فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 50 (زمستان 1398)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 50 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا برخوری مهنی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی، مهدی اسماعیلی صفحات 13-44
    از اشخاص موثر در فرایند کیفری، ضابطان دادگستری هستند که در فرایند کشف جرم به دستگیری متهم مبادرت می ورزند. قوانین کیفری حاکم بر مرحله تحت نظر به طور کلی مستلزم رعایت برخی حقوق دفاعی متهم (حقوق متهمه) در مراحل دادرسی می باشد. پاسخ به میزان انطباق اصول حاکم با استانداردهای بین المللی و مراتب آن در حقوق کشورهای ایران، انگلستان و امریکا هدف مقاله را شکل میدهد. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها به شیوه کتابخانه ای و اسنادی و از منابع گوناگون فراهم شده است. اطلاعات به شیوه استدلالی، عقلانی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. یافته ها نشان داد قوانین اساسی و عادی سه کشور ایران، انگلستان و امریکا به اصول مورد مطالعه اشاره دارد؛ جز اینکه قانون اساسی ایالات متحده، فرض بیگناهی را مسکوت گذاشته و قانون عادی ایران، اصل دسترسی به وکیل را محدود کرده است. هم چنین با عدم تصریح به مدت تحت نظر در حقوق امریکا و لزوم معرفی سریع و بدون تاخیر غیرموجه متهم به مقام قضایی، این کشور در راستای احترام به حقوق و آزادیهای متهم یک گام پیشتر نهاده است. نتایج نشان میدهد نگهداری تحت نظر اقدامی خلاف اصل احترام به آزادیهای افراد و امری استثنا است. اصول و ضوابط دادرسی که خود مستلزم رعایت برخی حقوق دفاعی در مرحله تحت نظر است، گذار از این مرحله را آسان م یکند و میزان خسارات مادی و معنوی متهم و مظنون را به حداقل می رساند. هریک از اصول حاکم بر مرحله تحت نظر، لازم و ملزوم یکدیگر است و وابستگی میان آنها مانع از کوتاهی مجریان قانون در اجرای این اصول و حقوق تبعی شناخته شده در این مرحله است.
    کلیدواژگان: مرحله تحت نظر در قوانین ایران، مرحله تحت نظر در نظام حقوقی انگلیس، مرحله تحت نظر در نظام حقوقی امریکا، حقوق تحت نظر
  • محمد شکری*، علیرضا ایرانشاهی، ابراهیم تقی زاده، حاتم صادقی زیازی صفحات 45-64

    هدف این نوشتار مفهوم شناسی دقیق اصطلاحات مربوط به مرحله نظارت بر آرا است، رویکرد این اهتمام تفکیک قانونی و اعمال صحیح آن در اسناد حقوقی است. روش پژوهش به شیوه کتابخانه ای مبتنی بر تحلیل اصولی و حقوقی است. نظارت قضایی در مفهوم وسیع آن، موثرترین روش تضمین رعایت سلسله مراتب میان منابع حقوق و مراجع وضع قاعده حقوقی است. از مهمترین مصداقهای نظارت بر آرای قضاوتی به مفهوم اعم نظارت، شیوه های اعتراض، ایراد، شکایت و تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی، واخواهی و اعاده دادرسی است. در معنای عام نظارت قضایی بر آرا در برگیرنده نظارت مقام قضایی بر آرای مراجع دادگستری و غیردادگستری است؛ اما «نظارت قضایی در مفهوم خاص»، صرفا نظارت مرجع قضایی بر آرای مراجع اداری  غیردادگستری  است؛ مانند نظارت دیوان عدالت اداری که به عنوان مرجع قضایی اداری به اعتراضات مراجع اداری رسیدگی میکند. نظارت بر آرای داوری نیز چنانچه به وسیله مراجع قضایی صورت پذیرد، مصداقی از نظارت قضایی به مفهوم خاص به شمار می رود؛ زیرا داوری مرجعی غیردادگستری است.

