فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 74، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرحناز نادربیگی، علیرضا اسفندیاری مقدم*، عاطفه زارعی، بهروز بیات صفحات 147-149
  • فرحناز صدوقی، سامان محمدپور*، صبا عرشی، شیرین عیانی، کامیار فتحی سالاری صفحات 150-158
    مقدمه

     یکی از اثربخش‌ترین راه‌ها برای بهبود مدیریت بیماری آسم در مراقبت اولیه، استفاده از دستورالعمل‌ها در فرایند مراقبت بیمار می‌باشد، اما استفاده از آن‌ها به دلیل وقت‌گیر بودن، بسیار محدود است. یک راه‌حل برای این مشکل، مکانیزه کردن دستورالعمل در قالب سامانه تصمیم‌یار می‌باشد که به ایجاد دستورالعمل کامپیوتری تفسیرپذیر CIG (Computer Interpretable Guideline) نیاز دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی CIG بیماری آسم در مراقبت اولیه بود.

    روش بررسی

     این مطالعه به صورت کیفی با روش پنل خبرگان انجام گرفت. CIG به روش مبتنی بر گردش کار و با استفاده از نرم‌افزار Enterprise Architecture ایجاد و با روش پنل ‌خبرگان توسط 10 متخصص آسم و آلرژی اعتبارسنجی گردید. این متخصصان به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. داده‌ها به صورت اجماع نظر خبرگان و اعمال هم‌زمان آن بر گردش‌کارها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    CIG ایجاد شده در تحقیق حاضر شامل سه گردش کار اصلی، چهار گردش کار فرعی و 21 عنصر داده بود. گردش کارهای اصلی شامل «گردش کار درمان آسم، تداخلات دارویی و زمان مراجعه پیگیرانه» بود. گردش کارهای فرعی مربوط به گردش کار اصلی درمان‌ آسم می‌باشد که بر اساس سن و نوبت مراجعه طراحی گردید.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به تایید CIG توسط متخصصان آسم و آلرژی، می‌توان انتظار داشت که پژوهش حاضر منجر به توسعه نرم‌افزارهایی کارا و اثربخش و تشخیص بهتر تداخلات دارویی در حیطه مدیریت بیماری آسم شود.

    کلیدواژگان: دستورالعمل، گردش کار، آسم، مراقبت بهداشتی اولیه
  • فرشته داوری، حانیه سادات سجادی، الهام احسانی چیمه، خلیل علی محمدزاده* صفحات 159-166
    مقدمه

     تامین و نگهداشت منابع انسانی سلامت در مناطق محروم، چالشی جهانی به ویژه در کشورهایی است که پراکندگی جغرافیایی بالایی دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت‌بندی سیاست‌های تشویقی نظام سلامت ایران برای ماندگاری پزشکان و پرستاران در مناطق محروم بود.

    روش بررسی

     این مطالعه در دو مرحله مروری و کیفی انجام شد. در بخش مروری، سیاست‌ها و مداخلات نظام سلامت برای ماندگاری پزشکان و پرستاران در مناطق محروم ایران شناسایی و تدوین گردید. فهرست تدوین شده جهت اعلام نظر و تکمیل سیاست‌ها و مداخلات نظام سلامت برای ماندگاری پزشکان و پرستاران در مناطق محروم، در اختیار 18 صاحب‌نظر حوزه منابع انسانی سلامت قرار گرفت. در مرحله دوم، این سیاست‌ها با استفاده از پرسشنامه الکترونیکی توسط 44 نفر خبره اولویت‌بندی شد. داده‌های به دست آمده از پاسخنامه‌ها با استفاده از آماره‌های فراوانی، درصد و میانگین توصیف گردید.

