فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدجواد سلیمی، یحیی حساس یگانه، علیرضا جوادی پور* صفحات 1-26

    در این تحقیق بصورت نظری و تجربی به بررسی و ارزیابی تاثیر بیش ارزش گذاری شرکت ها بر رابطه میان دستیابی به سطوح عملکردی و اقلام تعهدی غیر منتظره در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. در همین راستا 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال های 1388 الی 1395 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بدین منظور سه فرضیه ی اصلی برای بررسی این موضوع تدوین و براساس الگوی داده های ترکیبی و اثرات تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روش تحقیق از نوع همبستگی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می-دهد که فرضیه مربوط به وجود رابطه معنادار میان بیش ارزش گذاری شرکت ها و اقلام تعهدی غیرمنتظره رد می شود. همچنین فرضیه مربوط به وجود رابطه معنادار میان دستیابی به سطوح عملکردی و اقلام تعهدی غیرمنتظره رد نمی شود که نتایج به دست آمده در این مورد با نتایج تحقیق کولتون و همکاران (2015) و فرج زاده و همکاران (1394) از حیث وجود رابطه معنادار مطابق می باشد. فرضیه مربوط به تاثیر بیش ارزش گذاری شرکت ها بر رابطه میان دستیابی به سطوح عملکردی و اقلام تعهدی غیرمنتظره رد نمی شود که نتایج بدست آمده در این مورد با نتایج تحقیق کولتون و همکاران (2015) از حیث وجود رابطه معنادار مطابق می باشد.

    کلیدواژگان: بیش ارزش گذاری شرکت ها، مدیریت سود، دستیابی به سطوح عملکردی، اقلام تعهدی غیر منتظره
  • سید حسام وقفی، رویا دارابی* صفحات 27-54

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی وجود دست کاری سود در شرکت های درمانده مالی و همچنین تاثیر نقش مالکیت دولتی و کمیته حسابرسی در تعدیل این ارتباط می باشد. بدین منظور، نخست شرکت های نمونه که از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (جامعه ی آماری) و به روش غربال گری (اعمال شرایط در جامعه) انتخاب شدند، در ادامه بر اساس متغیر های پژوهش با استفاده از قانون بنفورد به بررسی وجود یا عدم وجود دست کاری سود در شرکت های درمانده مالی پرداخته شد. نتایج آزمون فرضیه ها بر اساس داده های (648 سال -شرکت) صورت های مالی حسابرسی شده شرکت های نمونه طی سال های 1387 الی 1395 نشان می دهد که مدیران شرکت های درمانده مالی اقدام به دست کاری سود می کنند و در حقیقت ارقام سود در این نوع شرکت ها از قانون بنفورد تبعیت نمی کنند و اگر شرکت ها دارای مالکیت دولتی باشد تغییری در عدم تبعیت شرکت ها از قانون بنفورد ندارد. دیگر نتایج پژوهش نیز نشان می دهد کمیته حسابرسی نقش خود را در شرکت هایی که دچار درماندگی مالی می باشند به خوبی ایفا نمی کنند به طوری که در این شرکت ها، نیز ارقام سود از قانون بنفورد تبعیت نمی کنند.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، مالکیت دولتی، دست کاری سود، کمیته حسابرسی، قانون بن فورد
  • سید علی حسینی*، مهین خوئینی صفحات 55-80

