فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت دولتی ایران
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانائی فرد صفحه 0
  • سارا محمدی* صفحات 1-34
    این پژوهش به بررسی پدیده مقاومت کارکنان در برابر تغییر از منظر نظریه شخصیت و سبک رهبری می پردازد و هدف آن، مطالعه تاثیر سبک های رهبری تحول آفرین و خدمتگزار بر مقاومت کارکنان در برابر تغییر و نیز بررسی نقش تعدیل گر شخصیت ماکیاولیستی مدیران در این رابطه است. داده های مربوط به این متغیرها از طریق پرسشنامه های استاندارد و از نمونه متعلق به جامعه آماری کارکنان و مدیران سازمان های دولتی در شهر اهواز، با روش نمونه گیری غیراحتمالی داوطلبانه گردآوری شده است. روایی پرسشنامه از طریق ارزیابی و اظهارنظر متخصصان و اساتید و پایایی آن، با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل همبستگی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که سبک رهبری تحول آفرین بر مقاومت کارکنان در برابر تغییر، تاثیر معکوس و معنادار داشته؛ درحالی که این تاثیر در سبک رهبری خدمتگزار معکوس ولی غیرمعنادار مشاهده شد. همچنین، نتایج نشان داد شخصیت ماکیاولیستی مدیران، تاثیر معکوس سبک تحول گرا و خدمتگزار بر مقاومت در برابر تغییر را تقویت می کند. در نتیجه، تاثیر سبک رهبری خدمتگزار بر مقاومت در برابر تغییر تحت تاثیر شخصیت ماکیاولی مدیر به سمت معکوس معنادار تغییر یافته است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری خدمتگزار، شخصیت ماکیاولی، مقاومت در برابر تغییر
  • محسن میری*، حمیدرضا تفقدی صفحات 35-61

    هدف این پژوهش، ارایه الگوی تدوین نظامات سازمان است. برای انجام این پژوهش، یک سازمان ارزش مدار و نظامی انتخاب شده و از طریق روش تحلیل محتوای کیفی، مورد مطالعه قرار گرفته است. ابتدا ویژگی های نظامات مطلوب، از منظر مدیران ارشد سازمان تعیین شد و سپس از طریق روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی، 12 نفر از خبرگان سازمانی و دانشگاهی انتخاب و طی مصاحبه ای، از آنها خواسته شد تا به تشریح مبانی طراحی نظامات، بر مبنای ویژگی های استخراج شده نظامات بپردازند. مصاحبه ها بر مبنای روش تحلیل محتوای کیفی مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت، 173 کد، 12 مقوله و 3 مضمون استخراج شدند که اکوسیستم نظامات را تشکیل می دهند. بر مبنای یافته های پژوهش، تعامل و هم افزایی در سه بعد محیطی، شکلی و محتوایی نظامات که در قالب 3 مضمون استخراج شدند، سبب توسعه کارکرد نظامات و تنیدگی ارزش ها در تار و پود آنها می شود.

