فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 77 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر محمدی فاتح*، داریوش محمدی صفحات 1-50

    تاکنون در خصوص عناصر سازمان جهادی، تحقیق منسجمی صورت نگرفته است و تبیین و تیوریزه کردن اجزا و عناصر این نوع سازمان در سطوح کلان، میانی، و خرد شایان توجه است. بنابراین، هدف این تحقیق شناسایی عناصر سازمان جهادی از یک طرف و تعیین ارتباط این عناصر با اثربخشی سازمانی از طرف دیگر است. در همین راستا، ابتدا از طریق تحلیل محتوای کیفی و بر محوریت اندیشه مقام معظم فرماندهی کل قوا، و منابع علمی و اسلامی، عناصر سازمان جهادی در سه مقوله انسان شناختی، ساختاری، و سیاست گذاری شناسایی شد و سپس اجزای این 3 مقوله از طریق اجرای پنل دلفی در بین 8 متخصص علوم اجتماعی  و در دو مرحله شناسایی شد. در خصوص اعتبار یافته های تحقیق باید گفت که در کل فرآیند اجرای مرحله دلفی سعی شد علاوه بر پنل، از تعدادی خبره حوزه مدیریت جهادی در کنترل سوالات اولیه استفاده به عمل آید. روایی و پایایی مرحله کمی تحقیق هم به ترتیب با اتکا به خبرگان و ضریب الفای کرانباخ بوده است.  مساعدت نظری تحقیق، شناسایی و دسته بندی ابعاد انسان شناختی، ساختاری، و سیاستی سازمان های جهادی و تعیین ارتباط آن ها با اثربخشی سازمانی است. بر اساس یافته های تحقیق، 16 مفهوم /مضمون مرتبط با انسان شناسی،13 مفهوم /مضمون مرتبط با ساختارها و 11 مفهوم /مضمون مرتبط با سیاست گذاری، شناسایی و دسته بندی شد. در مرحله دوم تحقیق از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و نمونه گیری تصادفی از یکی از مراکز نزاجا میزان تاثیر عناصر سازمان جهادی بر اثربخشی سازمان مورد آزمون قرار گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، تاثیر سازمان جهادی بر اثربخشی سازمانی مثبت و معناداری می باشد. همچنین تاثیر ساختار سازمان جهادی و انسان شناسی سازمان جهادی بر اثربخشی مثبت می باشد و بالاخره، در این تحقیق تاثیر سیاست گذاری بر اثربخشی معنادار نبود.  نتیجه نهایی این است که انسان جهادی با سیاست گذاری های خوب در بستر ساختارهای پویا می تواند اثربخشی سازمانی را ارتقاء دهد.

