فهرست مطالب

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 8 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صلاح سلیمیان، حمیدرضا محمودی مقدم، کیومرث شهبازی*، حسین سلکی صفحات 7-21

    از دیدگاه محققان عرصه روابط بین الملل به ویژه در سنت لیبرال، همکاری های اقتصادی نظیر تجارت و سرمایه گذاری نقشی اساسی را در گسترش صلح و ممانعت از جنگ افروزی دارد. بر این اساس مقاله حاضر ضمن اشاره به مصداق های عینی از روابط بین الملل با بهره گیری از «نظریه بازی ها» نشان می دهد که «چگونه همکاری های اقتصادی در قالب سرمایه گذاری   بین الملل می تواند ضمن حداکثرسازی منفعت سرمایه گذاران، مانع بروز جنگ و توسعه صلح شود». این مقاله با ارایه یک بازی ایستا بین بازیکنان، به مدل سازی بازی بین سرمایه گذاران و کشورها (با قدرت اقتصادی مشابه) با توجه به استراتژی های ممکن هر کدام از بازیکنان پرداخته است.  برای این منظور ابتدا حالتی در نظر گرفته شده است که دو کشور نسبت به هم بی تفاوت باشند. سپس در حالت دوم، دو کشور در نظر گرفته شده است که با هم رقیب (دشمن) هستند و در حالت سوم سه کشور فرض شده است، که یکی از آن ها رقیب و دیگری بی تفاوت است. با توجه به تعادل به دست آمده در هر سه حالت، نتیجه کلی مبنی بر این است که سرمایه گذار با تشکیل پرتفولیو و سرمایه گذاری در بازارهای مختلف و کشورها با ایجاد تعامل و صلح به بهترین پیامد (تعادل نش) دست می یابند

    کلیدواژگان: صلح، نظریه بازی ها، بازی های ایستا با اطلاعات کامل، تعادل نش
  • مریم امیری*، سید نعمت الله موسوی، عباس امینی فرد صفحات 23-35

    با توجه به اهمیت تاثبر نرخ ارز در ارزش متغیرهای بخش انرژی ، در این پژوهش به بررسی جهش پولی نرخ ارز  و تاثیر آن بر  ارزش افزوده بخش انرژی (نفت-گاز) پرداخته شد  دوره زمانی مورد مطالعه طی سال های 1980-2018 است .بدین منظور در قالب دو سناریو ،در ابتدا با استفاده از مدل ماندل فلمینگ و دورنبوش به  تحلیل نرخ ارز پرداخته شد و با استفاده از مدل خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) روابط بلندمدت بین متغیر جهش پولی نرخ ارز و سایر متغیرها مشخص شد. در سناریو دوم جهت بررسی اثرات آستانه ای جهش پولی نرخ ارز و تاثیر آن بر ارزش افزوده بخش انرژی، مدل رگرسیون  آستانه ای (TAR)  را با دو رژیم متفاوت مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج تاثیر جهش پولی نرخ ارز بر ارزش افزوده بخش انرژی را در حالت دو رژیم آستانه نشان می دهد. با توجه به نتایج زمانی که نرخ ارز کمتر از حد آستانه (149.98) قرار دارد، متغیرهای تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و جهش پولی نرخ ارز معنادار نمی باشند و متغیرهای مصرف انرژی، تورم و موجودی سرمایه تاثیر معناداری بر ارزش افزوده بخش انرژی دارند. همچنین بعد از حد آستانه (149.98) متغیرهای موجودی سرمایه و تورم معنادار نشده و متغیرهای مصرف انرژی، جهش نرخ ارز و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص اثر معناداری بر ارزش افزوده بخش انرژی دارند.

