فهرست مطالب

الاهیات قرآنی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه الاهیات قرآنی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد دهقانی*، ابراهیم اقبال، علی شریفی صفحات 13-39

    تحریف، عاملی است که اصالت و اعتبار هر کتاب و کلام معتبری را با آسیب همراه می‌کند. نسبت تحریف به قرآن مجید، خواسته و یا ناخواسته در همین راستاست. اگر مسئله تحریف‌ناپذیری قرآن به اثبات نرسد، اعتبار قرآن به چالش کشیده می ‌شود و هرگونه استناد به آن با مشکل اساسی روبه‌رو می‌گردد. دسته‌ ای از شبهات مربوط به تحریف، از سوی مستشرقان ازجمله آقای نولدکه آلمانی مطرح شده است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا کلمات و آیاتی از قرآن حذف و جابجا شده است یا خیر؟ شبهات مربوط به تحریف در این مقال، حدود چهار شبهه است. نولدکه و دیگر مستشرقان، با پیش‌فرض‌ های نادرست و با استناد به برخی از احادیث ضعیف و گاه جعلی که بیشتر در منابع نامعتبر اهل سنت یافت می‌شوند و هم‌چنین برخی احادیث ضعیف که دست‌آویز غلات شیعه است و عدم درک تناسب و مفهوم برخی آیات قرآن و مطالب مستفاد از برخی منابع روایی، تفسیری و تاریخی، به طرح این آراء مبادرت ورزیده‌اند. آراء و شبهات آنان، با استفاده از همان منابع و روش ایشان و ایضاح مفهوم حقیقی آیات، روایات و برخی اصطلاحات تخصصی، بررسی و مورد نقد جدی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن، تحریف، شرق شناسان، نولدکه، حدیث ضعیف
  • مروه دولت آبادی*، عین الله خادمی صفحات 41-55

    بداء از مباحث مهم الاهیاتی است که با مسئله دعا و نیایش ارتباط مستقیم دارد. بداء به معنای تغییر در اراده و حکم الاهی، مورد اتفاق و پذیرش امامیه و رد اهل تسنن است. فخر رازی در آثار خویش، بداء را انکار می‌کند. رد بداء مستلزم انکار نقش‌آفرینی دعا در سرنوشت انسان است. دیدگاه فخر درباره دعا که بیشتر متوجه بعد عبادی آن است موید این اعتقاد اوست. نگاه فخر به دعا به‌مثابه امری عبادی است تا عاملی موثر برای تغییر سرنوشت انسان. مهم‌ترین ادله فخر در رد بدا، به نحوه نگرش ایشان به دو مسئله الاهیاتی علم و اراده الاهی مرتبط است. در این پژوهش با نقد و بررسی دیدگاه فخر در مسئله بداء و دعا، ارتباط میان بداء با مسئله دعا مورد تحلیل قرار گرفته است. از این‌رو سوال اصلی پژوهش این است که آیا رای غالب ایشان درباره بداء با حقیقت دعا سازگار است یا خیر؟ نتیجه این بررسی نشان می‌دهد که بین نظریه بداء و دعا سازگاری کامل وجود دارد و تصور ناسازگاری ناشی از رویکرد خاص کلامی فخر رازی به بداء و دعا بوده است.

    کلیدواژگان: فخر رازی، انسان، دعا، بداء
  • سجاد محمدفام، *اکبر محمدفام صفحات 57-76

