فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1399)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا سیف زاده* صفحات 5-17

    بعضی از عناصر سنگین مانند مس و روی برای متابولیسم ماهی و انسان ضروری هستند، در حالی که غلظت بیش از حد فلزات سنگین اکوسیستم را مختل می کند، زیرا برخی از این موارد باعث تخریب بالقوه محیط زیست موجودات زنده می شوند. ماهی ها عمده ساکنان این محیط ها هستند که می توانند تحت تاثیر آلاینده های سمی قرار بگیرند. ورود این این آلاینده ها به ماهی و انتقال به انسان می تواند بیماری های متعددی را برای انسان ایجاد کند. ماهی سفید ازجمله ماهیان بازارپسند و ممتاز شیلاتی محسوب می شود که بررسی میزان فلزات سنگین آن ازنظر میزان سلامت و همچنین سلامت غذای جامعه اهمیت دارد. این تحقیق باهدف بررسی میزان تجمع فلزات سنگین کروم، روی و مس در بافت عضلانی ماهی سفید تالاب انزلی، بررسی همبستگی این عناصر با طول و وزن ماهی و مقایسه غلظت این فلزات با استاندارد FAO انجام شد. برای اجرای این تحقیق تعداد 30 فطعه ماهی سفید از هر یک از مناطق شمال (انزلی) و جنوب (صومعه سرا) تالاب انزلی در فصل زمستان سال 1396 صید شد. میزان تجمع عناصر سنگین در بافت خوراکی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اتمی شعله ای اندازه گیری شد. میانگین وزن نمونه ها در مناطق شمال و جنوب تالاب 468 - 460 گرم و میانگین طول 40/32-31 سانتی متر بود. میانگین روی در ماهی سفید مناطق شمال (32/11) و جنوب تالاب (61/13) میکروگرم/گرم اختلاف معنی دار داشتند (05/0 P<). اما میانگین کروم در مناطق شمال و جنوب (00/0)  میکروگرم/گرم و مس در مناطق شمال (47/2) و جنوب (66/3) میکروگرم/گرم تالاب اختلاف معنی دار نداشتند (05/0P>). میانگین روی و مس در مقایسه با استاندارد جهانی (FAO) به طور معنی-داری کمتر بود (05/0 P<). در این مناطق تجمع روی از مس و کروم و تجمع مس از کروم در ماهیچه خوراکی ماهی سفید تالاب انزلی بیشتر بود. فلزات مورد مطالعه در بافت خوراکی نمونه های صید شده از مناطق شمال و جنوب تالاب تفاوت معنی دار نشان ندادند (05/0> P). بر اساس نتایج اندازه گیری کروم ارتباط این فلز با طول و وزن قابل بررسی نبود.  در بافت خوراکی ماهی سفید صید شده از مناطق شمال و جنوب تالاب، طول و جنسیت با فلزات روی و مس همبستگی منفی داشتند. در منطقه جنوب تالاب همبستگی مثبت بین وزن و غلظت فلز مس اتفاق افتاد. در منطقه شمال تالاب همبستگی بین سن با فلز مس در ماهی مورد مطالعه منفی بود. همچنین تفاوت معنی-دار در همبستگی مشاهده نشد (05/0P>). بین تجمع فلزات کروم، روی و مس با جنسیت ارتباط وجود نداشت. با توجه به این که حد مجاز کروم، روی و مس توسط غذا و دارو 0، 50 و 20 میکروگرم/گرم اعلام شده است، بنابراین ازنظر بهداشت مواد غذایی ماهی سفید صیدشده از مناطق شمال و جنوب تالاب انزلی ازنظر میزان تجمع روی، مس و کروم برای مصارف انسانی مناسب بوده و فاقد عوارض جانبی برای انسان است.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، فلزات سنگین، طول ماهی، ماهی سفید، وزن ماهی، سن ماهی
  • محسن ناصری، جواد منعم، کاظم شاهوردی*، محمود افسوس صفحات 19-35

