فهرست مطالب

نشریه مطالعات مردم شناختی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1399)

  • شادی
  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 188-204

    شادی و سبک زندگی، دو مفهوم معنایی در ساحت های مختلف زندگی انسانی در طول تاریخ بوده اند که اکنون جایگاه ویژه ای برای تامل در دنیای معاصر یافته اند. این دو مفهوم شاخه ای از دانش های بین رشته ای را شکل داده و تمام علوم انسانی و اجتماعی اعم از روان شناسی، جامعه شناسی، فلسفه، حقوق، اقتصاد، انسان شناسی و مطالعات فرهنگی را درگیر کرده اند. من در این مقاله با تکیه بر درآمدی تحلیلی و نظری درزمینه مناسبات شادی و سبک زندگی، ابتدا مفهوم شادی را از رویکرد فرهنگی تحلیل می کنم و سپس ابعاد و ویژگی های فرهنگ شادی را توضیح می دهم. همچنین به تشریح مفهوم سبک زندگی و تحلیل مجمل مناسبات و قرابت های آن با مفهوم شادی می پردازم. در این مقاله که بخش عمده ای از آن مبتنی بر تجربه زیسته من است، تلاش کرده ام تا بستر و متن اجتماعی و تاریخی زندگی انسان ایرانی را برای فهم رفتارهای مربوط به سبک زندگی برجسته سازم.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، شادی، مردم نگاری، تجربه زیسته
  • حسین میرزایی* صفحات 206-227

    تمرکز بر احساسات در مردم شناسی سابقه ای طولانی دارد. در مردم شناسی روان شناختی و روان کاوانه، حتی در جهت گیری های پدیدارشناسانه، با رویکردی طبیعت گرا، احساسات به عنوان امور جهان شمول در نظر گرفته شده اند، یعنی احساسات به طور حتم می توانند با عوامل گوناگون اجتماعی و فرهنگی آزاد و تخلیه شوند؛ و بر همین پایه، اساس آن از جامعه ای به جامعه دیگر به یکدیگر شباهت خواهد داشت. طبیعت گرایان با فرض بنیان زیست شناختی برای احساسات، مفاهیمی برای خرد جمعی و واقعیت هایی مادی ایجاد می کنند که در سازوکارهای عصب شناختی یا هورمونی قابل شناسایی باشند؛ اما از دیدگاه مردم شناختی، احساساتی مانند شادی برساخت هایی فرهنگی محسوب می شوند و این الگوهای فرهنگی به نحوی بر افراد جامعه اثر می گذارند که افراد غالبا می کوشند روی احساسات خود کار کنند تا آن دسته از احساساتی را که تصور می کنند باید در زمان و مکان خاص در جامعه ابراز کنند، در خود پرورش دهند. شبکه معنایی فرهنگ که روندها و حالات احساسی، اندیشه و کنش ما را تعیین می کنند معمولا به اندازه کافی آشکار نیست. این شبکه، امکان ها و موقعیت ها و در عین حال محدودیت هایی را رقم می زند و افراد در یک پیوستگی و انسجام فرهنگی را درونی می سازند و ناخودآگاه آن ها را در ادراک، اندیشه و کنش خود متبلور می سازند. این پنهان بودگی شبکه معنایی، این توهم را برای افراد ایجاد می کند که به تنهایی و فردی نسبت به پدیده ها، ادراکات و احساساتی دارند. این ابهام زمانی روشن می شود که با سازوکار مقایسه، تفاوت های فرهنگی جوامع بررسی شود. وقتی احساس شادی خود را با احساس شادی دیگری مقایسه کنیم مشخص می گردد که آنچه ما درک می کنیم ضرورتا امری طبیعی و بدیهی نیست و باتوجه به شرایط زیست اجتماعی و فرهنگی می تواند تغییر کند. در این میان، سرمایه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کدام می توانند وضعیت شادی در جامعه را براساس مولفه هایی مشخص و تبیین کنند.

    کلیدواژگان: ساخت فرهنگی، شادی، احساسات، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی
  • سید قاسم حسنی*، نگین عینی صفحات 228-242

    شادی حالتی از ذهن فرد است که بدون در نظر گرفتن شرایط فرهنگی و اجتماعی فرد نمی توان آن را مطالعه کرد. درواقع شادی ریشه در جامعه و فرهنگ دارد؛ به طوری که افزایش شادی مردم، شاخص و معیار یک جامعه خوب و سالم است. شادی یکی از عناصر اصلی موجود در هر فرهنگ است؛ به عبارتی مهم ترین عامل در میزان شادکامی یک جامعه در فرهنگ آن جامعه نهفته است. رضایت و شادمانی در زندگی افرادی که فرهنگشان، عناصر شادی آفرین بیشتری دارد، بیشتر از مردمی است که فرهنگشان فارغ از این عناصر است. شادی عنصر بنیادین باورها و فرهنگ عامه مردم مازندران است. در نوشتار حاضر، به این عناصر و محمل های فرهنگی شادی، همچنین وضعیت و اهمیت فرهنگ سنتی شادمانی و چگونگی حفظ و نگهداشت آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شادی، محمل های شادی، فرهنگ، مازندران
  • سمیه کریمی* صفحات 244-256