    مراتب عصمت انبیاء، محل اختلاف بین علمای فرق اسلامی است. از این‌رو در این نوشتار، این مسئله مورد بررسی قرار گرفته که آیا پیامبران(ع) به هنگام عمل به احکام شرعی و در امور عادی و زندگی شخصی از سهو و نسیان به دور و در امان بوده‌اند یا خیر؟ در این مسیله، علمای اسلامی بر سه دسته‌اند: الف. تمامی علمای اهل سنت که به استناد آیات و روایات متعدد موافق سهو النبی هستند؛ ب. معدودی از علمای شیعه که به استناد روایات سهو در تعداد رکعات نماز، موافق سهو النبی هستند؛ ج. اکثریت علمای شیعه که مخالف سهوالنبی هستند. در این پژوهش، از مستندات مرتبط با آیات 68 انعام و 42 یوسف و روایات مربوط به سهو در تعداد رکعات نماز پیامبر(ص) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می‌دهد که آیات مورد استناد، هیچ دلالتی بر سهو و نسیان پیامبر اکرم(ص) ندارند. ظاهر روایات امامیه علی‌رغم اعتبار به لحاظ سندی، به لحاظ دلالتی با ادله محکم عقلی و نقلی در تعارض بوده و حمل بر تقیه می‌ شوند. روایات اهل سنت نیز علاوه بر داشتن ارسال سند در موارد متعدد، از اشکالات محتوایی زیادی برخوردارند؛ بنابراین این روایات نیز توان اثبات سهوالنبی را ندارند.

    کلیدواژگان: سهو، عصمت، قرآن، انبیا، احادیث
  • عیسی محمدی نیا* صفحات 77-92

    ملاصدرا به‌عنوان یکی از حکیمان متاله در سنت فلسفه اسلامی و پلانتینگا به‌عنوان فیلسوفی خداباور در ساحت تفکر فلسفه غربی، هرکدام با مبانی و تیوری‌های خاصی به تحقیق و تدقیق درباره مسئله شر پرداخته‌اند. ملاصدرا با استفاده از مبانی اصالت وجود و عدمی دانستن شرور، احسن بودن نظام خلقت و غلبه خیرات بر شرور، سعی کرده تا این مشکل را حل نماید. پلانتینگا نیز با دفاع مبتنی بر اختیار، اثبات می‌کند مسئله شرور با وجود خداوند در تناقض نیست. این دو متفکر علیرغم اعتقاد به اصل وجود خدا و قبول قدرت مطلق، خیریت محض و عالم مطلق بودن خداوند و اختیار انسان، در نهایت خلق شرور در عالم را پذیرفته‌اند. در پژوهش حاضر تلاش ‌شد تا با استفاده از آیات قرآن کریم و روایات معصومین، راه حل‌های جدیدی برای رفع معضل شر ارایه و با مهم‌ترین راه حل‌های دو فیلسوف مذکور مورد مقایسه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خیر و شر، ملاصدرا، پلانتینگا، اصالت وجود، قرآن کریم
  • مهرداد امیری*، عابدین درویش پور صفحات 93-104

    هرمنوتیک در حوزه معرفت‌شناسی به‌عنوان روشی برای رسیدن به حقیقت الفاظ و عبارات، از جمله شیوه‌هایی است که در قرن اخیر از جانب بسیاری از صاحب‌نظران غربی مورد توجه قرار گرفته است. در این شیوه تلاش شده است با تکیه بر برخی اصول و مبانی خاص و با پیگیری معناشناسانه الفاظ و مفاهیم، به حقیقت مدنظر گوینده دست یابند. متناسب با این شیوه غربی، در عالم اسلام متفکران مسلمان، از مفهومی به نام تاویل سخن به میان آورده‌اند. ملاصدرا به‌عنوان یکی از متفکران اصیل اسلامی در بحث تاویل، معتقد است که با ریشه‌یابی دقیق الفاظ در عوالم سه‌گانه و با روش‌های عرفانی، فلسفی و کلامی به معنای ملکوتی آن‌ها رسیده و بسیاری از مشکلات و اختلافات را در باب متشابهات قرآنی از این طریق پاسخ داده است. این جستار بر آن است که با روش توصیفی- تحلیلی، پس از بررسی معنای هرمنوتیک و نسبت معنایی آن با تاویل، روش خاص ملاصدرا در تفسیر آیات قرآن را مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: آیات قرآن، ملاصدرا، هرمنوتیک، روش، معنا
  • حاتمه عزیزی*، محمداسماعیل قاسمی طوسی، مهران رضایی صفحات 105-123

