فهرست مطالب

پژوهش علف های هرز - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

مجله پژوهش علف های هرز
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساجده گل محمدزاده، جاوید قرخلو*، آنتونیا روخانو، دلگادو، ماریا اسونا، بهنام کامکار، فرشید قادری فر، رافایل دپرادو صفحات 1-16

    به منظور بررسی مقاومت بیوتیپ های فالاریس (Phalaris brachystachys Link.)  به  علف کش هالوکسی فوپ آر متیل، آزمایشی در سال  1396 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 36 بیوتیپ فالاریس مشکوک به مقاومت و یک بیوتیپ حساس بودند که از مزارع گندم استان گلستان جمع آوری شدند. آزمایش ها شامل تعیین غلظت تفکیک کننده، غربال بیوتیپ ها با غلظت تفکیک کننده، آزمون غلظت-پاسخ و دز-پاسخ برای بیوتیپ های مقاوم بود. در آزمون زیست سنجی بذر در پتری دیش، بعد از تعیین غلظت تفکیک کننده و غربالگری همه بیوتیپ ها، دامنه ای از غلظت های مختلف علف کش اعمال شد. در آزمایش دز-پاسخ واکنش بیوتیپ های فالاریس در دامنه ای از دزها شامل 25/0 تا 8 برابر دز توصیه شده علف کش بررسی شد. براساس نتایج آزمون زیست سنجی بذر، غلظت تفکیک کننده برای بیوتیپ حساس 03/0 میلی گرم ماده  موثره در لیتر بود. نتایج آزمون غربالگری نشان داد که از بین بیوتیپ های مورد بررسی، 19 بیوتیپ مقاوم بودند. درجه مقاومت به دست آمده از آزمایش های گلخانه ای برای بیوتیپ های مقاوم فالاریس بین 2 و 4 بود. همچنین، همبستگی بالایی بین درجات مقاومت به دست آمده از روش گلخانه ای و آزمایشگاهی مشاهده شد (87%). بررسی نقشه پراکنش بیوتیپ های مقاوم حاکی از پراکنش غیریکنواخت این بیوتیپ ها در سطح مزارع گندم استان گلستان بود.