    تالاب ها از مهم ترین عرصه های محیط زیست اند که در حفظ و بهبود تنوع زیستی، بهبود کیفیت هوا و اقلیم های محلی نقش جدی ایفا می نمایند، اما با توسعه صنعتی شدن و گسترش شهرها در حاشیه طبیعت این دسته از مظاهر محیط زیست در تهدید نابودی قرار دارند. از این منظر، ارزیابی و پهنه بندی کیفی تالاب ها به منظور رسیدن به شناختی از مکانیسم طبیعی دارای اهمیت ویژه است. در این تحقیق، از یک رویکرد مکانی-زمانی کریجینگ برای بررسی الگوی کیفی حاکم بر تالاب بامدژ بر اساس شاخص کیفیت آبی ایالات متحده آمریکا، شاخص تجمعی کیفیت آبی مطابق با استاندارد کانادا و چند شاخص دیگر استفاده شد. تالاب بامدژ که یکی از تالاب های مهم واقع در شمال اهواز در استان خوزستان بوده و عمده ترین آورد آن از رودخانه شاوور و پساب مزارع بالادست تامین می شود. این تالاب در بالادست متاثر از بند تنظیمی شاوور است که بده ورودی به تالاب را کنترل نموده و با توجه به خروجی در پایین دست، میزان مصارف به منظور کشاورزی و دام پروری را تعیین می نماید. این تحقیق در سال 1396، بر اساس نمونه برداری های ماهانه انجام شده در 23 نقطه با بیش از 20 خصوصیات فیزیکی و شیمیایی از تالاب در سال 1389-1388 انجام شد. نتیجه این مطالعه به منظور درک بهتر رفتار کیفی تالاب هدف بر اساس شاخص های مختلف، مورد استفاده قرار گرفته و تطابق رویکردهای و شاخص های مختلف پهنه بندی کیفیت تالاب مورد سنجش قرار گرفته و نقشه‎های کیفیت تالاب با توجه به شاخص‏های مورد بررسی تهیه شد. نتایج نشان داد که شاخص NSF بین 50 تا 90 درصد در فروردین ماه می‏باشد در نتیجه بخش عمده تالاب دارای کیفیت متوسط تا خوب بود. همچنین، با توجه به مقدار شاخص NSF در خردادماه، کیفیت تالاب کاسته شده و در محدوده متوسط قرار گرفته است. حداکثر مقدار شاخص CCME نیز برابر با 79 درصد و حداقل آن 4/31 درصد است در نتیجه وضعیت کیفی تالاب در محدوده نامناسب تا مناسب قرار دارد. در مجموع، با توجه به نقشه های کیفیت تهیه شده تالاب، می توان اذعان داشت که شاخص های کیفیت در شمال شرقی، غرب و در برخی مواقع در جنوب شرقی وضعیت بهتری قرار دارند.

    کلیدواژگان: تالاب بامدژ، زمین آمار، شاخص کیفیت آب، CCME، .NSFWQI
  • آرزو پناهی میرزاحسنلو، ابراهیم فتایی*، جمیله پناهی میرزاحسنلو صفحات 37-47

    انسان علیرغم استفاده های گوناگون از آب رودخانه ها به علت توسعه جوامع بشری و گسترش صنایع، همواره از منابع مهم آلودگی آب های جاری بوده است. برای تعیین کیفیت آب ها از شاخص های متعددی استفاده می شود. امروزه از موجودات آبزی به عنوان شاخص کیفی آب بهره های شایانی به عمل می آورند. در این مطالعه دیاتومه های رودخانه عنبران که در شهرستان نمین در شرق استان اردبیل واقع شده است در سال 1396 موردبررسی قرار گرفت. جهت بررسی دیاتومه های رودخانه عنبران، 4 ایستگاه نمونه برداری انتخاب شد. در هر ایستگاه، نمونه های جلبکی از بستر سنگی نمونه برداری گردید. همچنین نمونه‏های آب نیز در ظروف یک لیتری برداشته شد و جهت تعیین میزان نیترات، آمونیوم، سولفات، فسفات، سیلیس، کلر، کلسیم و BOD و COD به آزمایشگاه منتقل گردید. میزان اکسیژن محلول، دما، هدایت الکتریکی، شوری، pH و TDS نیز با استفاده از دستگاه پرتابل در محل اندازه گیری شد. برای بررسی ارتباط بین گونه های دیاتومه‏ای و عوامل محیطی از روش رسته بندی با استفاده از نرم افزار CANOCO 5 استفاده گردید. به طور کلی در این بررسی 45 گونه متعلق به 27 جنس و 13 تیره دیاتومه شناسایی شد که بزرگ ترین جنس ازنظر تعداد گونه ها Nitzschia با 5 گونه بود. گونه های غالب در ایستگاه های این رودخانه شامل Planothidium lanceolatum، Cocconeis placentula، Cymbella affinis و Planothidium frequentissimum بودند که جزو گونه های شاخص آب های یوتروف می‏باشند. بر اساس آنالیز رسته بندی PCA مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی پراکنش دیاتوم ها، pH، فسفات، BOD، COD، دما، نیترات و آمونیوم بودند. بر اساس داده های تنوع گونه ای این رودخانه در وضعیت کمی آلوده قرار داشت.

