فهرست مطالب

پژوهشنامه سبک زندگی - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه سبک زندگی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن احمدی* صفحات 9-27
    متن دینی، همواره جایگاه خاصی در نظام تعالیم اسلامی ازجمله سبک زندگی اسلامی داشته است. این اعتبار ویژه را البته نمی توان چندان بدون چالش تصور کرد. نوع تقریر متن دینی و به عبارتی، چگونگی ارتباط بخشی بین متن دینی و مسایل سبک زندگی، موضوع و سوال اصلی این مقاله است. روش ما برای رسیدن به پاسخ این سوال، روش تحلیل انعکاسی متن است که متن دینی را بسان یک موضوع اجتماعی، از منظر انعکاس آن در محیط پیرامون بررسی می کند. برای استخراج و کشف سبک زندگی دینی، دو رویکرد افراط و تفریط در تقریر رابطه متن و معرفت دینی، قابل تقریر است. رویکرد افراطی، تلاش دارد تا ضرورتا در مواجهه با هر معرفتی، راهی برای استناد به متن دینی بیابد و عملا معرفت بدون استناد به متن را معرفت نمی داند. لزوم پرهیز از نگاه کمی به گزاره های دینی و همین طور لزوم توجه به انتقال تمدنی معارف در کنار انتقال در قالب اخبار آحاد، این رویکرد را با چالش مواجه می کند. در مقابل، واگرایی از متن، آسیب قابل توجهی در نهادینه شدن سبک زندگی در جامعه ازجمله فاصله گرفتن از ادبیات انگیزشی خود متن است. در ایجاد تعادل بین این دو رویکرد و رسیدن به رویکرد مختار این پژوهش، چهار متغیر تاثیرگذار در نوع مواجهه با متن مورد بررسی قرار می گیرند که عبارت اند از: «نوع طبقه بندی گزاره های دینی»، «تحلیل کمی گزاره های دینی»، «سیاق گفتاری و نوع خوانش متن دینی» و «انتقال تمدنی معارف». نتیجه نهایی بررسی این متغیرها، آن خواهد بود که اولا پی جویی از سبک زندگی را نه صرفا در میان اخبار آحاد بلکه در میراث تمدنی باید جستجو کرد و ثانیا توجه به دلالت های انعکاسی خبر واحد و بار تمدنی گزاره های خاصی چون: «جملات منتقله» و «جملات نشان دار» در انتقال سبک زندگی اسلامی، به مراتب، دارای کارکرد بیشتری نسبت به اخبار آحاد و درگیر شدن در نزاع هایی چون «حجیت خبر واحد» یا «تقدم بررسی سندی یا محتوایی» است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی دینی، متن گرایی، واگرایی از متن، تفسیرگریزی
  • زهرا فیضی*، مصعومه امید بخش، لیلا خسروی، حمید صابر فرزام صفحات 29-49
    این مقاله با هدف شناسایی مولفه ها و شاخص های کاربردی سبک زندگی اسلامی در تبلیغات محیطی تدوین شده است. روش تحقیق در مقاله حاضر به روش کیفی و با استفاده از روش های مصاحبه و جلسات مصاحبه کانونی و جامعه آماری شامل کارشناسان سبک زندگی اسلامی و کارشناسان تبلیغات بوده اند. شیوه نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند و از میان انواع آن، نمونه گیری گلوله برفی بوده است. بر اساس نظریه اشباع نظری، در مصاحبه با 12نفر از کارشناسان اشباع حاصل شد و در جلسه مصاحبه کانونی 7 نفر از این کارشناسان حضور داشته اند. نتایج پژوهش نشان داد که سبک زندگی قرآنی دارای 4 مولفه ارتباط فرد با خدا، ارتباط فرد با خود، ارتباط فرد با دیگران، ارتباط فرد با طبیعت می باشد و دارای 52 شاخص است. در جهت عملیاتی کردن و به تصویر کشیدن سبک زندگی در تبلیغات محیطی، در جلسات مصاحبه کانونی، از میان مولفه ها، مولفه ارتباط فرد با دیگران و از میان 52 شاخص، شاخص قاعده زرین، آسان گرفتن ازدواج، نشاط داشتن در برخورد با دیگران و امیدوار بودن در روابط اجتماعی انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، تبلیغات محیطی، ازدواج آسان، نشاط و شادی داشتن، امیدوار بودن
