فهرست مطالب
فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 70 (تابستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/07/30
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 13-42
ارتقای قدرت منطقه ای برای ج.ا.ایران که در یکی از مناطق راهبردی ژیوپلیتیکی جهان قرار گرفته، امری لازم و ضروری می باشد تا زمینه تحقق اهداف عالی نظام و انقلاب اسلامی فراهم گردد. بنابراین لازم است اهداف ج.ا.ایران از ارتقای قدرت منطقه ای، به صورت شفاف مشخص و بیان گردد تا گمان کشورگشایی و قلمروخواهی ایران برطرف و از سوی دیگر با مشخص شدن اقدام های بشردوستانه و هدف های خیرخواهانه ج.ا.ایران، سایر کشورهای منطقه نیز درراستای دستیابی به امنیت پایدار و باثبات، با ج.ا.ایران همراستا گردند. نوع تحقیق کاربردی و رویکرد آن ترکیبی با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. هدف این تحقیق، تبیین اهداف ج.ا.ایران از ارتقای قدرت منطقه ای بوده و داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) گردآوری که اطلاعات به دست آمده با کمک نرم افزار SPSS، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا و توزیع دومرحله ای و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ با نتیجه ای معادل 0/961 تعیین گردیده است. نمونه آماری با روش تمام شمار و معادل 57 نفر می باشد. در نهایت، اهداف ج.ا.ایران از ارتقای قدرت منطقه ای، سه هدف اصلی و کلان بازدارندگی، دفاع همه جانبه و دفاع مشروع تبیین گردید و با ضریب اطمینان 95%، موردتایید جامعه آماری نیز قرار گرفت و محقق با تعیین فاصله میانگین جامعه آماری، محاسبه میانگین مرکب و درنهایت با استفاده از استدلال فراوانی «کای دو»، سطح معنادار را تعیین و در پایان مشخص گردید که هدف اصلی ج.ا.ایران از ارتقای قدرت منطقه ای، رسیدن به «بازدارندگی همه جانبه دفاعی (با تکیه بر گسترش و توسعه ظرفیت هاو قابلیت های دفاعی - امنیتی همسو)» می باشد.
کلیدواژگان: هدف، قدرت منطقه ای، بازدارندگی، دفاع مشروع، دفاع همه جانبه -
صفحات 43-68
بودجه نظامی ج.ا.ایران در تناسب با تهدیدها شکل می گیرد، بنابراین باید به طورجدی موردمطالعه و برنامه ریزی قرار گیرد. یکی از راهکارهای برنامه ریزی بهینه در فرایند بودجه ریزی ج.ا.ایران مقایسه بودجه نظامی آن با سایر کشورهاست، از این جهت این تحقیق با هدف مطالعه تطبیقی به دنبال مقایسه بودجه نظامی ج.ا.ایران با بودجه نظامی برخی کشورهای جهان (آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس و چین) است. به همین جهت هدف عمده این تحقیق شناسایی عوامل و مولفه های مهم و کلیدی اثرگذار بر بودجه نظامی کشورهای منتخب در مقایسه با بودجه نظامی ج.ا.ایران است. این پژوهش از نظر روش، توصیفی (موردی- زمینه ای)، از نظر نوع، کاربردی و از نظر رویکرد، آمیخته و در پایان از روش پیمایشی استفاده گردیده است. روش گردآوری اطلاعات و داده ها در این پژوهش به صورت میدانی و کتابخانه ای و ابزارهای گردآوری اطلاعات، اسناد و مدارک و به ویژه دریافت نظرهای تخصصی جامعه صاحبنظران از پرسشنامه بوده است. همچنین جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که مهم ترین مولفه های بودجه نظامی در ج.ا.ایران هزینه کارکنان، هزینه عملیات، تدارک و دستیابی، هزینه های مربوط به سازه های نظامی، هزینه توسعه پژوهش، آزمایش و ارزیابی هستند. در این خصوص رتبه و اولویت بندی آن ها با بهره گیری از آزمون فریدمن انجام و نتایج نشان دهنده این است که هزینه کارکنان به عنوان اولین اولویت در بودجه نظامی مطرح گردیده است. باتوجه به نتایج به منظور تعیین بودجه نظامی ج.ا.ایران در افق چشم انداز 1404، پژوهشگران نسبت به معرفی این مولفه ها و راه های تامین و وصول آن ها مبادرت نموده تا جهت بهره برداری لازم، در اختیار کلیه مسیولین و پژوهشگران سازمان های مربوطه قرار گیرد.
کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، بودجه نظامی، کشورهای جهان، بودجه نظامی ایران، کشورهای منتخب -
صفحات 69-97
با توجه به تغییرات صورت گرفته در حوزه منابع انسانی، اهمیت تحقیق در خصوص مسایل این حوزه را بیش از پیش نمایان ساخته است. هدف از انجام این تحقیق، آینده پژوهی منابع انسانی و همچنین شناخت ویژگی های منابع انسانی دهه های آینده در صنایع دفاعی می باشد. به این منظور در پژوهش حاضر، با انجام مصاحبه و روش تحلیل داده بنیاد، پیشران های اثرگذار بر آینده منابع انسانی استخراج گردیده، سپس به منظور تعیین روایی این پیشران ها از نظر استادان و صاحبنظران در قالب دلفی خبرگی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل خبرگان حوزه منابع انسانی در صنایع دفاعی می باشد و روش نمونه گیری نیز به علت کیفی بودن روش تحقیق، از نوع غیراحتمالی است. در نهایت با بهره گیری از مصاحبه ها و استخراج پیشران ها و نظرسنجی از خبرگان در قالب دلفی خبرگی و استفاده از نرم افزار SPSS، مهم ترین پیشران های اثرگذار بر آینده منابع انسانی ارایه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که مهم ترین پیشران های اثرگذار بر آینده منابع انسانی عبارتند از: نابرابری اقتصادی، پایین آمدن جاذبه استخدام نیروهای دانشی در سازمان های دولتی، کاهش رشد اقتصادی، شکاف بین نسلی، افزایش سالمندی در آینده کشور و بیکاری؛ که در نهایت برای هر یک از آنها راهکارهایی پیشنهاد شده است.
کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، آینده پژوهی، توسعه منابع انسانی، صنایع دفاعی، پیشران -
صفحات 99-132
ایجاد سرمایه انسانی آغاز فرایند تغییر نگرش به افراد در سازمان از منابع انسانی و نگاه هزینه ای به سرمایه ای بی بدیل و نگاه ارزش محور است. سازمان های دفاعی کشور که به دلیل اهمیت بالایی که در تامین امنیت جامعه دارند، با توجه به موقعیت ژیوپلیتیک کشور، دارای اولویت ویژه ای نسبت به سایر سازمان ها بوده و همین موقعیت ویژه موجب شده که افزایش اثربخشی و کارایی این سازمان ها، به طور موثر موجب تقویت جایگاه سیاسی ایران در منطقه شود. سوال اصلی پژوهش به این صورت مطرح شد که ایجاد سرمایه انسانی در سازمان های دفاعی به وسیله چه الگویی امکان پذیر است؟ پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و پیمایشی می باشد. در این پژوهش با استفاده از مطالعات صورت گرفته و بر اساس رویکرد فراترکیب مطالعات پیشین، ابعاد و مولفه های موثر در ایجاد سرمایه انسانی در سازمان های دفاعی، شناسایی شده و سپس با استفاده از نظرات 170 نفر از خبرگان و کارشناسان در این سازمان ها، به ارایه یک الگوی منسجم برای ایجاد سرمایه انسانی اقدام گردید. به منظور تایید الگو از آزمون t استفاده شد که میانگین نتایج به دست آمده برای ابعاد الگوی ایجاد سرمایه انسانی در 23 مورد به طور معناداری (0/001 >p) از متوسط 3 بالاتر بود و در 4 مورد نیز کمتر از اندازه متوسط بوده و معناداری رابطه تایید نشد. در نهایت الگوی موردتایید متخصصان متشکل از 23 بعد اصلی و 122 مولفه طراحی گردید. پس از تایید الگو با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی به وزن دهی ابعاد آن پرداخته شد. درنهایت براساس نتایج به دست آمده، پیشنهادهای کاربردی ارایه گردید.
