فهرست مطالب

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن زارعی متین صفحات 1-2
  • صنم صلواتی*، سید رضا سیدجوادین، طهمورث حسنقلی پوریاسوری صفحات 3-24

    شناخت صحیح از انسان و جایگاه وی در نظام هستی و بازتحلیل درست از تعاملاتی که توسط او در سطوح مختلف ایجاد می شود، نیازمند دست یازیدن به سطوح بالاتری از معرفت است که توسط آموزه های متقن وحیانی حاصل می شود.

    هدف

    هدف این تحقیق، ترسیم هویت وجودی انسان الهی با استفاده از نظریه های جدید پیرامون انسان شناسی بود.

    روش

    در این مقاله نخست به روش تحقیق کیفی، تفسیر انسان به انسان با نگرشی ذاتی به نوع انسان، به شناخت ابعاد وجودی انسان الهی پرداخته شد. سپس با تحلیل داده مضمون، مطالعه تطبیقی مدیریت منابع انسانی با تاکید بر مبانی انسان شناسی مکاتب مدیریت غربی و اسلامی صورت گرفت. کدگذاری منابع مورد مطالعه با نرم افزار Quirkos انجام شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد با وجود اختلافات شدید در بعد هستی شناسی دو جریان و جهان بینی نشیت گرفته از آن، در بعد رفتاری و عملکردی شباهتهایی بین این دو رویکرد وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، شناخت انسان الهی، تفسیر انسان به انسان، روش تحلیل داده مضمون
  • وحید نجفی کلیانی*، حسین دامغانیان، میثم لطیفی، عباسعلی رستگار صفحات 25-48
    هدف

    هدف محققان در این پژوهش، شناسایی و دسته بندی ابعاد و مولفه های اشتیاق کارکنان مبتنی بر دانش بومی و اصیل با توجه به رهنمودهای قرآن کریم و ترجمه تفسیر شریف المیزان بود.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون و بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا-11، تفسیر 20 جلدی المیزان در نرم افزار جامع نور، مرور و شناسه گذاری شد.

    یافته ها

    در این زمینه بیش از 284 مضمون اولیه شناسایی شد که پس از پالایش نهایی، به 104 مورد تقلیل یافت. مضامین اولیه در قالب 29 مضمون اصلی دسته بندی و سپس در قالب هشت مضمون سازمان دهنده، سازماندهی شد. هشت مضمون سازمان دهنده نیز در قالب دو مضمون فراگیر اشتیاق فردی و اشتیاق سازمانی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    اشتیاق از منظر قرآن به جنبه خود فردی اشاره دارد و توجه ویژه ای به فطرت انسان دارد. بنابر این، توجه به سیستم اعتقادی افراد و پرورش آن منطبق با فطرت و سرشت انسان منجر به شکل گیری باورها و تعلقات درونی در فرد برای رسیدن به رضای پروردگار می شود و خشنودی و اشتیاق فرد را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: اشتیاق کارکنان، اشتیاق فردی، اشتیاق سازمانی، مدیریت اسلامی، تحلیل مضمون
  • مجتبی رفیعی*، هادی غفاری، حسین کریمی صفحات 49-70
    هدف

    هدف از این پژوهش، مطالعه و بررسی نقش تقوا در بهبود عملکرد کارکنان بود که برای رسیدن به آن، یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی بر اساس پنج متغیر شناسایی شده در مطالعات اکتشافی، تدوین شد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، کارمندان سازمان تامین اجتماعی شهرستان اراک و نمونه آن، 141 نفر از کارمندان سازمان مزبور بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور پاسخگویی به سوالات و آزمون فرضیه های تحقیق، دو پرسشنامه طراحی و پایایی آنها به وسیله ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. از آزمون اف برای شناخت وضعیت متغیر های پژوهش، از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف به منظور بررسی نرمال بودن داده ها، از آزمون دوربین واتسون برای استقلال خطاها و از همبستگی و ضریب همبستگی برای سنجش رابطه بین متغیرها با کمک نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس24 استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    پس از بررسی داده های به دست آمده، تمام پنج فرضیه پژوهش تایید شد. یافته ها نشان دهنده تاثیر معنادار و مثبت شاخصه های تقوا، تقوای فردی، تقوای اجتماعی، تقوای اقتصادی و تقوای سیاسی بر عملکرد کارکنان بود؛ ولی شدت و قوت این رابطه با توجه به متغیرهای مختلف، متفاوت بود.

