فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 33 (امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قدرت الله طاهری*، فاطمه فرشچی صفحات 1-26

    در فرهنگ مردسالار و رسمی گذشته و تقسیم بندی کلیشه های جنسیتی، عقلانیت همواره امری مردانه بوده است. به همین دلیل، تفکر، تصمیم گیری و ارایه راه حل مشکلات، عموما به مردان نسبت داده می شد و درمقابل، زنان افرادی منفعل، وابسته و نظاره گر تعریف می شدند و اگر برای زنان نقش فعالی در عرصه های فرهنگی و سیاسی و اجتماعی قایل می شدند، عموما جنبه منفی یا «مکارانه و دسیسه گرانه» داشته است؛ اما در فرهنگ عامه فارسی که افسانه ها به منزله یکی از برجسته ترین اشکال ادبی در بطن آن بالیده اند کلیشه مذکور، یعنی انتساب عقلانیت به مردان شکسته شده است و در این افسانه ها زنانی ظاهر شده و به ایفای نقش پرداخته اند که به مدد تدبیر (عقلانیت) آنان گره کارها گشوده می شود. گره گشایی های زنان و دختران را در افسانه ها می توان به «عقلانیت زنانه» تعبیر کرد. در این پژوهش، با استفاده از نظریه یونگ و در قیاس با کهن الگوی «پیر فرزانه» زنان خردمند روایت های عامه ایران را با عنوان کهن الگوی «زن خردمند» نام گذاری کرده ایم. تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی، به بررسی چگونگی بازنمود عقلانیت زنانه در افسانه های ایرانی پرداخته و نشان داده شده است که چگونه خلاف باورهای کلیشه ای جهانی که خود یونگ نیز در تحلیل کهن الگوها در دام آن ها افتاده است، زنان «عقلانیتی ایجابی» از خود بروز می دهند و نقش هایی مثبت در راستای یاریگری به قهرمانان و سایر شخصیت های داستانی ایفا می کنند. این پژوهش می تواند الگویی مناسب برای بررسی و کاوش های مجدد در فرهنگ های دیگر درنظر گرفته شود؛ بدین معنا که نقش و حضور واقعی زنان در تاریخ فرهنگ ها بازخوانی شود تا واقعیت هایی را که مردسالاری طی هزاره ها سرکوب کرده بود، برملا سازد.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، افسانه های ایرانی، کلیشه های جنسیتی، عقلانیت زنانه، زن خردمند
  • خدیجه بهرامی رهنما* صفحات 27-55

    ادبیات اقلیمی ابزار مهمی در کشف سازوکارهای سنت ها، آیین ها و آداب و رسوم ملل مختلف در نظام اجتماعی است که هدف از آن، به دست آوردن اطلاعات جامعه شناسی، مردم شناسی و بررسی عناصر هویت ساز فرهنگی در درازنای تاریخ است. از این رو، بسیاری از مضامین عامه را می توان در ادبیات اقلیمی، ازجمله رمان درخت انجیر معابد جست وجو کرد. بنابراین، جستار حاضر با روش توصیفی تحلیلی، مسئله درخت پرستی و مولفه های ادب عامه را در این رمان مورد بررسی قرار داده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که احمد محمود درصدد پیوند میان بن مایه های اسطوره ای با باورهای عامه در این رمان بوده است و خویشکاری های شخصیت های رمان را در تقابل با طبیعت، به تصویر کشیده و نیز، نقبی به باورها و اعتقادهای مردم جنوب زده است.

    کلیدواژگان: ادبیات اقلیمی، احمد محمود، درخت انجیر معابد، درخت پرستی، باورها
  • روح الله هادی*، صبرا نامی صفحات 57-91

