فهرست مطالب

شهر تاب آور - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1399)

نشریه شهر تاب آور
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا پورغلامی*، وحید بارانی پسیان، سید علی عبادی نژاد صفحات 1-11

    راهبرد مدیریت جغرافیای جرایم فضای مجازی، تضمین استمرار موفقیت سازمان و جلوگیری از پیشامدی ناگهانی و غافلگیرانه از طریق انتخاب راهبردهای مناسب در برابر دگرگونی های محیطی است. برای رویارویی با تبعات ناشی از ظهور فناوری های نوین اطلاعاتی، سازمان های پلیسی ناگزیرند طیفی از گزینه های راهبردی جغرافیایی را انتخاب کنند که در میانه دو وضعیت ادامه وضع موجود و ایجاد تغییر و توسعه قرار دارند. باید توجه داشت که مولفه های جرم شناسی کلاهبرداری فیزیکی با جرم کلاهبرداری فضای مجازی بسیار متفاوت بوده و قانونگدار نیز در کیفرشناسی این نوع جرایم عکس العمل جزیی را از خود نشان داده است. یکی از مشکلات اساسی در خصوص رسیدگی به این نوع جرایم ارتباط موضوع ویژگی های فضایی وقوع این نوع جرم است که موارد صلاحیت های قضایی و پلیسی را در پی دارد. هدف این مقاله تحلیل فضایی وقوع جرم کلاهبرداری مالی شهروندان در فضای مجازی شهر تهران است. روش تحقیق این مقاله توصیفی- تحلیلی می باشد و ازجامعه آماری تمام شمار ازپرونده های برداشت غیرمجاز از حساب های بانکی در فضای مجازی در سال 95 در شهر تهران استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات این پژوهش از روش های آماری- گرافیکی در قالب سیستم اطلاعات جغرافیایی بهره گرفته شده است. در این پژوهش از آزمون مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار، آزمون خوشه بندی انجام گرفته است. نتایج نشان داد که جرم کلاهبرداری مالی در فضای مجازی با جهت شرقی- غربی در مناطق که بیشترین تمرکز فعالیت های اقتصادی را دارد، مشاهده شده است. دو عامل مهم فضایی یعنی تراکم جمعیت و مراکز اقتصادی، از مهم ترین عوامل مهم کانون های این نوع جرم محسوب شده اند.

    کلیدواژگان: محل وقوع جرم، جرم کلاهبرداری مالی، شهروندان، فضای مجازی، تهران
  • یاسر معرب*، مصطفی نادری نادری صفحات 13-21

    ارزیابی خطرپذیری، روشی برای تعیین اندازه کمی و کیفی خطرات و پیامدهای ناشی از حوادث احتمالی بر روی افراد، مواد، تجهیزات و محیط زیست است. با انجام این کار میزان کارآمدی روش های کنترلی موجود مشخص شده و داده های با ارزشی برای تصمیم گیری در زمینه کاهش خطرپذیری فراهم می آید. اهداف تصفیه فاضلاب ها را می توان به سه گروه عمده، تامین شرایط بهداشتی برای زندگی مردم، پاک نگهداری محیط زیست، استفاده مجدد از پساب (فاضلاب تصفیه شده) طبقه بندی نمود. در دو دهه اخیر میزان استفاده از پساب برای آبیاری محصولات کشاورزی به دلایل افزایش کمبود منابع آب برای کشاورزی، حصول اطمینان از اینکه مخاطرات بهداشتی و تخریب خاک در استفاده از پساب برای آبیاری محصولات کشاورزی با در پیش گرفتن و عملی نمودن احتیاط های لازم و رعایت استانداردهای توصیه شده به حداقل خواهند رسید و همچنین درستی عمل از جنبه های اجتماعی فرهنگی افزایش یافته است. در این تحقیق خطرپذیری های که تصفیه خانه های فاضلاب شهری می توانند ایجاد کنند، مورد ارزیابی قرار گرفت. هدف از این تحقیق ارزیابی خطرپذیری های تصفیه خانه ها با روش ها و فنون به روز و ارایه راه کارهای کنترلی به منظور مدیریت این خطرپذیری ها است. در این تحقیق ابتدا از طریق بازید و اخذ نظرات کارشناسان محیط زیست خطرپذیری های که تصفیه خانه های فاضلاب شهری ایجاد می کنند شناسایی شد. در ادامه با استفاده از روش تحزیه و تحلیل مقدماتی خطرات میزان خطرپذیری، هر انحراف یا حادثه مشخص شد. طبق نتایج ارزیابی خطرپذیری بر اساس روش PHA، قبل از انجام اقدامات اصلاحی 22 خطرپذیری زیست محیطی شناسایی شد که 11 خطرپذیری با اولویت خیلی بالا، 8 خطرپذیری با اولویت بالا، 2 خطرپذیری با اولویت متوسط و 1خطرپذیری با اولویت ضعیف می باشد. به عبارت دیگر 50 درصد از جنبه ها در سطح خطرپذیری خیلی بالا قرار دارند که بعد از اقدامات اصلاحی 2 خطرپذیری با اولویت بالا، 13 خطرپذیری با اولویت متوسط و 7 خطرپذیری با اولویت پایین تبدیل می شود. که در نهایت می توان گفت با اقدامات اصلاحی می توان خطرپذیری های بسیار بالا را با اقدامات اصلاحی کاهش داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطرپذیری، بهداشت، ایمنی، محیط زیست
  • سید احمد مهدی نیا*، محمدجواد احمدی، عبدالله نقی پور صفحات 23-36

