فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال نهم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1399)

نشریه گردشگری و توسعه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • یزدان شیرمحمدی*، محمدامین معاونی صفحات 1-16

    هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل کارآفرینانه استراتژیک در صنعت گردشگری با رویکرد آمیخته اکتشافی در شرکت های ارایه دهنده خدمات گردشگری مرکز، شرق و جنوب کشور (شهرهای تهران، مشهد و شیراز) است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی-توسعه ای، ازنظر ماهیت، اکتشافی و ازنظر روش گردآوری داده ها، آمیخته-اکتشافی است. در بخش کیفی پژوهش، تیم مشارکت کننده شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران شرکت های ارایه دهنده خدمات گردشگری، به شیوه غیر تصادفی (هدفمند) و روش گلوله برفی به تعداد 30 نفر انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل 263 شرکت ارایه دهنده خدمات گردشگری مرکز، شرق و جنوب کشور با رتبه های 3 و 5 و 163 حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برآورد شد. در بخش کیفی، اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار Nvivo نسخه 8 تحلیل و در قالب مدل مفهومی داده بنیاد تدوین شد. در آزمون مدل، ابتدا فرضیه های پژوهش تدوین شده و سپس با روش تحلیل مسیر و استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و Smart-PLS نسخه 2/3 صورت مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مرحله کمی نشان داد، شرایط علی اثرگذار بر کارآفرینانه استراتژیک شامل جنبه اجتماعی، محیط مقصد، رشد کارآفرینی و توسعه مقصد است. شرایط مداخله گر شامل برقراری ارتباط، امکان پیش بینی و سرمایه گذاری جدید، و شرایط زمینه ای نیز شامل جمع آوری منابع، سرمایه انسانی و بهره وری است. همچنین راهبردهای ارایه شده شامل رشد فرهنگی-اجتماعی، تاثیر مشوق ها و تعامل سیستمی برای بهبود عملکرد، یکپارچگی و حداکثر استفاده از تجربیات به عنوان پیامدهای کارآفرینانه استراتژیک شناخته می شود.

    کلیدواژگان: استراتژی کارآفرینانه، صنعت گردشگری، رویکرد آمیخته
  • ابوالفضل قنبری*، محسن آقایاری هیر، لاله زیدی صفحات 17-30

    هدف پژوهش حاضر، بررسی آمادگی الکترونیکی اداره ی کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان شرقی در جهت توسعه ی گردشگری الکترونیک در استان می باشد. پس از مطالعه ی ادبیات داخلی و خارجی به منظور جمع آوری داده های موردنیاز پرسشنامه ی سنجش آمادگی الکترونیکی با 20 سوال به تعداد 60 نفر توزیع شد که از آن تعداد 50 عدد بازگشت داده شد. در پژوهش حاضر برای آزمون فرضیات و مدل مفهومی پژوهش از روش حداقل مربعات جزیی یا مدل معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس (PLS) استفاده شد و با استفاده از دو نرم افزار SPSS 23 و SmartPLS 3 اثر متغیرهای استخراج شده بر یکدیگر مورد مطالعه قرار گرفت. هر چند نتایج نشان دهنده ی آمادگی الکترونیکی پایین اداره کل میراث فرهنگی استان بود در عین حال ارتباط مثبت هر سه شاخص آمادگی زیرساختی با ضریب 245/0، آمادگی سازمانی با ضریب 377/0 و آمادگی خدماتی و سیستمی با ضریب 257/0 با توسعه ی گردشگری الکترونیکی در استان آذربایجان شرقی تایید گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری الکترونیکی، آمادگی الکترونیکی، حداقل مربعات جزئی (PLS)، آذربایجان شرقی
  • محمد معصوم*، سلمان رفتاری صفحات 31-46

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر گیمیفیکیشن بر پیامدهای رفتاری مشتریان بوده است. این پژوهش از حیث نوع پژوهش، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع توصیفی_پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مشتریان آژانس های گردشگری هستند که به صورت آنلاین اقدام به خرید می کنند؛ که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 73 نفر از اعضای جامعه مورد بررسی قرار گرفته اند. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه استاندارد متشکل از 36 سوال) استفاده شده است. جهت بررسی رابطه بین متغیرها و تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی آل اس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که گیمیفیکیشن بر ارزش های لذت جویانه و سودآور تاثیر داشته و ارزش های لذت جویانه و سودآور نیز بر رضایت مشتری تاثیر دارد. دیگر نتایج تحقیق حاکی از آن بوده است که رضایت مشتری بر عشق به برند و عشق به برند بر پیامدهای رفتاری مشتریان شامل وفاداری به برند، تبلیغات شفاهی مثبت و مقاومت در برابر اطلاعات منفی تاثیر دارد. مدیران آژانس های گردشگری می توانند با بهره گیری از نتایج این پژوهش و شناخت عوامل موثر بر پیامدهای رفتاری مثبت مشتریان و تقویت آن ها، عملکرد سازمان خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: گیمیفیکیشن، رضایت مشتری، عشق به برند
  • رحیم حیدری چیانه، مهدی احمدیان* صفحات 47-60

    تصویر مقصد گردشگری یکی از مهم ترین موضوعات قابل بحث در تحقیقات بازاریابی صنعت گردشگری است. زیرا هم بر انتخاب مقصد سفر و هم بر رفتارهای آتی گردشگران تاثیر می گذارد. با وجود اهمیت این مفهوم در توسعه صنعت گردشگری، موضوع تصویر در مطالعات مربوط به گردشگری ایران، چندان مورد توجه قرار نگرفته است. از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی و ارزیابی کم و کیف تصویر قبل و بعد از سفرگردشگران از کلانشهر تبریز انجام پذیرفته است. روش مطالعه توصیفی- تحلیلی، پیمایشی است. داده های تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه گردآوری و با استفاده از روش های تحلیل آمار توصیفی، آزمون های تی تک نمونه، تی زوجی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بازدید از کلانشهر تبریز موجب ایجاد تغییر مثبت معناداری در تصویر گردشگران از این شهر شده است. همچنین همبستگی مثبت معناداری نیز بین تصویر گردشگران و وفاداری آنان به این شهر وجود دارد. تفریح و گذران اوقات فراغت و بازدید از جاذبه های گردشگری اصلی ترین انگیزه های موثر در انجام سفر و انتخاب تبریز به عنوان مقصد مسافرت می باشد. نکته حایز اهمیت در رابطه با منابع کسب اطلاع گردشگران از مقصد، توسعه چشم گیر نقش شبکه های اجتماعی به عنوان شکل نوین تبلیغات دهان به دهان در کنار شکل سنتی آن (دوستان و آشنایان) در ایجاد شناخت و تصویر قبل از سفر به این شهر می باشد. نتایج این مطالعه می تواند برای مدیریت تصویر و توسعه گردشگری کلانشهر تبریز مفید باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، تصویر مقصد، تصویر قبل از سفر، تصویر بعد از سفر، کلانشهر تبریز
  • محمدرضا اکبری*، مظفر صرافی، محمدتقی رضویان، محمدحسن طالبیان صفحات 61-73