    کلیدواژگان: سازمان جهادی، ساختار، سیاست گذاری، انسان شناسی، اثربخشی سازمان
  • منصور خیرگو*، ناصر عباس زاده صفحات 51-80
    بی تردید فرماندهی رکن رکین نیروهای مسلح است. فرماندهی مهم ترین عامل تداوم حیات و استمرار موفقیت یک سازمان نظامی محسوب شده و نقش بسیار مهم و حیاتی در رشد، بالندگی و پیشرفت آن را بر عهده دارد. این فرماندهی و مدیریت شایسته است که می تواند همواره مشوق و حامی پیشرفت و تحول در یک سازمان دفاعی اثربخش باشد. هدف از ارایه مقاله حاضر تبیین الگوی فرماندهی و مدیریت از منظر امام علی (ع) است که به عنوان الگویی اخلاقی و اسلامی همیشه بایستی مدنظر سیاست گذاران و فرماندهان سازمان های دفاعی باشد. بر همین اساس از روش کیفی و استراتژی تحلیل مضمون بهره گرفته شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای تحلیل کیفی مکس کیودا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج کیفی پژوهش مبین آن است که 66 مضمون فرعی بر اساس بیانات امام علی (ع) درباره فرماندهان و ویژگی های آن ها از نهج البلاغه استخراج شد که در 9 طبقه منش فرماندهی، اخلاق نظامی، معیارهای شخصیتی، گزینش نظامیان، حقوق حاکم بر نظامیان، شیوه جنگاوری، رهبری نیروها، گزینش فرماندهان، حقوق نظامیان بر حاکم، طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: فرماندهی و مدیریت، سازمان های دفاعی، نهج البلاغه
  • نیما فرزام نیا*، بهنام عبدی، علی رضائیان صفحات 81-120
    فضای سایبری، دامنه ای سراسری در محیط اطلاعاتی است که شبکه های درهم تنیده شامل اینترنت، شبکه های مخابراتی، سیستم های کامپیوتری، پردازنده ها و کنترلرها را در بر می گیرد. با توجه به نفوذ روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه های مختلف جوامع، سازمان ها و کسب و کارها، حفظ و ارتقای امنیت فضای سایبری از اهمیت بسیار قابل توجهی برخوردار است. در این امتداد، با توجه به نقش و جایگاه سازمان های فعال در بخش دفاع، این مهم اهمیتی صدچندان می یابد، چراکه به طور مستقیم بر امنیت ملی کشور موثر است. آمارهای ارایه شده از منابع معتبر ملی و بین المللی، نشان دهنده عدم یکپارچگی فعالیت های این حوزه، عدم هم راستایی و همگرایی اهداف و سیاست ها و به طورکلی، عدم توجه کافی به امنیت فضای سایبری و درنتیجه، آسیب پذیری جدی کشور در این حوزه است. بر این اساس، دغدغه اصلی پژوهش حاضر، ارایه الگوی حکمرانی خوب امنیت فضای سایبری در سازمان های دفاعی است. رویکرد پژوهش، استقرایی و نحوه انجام آن، ترکیبی (کیفی و کمی) است که از طریق تحلیل محتوای اسناد و مدارک مرتبط، مصاحبه ها با خبرگان و توزیع پرسشنامه با راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد انجام شده است و الگوی نهایی بر اساس مدل پارادایم ارایه شده است. بر اساس یافته های پژوهش، حکمرانی خوب امنیت سایبری در سازمان های دفاعی مستلزم توجه به مضامین مدیریت استراتژیک سرمایه انسانی، طراحی و پیاده سازی چارچوب بومی معماری امنیت سایبری، تطبیق پذیری و انعطاف پذیری در حوزه امنیت فضای سایبری، مدیریت ریسک امنیت فضای سایبری، بازمهندسی ساختار و فراگردهای سازمانی، مدیریت پروژه های مرتبط با توجه به استانداردها و متدلوژی های مناسب و توسعه و استقرار فرهنگ سازمانی تعالی گرا است.
    کلیدواژگان: حکمرانی، امنیت فضای سایبری، مدیریت استراتژیک سرمایه انسانی، چارچوب بومی معماری
  • فتح الله رشیدزاده، رضا جعفری* صفحات 121-160

    مهم ترین عنصر نیروهای مسلح که موجب کارایی و حرکت به جلو سازمان می گردد، فرماندهی نظامی است. فرماندهی نظامی، حرف ه ای تخصصی و ترکیبی از علم، هنر و تجربه است که علاوه بر مدیریت، جوهره اصلی آن را رهبری تشکیل داده و فکر، دل و جسم فرمان بران را تحت ولایت و هدایت خود قرار می دهد؛ همچنین نوعی اداره همه جانبه و امانتی از جانب خداوند، مردم و نظام اسلامی جهت خدمت گزاری، مجاهدت، هدایت و تربیت نیروهای تحت فرمان، اقامه ی حق و عدل و دفع باطل و ستم است که با بصیرت و آمادگی، امانت دار برترین ارزش ها و آرمان های نظام می باشد. در نظام اسلامی، رفتار علوی به عنوان الگوی فرماندهی، تجلی اخلاص و صداقت، فداکاری و پاک دستی، کار خستگی ناپذیر و سعی در تعالی هر چه بیشتر علم و عمل در نیروهای مسلح می باشد؛ ازاین رو داشتن الگویی از سیره امیرالمومنین (ع) برای فرماندهی نظامی نیروهای مسلح، ضروری است. این مطالعه با هدف ارایه الگوی فرماندهی نظامی راهبردی، درصدد پاسخ به این سوال است که «آیا آموزه های امام علی (ع)، می تواند به الگوی فرماندهی نظامی رهنمون شود؟». سطح مطالعه، راهبردی و گردآوری اطلاعات، به روش داده بنیاد بوده که با روش تحلیل محتوای متن، مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج تحقیق گویای آن است که فرماندهی نظامی امیرالمومنین (ع) در سطح راهبردی، دارای 14 بعد، شامل: رهبری، هدایت، ارتباط، انگیزش، اقتدار، مدیریت، شایسته گزینی، برنامه ریزی، هماهنگی، ارزیابی، کنترل، نظارت، پیگیری و تحکیم و تقویت می باشد. از پیوستگی 320 مفهوم که به روش مطالعه موردی-زمینه ای از نهج البلاغه استخراج گردیده، 60 مولفه شکل گرفته و ترکیب مولفه ها نیز این ابعاد را به دست داده اند.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، مدل فرماندهی نظامی
  • حسن محجوب*، حجت الله قدیری، کریم شاطری، علیرضا تنهائی صفحات 161-188