    انتخاب شغل با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و حرفه ای شدن دانش ها تبدیل به یک علم پیچیده شده است و تحت تاثیر عوامل ذاتی و بیرونی است. تاثیر این عوامل در سبک های شناختی مختلف متفاوت بوده و یکی از عوامل موثر بر سبک شناختی افراد، نگرش فرهنگی است. در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر انتخاب شغل در حرفه حسابداری با درنظرگرفتن ابعاد نگرش فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نوع کمی است و در دسته مطالعات توصیفی قرار می گیرد. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه نگرش های فرهنگی هافستد (1980) استفاده شده است. نمونه مورد بررسی متشکل از 143 نفر از دانشجویان حسابداری کارشناسی و کارشناسی ارشد در سال تحصیلی 97-98 بوده و داده ها با استفاده از تحلیل تمایز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که تاثیر و نفوذ والدین، اساتید و همسالان به انتخاب شغل در حرفه حسابداری توسط دانشجویان با ویژگی های فرهنگی فاصله زیاد قدرت و جمع گرایی مرتبط است. هم چنین عامل باور و مادیات، بر انتخاب شغل حسابداری توسط دانشجویان در جوامع با ویژگی های فرهنگی جمع گرایی و اجتناب شدید از عدم اطمینان، تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: نگرش فرهنگی، انتخاب شغل، حرفه حسابداری
  • فرزین رضایی، مریم مرادی*، لیلا مرادی صفحات 81-98

    با توجه به اهمیت نگهداشت وجوه نقد و مقایسه پذیری صورت های مالی در بازار سرمایه، این تحقیق در پی بررسی تاثیر ویژگی های شرکت بر رابطه بین قابلیت مقایسه صورت های مالی نگهداشت وجوه نقد شرکتها صورت گرفته است. ویژگی های شرکت شامل محدودیت تآمین مالی،کیفیت گزارشگری مالی و تمرکز مالکیت می باشد. در این راستا برای رسیدن به اهداف تحقیق ،دوره زمانی 1391 تا 1395 مورد آزمون قرار گرفته شد. در این تحقیق از رگرسیون خطی چند گانه به روش داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج نشان دهنده این است که ارتباط معناداری بین قابلیت مقایسه صورت های مالی و نگهداشت وجوه نقد وجود دارد. بر اساس یافته ها، ارتباط منفی و معناداری ناشی از تمرکز مالکیت و کیفیت گزارشگری مالی بر رابطه بین قابلیت مقایسه صورتهای مالی و نگهداشت وجوه نقد وجود داشت. ضمنآ محدودیت تامین مالی بر رابطه بین قابلیت مقایسه صورتهای مالی و نگهداشت وجوه نقد تآثیر معناداری نداشت. کلمات کلیدی: قابلیت مقایسه صورتهای مالی، نگهداشت وجه نقد، محدودیت تآمین مالی، کیفیت گزارشگری مالی، تمرکز مالکیت

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورتهای مالی، نگهداشت وجه نقد، محدودیت تآمین مالی، کیفیت گزارشگری مالی، تمرکز مالکیت
  • فرشاد سبزعلی پور*، محمدعلی آقایی، عادل آذر، سحر سپاسی صفحات 99-126

    مرور ادبیات موجود درباره بنیان های نظری حاکمیت شرکتی حاکی از آن است که تیوری نمایندگی، چارچوب نظری غالب در این حوزه بوده است. برخی از محقیقن با طرح این ادعا که این تیوری توجه اندکی به فاکتورهای سازمانی معطوف داشته است، استفاده از تیوری اقتضایی در مطالعه حاکمیت شرکتی را مورد توجه قرار داده اند. در این راستا، تحقیق حاضر به ارایه مدل اقتضایی تاثیر ساختار هیات مدیره بر کیفیت سود پرداخته است. نمونه تحقیق شامل 103 شرکت پذیرفته شده در بورس تهران طی دوره 1390 تا 1395 است. برای ارایه مدل از رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که رقابت، استراتژی تجاری و اندازه شرکت به عنوان فاکتورهای اقتضایی بر ساختار هیات مدیره تاثیر مثبت و معناداری دارند، همچنین، ساختار هیات مدیره در رابطه بین فاکتورهای اقتضایی و کیفیت سود دارای نقش میانجی است و سازگاری بین این فاکتورها و ساختار هیات مدیره بر کیفیت سود تاثیر دارد. بنابراین، در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر ساختار هیات مدیره بر کیفیت سود با در نظر گرفتن فاکتورهای اقتضایی در قالب یک مدل ساختاری قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، تئوری اقتضایی، ساختار هیات مدیره، کیفیت سود، معادلات ساختاری
  • قاسم بولو*، میثم احمدوند صفحات 121-140
    موضوع و هدف

    با توجه به اهمیت بسیار زیاد پیش بینی نکول شرکتی برای ذینفعان مختلف، این پژوهش قصد دارد محرک های بالقوه این رویداد را شناسایی و الگویی برای پیش بینی آن در صنایع خودرو و ساخت قطعات، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی در بورس اوراق بهادار تهران ارایه نماید.