    شهنشاه نامه مشهورترین حماسه تاریخی عهد قاجار است که فتحعلی خان صبای کاشانی آن را به تقلید از شاهنامه سروده است. بخش پایانی این منظومه به روایت جنگ ایران و روس و دلاوری های عباس میرزا اختصاص دارد. گزارش جنگ و شرح دلاوری پهلوانان اصلی ترین موضوع این حماسه است و اساطیر نیز به شکل های گوناگون در آن تبلور می یابد. از سوی دیگر اسطوره پیوندی ناگسستنی با باورهای عامه دارد. پژوهش حاضر این بن مایه های اساطیری و عامه را در شهنشاه نامه مطالعه می کند: پیش گویی از طریق خواب، جادو، هفت خان، رویین تنی، فر، نام پوشی، پوشش فریبنده، و ایزد سروش. هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین کارکرد اسطوره و باورهای عامه در شهنشاه نامه به منزله منظومه ای تاریخی است. از این رو تلاش می شود تا بن مایه های به کاررفته در شهنشاه نامه که متاثر از شاهنامه بوده اند یا به منظور اسطوره ای کردن تاریخ پدید آمده اند، نشان داده شود. با توجه به بازتاب این مضامین در شاهنامه، شیوه صبای کاشانی در بهره گیری از آن ها و درواقع کیفیت این مضامین در شهنشاه نامه نیز بررسی شد تا روشن شود که صبای کاشانی به تکرار و تقلید صرف روی آورده یا در آن ها دخل و تصرف کرده است. این پژوهش نشان می دهد که صبای کاشانی به سبب غلبه رویکرد مدحی، این بن مایه ها را برای اسطوره ای کردن تاریخ به کار برده است. او اصل بن مایه ها را از شاهنامه برگرفته که گاه در فرهنگ عامه ریشه دارند؛ ولی برخی را توسعه بخشیده و برخی دیگر را تقلیل داده است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای انجام شده است. بدین منظور از دست نویس شهنشاه نامه (نسخه شماره 587 کتابخانه مجلس، کتابت 1230ق) استفاده شده که کامل ترین دست نویس در بین نسخ کهن این اثر به شمار می آید.

    کلیدواژگان: شهنشاه نامه، حماسه تاریخی، اسطوره، بن مایه های اسطوره ای، باورهای عامه، هفت خان، خواب
  • فرشته روستا، محمدرضا معصومی*، جلیل نظری صفحات 93-120

    پیکرگردانی یکی از موضوعات محوری در اساطیر و داستان های اسطوره ای است که در آن موجودی تغییر شکل می دهد و شکل ظاهری، ساختمان طبیعی و شناخته‏شده خود را در جهت نقص یا کمال، به مدتی محدود یا نامحدود از دست می دهد و به صورتی تازه درمی آید. این تنوع گاهی بخشی از وجود آن موجود را شامل می شود و یا به صورت های ترکیبی گوناگون حیوانی، گیاهی و... درمی آید و خلاف طبیعت خود زندگی می کند. در این پژوهش و با توجه به اهمیت موضوع و جایگاه فرهنگ و ادبیات عامه در پژوهش ها، به بررسی و تحلیل انواع پیکرگردانی در فرهنگ و ادب عامه مردم بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد می پردازیم. همچنین، ضمن بررسی انواع پیکرگردانی انسان به حیوان، درخت، پرنده، اجرام آسمانی و بالعکس، برآنیم تا نمود های ادبی و جنبه های اساطیری آن ها را تحلیل و بررسی کنیم. این پژوهش به شکل بنیادی بر پایه مطالعات کتابخانه ای میدانی و به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. پس از بررسی و تحلیل انواع پیکرگردانی در قوم بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد می توان گفت مهم ترین انواع پیکرگردانی در فرهنگ و باور این مردم، پیکرگردانی انسان به حیواناتی چون خرس، گرگ، پلنگ و لاک پشت به دلیل انجام گناه و نیز پیکرگردانی انسان به درخت بلوط و... است. همچنین، بسیاری از نمودهای پیکرگردانی در این اقوام، بازمانده پیکرگردانی در فرهنگ ایران باستان است که نمونه های مشابهی در شاهنامه فردوسی نیز دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، قوم بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، بن مایه های اساطیری، پیکرگردانی
  • زینب مصدق، اشرف شیبانی اقدم*، محمدعلی گذشتی صفحات 121-147