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای بروز رفتارهای شهروندی سازمانی بین دانشجویان خدمت رفته و دانشجویان خدمت نرفته صورت گرفته است. این پژوهش از نوع پژوهش های آمیخته تشریحی بوده و جامعه آماری شامل دانشجویان پسر دانشگاه تهران بود که از این میان تعداد 350 نفر (216 نفر خدمت نرفته و 134 نفر خدمت رفته) به عنوان نمونه در بخش کمی انتخاب گردید. جهت گردآوری داده های کیفی تعداد 15 نفر از دانشجویان خدمت رفته انتخاب و با آن ها مصاحبه به عمل آمد. در بخش کمی از پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (1990) و در بخش کیفی از مصاحبه بدون ساختار جهت گردآوری داده ها استفاده شد. یافته های بخش کمی پژوهش نشان داد دانشجویانی که خدمت سربازی را گذرانده اند نسبت به سایر دانشجویان رفتارهای شهروندی سازمانی بیشتری را بخصوص در ابعاد جوانمردی، وجدان کاری و آداب اجتماعی از خود نشان می دهند. تحلیل داده های کیفی نشان داد دوره خدمت سربازی باعث پرورش خصیصه های مثبتی مانند تحمل سختی ها، مسئولیت پذیری، پختگی شخصیتی، افزایش خودکنترلی، تقویت باورهای دینی، وقت شناسی و نظم پذیری می شود. همچنین نتایج حاصل از تطابق همگونی یافته ها، بیانگر مطابقت یافته های بخش کمی با یافته های بخش کیفی پژوهش بود که خود تبیین کافی جهت بالاتر بودن سطح رفتارهای شهروندی دانشجویان خدمت رفته را ارایه داد.

    کلیدواژگان: رفتارهای شهروندی سازمانی، خدمت سربازی، دانشجویان دانشگاه تهران
  • محمد مردانی شهربابک*، میلاد کلهری صفحات 189-218

    توجه به تاب آوری زنجیره تامین در کنترل ریسک سازمان های پروژه محور، از اهمیت بالایی برخوردار است. ازآنجاکه هدف هر سازمان تولیدی و خدماتی انعطاف پذیری در شرایط ریسک می باشد؛ هدف، از این پژوهش ارایه ی مدلی برای پیاده سازی زنجیره تامین تاب آور در سازمان های پروژه محور است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان منتخب باسابقه ی مدیریتی بالا در قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) می باشد. نمونه آماری شامل 35 نفر از پنج شرکت قرارگاه است که به این منظور از روش نمونه گیری خوشه ای هدفمند استفاده شده است. تایید روایی پرسشنامه توسط ده نفر از خبرگان منتخب جامعه آماری و همچنین پایایی آن با محاسبه ی ضریب آلفای کرون باخ استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و EXCEL استفاده گردید. بر اساس مبانی نظری و نتایج تحقیقات انجام گرفته شده و همچنین نظر خبرگان، ابتدا مولفه های زنجیره تامین تاب آور سازمان های پروژه محور تعیین و سپس با انجام آزمون t قطعی گردیدند؛ در ادامه با استفاده از روش دیمتل روابط بین این مولفه ها احصاء و به منظور بررسی برازش مدل به دست آمده و اعمال اصلاحات از آزمون تحلیل عاملی تاییدی تحت نرم افزار AMOS استفاده شد و در نهایت، مدل نهایی ارایه شد که نشان می دهد ارتباط چابکی، مدیریت منابع انسانی و بومی سازی با تاب آوری بالاترین میزان ضریب همبستگی و ارتباط مستقیم را دارند. درعین حال مولفه ی امنیت از طریق این سه مولفه اثرات خود را بر روی تاب آوری اعمال می کنند. قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) برای تاب آور بودن زنجیره تامین خود باید توجه ویژه ای به مولفه های با ارتباط مستقیم داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، زنجیره تامین تاب آور، قرارگاه خاتم الانبیاء(ص)، سازمان پروژه محور
|
  • Asghar Mohammadi Fateh *, Darioush Mohammadi Pages 1-50

