فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 67 (بهار 1402)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 67 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر بازگیر*، ابراهیم علیپور، حسام جلالی چمنی صفحات 1-36
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نظارت های بازرسی در سه سطح قبل، حین و بعد از عمل در عملکرد شغلی فرماندهان و مدیران و با تمرکز بر فرماندهان و مدیران فرماندهی مرزبانی استان سیستان و بلوچستان به اجرا در آمده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری اطلاعات، پیمایشی است.

    روش

    122 نفر از فرماندهان رده های اجرایی و مدیران ستادی، مورد پرسش قرار گرفتند. این پرسشنامه دارای 30 سوال بوده که به شیوه لیکرت طراحی گردیده است. گزینه های پاسخ به هر سوال در پنج سطح کیفی در نظر گرفته شده است.  

    یافته ها

    روایی پرسشنامه به روش محتوایی انجام گرفت. برای بررسی پایایی پرسشنامه تعداد 20 پرسشنامه بین 20 نفر از جامعه نمونه آماری توزیع گردید و با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید. پایایی پرسشنامه ها به کمک نرم افزار SPSS محاسبه و ضریب آلفای کرونباخ 0.95 بدست آمد. با توجه بررسی فرضیه مولفه های نظارت و بازرسی قبل از عمل در عملکرد شغلی فرماندهان و مدیران، بالاترین رتبه برگزاری جلسات آگاه سازی، توجیه و ارشاد بازرسی و کم ترین رتبه را تدوین سامانه نظارت و بازرسی هدفمند به منظور اصلاح فرایندهای غلط و ناکارآمد را داشته است.

    نتیجه گیری

    آزمون فریدمن نشان داد که هر چند نظارت و بازرسی در حین انجام کار و بعد از انجام کار، مهم و ضروری است؛ اما بازرسی قبل از انجام کار اهمیت بیش تری دارد و فرماندهان و روسای دوایر و معاونین باید به این موضوع توجه بیش تری نمایند و به نظارت قبل از انجام کار اهمیت بیش تری دهند.

    کلیدواژگان: بازرسی، نظارت، عملکرد شغلی، بازرسی سه سطحی (قبل از عمل، حین عمل و بعد از عمل)
  • محمدعلی عامری، محمدرضا ناظمی*، سید شجاع الدین قاسمی صفحات 37-64
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی و شناخت نقش فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی در کاهش جرایم کارکنان انجام شده است. پژوهشگر در این پژوهش به دنبال آن است تا ضمن شناسایی و اولویت بندی هر یک از نقش های مراقبتی، ممانعتی و مقابله ای میزان تاثیر و به کارگیری آنها را توسط فرماندهان مورد تبیین قرار دهد.

    روش

    این پژوهش از منظر روش در دسته پژوهش های آمیخته دسته مثلث سازی هم زمان یا موازی قرار دارد. در بخش کمی، ابزار جمع آوری پژوهش پرسش نامه محقق ساخته، و پایایی بر مبنای مبانی نظری ارائه شده است؛ روایی (ظاهری و محتوایی) پرسش نامه توسط خبرگان و کارشناسان حوزه صیانت و پیشگیری مورد تایید قرار گرفته و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن 94/0 برآورد گردیده است. جامعه مورد مطالعه شامل 125 نفر از فرماندهان و مدیران استان سمنان است که با استفاده از فرمول کوکران و به روش در دسترس انتخاب شده اند. در بخش کیفی نیز روش نمونه گیری غیرتصادفی و به صورت هدفمند انجام و از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته برای به دست آوردن داده ها استفاده شده است. در این راستا با 10 نفر از فرماندهان و مدیران خبره و باتجربه و دارای سابقه مدیریتی تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که به کارگیری نقش های ممانعتی و مقابله ای فرماندهان و مدیران در پیشگیری از جرایم کارکنان پایین تر از حد مورد انتظار است و بیشترین نقش موثر در کاهش جرایم نقش مراقبتی است. 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد عامل اصلی ایجاد و ارتقای سطح سلامت در سازمان ها و دفع تهدیدهای درون و برون سازمانی تحت تاثیر شیوه های مدیریت فرماندهان قرار دارد، به طوری که انجام نقش پدرانه و رعایت آداب از سوی مدیر، به کارگیری کارکنان بر اساس توانمندی، الگوبودن، حضور پررنگ فرمانده در ماموریت ها، بیشترین تاثیر در کاهش جرایم کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: نقش، پیشگیری، مراقبتی، ممانعتی، مقابله ای، جرایم کارکنان
  • محمدکریم حکمت آرا* صفحات 65-86
    زمینه و هدف

    سازمان ها برای مدیریت زندگی کارکنان خود در ابعاد فردی و اجتماعی نیازمند شناخت پیشران های زندگی آنان می باشند. هدف شناخت پیشران های زندگی سرمایه های انسانی فراجا از دیدگاه حضرت امام خامنه ای می باشد.

