فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 28 (بهار 1399)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 28 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی سبحانی*، محمدجعفر رضایی صفحات 7-30

    حوزه علمیه حله از همان آغازین روزهای بنای این شهر در قرن ششم به دست مزیدیان شیعه مذهب، با حضور جمعی از عالمان سرشناس امامیه شکل گرفت. هر چند دل مشغولی عالمان این حوزه در سال های نخست بیشتر دانش های مرتبط با فقه بود، ولی کمی بعد بنا به ضرورت هایی، علم کلام نیز در این شهر رونق گرفت؛ هر چند در ابتدا کلام حله به تبع متکلمان مدرسه ری، متاثر از معتزله متاخر بوده است، ولی پس از ظهور خواجه طوسی و ابن میثم بحرانی، ادبیات کلامی به کلی تحت تاثیر فلسفه مشاء قرار گرفت. اگر چه این جریان جدید در مسایل اصلی کلام همچنان منتقد اندیشه های فلسفی بود، ولی در روش شناسی و ادبیات کلامی تا حد زیادی تحت تاثیر فلسفه قرار گرفت. در کنار جریان کلامی باید به جریان کلامی حدیثی که مهم ترین نماینده آن در حله سید بن طاووس است اشاره کنیم. در حقیقت این جریان که امتداد مدرسه کلامی حدیثی قم بود، در روش شناسی و همچنین برخی از مسایل مهم اعتقادی، منتقد متکلمان بود. در مدرسه حله نباید از گرایش های عرفانی نیز غفلت کرد. این گرایش ها به آرامی کل تفکر امامیه و حتی متکلمان و فلاسفه را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. علی رغم آن که برخی از عالمان حله همچنان با تفکرات عرفانی و صوفیانه برخوردی انتقادآمیز داشتند، ولی برخی از عالمان این مدرسه مانند خواجه طوسی و ابن میثم بحرانی تحت تاثیر این جریان قرار داشتند. آنان در عین حال که در کتاب های عقلی خود بر مبنای عقلی و کلامی بحث می کردند، ولی معتقد بودند که سنخ برتری از معرفت نیز وجود دارد که همان معرفت عرفانی است.

    کلیدواژگان: حله، مدرسه کلامی حله، تاریخ کلام امامیه، جریان های فکری امامیه
  • علی راد*، سعید عزیزی صفحات 31-50

    بر پایه روش تحلیل گفتمان و نظریه آوای متعارض باختین، رویدادها و کنش های زبانی تولید شده در اجتماع، متناظر با گفتمان رقیبی است که در بافت فکری جامعه حضور دارد. کاربست رهیافت مذکور در تراث کلام نقلی امامیه، موجب بسترشناسی صدور و نقل احادیث، خوانش گفتمان های کلامی موجود در آن ها و روان شناسی اعتقادی محدثان امامیه می گردد. در این پژوهه برآنیم تا احادیث کلامی حسن بن محبوب (149-224ق) از جمله اصحاب اجماع امامیه در موضوع توحید را گفتمان شناسی تحلیلی نماییم. بر پایه دستاورد این پژوهش گفتمان کلامی ابن محبوب در رویارویی با شش گفتمان رقیبی شکل گرفته است که در صدد انتساب اندیشه هایی از قبیل تشبیه، تجسیم، نفی صفات، حمل و استقرار بر عرش، نفی بداء، جهل بما لایکون و دوگانگی در آفرینش، به خدا بودند؛ از این رو، گفتمان کلامی ابن محبوب در تعامل دیالکتیکی با گفتمان های مذکور و در قالب شش مولفه گفتمانی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: حسن بن محبوب، گفتمان کلامی، آموزه توحید، تحلیل گفتمان، احادیث اعتقادی، کلام نقلی امامیه
  • رضا برنجکار، میثم توکلی بینا، زهرا دلاوری پاریزی* صفحات 51-64

    در مسئله وجودشناسی صفات ذاتی خداوند چهار نظریه اصلی مطرح شده است که عبارتند از: عینیت ذات و صفات، زیادت صفات بر ذات، نفی صفات و نیابت ذات از صفات، و احوال. فیاض لاهیجی از فیلسوف- متکلمان مدرسه فکری اصفهان از یک سو دیدگاه عینیت فیلسوفان و از سوی دیگر، دیدگاه نیابت برخی متکلمان را مطرح می کند. این مقاله درصدد کشف دیدگاه واقعی فیاض بر اساس مبانی فکری اوست. به نظر می رسد بر اساس مبانی صدور، ضرورت و سنخیت علیت و اشتراک معنوی وجود، لاهیجی باید در وجودشناسی، دیدگاه عینیت و در معناشناسی، الهیات اثباتی را قبول داشته باشد و استفاده از واژه نیابت به دلیل خلط دو دیدگاه عینیت و نیابت و عدم درک تفاوت این دو نظریه و مبانی و آثار متفاوت آن ها است.