    کلیدواژگان: آرای قضاوتی، نظارت قضایی در مفهوم خاص، نظارت در معنای عام، نظارت در معنای خاص
  • سید مهدی احمدی بالادهی* صفحات 65-84

    هدف پژوهش بررسی تاثیر سبکهای تصمی مگیری مدیران بر راهبردهای جانشی نپروری در ناجا است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی، و روش پژوهش توصیفی–پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش تمام مدیران و کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان هرمزگان هستند که بر اساس فرمول کوکران 195 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد جانشین پروری کیم (2006)، پرسشنامه سبکهای تصمی مگیری عمومی بروس و اسکات (1995) استفاده شده است که روایی پرسشنامه ها به وسیله استادان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 90 / 0 و 78 / 0 به دست آمد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون اسپیرمن، آزمون رگرسیون و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج تحلیل یافته ها نشان داد سبکهای تصمیم گیری بر راهبردهای جانشین پروری تاثیرگذار است. همچنین یافته ها نشان داد که عوامل سبک تصمیم گیری  عقلانی، شهودی، وابستگی، آنی و اجتنابی  بر جانشین پروری اثر معناداری دارند. نتایج آزمون فریدمن نشان داد سبک وابستگی با ضریب 3/17  در اولویت اول قرار دارد؛ در نتیجه بیشترین اثر را بر جانشین پروری دارد؛ سبک اجتنابی با ضریب  01/3 در اولویت دوم و سبک عقلانی با ضریب 82 / 2 در رتبه پنجم و پایانی قرار دارد در نتیجه کمترین اثر را بر جانشی نپروری در ناجا دارد.

    کلیدواژگان: سبک تصمی مگیری، جانشین پروری در ناجا، ارتقای مدیران در ناجا، مدیریت ناجا در استان هرمزگان
  • رحمان سنگانه* صفحات 85-116
    هدف این مقاله تحلیل موانع نظارت و بازرسی از یگانهای مرزی ایران است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، و روش آن، دلفی کلاسیک با استفاده از روش مصاحبه و اولویتبندی موانع از طریق چک لیست مستخرج از مصاحبه ها و منابع است. جامعه آماری پژوهش شامل ناظران و بازرسان هنگ های مرزی کشور هستند. شیوه نمونه گیری به شکل هدفمند و حجم نمونه در این تحقیق 11 نفر است که در چهار مرحله به صورت مصاحبه و پرسشنامه انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد که موانع نظارت و بازرسی، موانع ساختاری و سازمانی، کمبود فرماندهان شایسته و مستعد، نبود روش ثابت نظارت و بازرسی، نبود خودرو پوششی، کمبود خودروی سازمانی، موانع فرهنگی، عدم آگاهی مرزبان نسبت به قوانین حقوقی و جزایی، وجود امتیاز منفی در اعلام جرم و تخلفات برای یگان و واگذار شدن کارهای پراکنده به بازرسی و موانع اجتماعی و محیطی، کمبود مکان استقرار و اقامت کارکنان بازرسی، نبود ساختار نظارت الکترونیکی، کمبود مزایای شغلی و کمبود امکانات رفاهی مرزبانان است لذا می توان نتیجه گرفت که کمبود وسایل نقلیه برای نظارت، واگذار شدن کارهای متفرقه به ناظران و بازرسان و عدم نبود ساختار نظارت الکترونیکی ، کمبود مزایای شغلی و کمبود امکانات رفاهی مرزبانی است لذا قبیل دوربینهای مداربسته، بیشترین موانع نظارت و بازرسی از یگانهای مرزی کشور است.
    کلیدواژگان: ساختار یگانهای مرزی کشور، موانع نظارت یگانهای مرزی، موانع بازرسی یگانهای مرزی، مشکلات ساختاری یگانهای مرزی
  • جهانگیر وفاتبار، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 117-140