    روش

    از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها یک مطالعه آمیخته(کیفی-کمی) است. بخش کیفی بیانات امام خامنه ای و در بخش کمی بهره مندی از نظر 10 نفر از خبرگان و 70 نفر از کارشناسان است که با توجه به  نمونه گیری تصادفی و به صورت طبقه ای انتخاب شده اند؛ پژوهش از تکنیک های تحلیل عاملی اکتشافی، تکنیک وزن دهی سوارا و تشکیل پنل دلفی در دو مرحله انجام می شود.

    یافته ها

    از تعداد 283 مضمون احصا شده از بیانات حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی)،71 شاخص پیشران زندگی سازمانی پذیرش شد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد به ابعاد فردی و اجتماعی نامگذاری شوند. هر بعد را خبرگان به مولفه های شناختی، گرایشی و فردی تجزیه نمودند. در مولفه شناختی ابعاد (فردی 7 شاخص و اجتماعی7 شاخص) در مولفه گرایشی: ابعاد (فردی 9 شاخص و اجتماعی 8 شاخص)؛ در مولفه رفتاری: ابعاد (فردی 22 شاخص و اجتماعی 16 شاخص) حاصل شد. وزن دهی به روش سورا به ترتیب مولفه های رفتاری با ضریب تاثیر گذاری 0.387 شناختی با 0.325 و گرایشی با 0.287 قابل توجه است.

    نتیجه گیری

    فراجا به منظور رشد و تعالی سازمانی تلاش دارد تا حرکتی رو به کمال داشته باشد. با چنین حرکت ارزشمندی، و شناخت مهمترین شاخص های پیشران زندگی سازمانی آنان در دو بعد فردی و اجتماعی می توان به تحقق آن کمک نمود.

    کلیدواژگان: پلیس، زندگی سازمانی، سرمایه انسانی، فراجا
  • مجید شریفی رهنمو، جواد پایدار، آیت الله فتحی* صفحات 87-120
    زمینه و هدف

     کلانتری ها مسئول برقراری نظم و امنیت در سطح  شهر هستند. عملکرد خوب، قاطع و مقتدرانه آن، می تواند باعث فراهم سازی بستری رضایت بخش از عملکرد اجرایی و افزایش میزان نفوذ و اقتدار پلیس به عنوان نمادی از قدرت حاکمیت در برقراری امنیت اجتماعی را در پی داشته باشد. بنابراین بررسی فرآیندهای ارائه خدمات مطلوب برای تحقق رضایت شهروندان امری ضروری است. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی ارائه خدمات در کلانتری و رابطه آن با ارتقای رضایت مندی شهروندان انجام پذیرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه هدف، مراجعان دایره مشاوره و مددکاری کلانتری 11 فرماندهی انتظامی شهرستان تبریز می باشند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری در دسترس حجم نمونه 92 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها نیز چهار پرسشنامه محقق ساخته بود که برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، تی مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد کیفیت ارائه خدمات کلانتری ها از نظر مراجعان در سطح مطلوبی بوده است؛ همچنین بین نگرش مراجعان بر حسب نوع خدمت ارائه شده به آن ها و بین نگرش مراجعان در حل مسائل فردی بر حسب وضعیت تاهل آن ها تفاوت وجود دارد p<0.05؛ اما بین نگرش مراجعان بر حسب سن و تحصیلات آن ها و بین نگرش مراجعان در مسائل خانوادگی، مسائل حقوقی و مسائل اجتماعی بر حسب وضعیت تاهل آن ها تفاوت وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    میزان مطلوبیت کیفیت ارائه خدمات چهارگانه در کلانتری یاد شده از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار در ارتقای رضایت مندی شهروندان در احساس امنیت اجتماعی بود. همچنین با توجه به اینکه ارزیابی کیفیت خدمات در بخش خدمات عمومی در کلانتری ها با استفاده از شاخص تعدیل شده سروکوال بر مبنای خدمات چهارگانه در کلانتری ها در ایران برای اولین بار انجام می شود، این تحقیق می تواند روزنه های جدیدی را برای انجام تحقیقات بعدی باز نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت ارایه خدمات، رضایت مندی شهروندان، کلانتری، ادراک امنیت
  • سجاد امیری*، مجید حق شناس، محمدباقر سلیمی صفحات 121-156
    زمینه وهدف