    افسانه ها در نگاهداشت میراث فرهنگی کهن ازجمله آیین ها، آداب و رسوم و سنن همواره جایگاهی ویژه داشته اند. مردم کهگیلویه و بویراحمد با انتقال سینه به سینه آن ها به نسل های آینده، یکی از اقوامی برشمرده می شوند که توانسته اند در پناه حفظ میراث نیاکان خود، فرهنگی دست نخورده به جامعه کنونی عرضه کنند. در این پژوهش با استفاده از 130 داستان شفاهی این منطقه که به روش میدانی ثبت و ضبط شده است به بررسی چگونگی نقش زنان بر اساس الگوی ریخت شناسی پراپ پرداخته می شود. زنان در ساختار این داستان ها به منزله قوه محرکه رخدادها در نقطه های فراز و فرود قصه ها حضوری فعال و پربسامد دارند. نقش های همسر، دختر، مادر، پیرزن، نامادری و کنیز به ترتیب میزان کنش هایشان در قالب شخصیت های شریر (24 بار)، یاریگر (20 بار)، قهرمان (17 بار)، شاهزاده خانم (12بار)، بخشنده (8 بار)، قهرمان دروغین (4 بار) و گسیل دارنده (2 بار) علاوه بر نشان دادن حضور پررنگ زنان در ساختار داستان ، عامل اثرگذاری های عمیق در درک بایدها و نباید ها محسوب می شوند. پیامد کنش های زنان به منزله عاملان اصلی، علاوه بر نهادینه کردن ارزش های عمیق و مثبت فرهنگی و اجتماعی با توجه به رسوایی، تحقیر و مجازات شخصیت های شریر و قهرمانان دروغین در پایان، می تواند عامل بازدارنده در برابر اعمال غیراخلاقی و ناشایست جامعه باشد. زنان در نقش شریر و قهرمان دروغین در پایان داستان به شدت مجازات شده و حتی در بسیاری موارد جان خود را ازدست داده اند. این جریان از جنبه های مختلف فرهنگی می تواند زمینه عبرت گیری و اثرگذاری مثبت در سطح جامعه محسوب شود.

    کلیدواژگان: افسانه های کهگیلویه و بویراحمد، ریختشناسی پراپ، خویشکاریهای زنان، جایگاه اجتماعی زنان
  • مهرداد علیزاده شعرباف، محمود فتوحی رودمعجنی*، حسن ذوالفقاری صفحات 149-177

    تفریح و سرگرمی یکی از شناخته شده ترین اهداف قصه است. در این مقاله، نشان داده خواهد شد که قصه علاوه بر سرگرمی، نقش مهمی در اهداف و وضعیت سیاسی و اجتماعی در عصر صفوی داشته است. بدین منظور، قصه های منثور عصر صفوی بر اساس رویکرد اغراض و اهداف تحلیل شده است. اولین هدف مهم در قصص این دوره، «تبلیغ مبانی مذهبی» است. نقالان در این دوره، با تبلیغ مذهب رسمی کشور، سعی در ترویج، تحکیم و تثبیت مبانی مذهبی در میان عامه داشته اند. مقصود دیگر قصص این دوره، مباحث «سیاسی و اجتماعی» در دو حوزه «نقال، در نقش تثبیت کننده/ شکل دهنده به هویت ایرانی» و «نقال، در نقش موعظه گر سیاسی اجتماعی» بررسی خواهد شد. غرض دیگر قصص این دوره، مباحث «روان درمانی» است. متونی سرشار از خیال پردازی که از طریق هم ذات پنداری یا فراموشی حاصل از غرقه گی، سبب سلامت افراد را فراهم می آورده است. هدف دیگر قصص منثور عصر صفوی، «تفریحی و سرگرم کنندگی» است. بر اساس آمار مستخرج از قصه ها، نشان داده خواهد شد که کدام یک از اهداف قصه در این دوره، نسبت به اهداف دیگر دارای اهمیت بیشتری بوده است و چرا.