    در این مقاله، به بررسی مفهوم شادمانی آیینی در ایران به عنوان یکی از وجوه فرهنگ شادمانی نزد کودکان ایرانی پرداخته شده و ویژگی فرهنگ یادشده نزد آن ها بحث و بررسی شده است. به این منظور نخست ضمن مروری بر مفهوم فرهنگ شادمانی در ادبیات انسان شناسی، شادمانی آیینی در آیین هایی چون گره گشو، هومبابا، شال اندازی، سده و آیین های گذار به عنوان اشکالی کلیدی بررسی و معرفی و سپس دو مورد از فضاهای عمومی یعنی باغ کتاب و نوروزگاه بررسی شده اند. نتیجه اینکه شادمانی آیینی در حوزه و فضای عمومی برای کودکان باید براساس سیاست گذاری های جدید تقویت شود.

    کلیدواژگان: شادمانی آیینی، حوزه عمومی، آیین، کودکان، فرهنگ شادمانی
  • علیرضا حسن زاده* صفحات 258-274
    یکی از مسایلی که در چند دهه اخیر مدنظر بوده است، تعریف فرهنگ شادمانی در ایران و پیوند و تضادهای آن با نظام های هنجاری و فرهنگ رسمی جامعه است. به نظر می رسد برای تحلیل و نقد موضوع مذکور، نخست باید منابع فرهنگی شادمانی در ایران معرفی و سپس رابطه فرهنگ شادمانی- به مثابه عنصری که بیشتر با قطب هیجانی مرتبط است- با قطب هنجاری جامعه بررسی شود و ویژگی های آن، از جمله چندصدایی، آستانگی و دیالوجیکال شرح داده شود. این رویکرد می تواند بر تبیین و تعریف فرهنگ شادمانی در ایران و ایجاد نگاهی واقعیت محور به آن موثر باشد. بر این اساس در این مقاله، نخست به معرفی منابع یادشده به عنوان منابعی متنوع از فرهنگ شادمانی پرداخته و سپس رابطه آن با نظام های هنجاری و فرهنگ رسمی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ شادمانی، آستانگی، چندصدایی، قطب هنجاری، قطب هیجانی
  • مریم رزاقی* صفحات 276-293

    تمدن دیرینه و تنوع فرهنگی، استان مازندران را خاستگاه و مستعد برگزاری بیش از ده ها جشنواره بومی محلی ساخته و آن را به کانون برنامه های شادساز، هویت بخش و حرکت آفرین بدل نموده است. در این راستا، این استان به دلیل ماهیت استراتژیک خود در فرآیند اقتصاد و فرهنگ کشور، نقش مهمی در هم افزایی بومی و احیای شادی در جامعه خسته از کار و معیشت مازندران ایفا می کند. هدف کلی پژوهش حاضر شناسایی جشنواره های بومی و محلی مازندران با رویکرد احیای شادی آفرینی در شبکه استانی است. جامعه آماری در مرحله اول پژوهش (تحقیق کیفی) شامل مسیولان برگزارکننده (نخبگان) جشنواره های بومی و محلی مازندران در سال 1397 است؛ در مرحله دوم پژوهش شامل کلیه افراد مراجعه کننده به هر یک از جشنواره های بومی و محلی مازندران در سال 1397 است که بر اساس جدول کرجسی و مورگان،384 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. برای گردآوری اطلاعات، پس از تبدیل مصاحبه های نخبگان به صورت نوشتاری و استخراج کدهای مربوطه و دسته بندی آن ها، پرسشنامه ای بسته پاسخ، طراحی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی از طریق برنامه نرم افزاری SPSS نسخه 23 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد در سال 97 بیش از 35 جشنواره بومی و محلی در نقاط مختلف استان برگزار شد. از دیدگاه نخبگان، مولفه های شادی آفرین در جشنواره های بومی و محلی شامل شادی فردی، شادی خانوادگی و شادی اجتماعی است. از دیدگاه شرکت کنندگان در جشنواره های بومی و محلی، ده مولفه شادی آفرین (شادی طبیعی، شادی معنوی، امید به آینده، همبستگی اجتماعی، رونق اقتصادی، موفقیت در محیط کاری، پیشگیری از آسیب های اجتماعی، افزایش بهره وری، استحکام پیوندهای خانوادگی و صمیمیت) در 68 شاخص شناسایی شد.