    بخشی از سوانح و تصادفات ترافیکی توسط وسایل نقلیه ای که تحت مالکیت نهادهای زیرمجموعه نیروهای مسلح کشور بوده، رخ می دهد که تعدادی از این سوانح در خودروهای سازمانی فرماندهی انتظامی کل کشور اتفاق می افتد. با توجه به اینکه منابع سازمان اعم از مادی و انسانی جزء ملزومات رسیدن به اهداف محسوب می گردد متاسفانه همه ساله بخشی از منابع در فراجا به علت سوانح ترافیکی از بین می رود. هدف ازپژوهش حاضر آسیب شناسی سوانح ترافیکی خودروهای سازمانی فراجا است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی از نظر روش آمیخته از نوع اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی، مصاحبه با خبرگان ستاد بازرسی کل و پلیس راهور فراجا به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند و در بخش کمی جامعه آماری کارشناسان عالی تصادفات تهران بزرگ به روش تصادفی طبقه ای بود. در بخش کیفی از روش تحلیل تم با استفاده از نرم افزار MAXQDA2020 و در بخش کمی ازتحلیل عاملی تاییدی و برای اعتبارسنجی مدل حاصل از بخش کیفی به روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار تحلیل عاملی تاییدیpls3  Smart بهره برداری شد.

    یافته ها

    یافته های پژوه در بخش کیفی شامل سه بعدبا عنوان آسیب های ساختاری،رفتاری و زمینه ای که دارای 8 مولفه و 41 شاخصه بوده اند، بیشترین آسیب در بخش کیفی مربوط به بعد آسیب رفتاری بود. در بخش کمی بیشترین تاثیر مربوط به بعد آسیب های رفتاری با مقدار 847/15، و سپس مربوط به بعد آسیب های زمینه ای با مقدار 567/11، در نهایت کمترین تاثیر مربوط به بعد آسیب های ساختاری با مقدار 928/9 در الگوی آسیب شناسی سوانح ترافیکی خودروهای سازمانی فراجامی باشد. از طرف دیگر بارهای عاملی، آسیب های رفتاری با مقدار 919/0، آسیب های زمینه ای با مقدار770/0 و آسیب های ساختاری با مقدار 745/0 بیشتر از 5/0 هستند که در سطح 95/0 معنی دار بودند.

    نتایج

    در شناسایی آسیب شناسی سوانح ترافیکی خودروهای سازمانی فراجا مشخص گردید، آسیب ها اعم از آسیب های ساختاری، زمینه ای و رفتاری نسبت به هم ارتباط تنگاتنگ و پیوسته ای داشته و پیشگیری از وقوع سوانح ترافیکی خودروهای سازمانی نیازمند رفع موانع و ارائه راهکارهای مناسب و کاربردی در هر سه بعد می باشد.

    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، خودروهای سازمانی، فراجا، آسیب شناسی
  • سید هاشم جلالی، جواد کیانی*، حسین علیزاده صفحات 157-188
    هدف و زمینه