    کلیدواژگان: قصه منثور مکتوب، عصر صفوی، اهداف سیاسی اجتماعی قصه
  • بهروز سپیدنامه*، یارمحمد قاسمی، شهین آرین صفحات 179-213

    تقابل های دوگانه یکی از مفاهیم اساسی در نقد ساختارگرایی و پساساختارگرایی و نظریات زبان شناسی و نشانه شناسی است که در باورهای اساطیری و فرهنگی بشر ریشه دارد؛ نظریه ای که از زبان شناسی به مطالعات فرهنگی راه می یابد و سرانجام، در وضعیت پسامدرن به چالش کشیده می شود. کلود لوی اشتروس برای منطق اسطوره ازجمله ضرب المثل ها به ساختاری دوقطبی تقابلی قایل است. به عقیده او ساختار ذهن انسان برای درک پدیده ها، هر پیوستاری را در قطب های متقابل دوگانه ای قرار می دهد و درنهایت، این کنش ذهنی فراگیر به تقابل های دوگانه ای همچون طبیعت و فرهنگ و مفاهیمی از این قبیل منجر می شود. هدف از پژوهش حاضر بازنمایی دوگانه های ارزشی در ضرب المثل های مردم ایلام است. با توجه به ماهیت برساختی پدیده مورد مطالعه، پارادایم تحقیق حاضر کیفی و روش مورد استفاده بازنمایی ازطریق تحلیل کیفی محتواست. میدان مطالعه پژوهش، کتب چاپ شده درخصوص ضرب المثل های مردم ایلام است که به منظور تکمیل اطلاعات از آگاهان کلیدی نیز بهره گرفته شد. این افراد از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با بهره از مصاحبه نیمه ساختمند از آنان پرس و جو شد. یافته های به دست آمده بیانگر آنند که دوگانه های ارزشی در ضرب المثل های مردم ایلام شامل تقابل های دوتایی کلی: عقلانی غیرعقلانی، جمعی فردی، پویایی/ ایستایی، عام گرایی/ خاص گرایی، نظم/ بی نظمی، تکوین سرمایه اجتماعی/ فرسایش سرمایه اجتماعی، اعتدال/ افراط، و عدالت/ ظلم است. این دوگانه ها شامل زیر مقوله های جزیی تری هستند که بیانگر جامعه ای اشباع شده از تعارض اند. تقابل های دوگانه مستخرج از یافته ها تا حد زیادی با متغیرهای الگویی تالکوت پارسونز هم خوانی دارند.

    کلیدواژگان: تقابلهای دوتایی، ضربالمثل، ارزش اجتماعی، سرمایه اجتماعی، تعارض
  • صالح بوعذار، محمدرضا روزبه*، صفیه مرادخانی صفحات 215-244

    در قرن بیستم و با شکوفایی نظریه اسطوره ای و کهن الگویی یونگ، پس از آنکه پیش تر، انسان شناسان برای مطالعات انسان شناسانه خود از اسطوره ها و ادبیات سود می جستند، در این مرحله بیشتر نقد کهن الگویی و اسطوره ای بود که آثار ادبی و اسطوره ای را از منظر کهن الگویی تحلیل می کرد. بنابراین، نقد کهن الگویی رویکردی میان رشته ای است که به کشف و تبیین و تاثیر اسطوره ها و کهن الگوها و نقش آن ها در ادبیات می پردازد. «فردیت» از برجسته ترین کهن الگوهای نظریه کهن الگویی یونگ است. در داستان خورشید و مه پاره، خورشید به منزله قهرمان داستان، برای رسیدن به معشوق خویش با عقبه ها و مشقت های فراوانی مواجه می شود که از جمله آن ها می توان به ارغوان جادوگر، عین بلای حیله گر، زنگیان آدم خوار، مرزبان رقیب، دریای طوفانی و... اشاره کرد. در این منظومه، علاوه بر پدیده های کهن الگویی چون جادو و جادوگری و اعمال خارق العاده و نمادهای کهن الگویی، کهن الگوهای سفر، فردیت، خواب، مادر، قهرمان و... دیده می شوند. این امر سبب شده است تا فرایند فردیت در این منظومه را از زاویه نظریه کهن الگویی یونگ بررسی و تحلیل کنیم. بر این اساس، «خورشید» قهرمان این منظومه، پس از طی سفری قهرمانی و غلبه بر سایه ها و آنیمای منفی، به وصال می رسد و فردیت خویش را به مدد دستگیری پیرخرد و جوهر عشق محقق می سازد و تولدی دوباره می یابد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: تحلیل کهن الگویی، فردیت، یونگ، خورشید و مه پاره، میرزا محمد سعید طبیب قمی
  • زهرا جمشیدی*، سید محمد آرتا صفحات 245-283