    کلیدواژگان: فیاض لاهیجی، وجودشناسی، عینیت صفات، نفی صفات، نیابت صفات، الهیات سلبی، اشتراک معنوی
  • مصطفی اسلامی * صفحات 65-80

    هدفمندی افعال خداوند متوقف بر معناشناسی دقیق حسن و قبح عقلی است. متکلمان عدلیه، افعال خداوند را هدفمند و در اصطلاح معلل به اغراض می دانند. مهم ترین استدلال ایشان برای اثبات این مدعا، مبتنی بر قاعده حسن و قبح عقلی است، اما به تاثیر معناشناسی حسن و قبح در صحت این استدلال توجه نشده است. معناشناسی مشهور عدلیه، «استحقاق مدح و ذم» است. شهید صدر به این معناشناسی اشکال نموده و «ضرورت اخلاقی» را معنای دقیق حسن و قبح می داند. با قرار دادن هر یک از این معانی در استدلال عدلیه و مقایسه کارکرد آن ها، اهمیت معناشناسی حسن و قبح را در این مسئله نمایان ساخته و به روش تحلیلی اثبات نموده ایم که برای این استدلال، «ضرورت اخلاقی» معنای دقیق تری است.

    کلیدواژگان: فعل الهی، معلل به غرض، حسن و قبح عقلی، استحقاق مدح و ذم، ضرورت اخلاقی
  • عبدالرحمان باقرزاده*، محمد شریفی صفحات 81-104

    جایگاه بی بدیل پیامبر اسلام حضرت محمدJ و امتیازات منحصر به فردشان، مورد اتفاق عموم مسلمانان و بسیاری از آزاداندیشان دنیا است. شفاعت به اذن الهی در قیامت، از مقامات مورد اجماع ایشان است که در آیاتی از قرآن مورد اشاره واقع شده است. آیه 79 سوره اسراء از آن جمله است که به نظر اکثر قریب به اتفاق دانشمندان مسلمان، به استناد روایات فراوان، به شفاعت اشاره نموده و از آن به «مقام محمود» تعبیر نموده است. با این وجود، پیشوایان اهل حدیث با اتفاق نظر بر دیدگاه مجاهد، مراد از مقام محمود را «نشستن پیامبرJ کنار خداوند بر عرش» دانسته و ضمن پافشاری بر آن، مخالفان این دیدگاه را به انواع اتهام ها مانند کفر متهم ساختند. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی و مستند به منابع اصیل اسلامی به بررسی آن پرداخته و به این نتیجه می رسد که دیدگاه مزبور، ضمن عدم سازگاری با سنت نبوی و باور بزرگان دین، مستلزم محدودیت و جسمانیت خداوند است.

    کلیدواژگان: پیامبر ص، شفاعت، مقام محمود، مجاهد، اهل حدیث
  • ابراهیم دستلان * صفحات 105-124

    یکی از راه های ارتباط هادیان الهی با عالم ملکوت، تحدیث (گفتگوی انسان با ملایکه) است و شامل فردی می شود که دارای مقام نبوت نیست، ولی برای هدایت امت در بین مردم حضور دارد. در روایات از لغات مختلفی در بیان این مقام و کیفیت آن سخن به میان آمده است و برخی از این لغات در کیفیت تحدیث کاربرد یافته که از الفاظ جانشین واژه تحدیث محسوب می شوند و عبارت از قذف، نکت، قرع، نقر و وقر و برخی دیگر چون وحی و الهام، از الفاظ و معانی همنشین تحدیث هستند که در بیان مقام تحدیث کاربرد یافته اند. در این مقاله، در راستای تبیین مفهوم تحدیث، هر کدام از این لغات مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است که وجه افتراق و اشتراکی از آنها به دست آید تا بر اساس آن، کاربرد این الفاظ در روایات معصومانD مبتنی بر وجوه کمی و کیفی تحدیث استخراج گردد.