    روش

    در این پژوهش، ابتدا با استفاده از مطالعه اسنادی و روش دلفی فازی، عوامل و متغیرهای بالقوه تاثیرگذار بر روی نکول شرکتی شناسایی می شود، سپس محرک های نکول شرکتی به شکل تجربی با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری کمترین مربعات جزیی معرفی و الگویی جهت پیش بینی آن در هر یک از صنایع منتخب فهرست شده در بورس اوراق بهادار تهران ارایه می گردد. در پایان نیز، صحت و دقت الگوی استخراج شده آزمون می شود.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج پژوهش، نسبت های سود خالص به مجموع دارایی ها، سود عملیاتی به مجموع دارایی ها، سود عملیاتی به مجموع بدهی ها، فروش به مجموع دارایی ها، نرخ رشد فروش، سود انباشته به مجموع دارایی ها، سرمایه در گردش به مجموع دارایی ها، وجوه نقد به بدهی های جاری، بدهی های جاری به مجموع دارایی ها، مجموع بدهی ها به مجموع دارایی ها، مجموع وام های کوتاه مدت و بلندمدت به مجموع حقوق صاحبان سهام، مجموع وام های کوتاه مدت و بلندمدت به مجموع دارایی ها، خالص جریان نقدی عملیاتی به فروش، خالص جریان نقدی عملیاتی به سود عملیاتی، خالص جریان نقدی عملیاتی به مجموع بدهی ها، خالص جریان نقدی عملیاتی به بدهی های جاری و ارزش بازار سهام شرکت به مجموع بدهی ها را می توان در مجموع به عنوان محرک های نکول شرکتی در صنایع نامبرده معرفی کرد.

    نتیجه گیری:

     مشاهده شد که در دو صنعت خودرو و ساخت قطعات و فلزات اساسی، نسبت های حسابداری و در صنعت محصولات شیمیایی، نسبت های حسابداری و متغیرهای بازاری به عنوان محرک های نکول شرکتی معرفی شده اند و سایر محرک های بالقوه (طبق یافته های پژوهش های پیشین و نظرهای خبرگان) شامل نماگرهای کلان اقتصادی، عوامل غیرمالی و معیارهای کیفیت سود، نقشی در پیش بینی نکول شرکتی ندارند.

    کلیدواژگان: نکول شرکتی، نسبت های حسابداری، متغیرهای بازاری، مدل سازی معادلات ساختاری کمترین مربعات جزئی، بورس اوراق بهادار تهران
  • سهراب استا، علی ثقفی*، مقصود امیری، اسحاق الماسی صفحات 127-148

    هدف این مطالعه بررسی رابطه مدل های مالی و اقتصادی با تکنیک تحلیل پوششی داده ها در ارزیابی عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری می باشد. برای نیل به این هدف، جمع دارایی ها، جمع بدهی ها، جمع حقوق صاحبان سهام و جمع هزینه های شرکت به عنوان متغیرهای ورودی و همچنین درآمد، سود خالص و سود عملیاتی به عنوان متغیرهای خروجی مدل تحلیل پوششی داده ها در نظر گرفته شده است و مطابق با مدل انتخابی تحلیل پوششی داده ها، عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس عملکرد ارزیابی شده در قالب مدل رگرسیون با مدل های مالی و اقتصادی مورد مقایسه قرار گرفت. در این پژوهش برای بررسی رابطه مدل های مالی و اقتصادی با تکنیک تحلیل پوششی داده ها دو فرضیه ارایه شد و برای آزمون فرضیات مدل رگرسیون طراحی گردید. در این پژوهش جامعه آماری، شرکتهای سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است و نمونه گیری از جامعه تحقیق، بر اساس روش نمونه گیری قضاوتی و از طریق حذف سیستماتیک می باشد. دوره زمانی پژوهش سال های 1393تا 1395 می باشد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بین مدل های مالی و مدل تحلیل پوششی داده ها در ارزیابی عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری، رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. همچنین بین مدل های اقتصادی و و مدل تحلیل پوششی داده ها در ارزیابی عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری، رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شرکت های سرمایه گذاری، مدل های مالی، مدل های اقتصادی، مدل تحلیل پوششی داده ها
  • پریسا سادات بهبهانی نیا، اعظم ولی زاده لاریجانی* صفحات 187-212