    So far, there has been no coherent research on the elements of the jihadi organization, and the previous studies has focused on the jihadi spirit, jihadi culture, and jihadi management; Therefore, it is worthwhile to explain and theorize the components and elements of the jihadi organization at the macro, medium, and micro levels. This study aims to identify the elements of the jihadi organization on the one hand and determine the relationship between these elements and organizational effectiveness on the other. In this regard, first, through the analysis of qualitative content and based on the idea of the Supreme leader, and scientific and Islamic resources, elements of the jihadi organization were identified in three categories: anthropology, structural, and policy-making. Then, the components of these 3 categories were identified through the implementation of the Delphi panel among 8 social scientists and in two stages. Regarding the validity of the research findings, it should be said that in the whole process of implementing the Delphi stage, in addition to the panel, a number of experts in the field of jihadi management were used to control the initial questions. The validity and reliability of the quantitative research phase have been based on experts and Cronbach's coefficient respectively. Theoretical assistance is to research, identify, and categorize the anthropology, structural, and policy dimensions of jihadi organizations and determine their relationship to organizational effectiveness. Based on the research findings, 16 concepts / themes related to anthropology, 13 concepts / themes related to structures, 11 concepts / themes related to policy-making were identified and categorized. In the second stage of the research, the effect of the elements of the jihadi organization on the effectiveness of the organization was tested by modeling structural equations and random sampling from one of the Nezaja's units. Based on the research findings, the effect of jihadi organization on organizational effectiveness is positive and significant; also, the effect of the structure and anthropology of the jihadi organization on effectiveness is positive. Finally, there was not any significant effect of policy making on effectiveness. At the end, it is concluded that a jihadist can improve organizational effectiveness with good policy making in the context of dynamic structures.

    Keywords: Jihadi Organization, structure, Policy Making, Anthropology, organizational effectiveness
  • Mansour Kheirgoo *, Naser Abbaszadeh Pages 51-80
    Undoubtedly, Command is the core of the armed forces. Command is the most important factor in maintaining the viability and success of a military organization and playing a vital role in its growth, development and progress. This study aims to explain the model of command and management in Imam Ali's point of view, which should always be considered by policymakers and commanders of defense organizations as a moral and Islamic model. The qualitative method and content analysis strategy were used accordingly. The research data were analyzed using Maxqda qualitative analysis software. In qualitative results of the study 66 sub-themes were extracted from Nahj al-Balagheh based on Imam Ali's statements about the commanders and their characteristics, that were categorized into 9 categories of Command Manners, Military Ethics, Personality Criteria, Military Selection, rights of the military men, Combat Practices, Leadership, Military rights over the rulers, and Command Selection.
    Keywords: Command, Management, defense organizations, Nahj al-Balagha
  • Nima Farzamnia *, Behnam Abdi, Ali Rezaiyan Pages 81-120
    Cyberspace is a global domain in an information environment that encompasses intertwined networks including the Internet, Telecommunications networks, Computer systems, Processors, and Controllers. By considering the growing influence of ICT in various areas of societies, organizations and businesses; maintaining and improving the security of cyberspace is very important. In this regard, because of the position and direct effect of defense organizations in national security of the country, this importance will be vital. National and international reputable sources indicate the lack of integration of activities in this field, the lack of alignment and convergence of goals and policies, and insufficient attention to cyberspace security that consequently lead to serious vulnerability in the country. Accordingly, this study aims to provide a good cyber security governance model in defense organizations. In this inductive approach and mix method study, content of related documents were analyzed, experts were interviewed, and questionnaires were distributed based on the grounded theory strategy, and finally a model based on the paradigm model were presented. Based on the findings of the study, good governance of cyber security in defense organizations requires attention to the themes of strategic human capital management, design and implementation of indigenous framework of cyber security architecture, adaptability and flexibility in cyberspace security, cyberspace security risk management, reengineering of organizational structure and processes, management of related projects according to appropriate standards and methodologies, and development and establishment of a transcendent organizational culture.
    Keywords: Governance, Cyberspace Security, Strategic Human Capital Management, Defense sector, Indigenous Architectural Framework
  • FathOAllah Rashidzadeh, Reza JaFari * Pages 121-160