    یافته‌ها

    پس از انقلاب اسلامی، 8 بسته سیاستی در قالب طرح یا برنامه مشتمل بر 40 مداخله یا سیاست طراحی و اجرا شد. طرح خدمت پزشکان و پیراپزشکان، طرح پزشک خانواده، طرح توزیع فارغ‌التحصیلان رشته‌های تخصصی پزشکی و طرح تحول سلامت در ماندگاری پزشکان و طرح خدمت پزشکان و پیراپزشکان، قانون ارتقای بهره‌وری کارکنان بالینی و طرح تحول سلامت بر ماندگاری پرستاران در مناطق محروم ایران، از جمله تاثیرات بیشتر و طولانی‌تری برخوردار می‌باشد.

    نتیجه‌‌گیری

    با وجود دستاوردهایی در جذب و ماندگاری پزشکان و پرستاران در مناطق محروم، هر یک از سیاست‌ها با چالش‌ها و نارسایی‌هایی مواجه می‌باشند و قوانین و سیاست‌های مبتنی بر الزام، مشوق‌های مالی و استخدامی و طرح‌های حمایتی منطبق بر نیاز و مشارکت ذی‌نفعان بر جذب و نگهداشت پزشکان و پرستاران در مناطق محروم و کم‌برخوردار جمهوری اسلامی ایران موثرتر می‌باشد.

    کلیدواژگان: سیاست، ماندگاری، پزشکان، پرستاران، خدمات بهداشتی روستایی
  • سید مرتضی غیور باغبانی*، منیره یگانه مفرد، فائزه حامد همراهیان، زهرا علیدادی صفحات 167-172
    مقدمه

    جذب و حفظ گردشگران پزشکی و تبدیل استفاده‌کنندگان از خدمات گردشگری پزشکی به گردشگران وفادار، از اهمیت بالایی برخوردار است. تحلیل وضعیت می‌تواند موجب تقویت توانمندی‌ها در صنعت گردشگری پزشکی و حفظ گردشگر پزشکی شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه رضایت گردشگران پزشکی با قصد مراجعه مجدد از طریق اعتماد در مقاصد گردشگری پزشکی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن شامل گردشگران پزشکی مراجعه‌کننده به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شهر مشهد بود که 384 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسش‌نامه استاندارد مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور سنجش روایی، از روایی محتوا و سازه (بار عاملی همه متغیرها بالاتر از 6/0) و به منظور سنجش پایایی از ضریب Cronbach's alpha (953/0) استفاده گردید. داده‌ها به روش مدل‌سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    بررسی روابط متغیرهای تحقیق نشان داد که رضایت گردشگران پزشکی ارتباط معنی‌داری با اعتماد به کارکنان و اعتماد به بیمارستان داشت. همچنین، تاثیر اعتماد به کارکنان و اعتماد به بیمارستان بر قصد مراجعه مجدد گردشگران پزشکی مورد تایید قرار گرفت (05/0 > P).

    نتیجه‌گیری

    سه عامل «رضایت گردشگران پزشکی، اعتماد به کارکنان و اعتماد به بیمارستان» نقش اساسی در مراجعه مجدد گردشگران پزشکی دارد که از این بین، اعتماد به کارکنان، بیشترین تاثیر را در افزایش قصد مراجعه مجدد گردشگران پزشکی به بیمارستان‌ها به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: رضایت، گردشگری پزشکی، اعتماد
  • علی عابدینی، حمیدرضا ایرانی*، حمیدرضا یزدانی صفحات 173-180
    مقدمه

    داروهای گیاهی از ارزش و اهمیت زیادی در تامین بهداشت و سلامت جامعه، هم به لحاظ درمان و هم از نظر پیشگیری از بیماری‌ها برخوردار هستند. با این ‌حال، هنوز تحولی در کانال بازاریابی و عرضه داروهای گیاهی در کشور رخ نداده است. از این‌رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مشکلات کانال بازاریابی داروهای گیاهی از منظر شرکت‌های تولیدکننده داروهای گیاهی انجام شد.