    مامورین فرماندهی مرزبانی کل کشور، در مقام ضابط دادگستری، به عنوان بازوان اجرایی دستگاه قضایی نقش اساسی در فرآیند تشکیل پرونده قضایی ایفا می نمایند. هدف از این تحقیق آسیب شناسی پرونده قضایی در فرماندهی مرزبانی استان گیلان می باشد.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر بلحاظ هدف کاربردی و بلحاظ ماهیت و نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع کیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه پرونده های قضایی تشکیل شده در فرماندهی مرزبانی استان گیلان می باشد که حجم نمونه آن با لحاظ نمودن فرآیند اشباع نظری شامل کلیه پرونده های مشکل دار و عودت خورده از مراجع قضایی به صورت تمام شمار بوده است. ابزار گردآوری داده ها استفاده از تکنیک فیش برداری از پرونده ها و اسناد قضایی بوده است. داده های به دست آمده با بهره گیری از تکنیک تحلیل محتوا تحلیل گردیده و کدها و مقولات اصلی و فرعی استخراج گردیده است.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان می دهد آسیب های تشکیل پرونده های قضایی در فرماندهی مرزبانی استان گیلان دارای سه بعد اصلی ساختاری، فرآیندی و زمینه ای و دوازده مولفه فرعی شامل؛ مشکلات و موانع، رویکرد حرفه ای، توجه به موضوع مشارکت و همراهی، هوشمند سازی، دقت در برنامه ریزی و اجرا، تعارض مدیریتی، کمبود نیروی متخصص، کمبود و ناکافی بودن تجهیزات متناسب با ماموریت، تمرکز بر آموزش کارکنان، وجود خلاءهای قانونی و برخورد رافت آمیز قضایی، ناکافی بودن پشتیبانی قانونی از عملکرد پلیس، کنترل و نظارت می‎باشد.

    نتیجه گیری

    نتایچ پژوهش نشان داد که برای کاهش اطاله دادرسی و عودت پرونده ها جهت بررسی مجدد بهتر است تدوین و اجرا برنامه های آموزشی (حقوقی-قضایی) برای ضابطین دادگستری با استفاده از اساتید مجرب، تفکیک ماموریت های مرزی و انتظامی در یگان های مرزبانی، گماردن قاضی مرزبانی در دادسراهای شهرستان های مرزی و دریایی به جهت تسلط در امورات قاچاق، ترددهای غیرمجاز، تیراندازی در نوار مرز و...، بازنگری و تدوین قوانین بازدارنده برای مرتکبین جرائم مرزی و دریایی، اتصال سیستم اداری فراجا با قوه قضائیه (دادسرا و دادگاه ها) تا سطح پاسگاه ها به جهت تسریع در دریافت و ارسال پرونده و دستورات قضایی و اعزام یک نفر نماینده از سوی مقام قضایی در حین احکام تنش زا در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پرونده های قضایی، فرماندهی مرزبانی، استان گیلان
  • جعفر رجبلو*، مهدی نظری منظم، علی محمد فاطمی یگانه صفحات 189-218
    زمینه و هدف

      این تحقیق با هدف بررسی و شناسایی راهکارهای پیشگیرانه بر کاهش خشونت علیه کارکنان دریابانی استان بوشهر و به منظور ارتقای عملکرد و کاهش آسیب پذیری انجام شده است. در این راستا با طرح این سوال که ((راهکارهای پیشگیرانه بر کاهش خشونت علیه کارکنان دریابانی کارکنان بوشهر کدامند؟)) به بررسی موضوع پرداخته و با توجه به سوابق موجود و یافته ها؛ تاثیر سه راهکار اصلی (1- راهکارهای پیشگیرانه اجتماعی 2- راهکارهای پیشگیرانه وضعی 3- راهکارهای قضایی) مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات آن ، بررسی اسنادی و کتابخانه ای ،  مصاحبه با کارشناسان و کارکنان دریابانی و پرسشنامه می باشد.  حجم نمونه به تعداد 116 نفر بوده که از کل جامعه اماری (تعداد 168 نفر) به طور تصادفی با استفاده از جدول مورگان انتخاب شده است. (با اتکا به مبانی نظری، پرسشنامه ای با 26 سوال مرتبط با فرضیه تحقیق طراحی که پس از تایید روایی ،  بین جامعه آماری توزیع گردید و با تائید پایایی در نهایت نتایج داده ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    از بین راهکارهای پیشگیرانه شناسایی شده (اجتماعی - وضعی - قضایی) بیشترین رتبه مربوط به راهکارهای پیشگیرانه وضعی در کاهش خشونت و تعرض علیه مامورین دریابانی و گزینه (توجه فرماندهان و مدیران جهت استفاده بموقع از تجهیزات و نیروی متناسب با نوع ماموریت و تعامل با مراجع قضایی جهت تشدید اقدامات قضایی و تصویب قوانین متناسب به منظور برخورد با متخلفین و خشونت گران و  متعرضین علیه ماموران بخصوص اجرای قانون بکارگیری سلاح متناسب با ماموریت های دریایی) می باشد.