    طی چند دهه گذشته، گردشگری به عنوان عاملی کلیدی برای گذار از برخی از چالشهای شهری همچون مبارزه با فقر، توزیع ثروت، عدالت اجتماعی و اقتصادی و ابزاری برای نیل به پایداری مطرح شده و در این بین بسیاری از کشورها برآنند تا با بازنمایی شهرهای خود و ارایه آن در بازاری بسیار رقابتی، بتوانند سهمی در درآمدهای گردشگری داشته باشند. در این بین ارتقای زیست پذیری شهرها و بویژه خیابانهای اصلی آن، به عنوان فضای اتفاق فعالیت های گردشگری، تعاملات و کنش های ارتباطی، به عنوان یکی از جنبه های حیاتی پایداری شهرها، مورد توجه واقع شده است. در این راستا، پژوهش حاضر با روش کمی و مدل سازی معادلات ساختاری بر آن است که اثرات زیست پذیری خیابان ولیعصر را بر گردشگری پایدار بسنجد. جامعه ی آماری را متخصصان حوزه گردشگری، برنامه ریزی شهری، عابران و ساکنان تشکیل داده و روش نمونه گیری گلوله-برفی بوده است. یافته های تحقیق با 95 درصد اطمینان نشان می دهد که زیست پذیری خیابان ولیعصر بر توسعه گردشگری پایدار شهری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین بر اساس ضرایب بتا مشخص گردید که به ترتیب مولفه محیط زیست و کالبدی بیشترین تاثیر را بر توسعه گردشگری پایدار شهری دارند. چنین یافته هایی بینش های نوینی را پیش روی سیاستمداران و برنامه ریزان حوزه گردشگری شهری قرار می دهد و بیانگر آن است که ارتقای زیست پذیری خیابان های شهر جزء لاینفک موفقیت در عرصه گردشگری پایدار است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری خیابان، گردشگری پایدار، مدل سازی معادلات ساختاری، خیابان ولیعصر
  • حمید قربانی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، سید سعید هاشمی، شمس سادات زاهدی صفحات 73-90

    ادبیات حوزه ی گردشگری میراثی، در دوره های اخیر حکایت از توجه و علاقه ی فزاینده ی افراد و گروه ها به این نوع از گردشگری دارد. به نحوی که در دهه های اخیر شاهد بسط مفهوم گردشگری میراثی توسط سازمان های بین المللی و ملی در این راستا بوده ایم. شهر تهران نیز به عنوان پایتخت کشور ایران دارای پتانسیل های قابل توجه در زمینه گردشگری میراثی بوده که به علت عدم مدیریت مناسب نتوانسته از این پتانسیل و ظرفیت بهره مناسبی ببرد. هدف این مقاله ارایه الگوی مناسب مدیریت راهبردی فضایی گردشگری میراث شهری تهران می باشد. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر داده های پیمایشی می باشد. در راستای دستیابی به هدف پژوهش از آزمون های آماری تی تک نمونه ای، آزمون فریدمن، تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تفاوت معنادار بین شاخص های مدیریت راهبردی فضایی گردشگری میراثی از دیدگاه گردشگران وجود دارد. همچنین طبق نتایج شاخص توانمندسازی بالاترین نقش را در مدیریت راهبردی گردشگری میراثی داشته و پس از آن سیاست عمومی و بازار بیشترین رتبه میانگین را دارا می باشند. کمترین میانگین نیز مربوط به محصول و پذیرش اجتماعی می باشد. در بین سه منطقه مورد مطالعه از دیدگاه گردشگران منطقه 20 شرایط مناسب تری داشته و منطقه 6 و 12 به ترتیب شرایط نامناسب تری از لحاظ شاخص های توسعه پایدار گردشگری میراثی دارا می باشند. تفاوت بین مردم محلی و گردشگری در این زمینه نیز مشهود است. همانطور که در بخش قبلی توضیح داده شد که منطقه 20 از لحاظ مردم محلی شرایط نامناسب تری نسبت به مناطق 6 و 12 است.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی - فضایی، گردشگری میراثی، گردشگری میراث شهری، شهر تهران
  • باقر عسگرنژاد نوری*، ولی نعمتی، سمیه صائب نیا، زهرا عبدالرحیمی صفحات 91-106

    کیفیت خدمات اهمیت به سزایی در زمینه جذب گردشگران از جمله گردشگران پزشکی دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی شکاف های کیفیت خدمات گردشگری پزشکی به روش فازی در شهر اردبیل انجام شد. بدین منظور سه شکاف شامل 1- شکاف بین ادراکات مدیران مراکز درمانی از انتظارات بیماران و انتظارات بیماران؛ 2- شکاف بین ادراکات مدیران مراکز درمانی از انتظارات بیماران و مشخصات واقعی کیفیت خدمات و 3- شکاف بین انتظارات بیماران و ادراکات بیماران مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری شامل تمامی گردشگران آذربایجانی ورودی به شهر اردبیل و کلیه پزشکان و متخصصان، دندان پزشکان، داروسازها و کارشناسان رشته های مرتبط با علوم پزشکی در شهر اردبیل است. با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه برابر با 384 بیمار آذربایجانی و 100 نفر از کارکنان مراکز درمانی انتخاب شد. به منظور اندازه گیری مولفه های تحقیق از پرسشنامه استاندارد پادما و همکاران (2009) استفاده گردید و روایی آن به صورت محتوایی و پایایی نیز با ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی گردید. آزمون شکاف های کیفیت خدمات گردشگری پزشکی بر اساس روش فازی انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین ادراکات مدیران مراکز درمانی و انتظارات بیماران شکاف وجود دارد. همچنین وجود شکاف در بین ادراکات مدیران مراکز درمانی از انتظارات بیماران و مشخصات واقعی کیفیت خدمات تایید شد. در نهایت نتایج نشان دهنده وجود شکاف در بین انتظارات بیماران و ادراکات بیماران بود. بنابراین هر سه فرضیه پژوهش مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، کیفیت خدمات، شکاف کیفیت خدمات، روش فازی
  • توحید حاتمی خانقاهی*، وحید وزیری، مهرداد ابراهیمیان صفحات 107-120