    فساد اداری از کهنترین جراحات نظام اداری، همزاد دولت و نتیجه تعامل درونی و محیطی بوده و از متن سازمان ظهور کرده است. فساد در همه ابعاد و سطوح آن سه ویژگی فراگیری، زیانبار بودن و قابلیت کنترل را داراست. لذا میتوان قلمرو آن را کاسته و زیانهای آن را محدود کرد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و به شکل کتابخانه ای، برای پاسخ به کم و کیف رویکردهای پلیس در بررسی جر مشناختی فساد اداری و تاثیر رویکرد نظام عدالت در پراکندگی و تنوع جر مشناختی این جرم، بررسی علل ظهور فساد اداری و راههای مقابله با آن مورد توجه است. فساد در گستره و حوزه ها و سطوح متنوعی قابل ارتکاب است. وظیفه ضابطان دادگستری تشخیص، کشف و معرفی مرتکبین انواع فساد اداری به مقام قضایی ذیصلاح و پیشگیری از جرم با نظارتهای گردشی در سطح جامعه است. رویکرد پلیس در پیشگیری انتظامی به لحاظ ویژگیهای خود از جمله کنشی، نظم مدار و شهروندمدار بودن از طریق بکارگیری ساختارها، کارکردها و آموزش های نوین و تخصصی میسر است. هدف از این تحول ساختاری در ضابطین دادگستری ایجاد شفافیت و بهره مندی از توان حداکثری نهاد پیشگیری انتظامی یا پلیس در مقابله با فساد اداری و ایفای نقش به نمایندگی از نظام عدالت کیفری در حوزه اداری است. دقت و کارایی قوانین و کمترین تاثیرپذیری آنها از تعاملات خصوصی مسوولان اداری و مدیران کلان، اختصاص منابع کافی توسط دولت به گروههای هدف  پلیس پیشگیری  برای آموزش و تجهیز ملزومات، پاکسازی درونی پلیس، تدوین چارچوب مسوولیتی، کنترل مناسب رویه ها برای تضمین عملکرد پلیس، تدوین کدهای اخلاقی برای کارکنان دولت و آموزش حین کار و درونی کردن فرهنگ فسادگریزی و فسادستیزی، ایجاد مکانیزمهای کشف و سرکوب فساد در قانون و تدبیر معکوس کردن ادله اثباتی فساد اداری رویکرد جدیدی است که علیرغم تغایر آن با نظام فعلی اثبات ادعا، بازدهی مناسبی در پاکسازی ریشه فساد اداری دارد.

    کلیدواژگان: فساد اداری، نظام عدالت کیفری، پلیس، جرم شناسی
  • آرمین عباسی اقدم، چیکواتر واتمور* صفحات 141-158
    این مقاله تحلیل بی‌میلی پلیس جمهوری زیمباوه به استفاده از دستگاه‌های ارتباطی رادیویی است سازمان پلیس جمهوری زیمباوه شاهد گسترش استفاده از فناوری در دسترس تقریبا همه سطوح عملیاتی-سازمانی شامل نیروهای گشتی، شناسایی و پیشگیری از جرم بوده است. جمعیت هدف این پژوهش شامل 714 مامور پلیس بخش مرکزی موتار بود که باید در ماموریت‌های روزانه خود از دستگاه ارتباط از راه دور رادیویی استفاده می‌کردند. این تعداد جمعیت به‌ اندازه‌ی کافی بوده و 10 % آن معادل با 71 نفر به عنوان نمونه این پژوهش انتخاب شد. پژوهشگر حاضر، از پرسشنامه‌ای شامل سوالات تشریحی و چندگزینه‌ای استفاده کرد. علاوه بر این، چالش این پژوهش، استفاده نیروهای پلیس از باطری‌های دستی برای دستگاه‌های ارتباطی بود که به‌سرعت خالی شده، باعث می‌شد که ماموران بدون دستگاه به گشت زنی بپردازند. بنابراین، در این پژوهش، از مدل پذیرش فناوری که بر پایه نظریه اقدام مستدل هست، استفاده شده و بر مولفه‌های کارایی و سهولت استفاده هم توجه شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، توصیه می‌شود که پلیس جمهوری زیمباوه به عنوان یک سازمان باید از دایره فناوری ارتباطات و اطلاعات حمایت نماید و از بودجه خود برای گسترش تجهیزات ارتباطی استفاده نماید تا نیروهای پلیس را به استفاده از این تجهیزات در فعالیت‌های حرفه‌ای روزانه خود تشویق کند. آموزش استفاده از تجهیزات ارتباطی رادیویی که اخیرا تهیه‌شده‌اند، باید در بخش انبار توسط معاونت آموزشی فناوری ارتباطات و اطلاعات صورت گیرد و در کنار آن، برنامه‌های کمکی در مراکز به روزرسانی استانی برای اعضای تازه‌وارد و باسابقه به صورت مدون برگزار شود. علاوه بر این، هر افسر تازه‌وارد هم باید دوره‌های مربوطه را در دانشگاه افسری بگذراند. این اقدامات می‌تواند باعث سهولت استفاده تجهیزات و تمایل بیشتر ماموران به استفاده از آنها شود.
    کلیدواژگان: فناوری ارتباطات، دستگاه ارتباط از راه دور رادیویی، فناوری هراسی
|
  • Alireza Barkhori Mehni *, Hassan Haji Tabar Firooz Jayi, Mehdi Esmaeli Pages 13-44
    One of the influential people in the criminal process are judicial officers who are involved in the process of detecting a crime and arresting the accused. The criminal laws governing the case under review generally require the observance of certain rights of the accused (the rights of the accused) during the proceedings. The answer to the degree of compliance of the governing principles with international standards and its level in the law of Iran, the United Kingdom and the United States forms the purpose of the research. The method of collecting information and data is provided in a library and documentary manner and from various sources. Information is analyzed in an argumentative, rational and inferential way. Findings show that the constitutional and ordinary constitutions of Iran, the United Kingdom and the United States refer to the principles under study; Except that the US Constitution silences the presumption of innocence and ordinary Iranian law restricts the principle of access to a lawyer. It has also taken a step towards respecting the rights and freedoms of the accused by not specifying the term under US law and the need to introduce the accused to the judiciary immediately and without undue delay. The results show that detention is an act contrary to the principle of respect for the freedoms of individuals and an exception. The principles and rules of procedure, which require the observance of some defense rights in the monitored stage, facilitate the transition from this stage and minimize the amount of material and moral damages of the accused and the suspect. Each of the principles governing the supervised stage is necessary for each other, and the interdependence between them prevents the law enforcers from failing to implement these principles and the subordinate rights recognized at this stage.
    Keywords: Custodial procedure in Iranian law, Custodial procedure in the British legal system, Custodial procedure in the American legal system, the surveillance law
  • Mohammad Shokri *, Alireza Iranshahi, Ebrahim Taghizaadeh, Hatam Sadeghi Ziyazi Pages 45-64

