی این تحقیق ارایه مدلی مناسب جهت آینده نگاری راهبردی در بنگاه های کوچک و متوسط ایرانی است.
روشرویکرد این پژوهش از نوع ترکیبی کیفی و کمی است. در بخش اول با کاربرد ابزار فراترکیب (متا سنتز) که شامل گام های هفت گانه ای است، که به ارزیابی و تحلیل نظام مند مدل های مختلف، یافته های مطالعات محققان پیشین پرداخته است. سپس، از آلفای کرونباخ و نرم افزار spss جهت اعتبارسنجی مدل پیشنهادی استفاده گردیده است. در ادامه نیز برای گردآوری داده ها از روش مطالعات کتابخانه ای و نظرات متخصصان بهره مند شده است.
یافته هانتایج به دست آمده نشان می دهد که 35 مدل متناسب با موضوع تحقیق شناسایی شده و مدل نهایی شده شامل 13 مولفه اصلی و 9 شاخص فرعی آینده نگاری راهبردی است.
نتیجه گیریطبق بررسی های صورت گرفته در این حوزه، تاکنون مطالعه جامعی در رابطه با آینده نگاری راهبردی در بنگاه های کوچک و متوسط ایرانی انجام نشده است. درنتیجه، ساختار ارایه شده به عنوان نخستین مدل برای آینده نگاری بنگاه های مذکور است که توانایی تدوین و اجرای راهبردهای مرتبط را با توجه به وضعیت متغیر کنونی دارد.
کلیدواژگان: آیندهنگاری راهبردی، کسب مزیت رقابتی، بنگاههای کوچک و متوسط، تکنیک فراترکیب -
صفحات 55-79هدفهدف اصلی این پژوهش، تدوین سناریو های آینده کسب و کارهای نوپای ایران در افق 1404 است.روشدر این پژوهش، ترکیبی از روش های سناریو، استیپ و ماتریس تحلیل بر گذراستفاده شده است. نرم افزار مورد استفاده پژوهش، میک مک است.یافته هاچهار سناریو با عناوین فرشتگان ثروت، مدرنیته در وقتی دیگر، چرخش به عقب و عقلانیت در محدودیت انتخاب و تدوین شده است. در سناریوی اول، دو متغیر بازار دیجیتال و تاب آوری در حد مطلوب قرار داشته و گسترش شبکه اینترنت پهن باند، شبکه تلفن همراه و... مردم را به یکی از استفاده کنندگان محصولات و خدمات این شرکت ها تبدیل کرده است. در سناریوی دوم، کشور در مقابل تهدید های داخلی و خارجی مقاوم شده است؛ از طرف تقاضا کنندگان، هنوز درکی مشترک از نحوه فعالیت این گونه کسب و کارها وجود ندارد و سیستم های سنتی با تکنولوژی های نوین منطبق نشده اند. در سناریوی سوم، کشور در بحران های مخرب اقتصادی قرار گرفته، شرایط نامناسب تکنولوژی در کشور و ضریب نفوذ اینترنت نامناسب، فعالیت این کسب و کار ها را با مشکل مواجه ساخته است. در سناریوی چهارم، کسب و کار های نوپا، تهدید را به فرصت تبدیل نموده و سهم بازار بالایی را در کشور به دست گرفته اند.نتیجه گیریشناسایی شاخص ها، برنامه ریزان و سیاست گذاران را متوجه این مسئله می نماید که در حال حرکت به سمت کدام سناریو هستیم. همچنین شاخص ها به سیاست گذاران و برنامه ریزان این هشدار را می دهد اگر بخواهیم به سمت سناریوی مطلوب حرکت نماییم، باید کدام شاخص ها را تبدیل به شاخص مطلوب نماییم.کلیدواژگان: آیندهپژوهی، کسب و کار نوپا، سناریونویسی، مدل STEEP، ماتریس تحلیل برگذر، افق 1404
-
صفحات 81-107هدف
با روی کار آمدن ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا و خروج وی از برجام، تنش های میان دو کشور ایران و آمریکا دوباره تشدید شد و روابط این دو کشور در شرایطی بحرانی قرار گرفت. بر این اساس مسئله ایجادشده این است که این روابط چگونه می تواند به سمت حل و فصل مشکلات، نه رفع کامل خصومت، حرکت نماید. لذا هدف پژوهش این است که به آینده سازی روابط جمهوری اسلامی ایران با ایالات متحده آمریکا بپردازد و با ساخت سناریوهای مطلوب، نامطلوب، مرجح (قابل قبول) و قابل تحمل آینده های محتمل در روابط میان ایران و آمریکا را دسته بندی نماید.
روشاین پژوهش با پذیرش اصول روش کیفی تفسیری از شیوه امتداد حال به آینده، که یکی از روش های آینده پژوهی است، استفاده می کند. راهبرد پژوهش استفهامی است؛ گونه پژوهش کاربردی، موردپژوهی و مطالعه روند است.