    با توجه به گستردگی و پراکندگی مجموعه های آموزشی (دبستان) در سراسر کشور، رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل حین طراحی و ساخت مدارس می تواند علاوه بر تداوم فعالیت های معمول آموزشی در طول روز، این فضا را در شرایط بحرانی تبدیل به فضایی امن جهت اسکان ساکنان نماید. از مهم ترین اقدامات پدافند غیرعامل به عنوان راه حل، کاهش خطرپذیری است. در این راستا هندسه معماری یکی از عوامل موثر بر میزان خسارات وارده به ساختمان و افراد در هنگام حادثه می باشد که پرداختن به رابطه هندسه معماری و فضاهای آموزشی می تواند امری ضروری باشد. روش به کار رفته در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی با تکیه بر مشاهدات موردی- میدانی و مطالعات کتابخانه ای می باشد. در این راستا عوامل موثر هندسی در شکل گیری کالبد معماری (فضاهای داخلی، محوطه، بازشوها و...) شناسایی و مورد بررسی قرار خواهد گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش به صورت احکامی مدون استخراج گردیده است که توجه به آن ها در هنگام طراحی می تواند تاثیر به سزایی بر افزایش ایمنی و کاهش خسارت بر دانش آموزان و فضای مدرسه داشته باشد. درنهایت هدف اصلی پژوهش، رسیدن به اصول و مبانی جهت طراحی مدرسه (دبستان) با تاکید بر نقش هندسه معماری که علاوه بر عملکرد پدافندی در زمان بحران، در زمان صلح نیز می تواند کاربری مناسبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدرسه، پدافند غیرعامل، هندسه معماری
  • محمد میرزایی*، محمدرضا عطارزاده، بهروز راد صفحات 37-50

    تجربه دوران دفاع مقدس نشان داد که پایداری ملی جز با درونگرایی و استحکام بخشی درونی میسر نمی گردد. یکی از ملزومات اساسی پدافند غیرعامل موضوع ساخت سازه های امن و استحکامات دفاعی است. لذا حفظ جان انسان ها در ساعات اولیه جنگ و در طول دوران دفاع از ملزومات معماری متعهد می باشد. هدف اصلی این تحقیق، طراحی یک مکانیزم سریع تغییرکاربری توقفگاه زیرزمینی مجتمع تجاری به پناهگاه عمومی چند منظوره شهری در محله حکیمیه تهران می باشد. در راستای این هدف، مطالعاتی در مورد راه کارهای معمارانه با هدف ارتقای پدافند غیرعامل پناهگاه ها مورد پژوهش این مقاله قرار گرفته است. در این مقاله مبنای تهدید، بمباران هوایی وترکش وموج انفجارحاصل از آن می باشد. اهمیت انتخاب این منطقه به لحاظ موقعیت جغرافیایی آن به عنوان دروازه ورودی و اولین سنگر دفاعی شهری در ارتفاعات شمال غرب تهران می باشد. شاخص های اصلی طراحی معماری در این مقاله، با استفاده از پرسشنامه و نرم افزار spss معیارهای مبانی نظری و روش های طراحی، معیارهای تاسیسات مکانیکی و برقی و راه کارهای مناسب هر شاخص برای ارتقاء پدافند غیرعامل پناهگاه ها مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، پناهگاه دومنظوره، معماری دفاعی، مجتمع تجاری
  • رضا غفارپور*، محمدایمان علیزاده صفحات 51-64

