فهرست مطالب
نشریه حسابداری دولتی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/12/14
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 9-32
هدف این پژوهش تحلیل کیفی/تعاملی (IQA) علل ایجاد الیناسیون رفتاری در کار راهه حرفه ای حسابرسان دیوان محاسبات می باشد. این پژوهش از روش شناسی دو فازی مبتنی بر تحلیل کیفی/تعاملی (IQA) با مشارکت اعضای بخش کیفی و حسابرسان دیوان محاسبات بهره برده است. به طوری که در بخش تحلیل کیفی از نظریه زمینه ای با مشارکت 17 نفر از جامعه جامعه حسابداران رسمی و اساتید دانشگاه در حوزه های حسابداری و مالی، استفاده شد. در بخش تحلیل تعاملی یعنی بخش کمی نیز از مشارکت 20 نفر از حسابرسان دیوان محاسبات به عنوان اعضای پانل برای مشارکت در تحلیل پیوندی استفاده است. نتایج در بخش کیفی و تحلیل نظریه زمینه ای وجود 3 طبقه اصلی شامل ابعاد فرهنگی، ابعاد اجتماعی و ابعاد ساختاری و 7 طبقه فرعی شامل فقدان ارزش های اخلاقی در حیطه های کاری؛ فقدان نمادهای رفتار حرفه ای؛ وجود آسیب های تبعیض آمیز؛ تعارض های اجتماعی؛ فقدان تقویت های رفتاری؛ فقدان برابری و عدالت و فقدان آموزش های شغلی را که باعث ایجاد الیناسیون رفتاری در حرفه حسابرسی دیوان محاسبات می شوند، را تایید نمود. نتایج در بحش تحلیل تعاملی نشان داد، فقدان نمادهای رفتار حرفه ای به عنوان مقوله ی مولفه ابعاد فرهنگی، محرک مهم و اولیه ایجاد الیناسیون رفتاری در کار راهه حرفه ای حسابرسان دیوان محاسبات می شود و این موضع تعارض های اجتماعی به عنوان مقوله ی ابعاد اجتماعی ایجاد کننده الیناسیون رفتاری در کار راهه حرفه ای حسابرسان دیوان محاسبات را به همراه دارد.
کلیدواژگان: الیناسیون رفتاری، کار راهه حرفه ای، تحلیل کیفی، تعاملی -
صفحات 33-46
پاسخگویی سنگ بنای فرآیند گزارشگری مالی در بخش عمومی است. مسئولیت پاسخگویی دولت ها را ملزم می کند که در مقابل ذی نفعان خود پاسخگو باشند، زیرا ذی نفعان حق دارند بدانند و حقایق را به صورت اظهارت علنی و از طریق مذاکرات عمومی با ایشان و نمایندگان دریافت کنند. در همین راستا ارتقای مسئولیت پاسخگویی نیازمند شناسایی ذینفعان و تامین نیازهای اطلاعاتی آن هاست. هدف اصلی این پژوهش شناسایی ذینفعان گزارش های مالی بخش عمومی و نیازهای اطلاعاتی آن هاست. در این پژوهش ابتدا دو پرسشنامه حاوی سوالاتی در زمینه شناسایی ذینفعان و نیاز های اطلاعاتی آن ها تهیه و در اختیار نمونه انتخابی تحقیق شامل اساتید و دانشجویان مقطع دکتری حسابداری کشور قرار گرفت، سپس پاسخ های به دست آمده به وسیله آزمون های آماری مناسب (شامل: آزمون پایایی کرونباخ، آزمون دوجمله ای، آزمون t تک نمونه ای و آزمون فریدمن) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که پرداخت کنندگان مالیات، مجلس نمایندگان و نهاد ریاست جمهوری از مهم ترین ذینفعان گزارش های مالی بخش عمومی محسوب می شوند که به طور مشترک موردپذیرش متون حسابداری بخش دولتی، هم در تحقیقات تجربی و هم در رویکردهای هنجاری، قرار دارد. همچنین مهم ترین نیازهای اطلاعاتی ذی نفعان شامل اطلاعات مربوط به مقایسه درآمدهای تحقق یافته با درآمدهای پیش بینی شده، اطلاعات مربوط به ارزیابی مباشرت دولت در حفظ و نگهداری و استفاده صحیح از دارایی ها و اطلاعات مربوط به مقایسه هزینه های واقعی با هزینه های مصوب است.