    کلیدواژگان: جشنواره، بومی و محلی، رسانه، شادی، شادی آفرینی
  • آزاده پشوتنی زاده* صفحات 294-305

    شادی و سرور، مایه و سبب ساز به وجود آمدن جشن های ملی ایرانیان بوده است. جشن هایی که با اساطیر و نمادهای فرهنگی عجین و پیوسته اند. دو جشن بزرگ ایرانیان که به منظور پاس داشت از فروزه های نیک و سودمند اهورایی از گذشته دور تا کنون در ایران برگزار می شود، مهرگان و نوروز نام دارد. نوروز (اول فروردین) همگام با اعتدال ربیعی و مهرگان در هنگامه اعتدال خریفی (دهم مهر ماه) برگزار می شود و شاید بتوان این دو را به نحوی جشن کاشتن و برداشتن در روزگار کشاورزی ایران دانست. ماندگاری این دو جشن تا به امروز به سبب همسانی نمادها و نشانه های آن با داستان های کتب مقدس است. داستان طوفان نوح (ع) در ادیان سامی چون اسلام، مسیح و یهود آمده است اما ایرانیان و مزدیسناکیشان با این داستان ناآشنا بودند. زرتشتیان با ترکیب نمادها و یافتن نقاط اشتراک با اسطوره ها و پادشاهان اساطیری ایران، توانستند به دو جشن اصلی مهرگان و نوروز وجه ملی و دینی ببخشند و از خطر فراموش و منسوخ شدن محفوظشان دارند. روش تحقیق در این نوشتار توصیفی - تحلیلی بوده و در نهایت با قیاس تطبیقی سعی در یافتن وجوه اشتراک شده است. چرایی ماندگاری این جشن ها تا به امروز از سیوالات تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: جشن مهرگان، جشن نوروز، جمشید، فریدون، ایزدان و ایزدبانوان
|
  • Nematollah Fazeli* Pages 188-204

    Happiness and lifestyle as two semantic concepts in different domains of human life over history have received considerable attention in the contemporary world. These two concepts have formed a branch of interdisciplinary studies involving all humanities including psychology, sociology, philosophy, law, economics, anthropology, and cultural studies. In this article, based on an analytical and theoretical introduction about relationships between happiness and lifestyle, I will first analyze the concept of happiness from a cultural approach and then characterize the aspects and features of the culture of happiness. I will also investigate the concept of lifestyle and briefly illustrate its relationships with happiness. In this article which is majorly based on my lived experience, I have emphasized the historical and social context of Iranianschr('39') life to comprehend their lifestyle.

    Keywords: Life style, Happiness, Ethnography, Lived experience
  • Hossein Mirzaei* Pages 206-227

    Emotions have been the focus of anthropology for a very long time. In psychological and psychoanalytical anthropology, even in the phenomenological outlooks with naturalistic attitude, affections have been considered as a universal matter. This means that emotions can definitely be released through different social and cultural elements, which causes them to have the same foundations from society to society. Considering biological bases for emotions, naturalists create concepts for collective reason and materialistic facts, in order to make them recognizable in neurological and hormonal mechanisms. But from anthropological viewpoint, emotions like happiness are considered as cultural constructions. These cultural patterns affect people in a way that they often try to work on their emotions in order to cultivate those emotions that they think they should express at a particular time and place in society. The culture semantic network that determines our emotional approaches, thoughts and behaviors, is not usually obvious enough. This network generates both facilities and limitations which cause the people to internalize a cultural coherence and unconsciously present it in their perceptions, thoughts and behaviors. The ambiguity of this semantic network creates this delusion for people that their emotions and perceptions towards different issues are individual. This ambiguity becomes clear when the cultural differences of societies are examined through a comparison mechanism. When we compare our sense of happiness with another’s sense of happiness, it becomes clear that what we perceive is not necessarily natural and can change according to socioeconomic and cultural conditions. Social, economic and cultural capitals, can also determine the happiness circumstance of a society, based on specific elements.

    Keywords: Cultural construction, Happiness, Emotions, Cultural capital, Economic capital, Social capital
  • Seyed Ghasem Hassani*, Negin Eyni Pages 228-242

    Happiness is a state of mind that cannot be studied without considering personchr('39')s cultural and social conditions. In fact, happiness is rooted in society and culture; increasing the happiness of the people, is an indicator and criterion of a good and healthy society. Happiness is one of the main elements in any culture, in other words, the most important factor in the happiness of a society lies in the culture of that society. Satisfaction and happiness in the lives of people whose culture has more joyful elements is more than people whose culture is independent of these elements. Indeed, happiness is a fundamental element of the beliefs and popular culture of the people of Mazandaran. In this article, we are looking at what are these elements and cultural aspects of happiness? And the status and importance of the traditional culture of happiness and how to maintain it.