    توجه به زمینه های توسعه ی گردشگری در روستا و بهره مندی از راهکارهای رونق حضور گردشگر، گام مهمی در جهت توسعه ی روستاهای با پتانسیل جذب مسافر است. در این میان ذهنیت جامعه ی محلی و تکیه بر تجارب بومی کمک بزرگی برای بهره مندی بیشتر از پتانسیل های موجود است. غفلت طراحان از ذهنیت حاکم و چالش های موجود باعث عدم اشراف طراح به برخی عوامل موثر در طراحی بوده و سبب می شود که پتانسیل های بالقوه و گاه ویژگی های خاص محیط نادیده گرفته شود. این تحقیق با هدف کشف دیدگاه ها و نظرات افراد محلی در رابطه با روش های رونق حضور گردشگر در روستای بیله درق در شهرستان سرعین از استان اردبیل انجام شد. جهت برداشت ذهنیت روستاییان در جامعه ی نمونه از روش تحقیق کیو با قابلیت تمرکز بر جامعه ی میزبان به ویژه جوامع کوچک روستایی استفاده شد. روش مذکور ترکیبی از روش های کیفی و کمی است که در پنج مرحله انجام شده است. داده های تحقیق از بین اهالی روستای بیله درق و از طریق مرتب سازی 35 گزاره ی استخراج شده از فضای گفتمان در جدول مرتب سازی اختیاری گردآوری و با نرم افزار spss16 تحلیل شد. به عنوان نتیجه، ذهنیت حاکم بیانگر وجود دو عامل مهم در خصوص روش های رونق حضور گردشگر در نمونه ی موردی بود. ذهنیت اول بیانگر ارجحیت عوامل و اقدامات کالبدی و ذهنیت دوم مبین اهمیت اقدامات اجتماعی و فرهنگی بود. در ادامه گزاره های مرتبط با هرکدام از ذهنیت های مذکور اولویت بندی و همچنین دیدگاه های مشترک و اختلاف نظر بین گروه های ذهنی در قالب گزاره های توافقی و متمایزکننده استخراج گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، روش تحقیق کیو، ذهنیت جامعه ی محلی، روستای بیله-درق اردبیل، رونق حضور گردشگر
  • علیرضا امینی*، هاجر مزروعی صفحات 121-135

    هدف پژوهش حاضر شناسایی محتوای مدل کسب وکار در صنایع دستی اصفهان)درزمینه قلمزنی (است. در این راستا از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی استفاده شده است. جامعه موردمطالعه را 130 بنگاه اقتصادی فعال در زمینه قلمزنی شهر اصفهان تشکیل می دهند. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند و برای جمع آوری داده ها از مصاحبه استفاده شده است که با توجه به اشباع نظری با 15 نفر در حوزه قلمزنی مصاحبه انجام گرفت. برای تحلیل محتوای مصاحبه از روش تحلیل محتوای قراردادی استفاده شده است و محتوای 9 بعد مدل کسب وکار ارایه شده توسط استروالدر شناسایی شد، سپس از طریق روش اعتباریابی کیفی، صحت اعتبار آن ها مورد تایید قرار گرفت و درنهایت با استفاده از روش آنتروپی شانون مقوله ها مورد اولویت بندی قرار گرفت. براین اساس، برای مضمون مشتریان چهار مقوله، مضمون ارزش پیشنهادی ده مقوله، مضمون ارتباط با مشتری سه مقوله و برای کانال‏ها‏ی توزیع سه مقوله شناسایی گردید. همچنین، مقوله‏ها‏ی احصا شده برای منابع کلیدی، فعالیت‏ها‏ی اصلی، شرکای کلیدی و هزینه‏ها‏ی شناسایی شده به ترتیب سه، دو، سه و پنج مقوله می‏باشد.

    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، صنایع دستی، دیدگاه استروالدر و پیگنیور، آنتروپی شانون
  • امیرهوشنگ نظرپوری*، راضیه فعلی، اسد ضیایی مهر صفحات 137-152

    هدف تحقیق حاضر شناسایی و تحلیل اهمیت - عملکرد عوامل موثر در گردشگری دریایی در بندر خرمشهر می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی - اکتشافی و از نوع تحقیقات آمیخته می باشد. بعد از شناسایی عوامل با استفاده از تحقیقات گذشته و مصاحبه با خبرگان (مصاحبه شوندگان نهایی 5 نفر)، دو پرسشنامه برای تحقیق طراحی شد. برای پرسشنامه اول (پرسشنامه دسته بندی عوامل)، جامعه آماری تحقیق گردشگرانی بودند که در سال 1396-1397 از بندر خرمشهر بازدید کردند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برآورد شد که به روش غیرتصادفی دردسترس انتخاب شدند. برای پاسخ به پرسشنامه دوم جهت تحلیل عملکرد - اهمیت، 7 نفر از گردشگران به روش قضاوتی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و اکسل استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که پنج متغیر تسهیلات رفاهی - خدماتی، عوامل ایمنی و امنیتی، عوامل اجتماعی - فرهنگی، امکانات و جاذبه های گردشگری و عوامل مربوط به دسترسی و آمد و شد بر بهبود گردشگری دریایی تاثیر دارند. همچنین آزمون تحلیل عملکرد - اهمیت نشان داد که دو عامل امکانات و جاذبه های گردشگری و تسهیلات رفاهی و خدماتی عواملی هستند که باید بندر خرمشهر بر آنها تمرکز نماید.

    کلیدواژگان: گردشگری دریایی، بندر خرمشهر، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل اهمیت - عملکرد
  • عزیزالله جعفری*، زهرا نادعلی پور، زهرا حیدری فر، محسن باقری صفحات 153-172

    توسعه گردشگری همواره به عنوان عاملی در راستای بهبود و توسعه اقتصادی جوامع و مقصدها مطرح بوده است. ایجاد اشتغال، تنوع بخشی به فرصتهای اقتصادی، درآمدزایی و شکوفایی ملی و محلی را از آثار مثبت توسعه گردشگری می توان به شمار آورد. امروزه بسیاری از کشورها در تلاش برای یافتن شیوه های جدید برای توسعه ی اقتصادی خود هستند. بنابراین اگرچه در مناطق مختلف، موقعیت های مختلفی وجود دارد، اما گردشگری همواره به عنوان عاملی کلیدی در توسعه اقتصادی، مورد توجه است. آمارها نشان می دهد که ایران از نظر سرمایه گذاری در صنعت گردشگری، از وضعیت قابل قبولی برخوردار نیست. با این وجود، بر اساس سند چشم انداز توسعه 20 ساله، ایران باید تا پایان سال 2025 درصد قابل-قبولی از گردشگران جهانی را به خود جذب نموده و درآمد بیشتری از محل گردشگری ایجاد نماید. پژوهش حاضر، تاثیر سرمایه گذاری دولت بر ایجاد اشتغال در صنعت گردشگری را با استفاده از رویکرد پویایی سیستم ها، مورد مطالعه قرار داده است. به عبارتی، به پیش بینی حجم مشاغل ایجاد شده در صورت سرمایه گذاری اولیه دولت در صنعت گردشگری، پرداخته است. در این پژوهش با بکارگیری نرم افزار ونسیم (Vensim PLE 7.3.5) در مجموع 6 سناریو ارایه شد. سپس، هر یک از سناریوها از منظر میزان سرمایه گذاری موردنیاز و پتانسیل برای ایجاد اشتغال در صنعت گردشگری، مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفتند. در پایان نیز پیشنهاداتی بر مبنای نتایج ارایه شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، سرمایه گذاری، اشتغال، سیستم های پویا
  • رسول عباسی، حسین معینی، سمانه سادات نصیری * صفحات 173-190