    کلیدواژگان: جهش پولی نرخ ارز، اثرات آستانه ای، ارزش افزوده بخش انرژی
  • منصور عسگری* صفحات 37-54
    هدف از این مقاله تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر صادرات و قدرت رقابت پذیری صنایع کوچک و متوسط ایران در راستای توسعه صادرات است. رقابت پذیری برای بنگاه های کوچک و متوسط یک موضوع مهم و محوری است که به عنوان ابزاری برای رسیدن به رشد مطلوب اقتصادی و توسعه پایدار است. این مقاله با استفاده از داده های بنگاه های صنعتی به تفکیک کدهای ISIC سه رقمی دارای 10 تا 149 نفر کارکن به تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر صادرات و قدرت رقابت پذیری این صنایع و رتبه بندی قدرت رقابت پذیری آن ها در دوره 96-1381 می پردازد. در این مطالعه، چهار شاخص قیمت نسبی، دستمزد واحد نیروی کار، نسبت تشکیل سرمایه به تغییرات فروش و ارزش افزوده سرانه شاغلین بنگاه های صنعتی به عنوان عوامل موثر بر تغییرات رقابت پذیری در نظر گرفته شده اند. در این مطالعه از روش اقتصادسنجی پانل دیتا استفاده شده که نتایج نشان می دهد کشش صادرات بنگاه های کوچک و متوسط نسبت به تولید، دستمزد نیروی کار و ارزش افزوده هر واحد نیروی کار به ترتیب برابر است با 48/0، 55/0- و 67/0 است و صنعت فراوری و نگهداری ماهی، سخت پوستان و نرم تنان، دارای بالاترین و صنعت ساخت ملزومات و وسایل پزشکی و دندانپزشکی پایین ترین رتبه رقابت پذیری صادراتی هستند.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، بنگاه های کوچک و متوسط، صادرات، ایران
  • سهیلا میرزابابازاده*، سمیه شاه حسینی صفحات 55-65
    در سال های اخیر کیفیت سبد صادراتی که با محتوای فن آوری صادرات ارتباط دارد، مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته است. صادرات متکی بر صنایع فناوری محور، به علت ارزش افزوده بالا و موثر بودن بر دیگر  بخش های اقتصادی از مهمترین عوامل محرک رشد اقتصادی بویژه در کشورهای توسعه یافته است. ایران نیز به منظور توسعه صادرات صنعتی، نیازمند ارتقاء محتوای فناوری صادرات در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی خود می باشد. محتوای فناوری صادرات متاثر از کیفیت محصول، تحقیق و توسعه و سهم صادراتی صنایع می باشد و مطابق با تعریف انجام گرفته توسط OECD بر اساس شدت تحقیق و توسعه ساخته     شده است. با توجه به نقش موثری که محتوای فناوری در توسعه صادرات و رشد اقتصادی دارد،  لذا هدف اصلی این مقاله تحلیل عوامل موثر بر محتوای فناوری صادرات در سطح کدهای ISIC  دو رقمی با استفاده از تکنیک داده های تابلویی طی دوره زمانی 1390 تا 1394 است. نتایج حاصل از این مطالعه دلالت بر این دارد که متغیرهای سرمایه انسانی، تولید ناخلص داخلی سرانه، باز بودن تجاری و شاخص تجارت درون صنعتی همگی دارای تاثیر مثبت و معنا دار بر محتوای فناوری صادرات صنایع کدهای ISIC دو رقمی هستند. همچنین سرمایه انسانی در بین متغیر های مورد بررسی بیشترین تاثیر را بر محتوای فناوری صادرات دارد.
    کلیدواژگان: محتوای فناوری صادرات، دانش، صنایع ایران
  • نعیمه حضوری*، کیومرث شهبازی صفحات 67-78