    باورهای عامه که یکی از عناصر اساسی و قوام بخش فرهنگ جامعه به شمار می روند، با اساطیر پیوندی ناگسستنی دارند. برای ریشه یابی این گونه باورها باید به دوران اساطیری بازگردیم و اندیشه های پیشینیان را درباره پدیده های جهان هستی مرور کنیم. می توان گفت بسیاری از آیین هایی که امروزه در زندگی روزمره مردم رواج دارند، همان اعتقادات اسطوره ای اند که به مرور زمان، تغییر کارکرد داده اند و با گذر از اسطوره به آیین، با حفظ بن مایه های اسطوره ای خود، با تغییر و تحولاتی کلی یا جزیی به باورهای عامه تبدیل شده اند. ازجمله باورهای عامه ای که بن مایه های اسطوره ای پررنگی دارند، می توان به سه آیین «ازدواج با چشمه»، «شکستن تخم مرغ برای دفع چشم زخم» و «عبور بیمار از سوراخ دیوار» اشاره کرد که از دیرباز در میان اقوام مختلف ایرانی رواج فراوانی داشته اند. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، سه باور مذکور را ریشه یابی و پیوند آن ها را با اساطیر تبیین کرده است. برایند پژوهش نشان می دهد که هر سه آیین یادشده خاستگاهی اسطوره ای دارند؛ بدین معنی که آیین ازدواج با چشمه بازمانده باور اسطوره ای قربانی کردن برای چشمه به منظور خشنود کردن موکل آب هاست که پس از نقل مکان از اسطوره به آیین، به ازدواج با چشمه تبدیل شده است. آیین شکستن تخم مرغ نیز با اسطوره اعتقاد به تخم کیهانی پیوند دارد و می توان آن را به مفهوم باززایی آفرینش نخستین تفسیر کرد و سرانجام، عبور دادن بیمار از سوراخ دیوار، تداعی کننده بازگشت به زهدان و تکرار عمل زایش و ولادت اولیه است که از دیدگاه اساطیری به دلیل ارتباطش با صنع الهی، لحظه ای پاک و آرمانی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اسطوره، باورهای عامه، قربانی کردن، آفرینش نخستین، بازگشت به زهدان
  • نگین صدری زاده*، محمود مدبری، محمدرضا صرفی صفحات 273-303

    شباهت ساختار اسطوره و قصه به پیدایی نظریه های منجر شده است که بر مبنای آن ها می توان عناصر تکرارشونده میان اساطیر و قصه ها را کشف و تحلیل کرد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و بر اساس چارچوب نظری تحلیل روان شناختی کهن الگویی کارول. اس. پیرسون و هیو.کی مار در نظریه «بیداری قهرمان درون» و در بستر نظریه «سفر قهرمان» جوزف کمپبل تلاش کرده است روند سفر «قهرمان درون» در قصه «بهرام و گل اندام» را واکاود. پژوهشگران تلاش می کنند تا ضمن بررسی روند سفر قهرمان درون، چگونگی تجلی کهن الگوها را در مراحل سفر تحلیل کنند تا نشان دهند قهرمان قصه‏های عامه نیز همچون شخصیت های هشیوار با تجلی این کهن الگوها می توانند در فرایند تفرد گام نهند و سفر قهرمانی را پیش گیرند. از تحلیل ساختار اسطوره ای این قصه چنین بر‏می‏آید که قصه با بهره از سه مرحله «عزیمت»، «تشرف» و «بازگشت»، زمینه را برای ظهور کهن الگوها فراهم می سازد. قهرمان نیز سفر خود را با ترک خانه و کهن ‏الگوی «جست وجوگر»آغاز می‏کند و در روند سفر بنا بر موقعیت‏های داستانی، کهن‏الگوی درون قهرمان با دگردیسی مواجه می‏شود و سایر کهن‏ الگوها پدیدار می‏شوند. تغییر کهن ‏الگوی درون قهرمان سبب نمودهایی در کنش‏های بیرونی شخصیت می‏شود. بارزترین کهن الگوهای بهرام، «عاشق»، «جست وجوگر» و «جنگجو» است که درنهایت، با تشکیل خانواده که به نوعی «بازگشت» به محیط خانه است کهن الگوی «حاکم» بیدار می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد قصه «بهرام و گل‏اندام» ساختاری اسطوره ای دارد و به دلیل رویکرد روان شناختی خود بر پایه نظریات کهن الگویی قابل تحلیل و انطباق است.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، ساختار اسطورهای، سفر قهرمان درون، بهرام و گل اندام، پیشینه ادبیات کودک
|
  • Ghodratollah Taheri*, Fatemeh Farshchi Pages 1-26