    کلیدواژگان: تحدیث، الهام، نکت، قذف، قرع، نقر، وقر
  • جعفر علی نقی*، سید محمدعلی داعی نژاد صفحات 125-144

    قاعده «وجوب بالذات» که از آن می توان با نام قاعده «وجوب وجود» نیز یاد کرد، به جهت نقشی که در اثبات اصول و مبانی اعتقادی دین اسلام دارد، یکی از مهم ترین قواعد دانش کلام محسوب می گردد. تحقیق در گستره کارآمدی این قاعده در قلمرو مباحث کلامی نشان خواهد داد که در اثبات چه مسایلی از مباحث علم کلام کارآیی دارد و متکلمان امامیه در اثبات آموزه های اعتقادی به چه میزان از آن بهره برده اند. پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای و با رویکرد تحلیلی به طور مفصل کاربست های مختلف قاعده وجوب بالذات را در تراث مهم کلامی امامیه مورد کنکاش و مداقه قرار داده و روشن ساخته است که این قاعده در اثبات صفات ثبوتیه و سلبیه خدای متعال کارآیی دارد و دانشمندان علم کلام در مذهب امامیه از قاعده مذکور، در مبحث توحید و شاخه های مربوط به آن بهره های وافری برده اند.

    کلیدواژگان: کارکردها، قاعده، وجوب بالذات، وجوب وجود، واجب الوجود، مسائل کلامی
  • حیدر مسجدی صفحات 145-151
|
  • MohammadTaghi Sobhani*, Mohammad Jafar Rezaei Pages 7-30

    The scholarly seminary of Ḥillah had been established by the presence of a group of the famous Imami scholars in the city of Ḥillah from its beginning days of building by the Shi’i Mazyadis in the sixth century. Although the scholars of this seminary in the first years had been mainly concerned with the knowledge related to Jurisprudence (Fiḳh), on the basis of some necessities, some years later the knowledge of Kalam also flourished in this city. Following the theologians of the Rey School, the Kalam of Ḥillah at first was influenced by the recent Mu’tazilah, after the appearance of Khwajah al-Tusī and Ibn Maytham al-Baḥranī, the Kalami literature of Ḥillah had been completely influenced by the peripatetic philosophy. This new trend, although critical of the philosophical thought in the essential issues of Kalam, completely impressed by philosophy in methodology and Kalami literature. Alongside the Kalami trend, the Kalami-Ḥadithi trend must be referred wchich Sayyid Ibn Ṭawūs is its most prominent representative in Ḥillah. This trend which has been, in fact, the continuation of the kalami Ḥadithi School of Qom, was critical of the Mutakallemun in methodology as well as in some important belief issues. In the Ḥillah School, the Mystical trends must not be ignored. These trends gradually influenced the total Imami thought even the Mutakallems and philosophers. Despite of the critical encounter of some of the scholars of Ḥillah with the Sufī and mystical thoughts, many of the scholars of this school such as Khwajah al-Tusī, Ibn Maytham al-Baḥranī and even a theologian like Fāḍil Miḳdād influenced by it. While they discussed on the rational and Kalami basis in their rational books, but they believed that a higher type of knowledge is also exists which is the mystical.

    Keywords: Ḥillah, Kalamī School of Ḥillah, the Imamiyyah Kalamhistory, Imamī thought trends
  • Ali Rad*, Sa’id Azizi Pages 31-50

    According to the method of discourse analysis and Bakhtin’s theory of contradictory sounds (Rus: raznorechie), the lingual events and actions produced in society are corresponding to rival discourses existing in the thought context of the society. The application of this approach in the Imamiyyah narrated kalam heritance would bring about to know the field of issue and narration of the ḥadīths, to read the kalami discourses existing in them and to know the belief sociology of the Imamiyyah narrators. In this research we try to analyze the discourse of ḥadīths of Ḥasan Ibn Maḥbūb (149- 224/766-838), one of the Aṣḥāb ul-Idjmā’ (companions of consensus) of the Imamiyyah, in the topic of monotheism. According to achievements of this research, the kalami discourse of Ibn Maḥbūb shaped in encounter to six rival discourses tried to attribute thoughts such as anthropomorphism, body, negation of Attributes, carrying and taking up position on the Throne, negation of badā’, ignorance of what is not happened and duality of creation to God. Thus, the kalami discourse of Ibn Maḥbūb shaped in a dialectic interaction with those discourses and in form of six discourse components.

    Keywords: Ḥasan Ibn Maḥbūb, kalami discourse, the teaching ofMonotheism, discourse analysis, belief ḥadīths, the Imamiyyah narratedkalami
  • Reza Berenjkar*, Meytham Tawakkoli Bina, Zahra Delavari Parizi Pages 51-64

    There are four basic theories on the ontology of the essential attributes of God that consist in: oneness of the Essence and the attributes, addition of the attributes to the Essence, negation of the attributes and deputyship of the Essence for the attributes and the theory of Aḥwāl (moods). Fayyaḍ Lāhīdjī, one of the philosopher-theologians of the Isfahan Thought School, talked about the philosophical theory of oneness from one hand, and the theory of deputyship from the other. This article tries to discover Lāhīdjī’s real view on the basis of his thought basis. It seems that according to the bases of emanation, necessity and compatibility (sinkhiyyah) of causality and meaning commonality of being, Lāhīdjī must accept the theory of oneness in ontology and positive theology in semantics, and his usage of word niyābah (deputyship) is because of confusing between the two theories of oneness and deputyship and not recognizing the differences of the two theories and their bases and various effects.