    Keywords: Happiness. Aspects of happiness. Culture. Mazandaran
  • Somaye Karimi* Pages 244-256

    This Article intended to scrutinize the meanings of ritual happiness as one of the momentous concerns and salient parts of happiness culture among Iranian children. In order to elucidate the importance of happiness culture in society, in addition to a review on the meaning of ritual happiness in some particular rituals such as Gereh Goushu, Houmbaba, Shah Andazi, Sadey, games and then, two samples of state polices related to Iranian children are considered. This article strongly suggests new Polices of happiness for children in Iran.

    Keywords: Ritual of happiness, Public sphere, Children, Happiness culture
  • Alireza Hassanzadeh* Pages 258-274
    One of the issues that have been disputed during recent decades includes discursive clashes and disputes over the culture of happiness in Iran and its controversial connections to formal culture and system of norms. To response to this question from anthropological standpoint, firstly cultural resources of happiness should be recognized in Iran. Then the relationship between culture of happiness -as a phenomenon closer to emotional pole- with the normative pole of the society should be examined and its forms including polyphony, liminality and dialogic are to be described. As such, the key features of Iranchr('39')s happiness culture such as polyphonic, diversity and dialogical attributes should be discussed more. This approach will come to help us to define and determine how happiness culture in Iran comes to view as a polyphonic form tied to cultural diversity. To reduce discursive clashes, this should be known as one of those important steps that will be taken toward cultural polices in Iran.
    Keywords: Culture of happiness, Liminality, Heteroglossia, Normative pole, Emotional pole
  • Maryam Razzaghi* Pages 276-293

    The old civilization and cultural diversity have made Mazandaran Province the cradle and the suitable place for holding tens of local and folkloric festivals, and the center for joyful, identity-building, and motivating programs as well. Due to its strategic nature in the process of economy and culture of this country, this province plays a key role in local development and restoring happiness in the society tired of hard-working and life. This research is aiming to identify local and folkloric festivals of Mazandaran with the approach of creating happiness in the provincial broadcasting network. The statistics population at the first phase of the research (qualitative research) included the officials (elites) in charge of holding the local and folkloric festivals in Mazandaran Province in 2018. The statistics population at the second phase was all visitors to the local and folkloric festivals in Mazandaran Province in 2018 among them 384 persons were regarded as the statistical samples based on Krejcie and Morgan Table 2001. Data were collected after transforming the interviews of the elites into written forms and extracting related codes and categorizing them, and a questionnaire was designed with closed answers. Computer software SPSS 23 was used for analyzing the data in both descriptive and inferential statistics. The results of the research showed that 35 local and folkloric festivals were held across Mazandaran Province in 2018. From the elites’ point of view, the happiness-creating components of the local and folkloric festivals were individual happiness, family happiness, and social happiness. From the visitors’ point of view, ten happiness-creating components, including natural happiness, spiritual happiness, hope for future, social solidarity, economic prosperity, job success at workplace, prevention of social harms, increasing productivity, strengthening family ties, and intimacy were mentioned among 68 indicators.

    Keywords: Festival, Local, Folkloric, Media, Joy, Happiness-creating
  • Azadeh Pashootanizadeh* Pages 294-305

    Happiness has been the main reason for Iranian national celebrations. Celebrations that are associated with myths and cultural symbols. Mehregan and Nowruz are the two great Iranian festivals that have been held in Iran since ancient times in order to protect the good and useful blessings of AhuraMazda. Nowruz (March 20) is celebrated in conjunction with the spring equinox and Mehregan during the fall equinox (September 21), and perhaps these two can be considered as a celebration of planting and harvesting in the agricultural days of Iran. The survival of these two celebrations to this day is due to the similarity of its symbols and signs with the stories of the holy books. The story of the Flood of Noah (pbuh) is told in the Semitic religions such as Islam, Christianity and Judaism, but the Iranians and Zoroastrians were unfamiliar with this story. By combining symbols and finding common ground with the myths and mythical kings of Iran, Zoroastrians were able to give a national and religious aspect to the two main celebrations of Mehregan and Nowruz, and protect them from the danger of being forgotten and obsolete. The research method in this paper is descriptive-analytical and finally, by comparative analogy, an attempt has been made to find commonalities. The main question of this research was the reason why these festivals have survived to this day.

    Keywords: Mehregan fest, Nowruz fest, Jamshid, Fereydoon, Gods, Goddesses