یافته هاآینده های محتمل در روابط ایران با آمریکا شامل طیفی است که از یک سو منجر به تقابل نظامی میان دو طرف خواهد شد و از دیگر سو به توافقی که ایران در آن به منافع مورد نظر خود دست می یابد. دستیابی یا عدم دستیابی به هر یک، منوط به اجرای تجویزات ارایه شده خواهد بود.
نتیجه گیریبرای دستیابی به سناریوی مطلوب و دوری هرچه بیشتر از سناریوی نامطلوب باید رویکرد دیپلماسی دو پایه بر مبنای تهدید و تطمیع به صورت همزمان اجرا شود. این تهدید و تطمیع مکمل یکدیگرند و کاربست آنها به صورت مجزا و انفرادی نه تنها کمکی به تحقق سناریوی مطلوب نمی کند، بلکه می تواند منجر به عدم تحقق آن نیز شود.
کلیدواژگان: آیندهپژوهی، موازنه تهدید، سناریوسازی، دیپلماسی دوپایه، روابط ایران و آمریکا -
صفحات 109-134هدف
اروندرود از جمله حوضه های آبی مشترک در منطقه غرب آسیا می باشد که از حساسیت و جایگاه خاص بنا بر موقعیت ژیوپلیتیکی حاکم برخوردار است. در دوره های مختلف تاریخی روابط دو کشور همسایه ایران و عراق متاثر از نحوه بهره برداری و مالکیت این حوضه آبی بوده است. آخرین اختلاف نظر در این مورد خود زمینه ساز وقوع جنگ هشت ساله میان دو کشور و بروز تلفات انسانی و اقتصادی فراوان برای دو کشور گردید. بنابراین لزوم اتخاذ استراتژی مناسب در روابط دیپلماتیک ایران با عراق بر سر نحوه مدیریت و بهره برداری این حوضه آبی مشترک مورد ضرورت می باشد.
روشدر تحقیق پیش رو در گام نخست با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین صورت پذیرفته مرتبط و استفاده از نظرات 12 نفر از خبرگان، تعداد 48 عامل تاثیرگذار بر آینده هیدروپلیتیک اروندرود احصاء و در گام دوم با تشکیل پانل خبرگی عوامل مشابه با یکدیگر ادغام و تعداد 26 عامل مشخص گردید. در ادامه با استفاده از مدل فریدمن تعداد 12 عامل مهم و اثرگذار تعیین و در انتها با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی میک مک و بکارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع، عوامل کلیدی مشخص گردیدند.
یافته هاتعداد 5 عامل کلیدی تاثیرگذار در آینده هیدروپلیتیک اروندرود مشخص گردید.
نتیجه گیرینتایج نشان می دهد ایران می بایست ضمن فراهم نمودن زمینه های رشد و توسعه شهرها و بنادر حوضه اروند با مذاکره و مشارکت ترکیه و عراق به توافق رسمی در خصوص نحوه و میزان تامین آب رودخانه اروند دست یابد.
کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، اروندرود، دیپلماسی آب، رودخانه مرزی، ایران و عراق -
صفحات 135-155هدف
هدف اصلی پژوهش، تحصیل وضعیت مطلوب کتابخانه ملی و تحلیل نقش آن در تحقق اهداف علمی جمهوری اسلامی ایران است.
روشاین پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و دارای رویکردی کیفی است. روش آن تحلیل مضمون با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته است و نمونه گیری با روش گلوله برفی و به صورت خطی انجام شده است. در این پژوهش 25 نفر از استادان علم اطلاعات و دانش شناسی در دو مرحله به صورت هدفمند انتخاب شده و مورد پرسش قرار گرفته اند. پژوهش دو سوال اصلی دارد: 1. کتابخانه ملی چه راهبردی داشته باشد تا در وضعیت مطلوب اهداف علمی جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد؟ 2. این وضعیت چه تاثیری در تحقق اهداف علمی ایران دارد؟ ابتدا وظایف و کارکردهای اصلی کتابخانه ملی در مصاحبه با استادان علم اطلاعات و دانش شناسی حاصل شد، سپس با مصاحبه نیمه ساختاریافته شاخص های مطلوب هر یک از وظایف کارکردی کتابخانه ملی معین و در نهایت با کمک طیف لیکرت، با اهداف کلان سند نقشه جامع علمی ایران تلاقی یافت.
یافته هانشان داد در وضعیت مطلوب کتابخانه ملی، هدف هفتم این سند یعنی «کمک به ارتقای علم و فناوری در جهان اسلام و احیای موقعیت محوری و تاریخی ایران در فرهنگ و تمدن اسلامی» با نمره 79/3 بیشترین کمک را می تواند از شاخص های مطلوب کتابخانه ملی به منظور تحقق اهداف علمی جمهوری اسلامی ایران دریافت کند.