کلیدواژگان: پاسخگویی، ذینفعان، نیازهای اطلاعاتی -
صفحات 47-60
نظام نوین حسابداری خزانه در سال 1395 توسط معاونت نظارت مالی و خزانه داری کل کشور جهت اجرا ابلاغ شده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی آثار اجرای نظام نوین حسابداری خزانه بر ویژگی های کیفی اطلاعات مالی خزانه است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان مالی معاونت نظارت مالی اداره کل امور اقتصادی و دارایی در تهران و سایر استان های کشور می باشد. جهت گردآوری اطلاعات مورد نظر از پرسش نامه استفاده شده است. در این پژوهش، با توجه به نرمال یا غیرنرمال بودن توزیع داده ها، از آزمون t یک نمونه ای یا میانه برای بررسی فرضیه ها استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از آن بود که اجرای دستورالعمل جدید حسابداری خزانه، مربوط بودن ، قابلیت اتکا، قابلیت مقایسه و قابلیت فهم اطلاعات خزانه را افزایش می دهد. با این وجود، دستورالعمل جدید حسابداری خزانه، منجر به کاهش به موقع بودن اطلاعات خزانه می شود. در کل، یافته های پژوهش حاکی از آن بود که اجرای دستورالعمل جدید حسابداری خزانه، کیفیت اطلاعات خزانه را افزایش می دهد. بنابراین، نظام نوین حسابداری خزانه توانسته است در خصوص پاسخ گویی و ارایه اطلاعات سودمند جهت تصمیم گیری سودمند واقع شود.
کلیدواژگان: نظام نوین حسابداری خزانه، مربوط بودن اطلاعات خزانه، قابلیت اتکای اطلاعات خزانه، قابلیت مقایسه اطلاعات خزانه، قابلیت فهم اطلاعات خزانه -
صفحات 61-80هدف
هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی چالشهای نظام بودجه ریزی است. نظام بودجه ریزی باید از پاسخگویی و کارایی در برابر مصرف وجوه عمومی اطمینان ایجاد کند و در بلندمدت دستیابی به اهداف را تسهیل کند. سوال پژوهش این است که نظام بودجهریزی در کشور با چه چالشهایی روبرو است که اهداف بودجه ریزی محقق نمی شود.
روشبر مبنای یک طرح پیمایشی، اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه توزیع شده بین کارشناسان خبره سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی، دیوان محاسبات و اعضای هییت علمی دانشگاه گردآوری شد.
یافتههاچالش های بودجه ریزی در مرحله طراحی بودجه ناشی از ضعف نظام برنامه ریزی است. پیش بینی خوش بینانه درآمدها و کسری بودجه مستمر، تصویب بودجه نامتعادل، توزیع غیراقتصادی یارانه ها ، مصرف غیرکارای منابع، سهم بالای هزینه های پرسنلی، ساختار اداری ناکارآمد، نظام کنترلی ضعیف، ناکارآمدی نظام مالیاتی، گزارشگری مالی ضعیف و شفافیت پایین، ضعف نظام پاسخگویی، کفایت رسیدگی های دیوان محاسبات و حسابرسی، پیشگیرانه نبودن رسیدگی و ناکارآمدی برخوردهای قضایی از چالش های نظام بودجه ریزی است.
نتیجهگیریشناسایی این چالش ها چارچوبی برای انجام اقدامات اصلاحی فراهم و بر اثربخشی بودجه ریزی اثر می گذارد. این پژوهش، فهرستی از چالش های نظام بودجه ریزی در مراحل چهارگانه طراحی و تدوین لایحه بودجه، تصویب، اجرا و ارزیابی ارایه و درک عمیق تری از دلایل عدم تحقق اهداف پیش بینی شده را ایجاد و مبنایی برای اصلاح نظام بودجه ریزی فراهم می نماید.