    کلیدواژگان: تقوا، تقوای فردی، تقوای اجتماعی، تقوای اقتصادی، تقوای سیاسی، عملکرد کارکنان
  • محمدحسین وفائیان، سید جلال موسوی خطیر*، حمیدرضا اسماعیلی گیوی صفحات 71-86
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و استخراج معیارها و شاخصهای نقش آفرینان و گفتمان سازان فرهنگ انقلاب اسلامی در دامنه دانشگاه بر اساس نظرات و دیدگاه های رهبر انقلاب اسلامی بود.

    روش

    روش تحقیق با توجه به وسعت بیانات رهبری، تحلیل مضمون بود. بر اساس این روش، 112 سخنرانی از بیانات رهبر انقلاب اسلامی در محور دانشگاه و دانشگاهیان مورد مطالعه دقیق قرار گرفت.

    یافته ها

    استخراج 112 مضمون پایه به عنوان شاخص و معیار، در قالب دو مضمون سازمان دهنده «شاخصهای فعالیتهای فرهنگی گفتمان ساز» و «فاعلان و گفتمان سازان فرهنگی»، که هر یک با توجه به مخاطبانی همچون: اساتید، روحانیان نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه و دانشجویان، دسته بندی و الگویی کلان در پاسخ به این مسئله ترسیم و ارایه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیشتر شاخصهای ارایه شده در بخش فعالیتها، ناظر به فعالیتهای دانشجویان و تشکلهای دانشجویی است. بنابر این، به نظر می رسد که از نگاه مقام معظم رهبری، فعالیتهای خودجوش و از پایین به بالا در دانشگاه، نقش بیشتری در گفتمان سازی فرهنگ انقلاب اسلامی در دانشگاه دارد.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، گفتمان سازی، فرهنگ انقلاب اسلامی، دانشگاه، تحلیل مضمون
  • هادی رحمدل، اذر کفاشپور*، محمد مهدی فراحی صفحات 87-106
    هدف

    هدف این پژوهش طراحی و تبیین الگوی بومی اخلاق حرفه ای مدیران دانشگاه ها و شناسایی ابعاد و مولفه های آن بر اساس آموزه های نهج البلاغه بود.

    روش

    راهبرد این پژوهش، روش تحلیل مضمون بود. از طریق مطالعه عمیق و سطر به سطر کتاب گرانقدر نهج البلاغه، مصادیق اخلاق حرفه ای در آن با کمک نرم افزار Maxqda10 استخراج شد.

    یافته ها

    در بررسی اولیه متن، 386 مضمون پایه شناسایی شد. مضمونهای دارای همپوشانی مفهومی، در 33 مضمون سازمان دهنده جمع بندی و در نهایت، با سه مضمون فراگیر سازماندهی شدند. حاصل نهایی تحلیل متن نهج البلاغه، منجر به ظهور الگوی بومی ایرانی- اسلامی، به عنوان «اخلاق حرفه ای مدیران دانشگاه ها» شد. مهم ترین مولفه ها عبارتند از: آزادی بیان و استقلال رای؛ خدمتگزاری؛ اعتدال و میانه روی؛ شفافیت و حق مداری، شایسته سالاری.

    نتیجه گیری

    این پژوهش الگوی کامل و جامع اخلاق حرفه ای را برای مدیران دانشگاه ها ارایه کرد. رهنمودهای امام علی(ع) در این الگو می تواند به عنوان منشور اخلاقی مدیران دانشگاه ها، استفاده شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مدیران دانشگاه، نهج البلاغه، منشور اخلاقی
  • فاطمه کوشازاده، احمد اکبری*، علی معقول، علی کوشازاده، مهدی جباری صفحات 107-122
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مرجعیت علمی دانشگاه(دانشگاه بین المللی امام رضا) به عنوان مدلی بومی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش، روش تحقیق آمیخته اکتشافی در دو بخش کیفی و کمی استفاده شده است. در بخش کیفی برای شناسایی و استخراج مولفه های پژوهش، از دو روش مطالعه کتابخانه ای گسترده و فن دلفی استفاده شد و در بخش کمی، داده ها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) تجزیه و تحلیل و رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    پس از دستیابی به اجماع نظر 22 نفر از متخصصان و خبرگان دانشگاهی، مدل مرجعیت علمی دانشگاه در قالب پنج بعد و 15 رکن طراحی شد.