    The purpose of this paper is to provide an accurate semantics of the terms related to the vote monitoring stage, the approach of this effort is legal separation and its correct application in legal documents. The research method is library based on principled and legal analysis. Judicial oversight, in its broadest sense, is the most effective way of ensuring the observance of the hierarchy between legal sources and legal authorities. One of the most important examples of monitoring judicial decisions in the sense of monitoring, methods of protest, objection, complaint and appeal, appeal, appeal and retrial. In the general sense, judicial oversight of votes includes the oversight of judicial authority over the votes of the authorities. But the opinions of administrative authorities are (non-judicial); such as the supervision of the administrative court of justice, which deals with the objections of administrative authorities as an administrative judicial authority. Supervision of arbitral awards, if carried out by judicial authorities, is an example of judicial supervision in a special sense; because arbitration is an unjust reference.

    Keywords: Judgments, Judicial oversight in a specific sense, Oversight in a general sense, Oversight in a specific sense
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi * Pages 65-84

    The purpose of this study is to investigate the effect of managers' decision-making styles on succession strategies in NAJA. This research is descriptive-survey in terms of purpose, application and research method. The statistical population of this study is all managers and employees of the Hormozgan police headquarters who were selected as a sample based on Cochran's formula of 195 people. For data collection, Kim (2006) Standard Succession Questionnaire, Bruce and Scott (1995) General Decision Styles Questionnaire were used. The validity of the questionnaires was confirmed by professors and its reliability was used using Cronbach's alpha formula. 0 and 0.78 were obtained. Inferential statistics of Spearman, regression and Friedman tests were used to test the hypotheses. The results of analysis of the results showed that decision-making styles affect succession strategies. Findings also showed that decision-making style factors (rational, intuitive, dependent, immediate and avoidance) have a significant effect on succession. The results of Friedman test showed that the dependency style with a coefficient of 3.17 is in the first priority; As a result, it has the greatest effect on succession; Avoidance style with a coefficient of 3.01 is in the second priority and rational style with a coefficient of 2.82 is in the fifth and final rank, as a result, the least effect is on breeding in NAJA.