کلیدواژگان: چالش های نظام بودجه ریزی، بودجه ریزی برمبنای عملکرد، مدیریت مالی عمومی نوین -
صفحات 81-96
این مطالعه شواهدی را در مورد مولفه های اخلاقی موثر بر کیفیت حسابرسی ارایه می نماید. حسابرسان به منظور حفظ اعتبار حرفه ای خود به دنبال افزایش کیفیت حسابرسی می باشند. وجود رفتار اخلاقی و شناسایی مولفه های آن برای حرفه حسابرسی ضروری بوده و نیازی اساسی جهت جلب اعتماد استفاده کنندگان خدمات حسابرسی می باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تعهد حرفه ای و ایدیولوژی اخلاقی، بر کیفیت حسابرسی با نقش میانجی رفتار اخلاقی حسابرسان شرکتهای دولتی است. پژوهش حاضر از منظر هدف ،کاربردی و از لحاظ گردآوری داده توصیفی - پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه حسابرسان شرکتهای دولتی شاغل در سازمان حسابرسی می باشد. جهت دستیابی به اهداف پژوهش، 830 پرسشنامه توزیع و 482 پرسشنامه دریافت گردید. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که تعهد حرفه ای و ایدیولوژی اخلاقی، بر کیفیت حسابرسی و رفتار اخلاقی تاثیر مثبت و معنی داری دارد و همچنین نقش میانجی گری رفتار اخلاقی حسابرسان شرکتهای دولتی نیز در این ارتباط تایید می شود.
کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، تعهد حرفه ای و ایدئولوژی اخلاقی، کیفیت حسابرسی -
صفحات 97-114
از مهم ترین چالش های حسابرسی مالیاتی کشورهای درحال توسعه، عدم کارایی در بهره وری از منابع است که جهت غلبه بر آن در ایران، حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک در طرح جامع مالیاتی پیاده سازی شده است. تعیین و مدلسازی شاخصه های اندازه گیری ریسک جهت انتخاب مودی، نقطه کلیدی در شروع فرایند حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک می باشد که این پژوهش به آن می پردازد. با توجه به کمبود چارچوب نظری در زمینه شاخصه های موثر بر ریسک حسابرسی مالیاتی، روش پژوهش ترکیبی اکتشافی (کیفی: تحلیل تم و کمی: مدل سازی ساختاری تفسیری) است. بر اساس نتایج، در پایین ترین سطح مدل «ویژگی های کلی مودیان» به عنوان عامل دارای بیشترین نفوذ و در آخرین سطح مدل «کیفیت تعامل مودی» و «نحوه پرداخت مالیات» نشانگرهایی از ریسک مودی هستند. ویژگی های مودیان و تخصص مالیاتی نیروی انسانی آنان منجر به استفاده از اصول و رویه های حسابداری، فرصت های قانونی موجود و یا حتی کتمان رویدادهای مالی، در جهت بهینه سازی مالیات می شود که در متغیرهای کیفیت تعامل مودی و نحوه پرداخت مالیات بروز پیدا می کند.
کلیدواژگان: حسابرسی مالیاتی، حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک، مدلسازی ساختاری-تفسیری -
صفحات 115-130
هدف تحقیق پیش رو بررسی تاثیر سبک مدیریت تعارض (همکاری، چیرگی و اجتناب) و عامل استرس زا ابهام نقش بر فرسودگی شغلی حسابداران بخش عمومی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه حسابداران بخش عمومی(در سطح کارشناس) اعم از دستگاه های دولتی، شهرداریها و سازمانهای زیر مجموعه قوه قضاییه مانند اداره ثبت اسناد و غیره در کل کشور می باشد. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه، بصورت الکترونیکی جمع آوری شده و 390 نفر از حسابداران بخش عمومی به عنوان نمونه های آماری به آن پاسخ داده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLS نسخه 3 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد عامل استرس ابهام نقش تاثیر مثبت و معنا داری بر فرسودگی شغلی حسابداران بخش عمومی دارد. رابطه منفی و معنا دار سبک مدیریت تعارض همکاری با فرسودگی شغلی، با وجود نقش میانجی ابهام نقش همچنان منفی و معنا دار خواهد بود. سبک مدیریت اجتناب رابطه مثبت و معناداری با فرسودگی شغلی حسابداران بخش عمومی دارد در حالیکه ابهام نقش نیز بر رابطه مذکور تاثیر مثبت و معنادار داشته است. اما سبک اجتناب از طریق ابهام نقش تاثیر معناداری بر فرسودگی شغلی حسابداران بخش عمومی ندارد.
کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مدیریت تعارض، ابهام نقش، حسابداران بخش عمومی
-
Pages 9-32
The Purpose of this research is Interactive Qualitative Analysis (IQA) Causes of Behavioral Alienation in the Professional Career of Accounting Court Auditors. This study utilized a two-phase methodology based on Qualitative / Interactive Analysis (IQA) with the participation of 17 members of the Qualification Division and Auditors of the Accounting Court. So, in the qualitative analysis section, the field theory was used with the participation of 20 members of the community of accountants and university professors in the fields of accounting and finance. In the interactive analytics section, the quantitative part, the participation of 4 auditors of the Court of Auditors as panel members is used to contribute to the link analysis. Results in qualitative section and contextual theory analysis of existence; 3 main category including cultural, social and structural dimensions; and 7 subcategory including lack of ethical values in the workplace; Endorsed the lack of equity and fairness and the lack of job training that creates behavioral alignment in the accounting profession's accounting profession. The results of the interactive analysis showed that the lack of professional behavior symbols as a component of cultural dimensions is an important and primary driver of behavioral alignment in the career path of the accounting court auditors and this position of social conflicts as a social dimension issue. Provides behavioral alignment to the professional work of the Court of Auditors.
Keywords: Interactive Qualitative Analysis (IQA), Behavioral Alienation, Professional Career -
Pages 33-46
Accountability is the cornerstone of Public sector financial reporting. Responsibility requires governments to be accountable to their stakeholders, because stakeholders have the right to know and to receive facts as public statements and through public discussions with them and representatives. In this regard, the promotion of accountability requires identifying stakeholders and providing their information needs. The main objective of this research is to identify stakeholders of public sector financial reporting and their information needs.In this research, first two questionnaires containing questions on identifying the stakeholders and their information needs were prepared and selected by a sample of research including professors and Ph.D. students in accounting. Then, the responses were analyzed by appropriate statistical tests (including Cronbach's reliability test, binomial test, one-sample t-test and Friedman test). Research findings show that taxpayers, the House of Representatives and the Presidential Office are among the most important stakeholders of public sector financial reporting and their information needs, which are commonly accepted by the public sector accounting literature, both in empirical research and in normative approaches. Also, the most important information needs of stakeholders is information about the comparison of realized incomes with predicted revenues, information about the government's stewardship in the maintenance and proper use of assets, and information on the comparison of costs against approved costs.
Keywords: Accountability, stakeholder, information needs -
Pages 47-60
The new Treasury Accounting System was introduced by the Deputy Ministry for Financial Supervision and Treasury Affairs in 2016. In line with that, the purpose of the present study is to investigate the effects of the implementation of the new Treasury Accounting System on the qualitative characteristics of the Treasury's financial information. The statistical population of the research comprised all managers and financial employees of the Deputy Ministry for Financial Supervision in General Directorate of Economic Affairs and Finance in Tehran and other Iranian provinces. The data was collected using a questionnaire. Considering the normal or abnormal distribution of the data, one sample T-test or Median-test was applied to test the hypotheses. The results of the hypothesis testing indicated that the implementation of the new Treasury Accounting System would increase the relevance, reliability, comparability and understandability of the Treasury data. Nevertheless, the new Treasury Accounting System will reduce the timeliness of the Treasury data. Overall, the findings suggest that the implementation of the new Treasury Accounting System increases the quality of the information of the Treasury. Thus, new Treasury Accounting System has been able to be useful in case accountability and providing information for decision making.
Keywords: new Treasury Accounting System, Treasury data relevance, Treasury data reliability, Treasury data comparability, Treasury data understandability -
Pages 61-80Objective
the purpose of this research is to identify and assess the challenges of the budgeting system. The budgeting system should ensure accountability and efficiency in the use of public funds and, in the long run, facilitate the achievement of public goals. The question of research is that are there challenges in budgeting system that those objectives are not met.