    کلیدواژگان: پایش کیفی، شاخص زیستی، دیاتومه ها، رودخانه عنبران چای
  • نسرین نیک مهر، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر، حمید فرحمند صفحات 49-58

    مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت آرایه شناختی جمعیت جنس Turcinoemacheilus رودخانه گاوه ر ود از حوضه تیگریس براساس ژن زیر واحد 1 سیتوکروم اکسیداز (COI) و ریخت شناسی آن در سال 1395 به اجرا درآمد، چراکه ویژگی های ریختی شامل ریخت سنجی و الگوی رنگی این جمعیت کاملا متفاوت از سایر جمعیت های گزارش شده این جنس در حوضه تیگریس بود. برای این منظور پس از نمونه برداری، DNA نمونه ها به روش فنل-کلروفرم استخراج و ژن سیتوکروم COI طی فرآیند PCR تکثیر و پس از خالص سازی توالی یابی شد. بر اساس نتایج نمونه های رودخانه گاوه رود در درخت تبارزایی ترسیم شده با سایر جمعیت های گونه Turcinoemacheilus kosswigi با فاصله ژنتیکی 61/0 درصد در یک کلاد قرار گرفتند. به علاوه این جمعیت T. kosswigi  تفاوت ریختی مشهودی را با سایر جمعیت های آن نشان داد و به واسطه داشتن باله دمی بریده و صاف (در مقابل کمی فرورفته بودن)، فقدان لکه سیاه پررنگ در قاعده باله پشتی و تجمع وجود لکه های ملانوفور در محل اتصال باله دمی قابل تشخیص می باشد.

    کلیدواژگان: تبارشناسی، تیگریس، تنوع ریختی، جویبارماهی، توالی میتوکندریایی
  • مهناز مترقی، خوشناز پاینده* صفحات 59-77

    پژوهش حاضر در سال 1397 با هدف تاثیر گیاه پالایی جهت کاهش پارامترهای فسفات، نیترات، اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) و اکسیژن خواهی بیوشیمیایی (BOD) فاضلاب شهر اهواز طی 90 روز زمان ماند انجام شد. برای انجام آزمایشات این پژوهش از طرح کاملا تصادفی در قالب 4 تیمار و 3 تکرار استفاده گردید و مراحل انجام تحقیق آزمایشگاه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز انجام شد. گیاهان لویی (Typha Latifolica) و علف هفت بند (Polygonum aviculare) با توجه به آب و هوای منطقه گرمسیری استان خوزستان انتخاب شدند. در این پژوهش درصد حذف پارامترهای اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، نیترات، فسفات به وسیله گیاه لویی به ترتیب 40/55، 13/59، 35/57، 38/52 درصد به دست آمد. همچنین راندمان حذف پارامترهای مورد مطالعه به وسیله گیاه علف هفت بند نیز به ترتیب 89/25، 80/61، 98/73، 04/59 درصد بوده است. راندمان حذف نیترات، فسفات در علف هفت بند بیشتر از گیاه لویی بود. بر اساس نتایج به دست آمده گیاه لویی و علف هفت بند در تیمارهای دوم و چهارم بر مقادیر اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، فسفات، نیترات تاثیر داشته و طی زمان ماندهای مورد مطالعه طی 90 روز سبب کاهش این پارامتر شده است. مقادیر اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، اسیدیته، هدایت الکتریکی در مقایسه با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران و آمریکا جهت کاربری آبیاری کشاورزی پایین تر بود، اما میزان نیترات بالاتر به دست آمد.