    کلیدواژگان: غلظت تفکیک کننده، زیست سنجی بذر، دز-پاسخ، نقشه پراکنش
  • الهه پیروزمند، ابراهیم ایزدی دربندی*، مهدی نصیری محلاتی، رضا توکل افشاری صفحات 17-33
    این پژوهش به منظور تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی سه گونه علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retrouflexus L.)، تاج خروس سبز (Amaranthus Viridis L.) و تاج خروس خوابیده (Amaranthus blitoides S. Watson) اجرا شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی برای هر گونه بطور مجزا با چهار تکرار در آزمایشگاه تحقیقات علوم علف های هرز دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. بذور تحت تاثیر نه تیمار دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و45)درجه سانتی گراد قرار گرفتند و درصد و سرعت جوانه زنی بذور محاسبه و از مدل های رگرسیونی برای ارزیابی نتایج و تعیین دماهای کاردینال استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل، در بین مدلهای رگرسیونی غیرخطی، مدل دو تکه ای و مدل چند جمله ای درجه دوم با توجه به بیشترین ضریب تبیین (R2)، به خوبی سرعت جوانه زنی بذر این گیاهان را نسبت به دما توصیف نمودند. که بر این اساس، مدل دو تکه ای ارجحیت بیشتری داشت. بطور کلی دمای کمینه، دمای بهینه و دمای بیشینه با استفاده از مدل دو تکه ای برای، تاج خروس سبزبه ترتیب 86/4، 56/25 و 76/45درجه سانتی گراد، برای تاج خروس ریشه قرمز، به ترتیب، 65/6، 56/30 و 06/51 درجه سانتی گراد و برای تاج خروس خوابیده، به ترتیب 22/9، 39/34 و 66/50 درجه سانتی گراد تخمین زده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که جوانه زنی بذر تاج خروس در دامنه وسیعی انجام می شود.هرسه گونه توانستند بین دمای 10 تا 45 درجه سانتی گراد جوانه زنی کنند.
    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، مدل های رگرسیونی غیر خطی، علف های هرز
  • محبوبه بصیری*، سید محسن موسوی نیک، سید کاظم صباغ، داوود نادری، آسیه سیاهمرگویی، خداداد مصطفوی صفحات 35-50
    گونه های گیاهی مهاجم که به عنوان علف هرز شناخته می شوند گیاهان مقاوم به شرایط نامساعد محیطی هستند که از این ویژگی می توان در جهت دستکاری های ژنتیکی و تراریختی جهت مقاوم کردن گیاهان زراعی استفاده نمود. این تحقیق با هدف شناسایی ژن درگیر در تحمل گیاهان به تنش های غیرزنده و محیطی با نام DREB2 در علف هرز بروموس ژاپنی اجرا گردید. بدین منظور ابتدا تنش شوری به گیاه بروموس ژاپنی با بکارگیری نمک کلرید سدیم اعمال گردید و پس از آن با توالی یابی و شناسایی ژن موثر در عمل مقاومت به تنش در این گیاه، توالی بدست آمده مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل و مقایسه توالی بدست آمده با توالی این ژن در گیاهان دیگر با نرم افزارهای مختلف ار قبیل BLAST، ExPasy، ELM، ClustalW و MegAlign صورت گرفت. نتایج موید این مطلب بود که قطعه تکثیر شده، مربوط به بخشی از ژن سنتز کننده فاکتور رونویسی متصل شونده به عناصر پاسخ دهنده تحت تنش شوری در این گیاه می باشد. مقایسه توالی ژن DREB2 گیاه بروموس ژاپنی با سایر توالی های این ژن در گونه های گیاهی دیگر، ثابت کرد که Bromus japonicus و Aegilops tauschii با 9/89 درصد بیشترین شباهت (کمترین فاصله ژنتیکی) را دارد. تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی توالی اسیدآمینه حاصل از ترجمه توالی نوکلیوتیدی ژن DREB2 در این گیاه از طریق نرم افزار CDDsearch نشان داد که در این توالی، ناحیه DomainAP2 وجود دارد. این توالی با شماره دسترسی KP406596 در بانک جهانی ژن (NCI) به ثبت رسید.
    کلیدواژگان: عامل رونویسی، ناحیه AP2، مقاومت به شوری، توالی ژن
  • علیرضا رنجبران، مهدی راستگو* صفحات 51-71
    به منظور بررسی کارایی مالچ های پلاستیکی شفاف و تیره همراه با کاربرد علف کش های پیش کاشت در زراعت گوجه فرنگی نشایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعه ای واقع در فرهادگرد شهرستان فریمان صورت گرفت. عامل اول کاربرد علف کش در هفت سطح شامل عدم کاربرد علف کش، استفاده از دز توصیه شده علف کش تریفلورالین (48% EC)، استفاده از 50 درصد دز توصیه شده علف کش تریفلورالین، استفاده از دز توصیه شده علف کش پندی متالین (استومپ؛ 33% EC)، استفاده از 50 درصد دز توصیه شده علف کش پندی متالین (استومپ)، استفاده از دز توصیه شده علف کش پندی متالین فرمولاسیون میکروکپسول (پرول؛ 5/45% CS) و استفاده از 50 درصد دز توصیه شده علف کش پندی متالین فرمولاسیون میکروکپسول (پرول) و عامل دوم آزمایش کاربرد مالچ پلاستیکی در سه سطح شامل عدم کاربرد مالچ پلاستیک، استفاده از مالچ پلاستیک تیره و استفاده از مالچ پلاستیک شفاف بود. نتایج آزمایش نشان داد که کاربرد علف کش یا مالچ پلاستیکی نسبت به تیمار شاهد عدم کنترل منجر به کاهش 100 درصدی تراکم و زیست توده علف های هرز و افزایش60 درصدی عملکرد زیست توده و 5/67 درصدی عملکرد میوه گوجه فرنگی شد. کاربرد مالچ پلاستیکی تیره نسبت به شفاف تاثیر بیشتری بر کنترل علف های هرز داشت، به طوری که در هر سه مرحله نمونه برداری، مالچ تیره کنترل 100 درصدی بر تراکم و زیست توده علف های هرز داشت، اما مالچ شفاف به طور کامل علف های هرز را کنترل نکرد. افزایش دز مصرفی علف کش ها نیز منجر به افزایش میزان کنترل علف های هرز و افزایش عملکرد گوجه فرنگی شد، به طوری که افزایش دز مصرفی تریفلورالین از یک و نیم به سه لیتر در هکتار، منجر به کنترل 25 درصدی زیست توده علف های هرز و افزایش 25 درصدی عملکرد میوه گوجه فرنگی شد. کاربرد هم زمان مالچ پلاستیک تیره و علف کش پرول به میزان سه لیتر در هکتار بیشترین کارایی کنترل علف های هرز (100 درصد کنترل)، بیشترین عملکرد زیست توده (118 تن در هکتار) و عملکرد میوه (150 تن در هکتار) گوجه فرنگی را به دنبال داشت. با توجه به نتایج این آزمایش می توان با استفاده از مالچ پلاستیک تیره و مصرف علف کش پرول عملکرد مناسبی به دست آورد.
    کلیدواژگان: پندی متالین، تریفلورالین، دز کاهش یافته، عملکرد
  • ستایش خردمند، بهنام کامکار *، جاوید قرخلو، محمدحسن هادی زاده، قربانعلی رسام صفحات 73-91