  • عبدالرضا آتشین صدف*، محمد خیری صفحات 51-67
    جورج زیمل یکی ازنظریه پردازان فلسفه و جامعه شناسی است که نگرش وی در باب سبک زندگی و برخی ابعاد آن تاثیرات قابل توجهی بر متفکران بعدی وی گذارده است. او در آثار خود به صورت مکرر از واژگان سبک زندگی، سبک داری، سبک آفرینی و عینیت سبک زندگی سخن گفته و نیز به تحلیل برخی گونه های سبک زندگی پرداخته است. شیوه تحلیل فلسفی مد به عنوان یکی از مقولات مهم در سبک زندگی و اشاره به عنصر وحدت بخشی و تمایز که از منظر وی مهم ترین مولفه های سبک زندگی نیز درشمارند و نیز پول به عنوان مولفه اساسی اشتراک و وحدت بخشی به سبک زندگی بی سابقه و بی بدیل است. در این مقاله با تکیه بر آثار اصلی وی در مرحله گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای اسنادی و تحلیل متن در مرحله داوری به تبیین نظرگاه وی در سبک زندگی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، پول، مد، ماجراجو، قمارباز، خسیس، مسرف
  • صدیقه خورشید*، طاهره شاهی، اسفندیار هندی صفحات 69-90
    این مطالعه در نظر دارد روابط میان سبک زندگی اسلامی، غنی سازی کار یا خانواده و اثربخشی زندگی نیروی کار سازمان را در قالب یک مدل مفهومی تبیین نماید. جامعه آماری این مطالعه را کارکنان شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس تشکیل می دهد که 84 نفر از آن ها بر طبق روش نمونه برداری در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. این پژوهش، به شیوه توصیفی- همبستگی انجام شده است. داده ها به وسیله پرسش نامه جمع آوری گردید و به وسیله آزمون ضریب همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل شدند. یافته های این پژوهش نشان دادند که سبک زندگی اسلامی با غنی سازی کار یا خانواده و اثربخشی زندگی در سطح 01/0= α رابطه معناداری دارند. به علاوه، این یافته ها نشان دادند که غنی سازی کار و خانواده با اثربخشی زندگی در سطح 01/0= α رابطه معناداری دارد. از نتایج این مطالعه می توان استدلال نمود که ترویج و نهادینه سازی سبک زندگی مبتنی بر جهان بینی الهی می تواند به غنی سازی دوجانبه کار یا خانواده و در نتیجه ارتقای اثربخشی زندگی نیروی کار منجر گردد. درواقع، نیروی کاری که سبک زندگی خود را بر جهان بینی الهی و اوامر خالق خویش در همه ابعادش پی ریزی نماید و ضمنا محیط کار و خانواده اش سبب تولید و افزایش انرژی وافر در او برای انجام وظایفش شود، می تواند به یک نیروی کار برخوردار از انگیزش های ذاتی و درونی، قابلیت ها و توانایی های بسیاری برای حل مسایل خود، خانواده، سازمان و جامعه تبدیل گردد و در مقابل رشد و تعالی خود، خانواده، سازمان و جامعه احساس تعهد و دین نماید.