    Military command is the most important element of any armed forces that makes them efficient and move them forward. Military command is a specialized profession and a combination of science, art and experience. Leadership is the main essence of military command that puts the mind, heart and body of the subordinates under the guardianship and guidance of Military command; It is also a kind of comprehensive administration and trust of God, the people and the Islamic Government to serve, strive, guide and train the forces under its command. It is for establishing justice and repelling falsehood and oppression by insight and readiness. In the Islamic Government, Imam Ali's behavior is a model of command, manifestation of sincerity, honesty, sacrifice, purity, tireless work and striving to excellence in theory and practice in the armed forces; therefore, considering to the behavior of Imam Ali is necessary for the military command of the armed forces. This study aims to provide a model of strategic military command, and answer to this question: "Can the teachings of Imam Ali lead to the model of military command?" In this strategic study data collection was based on the grounded theory method, which was measured by text content analysis. Findings reveal that the military command of the Imam Ali at the strategic level, has 14 dimensions: leadership, guidance, communication, motivation, authority, management, selection, planning, coordination, evaluation, control, monitoring, follow-up, consolidation, and strengthening. From the continuity of 320 concepts that have been extracted from Nahj al-Balaghah based on case-study method, 60 components have been formed and the combination of components has also acquired these dimensions.

    Keywords: : Imam Ali, Nahj al-Balaghah, Military Command Model
  • Hasan Mahjoub *, HojjatOAllah Ghadiri, Karim Shateri, Alireza Tanhaee Pages 161-188

    This study aims to compare the incidence of organizational citizenship behaviors between military served -students and non-military-served students. In the quantitative part of this mixed descriptive study, 350 participants (216 served and 134 unserved) were selected from among male students of Tehran University and Podsakov et al. (1990) organizational citizenship behavior questionnaire were distributed among them. To collect qualitative data, 15 students were selected and unstructured interviews were used to collect data. Findings of the quantitative section of the study showed that students who have completed military service exhibit more organizational citizenship behaviors than other students, especially in terms of Sportsmanship, Civic virtue, Conscientiousness. Qualitative data analysis showed that military service fosters positive traits such as hardship tolerance, responsibility, personality maturity, and increased self-control, reinforcement of religious beliefs, punctuality and orderliness. Also, the results of the triangulation of the findings showed that the findings of the quantitative section were consistent with the findings of the qualitative part of the study, which provided sufficient explanation for the higher level of citizenship behaviors of the served students. It can be said that military service leads to personality, moral and social development in individuals so that military served -students play their roles in society better than other people.

    Keywords: Organizational Citizenship Behaviors, Military Service, Students of Tehran University
  • Mohammad Mardani Shahrbabak *, Milad Kalhori Pages 189-218

    Many organizations and companies are looking for solutions to create regular and formal processes for project management, which leads to more organization of the organization in conducting current projects in terms of time, budget and quality level. Description of tasks and goals can be based on the needs and characteristics of a variety of organizations, from setup and deployment project management office was expected. The most important expectation from the project management office is to create regular and integrated processes for project management in the form of a project management unit's methodology. The present research also using the research done to identify and explain the dimensions which is the organizations guide for the use of project management offices. Dimensions are identified as requirements for the implementation of the project management office project model. In this research, the importance and necessity of the project management office firstly state and after express theoretical and conceptual models project management office, project management office structure will be described. Then the conceptual model of the research presents and the elements of the conceptual model will be explained. Research data was collected through library and online studies and for confirmation of the model, a questionnaire of the Likert spectrum was surveyed from the organization's experts. In order to analyze the data, One of the military research organizations has been selected as the case study. Using Spss software, first the assumption of normal variables was tested using the Kolmogorov-Smirnov test and then using the T-Student test, the status of each of the components of the project management office was evaluated. The approved components of the project management office presented with the three main components of planning (project portfolio), delivery (Plan and project) and the center of excellence and in the form of 17 sub-components.

    Keywords: Project Management Office, Project Control, Project portfolio, military