    Keywords: decision making style, succession in NAJA, promotion of managers in NAJA, NAJA management in Hormozgan province
  • Rahman Sanganeh * Pages 85-116
    The purpose of this article is to analyze the barriers to monitoring and inspection of Iranian border units. In terms of applied purpose, and its method, the research is classical Delphi using the interview method and prioritizing barriers through a checklist extracted from interviews and resources. The statistical population of the study includes observers and inspectors of the border regiments in the southeast of the country. Purposeful sampling method and sample size in this study is 11 people in four stages in the form of interviews and questionnaires. Findings showed that monitoring and inspection barriers out of a total of 42 identified barriers in order of priority, including cultural factors, structural and organizational factors and finally socio-environmental factors. These factors include lack of location and residence of inspection staff, lack of electronic monitoring structure, lack of job benefits and lack of welfare facilities for border guards, lack of awareness of border guards about criminal and legal laws, negative points in reporting crimes and violations for the unit and assignment Miscellaneous to inspection, lack of competent and talented commanders, lack of fixed monitoring and inspection methods, lack of cover vehicles and organizational vehicles, and it can be concluded that the lack of vehicles for monitoring, delegating miscellaneous tasks to supervisors and inspectors and lack of electronic monitoring structure such as CCTV cameras are the most common obstacles to monitoring and inspecting border units in the southeast of the country.
    Keywords: structure of border units of the country, barriers to supervision of border units, barriers to inspection of border units, structural problems of border units
  • Jahangir Vafatabar, Mehdi Ismaili *, Hassan Haji Tabar Firoozjaei Pages 117-140

    Corruption is one of the oldest wounds of the administrative system, a twin of the government and the result of internal and environmental interaction and has emerged from the text of the organization. Corruption in all its dimensions and levels has three characteristics: pervasiveness, harmfulness and controllability. Therefore, its territory can be reduced and its losses can be limited. Descriptive-analytical research method and in the form of a library, in order to respond to the shortcomings of police approaches in the criminological investigation of corruption and the effect of the justice system approach on the dispersion and criminological diversity of this crime, the causes of corruption and ways to deal with it are considered. Corruption can be committed in various areas and levels. The duty of judicial officers is to identify, detect and introduce the perpetrators of all kinds of corruption to the competent judicial authority and to prevent crime through round-the-clock monitoring at the community level. The police approach to disciplinary prevention in terms of its characteristics, including action, orderliness and citizenship is possible through the use of new and specialized structures, functions and training. The purpose of this structural change in judicial officers is to create transparency and benefit from the maximum power of the law enforcement agency or police in the fight against corruption and to play a role on behalf of the criminal justice system in the administrative field. Accuracy and efficiency of laws and their least impact from private interactions of administrative officials and senior managers, allocation of sufficient resources by the government to target groups (prevention police) to train and equip supplies, internal police cleansing, development of accountability framework, proper control of procedures to ensure police performance Developing codes of ethics for government employees and on-the-job training and internalizing the culture of anti-corruption and anti-corruption, establishing mechanisms to detect and suppress corruption in law and inverting the positive evidence of corruption is a new approach that despite its change in the current system of proof, Proper in cleaning up the root of corruption.

    Keywords: Corruption, Criminal Justice System, Police, criminology
  • Armin Abbasi Aghdam, Chikwature Whatmore * Pages 141-158
    The study is an analysis of the reluctance of Zimbabwe Republic Police to use Radio Communication systems. The establishment of the Zimbabwe Republic Police saw the development and use of information technology perceptible in nearly all levels of organisational operations including patrolling, crime detection and crime prevention. The target population was 714 police officers responsible for policing in Mutare Central District and use Radio Telecommunication system in their day today duties. They are also in agreement that a minimum of 10% of population can represent a total population to be a valid sample. In this study, the sample size used is 10% of 714 Police officers in Mutare Central District which translate to 71 police officers which is a representative of the target population. The researcher used a questionnaire which had opened ended questions and closed questions. The research also unearthed the challenge of handheld batteries which quickly get used up thereby causing police officer to go on patrol without the radios. Thus, perceived usefulness and ease of use as depicted in the Acceptance Technology Model which is based on the Theory of Reasoned Action are parameters that are considered when determining the use of a technology. The research recommended that the Zimbabwe Republic Police as an organisation should support the Information Communication Technology Department by availing funds to source for state of the art and sufficient radio communication equipment that would attract all members of the organization to use them in their day to day activities. Training on the use of newly acquired radio communication equipment should be conducted at Depot by Information and Communication Technology Training Wing and refresher programmes regularly conducted various Provincial Updating Centres to both seasoned and junior members of the organisation. Any member who attains the rank of an officer must undergo Signals orientation course through Staff College. This would necessitate acceptance and perceived ease of use of the radio communication systems.
    Keywords: Communication Technology, Radio Telecommunication system, technophobia