    یکی از اقدامات انجام شده در کشور ایران در راستای بهبود کیفیت حسابرسی، طبقه بندی موسسات حسابرسی معتمد براساس ضوابط و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار میباشد. هدف از انجام این تحقیق، تعیین اثربخشی این طبقه بندی از طریق ارتباط آن با کیفیت افشا و کیفیت گزارشگری مالی می باشد. برای اندازه گیری کیفیت افشا، از امتیاز کیفیت افشا و اطلاع رسانی سازمان بورس و اوراق بهادار و برای سنجش کیفیت گزارشگری مالی از ضریب واکنش سود استفاده شده است. برای دستیابی به هدف تحقیق دو فرضیه تدوین شد که با نمونه ای متشکل از 86 شرکت طی سال های 1391 تا 1397 مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که بین طبقه موسسه حسابرسی و امتیاز افشا و اطلاع رسانی صاحبکار آن رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین براساس نتایج به دست آمده، طبقه موسسه حسابرسی بر ضریب واکنش به سود تاثیر مثبت معنی داری دارد . به عبارت دیگر، این متغیر تاثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت گزارشگری مالی دارد.

    کلیدواژگان: ضریب واکنش سود، طبقه موسسات حسابرسی معتمد بورس، کیفیت افشا
  • ویدا ورهرامی، پویان محمدی* صفحات 213-234

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر دوره ی همکاری بین مدیرعامل و مدیرحسابرسی داخلی بر پیچیدگی گزارشگری مالی می پردازد. در همین راستا اطلاعات 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1391 تا 1395 با استفاده از روش حداقل مربعات پایدار (RLS) مورد آزمون قرار گرفت. جهت اندازه گیری پیچیدگی گزارشگری مالی از تعداد صفحات گزارش سالانه ی فعالیت هییت مدیره به عنوان معیار پیچیدگی(گزارش های طولانی تر؛ پیچیدگی بیشتر) استفاده شده است. یافته ی حاصل از پژوهش بیانگر آن است که دوره ی همکاری طولانی تر بین مدیرعامل و مدیرحسابرسی داخلی منجر به افزایش پیچیدگی گزارشگری مالی می شود. علت این امرآن است که هرچقدر دوره ی همکاری بین آن ها طولانی تر شود، مدیرعامل و مدیرحسابرسی داخلی دست به تبانی می زنند و به منظور پنهان ساختن عملکرد ضعیف مدیریت از دید سرمایه-گذاران، گزارش های طولانی تری (صفحات بیشتر؛ پیچیده تر) منتشر می کنند. گزارش های طولانی تری(صفحات بیشتر؛ پیچیده تر) منتشر می کنند. 