    کلیدواژگان: طراحی نظام، سیستم، کارکرد، ارزش مدار
  • عباسعلی رستگار، محدثه موسی خانی، محمد کشاورز* صفحات 63-86
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر دلبستگی مکانی بر رفتارهای زیست محیطی کارکنان با ملاحظه نقش میانجی رفتارهای جانشینی و بازیافتی کارکنان و تلنگر سبز است. این مطالعه از لحاظ هدف، کاربردی و از نوع توصیفی است که با روش پیمایشی انجام شده است. نمونه آماری این مطالعه، 189 نفر از کارکنان سازمان محیط زیست استان سمنان هستند که به روش تصادفی انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد ابزار اندازه گیری، از روایی مناسبی برخوردار است و ضریب پایایی آن برای تمام سازه های پژوهش بیشتر از 0.7 است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که دلبستگی مکانی تاثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای زیست محیطی کارکنان دارد. همچنین تاثیر مثبت و معناداری میان متغیر های دلبستگی مکانی و دو متغیر رفتارهای جانشینی و بازیافتی کارکنان و تلنگر سبز وجود دارد. همچنین، رفتارهای جانشینی و بازیافتی کارکنان و تلنگر سبز تاثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای زیست محیطی کارکنان دارد. نهایتا آنکه تلنگر سبز و رفتارهای جانشینی و بازیافتی، نقش میانجی گری میان دلبستگی مکانی و رفتارهای زیست محیطی کارکنان ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: دلبستگی مکانی، رفتارهای جانشینی و بازیافتی کارکنان، تلنگر سبز، رفتارهای زیست محیطی، سازمان محیط زیست
  • حسین گرجی پور، علی اصغری صارم* صفحات 87-111
    بدون اندازه گیری امر تحت حکمرانی، سخن راندن از بهبود اگر گزاف نباشد، موضوعی به شدت دشوار است. خط مشی گذاری عمومی، ابزار دولت ها در حکمرانی بر عرصه های مختلف جامعه است. خط مشی های عمومی که در راستای حل مسایل و برآورده کردن حوایج عامه تدوین و پیاده سازی می شوند، تنها در صورتی می توانند هدف غایی خود مبنی بر منفعت عمومی را محقق کنند که در فرایند مسئله شناسی، تدوین، اجرا و ارزشیابی، از کیفیت مطلوب برخوردار باشند. آگاهی از میزان کیفیت خط مشی های عمومی در هر یک از مراحل مذکور، نیازمند ابزار و سنجه های اندازه گیری دقیق و معتبر است. با مسلح بودن دولت ها به ابزار و سنجه اندازه گیری کیفیت خط مشی های عمومی، آگاهی از وضع موجود و حرکت به سمت وضع مطلوب، تسهیل خواهد شد. اهمیت این امر، هنگامی که سخن از عرصه فرهنگی جامعه باشد، دو چندان خواهد بود. در این پژوهش، با مبنا قرار دادن الگوی ارزشیابی فرایند خط‎مشی‎گذاری فرهنگی و با استفاده از روش شناسی ده مرحله ای ساخت سنجه اندازه گیری راتری و جونز (2007) و نظرخواهی از 10 خبره فعال حوزه فرهنگی، اقدام به طراحی سنجه اندازه گیری کیفیت خط مشی های فرهنگی در قالب پرسشنامه شده است. سنجه طراحی شده در قالب تعداد 55 سوال، امکان سنجش کیفیت خط مشی های فرهنگی در پنج بعد مسئله شناسی، راه حل گزینی، مشروعیت دهی، اجرا و ارزیابی را فراهم کرده است. بعد مسئله شناسی، دارای مولفه ای به نام تعالی فرهنگی با چهار شاخص: تعمیق باورهای دینی و ارزشی، رشد اجتماعی، هویت بخشی و بصیرت افزایی است. بعد مشروعیت دهی، دارای مولفه ای به نام پشتیبانی فرهنگی با دو شاخص: اقناع پذیری و حمایت قانونی است. مولفه های بعد اجرا در خط مشی گذاری فرهنگی عبارتند از: بسترسازی نرم با شاخص هایی از قبیل تعهد و توانمندی مجریان. نهایتا در بعد ارزیابی، مولفه ای به نام نظارت هوشمند فرهنگی با شاخص هایی از قبیل نظارت هدفمند، مستمر و واقع نگر وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، فرایند خط مشی گذاری، خط مشی فرهنگی، کیفیت، اندازه گیری
  • مهران مصری*، اسکندر شیرازی صفحات 113-137
    ایجاد جو رقابتی برای جذب نیروی انسانی توانمند و خلاق، مخزن مهارت های نرم و اجرایی سازمان ها را غنی کرده و شایستگی های سازمانی را ارتقا می دهد. هر کارمند که تازه وارد سازمان می شود، افکار نو و توانمندی های خاصی را با خود به سازمان می آورد و از ترکیب توانمندی ها و مهارت های نیروی انسانی، مخزن فکری مهارتی سازمان شکل می گیرد. با توجه به اهمیت ایجاد فضایی رقابتی برای جذب نیروی کارامد و تصدی پست های دولتی، این پژوهش با استراتژی تحقیق کیفی و با روش نظریه برخاسته از داده ها، سعی در ارایه مدلی جامع برای افزایش رقابت در تصدی پست های دولتی (الهام گرفته از باشگاه های ورزشی) را دارد که با روش تعیین گروه خبرگان و مصاحبه با آنها (تعداد 15 مورد)، صورت پذیرفته است. این پژوهش، از لحاظ هدف بنیادی و نوع روش، کیفی است و با استفاده از رویکرد گلیزری و کدگذاری داده ها، در دو مرحله کدگذاری واقعی و نظری انجام شده است. در فرایند کدگذاری حقیقی و نظری، 245 کد، 7 مولفه و 3 مقوله شناسایی و منجر به ظهور مدل نهایی گردید. یافته های پژوهش شامل مدلی برای رقابت و بکارگیری مدیران و کارکنان سازمان دولتی با سه مقوله ایجاد جو رقابتی، بکارگیری عوامل رقابت و استانداردهای تصدی شغل؛ و هفت مولفه استخدام قراردادی، ایجاد فهرست مازاد، فسخ قرارداد، سامانه جامع اطلاعات و ارزش گذاری، تعیین بازه زمانی جایگزینی، تعیین استانداردهای عملکرد و الزام وجود مربی است.
    کلیدواژگان: رقابتی کردن استخدام، مزیت رقابتی، سازمان های دولتی، نظریه برخاسته از داده ها
  • محمد محمدظاهری*، هومن الوندی صفحات 139-161