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل و اولویت بندی یافته ها نشان دادکه از پنج بعد زمینه ای، آموزشی، پژوهشی، مدیریتی- ساختاری و سرمایه انسانی، بعد زمینه ای دارای رتبه اول اهمیت است. بنابر این، تحقق مرجعیت علمی دانشگاه، نیازمند بسترسازی مناسب فضای علمی دانشگاه، برنامه ریزی دقیق و سازماندهی صحیح امکانات و عوامل زمینه ای است.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی دانشگاه، طراحی مدل، روش تحقیق آمیخته، روش دلفی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP
  • جعفر جعفری، حجت وحدتی*، محمودرضا اسماعیلی، محمد حکاک صفحات 123-140
    هدف

    هدف این پژوهش، شناسایی شایستگی های روسای دانشگاه های دولتی موثر بر بهره وری دانشگاه کارآفرین(نسل سوم) با استفاده از رویکرد دلفی فازی بود.

    روش

    روش تحقیق، آمیخته و جامعه آماری آن شامل اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران است که بر اساس نمونه گیری هدفمند، 54 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه بود.

    یافته ها

    31 معیار، از جمله: حمایت از نوآوری، مدیریت بهینه منابع، شبکه سازی، تفکر راهبردی، تفکر سیستمی، تفکر خلاق، تیم سازی و قدرت جذب سرمایه، از مولفه های مهم برای انتخاب مدیران دانشگاه ها در راستای حرکت به سمت دانشگاه کارافرین و بهره وری در این گونه دانشگاه هاست.

    نتیجه گیری

     مدیران دانشگاه ها از عناصر مهم برای حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم(دانشگاه کارآفرین) محسوب می شوند؛ زیرا تاثیر مدیران در جهت دهی و برانگیختن نیروها بسیار بیشتر از سایر کارکنان است. بدین منظور در این تحقیق ضمن تعریف دانشگاه کارافرین، شایستگی ها و معیارهای انتصاب مدیران دانشگاه ها و مولفه هایی برای انتصاب ایشان بر اساس نتایج تحقیقات، مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان شناسایی و تدوین شده که می تواند راهنمای مدیران و خط مشی گذاران مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، شایستگی روسای دانشگاه ها، کارآفرینی، تجاری سازی علم، بهره وری
  • علی اصغر سعدآبادی*، زهره رحیمی راد، کیارش فرتاش صفحات 141-164
    هدف

    پژوهش حاضر کوشیده است بسته ای از راهکارهای پیشنهادی مبتنی بر رویکرد نوآوری اجتماعی را به منظور بهبود مشارکت اجتماعی برای نیل به مرجعیت علم و فناوری متناسب با شرایط بومی ایران طراحی کند.

    روش

    پس از استخراج مولفه های ناظر بر مرجعیت علمی و مشارکت اجتماعی از ادبیات دانشگاهی، بیانات رهبری و اسناد سیاستی، با استفاده از داده کاوی، تحلیل مضمون و دلفی فازی، تلاش شد بر اساس روش تحلیل گزینه های راهبردی موقعیت ارتباط میان مولفه های مورد اجماع خبرگان مشخص شود. سپس متناسب با مولفه های شناسایی شده به ارایه راهکارهای مبتنی بر رویکرد نوآوری اجتماعی پرداخته شد.

