فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود میرزایی* صفحات 159-160
  • ریحانه پیرجانی، مریم ربیعی*، فریبا اصغری، مریم نورزاده، صدف علیپور، ماریا قلی زاده، طاهره سوری، اشرف ال یاسین صفحات 160-170
    مقدمه

    از آنجایی که تعهد حرفه ای یکی از ضروری ترین توانمندی ها برای فراگیران تمام مقاطع پزشکی است، لذا با هدف ایجاد کوریکولوم تعهد حرفه ای برای دستیاران زنان، این طرح از مهر 96 تا خرداد 98 انجام شد.

    روش بررسی

    برای طراحی دوره از مدل کرن استفاده شد. در اجرای این طرح علاوه بر اقدامات مستقل مثل برگزاری کارگاه های تعهد حرفه ای از روش درهم تنیده (integration strategy) مثلا اختصاص ماهی دو بار جلسه گزارش صبحگاهی به تعهد حرفه-ای نیز استفاده شد.

    نتایج

    ارزشیابی بر اساس هرم کرک پاتریک انجام شد. در سطح نخست هرم ((reaction، از فراگیران نظرسنجی شد و بر اساس آن تغییراتی در چگونگی اجرای برنامه داده شد. در سطح دوم هرم (learning) میزان یادگیری فراگیران مطابق اهداف از پیش تعیین شده، با استفاده از آزمون پیش و پس از دوره ارزیابی شد که میانگین نمره دستیاران از 16/13 به 47/17 افزایش یافت. در سطح سوم هرم (behavior) نظر بیماران بستری، پرسنل بیمارستان، دستیاران سال بالا و پایین نسبت به یکدیگر و اساتید نسبت به دستیاران با استفاده از پرسشنامه در شروع دوره و پایان دوره سنجیده و مقایسه شد که بهبود رفتار دستیاران در همه شاخص-های تعیین شده رخ داد. در سطح چهارم هرم (result) نیز میزان شکایت از دستیاران که از طرف بیماران در واحد رسیدگی به شکایات بیمارستان ثبت شده بود کاهش نسبی یافت.

    نتیجه گیری

    این پروژه به منظور طراحی، اجرا و ارزیابی دوره های تعهد حرفه ای راه اندازی شد. تاثیرات مثبت این دوره بر رفتار حرفه ای دستیاران در تمام سطوح هرم کرک پاتریک مشاهده شد.

    کلیدواژگان: دستیار زنان، تعهد حرفه ای، کوریکولوم آموزشی
  • فروزان رضاپور شاه کلائی، نوشین سلیمی*، خدیجه عزتی رستگار، الهام قیسوندی، پریسا پارسا، میترا دوگونچی صفحات 171-181
    مقدمه

    مشاوره صحیح برای ارتقای سطح کیفی زندگی و پیشرفت در جامعه به ویژه در مراکز آموزشی از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه کیفی حاضر با توجه به اهمیت شناخت عمیق دیدگاه های دانشجویان در راستای چالش ها و تسهیل کننده های فرایند مشاوره، طراحی و اجرا گردید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی و از نوع تحلیل محتوا بود. در این مطالعه، روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و با مصاحبه های نیمه ساختار یافته با رعایت حداکثر تنوع و با مشارکت 30 دانشجو انجام شد. جمع آوری داده ها تا مرحله اشباع پیش رفت و سپس تحلیل داده ها از طریق شیوه تحلیل محتوای قراردادی انجام گرفت، به نحوی که پس از پیاده سازی مصاحبه ها و غوطه وری در تحلیل داده ها، کدهای اولیه استخراج شد. در مراحل بعدی بازبینی، بررسی و طبقه بندی کدهای اولیه به منظور تعیین طبقات اصلی انجام شد.