    با وجود تاکید بر بکارگیری منابع انسانی نخبه در تصمیم سازی ها و اجرای تصمیمات در سازمان های دولتی، در عمل، تعداد قابل توجهی از مدیران در سطوح مختلف، به دلایل گوناگون و با استراتژی های متفاوت، از بکارگیری و تعامل موثر با نخبگان طفره می روند. پژوهش اکتشافی-کاربردی حاضر با رویکردی آمیخته و با هدف واکاوی استراتژی های نخبه گریزی مدیران در سازمان های دولتی ایران انجام شده است. در بخش کیفی، داده های موردنیاز از طریق مطالعه کتابخانه ای منابع موجود و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 15 تن از خبرگان سازمان های دولتی شهر همدان و همچنین تحلیل محتوای کیفی مصاحبه ها جمع آوری شد. در بخش کمی، ابتدا با استفاده از روش دلفی فازی، اتفاق نظر خبرگان پیرامون استراتژی های شناسایی و دسته بندی شده، احصا و در ادامه، به منظور رتبه بندی استراتژی های کلی و استراتژی های مرتبط با هر یک از آنها، 108 نفر از جامعه 153 نفری خبرگان سازمان های دولتی شهر همدان (مطابق جدول مورگان) به شیوه تصادفی انتخاب شدند. ضمن اینکه پرسشنامه های جمع آوری شده برای رتبه بندی استراتژی ها با روش سوارا مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند مدیران از 39 استراتژی در قالب 4 استراتژی کلی به ترتیب اولویت: فردی، مدیریتی، سازمانی و شغلی، استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: نخبه‌گریزی، مدیران، سازمان‌های دولتی، استراتژی
|
  • Sara Mohammadi * Pages 1-34
    This study examines the phenomenon of resistance to change from the perspective of personality theory and leadership style and its purpose is to investigate the impact of transformational and servant leadership styles on employees' resistance to change. It, as well, examines the moderating role of managers' Machiavellian personality in this relationship. The data related to these variables were collected through standard questionnaires from the sample of the statistical population of employees and managers of public organizations in Ahvaz by voluntary non-probability sampling method. The validity of the questionnaire was confirmed by the evaluation and comments of experts and professors, and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient. Correlation analysis and structural equation modeling were used to analyze the data and test the research hypotheses. The results of data analysis show that transformational leadership style has a significant negative effect on employees' resistance to change, whereas this effect is negative but non-significant in servant leadership style. Moreover, the results show that the machiavellian personality of managers strengthens the negative impact of transformational and servant style on resistance to change. So, the effect of servant leadership style on resistance to change has been negatively influenced by manager Machiavelli's personality.
    Keywords: Transformational Leadership, Servant leadership, Machiavellian Personality, Resistance to change
  • Mohsen Miri *, HamidReza Tafaghodi Pages 35-61

    The purpose of this study is to present a model for formulating organizational systems. For this research, a value-based, military organization was selected and studied using qualitative Content Analysis Method. At the first step, the characteristics of desirable systems were determined from the perspective of the senior executives of the organization. Next, 12 professional and academic experts were selected and interviewed using judgmental and snowball sampling. They were asked to describe the basics of system design based on their characteristics. Interviews were analyzed based on qualitative Content Analysis Method. Finally, 173 codes, 12 categories, and 3 themes were extracted which altogether form the ecosystem of systems. Based on the research findings, the interaction and synergy between the three environmental, formalistic, and thematic dimensions of the systems, which extracted as three main themes, improve the systems’ functionality and add value to them.