نتیجه گیرینتایج نشان می دهد کتابخانه ملی می تواند در توسعه علمی کشور، منطبق بر سند نقشه جامع علمی جمهوری اسلامی ایران، نقش تاثیرگذاری داشته باشد.
کلیدواژگان: آیندهپژوهی، اهداف علمی ایران، مدیریت دانش، کتابخانه ملی -
صفحات 157-179هدف
در دو دهه اخیر این سوال مطرح بوده است که چگونه می توان از یک سازمان موفق، الگوبرداری کرد؟ برای پاسخ به این پرسش مفهوم «دی.ان.ای. سازمانی» پیشنهاد شده است. «دی.ان.ای. سازمانی» ابزاری برای تحلیل و شناخت تفاوت رفتار و شخصیت سازمان ها است و بسیاری از شیوه های رفتاری، کنش ها و ساختارهای سازمانی تحت تاثیر آن است. در این پژوهش پرسش اصلی این است که عوامل موثر در الگوبرداری از بخش های موفق سازمان کدام است؟ هدف اصلی این پژوهش شناسایی مدلی برای دی.ان.ای. سازمانی در رسانه ملی است.
روشدر این پژوهش روش کیفی داده بنیاد به کار گرفته شده و برای گردآوری اطلاعات 30 نفر از مدیران رسانه ملی انتخاب و با آنها مصاحبه شده است. همچنین اسناد و منابع آرشیوی سازمان مورد استفاده قرار گرفته است. سپس تحلیل داده های این پژوهش از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد.
یافته هادر این پژوهش 312 کدباز استخراج و 4 محور اصلی (انتخابی) حق تصمیم گیری، انتخاب و شیوه به کارگیری عوامل انگیزشی، ساختار و شبکه های ارتباطی سازمانی، اطلاعات و دانش سازمانی شناسایی شد، که هر یک از این ابعاد از سوی عوامل محوری تاثیر می پذیرد.
نتیجه گیریبا مدیریت عوامل محوری مشخص شده در این پژوهش، مدل دی.ان.ای. سازمانی رسانه ملی و نقاط ضعف و قوت آن شناسایی و مدیریت شده و به منظور تحقق اهداف سازمانی مانند الگوبرداری از حوزه های موفق و ارتقای سطح کیفیت تولیدات رادیویی و تلویزیونی به کار گرفته خواهد شد.
کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، ساختار سازمانی، حق تصمیمگیری، دانش سازمانی، دی، اِن، اِی، سازمانی، صداوسیما -
صفحات 181-201هدف
مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر آینده مصرف رسانه ای شبکه سبلان با تاکید بر سرگرمی نوشته شده است.
روششیوه تحقیق براساس نگاهی آینده بینانه (1397 تا 1407) و با روش ترکیبی کتابخانه ای و دلفی است. براساس پویش هایی از نوع محیط دور و محیط رقابت و بر مبنای مطالعات آینده پژوهانه، دیدگاه ها و نظرات خبرگان، عوامل و عناصر مربوط به آینده مورد نظر شناسایی شده اند.
یافته ها48 عامل در پنج گروه محیط دور و پنج گروه از محیط رقابت شناسایی شد و خبرگان نسبت به اهمیت و عدم قطعیت آنها پاسخ داده اند. در عوامل محیط رقابت، مخاطبان از نظر اهمیت با 72/86 درصد و از نظر عدم قطعیت، کالاهای جانشین با 44/76 درصد بیش از سایر عوامل و در عوامل محیط دور نیز فناوری از نظر اهمیت با 43/85 درصد و از نظر عدم قطعیت، اخلاق با 17/89 درصد بیش از سایرین بوده اند. در رتبه بندی عوامل، براساس شاخص اهمیت، استفاده از قالب ها و ساختارهای جدید با 15/93 درصد و نگاه مدیران شبکه سبلان به سرگرمی با 70/90 درصد بیش از سایر عوامل اهمیت داشته اند. همچنین در عدم قطعیت، مسایل جنسی و خشونت با 64/92 درصد و اینفوتینمنت با 82/88 درصد از عدم قطعیت بیشتری برخوردار بوده اند.
نتیجه گیریآینده ای که شبکه سبلان در آن فعالیت خواهد کرد مبتنی بر محیط های رقابتی تر و تخصصی تر از امروز خواهد بود. شبکه های استانی، سراسری و ماهواره ای با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته در راستای جذب مخاطبان بیشتر، شرایط رقابتی سختی را برای شبکه سبلان ایجاد خواهند کرد.