    کلیدواژگان: دوره ی همکاری، مدیرعامل، مدیرحسابرسی داخلی، پیچیدگی گزارشگری مالی
  • محمدرمضان احمدی*، عبدالمجید آهنگری، حمیدرضا حاجب صفحات 235-260

    یکی از معیارهای توسعه اقتصادی، داشتن بازارهای سرمایه است که بتواند با ارایه گزارش های مالی با کیفیت، اعتماد سرمایه گذاران را جلب نماید. هدف این پژوهش نیز بررسی تاثیر همزمان متغیرهای کلان اقتصادی و رقابت بازار محصول بر کیفیت سود است. دوره زمانی مورد بررسی، سال های 1385 تا 1394 و نمونه انتخابی 70 شرکت است. برای تحلیل داده ها، از الگویابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار Smart-PLS2 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رقابت بازار محصول به طور مستقیم و غیر مستقیم (از طریق میانجی عملکرد مالی)، اثر مثبت معنادار بر کیفیت سود دارد، اما از طریق متغیر میانجی ساختار سرمایه، به طور معناداری تاثیر منفی می گذارد. همچنین، تاثیر مستقیم قوی تر از تاثیر غیر مستقیم است. دیگر یافته های پژوهش حاکی از این است که متغیرهای کلان اقتصادی از مسیر میانجی عملکرد مالی، تاثیر مثبت ولی از مسیر میانجی ساختار سرمایه، تاثیر منفی بر کیفیت سود دارد. همچنین، متغیرهای کلان اقتصادی به طور مستقیم رابطه منفی با کیفیت سود دارد، اما این رابطه معنادار نیست.

    کلیدواژگان: کیفیت سود، رقابت بازار محصول، متغیرهای کلان اقتصادی، الگوی معادلات ساختاری
|
  • MohammadJavad Salimi, Yahya Hassas Yeganeh, Alireza Javadipour * Pages 1-26

    The effect of overvalued equity on the relation berween benchmark beating and unexpected accruals In this study, the impact of overvaluation on the relation between benchmark beating and unexpected accruals in listed companies in Tehran Stock Exchange has been investigated. Our sample was a group of 105 companies in the Tehran Stock Exchange and range of our data was years from 1388 to 1395, respectively. To analyze data and test hypotheses, multivariate regression model was used. Results show that there is no relation between overvaluation and unexpected accruals. Also we found that there is a relation between benchmark beating and unexpected accruals, which these results are in compliance with results of Coulton et al (2015) and Farajzadeh et al (1394). Finally, we found that overvaluation has an impact on the relation between benchmark beating and unexpected accruals, which these results are in compliance with results of Coulton et al (2015).

    Keywords: Overvaluation, earning management, Benchmark beating, Unexpected accruals
  • Seyed Hesam Vaghfi, Roya Darabi * Pages 27-54

    The main purpose of the present study is to evaluate the existence of earnings manipulation in financially distressed companies, as well as the role of existence of governmental ownership in modifying this relationship. For this purpose, firstly the sample companies were selected among the companies listed in Tehran Stock Exchange (the statistical population), through screening method (applying the conditions in the population), and then, based on the considered variables using Benford Law, the existence or absence of earnings manipulation in each group of companies was examined. The hypotheses test results based on the data (648 year-company) of the audited financial statements of the sample companies for a 9-year period (2008 to 2016) indicate that managers of financially distressed companies have manipulated the earnings, and in fact, the earnings figures in these types of companies do not follow Benford Law, and if the companies have an governmental ownership, there is no change in non-compliance of companies with Benford Law. and if the companies have an audit committee, there is no change in non-compliance of companies with Benford Law.

    Keywords: Financial Distress, Governmental ownership, earnings manipulation, Audit Committee, Benford Law
  • Seyed Ali Hosseini *, Mahin Khoeini Pages 55-80

    Career choice has become a complex science, with the advent of Information and Communication Technology (ICT), and acquired knowledge on the profession. Factors influencing carer choice could be intrinsic or extrinsic. The influence of these factors on different cognitive styles is mixed and different cultures tend to have different cognitive styles. In this research, accounting career-choice factors, considering the dimensions of cultural values, have been investigated. The present study is quantitative and is included in the descriptive research group. The Hofstede Cultural Attitude Questionnaire (1980) has been used to collect data. The sample included 143 students in the first semester of the year 2018-2019. Data were analyzed using discriminant analysis. The results show that Parental influence, Teachers’ influence, Peers’ influence, and Association with others in the field are associated with that students who are characterized by large power distance and collectivism. Likewise, the "beliefs" and "material" factors does not affect students’ intentions of choosing accounting career in cultures characterized by collectivism and strong uncertainty avoidance.