    خانواده به‌عنوان نخستین و مهم ‌ترین نهاد اجتماعی، بنیاد سعادت و شقاوت انسان است. این نهاد، حداقل از دو رکن زن و مرد تشکیل می ‌گردد که در رابطه و تعامل با یکدیگرند. در دین مبین اسلام، روابط حاکم در خانواده بر اساس اصول انسان‌شناسانه‌ ای تعریف شده است که رعایت این اصول در سعادت اعضای آن موثر است. پژوهش حاضر، در پی پاسخ به این سوال است که علامه طباطبایی در تفسیر المیزان اصول انسان‌شناسانه مرتبط با بحث خانواده را چگونه تبیین می ‌کند؟ این تحقیق به روش توصیفی- تبیینی انجام شده است؛ از این رو با جستجو در کتابخانه ها و مطالعه و بررسی متون دینی و پژوهش ‌های همسو و...، این نتیجه حاصل شد که علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، حیات اجتماعی انسان، نیاز به شریعت الاهی، ریشه شناسی ازدواج و مبانی تربیتی انسان را به‌عنوان اصول انسان‌شناسانه مرتبط با خانواده می ‌داند.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، علامه طباطبایی، خانواده، ازدواج، تفسیر المیزان
|
  • Farzad Dehghani*, Ebrahim Eqbal, Ali Sharifi Pages 13-39

    Distortion (Tahrif) is a factor which can cause damage to the authenticity of any credible book or word. The accusation of distortion against the Holy Qur'an is in the same line whether one likes it or not. If we fail to prove the integrity (undistortability) of the Holy Qur'an, it will face a challenge in terms of validity and any reference to it will suffer an underlying problem. Some of these doubts posed by Orientalists about the Qur'an like Mr Nöldeke. This descriptive-analytical study seeks to answer the question whether some words and verses have been removed from the Qur'an. In this article, about four pieces of doubts have been presented regarding distortion. Citing some weak and sometimes fake hadiths that are mostly in some unreliable Sunni sources, as well some weak hadiths taken from a few Shiite ones and lack of understanding of the proportion and the meaning of some verses of the Qur'an and the material used by some narrative, interpretive, and historical sources have led to the emergence of these false assumptions made by Nolde and other scholars. Their opinions and doubts has seriously criticized in this study by the same sources and methods and disregard the true meaning of the verses, narratives, and some technical terms.

    Keywords: Quran, Distortion, Orientalists, Nolde, Weak Hadith
  • Marveh Dolatabadi*, Einollah Khademi Pages 41-55

    Bada is one of the most important theological issues that are directly related to the issue of prayer. Bada means the change of divine will and ruling, which is accepted by the Imamiyyah and rejected by the Sunnis. Fakhr Razi in his works denies Bada. The rejection of Bada requires the denial of the role of prayer in human destiny. Fakhr's view of prayer, which is more concerned with the Ebadi dimension, confirms his belief. Fakhr's view of prayer is a matter of worship rather than a factor in changing one's destiny. His most important argument in rejecting Bada relates to his attitude to two theological issues of science and divine will. In this study, the relationship between Bada and prayer has been analyzed by critiquing Fakhr's perspective on the problem of Bada and prayer.Thus, the main question of the research is whether their predominant opinion on Buddha is compatible with the truth of prayer. The results of this study show that there is complete agreement between the theory of Buddhism and prayer and the notion of incompatibility arises from Fakhr Razi's particular theological approach to Bada and prayer.