    یافته ها

    40 مولفه در قالب پنج بعد ناظر بر مفهوم مرجعیت علمی و 59 مولفه در قالب چهار بعد ناظر بر مفهوم مشارکت اجتماعی شناسایی و متناسب با آنها، 10 راهکار مبتنی بر نوآوری اجتماعی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    کاربست نوآوری اجتماعی به عنوان مجموعه فعالیتها و خدمات نوآورانه با انگیزه برآورده کردن یک نیاز اجتماعی که همانا بالا بردن سطح مشارکت اجتماعی برای دستیابی به مرجعیت علمی است، به نهادهای کلان کشور کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، نوآوری اجتماعی، مشارکت اجتماعی، عمومیت بخشی علم و فناوری
  • حمید میرزایی*، سید حسین موسوی، ابراهیم صالحی عمران صفحات 165-184
    هدف

    ظهور دانشگاه کارآفرین در نتیجه توسعه درونی دانشگاه و تاثیر عوامل بیرونی و اهمیت روزافزون دانش و نوآوری در جامعه صورت می گیرد. هدف محققان این پژوهش، شناسایی شاخصهای دانشگاه کارآفرین و ارایه الگو برای دانشگاه های دولتی بود.

    روش

    روش این پژوهش، مطالعه آمیخته اکتشافی متوالی است. در بخش کیفی از نظریه داده بنیاد و در بخش کمی از روش همبستگی مبتنی بر تحلیل حداقل مربعات جزیی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری شامل سیاستگذاران و اساتید صاحب نظر در زمینه آموزش عالی و کارآفرینی، مدیران مراکز کارآفرینی، رشد و پارکهای علم و فناوری، مسیولان بخش صنعت و دانشجویان دکتری دانشگاه های تهران، شهید بهشتی و علامه طباطبایی بود. در بخش کیفی 20 نفر با مصاحبه نیمه ساختارمند و روش نمونه گیری هدفمند نظری و در بخش کمی 223 نفر با روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. یافته ها: در مرحله کدگذاری محوری، موجبات علی و زمینه ای و واسطه ای، کنشها و تعاملات و آثار، احصا و مدل مفهومی ارایه شد. در بخش کمی، 72 گویه و 20 مولفه با بار عاملی، میانگین واریانس استخراجی و روایی همگرا بالای 4/0، ضرایب معناداری بالای 96/1، ضریب تعیین و نیکویی برازش مناسب(55/0) تایید شدند.

    نتیجه گیری

    دانشگاه ها به ساخت و توسعه یک اکوسیستم کارآفرینی نیاز دارند تا در آن کارآفرینی شکوفا شود. اکوسیستم کارآفرینی نتیجه تعامل و تعهد جامعه و دانشگاه، نقشها، زیرساختها و اتفاقاتی است که محیطی مناسب را برای ایجاد و توسعه سطوح فعالیتهای کارآفرینانه فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: اکوسیستم دانشگاه کارآفرین، الگوی دانشگاه نسل سوم، دانشگاه های دولتی
  • محمد کریمی زاده، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، علی نجفی نژاد صفحات 185-202
    هدف

    مقاله حاضر، شناسایی و تحلیل مولفه های مدیر اثربخش فرهنگی از منظر قرآن کریم برای رسیدن به شبکه مضامین بود.

    روش

    به منظور پاسخ به سوال اصلی پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شد که پنج مضمون کلان با عناوین رهبری اثربخش، اقدامات مدیریت منابع انسانی مدیراثربخش، ویژگی های مدیر اثربخش، وظایف مدیریتی مدیر اثربخش و توجه به یادگیری فردی، شناسایی شده است. حوزه پژوهش، کلیه آیات قرآن کریم بود.

    یافته ها

    بر اساس رویکرد تحلیل مضمون تلاش شد مضامین مرتبط با مدیر اثربخش فرهنگی از آنها استخراج شود که پس از خوشه بندی، تلفیق و حذف کدهای مشترک؛ 231 مضمون کلیدی، 69 مضمون یکپارچه کننده سطح دو، 19 مضمون یکپارچه کننده سطح یک و پنج مضمون کلان به دست آمد. برای تبیین روایی تحقیق از رویکرد لینکولن و گوبا استفاده شد که نشان از روایی قابل قبول نتایج حاصل است. برای ارزیابی پایایی نیز از روش هولستی استفاده شد که بر مبنای آن، میزان پایایی محاسبه شده 911/0 و بالاتر از مقدار استاندارد 7/0 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل در قالب شبکه مضامین، تحلیل و منجر به تدوین مدل نهایی پژوهش شد.