    کلیدواژگان: گیاه لویی، علف هفت بند، فاضلاب، اهواز
  • شهباز شمس الدینی*، یعقوب ایرانمنش صفحات 79-89

    تامین آب، تامین عوفه دام های منطقه، پناهگاه حیات وحش، اشتغال و بهره برداری انسانی، پژوهش و آموزش، تعدیل آب و هوا و خدمات تفریحی از جمله کارکردهای تالاب ها محسوب می شوند. این تحقیق با هدف برآورد ارزش اقتصادی تالاب بین المللی گندمان با مساحتی بالغ بر 1100 هکتار در استان چهارمحال و بختیاری و ارایه آن به دستگاه های ذیربط جهت حفاظت هرچه بیشتر از آن در سال 1396 انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، پرسشنامه می باشد و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و رگرسیون لاجستیک و به کمک نرم افزارهای  SPSS و SHAZAM مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین متغیر مبلغ پیشنهادی و احتمال تمایل به پرداخت پاسخ گویان، رابطه ای منفی و معنی دار در سطح پنج درصد وجود دارد. همچنین بین متغیرهای درآمد ماهانه و سن بازدیدکنندگان از تالاب با احتمال تمایل به پرداخت آنان، رابطه ای مثبت و معنی دار در سطح ده درصد به دست آمده است. به علاوه براساس مفهوم اثر نهایی، یک واحد افزایش در مبلغ پیشنهادی، درآمد ماهانه و سن پاسخ گویان به ترتیب منجر به کاهش 09/0 درصدی، افزایش 19 درصدی و نیز افزایش یک درصدی در احتمال تمایل به پرداخت آنان خواهد شد. با استفاده از مدل لاجیت برآورد شده، مقدار مورد انتظار(میانگین) تمایل به پرداخت برای هر بازدیدکننده معادل 2/5831 تومان و ارزش تفرجگاهی تالاب بین المللی گندمان حدود 175 میلیون تومان به دست آمده است.

    کلیدواژگان: تالاب گندمان، روش ارزش گذاری مشروط، لاجیت
  • فریبا هدایت زاده*، حمیدرضا پورخباز، میترا چراغی صفحات 91-109