    کلیدواژگان: اثربخشی زندگی، غنی سازی کار یا خانواده، سبک زندگی اسلامی
  • فرشته ابوالحسنی نیارکی* صفحات 91-116
    مقاله حاضر با روش درون دینی، به آسیب شناسی موانع رشد اخلاقی جامعه در زندگی اجتماعی اسلامی می پردازد که با ترسیم هندسه اخلاق اجتماعی در قرآن، شامل بر اخلاق بین شخصی و جامعه نگر است. آسیب شناسی رشد اخلاق اجتماعی، به معنای رصد عوامل، موانع، زمینه هایی است که رشد اخلاقی در جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. تحلیل آسیب ها در این مقاله، نمایانگر همه سونگری و نگاه جامع سبک زندگی قرآنی، به عوامل و موانع رشد اخلاق اجتماعی است که علاوه بر تاکید بر عقل گرایی و خردورزی، به مسایل هیجانی-عاطفی و نیز تاثیر محیط در میزان اخلاق گرایی جامعه می پردازد. در مقام آسیب شناسی، به آسیب های سطح کلان و آسیب های سطح خرد پرداخته ایم. در سطح کلان، بی توجهی به رویکرد جامعه نگر، تعصبات قومی و عادت واره ها، روش آموزش اخلاق، فرار از قانون، عدم نظارت همگانی، جزیی نگری و سخت یابی اصول اخلاقی و بی توجهی به اصول ثابت و همه جایی، روحیه دشمنی، اختلاف و عدم اتحاد در جامعه و... رصد شده است. آسیب های سطح خرد، به آسیب های درونی (نظیر عدم تعقل، جهل، شعار پاکی دل، دین داری نادرست، خودخواهی، دنیاگرایی، ظاهرپرستی و...) و آسیب های محیطی (تاثیر جامعه و فرهنگ، خانواده، محیط دوستان و...) قابل تحلیل است.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، رشد اخلاقی، آسیب شناسی، زندگی اجتماعی، قرآن
  • صولت افضلی گروه*، علی محمد نظری، کیانوش زهراکار صفحات 117-144
    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی پیامدهای بازماندگی از ازدواج دختران بالای 30 سال شهر کرمان بود. پژوهش حاضر به روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی انجام شده و میدان تحقیق در پژوهش حاضر، شامل کلیه دختران مجرد بالای 30 سال شهر کرمان بود. جهت انتخاب نمونه آماری، از شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده شد و تعداد 15 نفر از افراد جامعه آماری جهت انجام مصاحبه انتخاب شدند. در این پژوهش با توجه به موضوع پژوهش و ماهیت کیفی بودن آن، به منظور جمع آوری اطلاعات از مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته استفاده شده است. یافته های حاصل از مصاحبه ها بر اساس مدل هفت مرحله ای کلایزی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از مجموع یافته های این پژوهش، دو درون مایه اصلی پیامد های مثبت و منفی استخراج گردید. این پیامدها در 6 مضمون اصلی که بیانگر ساختار تجارب زندگی دختران مجرد است قرار گرفت. مضامین اصلی هر یک از پیامدهای مثبت و منفی شامل سه مضمون فردی، اجتماعی یا فرهنگی و خانوادگی بودند.
    کلیدواژگان: بازماندگی از ازدواج، ازدواج، دختران، تجرد، کرمان
  • سیدمحمدحسین هاشمیان*، سیدعلی میرمطلبی صفحات 145-169
    روحانیت به عنوان نهادی که متولی دین داری مردم است، مهم ترین نقش را در استنباط، تبیین، ترویج و نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی در جامعه بر عهده دارد. این نهاد موثر پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ورود به عرصه تصدی گری سیاسی از ویژگی ها و نقش های پربسامدتر و موثرتری برخوردار شده و در حقیقت با کارویژه های جدیدی در عرصه های مختلف دین داری و سبک زندگی مردم مواجه گردیده که پیش از آن، تجربه و نظریات فقهی منسجمی نسبت به آن نداشت. کارویژه های مورداشاره عمدتا در ارتباط با نظام اسلامی است که بر مبنای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نسبت به ترویج و نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی دغدغه ای جدی دارد. این نوشتار با روش تحلیل مضمون از بیانات و مکاتبات رهبران انقلاب، به دنبال فهم چیستی و چگونگی تحقق کارویژه های روحانیون در تعامل با نظام اسلامی به عنوان قدرتمندترین ساختار متولی سیاست سبک زندگی و دین داری است. این پژوهش به 249 مضمون پایه و 29 مضمون سازمان دهنده و نیز الزامات و چگونگی تحقق کارویژه های روحانیت دست یافت.