    نتایج

    از دیدگاه دانشجویان، چالش های پیش روی مشاوره تحصیلی شامل دو درون مایه اصلی، چهار طبقه اصلی و هفت زیر طبقه بود. درون مایه ها شامل نیاز به ارتقاء عوامل سازمانی مربوط به فرایند مشاوره و نیاز به ارتقا عوامل فردی در بین اساتید و دانشجویان و طبقات اصلی شامل عدم اطلاع رسانی مناسب به دانشجو، در دسترس نبودن استاد مشاور، انتخاب استاد مشاور بدون نظرسنجی دانشجو و ارتباط نامناسب بین استاد و دانشجو بود. در رابطه با تسهیل کننده های فرایند مشاوره یک درون مایه (تقویت عوامل سازمانی مربوط به فرایند مشاوره) سه طبقه اصلی و چهار زیر طبقه به دست آمد. طبقات اصلی شامل تفکیک مشاور از مدرس، توانمندسازی اساتید مشاور و آزادی عمل دانشجو در انتخاب استاد مشاور بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که فرایند مشاوره در دانشگاه با چالش های سازمانی و فردی همچون عدم اطلاع رسانی مناسب به دانشجو، در دسترس نبودن استاد مشاور، انتخاب استاد مشاور بدون نظرسنجی دانشجو و ارتباط نامناسب بین استاد و دانشجو مواجه است و بر اساس دیدگاه های دانشجویان به نظر می رسد که با تفکیک مشاور از مدرس، آزادی عمل دانشجو در انتخاب استاد مشاور و توانمندسازی اساتید مشاور، می توان فرایند مشاوره را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: موانع مشاوره، تسهیل کننده های مشاوره، استاد مشاور، راهنمایی دانشجو
  • علی فتاحی بافقی، معصومه برخورداری شریف آباد* صفحات 182-193
    مقدمه

    تعلق حرفه ای یکی از ابعاد مهم تجربه کار بالینی دانشجویان است. درک میزان تعلق پذیری دانشجویان و ارتباط آن به رفتار حرفه ای آنان می تواند کمک بسزایی در افزایش رفتار حرفه ای آنان داشته باشد که هدف، در این پژوهش تعیین ارتباط رفتار حرفه ای و تعلق پذیری به محیط بالین در دانشجویان پرستاری است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که 110 نفر از دانشجویان پرستاری سال سوم و چهارم دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد به عنوان نمونه پژوهش وارد مطالعه شدند. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه های مشخصات دموگرافیک با 9 گویه، تعلق پذیری Levett-Jones با 34 گویه و رفتارحرفه ای Goze با 27 گویه جمع آوری شد. این پرسشنامه های تعلق پذیری بالینی و رفتار حرفه ای، در پژوهش های متعددی مورد استفاده قرار گرفته و روایی آنها با استفاده از روایی محتوا و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شده است. بعد از تکمیل، داده ها با آمارهای توصیفی و استنباطی (پیرسون، تی تست) توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میانگین کل نمره رفتار حرفه ای 38/16±06/111 و میانگین کل نمره تعلق پذیری 24/15±69/118 بود. ابعاد کارآمدی (19/13±98/71)، عزت نفس (56/11±99/61)، پیوستگی (00/17±62/42) به ترتیب بیشترین وزن را در نمره تعلق پذیری داشتند. علاوه بر این بین تعلق پذیری به محیط بالینی و ابعاد آن با رفتار حرفه ای، بر اساس آزمون همبستگی پیرسون، ارتباط آماری مستقیم و معناداری وجود دارد (548=r و 000/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد ارتباط مثبت و معناداری بینتعلق پذیری و رفتار حرفه ای وجود دارد به این معنی که با افزایش تعلق پذیری، رفتار حرفه ای ارتقاء پیدا می کند. لذا برنامه ریزان آموزشی و مدرسین می توانند با استفاده از راهبردهای مناسب آموزشی و ایجاد جو حمایتی به منظور افزایش حس تعلق ، به ارتقاء رفتار حرفه ای دانشجویان پرستاری کمک نمایند.