    روش‌ بررسی

    این مطالعه از نوع کیفی بود و جامعه تحقیق را شرکت‌های تولیدکننده داروهای گیاهی استان‌های تهران و قم تشکیل دادند که از این‌ بین، 15 تولیدکننده با روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله برفی به‌ عنوان نمونه انتخاب شدند. مصاحبه‌های اکتشافی با 15 نفر از مدیران عامل و مدیران بازاریابی و فروش شرکت‌های تولیدکننده داروهای گیاهی انجام گرفت و سپس با استفاده از روش تحلیل محتوای چارچوب‌دار تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته‌ها

    مشکلات کانال بازاریابی داروهای گیاهی شامل از بین بردن برند محصول با تبلیغات و تخفیف‌های نامناسب، مباحث مربوط به ویزیتورها و سفارش‌ها، مدیریت ارتباط با مشتری، ویزیت علمی، روابط ناسالم بین توزیع‌کنندگان، سرعت، کیفیت و کمیت توزیع، مباحث مربوط به قطع همکاری و قراردادهای توزیع، زمان و نوع تسویه، مرجوعی محصول و... بود.

    نتیجه‌گیری

    به منظور حل مشکلات کانال بازاریابی داروهای گیاهی، باید تمامی روش‌های بازاریابی (Marketing Tactics) با یک نگاه سیستمی و یکپارچه مد نظر قرار گیرد؛ چرا که این مسایل و مشکلات تحت تاثیر و تاثر یکدیگر می‌باشند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، توزیع دارو، داروهای گیاهی
  • عادله اسعدی، هاجر ستوده، جواد عباسپور، مصطفی فخراحمد صفحات 181-188
    مقدمه

     فرامتن یا متن درباره متن، در بهبود بازیابی اطلاعات و یادگیری ماشینی موثر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی قدرت سامانه‌های مبتنی بر دو نوع فرامتن شامل نظر داوران Cochrane و بافتارهای استناد در شناسایی متن کامل و بخش‌های اصلی چکیده‌های کارآزمایی‌های بالینی تصادفی کنترل ‌شده انجام گردید.

    روش بررسی

     این مطالعه از نوع توصیفی بود و به روش تحلیل محتوای کمی، به بررسی 846 مقاله کارآزمایی بالینی پرداخت. نظر داوران و بافتارهای استناد از پایگاه‌های Cochrane و Colil (Comment on Literature in Literature) استخراج شد. سپس 30 مدرک پایه تصادفی به‌ عنوان جایگزین پرسش انتخاب و شباهت متنی آن‌ها با مجموعه آزمایشی محاسبه گردید. منحنی عملکرد سامانه برای هر فرامتن و ترکیب آن‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    سطح زیر منحنی عملکرد برای سامانه مبتنی بر نظر داوران، مطلوب (638/0) و برای سامانه‌های بافتارهای استناد (807/0) و ترکیبی (936/0) بالاتر بود. نظر داوران در بخش روش‌شناسی (606/0) و بافتار استناد در بخش مقدمه (661/0)، بالاترین سطح زیر منحنی را نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    نظر داوران و بافتارهای استناد، توان شناسایی صحیح متون مرتبط را دارند. نظر داوران در شناسایی بخش روش‌شناسی و بافتارهای استناد در شناسایی بخش مقدمه توانایی بالاتری را نشان می‌دهند. ترکیب دو سامانه، قدرت آن‌ها را در شناسایی بخش بحث و نتیجه‌گیری به حداکثر می‌رساند. این قدرت را می‌توان در بهبود عملکرد سامانه‌های یادگیری ماشینی، بازیابی، طبقه‌بندی و خلاصه‌سازی متن به کار برد.

    کلیدواژگان: شباهت متنی، نظر داوران کاکرین، بافتار استناد، پردازش زیان طبیعی
  • صالح رحیمی، فرامرز سهیلی*، یوسف امینی نیا، فرشید دانش صفحات 189-198
    مقدمه