کلیدواژگان: الگوی ایجاد سرمایه انسانی، مدیریت سرمایه انسانی، سرمایه انسانی، سازمان های دولتی، سازمان های دفاعی -
صفحات 133-160
تهدیدهای مختلفی از زمان تشکیل جمهوری اسلامی متوجه ایران بوده است. این تهدیدها که از سال 1397 تشدید شده، دارای پیامدهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گوناگون می باشد و در این میان بر روی احساس همبستگی و هویت ملی ایرانیان نیز تاثیر داشته است. هدف اصلی مقاله عبارت است از سنجش ارزیابی شهروندان تهرانی از تهدیدهای خارجی و آثار آن بر مولفه های همبستگی و هویت ملی. سوال اصلی تحقیق این است که ارزیابی ساکنان شهر تهران از تهدیدهای خارجی چیست و چه تاثیری بر احساس هویت و همبستگی ملی در میان آنها دارد؟ برای بررسی این موضوع به روش پیمایشی، شهروندان تهرانی بالای 15 سال به عنوان جامعه آماری انتخاب گردید که به وسیله فرمول «کوکران» تعداد 400 نفر از آنها انتخاب و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله با ابزار پرسشنامه با آنها مصاحبه گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که: 1. تهدیدهای خارجی بر هویت ملی تاثیر معناداری دارد. 2. تهدیدهای خارجی بر همبستگی ملی تاثیر معناداری دارد. 3. همبستگی ملی بر هویت ملی تاثیر معناداری دارد. بنابراین به موازات جدی شدن تهدیدهای خارجی، مولفه های همبستگی و هویت ملی در ایران تقویت می گردد. بر اساس نتایج تحقیق هرچه احساس تهدید امنیتی بیشتر باشد، به همان نسبت تعلق به کشور و آمادگی برای دفاع از آن افزایش می یابد.
کلیدواژگان: تهدیدهای خارجی، هویت ملی، همبستگی ملی، امنیت ملی، شهروندان تهرانی -
صفحات 161-185
هدف از انجام این تحقیق، شناخت و ارزیابی تهدیدهای آتی (افق چشم انداز) خارج از حوزه ماموریتهای آجا می باشد. این تحقیق به دنبال پاسخگویی به این سوال است که مهم ترین تهدیدهای ج.ا.ایران که مقابله با آنها در حوزه ماموریت آجا نمی باشد، اما ممکن است آجا را درگیر نمایند، در افق 1404 کدامند؟ در این پژوهش برای تجزیه وتحلیل و اعتبارسنجی دادههای گردآوری شده، از آمار توصیفی و روش تحلیل نظاممند استفاده شده است. روش انجام تحقیق، توصیفی و نوع آن کاربردی بوده و تبیین مبانی نظری و عوامل موثر بر تهدیدها با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش میدانی با برگزاری جلسات خبرگی و مصاحبه با صاحبنظران و ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل 60 نفر از صاحبنظران نظامی و کارشناسان نیروهای مسلح و مراکز امنیت پژوهی، علمی و دانشگاهی با حداقل 25 سال خدمت، 45 سال سن، مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد بوده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که تهدیدهای سایبری، تهدیدهای جدایی طلبی اقوام، تهدید قاچاق مواد مخدر و تهدیدهای زیست محیطی مهم ترین تهدیدهایی هستند که آجا خارج از ماموریتهای تصریحی خود در آینده با آنها مواجه خواهد شد.