    دریاچه نمک قم با داشتن جاذبه های خاص و منحصربه فردی چون بلورهای نمکی، هشت ضلعی های منظم، کانی ها، گونه های جانوری بیابانی و انواع گیاهان شورپسند تاکنون نتوانسته جایگاه خود را در بین مقاصد گردشگری بهبود ببخشد. برندسازی می تواند تصویر جالبی را متناسب با جاذبه های گردشگری کویر نمکی در ذهن گردشگران ایجاد نماید. لذا هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر موفقیت برندسازی گردشگری کویری در دریاچه نمک قم است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها آمیخته است. جامعه آماری در هر دو بخش کیفی و کمی، یکسان و همان خبرگان حوزه گردشگری و آشنا با گردشگری کویری و دریاچه نمک قم است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی، 15 نفر از خبرگان آگاه به موضوع، و همین خبرگان، نمونه آماری بخش کمی را شکل داده اند. روش نمونه گیری در هر دو بخش از نوع غیر احتمالی و گلوله برفی است و حد کفایت نمونه گیری از قاعده اشباع نظری پیروی می کند. جمع آوری داده ها به شیوه میدانی در روش کیفی از طریق مصاحبه و در روش کمی، از طریق پرسشنامه صورت گرفته است. در بخش کیفی جهت تجزیه وتحلیل از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تکنیک AHP استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، عوامل موثر بر موفقیت برندسازی گردشگری کویر در دریاچه نمک شامل جاذبه های گردشگری، عوامل فرهنگی، زیرساختی، مدیریتی، حمایت های دولتی و جذب مشتری است که مهم ترین آن ها از طریق تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، جاذبه های گردشگری با وزن 404/0 و کم اهمیت ترین آن ها جذب مشتری با وزن 056/0 شناسایی شد. 

    کلیدواژگان: گردشگری، برندسازی، گردشگری کویر، دریاچه نمک قم
  • امیررضا کنجکاومنفرد*، الهه حسینی صفحات 191-206

    صنعت هتل داری آمیخته ای از خدمات محسوس و نامحسوس است؛ بر همین اساس میهمانان هتل ها معمولا در یک زمان خدمتی را با چندین معیار ارزیابی متکی بر نشانه ها خریداری می کنند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر راهبردهای اکتشافی و بهره برداری بر شهرت برند گردشگری با در نظر گرفتن نقش وفاداری و تصویر ذهنی می باشد. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری گردشگران اسکان یافته در بهار 1397هتل های 4و5 ستاره در شهر یزد به تعداد 4783 نفر می باشند. جهت نمونه گیری از طریق فرمول کوکران تعداد 355 نمونه در دسترس جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه است. روایی پرسشنامه با استفاده از میانگین واریانس استخراج شده در حدقابل قبول بیشتر از5/0 و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مقدار آن بالای 7/0 بوده و مورد تایید قرار گرفت. از نرم افزار ایموس جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد راهبردهای دوسوتوانی تاثیر معنی داری بر تصویر ذهنی گردشگران دارند. همچنین یافته ها نشان داد که تصویر ذهنی گردشگران تاثیر معنی داری بر وفاداری گردشگران و شهرت برند گردشگری دارد. نتایج نشان داد که وفاداری گردشگران نیز بر شهرت برند تاثیر گذار است. همچنین، راهبرد اکتشافی با اثر میانجی تصویر ذهنی برند بر شهرت و وفاداری برند گردشگری تاثیر می گذارد. راهبرد بهره برداری نیز با اثر واسطه ای تصویر ذهنی برند بر وفاداری برند گردشگری تاثیر می گذارد. اما راهبرد بهره برداری از طریق تصویر ذهنی تاثیر معناداری بر شهرت برند گردشگری ندارد.

    کلیدواژگان: شهرت برند گردشگری، وفاداری گردشگر، تصویر ذهنی گردشگر، راهبرد اکتشافی، راهبرد بهره برداری
  • کبری بخشی زاده برج *، امید سلیمان زاده، فاطمه جعفری صفحات 207-218

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر درگیری ذهنی با برند مقصد و شخصیت برند مقصد بر خودتجانسی گردشگران و تعلق به برند مقصد در شهر اصفهان صورت گرفته است. این پژوهش کاربردی، توصیفی و از نوع پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات از روش میدانی با ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه گردشگران ایرانی هستند که شهر اصفهان را به عنوان مقصد گردشگری در تابستان سال 1397 انتخاب کرده بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری در دسترس بوده است. حجم نمونه با فرمول نمونه گیری مدل سازی معادلات ساختاری (5q≤n≤15q) تعیین شد، که در نهایت تعداد 384 پرسشنامه جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزارSmart PLS 2.0 استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که درگیری ذهنی با برند مقصد بر شخصیت برند مقصد تاثیر دارد. شخصیت برند مقصد بر تجانس با خود واقعی و تجانس با خود ایده آل تاثیر دارد. همچنین، شخصیت برند مقصد بر تعلق به برند مقصد تاثیر دارد. در نهایت، تجانس با خود واقعی و تجانس با خود ایده آل بر تعلق به برند مقصد تاثیر دارند. پیشنهاد می شود که یافته های این پژوهش را می توان در راستای برندسازی شهر اصفهان و برای ایجاد ذهنیتی مشترک در گردشگران با توجه به جاذبه های گردشگری این شهر به کار گرفت.

    کلیدواژگان: درگیری ذهنی با برند مقصد، شخصیت برند مقصد، خود تجانسی، تعلق به برند مقصد
  • محمدرضا تقی زاده جورشری، نرگس دل افروز*، محمود شبگو منصف، سعید باقرسلیمی صفحات 219-234

    رشته ‏های احساسی زیادی بین مردم و مقاصدی که از آن‏ها دیدن می‏کنند وجود دارد. ویژگی های شخصیتی این مقاصد، بعد جدیدی است که با تمرکز بر آن‏ ها می‏توان راهبردهای برندسازی مقصد را تدوین کرد. بنابراین، هدف این پژوهش، شناسایی ابعاد شخصیت برند مقصد گردشگری برای استان گیلان با استفاده از رویکرد تحقیق آمیخته و در قالب دو بخش کیفی و کمی است. در مرحله اجرا، ابتدا 55 ویژگی شخصیتی خاص استان گیلان از طریق مصاحبه های عمیق با 11 خبره که دارای حداقل 5 سال سابقه کاری، فعالیت مستمر در سمت های مرتبط با گردشگری و بازاریابی و برخوردار از تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا بوده اند و تحلیل محتوای داده های متنی و کدگذاری آن ها در بخش کیفی تحقیق شناسایی و سپس 65 ویژگی شخصیتی از مطالعه ادبیات تحقیق نیز به آن اضافه شد. در ادامه، با حذف صفات تکراری، لیستی از 102 ویژگی شخصیتی آماده و در اختیار 15 نفر دیگر از صاحب نظران دانشگاهی در رشته های مدیریت و روانشناسی قرار گرفت تا نزدیک ترین ویژگی های شخصیتی را برای توصیف استان انتخاب کنند. در نهایت، 16 ویژگی در لیست باقی ماند و مبنای طراحی پرسشنامه و توزیع میان گردشگران قرار گرفت. تحلیل داده های جمع آوری شده از 468 گردشگر با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، منجر به شناسایی سه بعد با عنوان بی-نظیر، خونگرم و صاحب سبک شد. این ابعاد و 16 ویژگی شخصیتی زیرمجموعه آن ها بار دیگر در تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار لیزرل مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: برندسازی، برندسازی مقصد گردشگری، شخصیت برند مقصد گردشگری
  • عباسعلی رستگار، مرتضی ملکی مین باش رزگاه، هوشمند باقری قره بلاغ، اقبال جباری * صفحات 235-248