    خوشه‌بندی مفاهیم و شناسایی حوزه‌های جدید مطالعاتی، از جمله کاربردهای جدید مطالعات ترسیم ساختار علم می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل هم‌واژگانی و بررسی ساختار فکری دانش در تحقیقات حوزه سردردهای ضربان‌دار انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع علم‌سنجی بود و در آن از فنون تحلیل هم‌رخدادی واژگان و تحلیل شبکه اجتماعی استفاده گردید. جامعه آماری مطالعه را تمامی تولیدات علمی حوزه سردردهای ضربان‌دار نمایه شده در پایگاه Web of Science در بازه زمانی سال‌های 2005 تا 2017 تشکیل داد. تولیدات علمی تحقیق حاضر، 35050 رکورد بود. به منظور تحلیل هم‌واژگانی، 41037 کلید واژه استخراج شد. پس از یکسان‌سازی، ماتریس هم‏واژگانی تهیه گردید و با استفاده از روش تحلیل خوشه‌ای مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    از نظر فراوانی، کلید واژه «میگرن»، بیشترین فراوانی را داشت. یافته‌های مربوط به خوشه‌بندی سلسله مراتبی به روش Ward نیز منجر به شکل‌گیری 9 خوشه در این حوزه گردید. «فشار خون درون جمجمه»، «سردرد و درمان»، «تحریک عصبی و سردرد» و «آسیب تروماتیک مغز» خوشه‌های اصلی را تشکیل داد. تراکم و مرکزیت رتبه خوشه‌های حاصل از تحلیل هم‏واژگانی نشان ‏داد که خوشه «سرگیجه» بیشترین مرکزیت رتبه و خوشه «اضطراب» بیشترین مقدار تراکم را داشت.

    نتیجه‌گیری

    با استفاده از تحلیل هم‏رخدادی واژگان، به ‌خوبی می‌توان ساختار علمی یک حوزه را مشخص نمود. با توجه ‏به فراوانی کلید واژه‌ها و خوشه‌های به ‌دست ‌آمده از نمودار راهبردی، مشخص گردید که زمینه‌های موضوعی «تحمل‌پذیری» و «تحریک عصبی و سردرد»، مهم‌ترین زمینه‌های نوظهور در این حوزه می‌باشند.

    کلیدواژگان: سردرد، سردرد ضربان دار، کشف دانش، تحلیل متاآنالیز
  • حمیدرضا سوداگر*، حمیده رضایی، موسی الرضا اسحاق پور رضایی صفحات 198-202
|
  • Farahnaz Naderbeigi, Alireza Isfandyari-Moghaddam*, Atefeh Zarei, Behrooz Bayat Pages 147-149
  • Farahnaz Sadoughi, Saman Mohammadpour*, Saba Arshi, Shirin Ayani, Kamyar Fathisalari Pages 150-158
    Introduction

    One of the most effective ways to improve the management of asthma in primary care is using guidelines in the patient management process; but due to lack of time, their use is very limited. One way to solve this problem is mechanized guideline in a form of decision-support system that requires computer-interpreted guideline (CIG). In this study, a CIG was developed for asthma management in primary care.

    Methods

    This qualitative study was performed using mini-Delphi method uses a workflow-based approach to develop a CIG. The workflows and data components were extracted through Business Process Model and Notation (BPMN) language and Enterprise Architecture (EA) software. Afterwards, they were confirmed through an expert panel of five asthma specialists.

    Results

    The developed CIG included three major workflows, four sub-workflows, and 21 data components. Main workflows included treatment, drug interaction, and follow-up time. Sub-workflows were related to treatment workflow that were developed based on the patient visit number and age.

    Conclusion

    Because the accuracy of this workflow was confirmed by asthma specialists, it is expected that the design of this CIG will lead to development of a cost-effective software for the management of asthma and better detection of drug interactions.

    Keywords: Guideline, Workflow, Asthma, Primary Care
  • Fereshteh Davari, Haniyh Sadat Sajadi, Elham Ehsani-Chimeh, Khalil Alimohammadzadeh* Pages 159-166
    Introduction

    The retention of health human resources in the deprived areas is a global challenge, especially in countries with high geographic dispersion. This study endeavored to identify incentive policies for the retention of physicians and nurses in deprived areas of Iran.