    Keywords: Fakhr Razi, Man, Prayer, Buddha
  • Sajjad mohammad fam*, Akbar mohammad fam Pages 57-76

    The scholars of the Islamic sects disagree on the scope of the Prophet's infallibility. One of the theological issues concerning the infallibility of prophets is that whether they are infallible in all affairs of life spiritually or materially or like other people they sometimes make mistakes? In this regard, Islamic scholars fall into three categories: 1. All Sunni scholars agree with Sahw al-Nabi, based on numerous verses and narratives; 2. Some of Shiite scholars agree with Sahw al-Nabi and refer to those hadiths which are found in Shiite and Sunni sources concerning the holy prophet’s prayer; 3. The majority of Shia scholars are opposed to the negligence of the Prophet. In this study documents of verse 68 of the Surah Anaam and verse 42 of the Surah Yusuf, and the narratives related to neglect in holy prophet’s prayer (p.b.u.h) are discussed. The results of the study show that the Quranic evidences have no Implying to the negligence of the Prophet. The narratives quoted in Shiite sources, because of their inconsistency with the rational and narrative arguments have not been the main purpose of their apparent content and have been quoted from the Taqiyya (Hiding the original idea). Sunni narratives also face many content problems. Therefore, these narrations cannot be proved the negligence of the Prophet.

    Keywords: neglect, infallible, Quran, narrative, prophets
  • Eisa Mohammadinia* Pages 77-92

    Both Mullā Ṣadrā, as a theosophical philosopher in Islamic philosophy tradition, and Plantinga, as a theist philosopher, in western philosophy, with their own principles and special theories have inquired about the problem of Evils. The first by utilizing his principles like fundamentality of existence, negativity of evils, the best arrangement of things, and overcoming of goods upon evils has endeavored to solve the problem. Also, the second, using Free will based defense, has made effort to prove that there is no contradiction between existence of god and evils. These two thinkers though believe in God, his almightiness, absolute goodness and being all-knowing and human’s free will have accepted existence of evils in the world. In this essay, we will try to convey more solutions based on Quran and Traditions for this problem, in addition to giving a comparison between these solutions and those of two philosophers.

    Keywords: good, evil, Mullā Ṣadrā, Plantinga, fundamentality of existence, Quran
  • Mehrdad Amiri*, Abedin Darvishpour Pages 93-104

    Hermeneutics in epistemology has been one of the ways to reach the truth of words and expressions, and has been one of the ways that has been considered by many Western scholars in the last century. In this way, it has been attempted to reach the truth of the speaker by relying on certain principles and by semantically pursuing the words and concepts. In line with this Western approach, in Muslim world Muslim thinkers have come up with a concept called Tawil. Mulla Sadra, as one of the Islamic thinkers in the interpretation of the interpretation, believes that by the careful rooting of the words in the three worlds and by the mystical, philosophical and theological methods, have reached their heavenly meaning and have answered many of the problems and disputes concerning the Qur'anic similarities. This article aims to evaluate Mulla Sadra's specific method of interpreting the Qur'anic verses by using a descriptive-analytic method, after examining hermeneutical meaning and its semantic relation with interpretation.

    Keywords: Quranic verses, Mulla Sadra, Hermeneutics, method, meaning
  • Hatameh Azizi*, Mohammad Esmaeel Ghasemi Toosi, Mehran Rezaee Pages 105-123

    The family as the first and most important institution of the community is the oundation of human prosperity and human misery. It consists of at least two poskets of men and women intracting with one another. For this reason, it is out their duties towards each other.In Islam the dominant relationships in the family are defined on the basis of anthropological principles which are effective in the well-being of its members. The present study seeks to answer the question how does Allameh Tabataba'i explain the anthropological principles related to family discussion in the interpretation of al-Mizan? The present research has been done throuht descriptive-analytic method. Therefore, by searching in library resources and studying religious texts and other elated researchers, it is concluded that Allameh Tabatabai, in the interpretation of al-Mizan, the principles of human society, such as social life, require the divine law. It is concluded that Allameh Tabatabaei in his interpretation of al-Mizan considers human social life, the need for divine sharia, the etymology of marriage, and human ducational principles as family-related anthropological principles.

    Keywords: anthropological, Allameh Tabatabai, family, Marriage, Al-Mizan