MethodsA survey plan was prepared and information was gathered through a distributed questionnaire among experts from the Management and Planning Organization, the Ministry of Economic Affairs and Finance, the Supreme Audit Court and faculty members.
ResultsThe findings show that budgeting challenges in budget formulation phase are due to the weakness of the planning system. Optimistic forecasts of revenues and continuing budget deficits, unbalanced budget, uneconomical distribution of subsidies, inefficient consumption of resources, high share of staff costs, inefficient structure and corruption, poor control system, inefficient tax system, governmental size, poor financial reporting and low transparency, weak of accountability, adequacy of the Supreme Audit Court's and audits, non-preventive of inspection and ineffectiveness of the judicial treatment are the challenges of the budgeting.
ConclusionIdentifying these challenges provides a framework for corrective actions and affects the effectiveness of budgeting. This research presents a list of budgeting challenges in the four stages of formulation, approval, execution and evaluation of budget. Provides a deeper understanding of the reasons for not fulfilling the goals and basis for reforming the budgeting system.
Keywords: Budgeting Challenges, New public Financial Management, performance based budgeting -
Pages 81-96
This study provides evidence on the ethical components that influence audit quality. Auditors seek to improve the quality of auditing in order to maintain their professional credibility. Ethical behavior and identification of its components is essential for the audit profession and is a fundamental need to gain the trust of users of audit services. The main purpose of the present study is to investigate the impact of professional commitment and ethical ideology on audit quality mediated by the ethical behavior of auditors of Governmental firms working in audit organization.The purpose of this study is applied and is a descriptive-correlational one. The statistical population of this study is all auditors of Governmental firms working in audit organization. To achieve the research objectives, 830 questionnaires were distributed and 482 questionnaires were received. The data were analyzed by structural equation modeling with a partial least squares approach. The findings show that professional commitment and ethical ideology have a positive and significant effect on audit quality and ethical behavior, and the mediating role of ethical behavior of state-owned auditors is also confirmed.
Keywords: ETHICAL BEHAVIOR, Professional Commitment, Ethical Ideology, Audit Quality -
Pages 97-114
One of the most important challenges in developing countries' tax audits is the inefficiency of resource productivity, which has been implemented the Risk-Based Tax Audit in Iran for overcoming the challenge. Determining and modeling risk indices for taxpayer selection is a key point in the start of the risk-based tax audit process. Due to the lack of a theoretical framework on the factors affecting tax audit risk, the method is exploratory-combined (qualitative: thematic analysis and quantitative: interpretive structural modeling). According to the results, at the lowest level of the model, the general characteristics of the taxpayers as the most influential factor, and at the last level of the model, the "quality of interaction" and "how to pay taxes" are indicative of the taxpayer’s risk. The characteristics of taxpayers and their HR expertise lead to the use of accounting principles, existing legal opportunities, or even coverage financial transactions, in order to optimize taxation, which is reflected in the variables of the quality of taxpayer interaction and how the tax is paid.
Keywords: Tax Audit, Risk-based Tax Audit, interpretive structural modeling (ISM) -
Pages 115-130
The purpose of the current research is to investigate the effect of the conflict management style (collaborative, avoidance and dominating), and the stress factor of the ambiguity role and exhaustion for public accountants (at the expert level). The statistical population of this research includes all public accountants, including government agencies, municipalities and subordinate judiciary organizations, such as Office of Registration of Documents and Real Estate and so on in Iran. Required data were collected through a questionnaire and 390 public accountants responded to it as statistical samples electronically. The Smart PLS 3 software was used to analyze the data. The results of the research show that the stress factor of ambiguity has a positive and significant effect on the exhaustion of public accountants. The collaborative style has a negative and significant relationship with job burnout and, despite the mediating role, the role of the ambiguity role continues to be negative and sympathetic. The dominating management style has a positive and affective relation with the burnout of public accountants, while ambiguity has a positive and meaningful effect on the relationship. But the avoidance style through ambiguity does not have a long-term impact on the exhaustion of public accountants.
Keywords: Exhaustion, conflict management, Role stressors, Ambiguity Role, Public Accountant