    به منظور بررسی عواملمدیریتی و محیطی موثر برتراکم و غالبیت علف‌های هرز مزارع گندم آبی(Triticum aestivum L) مطالعه‌های در دو سال متوالی در سال‌های 1393-1394 در 200 مزرعه از بیست روستا واقع در چهار جهت شهرستان چناران صورت گرفت. برای این منظور نمونه‌برداری به روش (w) و با پرتاب کوآدرات 25/0 متر‌مربعی انجام و گونه‌‌های علف‌‌های هرز هرکادر به تفکیک جنس و گونه شناسایی و تعداد آنها تعیین گردید. سپس شاخص‌‌های تنوع شانن واینر و شاخص یکنواختی سیمپسون برای اندازه‌گیری تنوع زیستی مورد محاسبه قرار گرفت. عوامل کمی و کیفی مدیریتی در قالب پرسش‌نامه از کشاورزان تهیه شد. بدین منظور تمام اطلاعات مربوط به مدیریت زراعی شامل مساحت اراضی، سابقه کشاورزان، عملیات تهیه بستر بذر ، روش مبارزه با علف هرز و... در قالب پرسشنامه و در طول فصل رشد از طریق پرسش از کشاورزان جمع‌آوری و تکمیل شد، در پایان فصل رشد نیز میزان عملکرد واقعی برداشت شده توسط کشاورزان، ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داد‌ه‌ها با روش درخت تصمیم‌گیری CART (Classification and Regression Trees) نشان داد که از میان پارامترهای مختلف مورد بررسی تجربه کشاورزی، تعداد استفاده از علف‌کش دو منظوره، نیتروژن، پتاسیم، کشت تابستان دو سال قبل و استفاده از بذرپاش سانتریفوژ، سن کشاورز، بر تغییرات شاخص شانون –وینر و سیمپسون اثرگذار بوده است. عوامل مدیریتی مهم اثر گذار بر روی عملکرد گندم شامل سه عامل مدیریتی تقسیط بندی کودپاشی، تعداد استفاده از علف‌‌کش دو منظوره و کودپتاسیم و همچنین تناوب و سطح تحصیلات بوداست.نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار مناسب کود پتاسیم و نیتروژن و انتخاب تناوب مناسب راهکارهای مدیریتی موثر در بهبود عملکرد گندم و افزایش تنوع آن در شهرستان چناران هستند.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی علف های هرز، داده کاوی، شاخص سیمپسون، شاخص شانون-وینر
  • دلاور بهروزی *، فرود صالحی صفحات 93-105

    کارایی کاربرد پیش‌کاشت، پیش‌رویشی و پس‌رویشی علف‌کش ایمازتاپیر در مقادیر مختلف در مقایسه با علف‌کش‌های رایج تری‌فلورالین، اتال‌فلورالین و بنتازون مطالعه شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 19 تیمار و 4 تکرار در ایستگاه چهار تخته مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال‌ و بختیاری طی سال رزاعی 95-96 اجرا گردید. نتایج نشان داد که پایین‌ترین سطح تراکم علف‌های‌هرز در 15 روز بعد از کاربرد علف‌کش‌ها 2 بوته در متر مربع و در30 روز بعد از کاربرد علف‌کش‌ها 1 بوته در متر مربع مربوط به تیمار پیش‌کاشت ایمازتاپیر به میزان 7/. لیتر در هکتار بود. همچنین بالاترین سطح کاهش ماده‌ خشک علف‌های‌هرزدر 15 و 30 روز بعد از کاربرد علف‌کش‌ها مربوط به تیمار های پیش‌کاشت ایمازتاپیر به میزان 7/. و 1 لیتر در هکتار بود. درصد کاهش ماده خشک جمعیت علف‌های‌هرز برای تیمارهای یادشده بیش از 95 درصد محاسبه شد. بنابراین با توجه به ماده‌ موثره کمتر ایمازتاپیر نسبت به سایر علف‌کش‌های کاربردی به میزان 7/. لیتر در هکتار به صورت پیش‌کاشت برای مدیریت علف-های‌هرز مزارع لوبیا توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: علف های هرز، ایمازتاپیر (پرسویت)، بنتازون، تریفلورالین، اتال فلورالین
|
  • Sajedeh Golmohammadzadeh, Javid Gherekhloo *, Antonia Rojano Delgado, Maria Osuna, Behnam Kamkar, Farshid Ghaderi Far, Rafael De Prado Pages 1-16