    امروزه یکی از مهم ترین تهدیدات برای تولیدکنندگان برند های با کیفیت بالا، حضور تولیدکنندگانی است که همان برندهاا را با کیفیت پایین و قیمت کمتر ارایه می کنند. در این مقاله دو بنگاه اصلی تولیدکننده در نظر گرفته شده است، یک بنگاه تولیدکننده اصلی بوده و هر دو نوع برند (هم کیفیت بالا و هم کیفیت پایین) را تولید می کند و بنگاه دیگر فقط تولیدکننده برند با کیفیت پایین است. سپس بازی بین این دو بنگاه طراحی شده و به بررسی پیامدهای حاصل از این بازی اشاره شده و استراتژی هایی برای تولیدکنندگان برند با کیفیت بالا و پایین در زمینه قیمت ارایه شده است. نتایج حاکی از رابطه مستقیم بین قیمت برند با کیفیت پایین و کیفیت برند با کیفیت بالا است. و همچنین رابطه مستقیمی بین قیمت و کیفیت برند با کیفیت بالا وجود دارد. از طرف دیگر رابطه بین کیفیت برند تولیدی کیفیت پایین و هزینه های تولید برندکیفیت بالا، معکوس است. همچنین رابطه بین برند تولیدی با کیفیت پایین و عدم مطلوبیت ناشی از خرید کالای کیفیت پایین معکوس است. از مهمترین نتایج بدست آمده در این تحقیق می توان گفت اثرات رفاهی تولیدکننده برند با کیفیت بالا در صورت ورود به بازار برندهای با کیفیت پایین افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تمایز عمودی، کیفیت، ورود به بازار، نظریه بازی ها
  • زورار پرمه* صفحات 79-93
    شیوع بیماری کووید-19 تقریبا تمامی کشورهای جهان را در دربرگرفته است و علاوه بر ایجاد موجی از ابتلا و مرگ و میر در بیشتر کشورهای جهان، آنها را درگیر پیامدهای اقتصادی خود کرده است. در پی شیوع ویروس کرونا، بورس های جهانی بی سابقه ترین سقوط های سالیان اخیر خود را تجربه کرده اند. با این وجود، پیامدهای این بیماری برای اقتصاد ایران که با تحریم های ظالمانه آمریکا نیز مواجه است، شدیدتر و پیچیده تر است. به دلیل تاثیرگذاری ویروس کرونا بر بخش صنعت ایران، ضروری است آثار و تبعات آن با استفاده از چارچوب تعادل عمومی مورد بررسی قرار گیرد. بر همین اساس با توجه به آخرین ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 این مطالعه انجام شده است. براساس نتایج، اثرگذاری این بیماری متوجه تمام بخش های اقتصادی بوده است. در اثر این تکانه تولید بخش صنعت در بازه یک و دو ماهه بین 9 تا 14 واحد درصد کاهش می یابد که  ترمیم آن در ماه های آتی و در شرایط فعلی اقتصاد ایران دشوار است. در بخش صنعت نیز 11 درصد کل زیان اقتصاد در زیربخش سوخت ها صورت می گیرد و پس از آن زیربخش صنایع خودرو و غذایی و آشامیدنی، موادشیمیایی، و پوشاک و منسوجات در رتبه های بعدی قرار دارند. برای گذر از شرایط فعلی تخفیفات یا معافیت های مالیاتی برای بنگاه های آسیب دیده؛ بخشودگی حق بیمه واحدهای صنفی آسیب دیده؛ تمدید مدت زمان پرداخت قبوض خدماتی، آب، برق، گاز و سایر خدمات شهری برای اصناف و کسب وکارهای آسیب دیده؛ استمهال و ارایه تنفس در خصوص اقساط بانکی واحدهای صنفی و کسب وکارهای آسیب دیده ضروری است.
    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، ویروس کرونا، ماتریس حسابداری اجتماعی، تولید ناخالص داخلی، صنعت
|
  • Salah Salimian, HamidReza Mahmoudi Moghaddam, Kiumars Shahbazi *, Hossein Solki Pages 7-21

    From the perspective of international relations scholars, especially in the liberal tradition, economic cooperation such as trade and investment play a key role in promoting peace and preventing war. Accordingly, the present article, while pointing to objective examples of international relations using "game theory" shows how "economic cooperation in the form of international investment can "While maximizing the benefit of investors, it prevents war and the development of peace". In this paper, using game theory and providing a static game between players, Model the game between investors and countries (with the same economic power) has been dealt with according to each player's possible strategies. To this purpose firstly considered two countries that indifferent to one another and in the third case, there are three countries, one of which is enemy and the other indifferent. Given the equilibrium obtained in all three cases the overall result is that Investor by forming portfolios and investing in different markets and countries achieve the best outcome (Nash equilibrium) by building interaction and peace.

    Keywords: Peace, Game Theory, Static games of complete information, Nash equilibrium
  • Maryam Amiri *, Seyed Nematalleh Musavi, Abas Aminifard Pages 23-35

    Due to the impacts of exchange rate on the value of energy sector variables, this study investigates Exchange rate Overshooting and its effect on energy sector (oil-gas) Value Added. For this purpose, in the two scenarios, firstly, using the Mandel Fleming and Dornbusch model, the exchange rate was analyzed And by using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Approach, long-run relationships between exchange rate monetary  Overshooting variables and other variables were determined.. In the second scenario, to investigate the effects of exchange rate monetary  Overshooting and its effect on the value added of the energy sector ,we used the threshold regression model (TAR) with two different regimes .According to the results when the exchange rate is below the threshold (149.98), the variables of gross fixed capital formation and currency exchange rate overshooting are not significant and the variables of energy consumption, inflation and capital stock have a significant effect on the value added of the energy sector. Also after the threshold (149.98) the variables of capital stock and inflation are not significant and the variables of energy consumption exchange rate monetary  Overshooting and gross fixed capital formation have a significant effect on the value added of the energy sector.