    شبکه های برق به عنوان زیرساخت های اصلی اقتصادی، امنیتی و حیات طبیعی یک کشور همیشه در معرض تهدیدات خرابکارانه قرار داشته اند. اجزاء زیاد، وابستگی و پراکندگی آن ها، بهره برداری در زمان بروز مداخلات، کاهش دادن آسیب های احتمالی و مقاوم سازی زیرساخت ها در برابر اتفاقات مشابه با رویکرد پدافند غیرعامل را اموری مهم و پیچیده نموده اند. به طور سنتی، پدافند غیرعامل در قالب یک ساختار سه وجهی پیشگیری، محافظت و پاسخ تعریف می شده است. لیکن، با بروز تهدیدات امنیتی خرابکارانه نوین در کنار حوادث طبیعی که با احتمال رویداد کم اما خسارت زیاد همراه هستند، در نظر گرفتن مسئله تاب آوری در جهت کاهش حداکثری اثرات مخرب به عنوان رکنی جدید در پدافند غیرعامل ضروری به نظر می رسد. از این رو، ساختار سه وجهی سنتی به ارکان پنج گانه پیشگیری، محافظت، کاهش اثرات، پاسخ و بازیابی ارتقاء می یابد. در این مقاله سعی شده است مفاهیم نوین در حوزه سیستم های قدرت تبیین شوند. از دیگر سو، در تحقیقات موجود شاخص های ارزیابی مناسبی جهت سنجش دقیق وضعیت تاب آوری سیستم در شرایط مختلف (ازجمله، قبل، حین و بعد از بروز حوادث)، ارایه نشده است. ازاین رو، در مقاله حاضر ابتدا تعاریف موجود تاب آوری در سیستم های سازمانی، اجتماعی، اقتصادی، مهندسی، و شبکه های برق گردآوری و مقایسه شده اند. سپس به تفکیک مفاهیم مرتبط و درعین حال مستقل در حوزه پدافند غیرعامل شبکه های برق ازجمله خظر پذیری، مقاومت، بقاء، قابلیت اطمینان، آسیب پذیری و تاب آوری پرداخته شده است. به علاوه، در بخش آخر، با بررسی شاخص های تاب آوری در حوزه های اجتماعی، امنیت ملی و بلایای طبیعی، به تسهیل طراحی شاخص های کمی سازی این مفهوم در شبکه برق به عنوان مبحثی نوین در ارتباط با پدافند غیرعامل در این حوزه پرداخته شده است. در نهایت، تبیین ادبیات به وجود آمده در حوزه نوین تاب آوری، محققان را کمک خواهد نمود تا بهتر به تحلیل تمهیدات مورد نیاز پدافند غیرعامل در سیستم قدرت به جهت ارتقاء تاب آوری سیستم بپردازند.

    کلیدواژگان: تاب آوری در شبکه برق، آسیب پذیری، تحلیل خطر پذیری، قابلیت اطمینان
  • محمد خیبری، سید جواد هاشمی فشارکی*، مهدی لگزیان صفحات 65-73

    حملات تروریستی یکی از بزرگترین چالش های جهان در قرن 21 محسوب می شود. سالانه هزاران نفر در سرتاسر جهان بر اثر حملات تروریستی جان خود را از دست می دهند. در این میان کلان شهرها یکی از مهمترین فضاهایی هستند که اکثر حملات تروریستی در آن سازماندهی و انجام می شود ، به طوری که می توان تروریسم را پدیده ای اساسا شهری دانست. کشور ایران و شهرهای بزرگ آن نیز به دلیل ویژگی های منطقه ای و وجود گروهک های تروریستی و معارض با نظام در خطر حملات تروریستی قرار دارند. در کلان شهر کرمانشاه زیر ساخت های حیاتی، مکان های عمومی و مراکز قدرت سیاسی آن از مکان های بالقوه آسیب پذیر در مقابل حملات تروریستی محسوب می شوند. در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، ضمن بررسی کانون های جغرافیایی حملات تروریستی در کلان شهرهای جهان، مهم ترین مکان های این نوع حملات و میزان آسیب پذیری مناطق شهر کرمانشاه در برابر حملات تروریستی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که زیرساخت های پالایشگاه کرمانشاه، مخازن ذخیره آب و مخازن اصلی، مخازن و انبارهای مواد پتروشیمی و شیمیایی، صنایع آلوده کننده (آلاینده) محیط در کنار مناطق مسکونی و همچنین وجود بعضی واحدهای تولیدی شیمیایی به صورت کارگاه در سطح شهر و استقرار واحدهای تولیدی دارای خطر آلودگی در نزدیکی شهر به دلیل ویژگی های کالبدی- فضایی، تمرکز جمعیتی و...؛ آسیب پذیرترین زیرساخت ها در مقابل حملات تروریستی هستند.