    Keywords: Fayyaḍ Lāhīdjī, ontology of the essential attributes of God, oneness of the Essence, the attributes, negation of the attributes anddeputyship of the Essence for the attributes, positive, negative theology, emanation, and meaning commonality of being
  • Mostafa Islami* Pages 65-80

    The purposefulness of the divine acts is depended on an accurate semantic of the rational good and bad (ḥusn wa ḳubḥ-e ‘aḳlī). The ‘Adliyyah theologians consider the acts of God as purposeful which is called “affected by purposes”. Their most important argument to prove this claim is based on the rule of “rational good and bad”. But the impact of the semantic of good and bad on the authenticity of this argument had been ignored. The famous semantic of ‘Adliyyah is “to deserve praise and reproach”. Shahid Sadr contradicted this semantic and considered “moral necessity” as the exact meaning of good and bad. By putting every one of these meanings in the ‘Adliyyah’s argument and comparing their functions, we have shown the significance of semantics of good and bad in this issue and analytically proved that “moral necessity” is a more exact meaning to place in this argument.

    Keywords: divine act, affected by purpose, rational good, bad, “todeserve praise, reproach”, moral necessity
  • Abd ul-Rahman Bagherzadeh*, Mohammad Sharifi Pages 81-104

    The unique place of the Prophet Muḥammad (SAWA) and his exclusive characteristics are agreed by all Muslims and many freethinkers of the world. Shafā’ah (intercession) with the divine permission (ethn) in the resurrection is among his places agreed by all Muslims which referred to in some Qur’anic verses. The Qur’anic verse 17: 79 is a verse that according to the majority of Muslim scholars and documented by many narrations, refer to shafā’ah and called it “the Praised Place” (Maḳaman Maḥmūdan). Nevertheless, the leaders of Ahl al-Ḥadith (the people of narrations), agreeing the view of Mudjāhid, considered the meaning of “the Praised Place” as “the sitting of the Prophet (SAWA) besides the divine Throne” and emphasizing on this position, accused the opponents by various accusations such as kufr (blasphemy). With an analytic-descriptive method and documented to authentic Islamic sources, this article examined this position and resulted in that the above mentioned view, in addition to incoherence to prophetic narrations and the belief of the great scholars, includes limitedness and body for God.

    Keywords: : the Prophet (SAWA), Shafā’ah (intercession), “the PraisedPlace”, Mudjāhid, Ahl al-Ḥadith (the people of narrations)
  • Ebrahim Dastlan* Pages 105-124

    One of the ways the divinely guides connect to the Kingdom is taḥdīth (lit. to talk or to speak and means the dialogue between humans and angels) and it is applied to one who has not the place of prophecy, but is present among people to guide them. In the narrations there are many words to explain this place and its quality, some of which used to explain its quality that could be counted as the substitute words of taḥdīth and consist in: ḳathf, nakt, ḳar’, naḳr and waḳr; and some other explain the place of taḥdīth that are: waḥy (revelation) and ilhām (inspiration) that are synonyms of taḥdīth. To explain the concept of taḥdīth, in this article, every one of these words have been examined and tried to gain their affinities and difference that accordingly the usage of these words in the narrations of the Imams (AS) on the basis of quantitative and qualitative aspects of taḥdīth could be extracted.

    Keywords: taḥdīth, ilhām (inspiration), ḳathf, nakt, ḳar’, naḳr, waḳr
  • Ja’far Alinaqi*, Sayed MohammadAli Da’inejad Pages 125-144

    The rule of “essential necessity” (wudjūb-e bil-thāt) which could be named also as the rule of “Necessity of being” (wudjūb-e wudjūd), because of its role in proving the principles and bases of the Islamic religion, is one of the most important rules of kalam. Research about the realm of the efficacy of this rule in kalami discussions will show that in which issues of the kalami issues it is functional and to which extent the Imamiyyah theologians used it to prove the belief teachings. By using the library method and with a reporting-analytic approach, the present research explored in detail the different functions of the rule of “essential necessity” in the Imami kalami heritance and clarified that this rule is functional in proving the divine perfect attributes and in negating the negative attributes of the divine holiness, and the Imami theologian many times used it in the discussion of monotheism and its related branches.

    Keywords: functions, rule, “essential necessity” (wudjūb-e bil-thāt), “Necessity of being” (wudjūb-e wudjūd), necessary by itself (wādjib alwudjūd), kalami issues