    In order to investigate the resistance of Phalaris brachystachys Link. to haloxyfop-R-methyl herbicide, a test was conducted at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2017. Experimental treatments included 36 biotypes of P. brachystachys suspected resistance and one susceptible biotype which were collected from wheat fields in Golestan province. The experiments included determination of discriminating concentration, screening all biotypes with discriminating concentration, concentration-response and dose-response tests for resistant biotypes. In the seed bioassay, after determining the discriminating concentration and screening all biotypes, a range of herbicide concentrations were applied. In the dose-response test, the response of P. brachystachys biotypes in a range of doses from 0.25 to 8 times the recommended dose herbicide was investigated. The resistance factor obtained of whole plant assay was 2 to 4. Also, there was a high correlation between resistance factor obtained from whole plant and seed bioassay methods (87%). Checking the distribution map of resistant biotypes indicated that these biotypes were not uniform in the wheat fields of Golestan province.

    Keywords: Distribution map, Discrimination concentration, Dose-response, seed bioassay
  • Elahe Pirouzmand, Ebrahi Izedi Darbandi *, Mehdi Nassiri Mahallati, Reza Tavakol Afshari Pages 17-33
    This study was carried out to evaluate the cardinal temperatures of germination of three Amaranth species (Amaranthus retrouflexus L.), (Amaranthus viridis L). and (Amaranthus blitoides S. Watson). The experiment was conducted as a completely randomized design with nine temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45) and four replications at Weed Science Research Laboratory of Ferdowsi University of Mashhad. Sseed germination percentage and rate was calculated and regression models were used to evaluate the results and determine cardinal temperatures. Based on the results, among the nonlinear regression models, the intersected lines and quadratic polynomial models with respect to the highest coefficient of determination (R2) showed the best fitting of germination rate of seeds. Accordingly, the intersected lines model was more preferred. generally over the minimum temperature, optimum temperature and maximum temperature using intersected-lines model for green pigweed of 4.86, 25.56 and 45.76 ° C, respectively. Red root pigweed was calculated 6.65, 30.56 and 51.6 ° C, respectively, and was estimated to be 9.22, 34.39 and 50.66 ° C for prostrate pigweed, respectively. The results of this study showed that sow seed germination was carried out over a wide range. All three species were able to germinate between 10 and 45 ° C.
    Keywords: Germination rate, Germination of percentage, Nonlinear regression models, Weeds
  • Mahboobeh Basiri *, Seyed Mohsen Mosavi Nik, Seyed Kazem Sabagh, Davood Naderi, Asiyeh Siahmarguee, Khodadad Mostafavi Pages 35-50
    Invasive plant species that are characterized as weed, plants are resistant to environmental hard conditions that this feature can be used to the genetic alternation and transformation to resistant crops. The aim of this study was identification of gene involved in tolerance to abiotic environmental stresses in the Bromus japonicus called DREB2. in this subject, salinity stress was applied via sodium chloride, Sequencing and Identification of stress resistance gene in this plant and then sequence obtained was examined. Sequence Analysis and Comparing sequence obtained with sequences this gene in other plants was performed with softwares such as BLAST, ExPasy, ELM, Clustal W, Meg Align. The result was showed that the amplified fragment belonged to part of salinity-responsive element binding-factor gene in this plant. The comparison DREB2 gene sequence with other sequences this gen in the other plant species was confirm the Bromus japonicus and Aegilops tauschii have the most similarity with 89.9% the highest likeness (the lowest genetic distance). Bioinformatics analysis of the amino acid sequence of the translated nucleotide sequence of the gene DREB2 in the Bromus japonicus through software CDD search showed that AP2 Domain area is in this sequence, These sequence was submitted to GenBank, Its accession code is KP406596.
    Keywords: transcription factors, AP2 domain, Resistance of salinity, sequence of the gene
  • Alireza Ranjbaran, Mehdi Rastgoo * Pages 51-71
    To evaluate the effect of plastic mulch and some pre-plant herbicides on weed control and yield of transplanted tomato, an experiment was conducted in factorial arrangement as a randomized complete block design (RCBD) with three replications at Fariman in 2015. The experimental factors including herbicide application at seven levels including no herbicide application and application of 3 and 1.5 L.ha-1 of Trifluralin, pendimethalin (stomp) and microcapsule formulation of pendimethalin (prowl) as first factor and second factor was mulch application at two levels including transparant and black plastic mulch. In addition a full season hand weeding as control treatment considered in each replication. Results indicated that using both of mulches (black and transparant) and pre-plant herbicides was controlled weeds compeletly and increased 60 percent of tomato biomass and 67.5 percent of fruit yield. Black mulch was more effective in weed control and increases tomato yield more than transparant mulch and in three date of sampling, black mulch was controled weeds compeletly. Using 3 lit ha-1 of herbicides showed the more weed control and tomato yield than 1.5 lit.ha-1 of herbicides, like using 3 lit.ha-1 of Trifluralin reduced 25 percent of weed biomass and increased 25 percent of of fruit yield. Using black plastic mulch with pre-plant herbicides showed that the highest weed control (100%) and highest tomato biomass (118 ton.ha-1) and highest tomato fruit (150 ton.ha-1) was obtained in black mulch with 3 lit.ha-1 of prowl herbicide. According to our results, we can use black plastic mulch with pre-plant herbicides for good control of weeds and earn the high transplanted tomato yield.
    Keywords: Pendimethalin, Reduced dose, Trifluralin, Yield
  • S. Kheradmand, B. Kamkar*, J. Gherekhloo, M. H. Hadizadeh, G. Rassam Pages 73-91