    کلیدواژگان: تعلق پذیری، رفتار حرفه ای، دانشجوی پرستاری
  • مهناز مسعودنیا* صفحات 194-205
    مقدمه

    ارزیابی آمادگی یادگیری الکترونیکی از مقدمات توسعه یادگیری الکترونیکی است. این پژوهش با هدف سنجش میزان آمادگی یادگیری الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی پردیس بین الملل یزد انجام گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با روش توصیفی- پیمایشی- مقطعی انجام شد. گروه نمونه به حجم 437 نفر متشکل از مدیران، اساتید، کارمندان دانشگاه به روش تصادفی ساده و دانشجویان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته اقتباسی از چارچوب خان با سه بعد سازمانی، فناوری و تحلیل مخاطبین با روایی مورد تایید اساتید و پایایی به روش همسانی درونی و ضریب آلفای کرونباخ برابر با 0/7 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t تک گروهی) استفاده شد. 0/05 به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.

    نتایج

    با جمع نظر کل گروه نمونه و مقدار آماره  tتفاوت میانگین وزنی پاسخ های گروه با نقطه 50 درصدی در بعد سازمانی، فناوری و تحلیل مخاطبین به ترتیب برابر با 4/07، 2/21 و 2/98 و در کل برابر 2/85 بزرگتر از مقدار بحرانی جدول با درجه آزادی 436 با احتمال خطای کمتر از 0/05 است، بنابراین تفاوت معناداری بین میانگین وزنی کل گروه نمونه و نمره 50 وجود داشت، در نتیجه این دانشگاه به حد بیشتر از نقطه 50 درصدی برای آمادگی پیاده سازی یادگیری الکترونیکی دست یافته است.

    نتیجه گیری

    دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی پردیس بین الملل یزد آمادگی لازم برای پیاده سازی یادگیری الکترونیکی دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری الکترونیکی، آمادگی یادگیری الکترونیکی
  • نگار برومند، علی آرش، زهرا حصاری* صفحات 206-216
    مقدمه

    آموزش مداوم به عنوان یک ضرورت در جهان مطرح است. برای تدوین برنامه های آموزشی در گام اول باید نیازهای آموزشی را بدرستی شناسایی و اولویت بندی نمود. پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی برنامه های آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی گلستان جهت آموزش پزشکان عمومی، از منظرپزشکان عمومی شرکت کننده در برنامه ها و نیز اعضای هییت علمی بالینی مدرس این برنامه ها انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است و برای دست یابی به اهداف پژوهش، با توجه به ضروری بودن گروهی از برنامه های آموزشی و تجربه کاری مشمولین، نظرات براساس یک پرسشنامه 4 قسمتی (معاینات بالینی، اقدامات پاراکلینیکی، اقدامات درمانی، اقدامات اورژانس در درمان بیماران) مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی نتایج توسط آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن توسط نرم افزار SPSS-18 انجام شد.

    نتایج

    براساس نتایج، پزشکان عمومی (410 نفر) و اعضای هییت علمی مدرس برنامه ها (204 نفر) فقط در مباحث اقدامات درمانی و اقدامات اورژانس در درمان بیماران، بر موضوعات مشترک تاکید داشتند، که به ترتیب مباحث تجویز منطقی آنتی بیوتیک ها و مبحث احیای قلبی-ریوی بوده اند. آزمون اسپیرمن نشان داد که فقط در تفسیر کلیشه های رادیولوژی، اقدامات اورژانس در بیماری های گوش و حلق و بینی و اقدامات اورژانس در سوختگی ها، بین نظرات این دو گروه همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    از آنجا که بین نظرات دو گروه شرکت کننده در پژوهش، فقط در 3 موضوع همبستگی وجود داشت، برنامه ریزان جهت تعیین نیازهای آموزشی واقعی، باید علاوه بر نظر متخصصان، نظرات پزشکان شرکت کننده را نیز مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش مداوم، نیاز آموزشی، نیازسنجی
  • راحله سادات موسوی* صفحات 217-219
|
  • Masoud Mirzaei* Pages 159-160
  • Reihaneh Pirjani, Maryam Rabiei*, Fariba Asghari, Maryam Noorzadeh, Sadaf Alipour, Mariya Gholozadeh, Tahereh Soori, Ashraf Alyasin Pages 160-170
    Introduction

    Since professionalism is one of the most essential competencies for all physician, we launched this project between October 2017 and May 2019 with the aim of developing a professionalism curriculum for obstetrics and gynaecologic assistants.