    Methods

    The study was conducted in two stages of review and qualitative. In the review stage, health system policies and interventions for the retention of physicians and nurses in deprived areas of Iran were identified. The list compiled to announce the opinion and complete the policies and interventions of the health system for the retention of physicians and nurses in the deprived areas was provided to 18 experts in the field of health human resources. In the second stage, these policies were prioritized by 44 experts using an electronic questionnaire. Data obtained from the responses were described using frequency, percentage, and mean. The compiled list was approved using the opinions of 18 experts in the field of health human resources. Second, these policies were prioritized through an electronic questionnaire by 44 experts. The data were described through frequency, percentage, and mean.

    Results

    Following the Islamic Revolution, the Iranian health system designed and implemented eight policies, including 40 interventions, for the retention of physicians and nurses in deprived areas. Prioritization findings indicated that the Law of Service of Physicians and Paramedics, Family Physician Program, Instructions on how to distribute medical graduates, and the health transformation plan have greater and longer-term impact on retention of physicians; and the Law of Service for Physicians and Paramedics, the Law on Promoting Clinical Staff Productivity, and the health transformation plan had longer-term effects on retention of nurses.

    Conclusion

    Although policies have been effective in attracting and retaining physicians and nurses in deprived areas, they face challenges and failures. Therefore, it seems necessary for policymakers to review the overall incentive policies, and take serious action to address program challenges by creating cross-sectional coordination, sustainable funding and cost management, and awareness of physicians, nurses and patients' preferences as well as aligning policies with their services and demands.

    Keywords: : Policy, Survival, Physicians, Nurses, Rural Health Services
  • Seyed Morteza Ghayour-Baghbani*, Monireh Yegane-Mofrad, Faezeh Hamed-Hamrahiyan, Zahra Alidadi Pages 167-172
    Introduction

    Attracting and retaining medical tourists, as well as converting users of medical tourism services into loyal tourists, is of great importance. Situation analysis can boost the capabilities of the medical tourism industry and retain the medical tourist; therefore, this study was conducted to determine the relationship between medical tourists' satisfaction with the intention to return through trust in medical tourism destinations.

    Methods

    In this descriptive-survey, study population was medical tourists referring to hospitals and medical centers in Mashhad City, Iran, of which 384 individuals were surveyed using the available method and a questionnaire. The content and construct validity were confirmed, and the reliability was computed as 0.953 through Cronbach's alpha. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling.

    Results

    The study of the relationship between research variables indicated that the satisfaction of medical tourists was significantly related to trust in staff and in the hospital. Besides, the effect trust in staff and in the hospital on the intention of medical tourists to return was confirmed.

    Conclusion

    Three factors of medical tourist satisfaction, trust in staff, and trust in hospital trust play a major role in the return of medical tourists, among which staff trust has the greatest impact on increasing the intention of medical tourists to return to hospitals.

    Keywords: Satisfaction, Medical Tourism, Trust
  • Ali Abedini, Hamid Reza Irani*, Hamid Reza Yazdani Pages 173-180
    Introduction

    Herbal medicines are important in providing community health, both in terms of treatment and in preventing diseases. However, there has not yet been a slight change in the marketing channel and the distribution of herbal medicines in the country. In view of this, this study endeavored to identify the marketing channel problems of herbal medicines from the perspective of manufacturers.

    Methods

    The population of this qualitative research were herbal medicine companies in Tehran and Qom provinces, from which 15 producers were selected as the sample through purposive and snowball sampling methods. Exploratory interviews were conducted with 15 CEOs and marketing and sales managers of herbal medicine companies, and the problems were identified and analyzed using framework content analysis method.

    Results

    Herbal medicine marketing channel problems including destroying the product brand with inappropriate advertisements and discounts, topics related to visitors and orders, customer relationship management, scientific visit, relationships between distributors, speed, quality and quantity of distribution, termination of cooperation and distribution contracts, time and type of settlement, product returns, so on.

    Conclusion

    To solve the marketing channel problems of the herbal medicine, we need to take into account all marketing tactics with a systematic view, because these problems may have interaction.