    کلیدواژگان: روحانیت، کارویژه، نظام اسلامی، امام خمینی، مقام معظم رهبری
  • صفحات 173-179
|
  • Mohammad Hasan Ahmadi * Pages 9-27
    The religious text has always had a special place in the Islamic teachings system, including the Islamic lifestyle. This special credit, of course, cannot be imagined without much challenge. The kind of interpretation of the religious text, i.e., how the religious text and lifestyle issues are related, is the main topic and question of this article. To answer this question, we utilized the method of reflexive analysis of the text, which examines the religious text as a social issue in terms of its reflection in the environment. To extract and discover the religious lifestyle, two extremist approaches in the interpretation of the relationship between the text and religious knowledge can be considered. The convergence approach tries to necessarily find a way to document the religious text in the face of any knowledge, and in practice, does not consider text-free knowledge as knowledge. What challenges this approach is the need to avoid a quantitative view of religious propositions as well as the need to pay attention to the transmission of knowledge across civilizations along with the knowledge transmission in the form of single narrator traditions. In contrast, divergence approach is considered a significant damage to the institutionalization of lifestyle in society, including getting distance from the motivational literature of the text itself. To keep balance between the two approaches and achieve the chosen approach in this research, four influential variables in the kind of exposure to the text are examined, which are: "Type of classification of religious propositions", "Quantitative analysis of religious propositions", "Speech context and type of reading of the religious text" and "transfer of knowledge across civilizations". The final result of examining these variables was that, firstly, lifestyle should be sought not only in the single narrator traditions but also in the heritage of civilizations. Secondly, paying attention to the reflective implications of the single narrator traditions and the civilizational value of certain propositions such as "transmitted sentences" and "marked sentences" in conveying the Islamic lifestyle is far more functional than those of single narrator traditions and involvement in disputes such as " single narrator tradition authority" or " "Priority of content and document analysis."
    Keywords: religious lifestyle, textualism, text divergence, interpretation aversion
  • Zahra Faizi *, Masoumeh Omidbakhsh, Leila Khosravi, Hamid Saber Razam Pages 29-49
    This article was compiled with the aim of identifying the components and practical indicators of Islamic lifestyle in outdoor advertising. Qualitative method using focal interviews were employed to gather data. The participants included Islamic lifestyle experts and advertising experts. To reach the statistical sample, snowball, purposive sampling method was used. According to the theoretical saturation theory, saturation was obtained through interviews with 12 experts, 7 of whom were present at the focal interview sessions. The results showed that the Quranic lifestyle has 4 components including relationship with God, relationship with oneself, relationship with others, and relationship with nature, as well as 52 indicators. In order to operate and portray lifestyle in outdoor advertising, personal relationship with others was selected as a Quranic lifestyle component, and the golden rule index, easy marriage, cheerfulness in dealing with others, and hopefulness in social relationships were chosen as Quranic lifestyle indicators.
    Keywords: Islamic lifestyle, Outdoor Advertising, easy marriage, cheerfulness, happiness, Hopefulness
  • Abdul Reza Atashin Sadaf *, Mohammad Kheiri Pages 51-67
    George Simmel is a philosopher and sociologist whose views on lifestyle and some aspects of it have had significant impacts on his later thinkers. In his works, he has repeatedly used the words 'lifestyle', 'having style', 'style making' and 'lifestyle objectivity', and has also analyzed some types of lifestyle. The kind of philosophical analysis of fashion as one of the important categories in lifestyle as well as the elements of unification and differentiation which, in his view, are the most important components of lifestyle, and money as a basic common component of unifying lifestyle, are unprecedented and novel. In this article, Simmel's main works were gathered and analyzed through documentary method and text analysis, and judged in terms of his views on lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Money, fashion, adventurer, gambler, stingy, extravagant
  • Sediqeh Khorshid *, Tahereh Shahi, Esfandiar Hindi Pages 69-90
    This study intended to explain the relationships among Islamic lifestyle, work/family enrichment and life Effectiveness of the organization workforce in the form of a conceptual model. The statistical population of this study consisted of the personnel of the Chalous Petroleum Products Distribution Company, 84 of whom participated in this study according to the available sampling method. This research was done through a descriptive-correlation method. Data were collected by a questionnaire and analyzed by correlation coefficient test and structural equation modeling. Findings of this study showed that Islamic lifestyle has a significant relationship with work/family enrichment and life effectiveness at the level of α = 0.01. In addition, these findings showed that work and family enrichment has a significant relationship with life effectiveness at the level of α = 0.01. It can be argued that the promotion and institutionalization of a lifestyle based on the divine worldview can lead to mutual enrichment of work/family, and thus improves the effectiveness of workforce life. In fact, a workforce that bases his/her lifestyle on the divine worldview and commands of his/her Creator in all its dimensions, and at the same time the work environment and his/her family cause him to produce and increase abundant energy to perform his/her duties, can be equipped with intrinsic and internal motivations, many capabilities and abilities to solve his/her own problems, family, organization and society, and feel committed and indebted to his/her growth and excellence, family, organization and society.