    نوجویی بازاریابی در طول زنجیره تامین می تواند به عنوان محرک مدیریت و اجرای اثربخش درگیری کارکنان و زنجیره تامین سبز برای هتل عمل کند. از سوی دیگر، زنجیره تامین سبز در صنعت هتلداری توجه بسیاری از محققان و صنعتگران را به خود جلب کرده است و می تواند به عنوان ابزاری برای یکپارچه سازی ماهیت این صنعت به کار رود. در این راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی نقش تعدیلگری نوجویی بازاریابی در رابطه بین درگیری کارکنان هتل با مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت هتلداری است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان هتل های 5 ستاره تبریز (پارس ایل گلی، شهریار و کایا) می باشد. با توجه به محدود بودن جامعه آماری پژوهش، از فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه استفاده گردید. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بوده که روایی آن توسط خبرگان تایید شده و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برآورد شد. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد آموزش و توسعه سبز، توانمندسازی سبز و پرداخت و پاداش سبز بر درگیری کارکنان و درگیری کارکنان بر مدیریت زنجیره تامین سبز تاثیر مثبت و معناداری دارد، همچنین نوجویی بازاریابی رابطه بین درگیری کارکنان و مدیریت زنجیره تامین سبز را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، مدیریت منابع انسانی سبز، درگیری کارکنان هتل، نوجویی بازاریابی
  • مهدی باصولی*، مهناز دوستی ایرانی صفحات 249-262

    از آنجا که یکی از روش های حفظ مشتریان وفادار، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) است، شناخت عوامل موثر بر آن ضروری است. بررسی های مختلفی در این زمینه انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی (سازگاری، درگیر شدن در کار، انطباق پذیری و رسالت(بر ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری (تمرکز بر مشتریان کلیدی، سازماندهی فرآیندها، مدیریت دانش و فناوری های مدرن) در صنعت هتلداری است. روش پژوهش از نوع کمی، کاربردی و توصیفی- همبستگی است. جهت سنجش فرهنگ سازمانی، پرسشنامه استاندارد دنیسون (1990) و برای سنجش مدیریت ارتباط با مشتری پرسشنامه استاندارد سین و همکاران (2005) مورد استفاده قرار گرفته است. نمونه آماری پژوهش به صورت تصادفی ساده از بین کارمندان و مدیران هتل های چهار ستاره شهر یزد انتخاب شده است و مدل مفهومی پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری حداقل مربعات جزیی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهند فرهنگ سازمانی تاثیر معناداری بر مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت هتلداری دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت ارتباط با مشتری، هتل، معادلات ساختاری حداقل مربعات جزیی
  • مهدی دهقانی سلطانی*، مریم مصباحی، فاطمه عاقلی گوکی صفحات 263-278

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رفتار نوآورانه بر ابعاد سرمایه فکری و همچنین تاثیر سرمایه انسانی از طریق فرصت طلبی و مزیت رقابتی بر عملکرد سازمانی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کارکنان هتل های چهار و پنج ستاره در شهر تهران بود. برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه گیری در دسترس و فرمول کوکران استفاده گردید و برای جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه استاندارد بکار برده شد که روایی آن از طریق روایی سازه و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ محاسبه گردید. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که رفتار نوآورانه تاثیر معناداری روی سرمایه مشتری، سرمایه انسانی و سرمایه سازمانی دارد. همچنین فرصت طلبی و مزیت رقابتی تاثیر معناداری روی عملکرد سازمانی دارد. علاوه بر این، یافته‎ها موید این است که سرمایه سازمانی و سرمایه سازمانی در رابطه میان رفتار نواورانه بر سرمایه انسانی نقش تعدیلگری ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، رفتار نوآورانه، مزیت رقابتی، عملکرد سازمانی، صنعت هتلداری
  • بهمن سهرابی، نیما سلطانی نژاد*، علی عابدینی، مرضیه مختاری پویا صفحات 279-292

    با افزایش روزافزون رقابت در بازار های گردشگری، مقاصد گردشگری می توانند با افزایش تعداد بازدید های مجدد گردشگران به یک مزیت رقابتی دست یابند. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت خدمات بر قصد بازدید مجدد گردشگران پزشکی با توجه به نقش میانجی تصویر مقصد و اعتماد به مقصد می باشد. جامعه آماری پژوهش موردنظر شامل گردشگران پزشکی داخلی از سایر استان ها بود که در سال 1397 جهت انجام معالجات پزشکی به شهر شیراز سفر کرده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و به روش هدفمند در دسترس انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که پس از کسب اعتبار علمی و داشتن پایایی تکمیل گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos 24 استفاده شده است. نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که؛ کیفیت خدمات بر قصد بازدید مجدد گردشگران پزشکی تاثیر معناداری دارد، کیفیت خدمات بر تصویر مقصد و اعتماد به مقصد تاثیر معناداری دارد، تصویر مقصد بر اعتماد به مقصد تاثیر معناداری دارد، تصویر و اعتماد به مقصد تاثیر معناداری بر قصد بازدید مجدد گردشگران پزشکی دارد. اما نقش میانجی تصویر مقصد و اعتماد به مقصد تایید نگردید.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، کیفیت خدمات، اعتماد به مقصد، تصویر مقصد، قصد بازدید مجدد
|
  • Yazdan Shirmohammadi *, Mohammad Amin Mavouni Pages 1-16

    The purpose of this study was to design a strategic entrepreneurial model in the tourism industry with an exploratory mixed approach in the companies providing tourism services in the center, east and south of the country (Tehran, Mashhad and Shiraz). This research is applied-developmental in terms of nature, exploratory and mixed-heuristic in terms of data collection. In the qualitative part of the study, the research team consisted of 30 experts, including academic experts and managers of tourism service companies, selected by non-random method. The statistical population in the quantitative section consisted of 263 companies providing tourism services in the center, east and south of the country with 3, 5 and 163 sample size was estimated by stratified random sampling. In the qualitative section, the data collected was analyzed using Nvivo version 8 software and formulated in the conceptual data model of the Foundation. In the model test, the research hypotheses were first formulated and then analyzed by path analysis using SPSS software version 25 and Smart-PLS version 3.2. The results of the quantitative phase showed that causal conditions affecting strategic entrepreneurship include social aspect, destination environment, and entrepreneurship growth and destination development. Intervening conditions include communication, predictability and new investment, and contextual conditions include resource gathering, human capital and productivity. The strategies outlined include cultural-social growth, the impact of incentives, and systemic engagement to improve performance, integration, and maximize the use of experiences as strategic entrepreneurial outcomes.