کلیدواژگان: آیندهپژوهی، رسانههای محلی، پویش محیطی، برنامههای تفریحی و سرگرمی -
صفحات 203-227هدف
با آغاز هزاره سوم، هرروزنقش توانمند سازی منابع انسانی پررنگ ترشده و اکنون از آن به عنوان تنها عامل کسب موفقیت و مزیت رقابتی پایدار یاد می شود. با وجود کاربرد گسترده مدل های توانمند سازی منابع انسانی، کتابخانه های عمومی کشور هنوز از مدلی جامع که در آن مفهوم، ابعاد و مولفه های مختلف توانمندسازی نیروی انسانی به روشنی مشخص شده باشد، برخوردار نیست. هدف مقاله حاضر، شناسایی و تعیین وزن ابعاد مولفه های تعالی استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی کتابخانههای عمومی کشور برای ارایه مدلی مناسب و کاربردی با رویکردی به آینده است.
روشدر پژوهش کاربردی حاضر برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. نمونه آماری به روش هدفمند براساس معیار که شامل 56 نفر ازخبرگان رشته مدیریت انسانی و علم اطلاعات و دانش شناسی انتخاب شدند. نظرسنجی به عمل آمده در سه مرحله انجام و نتایج مورد پالایش قرار گرفته است. از نرم افزارExpert Choice نسخه 11 و روش دلفی فازی جهت پالایش مولفه ها و ابعاد بهره گرفته شد.
یافته هانتایج نشان داد مدل تعالی استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی کتابخانههای عمومی کشور شامل 3 بعد و 19 مولفه است؛ بهطوریکه بعد استراتژیک بیشترین تاثیر را در توانمندی کارکنان دارد و بعد ساختاری اولویت دوم را به خود اختصاص داده است، همچنین بعد فردی کمترین تاثیر را در توانمندی کارکنان دارد.
نتیجه گیریطبق بررسی های انجامشده در مطالعه ادبیات، تاکنون مطالعه جامعی درخصوص ارایه مدل تعالی استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی کتابخانه های عمومی کشور با رویکردی به آینده صورت نگرفته است. بنابراین مدل ارایهشده در این پژوهش به عنوان نخستین مدل تعالی استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی کتابخانه های عمومی کشور، توانایی پاسخگویی به توانمندسازی منابع انسانی خود در آینده را دارد.
کلیدواژگان: توانمند سازی، مدل تعالی استراتژیک، کتابخانه های عمومی، آینده، منابع انسانی -
صفحات 229-261هدف
سالمندی جمعیت، پدیده ای است که هر کدام از کشورهای جهان، تجربه متفاوتی از رویارویی با آن دارند. این پدیده زمانی رنگ و بوی بحران به خود می گیرد که دولت ها با آمادگی لازم و کافی به استقبال آن نروند. اگر این مسئله را نیازمند اقدام بدانیم، قاعدتا این تصمیم برآمده از تصویر یا تصاویری از آینده است که در صورت برنامه ریزی و اقدام مناسب برای آن، سبب تحقق یک آینده مطلوب و یا جلوگیری از تحقق تصویری نامطلوب می گردد. ازاین رو هدف از پژوهش حاضر، شناسایی عوامل و پیشران های کلیدی تاثیرگذار بر بهبود تصویر سالمندان ایران با ورزش در افق 2050 است.
روشپژوهش حاضر، دارای روش کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، ترکیبی (Mix Method) (کیفی و کمی) و از نظر رویکرد آیندهپژوهانه، دارای ماهیت اکتشافی (Explorative) و توصیفی (Descriptive) است. در عین حال، در بخش نتیجهگیری و ارایه پیشنهادات و راهبردها، «تجویزی» است. بنابراین، میکوشد به مقتضیات پیش روی سالمندان دست یابد.
یافته هانتایج نشان داد از میان دوازده الگوی ذهنی استخراج شده در این پژوهش، یادگیری فردی و سازمانی، آموزش موثر و بومی سازی، مدل های موفق سالمندی من جمله در حوزه ورزش، بنیادی ترین عوامل در سامانه این پژوهش هستند.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج تحقیق بایسته است که دولت در ترغیب جوانان کنونی ایران به حوزه توانمندسازی فردی و یادگیرنده بودن اقدام نموده و بسترهای آموزش را در این زمینه فراهم سازد. از این منظر، شناسایی این عوامل می تواند به درک بیشتر سیاست گذاران کلان، جهت برنامه ریزی های لازم برای دوران سالمندی جمعیت کمک نماید.