    Keywords: system design, System, function, Value-Based
  • Abbasali Rastgar, Mohadese Mousakhani, Mohammad Keshavarz * Pages 63-86
    The purpose of this study is to investigate the effect of place attachment on environmental behavior of employees with the mediating role of alternative and cycle behaviors and green nudge. This research is descriptive, using a survey method. The sample consists of 189 employees in Department of Environment of Semnan Province selected randomly. Partial Least Squares method was used to analyze the data. Findings verify the validity and reliability of research instrument. The reliability coefficient is higher than 0.7 for all research constructs. Results show that place attachment has a positive and significant effect on employees' environmental behaviors. There is also a positive and significant effect of place attachment on variables of alternative and cycle behaviors of employee and green nudge. As well, alternative and cycle behaviors of employee and green nudge have a positive and significant effect on employees' environmental behaviors. Finally, green nudge and alternative and cycle behaviors do not mediate the relationship between place attachment and environmental behaviors of employees.
    Keywords: Place Attachment, Alternative, Cycle Behaviors of Employees, Green nudge, Pro-Environmental Behavior, Department of Environment
  • Hossein Gorjipour, Ali Asghari Sarem * Pages 87-111
    Without measuring governance, it is extremely difficult to talk about improvement. Public policy-making is the tool of governments in governing various areas of society. Policies that are formulated and implemented to solve problems and meet public needs can only achieve their ultimate goal of public interest if they are of good quality in the process of agenda setting, formulation, implementation, and evaluation. Knowing the quality of policies in each of these stages requires accurate and valid measuring tools and metrics. This will be doubly important when it comes to the cultural sphere of the society. In this study, based on the evaluation model of the cultural policymaking process and using the ten-step methodology of designing the measures of Ruther and Jones, and a survey of 10 active experts in the field of culture, a questionnaire for measuring the quality of cultural policies has been designed. The scale, containing 55 questions, has made it possible to measure the quality of cultural policies in five dimensions: problem-identification, solution-taking, legitimization, implementation and evaluation. The problem-identification dimension has a component called cultural excellence with four indicators: deepening of religious and value beliefs, social development, identity-creating and insight-giving. The legitimization dimension has a component of cultural support with two indicators: persuasiveness and legal protection. The implementation dimension has the component of cultural policy-making which includes soft contextualization with indicators like commitment and the potency of the administrators. Finally, the evaluation dimension has the component of cultural monitoring with indicators like, purposeful, continuous, and realistic monitoring.
    Keywords: Higher education, Policy-making Process, Cultural Policy, Quality, Measurement
  • Mehran Mesri *, Eskender Shirazi Pages 113-137
    Creating a competitive atmosphere to attract capable and creative human resources enriches the pool of soft and executive skills of organizations, and enhances organizational competencies. Every new employee who enters the organization brings new thoughts and special abilities to the organization. The pool of thoughts and skills is formed by a good combination of abilities and skills of human resources. Due to the importance of creating a competitive environment for attracting skillful human resources and the importance of holding public sector’s positions as well, this study, using a qualitative research strategy and qualitative grounded-theory methodology, aims at designing a comprehensive model for improving competition in employment at public sector, inspired from the sports clubs. For this purpose, 15 experts were interviewed. This research is fundamental in terms of purpose and qualitative in terms of methodology. The study conducted in two stages of real coding and theoretical coding using Glaser approach and data coding. In the process of real and theoretical coding, 245 codes, 7 components and 3 categories were identified which led to the emergence of the final model. The findings of this research introduces a model for creating competition in employing managers and employees in public sector containing three categories of creating a competitive atmosphere, employing competitive factors, and the standards of holding positions, and seven components of contractual employment, creating a surplus list, termination of contracts, comprehensive information and valuation system, determining time interval of replacement, determining performance standards, and the importance of having a coach.
    Keywords: Creating Competition in Employment, Competitive advantage, Public Sector Organizations, Grounded theory
  • Mohammad Mohammad Zaheri*, Hooman Alvandi Pages 139-161

    Despite the emphasis on the use of elite human resources in decision taking and implementation of decisions public organizations, in practice, a significant number of managers, at different levels for different reasons and with different strategies, evade employing and effectively interacting with elites. This exploratory-applied research has been conducted with a mixed approach aimed at exploring the elite-evasion strategies of managers in Iranian public organizations. In the qualitative phase, the required data were collected through a literature review, and semi-structured interviews as well with 15 experts public organizations of Hamadan. The interviews were analyzed using qualitative content analysis. In quantitative phase, according to Fuzzy Delphi Methodology and using random sampling, 108 experts out of 153 were selected. Expert opinions were summarized and articulated in order to rank the overall strategies, as well as the strategies associated with each person of elites in Hamadan public organizations. The questionnaires were analyzed using SWARA methodology. Findings show that managers use 39 strategies which can be categorized as 4 general strategies in order of priority: individual, managerial, organizational, and occupational.

    Keywords: Elites Evasion, managers, Public Organizations, strategy