    Keywords: entrepreneurial strategy, tourism industry, Mixed Approach
  • Abolfazl Ghanbari *, Mohsen Aghayari Hir, Laleh Zaidi Pages 17-30

    Tourism is a great economic, social, environmental, political and ideological power. Countries in this field have succeeded that using the information and communication technology in this industry and finding new ways to effectively use the capabilities of this sector. The purpose of the present study was to investigate the e-readiness of the Directorate General of Cultural Heritage of Tourism and Handicrafts in Iran’s East Azerbaijan Province in order to develop E-tourism. For the purpose of collecting the required data, an e-readiness Likert Spectrum questionnaire with 20 questions was distributed to 50 people and using the PLS-SEM and using the two SPSS 23 and SmartPLS 3 software, the effects of extracted variables on each other were studied. Although the results indicated low e-readiness of the Office of the Cultural Heritage of the province, the positive relationship of all three indicators of infrastructure preparedness with a coefficient of 0.245, organizational readiness with a coefficient of 0.377, and service and system readiness with a coefficient of 0.257 The development of electronic tourism in the East Azerbaijan province was confirmed.

    Keywords: E-tourism, E-readiness, Partial Least Squares (PLS), East Azerbaijan
  • Mohammad Masum *, Salman Raftari Pages 31-46

    The purpose of this study is investigating the effect of gamification on customer behavioral consequences. This paper is an applied research that in term of data collection is descriptive – survey. Target population of this study is all travel agencies customers who shop online, that using simple random sampling method, 73 members of target population were surveyed. In this research, two methods of library and field methods (a standard questionnaire consisting of 36 items) have been used for data collection. Also in order to investigate the relationship between variables and data analysis, the partial least squares method (pls) and smart-pls software have been used. The results showed that gamification has an effect on hedonic and utilitarian values and hedonic and utilitarian values have an effect on customer satisfaction. The other results indicated that customer satisfaction has an effect on brand love and brand love has an effect on customer behavioral consequences, including brand loyalty, positive word of mouth, and resistance to negative information. The travel agency managers can improve their organizational performance by utilizing the results of this research and recognizing the factors affecting on positive behavioral consequences of customers and strengthening them.

    Keywords: Gamification, Customer Satisfaction, Brand love
  • Rahim Heydari Chianeh, Mehdi Ahmadian * Pages 47-60

    The tourism destination image is one of the most important and debatable topics in marketing research in the tourism industry.Because, it influences both the choice of travel destination and the future behavior of tourists.Despite the importance of this concept in the development of the tourism industry, the subject of the image in studies of Iranian tourism has not received notable attention.Therefore, the purpose of this study was to evaluate the tourist images from Tabriz metropolitan before and after their trip.The research was conducted by descriptive-analytical and survey methods. In this regard, a well-defined questionnaire was used to collect the data.The study analysis has been done by using descriptive statistics analysis, one-sample t-test, paired t-test and Pearson correlation coefficient method(s).The results of this study showed that visiting of Tabriz city caused a significant positive change in the tourist image.There is also a significant positive correlation between tourists' image with their willingness to re-travel to this city.Recreation, leisure activities, and visiting of tourist attractions were the most effective motivations for traveling and choosing of Tabriz as a travel destination.The important point in conjunction with the ways of getting information of the tourist’s destination is that the significant development of social Medias operate as new forms of word of mouth advertising alongside its traditional form (friends and acquaintances) in producing the tourist's previous cognition and images prior to their trips to the our case study.The results of the present study would be beneficial for image management and tourism development activities of Tabriz metropolitan.

    Keywords: Tourism, destination image, before traveling image, after traveling image, Tabriz Metropolis
  • Mohammadreza Akbari *, Mozaffar Sarrafi, Mohammad Taghi Razaviyan, Mohammad Hosein Talebian Pages 61-73

    Over the last decades, tourism has been proposed as a key factor to pass some of the challenges like e.g., fighting poverty, and as a tool to reach sustainability. Meanwhile, many countries seek to make a contribution in tourism revenues by representing their cities in a very competitive market. Therefore, the livability enhancement of cities, especially their main streets as the space for the occurrence of tourism activities, interactions, and communicative actions to one of the vital aspects of the cities sustainability has received lots of attention. Accordingly, the current research aims to measure the effects of Valiasr street livability on tourism sustainability using quantitative method and structural equation modeling. The statistical population consists of experts in the area of tourism and urban planning, and the statistical sample was selected using snowball sampling method. The obtained results show with 95% of confidence interval that the livability of Valiasr street has a significant positive effect on the sustainable urban tourism development. Additionally, based on beta coefficients, it was found that the environmental and physical components have the greatest influence on the sustainable urban tourism development. Such findings provide politicians and planners of the urban tourism area with new attitudes, indicating that the livability enhancement of the city's streets is the integral part of success in the sustainable tourism arena.

    Keywords: Street livability, sustainable development, structural equation modeling, Valiasr Street
  • Hamid Ghorbani, Abdol Reza Roknoal Din Eftekhari *, Saeed Hashemi, Shams Sadat Zahedi Pages 73-90

    Heritage tourism literature in recent times has shown the increasing interest and interest of individuals and groups in this type of tourism. In recent decades, we have seen the development of the concept of heritage tourism by international and national organizations. Tehran as the capital of Iran has significant potentials in the field of heritage tourism which due to lack of proper management has not been able to take advantage of this potential and capacity. The purpose of this paper is to present an appropriate model of strategic management of spatial tourism of Tehran urban heritage. The method of this research is descriptive-analytical and based on survey data. To achieve the purpose of the study, one sample t-test, Friedman test, confirmatory factor analysis were used. The results show that there is a significant difference between tourism spatial strategic management indicators from the perspective of tourists. The results also show that empowerment index has the highest role in strategic management of heritage tourism, after which public policy and market have the highest average rank. The lowest average is also about product and social acceptance. Among the three studied areas, 20 are more favorable for tourists and 6 and 12 are less favorable in terms of heritage sustainable development indicators, respectively. The difference between local people and tourism is also evident. As explained in the previous section, Region 20 is less favorable to locals than Districts 6 and 12, but tourists disagree.

    Keywords: Strategic - Space Management, Heritage tourism, Urban Heritage Tourism, Tehran
  • Bagher Asgarnezhad Nouri *, Vali Namati, Somayeh Saebniya, Zahra Abdol Rahimi Pages 91-106

    The service quality has an important role in attracting tourists, including medical tourists. Accordingly, the aim of this study is to identify the quality gaps in medical tourism service with fuzzy approach in Ardabil city. For this purpose, three gaps including 1- The gap between the perceptions of the managers of the treatment centers about patient expectations and patient expectations; 2. The gap between the perceptions of the managers of the treatment centers about patients' expectations and the actual characteristics of the service quality; and 3. The gap between patient expectations and patient perceptions have been examined. The population includes all Azarbaijan tourists entering the city of Ardabil and all doctors and specialists, dentists, pharmacists and medical science related specialists in the city of Ardabil. Using the Cochran formula, the sample size was 384 Azarbaijan patients and 100 employees of the treatment centers. In order to measure the research variables, the standard questionnaire of Padma et al. (2009) was used and its validity and reliability were evaluated respectively by content method and Cronbach's alpha coefficient. The quality gaps in medical tourism services were evaluated based on fuzzy method. The results showed that there is a gap between the perceptions of managers of health centers and patients' expectations. There was also a gap between the perceptions of managers of health centers about patients' expectations and the actual characteristics of the service quality. Finally, the results indicate a gap between patient expectations and patient perceptions. Therefore, all three research hypotheses were approved.