    ارزیابی غلظت فلزات سنگین در محیط های آبی می تواند در جهت انجام اقداماتی برای بهبود کیفیت شرایط محیطی موثر باشد. لذا مطالعه حاضر جهت ارزیابی آلودگی فلزات سنگین در آب و رسوبات نقاط تامین آب تصفیه خانه های شهرستان اهواز و ملاثانی در طول رودخانه کارون و تاثیر پارامترهای فیزیکوشیمیایی بر غلظت این آلاینده ها صورت گرفت. بدین منظور شش ایستگاه در طول رودخانه انتخاب و به صورت تصادفی از هر ایستگاه سه نمونه آب و رسوب در تابستان و زمستان 1394 برداشت شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه و هضم نمونه ها، سنجش فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله صورت گرفت. از نرم افزار SPSS و نیز آزمون های آماری ANOVA، T-test و همبستگی پیرسون جهت تجزیه و تحلیل نتایج فلزات و پارامترهای مورد بررسی در آب و رسوبات استفاده گردید. براساس نتایج میانگین غلظت فلزات Pb، Zn، Cr و Cd در آب به ترتیب 62/0±1/3، 04/1±42/4، 45/1±29/6 و 06/0±31/0 g/lµ و در رسوب 7/3±8/19، 20/7±9/65، 5/6±8/41 و 25/0±1/2 g/gµ اندازه گیری شد. نتایج آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد میانگین فلزات و پارامترهای فیزیکوشیمیایی در بین ایستگاه های مختلف دارای اختلاف معنی داری هستند (05/0>P). آزمون T-test نیز اختلاف معنی داری را در مقایسه غلظت فلزات و پارامترها (به جز DO و دانه بندی) بین دو فصل نشان داد (05/0>P). بررسی ارتباط بین پارامترهای فیزیکوشیمیایی (pH، EC، TDS، دما و شوری) و میزان فلزات در آب رودخانه نشان داد پارامترهای مختلف بر میزان انحلال فلزات در آب رودخانه تاثیر متفاوتی دارند. ارتباط بین پارامترهای فیزیکوشیمایی رسوب با میزان فلزات در رسوبات رودخانه نیز نشان داد اندازه ذرات رسوب تاثیر قابل توجهی بر توزیع مکانی و تجمع فلزات در رسوب ندارد، در حالی که درصد مواد آلی با میزان تمام فلزات رابطه مثبت معنی داری نشان داد. یافته های این مطالعه اطلاعات مفیدی را در مورد توزیع پارامترهای فیزیکوشیمیایی و غلظت فلزات سنگین در رودخانه کارون ارایه می دهد که می تواند به نظارت و ارزیابی آب در منطقه کمک کند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، رسوبات، آبگیر تصفیه خانه ها
  • مهدی مهدی نسب*، اکرم مهدی نسب صفحات 111-119

    امروزه حفاظت از منابع طبیعی، بدون توجه به نقش جوامع محلی به منظور حفاظت نوین و بهره وری پایدار، امکان پذیر نیست؛ زیرا مشارکت مردم محلی در حفاظت از این سرمایه های طبیعی گامی موثر و بزرگ در حراست از آن هاست. تالاب گوری بلمک بزرگ ترین تالاب شهرستان پل دختر به مساحت 562 هکتار در سال 1375 توسط افراد ذی نفع اولیه با احداث زه کشی از طریق حفر کانال های به طول هفت کیلومتر آب تالاب را به رودخانه کشکان تخلیه نمودند. پژوهش حاضر که در پاییز 1398 صورت گرفت، ازنظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی محسوب می شود که تکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه قبل از آموزش و بعد از آموزش است. جامعه آماری موردبررسی در این پژوهش تعداد 37 دانش آموزان مختلط دبیرستان مقطع متوسطه اول شهید مومنی می باشند. آموزش دانش آموزان در 7 روز که شامل 5 جلسه آموزشی که تلفیقی از پرسش و پاسخ، بحث گروهی، سخنرانی و برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون کای دو استفاده گردید. نتایج ارزیابی نگرش تالابی عامل های «دانش عمومی تالاب» و «مدیریت مشارکتی احیای تالاب» دانش آموزان قبل از آموزش بیانگر امتیاز نمرات 08/12 با انحراف معیار 81/1 و بعد از آموزش با افزایش 58/4 میانگین نمرات به 66/16 با انحراف معیار 57/1 می باشد. در بین 5 متغیر این دو عامل، متغیر مشارکت در فرهنگ سازی زیست محیطی تالاب با 96/4 بیشترین افزایش نمرات بعد از آموزش را دارا بود. مقایسه میانگین امتیاز نگرش دانش آموزان بر اساس آزمون کای دو بیانگر تفاوت معناداری با احتمال 99 درصد اطمینان بین نگرش دانش آموزان قبل از آموزش و بعد از آموزش دارد.