    کلیدواژگان: تروریسم، حملات تروریستی، آسیب پذیری کالبدی، کلان شهرها، کلان شهر کرمانشاه
|
  • Vahid Barani Pages 1-11

    The goal of the geographic management of cyber crime is to ensure continuation of the police organization’s accomlishments and achievments, and to prevent sudden and startling events by choosing appropriate strategies against environmental change. To confront the consequences of the emergence of new information technologies,   police organizations have to choose a collection of strategic geographic options in the midst of two conditions of    continuation the current state of affairs and the creation of change and development. It should be noted that the components of criminology of physical fraud are very different from cybercrime, and the legislator also has partial reaction in the penalization of these types of crimes. One of the main problems in dealing with these types of crimes is the spatial characteristics of the crime requiring legal and police jurisdiction. The purpose of this paper is the spatial analysis of criminality of citizens in the cyberspace of Tehran. The research method of this article is    analytical-descriptive. This paper is based on the statistical community of all the number of unauthorized withdrawals from bank accounts in cyberspace in the year 1989 in Tehran. In the analysis of the information of this research,    statistical-graphical methods have been used in the form of GIS. In this study, the mean center test, standard deviation ellipse, clustering test and spatial correlation analysis of the global Moran statistic have been performed. Results   indicate that the crime of financial fraud in cyberspace was observed with an East-West orientation in the regions with the highest concentration of economic activity. Two important spatial factors, namely population density and economic centers, are among the most important factors in shaping the focal points of this type of crime.

    Keywords: Place of crime, crime of financial fraud, citizens, Cyberspace, Tehran
  • Yasser Moarab *, Mostafa Naderi Pages 13-21

    Risk assessment is a method of quantifying and quantifying the risks and consequences of potential accidents on individuals, materials, equipment and the environment. By doing so, the effectiveness of existing control methods will be identified and valuable data will be provided to make risk reduction decisions. The purposes of wastewater treatment can be classified into three main groups: provision of health conditions for people's lives, environmental cleanliness, reuse of wastewater (treated wastewater). In the last two decades, the rate of wastewater use for agricultural irrigation has increased due to the scarcity of water resources for agriculture, ensuring that the health hazards and soil degradation in the use of wastewater for agricultural irrigation have been met by taking the necessary precautions and observing standards. Recommendations will be minimized and socio-cultural validity increased. This study assessed the risks that municipal sewage treatment plants can create. The purpose of this study is to evaluate the risks of treatment plants with up-to-date methods and techniques and to provide control strategies to manage these risks. The study first identified the risks posed by urban wastewater treatment plants by visiting and consulting environmental experts. Subsequently, risk analysis, any deviation or accident was identified using the preliminary risk analysis method. According to the PHA risk assessment results, 22 environmental risks were identified prior to corrective actions, of which 11 were high priority, 8 high priority, 2 medium priority and 1 low priority. In other words, 50% of the aspects are at very high risk level, which after 2 corrective actions becomes high risk, 13 moderate risk and 7 low priority risk. Finally, corrective actions can reduce the very high risks associated with corrective actions.

    Keywords: : Risk Assessment, Health, Safety, environment
  • S. A. Mahdinia *, M. J. Ahmadi, A. Naghipour Pages 23-36

    Considering the extent and distribution of educational complexes throughout the country, the observance of passive defense considerations when designing and constructing schools, can make these places a safe location for residents in critical situations, facilitating the continuation of routine training activities throughout the day. One of the most   important passive defense measures used as a solution is risk reduction. In this regard, architectural geometry is one of the factors affecting the amount of damage to the buildings and individuals during an accident, therefore   considering the relation between architectural geometry and educational spaces is necessary. In this research, the applied descriptive-analytical method is based on the case-field observations and library studies. In this regard,  geometric factors effective in the formation of an architectural complex (interior spaces, enclosures, openings, etc.) are identified and examined. The results of this study are extracted in a systematic manner, which observing them in the design process can significantly enhance safety and reduce student fatality and school damage. Finally, the main goal of the research is to achieve school design principles (primary school) with an emphasis on the role of architectural geometry which, in addition to defensive performance during any crisis, can have an appropriate usage during the time of peace.