    کلیدواژگان: اثربخشی مدیریتی، رهبری اثربخش، توجه به یادگیری فردی
|
  • Sanam Salavati *, Seyed Reza Seyedjavadin, Tahmours Hasangholi Pouryasouri Pages 3-24

    A proper understanding of man and his place in the system of being, and a proper re-analysis of the interactions that he creates at different levels, require the attainment of higher levels of knowledge that are attained by persuasive revelatory teachings.

    Objectives

    The purpose of this study is to delineate the ontological identity of a divine human using new theory about anthropology.

    Method

    In this paper the qualitative research method of human-to-human interpretation is used with an intrinsic view of the human species. Subsequently, a comparative study of human resource management with emphasis on the anthropological foundations of Western and Islamic management schools was conducted through the thematic analysis method. The coding of the studied sources was done with Quirkos software.

    Results

    The results of this study showed that, despite the strong differences in the ontology dimension of the two streams and the worldview derived from it, there were similarities in the behavioral and functional aspects of the two approaches.

    Keywords: human resourses management, knowing the devine man (anthropolatry), human to human interpretation, Thematic data analysis method
  • Vahid Najafi Kalyani *, Hossein Damghanian, M Latifi, A Rastegar Pages 25-48

    The purpose of this study is to identify and classify the dimensions and components of the employee engagement for indigenous and authentic knowledge in accordance with the Holy Quran guidelines and the translation of Sharif al-Mizan's interpretation.

    Method

    In this study, using the MAXQDA 11 software, the 20-volume interpretation of al-Mizan in the use of the NOOR Comprehensive Software was reviewed and coded.

    Results

    In this context, more than 284 primary topics were identified which reduced to 104 after final refinement. Primary themes were grouped into 29 main themes and then organized in the form of 8 organizer themes. The 8 organizer themes were categorized as two general themes of individual and organizational engagement.

    Conclusion

    From the Qur'an's point of view, engagement refers to the individual aspect and pays particular attention to the nature of man; therefore, paying attention to one's belief system and nurturing it according to human nature leads to the formation of one's inner beliefs and desires in order to reach the Lord's satisfaction and one's happiness and engagement.

    Keywords: employee engagement, personal engagement, organizational engagement, islamic management, thematic analysis
  • Mojtaba Rafiei *, Hadi Ghaffari, Hossein Karimi Pages 49-70
    Objective

    This research has been conducted in the field of Islamic management for studying in the organizational environment entitled " Study and review the role of piety in improving the performance of the staff of the organization.

    Method

    4 hypotheses were developed based on 5 identified variables. The statistical population of the study was 490 employees of the Arak Social Security organization and the sample was 141 employees of the organization. In order to answer the research questions and hypotheses, 2 questionnaires designed and The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient with 0.93 coefficient for virtue's questionnaire and coefficient 0.975 for performance's questionnaire and total with 0.97 coefficient. The content validity of the two questionnaires was approved by the supervisors and counselors and the study of books and articles related to research and correctional comments. In descriptive statistics, the central indices (abundance and frequency) were used to analyze the demographic data and the dispersion indices (mean and standard deviation) were used to analyze the variables of the research. The f test was used to determine the status of the variables of the research, the test Kolmogorov-Smirnov in order to check the normality of the data, Watson's Durbin test for independence of errors and correlation coefficient and correlation coefficient were used to measure the relationship between variables with SPSS24 software.

    Results and Conclusion

    All four research hypotheses have been confirmed. The results show a significant and positive impact between individual virtue, social virtue, economic virtue, and political virtue on Staff performance.

    Keywords: piety, individual piety, social piety, economic piety, political piety, staff performance
  • Mohammadhosein Vafaiyan, Sayed Jalal Musavi Khatir *, Hamidreza Esmaely Givi Pages 71-86
    Objectives

    The aim of this study is the realization and consolidation of the culture of the Islamic revolution in society, and it means creating the atmosphere and dominant atmosphere in the society. This research aims to identify and introduce the criteria and indicators of the role and discourse of Islamic revolution culture in the domain of the university based on the views and views of the leader of the Islamic Revolution. 