    نتیجه گیری

    در مجموع تاثیر کلی گزینه های راهکارهای وضعی (راهکارهای پیشگیرانه فرماندهان و مدیران جهت استفاده بموقع از تجهیزات و نیروی متناسب با نوع ماموریت) بیشترین تاثیر را در کاهش خشونت علیه مامورین دریایی داشته که موید فرضیه محقق می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت، راهکارهای پیشگیرانه وضعی، راهکارهای پیشگیرانه اجتماعی، راهکارهای قضایی
|
  • Asghar Baazgir *, Ebrahim Alipour, Hesam Jalali Chamani Pages 1-36
    Background and purpose

    The present research was carried out with the aim of examining inspection supervisions at three levels before, during and after the operation in the job performance of commanders and managers, focusing on the commanders and managers of the Border Guard Command of Sistan and Baluchistan province. This research is applied in terms of purpose and survey in terms of gathering information.

    Method

    122 commanders of executive ranks and staff managers were questioned. This questionnaire has 30 questions designed in the Likert style. The answer options for each question are considered in five qualitative levels.

    Findings

    The validity of the questionnaire was done by content method. To check the reliability of the questionnaire, 20 questionnaires were distributed among 20 people from the statistical sample and calculated using Cronbach's alpha method. The reliability of the questionnaires was calculated using SPSS software and Cronbach's alpha coefficient was 0.95. According to the investigation of the hypothesis of the components of pre-action supervision and inspection in the job performance of commanders and managers, the highest rank was the holding of information sessions, justification and inspection guidance, and the lowest rank was the development of a targeted supervision and inspection system in order to correct wrong and inefficient processes.

    Conclusion

    Friedman's test showed that although monitoring and inspection during work and after work is important and necessary; But the inspection before doing the work is more important and the commanders and department heads and deputies should pay more attention to this issue and give more importance to the supervision before doing the work.

    Keywords: Inspection, Supervision, Job Performance, Three-Level Inspection (Before Operation, During Operation, After Operation)
  • Mohammadali Ameri, Mohammadreza Nazemi *, Seyed Shojaoddin Ghasemi Pages 37-64
    Background and purpose

     This research was conducted with the aim of identifying and understanding the roles of commanders and managers of the police force in reducing the crimes of employees, the researcher in this research seeks to identify and prioritize each of the roles of care, prevention and confrontation. Explain the extent of its influence and use by commanders.

    Method

     From the point of view of the method, this research is in the category of simultaneous or parallel triangulation. In the quantitative part of the research collection tool, the researcher-made questionnaire, reliability is presented based on theoretical foundations, the validity (appearance and content) of the questionnaire was confirmed by experts and experts in the field of protection and prevention, and Cronbach's alpha coefficient was used to determine reliability, which value 0⁄94 was estimated. The study population consists of 125 commanders and managers of Semnan province, who were selected using Cochran's formula and available method. In the qualitative part, non-random and purposeful sampling method was used and semi-structured interview tool was used to obtain Bringing data has been used. In this regard, interviews have been conducted with 10 experienced commanders and managers with managerial experience until reaching theoretical saturation.

    Findings

    The findings of the research indicate that the use of preventive and confrontational roles of commanders and managers in preventing employee crimes is lower than expected, and the most effective role in reducing crimes is the caring role.

    conclusions

     The results of the research show that the main factor in creating and improving the level of health in organizations and repelling internal and external threats is under the influence of commanders' management methods, such that the manager's role of fatherhood and observance of etiquette, employment of employees based on ability, being a role model, and having a strong presence The commander in the missions has the greatest impact on reducing employee crimes.

    Keywords: Role, Care, Prevention, Confrontation, Employee Crimes
  • Mohammadkarim Hekmatara * Pages 65-86
    Background and purpose

    To manage the lives of their employees, organizations need to know the drivers of their lives. The goal is to know the drivers of the life of human capital from the point of view of Imam Khamenei.

    Method

    It is a mixed (qualitative-quantitative) study in terms of practical purpose and in terms of data collection. The qualitative part of Imam Khamenei's statements and in the quantitative part the benefit from the opinion of 10 experts and 70 experts who were selected according to random sampling and stratified. The research is carried out using exploratory factor analysis techniques, weighting technique and Delphi panel formation in two stages.