کلیدواژگان: بحران سالمندی جمعیت، نرم افزار میکمک، تصاویر آینده، سناریو _ -
صفحات 263-288هدفتغییر و تحولات مستمر در فناوری ها و مدل های کسب و کار، موجب گردیده است سازمان ها برای استفاده سریع از فرصت های پیشآمده و گریز از ریسک های مخرب آینده، به راهبردهای جدیدی روی آورند. آینده نگری باز یکی از راهبردهای نوینی است که با تاکید توامان بر مهارت ها و قابلیت های دورنی و بیرونی، سازمان ها را قادر میسازد ایده های جدید را برای ارایه محصولات و خدمات نوآورانه شناسایی کنند و بر پیچیدگی های محیطی کسب و کارها فایق آیند.هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آینده نگری باز بر نوآوری باز و با تاکید بر چارچوب ارزش های رقابتی در صنعت نساجی است.روشروش تحقیق در این مقاله مبتنی بر روش دلفی متخصصین بوده و از هماندیشی متخصصین به صورت پانل و دلفی در صنعت نساجی برای ارزیابی تاثیرگذاری دانش آینده پژوهی بر الگوهای برنامه ریزی و سیاست گذاری در دانش برنامه ریزی و توسعه استفاده شده است. این مقاله از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه و روش گردآوری داده ها و تحلیل آنها، توصیفی- اکتشافی و از نوع همبستگی است.یافته هادستاورد اصلی این مقاله تعیین حوزه های اولویت دار دستیابی به مرجعیت علمی در صنعت نساجی با مشارکت تمامی ذینفعان بوده است. این مقاله توانسته است تاثیر انواع فرهنگ ها بر آینده نگری و نوآوری باز را به تصویر کشد.نتیجه گیریتحلیل مسیر مدل ساختاری بیانگر آن است که آینده نگری باز با ضریب 0.43 اثر مثبتی بر نوآوری باز دارد و فرهنگ انسانگرا و توسعهگرا محرک های قوی برای آینده نگری باز و نوآوری باز هستند و فرهنگ بروکراتیک مانعی برای موفقیت پروژه های آینده نگری باز و بهبود نوآوری باز محسوب می شود.آینده نگری باز به عنوان یک رویکرد راهبردی میتواند با گسترش تفکر خلاق و استفاده از دیدگاه های مختلف، شرکتها را از وابستگی به مسیر و قفل شدن در نوآوریهای فعلی باز دارد و ریسک های آینده صنعت نساجی را کاهش دهد.کلیدواژگان: آینده نگری باز، نوآوری باز، فرهنگ سازمانی، چارچوب ارزش های رقابتی
-
صفحات 289-308هدف
هدف اصلی تحقیق حاضر تحلیل اثر رهبری کوانتومی بر تعالی سازمانی با نقش میانجی مدیریت دانش سازمانی و مهارت های کوانتومی است.
روشاین پژوهش براساس هدف از نوع کاربردی، و پژوهشی توصیفی تحلیلی از نوع علی است که به شیوه پیمایشی صورت گرفته است. این پژوهش همچنین از لحاظ زمانی جزو پژوهش های مقطعی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده که روایی و پایایی آن به تایید رسیده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان شرکت مگاموتور به تعداد 3659 نفر است که نمونه ای به حجم 347 نفر مطابق جدول مورگان به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته اند. تحلیل داده ها نیز از طریق روش های الگوی معادلات ساختاری انجام یافته است.
یافته هادو فرضیه برای تحقیق حاضر مطرح گردید که بعد از آزمون، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ابعاد رهبری کوانتومی بر تعالی سازمانی شرکت مگاموتور با نقش میانجی مدیریت دانش تاثیر معناداری دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد ابعاد رهبری کوانتومی بر تعالی سازمانی شرکت مگاموتور با نقش میانجی مهارت های کوانتومی تاثیر معناداری دارد.
نتیجه گیریاز آنجا که رهبری کوانتومی بر تعالی سازمانی با نقش میانجی مدیریت دانش سازمانی و مهارت های کوانتومی تاثیر معناداری دارد، بنابراین در ارتقاء سطح رهبری شرکت، می توان مهارت های کوانتومی و مدیریت استراتژیک دانش سازمانی را بهبود بخشید.
کلیدواژگان: رهبری کوانتومی، تعالی سازمانی، مدیریت دانش، مهارتهای کوانتومی
-
Pages 1-23Purpose
To strengthen the civilized government of Iran through resilience and internal strength of the society, and to strengthen the society again through internal strength and the possibility of relying on the internal capabilities of the civilized government. Strengthening society through the strength of the state, and the result of the continuous strengthening of the state and society, is stability, and the foundation of a new Islamic civilization in the future.
MethodIn this study, analytical-descriptive approach and in-depth interviews were used. To gather information, documents and texts, as well as interviews with experts in individual form and group meetings, were used through theoretical saturation sampling.
FindingsDependence on the path in the field of public policy is the most important issue facing the civilized government and the Iranian society in the domestic dimension. Therefore, from the perspective of challenging internal strength and relying on the inside, dependence on the path in public policy is the most important issue for the civilized government of Iran.