    In the traditional masculine culture and its gender-oriented divisions, logic had always been considered as a masculine concept. Thinking strategies, in this respect, as well as the ability to make decisions and find solutionsare considered as masculine features, marking women as passive, marginal, and observing agents. If only they were given any active role in the social, cultural and political context, it was mostly regarded as a role coupled with treachery and deceitfulness. Yet, in the Persian public cultural domain, from the crux of which legends have emerged as the most notable literary forms, this very patriarchal cliché fails, and the women come to the scene to address problems by relying on their utmost level of rationality and logic. Such a pragmatic logicism in addressing problems as presented by women in the legends can be considered as a feminine rationality. Borrowing from the Jungian theories and forming an analytical-descriptive approach, this study explores howfeminine rationality is materialized in the Iranian legends. The findings indicated that unlike global clichés and Jung’s reading of the archetypal legends, women exhibit an essentially feminine rationality that enables them to not only help the main heroof the narrative but also play an all positive role. Considering the depth and breadth as well as the appearance of the wise women in the Iranian legends, this study shows the formation of an archetype, called a ‘wise woman’, which can be further appreciated by exploring the legends from other nations

    Keywords: Pop literature, Iranian legends, gender clichés, feminine rationality, wise woman
  • Khadijeh Bahrami Rahnama* Pages 27-55

    Folk literature is an important tool for discovering the mechanisms of different nations' traditions, rituals, and customs in a social system that seeks to obtain sociological and anthropological data, and examine the elements of cultural identity throughout history. Hence, many folk themes can be studied in local literature, especially in the novel of fig tree temples. Therefore, the present study, borrowing a descriptive-analytical method, has investigated the elements and components of folk literature in this novel. Theresults indicate that Ahmad Mahmood sought to link the mythical roots with the popular beliefs in this novel, portraying the functions of novel's personalities versus nature. On another level, he has depicted the beliefs and superstitions of the southern people

    Keywords: Folk literature, fig tree of temples, tree worship, beliefs, superstitions
  • Ruhollah Hadi*, Sabra Nami Pages 57-91

    The Shahanshahnameh is the most famous historical epic of the Qajar period, which was written by Fath Ali Khan Saba Kashani in an imitation of Shahnameh. The final part of this poem is about the Iran-Russia war and the heroic efforts of Abbas Mirza. The report of war and the heroic description are the main themes of this epic, and the myths are crystallized in various ways. Myth, on the other hand, is inextricably linked to popular belief. The present study examines the following mythological and popular themes in the Shahanshahnameh: prediction through sleep, magic, Haft Khan, Royantani, divinity, Ferdowsi, Deceptive Cover, Izad Soroush. The main purpose of the study is to explain the function of myth and popular beliefs in Shahanshahnameh as the historical systems. Hence, it was revealed that the themes used in Shahanshahnameh were influenced by Shahnameh or created to mythologize history. Considering the reflection of these themes in Shahnameh, Saba's method of using them and, in fact, the quality of these themes in Shahanshahnameh were also examined to clarify whether Saba had resorted to repetition and mere imitation or had actually intervened in them. The findings showed that Saba has used these foundations to mythologize history because of its predominant pragmatic approach. He derives from Shahnameh, which is sometimes rooted in popular culture; but he also has developed some elements and reduced some others. This research has been done in a descriptive-analytical method and was based on library studies.