    کلیدواژگان: نگرش، آموزش زیست محیطی، تالاب، گوری بلمک، آزمون کای دو
|
  • Mina Seifzadeh* Pages 5-17

    Heavy metals such as copper and zinc are essential for fish and human metabolism. But excessive concentrations of heavy metals impair ecosystems as some of those cause potential bioaccumulation in live beings. Fish are the major inhabitants in water bodies and can be highly affected by these toxic pollutants. The presence of these contminations in fish is known to cause various diseases in humans. White fish are popular among people; therefore it is important to study the amounts of heavy metals in them in respect of health and the health of the community food. The purpose of this review was to check the accumulation and concentration of chromium (Cd), zinc (Zn) and copper (Cu) in white fish muscles, to study the relationships between fish size (length and weight) and metal concentrations in the tissues and to compare their amounts with FAO standard. White fish (60 numbers) were caught of northern (Anzali) and southern (Someh Sara) Anzali wetlands in winter of 2017. The concentrations of heavy metals were measured in the edible tissue using a flame atomic spectrophotometry. The average of weight and length were 460 -468g and 31 – 32.40cm in white fish. The concentrations average of zinc and copper were 11.32 and 13.61 (mg/kg, dry weight) in white fish of northern and southern Anzali wetlands, respectively (P<0.05). The Cd concentration average (mg/kg, dry weight) was zero in white fish (P>0.05). The copper concentration average (mg/kg, dry weight) was 2.47 and 3.66 in white fish of northern and southern Anzali wethlands, respectively (P>0.05). Mean of zinc and copper levels were significantly lower than FAO (P<0.05). The zinc concentration level was greatest in the muscle of white fish followed by Cu and Cd. Studied metals had not significant differences in the edible tissue of captured samples from northern and southern Anzali wetlands (P>0.05). Acoording to achievement results for chromium could not be studied its correlate with length and weight. A negative correlation occurred between Cu and Zn levels with length and gender in the muscle of captured White fish from northern and southgern Anzali wetlands. Positive correlation happened between Cu concentrations with weight of fish in southern Anzali wetland. Relationship was negative between heavy metald Cu with age of studied fish in northern Anzali wetland. Significant differences were not observed in correlation (P>0.05). As the permissible levels of chromium, zinc and copper are stated to be 0, 50 and 20 microgram/gram by FDA; therefore, the captured white fish of northern and southern Anzali wetlands is suitable for human consumption and has no side effects for humans’ health in terms of food hygine.

    Keywords: Anzali wetland, Heavy metal, Fish length, White fish, Fish weight, Fish age
  • Mohsen Nasseri, Mohammad Javad Monem, Kazem Shahverdi*, Mahmoud Afsous Pages 19-35

    Inland wetlands are of the most important natural terrestrial types of water resources. Against its importance in protecting and improving biodiversity, air quality and macro-climatic condition of their regions, industrial development, and urbanization treat their natural existence and behavior. Therefore, monitoring and quality evaluation of wetlands are necessary to analyze and infer their natural mechanism. In this research, a spatio-temporal kriging approach with different water quality indices, including the United States of America Water Quality Index (NSF), Canada standard index (CCME), and the index of Iran have been used to study the quality of Bamdej wetland located in the north of Ahvaz, the capital of Khouzestan province. The Bamdej wetland classified as an interior freshwater wetland that is fed from Shavour River, surface runoff, and agricultural wastewater. In the current research, monthly samples during a year from 23 points (2009-2010) and 20 quality indicators have been used to provide its monthly water quality pattern and inundation boundary of the wetland with the previously mentioned quality indicators. The results of the current research are used for a better understanding of the wetland behavior using different indices based on the provided plans of the wetland. The results showed that the NSF index was obtained between 50% and 90% in April; therefore, the quality of most of the Bamdej wetland differs between medium and good ranges. Also, according to the NSF index in June, the wetland quality was placed in a moderate range. The maximum and minimum values of the CCME were 31.4% and 79%, respectively; therefore, the wetland quality varies mostly in low-quality ranges. Overall, the quality of the Bamdej wetland has a better condition in the northeast, west, and occasionally in the southeast.