کلیدواژگان: تهدیدهای آتی آجا، تهدیدهای سایبری، تهدید جدایی طلبی اقوام، تهدید قاچاق مواد مخدر، تهدیدهای زیست محیطی
-
Pages 13-42
Promotion of the regional power for the Islamic Republic of Iran, which is located in one of the strategic geopolitical regions of the world, is a necessity in order to pave the ground for the realization of the lofty goals of the system and the Islamic Revolution. As a result, it is necessary for the Islamic Republic of Iran define and state its objectives in a clear way considering promotion of the regional power in order to exclude the suspicion of Iran's decolonization. On the other hand, if the Islamic Republic of Iran explains its humanitarian actions and benevolent aims, other countries in the region will align with it in order to achieve stable and unwavering security. This is an applied research and employed a mixed method with a descriptive-analytical approach. The aim of this study was to explain the aims of the Islamic Republic of Iran in regard to promotion of its regional power. The data were collected by two library and field (questionnaire) methods and were analyzed using SPSS software. The validity of the questionnaire was determined through content validity and two-stage distribution and its reliability was 0.961 using Cronbach's alpha method. The statistical sample included 57 individuals. Finally, the aims of the Islamic Republic of Iran in regard to promotion of regional power were defined in terms of three major goals, i.e. deterrence, comprehensive defense and legitimate defense, and were approved by the statistical population with 95% confidence. By determining the distance of the mean of the statistical population, calculating the composite mean and finally using the frequency argument of "x2", the researcher determined the level of significance and at the end it was determined that the main goal of the Islamic Republic of Iran in promoting regional power is to achieve "comprehensive defense deterrence". (Relying on the expansion and development of defense-security capabilities and capacities).
Keywords: Goal, Regional Power, Deterrence, legitimate defense, Comprehensive Defense -
Pages 43-68
The military budget of the Islamic Republic of Iran is formed in proportion to the threats, therefore it must be seriously studied and planned. One of the optimal planning strategies in the budgeting process of the Islamic Republic of Iran is to compare its military budget with that of other countries. Thus, this study with the aims of a comparative study seeks to compare the military budget of the Islamic Republic of Iran with those of some countries (USA, Russia, France, England and China). Therefore, the main aim of this study is to identify the important and key factors and components affecting the military budget of selected countries in comparison with the military budget of the Islamic Republic of Iran. This research is a descriptive (case-contextual) applied study using a mixed-method approach, and a survey method. The method of data collection in this research was field and library and the instruments for data collection included documents and especially receiving specialized opinions of the expert community from the questionnaire. Descriptive and inferential statistical methods have also been used to analyze the data. The results show that the most important constituents of the military budget in the Islamic Republic of Iran are personnel costs, costs of operations, procurement and acquisition, costs related to military structures, costs of research development, testing and evaluation. In this regard, their ranking and prioritization was done using Friedman test and the results show that costs of staff have been regarded as the first priority in the military budget. According to the results in order to determine the military budget of the Islamic Republic of Iran in the horizon of 1404, researchers have introduced these components and ways to provide and receive them to be available to all officials and researchers of relevant organizations.
Keywords: Comparative study, military budget, world countries, Iran military budget -
Pages 69-97
The importance of conducting research on issues in the field of human resources has become more apparent regarding the changes in this arena. This research aims to study the future of human resources and also to recognize the characteristics of human resources during the future decades in the defense industries. Thus, in this study, at first the effective drivers on the future of human resources were extracted by conducting interviews and data analysis method, then in order to determine the validity of these drivers, the expertise of professors and experts in this field were used in the form of expertise Delphi. The statistical population included experts in the field of human resources in the defense industries and the sampling method is nonprobability due to the quality of the research method. Finally, by using interviews and extracting drivers and surveying experts in the form of expertise Delphi and using SPSS software, the most important drivers affecting the future of human resources were presented. The results of this study showed that the most important drivers affecting the future of human resources are as the following: Economic inequity, decline in the attraction of employing knowledgeable forces in government organizations, reduction in economic growth, intergenerational gap, increase of elders in the future of the country and unemployment. Finally, solutions have been presented for each of these drivers.