    Keywords: Medical tourism, Service Quality, Service quality gap, Fuzzy method
  • Tohid Hatami Khanghahi *, Vahid Vaziri, Mehrdad Ebrahimian Pages 107-120

    Today, paying attention to the factors affecting tourism development in the village and benefiting from the prospect of tourist attraction is one of the main methods for the development of tourist villages. Meanwhile, the mentality of the local community and native experiences is a great help for the benefit from existing potentials. The designer's negligence from the dominant mentality leads to the designer's inadvertence of some of the factors influencing the design. This research was conducted with the aim of discovering the opinions of local people about the methods of tourism prosperity in the village of Bilehdaragh in Sarein city of Ardebil province. In order to understand the mentality of villagers, the Q research method has been used. This method has the ability to focus on the host community, especially rural small communities. The method that has been performed in five steps is a combination of qualitative and quantitative methods. The data were collected from residents of Bilehdaragh village. For this purpose, 35 propositions from the discourse space were extracted and sorted in the mandatory table. As a result, the existing mentality indicates that, there are two important factors in the way of the tourist's prosperity in the example case. The first point reflects the importance of physical factors and actions and the second mentality reflected the importance of social and cultural measures. In the following, the propositions of each of these considerations were prioritized, then consensus and distinctive propositions of subgroups were extracted.

    Keywords: Rural tourism, Q research method, Local community Mentality, Ardabil Bilehdaragh village, influencing tourism boom
  • Alireza Amini *, Hajar Mazroei Pages 121-135

    The aim of this study is to identify business model content in Isfahan Handicrafts (vitreous enamel). Inductive Qualitative Content Analysis Method was applied for this research. Statistical society consisted of 130 active businesses in the field vitreous enamel works in the city of Isfahan. Purposive sampling method was used and data were collected through interviewing 15 individuals and the content of 9 business model dimensions by Osterwalder was identified. Afterwards, relevant validity was verified through qualitative approach. Finally, we prioritized the items by means of Shannon Entropy. Recognized items for customers can be classified as 4 items. Recognized items concerning proposed value include 10 items. Different kinds of customers’ relationships, are 3 items. Distinguished channels include 3 items. Recognized issues for key sources consist of 3 items. The major activities were divided into 2 items. Key partners include 3 items. The most important costs consist of 5 items. 

    Keywords: Business Model, Handicrafts, Osterwalder & Pigneur Viewpoint, Shannon Entropy
  • amir hooshang nazarpouri *, razieh feli, Asad ZiaeeMehr Pages 137-152

    The purpose of this study is to identify and analyze the Importance - Performance of the factors affecting maritime tourism in Khorramshahr port. This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection, descriptive-exploratory and mix research type. After identifying factors using past research and interviewing experts (final interviewees, 5 people), two questionnaires were designed for research. For the first questionnaire (factorization questionnaire), the statistical population of the study was tourists who visited Khorramshahr in 1396-1393. The sample size was estimated using Cochran's formula of 384 people who were randomly selected. To answer the second questionnaire for Importance - Performance, 7 tourists were selected by judgment method. Data were analyzed using SPSS and Excel software. The results of the research showed that five variables of welfare -services facilities, safety and security factors, socio-cultural factors, tourism facilities and attractions, and traffic and access factors affect the improvement of maritime tourism. Also, Importance - Performance analysis showed that two factors of tourism facilities and attractions and welfare -services facilities are factors that should be focused on the port of Khoramshahr.

    Keywords: Marine tourism, khorramshahr Port, exploratory factor analysis, Importance - Performance Analysis
  • Azizolah Jaafari *, Zahra Nadalipour, Zahra Heydarifar, Mohsen Bagheri Pages 153-172

    Tourism development has always been a contributory factor to the improvement of economic development in most communities and destinations. Job creation, diversification of economic opportunities, income generation and national and local prosperity can be considered as positive effects of tourism development. Today, many countries are struggling to find new ways to grow their economy. Therefore, although there are different situations in different regions, tourism is always considered as a key factor in economic development. According to the Statistics, Iran does not have an acceptable rank regarding investing in tourism industry. However, according to the Iran’s 20-year vision document, this country must attract an acceptable percentage of world tourists by the end of 2025 as well as generating more revenue from tourism. The present study aims to study the impact of government’s investment on job creation in the tourism industry using the systems dynamics approach. In other words, it intends to forecast the volume of jobs created if the government initially invests in the tourism industry. In this study, a total of 6 scenarios were presented using Vensim PLE 7.3.5 software. Then, scenarios were compared and analyzed in terms of the amount of investment needed and the potential for creating employment in the tourism industry. Finally, several recommendations have been presented based on the results.

    Keywords: tourism, Investment, employment, system dynamics
  • Rasul Abbasi, Hossein Moeini, Samane Sadat Nasiri * Pages 173-190

    The salt lake of Qom, with its unique attractions such as salt crystals, regular octagonals, minerals, desert species and saline species, has so far failed to improve its position among tourism destinations. Branding can create an interesting image tailored to the Salt Desert's tourist attractions in the minds of tourists. The main purpose of this study is to identify and prioritize the factors that influence the success of desert tourism branding in the salt lake of Qom. The purpose of the present study is mixed, practical, and data-gathering. The statistical population is the same in both qualitative and quantitative sectors, and the four tourism experts are familiar with desert tourism and salt lake of Qom. The sampling method in both sections is non-probability and snowball type and the sampling adequacy level follows the theoretical saturation rule. Data were collected by field method in qualitative method through interview and in quantitative method by questionnaire. The content analysis method is used in the qualitative part and the AHP technique is used in the quantitative part. According to the results, factors affecting the success of desert tourism branding in Salt Lake include tourism attractions, cultural, infrastructure, managerial, government support and customer attraction, most important through hierarchical analysis techniques, low-weight tourism attractions and 40 They identified customer attraction with a weight of 0.056. Keywords: Tourism, Branding, Desert Tourism, Salt Lake of Qom.

    Keywords: Tourism, Branding, Desert Tourism, Salt Lake of Qom
  • Amir Reza Konjkav Monfared*, Elaheh Hosseini Pages 191-206

    The hotel industry is a mix of tangible and intangible services; Accordingly, hotel guests usually purchase at one time a service with several sign-based rating criteria. . the purpose of this study is to investigate the impact of exploration and exploitation strategies on the reputation of brand by considering the role of loyalty and image of tourists. The purpose of this study is applied and descriptive-survey in nature. The statistical population of the present study was 4783 people residing in spring 2018, 4 and 5 star hotels in Yazd. A total of 355 available samples were collected by Cochran formula. The data collection tool was a questionnaire. The validity of the questionnaire was calculated using AVE at an acceptable level greater than 0.5 and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and its value was above 0.7 and confirmed. Amos software was used for data analysis. The results showed that ambivalent strategies include exploration and exploitation strategies that have a significant effect on tourists' mental image. The findings also showed that the mental image of tourists has a significant effect on tourist loyalty and tourism brand reputation. The results showed that loyalty of tourists also influenced brand reputation. Also, the exploration strategy with the mediating effect of brand image affects the reputation and loyalty of tourism brand. Operation strategy also influences the brand loyalty of tourism by mediating the effect of brand image; But the mental image exploitation strategy does not have a significant impact on tourism brand reputation.