    Keywords: Cultural values, career- choice, Accounting Profession
  • Farzin Rezaei, Maryam Moradi *, Leila Moradi Pages 81-98

    Considering the importance of maintaining cash and comparing financial statements in the capital market, this research seeks to investigate the impact of the characteristics of the company on the relationship between the ability to compare the financial statements of corporate cash holdings. Company features include financial constraints, financial reporting quality and ownership concentration. In order to achieve the research goals, the period of 1391 to 1395 was tested. In this research, multiple linear regression has been used using panel data. The results indicate that there is a significant relationship between comparability of financial statements and cash holdings. On the basis of the findings, there was a negative and significant correlation between ownership concentration and financial reporting quality on the relationship between comparability of financial statements and cash holdings. Meanwhile, the financing limitation on the relationship between comparability of financial statements and cash holdings did not have a significanteffect. Keywords: ability to compare financial statements, cash holdings, fiscal constraints, financial reporting quality, concentration

    Keywords: ability to compare financial statements, Cash Holdings, fiscal constraints, financial reporting quality, Concentration
  • Farshad Sabzalipour *, MohammadAli Aghaei, Adel Azar, Sahar Sepasi Pages 99-126

    The review of literature on the theoretical foundations of corporate governance suggests that agency theory has been the dominant theoretical framework in this context. Some scholars, by proposing the argument that this theory has paid little attention to organizational factors, have drawn attention to the use of contingency theory in the study of corporate governance. In this regard, this study aims to provide a contingency model on the effect of board structure on earnings quality. The sample includes 103 firms listed at Tehran Stock Exchange during the period from 1390 to 1395. The structural equation modeling approach and Smart PLS software have been used for modelling. The results showed that competition, business strategy and company size as contingency factors have a positive and significant effect on the structure of the board of directors. Also, the board structure has a mediating role in the relationship between contingency factors and earnings quality, and the adaptation between these factors and board structure affects the quality of earnings. Therefore, in Tehran Stock Exchange the effects of the board structure on the earning quality with regard to contingency factors can be explained in the form of a structured model.

    Keywords: contingency theory, agency theory, board structure, earning quality. structural Equation Modeling
  • Ghasem Bolo *, Maysam Ahmadvand Pages 121-140
    Purpose

    Considering the importance of corporate default prediction for various stakeholders, the study aims to identify potential drivers of this event and to present a model for predicting corporate default in automotive and auto parts manufacturing industry, basic metals industry, and chemicals industry in Tehran stock exchange.

    Method

    In this study, first, by conducting library research and through the fuzzy Delphi method, the factors affecting corporate default were identified. Then, using partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) technique, corporate default drivers were introduced, and the model for predicting this event in each industry was extracted and presented. Finally, the accuracy of the extracted model was tested.

    Results

    the following variables could be introduced as corporate default drivers in the abovementioned industries: the ratios of net income to total assets, earnings before interest and tax to total assets, earnings before interest and tax to total liabilities, sales to total assets, sales growth rate, retained earnings to total assets, net working capital to total assets, cash to current liabilities, current liabilities to total assets, total liabilities to total assets, short-term and long-term loans to total equity, short-term and long-term loans to total assets, cash flow from operating activities to sales, cash flow from operating activities to earnings before interest and tax, cash flow from operating activities to total liabilities, cash flow from operating activities to current liabilities, and market value of equity to total liabilities.

    Conclusion

    It was found that in automotive and auto parts manufacturing industry and basic metals industry, only accounting ratios, and in chemicals industry, both accounting ratios and market variables were introduced as corporate default drivers, and other potential drivers (according to previous research findings and experts’ opinions) including macroeconomic indicators, nonfinancial factors, and earning quality measures did not play a role in predicting corporate default.