Keywords: human resource management, Future Research, Human Resource Development, defense industries, drivers -
Pages 99-132
Creating human capital is the commencement of the process of attitude change towards individuals in the organization from human resources and a cost view to unique capital and a value-oriented view. Owing to their high importance in warranting public security, the country's defense organizations have a distinct priority over other organizations considering their geopolitical position, and this distinct position has led to an increase in the effectiveness and efficiency of these organizations, and have effectively strengthened the political position of Iran in the region. The main question of the research was as the following: Through what model is it possible to create human capital in defense organizations? The present research is an applied and descriptive study that used a survey method. In this research, using the studies and based on the meta-analysis approach of previous studies, the effective dimensions and components in creating human capital in defense organizations were identified and then using the opinions of 170 experts in these organizations, a coherent model was presented to create human capital. In order to confirm the pattern, t-test was used. The average of results obtained for the dimensions of the human capital creation pattern in 23 cases were significantly higher (p<0.001) than the average of 3 and in 4 cases were less than the average size and the significance of relationship was not confirmed. Then, the model approved by experts was designed that included 23 main dimensions and 122 components. After confirming the model, its dimensions were weighed using the hierarchical analysis process. Finally, based on the obtained results, practical suggestions were provided.
Keywords: Human capital creation model, human capital management, human capital of government organizations, Defense Organizations -
Pages 133-160
Iran has faced various threats since the establishment of the Islamic Republic. These threats, which have intensified since 2018, have various political, economic and social consequences, and in the meantime have affected the sense of solidarity and national identity of Iranian. The main aim of this paper is to assess evaluation of Tehran's citizens of foreign threats and its effects on the components of solidarity and national identity. The main question of this research is: What is the evaluation of Tehran residents regarding foreign threats and what effect does it have on the sense of identity and national solidarity among them? To investigate this issue, the citizens of Tehran over 15 years old were selected as the statistical population. Using the "Cochran" formula, 400 of them were selected and interviewed using a multi-stage cluster sampling and a questionnaire. The results show that: 1) External threats have a significant impact upon national identity, 2) external threats have a significant impact upon national solidarity, and 3) national solidarity has a significant impact on national identity. Thus, as foreign threats become more serious, the components of solidarity and national identity in Iran are strengthened. According to the results, the greater the sense of security threat, the greater the proportion of belonging to the country and readiness to defend it.
Keywords: Foreign Threats, National Identity, National Solidarity, national security, Tehran citizens -
Pages 161-185
The aim of this research is to identify and evaluate future threats (prospects) outside the scope of AJA missions. This research seeks to answer the question that the most important threats to the Islamic Republic of Iran. Dealing with which is not in the mission area of AJA, but they may involve AJA, what are they on the horizon of 1404? In this research, descriptive statistics and systematic analysis method have been employed to analyze and validate the collected data. The research method is an applied descriptive one and the theoretical foundations and factors affecting the threats are explained using library resources and the field method by holding expert meetings and interviews with experts and using questionnaires. The statistical population of the study included 60 military experts and specialists of the Armed Forces and security research, scientific and academic centers with at least 25 years of service, 45 years of age, and an MA degree. The results show that cyber threats, ethnic segregation threats, drug trafficking threats and environmental threats are the most important ones that AJA will face in the future outside of its obvious undertakings.
Keywords: AJA future threats, threat volume, historical volume, structural volume, normative volume, time volume, power volume, behavioral volume, impact volume, numerical volume