    Findings

    Out of the 283 themes counted from the statements of Imam Khamenei, 71 indicators of organizational life were accepted. Exploratory factor analysis showed that they are named according to individual and social dimensions. Experts divided each dimension into cognitive, tendency and individual components. In the cognitive component of dimensions (individual 7 indicators and social 7 indicators) in the tendency component: dimensions (individual 9 indicators and social 8 indicators); In the behavioral component: dimensions (individual 22 indicators and social 16 indicators) were obtained. Weighting by Sora's method is significant in the order of behavioral components with an impact factor of 0.387, cognitive with 0.325 and tendency with 0.287.

    conclusion

    For the sake of organizational growth and excellence, Faraja is trying to move towards perfection. With such a valuable move, and recognizing the most important driving indicators of their organizational life in both individual and social dimensions, it can be helped to realize it.

    Keywords: Police, Organizational Life, Human Capital, Faraja
  • Majid Sharifi Rahemo, Javad Paydar, Ayatolla Fathi * Pages 87-120
    Background and purpose

    police stations are responsible for establishing order and security in the city. Its good, decisive and authoritative performance can lead to providing a satisfactory platform for executive performance and increasing the influence and authority of the police as a symbol of the government's power in establishing social security. Therefore, it is necessary to examine the processes of providing the desired services to achieve the satisfaction of the citizens. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating how to provide services in the police station and its relationship with the improvement of citizens' satisfaction.

    Method

    This research is a descriptive survey in terms of practical purpose and in terms of method. The target population is the clients of the consultation and support department of police station 11 of Tabriz city police command, which was determined using the Karjesi and Morgan table and the available sampling method, with a sample size of 92 people. The data collection tool was four researcher-made questionnaires, which were used to analyze the data using one-sample t-test, independent t-test and one-way analysis of variance.

    Findings

    The findings showed that the quality of service provided by the police stations was at a favorable level from the point of view of the clients; Also, there is a difference between the attitude of clients according to the type of service provided to them and between the attitude of clients in solving personal problems according to their marital status, p<0.05; However, there is no difference between the attitude of the clients according to their age and education and between the attitude of the clients regarding family issues, legal issues and social issues according to their marital status.

    Conclusion

    The degree of desirability of the quality of providing the four services in the aforementioned police station was one of the most important factors influencing the improvement of citizens' satisfaction in the sense of social security. Also, considering that the evaluation of the quality of services in the public service sector in police stations using the adjusted Serqual index based on the four services in police stations in Iran is done for the first time, this research can open new doors. open for further research.

    Keywords: Service Quality, Citizen Satisfaction, Police Station, Perception Of Security
  • Sajad Amiri *, Majid Haghshenas, Mohammadbagher Salimi Kochi Pages 121-156
    Background and purpose

    Some of the accidents and traffic accidents are caused by vehicles that are owned by the institutions of the country's armed forces, and some of these accidents happen in the organizational vehicles of the country's police command. Considering that the resources of the organization, both material and human, are considered necessary to achieve the goals, unfortunately, every year a part of the resources in Faraja is lost due to traffic accidents. The aim of the current research is the pathology of traffic accidents of Faraja organizational vehicles.

    Method

    This research is an exploratory mixed method in terms of practical purpose. In the qualitative part, the statistical population consisted of interviews with the experts of the General Inspectorate and the Faraja Traffic Police using a purposeful judgmental sampling method, and in the quantitative part, the statistical population consisted of high-level accident experts of Greater Tehran using a stratified random method. In the qualitative part, the theme analysis method was used using MAXQDA2020 software, and in the quantitative part, confirmatory factor analysis was used, and for the validation of the model obtained from the qualitative part, the structural equation modeling method was used using pls3 Smart confirmatory factor analysis software.

    Findings

    The greatest effect of the pathology of traffic accidents of Faraja organizational vehicles in the quantitative part is related to the dimension of behavioral injuries with a value of 15.847, and then related to the dimension of background injuries with a value of 11.567, and finally the lowest effect is related to the dimension Structural damage with a value of 9.928 in the pathological pattern of traffic accidents of organizational vehicles is significant. On the other hand, factor loads, behavioral injuries with a value of 0.919, background injuries with a value of 0.770, and structural injuries with a value of 0.745 are more than 0.5, which were significant at the 0.95 level.