    Method

    The methodology used in this paper was based on the analysis of the subject. Based on this method, 112 lectures from the statements of the leader of the Islamic Revolution were carefully studied at the university and university level.

    Results

    The research guideline also extracts the hundred and twelve basic themes as indicators and criteria in the form of two themes that are organized by the "indicators of cultural discursive activities" and "cultural actors and discursors", each with a view to audiences such as professors, clerics of the agency of representation The leadership at the university and the students is categorized into a macro pattern in this answer to this issue.

    Conclusion

    The Conclusions show that most of the indicators presented in the activities section are related to student activities and student organizations. Thus, from the point of view of the supreme leader, spontaneous and bottom-up activities at the university appear to play a greater role in the discourse of Islamic Revolution culture at the university

    Keywords: ayatollah khamenei, discourse, islamic revolution culture, university, thematic analysis
  • HADI RAHMDEL, Azar Kafashpour *, Mohammad Mahdi Farahi Pages 87-106
    Objectives

    The purpose of the present study is to design and explain the native pattern of professional ethics of university managers and identify its dimensions and components based on the Nahj al-Balagha teachings.

    Method

    The research strategy was content analysis. And through in-depth and line-by-line reading of Nahj al-Balagha's valuable books, professional ethics in Nahj al-Balagha was extracted with the help of Maxqda10 software.

    Results

    In the initial review of the text, 386 basic themes were identified. Conceptual overlapping themes were summarized in 33 organizer themes and finally organized into three universal themes. The end result of Nahj al-Balagha's textual analysis led to the emergence of the indigenous Iranian-Islamic pattern as the "professional ethics of university administrators". The most important components are: freedom of expression and independence of the vote; servitude; moderation, meritocracy.

    Conclusion

    This study presented a complete and comprehensive model of professional ethics for university managers. The guidelines of Imam Ali (AS) in this template can be used as a code of ethics for university administrators.

    Keywords: professional ethics, university managers, nahj al-balaghah, ethical charter
  • Fateme Koushazade, Ahmad Akbari *, Ali Maghool, Mahdi Jabbari Pages 107-122
    Objectives

    The present research aims at designing a model for universities’ scientific authority (Imam Reza International University) as a localized model.

    Method

    Using exploratory mixed-method design in two phases— qualitative and quantitative. In order to recognize and determine the research components, two research methods were adopted in the qualitative phase: the extensive library method and the Delphi technique. In the qualitative section, two methods of extensive library study and Delphi technique were used to identify and extract the components of the research. In the quantitative phase, the obtained data were analyzed employing the analytic hierarchy process (AHP).

    Results

    This involved achieving a common consensus among 22 academic experts and scholars, following which the university-authority model was designed consisting of 5 aspects and 15 foundations.

    Conclusion

    The obtained data were analyzed employing, following which the aspect of ground was assigned the number-one priority, with the aspects of management & structure, education, research, and human resources ranked second to fifth. Therefore, the Establishment of Authority for Universities requires the proper establishment of the scientific space of the university, the accurate planning and the proper organization of the facilities and aspects—grounds.

    Keywords: Establishment of Authority for Universities, Designing a Model, mixed-method, delphi technique, analytic hierarchy process (AHP)
  • Jafar Jafari, Mahmoudreza Esmaeili, Mohammad Hakkak Pages 123-140
    Objectives

    The purpose of the present study is to identify the competencies of heads of public universities affecting the productivity of Entrepreneurship University (third generation) by using fuzzy Delphi approach.

    Method

    The statistical population of the study consisted of faculty members of public universities in Tehran who were selected through purposive sampling of 54 individuals. The instrument of interview and questionnaire was collected.

    Results

      The results indicated that 31 criteria including support for innovation, optimal resource management, networking, strategic thinking, systematic thinking, creative thinking, team building and fundraising are important components for university managers to move toward. The university side is the entrepreneurship and productivity of such students.