    Keywords: Popular believes, Shahanshahnameh, myth, mythical foundations, dream, historical epic
  • Fereshteh Rosta, Mohamadreza Masomi*, Jalil Nazari Pages 93-120

    Metamorphosisis one of the key issues in myth and mythological stories in which a creature physically changes and temporally or permanently losses its formal shape, as well as its recognized and natural formation to reach perfection or suffer a deficiency; thus, gaining a new shape. Metamorphosis sometimes constructs a part of the creature, becomes eternal, young or vulnerable, or finds a synthetic structure comprised of the human and animal features, and lives contrary to its basic nature. In this study, with regards to the significance of the issue under consideration and the status of culture and folk literature, different types of metamorphosis in the popular culture and literature of the Bakhtiary and Kohkiloye-and-Boyer-Ahmad people are investigated. Going throughvarious kinds of human metamorphosis to an animal, a tree, a bird, heavenly bodies, and vice versa, we shall be concerned with analyzing their literary representations and mythological aspects of different types of metamorphosis among the Bakhtiaries and Kohkiloye-and-Boyer-Ahmad people. This study is conducted fundamentally based on the library and field study using qualitative content analysis. Upon investigating various sources and analyzing literary and mythological representations of different kinds of metamorphosis, it may be indicated that the most important types of metamorphosis in the cultural and belief system of these people subsume the metamorphosis of human to animals such as bear, wolf, iger, and turtle. As a result of committing sinful actions, humans are metamorphosized into a tree

    Keywords: the Popular Culture, the Bakhtiari Race, Kohkiloye-and-Boyer-Ahman, Mythological Themes, Metamorphosis
  • Zeinab Mosaddegh, Ashraf Sheibaniaghdam*, Mohammadali Gozashti Pages 121-147

    The present study examines the women's functions in the Kohkiluyeh-and-Boyer-Ahmad's folk tales. Myths have long played a significant role in the preservation of ancient cultural heritage among all nations and societies, so the legends of the people of Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad are not exception. In the structure of these stories, women, like the driving force of the events, have had a significant role in the ups and downs, and protagonist and antagonist characters.

    Keywords: Kohkiluyeh-and-Boyer-Ahmad legends, Propp's morphology, women's functions, women's social status
  • Mehrdad Alizade Sharbaf, Mahmood Fotoohi*, Hasan Zolfaghari Pages 149-177

    Entertainment is one of the most well-known purposes of a story. In this article, it will be shown that in addition to entertainment, stories played an important role in the political and social goals and conditions of the Safavid era. To this end, the proverbial tales of the Safavid era have been content analyzed. The first major goal in the story of this period is to "propagate the ideological foundations"; the critics of this period aim to promote religious discourse among the masses by propagating the prevailing political ideology. Another purpose of the stories is related to the "political and social" issues in two areas: "Naql, in the role of stabilizing / shaping Iranian identity" and "Naql, in the role of socio-political preacher". It could also be mentioned that the stories have "psychoanalytic" themes, full of fantasies to raise people's health through the imagination or forgetfulness. Another aim of the proverbial tale of the Safavid era is "fun and entertainment." Based on the statistics extracted from the stories, it is revealed which of the purposes of the story in this period were more important than the other goals and why.

    Keywords: Prose story, Safavid period, political-social goals of a story
  • Behrooz Sepidnameh*, Yarmohammad Ghasemi, Shahin Arian Pages 179-213

    Binary opposition is one of the fundamental concepts in the critique of structuralism, and post-structuralism as well as the theories of linguistics and semiotics which are rooted in the mythological and cultural beliefs. Binary opposition shifted from linguistics to cultural studies and was challenged in the postmodern condition eventually. Claude Levi-Strauss espouses a bipolar-oppositional structure to the logic of myth, including proverbs. In his view, the structure of the human mind to understand phenomena puts each continuum in a binary reciprocal polarity. This pervasive mental action will eventually lead to the binary opposition, such as nature and culture. The purpose of the present study, however, is to represent the value binaries in the proverbs of the Ilami people. Due to the reconstructural nature of the case study, the research paradigm was qualitative and the method used was qualitative content analysis. The data is the published books about the proverbs of the Ilami people and some key informants were asked to supplement the information. These people were selected through purposeful sampling and were questioned through semi-structured interviews. The findings indicated that the binary value of the Ilami proverbs includes the following general binary oppositions: rational/irrational; collective/individual; dynamism / stagnation; universalism / particularism; order/ disorder; social capital development/ social capital erosion; moderation/ extremism; and justice/ oppression. These binaries consist of more detailed subcategories that represent a society saturated with opposition. The binary oppositions derived from the findings are largely consistent with the Talcot Parsons model variables.