    Methods

    The course was designed based on the Kern’s model.  To implement this project, both independent methods  such as Professional Commitment Workshop and Integration strategy such as dedicating two Morning Report Sessions monthly to professionalismwere used.

    Result

    For evaluating the course, we used Kirk Patrick model. According to the first level of the pyramid, based on a survey, some changes were made in programs.In the second level of the pyramid, according to the predetermined goals,  pre and post-coarse test was held andthe average score of the residents increased from 13.16 to 17.47.At the third level of the pyramid: based on the questions asked from hospitalized patients, According to the third level of the pyramid, at the beginning and end of the course,the opinions of hospitalized patients, hospital staff, senior and lower year residents towards each other and professors towards residents were measured using a questionnaire that showed improvement of residentschr('39') behavior occurred in all indicators. At the fourth level of the pyramid, patientschr('39') complaints were relatively decreased.

    Conclusion

    The project was launched to design, implement and evaluate professional commitment courses. The positive effects of this course on the professional behavior of residents were observed at all levels of the Kirk Patrick pyramid.

    Keywords: Obstetric-Gynecology assistant, professional commitment, educational curriculum
  • Forouzan Rezapur-Shahkolai, Nooshin Salimi*, Khadije Ezzati Rastgar, Elham Gheysvandi, Parisa Parsa, Mitra Dogonchi Pages 171-181
    Introduction

    Proper counseling are very important to improve the quality of life and progress in society, especially in educational centers. The present qualitative study was designed and implemented according to the importance of deep studentschr('39') opinions to improve the counseling process.

    Methods

    This present study was a qualitative study which was conducted using Content analysis. Participants in this study were 30 students who were selected through purposive sampling, with maximum diversity. In this study, data were obtained using semi-structured interviews and were analyzed using Conventional content analysis.

    Result

    From the studentschr('39') point of view, the challenges facing academic counseling included two main themes, four main categories and seven sub-categories. Main themes included “need to improve the organizational factors related to consulling process” and “need to improve the individual factorsamong faculty members and student” and the main categories included lack of proper information to the student, unavailability of consultant faculty members, to select consultant faculty members without considering a student opinion and to be improper the communication between consultant faculty members  and student. Regarding the facilitators of the counseling process, one main theme (strengthening the organizational factors related to consulling process), three main categories and four sub-categories were obtained. The main categories included the separation of the counselor from the faculty members, empowerment of the counselors and student’s freedom to choose a counselor.

    Conclusion

    The results of the present study show that the process of academic counseling in the university faces organizational and individual challenges such as lack of proper information to the student, unavailability of consultant faculty members, to select consultant faculty members without considering the students opinion, and to be improper the communication between consultant faculty members  and students. Based on the studentschr('39') views, it seems that by separation of the counselor from the faculty members, empowerment of the counselors and student’s freedom to choose a counselor, the academic counseling process in the university can be improved.

    Keywords: Counseling barriers, Counseling facilitators, Consultant faculty member, student guidance
  • Ali Fattahi-Bafghi, Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad* Pages 182-193
    Introduction

    Professional belongingness is one of the most important aspects of studentschr('39') clinical work experience. An understanding of the relation between students’ belongingness on clinical setting and their professional behavior can significantly aid in promoting their professional behavior. This study determined the correlation between nursing students’ dependence on the clinical setting and their professional behavior.

    Methods

    This research is a descriptive analytical study in which 110 third and fourth year nursing students  at Islamic Azad University, Yazd Branch, were included in the study as a sample. Sampling was done by census method. Data were collected using questionnaires of demographic with 9 items, Levett-Jones clinical belongingness with 34 items and Goze professional behavior with 27 items. These questionnaires have been used in several studies and their validity has been assessed using content validity and reliability using Cronbachchr('39')s alpha coefficient. After completion, the data were analyzed by descriptive and inferential statistics (Pearson, t-test) by SPSS software version 16.