    Keywords: Water Quality Index, Bamdej Wetland, Geostatistics, CCME, NSF
  • Arezou Panahy Mirzahasanlou, Ebrahim Fataei*, Jamileh Panahy Mirzahasanlou Pages 37-47

    In spite various uses of river water, it has always been exposed to pollution due to the development of human societies and the expansion of industries. Different indices, is used for estimation of water quality. Nowadays, aquatic organisms have efficient uses in water quality estimation. In this study, diatoms of Anbaran river, located in Namin city, east of Ardabil province, were investigated in 2017. Four sampling stations were selected to study diatoms of Anbaran River. At each station, algae samples were collected from stony substrates. Along with algae samples, water samples were also taken in one-liter containers and transferred to the laboratory for analysis of nitrate, ammonium, sulfate, phosphate, silica, chlorine, calcium and BOD and COD. The amount of dissolved oxygen, temperature, electrical conductivity, salinity, pH and TDS were also measured using a portable in-situ device. Sequencing method using CANOCO 5 software was used to investigate the relationship between diatom species and environmental factors. In total 45 species belong to 27 genera and 13 families, were identified. Nitzschia with 5 sp. was the largest genus. Planothidium lanceolatum, Cocconeis placentula, Cymbella affinis, and Planothidium frequentissimum were the dominant species in the river stations which are indictors of eutrophic waters. According to the ordination analysis, pH, Phosphate, BOD, COD, Temperature, Nitrate and ammonium were the parameters most affected diatom distribution. According to the results of species diversity indices this river had moderate contamination.

    Keywords: Quality assessment, Bio indicator, Diatoms, Anbaran chay River
  • Nasrin Nikmehr, Soheil Eagderi*, Hadi Poorbagher, Hamid Farahmand Pages 49-58

    This conducted to study the taxonomic status of the Turcinoemacheilus populations from the Gaveh River drainage, a part of the Tigris River basin, sampled in 2016, using the COI gene and morphometric characters, since provided morphological and colouration feature could not resolve its identification. For this purpose, after sampling DNA of specimens were extracted using phenol-chloroform method, their COI gene were amplified by thermal cycler and sequenced after purifications. Based on the results, the members of the Turcinoemacheilus populations from the Gaveh River clustered with T. kosswigi with 0.61% genetic divergance. In addition, this population revealed remarkable morphological differences with other populations of this species and can be distinguished by having almost truncate (versus little emarginate), absence of black spot on the base of the dorsal fin and accumulation of melanophore spots at the base of caudal fin.

    Keywords: Phylogeny, Tigris, Morphological diversity, Loach, Mitochondrial sequencing
  • Mahnaz Moteraghi, Khoshnaz Payandeh* Pages 59-77

    The purpose of this study was to evaluate the effect of phytoremediation on reduction of phosphate, nitrate, chemical oxygen demand (COD) and biochemical oxygen demand (BOD) of Ahwaz wastewater during 90 days. A completely randomized design with 4 treatments and 3 replications was used for this experiment. The plants of Typha Latifolica and seven grasses (Polygonum aviculare) were selected according to the tropical climate of Khuzestan province. In this study, percentage of removal of biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, nitrate, phosphate by Louis plant were 55.40, 59.13, 57.35, 52.38%, respectively. Also, the removal efficiency of the studied parameters by seven-plant grass was 25.89%, 61.80%, 73.98% and 59.04%, respectively. Nitrate, phosphate removal efficiency was higher in seven-stroke grass than in Louis. According to the results of the two treatments, Typha Latifolica and Polygonum aviculare had effects on biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, phosphate and nitrate decreased this parameter over the remaining 90 days. The values of biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, acidity, electrical conductivity were lower than those of Iranian and US Environmental Protection Agency standards for agricultural irrigation use, but higher nitrate levels.

    Keywords: Typha Latifolica, Polygonum aviculare, Wastewater, Ahvaz
  • Shahbaz Shamsoddini*, Yaghoob Iranmanesh Pages 79-89

    The functions of wetlands are water supply, livestock supply, wildlife refuge, employment and human uses, research and training, climate adjustment and recreational services. The purpose of this study is to estimating the economic value of Gandoman international wetland with area of over 1100 hectares in 2017 and provide it to the relevant authorities for its further protection. Data collection tool is questionnaire and the data were analyzed using descriptive statistics and logistic regression using SPSS and SHAZAM software. The results show that there is a significant negative relationship between the bid amount and the probability of respondentschr('39') willingness to pay at 5 percent. Also, there is a positive and significant relationship between monthly income and age variables of visitors with the probability of willingness to pay at 10 percent. In addition, according to the concept of the marginal effect, a unit increase in the bid amount, monthly income and age of the respondents would decrease 0.09 percent in probability of willingness to pay and would increase 19 and one percent in probability of willingness to pay, respectively. Based on estimated Logistic model, the expected value(average) of willingness to pay for each visitor is 5831.2 Toomans and total recreational value of Gandoman international wetland is approximately 175 million Toomans.