    In order to study the effect of field management methods and environmental factors on wheat (Triticum aestivum L.) yield, weed control, weeds in two consecutive years were studied in 200 farms of 20 villages located in four directions of Chenaran Township, Iran. For this purpose, sampling was carried out using (w) method with a 0.25 m 2 quadrate. Weed species were identified and their number per square meter was determined. Then, the Shannon-Weiner Index and Simpson Equilibrium Index were calculated for biodiversity measurement. Quantitative and qualitative management factors were prepared in the form of farmers' questionnaire. For this purpose, all information on agronomic management including land area, farmers' history, seedbed preparation and weed control were recorded the forms of a questionnaire during the growing season. At the end of the growing season, the actual yield obtained by the farmers was recorded. The analysis using Classification and Regression Trees (CART) method showed that among different parameters, the agricultural experience, number of dual purpose herbicides (herbicides which control both grasses and broad leaf weeds), nitrogen, potassium, summer planting last two recent years before centrifugal wheat seed planting, farmer age, the ShannonWeiner and Simpson indices had significant changes. The most important management factors affecting wheat yield were splitting of fertilizer, the number of dual purpose herbicides and fertilizer, as well as rotation and educational levels. The results of this study showed that the appropriate amount of potassium and nitrogen fertilizer and selection of suitable alternatives are effective management strategies to improve wheat yield and increase biodiversity in Chenaran area.

    Keywords: Simpson index, Shannon-Weiner index
  • Delavar Behrouzi *, Foroud Salehi Pages 93-105

    The effect of pre-planting application, pre-emergence and post-emergence of Imazethapyr herbicide in different rates was studied in comparison with Trifluralin, Ethalfluralin and Bentazon. Experiment was arranged in a complete randomized block design in 19 treatments and 4 replications, at Chahartakhteh staton, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Chaharmahal and Bakhtiari Province during 2016-2017. The lowest level of weeds density was observed at 15 days (2 plants/m2) and 30 days (1 plant/m2) after application of herbicides in pre-planting treatment of Imazethapyr (0.7 l/ha). Moreover, the highest level of weeds biomass reduction was observed at 15 and 30 days after herbicides application in pre-planting treatments of Imazethapyr at 0.7 and 1 l/h. The percentage of biomass reduction of weeds population was calculated more than 95% for mentioned treatments. Therefore, the pre-planting application of Imazethapyr (at the rate of 0.7 l/ha) is recommended for weeds management of bean fields, because of the lower active ingredient of Imazethapyr compare to the other treatments.

    Keywords: Weeds, Imazethapyr, Bentazon, Trifluralin, Ethalfluralin