    Keywords: Marketing, Pharmaceutical Distribution, Herbal Medicine
  • Adeleh Asadi, Hajar Sotoudeh*, Javad Abbaspour, Mostafa Fakhr-Ahmad Pages 181-188
    Introduction

    Meta-textuality can provide effective medium for facilitating information retrieval and machine learning. This study explored the strengths of two types of meta-texts (i.e., reviewers' comments and citation contexts) in correct classification and recognition of their related texts and main sections at abstract level.

    Methods

    Eight hundred and forty-six randomized controlled trials were selected and their reviewers' comments and citation contexts were extracted from Cochrane reviews and Colil databases. Thirty seed documents were randomly selected as queries and their abstract similarities to the test collection and the main sections (IMRaD: introduction, method, results, discussion) were calculated. Receiver Operating Characteristic was used to analyze the performance of Cochrane reviewers' comments and citation contexts individually and in combination.

    Results

    The citation contexts’ area under the curve (0.807) was higher than the Cochrane comments' (0.638) and reaches its highest for their combination (0.936). The former had the highest performance in correct classification of the introduction section (0.661) and the latter in correct recognition of the methodology section (0.606).

    Conclusion

    Cochrane reviewers’ comments and the citation contexts have the potential of correct classification of the related texts. The former did well in identifying the methodology section, while the latter in identifying the introduction section. Combining the two systems can boost their power in identifying the discussion section. The results can have implications for natural language processing, machine learning systems, text categorization, retrieval and summarization.

    Keywords: Text Similarity, Cochrane Reviewers' Comments, Citation Contexts, Natural Language Processing
  • Saleh Rahimi, Faramarz Soheili*, Yosef Amininia, Farshid Danesh Pages 189-198
    Introduction

    New applications of studies to draw the structure of science includes, clustering concepts and identifying new fields of studies. This study was co-word analysis of intellectual structure of knowledge in the field of throbbing headaches.

    Methods

    This study was a scientometric that was conducted through co-word and social network analysis techniques. The data consisted of the total scientific production of throbbing headaches indexed in the Web of Science from 2005 to 2017 with 35050 records. After unifying, the co-wording matrix was provided and through cluster analysis method the data were analyzed.

    Results

    The results revealed that the most often word was migraine keyword in the field of throbbing headaches. Also, the results of hierarchical clustering by the Ward method led to the formation of nine clusters in this area. The major clusters were Intracranial hypotension, Headache and treatment, Nervous stimulation and headache, and Traumatic injury. The density and degree centrality of the cluster ranking from the analysis of the co-word indicated that the vertigo cluster has the highest concentration and anxiety cluster of the highest density.

    Conclusion

    The co-word analysis can uncover the intellectual structure of scientific disciplines. Due to the frequency of obtained keywords and clusters, the results of the two-dimensional scale showed that the matic areas of Tolerability and Nervous stimulation and headache are the most important emerging fields.

    Keywords: Headache, Throbbing Headaches, Knowledge Discovery, Network Meta-Analysis
  • Hamid Reza Sodagar, *Hamideh Rezaei, Moosareza Eshaghpour-Rezaee Pages 198-202

    onaviruses are a large family of viruses that cause a variety of illnesses, from the common cold to the acute and severe respiratory syndrome. Researchers suggest that in transmitting the virus to people at risk, preventing and promoting self-care behaviors reduce the rate of disease transmission in communities; and identifying the sources of disease transmission can be effective in controlling it. Successful 21st century organizations need to be able to adapt to ever-changes changing environment. Organizations have used various methods to control the spread of this disease such as telecommuting, quarantine, social distance, etc., each of which is considered an important policy in the prevention of this disease. In 1920, Einstein introduced the global view of quantum, in which the world is described as a dynamic, unpredictable, subjective, and self-constructing system. The seven quantum skills have characteristics such as the past or foresight, and simplicity and complexity for balancing crises; some organizations have adopted the approach of using quantum skills to control the coronavirus. In this article, we have tried to explain how to use the above method, which includes the use of seven quantum principles (look, thought, feeling, cognition, practice, trust and existence).