ConclusionIn order to get out of dependence on the path in the field of public policy, adaptive public policy should be considered by the government and long-term institutions such as the Islamic Consultative Assembly and etc. In this study, an adaptive cycle for public policy for resilience has been proposed. In this cycle, five subsystems of infrastructure, environmental, economic, historical, social and cultural, and political and governance are examined to apply strategic transformations in order to gradually change the direction of public policy.
Keywords: Civilization Government, Community Resilience, Adaptive Policies, path Dependence, Adaptive Capacities, Internal Strength, Fundamentals for Modern Islamic Civilization -
Pages 25-54Purpose
future threats, rapid and broad environmental changes have challengedstructures of management and policy firms, and strategic foresight are welcomed through companies ever-increasingly due to their flexibility in changing future alternatives. This research sought to provide a suitable model of strategic foresight for Iranian small and medium enterprises.
MethodThis is a qualitative and quantitative combination study. Firstly, applying Meta-Synthesis technique including seven stages, the study begins systematically analyzing and assessment of the results and findings of prior studies. The data is gathered by library research and expert opinions. Then, Cronbach's alpha and SPSS were used to validate the model.
FindingsThe results show that the favorable model included 35 models that were identified based on the research topic. The final model consisted of 13 main components and 9 sub-indices of strategic foresight.
ConclusionAccording to the literature review in the field, no holistic research has been performed so far on the foresight of Iranian small and medium enterprises. As a result, the proposed model is the first model for these companies that can help to develop and implement appropriate strategies regarding the existence of unstable situations.
Keywords: Strategic Foresight, Competitive Advantage, Small, Medium Enterprises, Meta-Synthesis Technique -
Pages 55-79PurposeThe main goal of this research is introducing Iran's futures Startups Scenarios in 1404 horizon.Methodin this research, the scenario planning for the country's startups has been discussed using a combination of Scenario methods, STEEP model and Cross Impact Matrix. Mic-Mac software has been used in the analysis.FindingsFour scenarios entitled wealth angels, modernity in another time, turning backward and rationality in limitation were introduced. In the first scenario, two variables of digital market and resistive economy were in desired limit and policy makers have been became the most important propellant of development startups in Iran. Expansion of wide band internet and cell-phones’ network have made people the great users in products and services of startup companies. In second scenario, our country has become resistant against internal and external changes, dangers and threats. However, in demander's side, there is no common understanding about the working methods of startups in the country traditional systems have not adapted with the new technologies. Considering the third scenario, the country faces destructive economic crisis, inappropriate technology conditions and limited penetration rate of the internet, have made difficulties for startup companies. According to the fourth scenario, startups change threats to opportunities and take big share of Iran's market in the absence of international big firms.ConclusionBy identifying indicators, planners and policymakers will determine which scenario we are moving toward. The indicators also warn policymakers and planners if we want to move towards desired scenario, which indicators should we turn into the optimal indicator?Keywords: Futures Studies, Startup, Scenario Writing, STEEP Model, Cross Impact Analysis Matrix, 1404 Horizon
-
Pages 81-107Purpose
With Trump coming to power as President of the United States and his resignation from the JCPOA, tensions have escalated again, putting relations between the two countries in crisis. The problem for the author is how these relationships can move towards resolving problems - not complete elimination of hostility. The purpose of this study is to determine the future making of the Iran's political relations with the US and categorize the possible future of US-Iran relations by constructing favorable, undesirable, acceptable, and tolerable future scenarios.
MethodThis research uses the present-future extension method (Exploratory approach), which is one of the futures studies methods, by adopting the principles of qualitative-interpretive method. Research strategy is inquiry, application type, case study and process study.
FindingsThe findings indicate that the probable futures in Iranian - American relations include a spectrum that can lead to military confrontation, and on the other hand, the negotiation and agreement that Iran will achieve its interest in it depends on the performance and implementation of the prescriptions presented in this study.
ConclusionIn order to achieve the favorable scenario and to avoid the unfavorable scenario as much as possible, a two-step diplomacy approach based on threat and allurement should be implemented simultaneously. These threats and allurements complement each other, and their use independently and individually not only does not help to achieve the favorable scenario, but can also lead to its non-fulfillment.
Keywords: Futures Studies, Balance of Threat, Scenario Building, Two - level diplomacy, Utilitarianism -
Pages 109-134Purpose
Arvandrood is one of the common water resources in West Asia, which according to current geopolitics conditions has a special sensibility and position in different historical periods between Iran and Iraq relationship that has been affected by the ways of exploiting and ownership. The last disagreement relating to this subject had led to 8 years of war between the two countries and occurrence of vast human and economic casualties for the two countries. Thus, the need for adoption a suitable strategy in diplomatic relationship between Iran and Iraq towards ways of managing and exploiting of this common water resource is crucial.