    Conclusion

    Every year, a large part of human and material resources in the country's police command is lost due to traffic accidents. In the pathophysiology of traffic accidents involving corporate vehicles, it was determined that the injuries, including structural, contextual and behavioral injuries, have a close and continuous relationship with each other, and preventing the occurrence of traffic accidents involving corporate vehicles requires removing obstacles and providing solutions. It is suitable and practical in all three dimensions.

    Keywords: Traffic Accidents, Corporate Vehicles, Faraja, Pathology
  • Seyyed Hashem Jalali, Javad Kiani *, Hossein Alizadeh Pages 157-188
    Background and purpose

    The officers of the border guard command of the whole country, in the capacity of bailiffs, as the executive arms of the judicial system, play a fundamental role in the process of filing a judicial case.The purpose of this research is the pathology of the judicial case in the border guard command of Gilan province.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and qualitative descriptive in terms of the nature and method of data collection. The statistical population of this research includes all judicial cases filed in the Border Guard Command of Gilan province, and the sample size, according to the theoretical saturation process, includes all problematic and returned cases from the judicial authorities. The tool for data collection was the use of the technique of scanning judicial documents and cases. The obtained data were analyzed using the content analysis technique and main and subcategories were extracted.

    Findings

    The obtained findings show that the harms of filing judicial cases in the Border Guard Command of Gilan Province have three main structural, process and contextual dimensions and twelve sub-components including; Problems and obstacles, professional approach, paying attention to the issue of participation and companionship, intelligentization, precision in planning and implementation, managerial conflict, lack of specialist staff, lack and inadequacy of equipment appropriate to the mission, focus on employee training, existence of legal loopholes and confrontation Judicial negligence is the inadequacy of legal support for police performance, control and supervision.

    Conclusion

    The results of the research showed that in order to reduce the delay of proceedings and the return of cases for re-examination, it is better to develop and implement training programs (legal-judicial) for judicial officers using experienced professors, separation of border and law enforcement missions in border guard units, appointing a border judge. In the prosecutor's offices of border and maritime cities, in order to master the issues of smuggling, illegal traffic, shooting in the border strip, etc., revision and development of deterrent laws for the perpetrators of border and maritime crimes, connecting the Faraja administrative system with the judiciary (prosecutors and courts) up to the level Checkpoints should be put on the agenda in order to speed up the receipt and sending of cases and judicial orders and the sending of a representative by the judicial authority during tense sentences.

    Keywords: Pathology, Judicial Cases, Border Guard Command, Gilan Province
  • Jafar Rajabloo *, Mehdi Nazari Monazam, Ali Mohamad Fatemi Yeganeh Pages 189-218
    Background and purpose

    This research was carried out with the aim of investigating and identifying preventive measures to reduce violence against maritime workers in Bushehr province and in order to improve performance and reduce vulnerability. In this regard, by asking the question, "(What are the preventive measures to reduce violence against the employees of Bushehr's navy?"), he examined the issue and according to the existing records and findings; The effect of three main solutions (1- social preventive solutions, 2- situational preventive solutions, 3- judicial solutions) has been investigated. 

    Method

    The research is descriptive-survey and its data collection tools are document and library review, interviews with maritime experts and workers, and questionnaires. The sample size was 116 people who were randomly selected from the total statistical population (168 people) using Morgan's table. (Relying on the theoretical foundations, a questionnaire with 26 questions related to the design research hypothesis was distributed among the statistical community after verifying the validity, and finally, after confirming the reliability, the data results were statistically analyzed with SPSS software.

    Findings

    Among the preventive measures identified (social-situational-judicial), the highest rank is related to the preventive measures of situation in reducing violence and assault against maritime agents and the option (attention of commanders and managers to timely use of equipment and force appropriate to the type of mission and Interaction with judicial authorities in order to intensify judicial measures and pass appropriate laws in order to deal with violators and violent offenders, especially the implementation of the law on the use of weapons appropriate to naval missions.

    Conclusion

    Overall, the overall effect of situational solutions options (preventive solutions of commanders and managers for timely use of equipment and force appropriate to the type of mission) has the greatest effect in reducing violence against naval officers, which supports the researcher's hypothesis

    Keywords: Violence, Situational Preventive Measures, Social Preventive Measures, Judicial Measures