    Keywords: tourism brand reputation, Tourist Loyalty, tourist image, exploratory strategy, exploitation strategy
  • Kobra Bakhshizadeh Borj*, Omid Soleymanzadeh, Fatemeh Jaafari Pages 207-218

    The purpose of this study was to investigate the effect of destination brand involvement and destination brand personality on tourist’s self-Congruity and destination brand attachment in Isfahan. This research is applied, descriptive and of a survey type. The field method was used to collect data using a questionnaire. The statistical population of this study is all Iranian tourists who selected Isfahan as tourism destinations in the summer of 1397. Sampling method is available in this research. The structural equations modeling sampling formula (5q≤n≤15q) has been used to determine sample size, and finally 384 questionnaires were collected. To analyze the data and test the hypotheses, structural equation modeling using Smart PLS 2.0 software has been used. The findings of this research show that of destination brand involvement affects destination brand personality. Destination brand personality has an effect on actual self-congruence and ideal self-congruence. Also, destination brand personality effects destination brand attachment. Ultimately, actual self-congruence and ideal self-congruence effects on destination brand attachment. It is suggested that the results of this research can be used to city branding of Isfahan and to create a common mentality among tourists taking into account the tourist attractions of this city.

    Keywords: Destination brand involvement, Destination brand personality, Self-congruency, Destination brand attachment
  • Mohamadreza Taghizadeh Joorshari, narges delafrooz *, mahmoud shabgu monsef, Saeed Baghersalimi Pages 219-234

    There are many emotional fields between people and the destinations they visit. The personality traits of these destinations are a new dimension that can be formulated by focusing on destination branding strategies. Therefore, the purpose of this research is to identify the dimensions of tourism destinations brand personality for guilan province using the mixed research approach and in the form of two parts, qualitative and quantitative. At the implementation stage, 55 personality traits in guilan province were identified through depth interviews with 11 experts who have at least 5 years of experience, continuous work in tourism and marketing related positions and have a masters degree or higher and content analysis of text data and their coding in the qualitative research section, and then 65 personality traits were added to the research literature study. Then, by removing the duplicate traits, a list of 102 personality traits was prepared and available to 15 others academic scholars in management and psychology to select the closest personality traits to describe the province. Finally, 16 features remained in the list, and the basis was for questionnaire design and distribute among tourists. Analysis of data collected from 468 tourists using exploratory factor analysis led to the identification of three dimensions with a unique, warm and stylish titles. These dimensions and their 16 sub-character traits were once again confirmed in the confirmatory factor analysis and Lisrel software.

    Keywords: Branding, Tourism Destination Branding, Tourism Destination Brand Personality
  • Abbasali Rastgar, Morteza Maleki Minbashrazgah, hooshmand bagheri garbollagh, Eghbal Jabari* Pages 235-248

    Innovative marketing throughout the supply chain can act as a driving force for effective management and execution of Employees’ engagement and green supply chain for the hotel. On the other hand, the green supply chain in the hotel industry has attracted the attention of many researchers and industrialists, and can be used as a tool to integrate the nature of the industry. In this regard, the main purpose of the present study is to analyze the role of moderating marketing innovation in the relationship between hotel Employees’ Engagements with green supply chain management in the hotel industry. Population of study consists of all of Employees’ for 5 stars Tabriz hotels (Pars, Shahryar and Kaya). Due to the limited statistical population of the study, Cochran formula was used to determine sample size. Data gathering tool was a standard questionnaire, whose validity was confirmed by experts and its reliability was estimated by Cronbach' alpha coefficient. Present study is an applied research in terms of purpose and it is regarded to be a correlative descriptive research based on the way of obtaining required data. Then, the data were analyzed by using Structural Equation Modeling. The findings of this research showed that Green development and training, Green employee empowerment and Green pay and reward system have a positive and significant effect on Employees’ Engagement and Employees’ Engagement positively influence on green supply chain management. Also, marketing innovation has moderated the relationship between employee engagement and green supply chain management.

    Keywords: Green supply chain, Green Human Resources Management, hotel Employees’ Engagement, marketing innovation
  • Mehdi Basouli *, Mahnaz Doosti-Irani Pages 249-262

    Since one of the ways to maintain loyal customers is customer relationship management (CRM), it is essential to understand the factors that influence it. Various studies have been conducted in this area. The purpose of the present study is to investigate the impact of organizational culture (adaptation, engagement, adaptability and mission) on customer relationship management (focus on key customers, process organization, knowledge management and modern technologies) in the hotel industry. The research method is quantitative, applied and descriptive-correlation. Denison (1990) standard questionnaire and Customer relationship management questionnaire (Sinn et al. (2005)) were used to measure organizational culture. The statistical sample of the study was randomly selected from four-star hotel staff and managers in Yazd city And the conceptual model of research has been analyzed and analyzed using partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). Research findings show that organizational culture has a significant impact on customer relationship management in hotel industry.

    Keywords: Organizational Culture, Customer Relationship Management, Hotel, partial least squares structural equations modeling
  • Mahdi Dehghani Soltani*, Maryam Mesbahi, Fatemeh Agheli Gouki Pages 263-278

    The purpose of this study was to investigate the effect of innovation behavior on dimension of intellectual capital and also effect of human capital on organizational performance with clarifying role of opportunism and competitive advantage. The employee of employees of four and five – star hotels in city of Tehran were consisted the research population. Convenience sampling method and Cochran formula were used for obtaining a sample. The standard questionnaire was used as a tool for collecting required data which its validity and reliability were examined through the content validity and Cronbach's alpha, respectively. Present study is an applied descriptive survey in terms of purpose and data gathering way. PLS software and structural equation modeling was used for data analyzing. The findings show innovation behavior has positive and meaningful effects on the customer capital, human capital and organizational capital. Also, opportunism and competitive advantage has positive and meaningful effects on organizational performance. The results also show that Organizational capital and organizational customer play a moderating role in the relationship between innovation behaviors on human capital.

    Keywords: intellectual capital, Innovation Behavior, Competitive advantage, organizational performance, Hotel Industry
  • Bahman Sohrabi, Nima Soltaninezhad*, Ali Abedini, Marziyeh Mokhtari Pages 279-292

    The link between the health care industry and tourism has led to one of the largest services for many countries. Also, with the increasing competition in the tourism market, tourism destinations can gain a competitive advantage by increasing the number of tourists' re-visits. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of service quality on the intention of medical tourists to revisit with the role of the mediator of the destination image and trust in the destination. The statistical population of the study included medical tourists from other provinces who travelled to Shiraz for medical treatment in 2018. The sample size was calculated using the Cochran formula and selected thruogh Purposive and convenience sampling method. The data collection tool was a questionnaire which was completed after gaining validity and reliability. Structural equation approach has been used to analyze the data using the Amos 24. The results of the findings showed that the services quality has a significant effect on the intention to revisit medical tourists, the service quality has a significant effect on the destination image and the trust, Destination image has a significant effect on destination trust, the destination image and trust has a significant effect on the intention to revisit medical tourists, But the role of mediating the destination image and trust in the destination was not verified.

    Keywords: Medical tourism, Service Quality, Trust on Destination, destination image, Revisiting Intent