    Keywords: Contingent Valuation Method, Gandoman Wetland, Logistic Model
  • Fariba Hedayatzadeh*, Hamid Reza Pourkhabbaz, Mitra Cheraghi Pages 91-109

    Assessment of heavy metals concentrations in aquatic ecosystems can be effective to taking actions to improve the quality of environmental conditions. Therefore, this study was downed to evaluate the heavy metals pollution in water and sediments of water supply points of water treatments in Ahvaz and Mollasani along Karun River and the effect of physico-chemical parameters on these pollutants concentration. For this purpose, six stations were selected along river and from each station; three samples of water and sediment were collected in summer and winter of 2015. After transferring the samples to laboratory and digesting samples, the heavy metals measurement was determined using a flame atomic absorption spectrometry. From SPSS software and statistical tests such as ANOVA, T-test and Pearson correlation were used to analyze the results of metals and parameters in water and sediments. The results showed that the average concentrations of Pb, Zn, Cr and Cd in water were 3.1±0.62, 4.42±1.04, 6.2±1.45 and 0.31±0.06 μg/l and in sediments were 19.8±3.7, 65.9±7.20, 41.8±6.5 and 2.1±0.25 μg/g dw, respectively. The results of One-way analysis of variance (ANOVA) test showed that the mean of metals and physicochemical parameters were significantly different between stations (P <0.05). Also T-test statistical analysis showed a significant difference in the concentration of metals and parameters (except DO and size of sediment particles) between the two seasons (P <0.05). Investigating the relationship between physicochemical parameters and the metals amount in water of river showed that the different parameters have a different effects on the rate of metals dissolution in water. The relationship between sediment-physicochemical parameters and the metals amount in sediments also showed that the size of sediment particles had no significant effect on spatial distribution and accumulation of metals in sediment, while the percentage of organic matter showed a significant positive correlation with all metals. The findings of study provide useful information on the distribution of physico-chemical parameters and heavymetal concentrations in the Karoon River, which can help monitor and evaluate the region water.

    Keywords: Heavy metals, physicochemical parameters, sediment, basin of water treatment
  • Mehdi Mehdinasab*, Akram Mehdinasab Pages 111-119

    Today, Conservation of natural resources regardless of the role of indigenous communities for modern protection and sustainable productivity, itchr('39')s not possible; because the participation of local people in the conservation of the natural capital an effective and big step is to Protect them. Gorem Belmak Wetland is the largest wetland in Pol-e Dokhtar township with an area of 562 hectares in 1996 by the primary beneficiaries, with the construction of a drainage ditch, seven-kilometer-long canals were drained into the Kashkan River. The present study, which was conducted in the fall of 2019, in terms of practical purpose and is a descriptive-correlational research that the data collection technique is a questionnaire before training and after training. The population Statistics examined in this study 37 students mixed the first class of high school is Shahid Momeni. Students trained in 7 days, which included 5 training sessions that combined a combination of questions and answers, group discussion, lecture, and data analysis, used the Chi-square test. The results of evaluating the wetland attitude of the agents of "public knowledge of the wetland" and "participatory management of wetland restoration" of students before teaching indicate the score of 12.08 with a standard deviation of 1.81 and after teaching with an increase of 4.58 the average score to 16.66 with a standard deviation of 1.57. Among the 5 variables of these two factors, the variable of participation in environmental culture of wetlands with 4.96 had the highest increase in scores after training. Comparing the average score of students chr('39')attitudes based on the Chi-square test shows a significant difference with a 99 percent probability of confidence between studentschr('39') attitudes before and after education.

    Keywords: Attitude, Environmental education, Wetland, Gori Belemk, Chi-square