MethodIn this research, in the first step by studying previous related academic documentaries and records and using opinions of 12 experts, 48 factors affecting the future of Arvandrood hydro-politics determined, and in the second step by formation of expert panel, similar factors merged and 26 of them were identified. Then by using the Friedman model, 12 important and effective factors were specified. Finally, by using the future studies software Micmac and Crossover Matrix Analysis Method, the key factors were identified.
Findings5 effective key factors in the future of Arvandrood hydropolitics were identified.
ConclusionThe results show that Iran must provide the growth and developments of cities and ports near Arvand and negotiate and participate with Turkey and Iraq based on the amount of water supply in Arvand River.
Keywords: Hydro-politics, Arvandrood, Water Diplomacy, Border River, Micmac Software -
Pages 135-155Purpose
The main purpose of the research is to study the desirable condition of the National Library and its role in achieving the scientific goals of the Islamic Republic of Iran.
MethodThis research is purpose-oriented, applied and has a qualitative approach. The research method was semi-structured interview using semi-structured interview. Sampling was done using snowball method and linear method. In this research, 25 professors of information science have been selected and questioned in two phases. Research has two main questions: 1. What national and strategic library should be considered in order to achieve the desired goals of the Islamic Republic of Iran? 2. What is the favorable situation of the National Library in realizing the scientific goals of the Islamic Republic of Iran? In this research, through semi-structured interviews, the desirable indicators of each functional function of the National Library were determined and finally, with the help of the Likert spectrum, with the objectives of the macro The Islamic Republic of Iran comprehensive scientific map document has been merged as the most important document of the country's scientific development.
FindingsThe findings showed that in the favorable situation of the National Library, the seventh goal of this document, namely, "helping to promote science and technology in the Islamic world and revitalizing the central and historical position of Iran in Islamic culture and civilization" with the score of 3.79, can be the most useful instrument of the library.
ConclusionThe results indicated that National Library can play an important role to fulfill the scientific goals of the Islamic Republic of Iran.
Keywords: Futures Studies, Knowledge Management, National Library, Scientific Goals of Iran -
Pages 157-179Purpose
In the last two decades, there has been a question of how can a successful organization be modeled? To answer this question, the concept of "organizational DNA" has been suggested. "Organizational DNA" is a tool for analyzing and recognizing the difference in the behavior and personality of organizations, and many of the behavioral practices, actions, and organizational structures affected by it. The main question in this study is what are the factors that influence the modeling of successful parts of an organization? Therefore, the purpose of this research is to propose a model for organizational DNA in the IRIB.
MethodIn this study, the qualitative data method of the foundation was used and 30 national media managers were selected and interviewed to collect information. The organization's archival documents and resources were also used. Then, the data analysis of this research was done through open, axial and selective coding.
FindingsIn this study, 312 extraction codes and 4 main (selective) axes of decision-making, selection and method of using motivational factors, organizational structure and communication networks, information and organizational knowledge were identified, each of which is influenced by axial factors.
ConclusionBy managing the key factors identified in this research, the organizational DNA of the IRIB and its weaknesses and strengths are identified and managed and implemented in order to realize organizational goals, such as benchmarking successful areas and improving the quality of radio and television productions.
Keywords: Organizational Communication, Organizational Structure, Decision-making Right, Organizational Knowledge, Organizational DNA, IRIB -
Pages 181-201Purpose
The present article aims to identify the effective factors for the future of media consumption in the Sabalan channel with an emphasis on entertainment.
MethodThe research is based on a futuristic look (2019 to 2029) and a combination of Library research and Delphi methods. According to the dynamics of the far and competition environment, based on the future studies, the views and opinions of experts, factors and elements related to the future are identified.
Findings48 factors were identified in five groups of environment and five groups in the competition environment and were answered by experts concerning their importance and uncertainty. In the factors of competitive environment, audiences with importance of 86.72% and, in terms of uncertainty, substitute goods with 76.44% more than other factors and in the environment of remote environment, also technologically important with 85.42% and in terms of uncertainty, morality was 89.5% higher than others. The ranking of factors based on the importance, the use of new molds and structures with 93/15% and the view of the managers of the Sabalan channel to entertain with 90/70% is more than other factors. In the uncertainty, sexuality and violence were 92.64% and infotainment with 88.82% of the uncertainty.
ConclusionThe future in which Sabalan channel will operate will be based on more competitive and specialized environments than today. Provincial, national, and satellite channels, using developed technologies to attract more audiences, will create tough competitive conditions for Sabalan channel.