    Result

    The total score of professional behavior and clinical belongingness on clinical setting were 111.06 ± 16.38 and 118.69 ± 16.38, respectively. The subscales of efficiency (71.98 ±13.19), self-esteem (61/99 ± 11.56), and connectivity (42.62 ± 17.00) had the highest weight in the scores of clinical belongingness, respectively. Besides, there was a direct significant correlation between “belongingness on clinical setting and its dimensions” and “professional behavior”, based on Pearson correlation test (r = 548 and P = 0.000).

    Conclusion

    The results showed that there is a positive and significant relationship between belonging and professional behavior. This means that with increasing belonging, professional behavior improves. Thus, educational decision-makers and instructors/educators can enhance nursing students’ professional behavior through using appropriate educational strategies and creating a supportive environment to increase feelings of belongingness clinical setting.

    Keywords: belongingness, clinical setting, nursing student
  • Mahnaz Masoudnia* Pages 194-205
    Introduction

    Assessing e-learning readiness is one of the prerequisites for e-learning development. The aim of this study was to assess the readiness of e-learning in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd International Campus.

    Methods

    This study is conducted by descriptive-survey-cross-sectional method. A sample group of 437 individuals consisting administrators, professors, and staff were selected by simple random sampling, and students were selected by stratified random sampling. For data collection, a researcher-made questionnaire adapted from Khan frame work with three dimensions of organization, technology and audience analysis with validity approved by professors and reliability by internal consistency method and Cronbachchr('39')s alpha coefficient equal to 0.7 was used. Descriptive statistics (mean, standard deviation, standard deviation) and inferential statistics (one-group t-test) were used to analyze the data with a significant level of 0.05.

    Result

    By summing up the total sample group and the value of t-statistic, the difference in weighted average of the group responses with a 50% point in the organizational, technology and audience analysis dimensions were equal to 4.07, 2.21 and 2.98, respectively, and in total equal is 2/85 Larger than the critical value of the table with a degree of freedom of 436 with an error probability of less than 0.05. Hence, there was a significant difference between the weighted average of the whole sample group and a score of 50 which means the university is more than 50% ready to implement learning Electronically.

    Conclusion

    the International Campus of Shahid Sadooghi Medical Sciences University of Yazd is prepared for e-learning project.

    Keywords: Learning, e-learning, e-learning readiness
  • Negar Broomand, Ali Arash, Zahra Hesari* Pages 206-216
    Introduction

    Continuing education is a necessity in the world. To develop educational programs in the first step, educational needs must be properly identified. To train general practitioners (GPs), the present study was conducted at Golestan University of Medical Sciences in order to assess the needs of continuing education programs in view of general practitioners participating in the programs as well as the clinical faculty members’ instructor of these programs. 

    Methods

    The present study is a descriptive study. To achieve the objectives of the study and considering the necessity of these groups of educational programs and work experience of the subjects, the opinions were examined based on a 4-part questionnaire consists of “clinical examinations”, “paraclinical measures”, ”therapeutic measures”, “emergency measures in treating patients” topics. The results were evaluated by SPSS-18 software.

    Result

    According to the results, general practitioners (n=410) and faculty members’ instructors of workshops (n=204) had the same oponion on 2 topics: “therapeutic measures” and “emergency measures in treating patients”. The common issues related to the mentioned topics are included “logical prescribing of antibiotics” and “cardiopulmonary resuscitation”, respectively. Based on Spearmanchr('39')s test, it was shown that there was a significant positive correlation between the opinions of these two groups only in the following issues: “interpretation of radiological stereotypes”, “emergency measures in ear, nose and throat diseases” and “emergency measures in burns”.

    Conclusion

    Based on the results, in order to determine the actual educational needs, continuing education planners should consider the opinions of the GPs in addition to the opinions of experts.

    Keywords: Continuous training program, educational program, educational needs, needs assessment
  • Rahele Sadat Mousavi* Pages 217-219
  • Morteza Hassanzadeh*, Eshagh Moradi Pages 220-222