    Keywords: Life Effectiveness, Work, Family Enrichment, Islamic lifestyle
  • Fereshteh Abolhassani Niaraki * Pages 91-116
    The present article deals with the pathology of the obstacles to the moral development of society in Islamic social life by intra-religious method, which, by drawing the geometry of social ethics in the Qur'an, includes interpersonal and socialist ethics. Pathology of social ethics development means observing the factors, obstacles, and contexts that affect moral development in society. Harms analysis in this article shows the omniscience and comprehensive view of the Qur'anic lifestyle to the factors and obstacles to the development of social morality, which, in addition to emphasizing rationalism and rationality, addresses emotional-affective issues as well as the impact of environment on the ethics of the society. This article dealt with macro-level harms and micro-level harms from a pathologic view. At the macro level, indifference to the socialist approach, ethnic prejudices and customs, the method of teaching ethics, evasion of the law, lack of public oversight, partiality and the rigidly achieving of moral principles and disregard for fixed and ubiquitous principles, hostility, differences and lack of unity in society and ... were identified. Micro-level harms can be analyzed in terms of internal harms (such as irrationality, ignorance, chastity slogan, false religiosity, selfishness, secularism, superficiality, etc.) and environmental deviants (impact of society and culture, family, friends, etc.).
    Keywords: social ethics, Moral Development, Pathology, Social Life, Quran
  • Solat Afzali Goruh *, Ali Mohammad Nazari, Kianoosh Zahrakar Pages 117-144
    The main purpose of this study was to investigate the consequences of not marrying for girls over 30 years of age in Kerman. It was performed through a qualitative method, using phenomenology, and the statistical population consisted of single girls over 30 years old in Kerman. In order to select the statistical sample, purposive sampling method was used and finally 15 participants were selected for interview. In this study, according to the subject of the research and its qualitative nature, semi-structured interviews were conducted in order to collect information. Findings of the interviews were analyzed based on Colaizzi's seven-step model and two main themes of positive and negative consequences were extracted and placed in 6 main themes expressing the structure of life experiences of single girls. The main themes of each of the positive and negative outcomes included individual, social or cultural, and family themes.
    Keywords: not getting married, girls, celibacy, Kerman
  • Sayyed Mohammad Hossein Hashemian *, Sayyed Ali Mirmotallebi Pages 145-169
    The Shi'a clergy, as an institution in charge of the religiosity of the people, has had the most important role in the inference, explanation, promotion and institutionalizing of the Islamic lifestyle in society. After the victory of the Islamic Revolution and having entered the field of political tenure, this effective institution has enjoyed more frequent and effective features and roles and, in fact, has faced special missions in various fields of religiosity and lifestyle of the people, which has not had such coherent jurisprudential experience and theories towards them than ever before. The mentioned special missions are mainly related to the Islamic system, which according to the statement of the second step of the Islamic Revolution, have serious concerns about the promotion and institutionalization of the Islamic lifestyle. This article seeks to understand what and how to fulfill the special missions of the clergymen in interaction with the Islamic system as the most powerful structure in charge of lifestyle policies and religiosity. To this end, content analysis of the statements and correspondence of the leaders of the revolution was carried out. The results achieved 249 basic themes and 29 organizing themes as well as the requirements and ways of fulfilling the special missions of the clergy.
    Keywords: clergy, special mission, Islamic system, Imam Khomeini, supreme leader