    Keywords: Binary oppositions, proverbs, social value, social capital, conflict
  • Saleh Booezar, MohammadReza Roozbeh*, Safieh Moradkhani Pages 215-244

    Archetypal criticism is one of the approaches of contemporary literary criticism that explores and explains the influence of myths and archetypes as well as their role in literature. Individualization is one of the most prominent archetypes of Jung's archetypal theory. In the story of Khorshid-Va-Mahpareh, Khorshid, as the hero of the story, encounters a lot of hardships and sequels to reach his beloved, including magical Arghaván, crafty Aín-balay, cannibal Negros, rival Marzbán, stormy sea, etc. In addition to the archetypal phenomena in the collection such as magic, witches, supernatural actions, and archetypal symbols, archetypes such as journey, individuality, dream, mother, hero, and so on have been used to investigate and analyze individualization from the perspective of Jung's archetypal theory. Accordingly, Khorshid, the protagonist of the story, reached out to his beloved after going through a heroic journey, overcoming shadows and negative anima, and achieved self-individuality through the help of the Old Wise Man and the essence of love, and then had a rebirthed.

    Keywords: Archetypal analysis, Individualization, Yung, Khorshid-Va-Mahpareh, Mirza Mohammad Saeed Tabibi Ghomi
  • Zahra Jamshidi*, Sayyed Mohammad Arta Pages 245-283

    Folk beliefs, which are an integral element of the culture of a society, have an inextricable link with myth. To analyze such beliefs, it is imperative to investigate the mythological era and understand the ideas of the ancient time about the phenomena in the universe. It can be said that many of the rituals that are prevalent in people's daily lives today, are actually the mythical beliefs that have changed over time. Shifting from myth to ritual, preserving their mythological underpinnings, they have become folk beliefs, though they might have had major or minor changes. Among folk beliefs that have significant mythical representations, three rituals stand out: "marriage with a fountain", "breaking an egg to ward off a wound", and "passing a patient through a wall hole" that have been common among various Iranian ethnic groups for a long time. The present article, using a descriptive-analytic method, has rooted the three beliefs and explained their connection with myths. The findings show that all three of these rituals have a mythical origin; that is to say, the marriage with the springs is a remnant of the myth of sacrificing for the springs in order to please the owner of the water. After the shift from myth to ritual, it has turned into marriage with the spring. The egg-breaking ritual is also associated with the myth of the Seed of the Universe and it can be interpreted as the regeneration of the first creation. Finally, passing the patient through the wall hole is a reminiscent of returning to the womb and repeating the idea of birth. From the mythological perspective, this is a pure and ideal moment for the sake of its divinity.

    Keywords: Myth, folk beliefs, sacrifice, early creation, return to womb
  • Negin Sadrizade*, Mahmod Modabberi, Mohammadreza Sarfi Pages 273-303

    The similarity between myth and story has brought about theories based on which recurring elements between myths and stories can be explored and analyzed. This research, borrowing a descriptive-analytical method and following the theoretical framework of Carol S. Pearson and Hugh K. Marr Psychological -archetypal analysis in "Awakening of the hero within", and Joseph Campbell's The “Hero's Journey” theory, tries to examine the process of the "hero within" journey in the story of Bahram and Golandam. The study tries to analyze the manifestation quality of archetypes throughout the journey to show that the hero of the folk stories, like the sages, can step into the process of individualism and starts the heroic journey via the manifestation of these archetypes. Analyzing the mythical structure of this story, it turned out that the story consists of three stages of “departure”, “initiation” and “returning” which pave the way for the advent of the archetypes. The hero starts the journey by leaving home, and then the explorer archetype begins. Throughout the journey, according to fictional situations, the inner hero archetype faces metamorphosis and other archetypes arise consequently. The most vivid archetypes of Bahram are “lover”, “explorer” and “warrior” when the end comes by forming a family which shows the "returning" stage to the home environment where the “ruler” archetype occurs. The results of this study show that the story of Bahram and Golandam has a mythical structure, and can be analyzed on the basis of the archetypes theories, due to its psychological approach.

    Keywords: folk literature, mythical structure, hero within journey, Bahram, Golandam, Children's Literature history