    Keywords: Exchange rate Overshooting- Threshold effects, Energy sector value added
  • Mansour Asgari * Pages 37-54
    exports and the competitiveness of small and medium industries in Iran in order to develop exports. Competitiveness for small and medium-sized enterprises is an important and central issue that serves as a tool to achieve optimal economic growth and sustainable development. This study analyzes the factors affecting the export and competitiveness of these industries and the ranking of their competitiveness in the period 2002-18, using the data of industrial enterprises by three-digit ISIC codes 10 to 149 employees. In this study, four indicators of relative price, unit wage of labor force, the ratio of capital formation to changes in sales and value added of employees of industrial enterprises have been considered as factors affecting changes in competitiveness. In this study, data panel econometric method is used, which shows that the export elasticity of small and medium enterprises to production, labor wage and value added per unit of labor are equal to 0.48, -0.55 and 0.67, respectively. The industries of Processing and preserving of fish, crustaceans and molluscs have the highest export competitiveness and the Manufacture of medical and dental instruments and supplies have the lowest one.
    Keywords: Competitiveness, small, medium enterprises, Exports, Iran
  • Soheila Mirzababazadeh *, Somayeh Shahhoseini Pages 55-65
    The characteristics of the export basket, which is related to the export technology content, have been considered by economists in recent years, Exports based on technology-oriented industries, due to high value added and to be effective on other economic sectors, are the most important drivers of economic growth, especially in developed countries. Iran also needs to upgrade the export technology content in order to develop industrial exports, and to advance its economic goals. The technology content of export is affected by product quality, research and development and export share and is made according to OECD based on research and development intensity. Given the effective role that technology content plays in export development and economic growth, This paper is done with the aim of analyzing technology content of export at the level of four-digit ISIC and tow-digit ISIC codes during 2011 to 2015. Obtained results indicate that the variables of human capital, GDP capital, trade openness and Intra-industry trade index have a positive and significant effect on the export technology content of two-digit ISIC code industries. and the human capital has the greatest effect on the  export technology content index.
    Keywords: Technology Content, Exports, Knowledge, Industries of Iran
  • Naeimeh Hozouri *, Kiumars Shahbazi Pages 67-78

    Today, one of the most important threats to manufacturers of high quality signs is the presence of manufacturers who offer the same signs with low quality and lower price. In this article, two main manufacturing companies are considered, one is the main manufacturing company and produces both types of signs (both high quality and low quality) and the other company is only producing low quality signs. Then the game between these two companies is designed and the consequences of this game are reviewed and strategies are provided for the producers of high quality and low quality signs in the field of price. The results show a direct relationship between the price of a low quality token and the quality of a high quality token. There is also a direct relationship between price and quality of high quality tokens. On the other hand, the relationship between the quality of the low quality production mark and the production costs of the high quality mark is inverse. Also, the relationship between low quality production mark and unfavorableness due to the purchase of low quality goods (λ) is inverse. One of the most important results obtained in this research can be said that the welfare effects of the producer of high quality signs will increase if they enter the market of low quality signs.

    Keywords: quality, Vertical Differentiation, Entry into the market, Game Theory
  • Zorar Permeh * Pages 79-93
    The prevalence of Covid-19 disease has affected almost all countries in the world, and in addition to creating a wave of infection and mortality in most countries, it has affected their economic outcomes. However, the consequences of this disease are more severe and complex for the Iranian economy, which is also facing US sanctions. Due to the impact of Corona virus on the industrial sector, it is necessary to examine its effects and consequences using a general equilibrium framework (social accounting matrix). Accordingly, according to the latest social accounting matrix in 1390, this study has been done. According to the results, the disease affects all economic sectors. As a result of this impulse, industry GDP in the first and second months decreases by 9 to 14 percentage points, which is difficult to repair in the coming months. Proposed policies to overcome the current situation include: Tax rebates or exemptions for affected firms; Forgiveness of premiums for injured units; Extension of the period of payment of utility bills, water, electricity, gas and other municipal services for the affected guilds and businesses; Delaying and providing respite regarding bank installments of trade unions and damaged businesses.
    Keywords: Social Accounting Matrix, employment, Corona Virus, Covid -19, Gross Demotic Production, industry