    Conclusion

    Managers of universities have an important role in the productivity of Entrepreneurship University (third generation). The higher education system, and in particular universities, is now expected to provide an institutionalized and strategic drive for entrepreneurship development through three core functions, entrepreneurial graduate education, entrepreneurship and entrepreneurship and value creation and technology, as well as promoting entrepreneurship in the sector.

    Keywords: entrepreneurship university, competencies of heads of universities, entrepreneurship, commercialization of science, efficiency
  • Ali Asghar Sadabadi *, Zohreh Rahimi Rad, Kiarash Fartash Pages 141-164
    Objectives

    The present study has attempted to propose a set of strategies based on the social innovation approach to improve social participation to achieve the scientific referent.

    Method

    In pursuing this goal, after extracting the components of scientific referent and social participation from academic literature, leadership statements, policy documents using fuzzy delphi and data mining, has been attempted to calculate, based on the SODA method.

    Results

      The status of the components comprising 40 components in the 5 dimensions of the concept of “scientific referent” and 59 components in the 4 dimensions of the concept of "social participation".

    Conclusion

    Finally, based on the consensus reached on the identified components, suggest strategies based on social innovation. The results showed the application of social innovation as a set of innovative activities aiming to meet a social need, which is to raise the level of social participation to achieve scientific referent, will help the country's main institutions.

    Keywords: scientific referent, social innovation, social participation, universality of science, technology
  • Hamid Mirzaie *, Seyed Hosein Musavi, Ebrahim Salehi Omran Pages 165-184
    Objectives

    The emergence of entrepreneurial university is the result of inner development of university, impact of external factors on university, and increasing importance of knowledge and innovation in society. This study aims to provid a model for development of entrepreneurial university ecosystem at state universities in Iran.

    Method

    This was based on the sequential exploratory mixed method and in two sections of qualitative and quantitative. In qualitative section used grounded theory method and in quantitative approach researchers used correlational method based on PLS and structural equation modeling. The population consisted of policy makers and professors, managers of entrepreneurship centers, growth and science and technology parks, industry department authorities, and PhD candidates in Tehran, Beheshti and Tarbiat Modarres University. Using purposeful sampling method in qualitative section and in quantitative section was people based on multi-stage random cluster sampling. 20 people were selected as key informants. The data were collected through a and semi-structured interview and in quantitative was questionnaire based on item of qualitative section two methods including reviewing accountable validity and external and questionnaire through Cronbach's alpha (0.83) used to obtain validity and reliability of data.

    Results

    At axial coding stage, causal factorss, contextual, interventional, actions and interactions and outcomes were identified and presented in conceptual model. 72 indicators and 18 factors were approved using factor loading, extraction mean variance and high convergence validity (0.4), z high coefficients (1.96), coefficient of determination (R2) and goodness of fit (GoF= 0.55).

    Conclusions

    Universities need to develop an entrepreneurial ecosystem in which entrepreneurship flourishes. Entrepreneurship ecosystems are the result of interaction and commitment of the community and the university, roles, infrastructures and events that provide a suitable environment for the creation and development of levels of entrepreneurial activity.

    Keywords: entrepreneurial university ecosystem, third generation university model, public universities
  • A Karimizadeh, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Ali Najafi Nejad Pages 185-202
    Objectives

    The aim of this study is the thematic analysis of an effective cultural manager’s components from Quran’s point of view.

    Method

    There for, in order to the principal aim of study and method of thematic analysis, 5 general theme are recognized: effective leadership, human resources management practices of an effective manager, characteristics and traits of an effective manager, managerial functions of an effective manager and attention to self-learning. The domain of this study is the whole verses of Quran that has been tried to explore the contents related to an effective cultural manager among them.

    Results

    Concepts from the translations and construes of these verses have been obtained which after clustering, integrating and omitting the common codes, 231 key themes, 69 integrator themes of level 2, 19 integrator themes of level1 and 5 macro themes have been obtained. In order to checking the validity of this research, the method of Lincoln and Guba which are , the reliability of the research has been checked by the use of Holsti’s method.

    Conclusion

    The results have been analyzed in the template of thematic network and caused to explore the final model of this study.

    Keywords: Managerial effectiveness, leadership of effectiveness, self-learning