Keywords: Future Studies, Local Media, Environmental Scanning, Entertainment Programs -
Pages 203-227Purpose
With the advent of the third millennium, human resource empowerment is now remembered as the sole factor in achieving success and sustainable competitive advantage. Despite the widespread use of human resource empowerment models, public libraries in the country still lack a comprehensive model in which the various concepts, dimensions, and components of human resource empowerment are clearly identified. The purpose of the present paper is to identify and quantify the dimensions of strategic excellence components of human resources empowerment of public libraries in the country to provide a suitable and functional model for the future.
MethodIn the present applied research, a questionnaire was used to collect data. The statistical sample was selected by purposeful method based on criteria including 56 experts in human management and information science. The survey was conducted in three stages and the results were refined. Expert Choice software version 11 and the fuzzy Delphi method are used to refine the components and dimensions.
FindingsThe results showed the strategic excellence model for human resources empowerment of Iranian public libraries includes three dimensions and nineteen components. In this line, the strategic dimension has the most impact on staff empowerment and the structural dimension has the second priority as well as the individual dimension has the least impact on staff empowerment.
ConclusionAccording to studies conducted in the literature study, so far no comprehensive study has been conducted on presenting a strategic model of human resource empowerment of public libraries in the country with an approach to the future. Therefore, the model presented in this study, as the first strategic human resource empowerment model of public libraries in the country, is capable of responding to its future human resource empowerment.
Keywords: Empowerment, Strategic Excellence Model, Public Libraries, Future, Human Resources -
Pages 229-261Purpose
Population aging is a phenomenon requiring attention. Any decision and action in this regard should be based on future image(s). Scenario planning is a way of thinking about the future and its focus is often on the possible images.The overall goal of this research is to identify and analyze the interactive and affective variables and key propellants affecting future images of the older using interactive effects analysis.
MethodThis article is applied research based on use; In terms of the nature is exploratory research; In terms of data collection is descriptive-survey and according to application is classified within futures studies.
FindingsThe findings in this study were extracted by using the Micmac software and interaction analysis that identified 12 subjective patterns and key factors such as personal and organizational learning, effective training, and localization of successful aging models. Personal skills, social networks, income and wealth distribution processes, demographic changes, customs changes, work force, financial stability, individualism, individual flexibility.
ConclusionGenerally, the authorities in the field of aging can be aware of the extent and importance of each of the variables mentioned, pay serious and operational attention to these factors, and be able to plan well and reasonably, in not far away future, it will not be neglected and ready for it.
Keywords: Identification, Analysis of Interactions, Future Images of the Elderly, Scenario, Elderly Future -
Pages 263-288PurposeConstant changes in technologies and business models have led organizations to take new strategies to quickly seize opportunities and avoid future destructive risks. Open foresight is one of the new strategies that emphasize both internal and external skills and capabilities, enables organizations to identify new ideas for innovative products and services and overcome the environmental complexities of businesses. The objective of this research is to consider the impact of open futures on open innovation with emphasis on the framework of competitive values.MethodThe research methodology in this paper is based on the Delphi method of experts and panelists and Delphi experts have been used to evaluate the impact of future research knowledge on planning and policy making patterns in planning and development knowledge. This paper is descriptive-explorative and correlational as to the purpose and the processing of data collection and analysis.FindingsThe main achievement of this paper has been to identify priority areas for achieving scientific excellence in the textile industry with the participation of all stakeholders. This article has been able to illustrate the impact of different cultures on futurism and open innovation.ConclusionStructural model path analysis indicates that open foresight with a factor of 0.43 has a positive effect on open innovation and that humanistic and developmental cultures are strong drivers for open foresight and open innovation and bureaucratic culture is an obstacle to the success of projects. Open futures and the promotion of open innovation are considered.Keywords: Open Foresight, Open Innovation, Organizational Culture, Competitive Values, Framework
-
Pages 289-308Purpose
The purpose of the present study is to analyze the effect of quantum leadership on organizational excellence with the mediating role of organizational knowledge management and quantum skills.
MethodThis is an applied-based research, and a survey analytic causal-descriptive one that was conducted through. This research is also part of the cross-sectional research. Questionnaire was used for data collection and its validity and reliability were confirmed. The statistical population of this study consisted of all 3659 employees of Mega Motor Company. A sample size of 347 persons was selected and studied according to Morgan table by simple random sampling. Data analysis was also done through structural equation modeling methods.
FindingsTwo hypotheses were presented for the present study that after testing, the results of the present study showed that quantum leadership dimensions have significant effect on organizational excellence of mega Motor Company with mediating role of knowledge management. The results also showed that quantum leadership dimensions have a significant effect on organizational excellence of Mega Motor with the mediating role of quantum skills.
ConclusionSince quantum leadership has a significant impact on organizational excellence with the mediating role of organizational knowledge management and quantum skills, therefore, quantum skills and strategic knowledge management can be improved in enhancing corporate leadership level.
Keywords: Quantum Leadership, Organizational Excellence, Knowledge Management, Quantum Skills