    Keywords: Corporate Default, Accounting Ratios, Market Variables, Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), Tehran Stock Exchange
  • Sohrab Osta, Ali Saqafi *, Maghsoud Amiri, Isaac Almasi Pages 127-148

    The purpose of this study is to investigate the relationship between financial and economic models with data envelopment analysis technique in evaluating the performance of investment companies. In order to achieve this goal, aggregate assets, total debt, total equity and total company expenses as input variables as well as income, net profit and operating profit are considered as output variables of data envelopment analysis model. According to The model of data envelopment analysis, the performance of investment firms was evaluated. Then, the performance evaluated in the form of regression model was compared with financial and economic models. In this study, two hypotheses were presented to examine the relationship between financial and economic models with the data envelopment analysis technique and designed regression model to test the hypotheses. In this research, the statistical population is the investment companies accepted in the Tehran Stock Exchange. Sampling from the research community is based on the method of judging sampling and systematic elimination. The research period is from 2014 to 2016. The results of the research hypothesis test show that there is a significant and inverse relation between financial models and data envelopment analysis model in assessing the performance of investment firms. There is also a significant and direct relationship between the economic models and the data envelopment analysis model in assessing the performance of investment firms.

    Keywords: Investment companies, Financial Models, Economic Models, Data Envelopment Analysis Model
  • Parisa Sadat Behbahaninia, Azam Valizadeh Larijani * Pages 187-212

    Classifying trusted auditing firms in the base of rules and regulation of the Securities and Exchange Organization is one of the activities were done in Iran in order to promote auditing quality. The purpose of present research is to determine the effectiveness of this classification through measuring its relationship with disclosure quality and financial reporting quality. Disclosure and informing score of Securities and Exchange Organization has been used for measuring disclosure quality and earnings response coefficient has been used for measuring financial reporting quality. According to research purpose, two hypotheses were formulated which were tested with a sample of 86 companies during years 1391 to 1394. Results show that there is a positive and significant relationship between auditing firm`s class and disclosure and informing score of the client. Also, according to findings, auditing firm`s class has a positive effect on earnings response coefficient. In other word, this variable has a significant effect on financial reporting quality.

    Keywords: Class of Trusted Auditing Firms, disclosure quality, Earnings Response Coefficient
  • Vida Varahrami, Pouyan Mohammadi * Pages 213-234

    This study focuses on the influence of the period of collaboration between chief executive officer and internal audit director on financial reporting complexity. For this, the data from 60 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2012 to 2016 was tested, using Robust Least Squares(RLS) method. In order to measure the financial reporting complexity, the number of the board's activity annual report pages have been used as a criterion of complexity (the longer the reports, the more complexity). The findings of this research indicate that longer collaboration between CEO and the director of internal audit increases financial reporting complexity. The reason is that as the collaboration between them becomes longer, the CEO and director of internal audit will conspire to hide poor performance of the management from investors, therefore they release longer reports(the more pages, the more complexity).

    Keywords: Collaboration Period, CEO, Director of internal audit, Financial Reporting Complexity
  • MohammadRamezan Ahmadi *, Abdolmajid Ahangari, HamidReza Hajeb Pages 235-260

    One of the criteria for economic development is the existence of capital markets that can attract investors' confidence through providing high quality financial reports. The purpose of this research is to investigate the simultaneous effect of macroeconomic variables and product market competitiveness on earnings quality. The period under study is from 2006 to 2015 and the sample is 70 companies. For analyzing the data, the algorithm of equations with partial least squares (PLS) and Smart-PLS2 software was used. The results show that the product market competition directly and indirectly (through the mediator of financial performance) has a significant positive effect on the earnings quality, but negatively influences it through the intermediary variable of the capital structure. Also, direct impact is stronger than indirect effect. Other findings suggest that macroeconomic variables from the intermediary path of financial performance have a positive effect, but the mediation of capital structure has a negative impact on the earnings quality. Also, macroeconomic variables have a direct negative relationship with the quality of profit, but this relationship is not significant.

    Keywords: Earnings Quality, Product Market Competition, Macroeconomic Variables, Structural Equation Model