    Keywords: School, Passive Defense, architectural geometry
  • M. Mirzaie *, M. R. Attarzadeh, B. Rad Pages 37-50

    The experience of the ‘sacred defense’ years has shown that national sustainability cannot be achieved except through internalization and internal strength. One of the basic requirements of passive defense is the issue of building secure structures and defense fortifications. So, preserving human life during the early hours of the war and during the defense period is one of the architectural essentials. The main objective of this research is to design a quick mechanism for changing the use of commercial building underground parking into a multipurpose urban public shelter in Tehran's Hakimyeh area. Hence, in this paper studies about architectural solutions with the aim of promoting shelters’ passive defense is carried out. Threat basis in this paper is aerial bombardment and the resulting crackdown and explosion wave. The importance of choosing this area is its geographical location as the entrance gate and the first urban defense basement on Tehran north-west highlands. In this article questionnaires, SPSS software, theoretical bases, design methods and measurement of mechanical and electrical installations are used to investigate the main indicators of architectural design and to promote shelters’ passive defense, appropriate strategies are presented.

    Keywords: Passive Defense, Dualism, Defense architecture, Commercial building
  • R. Ghaffarpour *, M. E. Alizade Pages 51-64

    Power systems as main economic, security and natural life infrastructures have always been in the exposure of sabotage threats. Operational scheduling during disruptions, reducing probable damages, and reinforcing infrastructures considering passive defense goals are crucial and complicated tasks due to the large number of components in power systems and their interdependency and dispersion. Conventionally, passive defense is defined with a trihedral structure including prevention, protection, and response. However, due to emerging new security sabotage threats with low probabilities and high impacts beside natural disasters considering the resilience problem to lessen the impacts of disasters seems crucial. In this regard, the conventional trihedral augments to a structure with five pillars namely, prevention, protection, mitigation, response, and recovery. In the current paper these new concepts are discussed in power systems’ context. In the current literature, however, no practical quantitative measures are presented to precisely analyze the resiliency status of the system in different states (i.e. pre-event, during-event and post-event). Accordingly, the current paper firstly reviews and compares the common resiliency definitions in organizational, social, economic, and engineering systems along with electricity networks. Then, related but independent concepts such as risk, robustness, survivability, reliability, vulnerability and resiliency are compared and categorized. Finally, with assessing resiliency measures in social, national defense, and natural phenomena defining quantitative metrics for resiliency evaluation in electricity networks is facilitated. Eventually, explanation of recent aspects of resiliency in literature helps researchers to assess passive defense requirements in a resilient power system in a better way.

    Keywords: Resiliency in Power Systems, Vulnerability, Risk Analysis, Reliability
  • Mohammad Kheybari, S. J. Hashemi *, M. Lekzian Pages 65-73

    Terrorist attacks are one of the biggest challenges in the world in the 21st century. Every year, thousands of people around the world die as a result of terrorist attacks. Meanwhile, metropolitan areas are one of the most important spaces where most terrorist attacks are organized and carried out, so that terrorism can be considered a fundamentally urban phenomenon. Iran and its major cities are also at risk of terrorist attacks due to regional characteristics and the existence of terrorist groups opposed to the regime. In the metropolis of Kermanshah, critical infrastructure, public places and centers of political power are potentially vulnerable to terrorist attacks. In this research, which has been done by descriptive-analytical method, while examining the geographical centers of terrorist attacks in metropolitan areas of the world, the most important places of this type of attacks and the extent of vulnerability of Kermanshah areas against terrorist attacks have been analyzed. . The results show that the infrastructure of Kermanshah refinery, water storage tanks and main tanks, tanks and warehouses of petrochemical and chemical materials, polluting industries (pollutants) of the environment along with residential areas and also the existence of some chemical production units as workshops in the city And the establishment of production units with the risk of pollution near the city due to physical-spatial features, population concentration, etc .; The most vulnerable infrastructure is to terrorist attacks

    Keywords: terrorism, Terrorist Attacks, physical vulnerability, metropolises, Kermanshah metropolis