فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب دلفان، غزاله کوچک زاده* صفحات 1-18
    امروزه پیدایش نانو فناوری و سنتز نانو ذرات پیشرفت های زیادی را برای بشر به همراه داشته است ولی این فناوری بایستی از لحاظ ایمنی مورد توجه قرار گیرد. در این میان سنتز سبز نانو ذرات به دلیل سازگاری با محیط زیست، غیر سمی بودن و تولید کم هزینه گسترش یافته است، زیرا گیاهان توانایی بسیار خوبی برای کاهش یون های فلزی و سنتز نانوذرات دارند. در پژوهش حاضر، شرایط بهینه ی لازم برای سنتز سبز نانو ذرات نقره با استفاده از عصاره گیاه خوراکی دارویی Falcaria vulgaris Bernh. (غازیاقی  )و اثر آنتی اکسیدانی عصاره و نانو ذره ی حاصل از آن بررسی شده است. در این پژوهش نخست اندام هوایی گیاه قبل از مرحله گلدهی در اواخر اردیبهشت 98 از دشت های جنوب خرم آباد جمع آوری و در سایه خشک شد. پس از تهیه عصاره آبی گیاه به روش خیساندن، پارامترهای موثر در سنتز نانو ذرات نقره مانند pH، غلظت نیترات نقره، غلظت عصاره، دما و زمان بررسی شد. نتایج نشان داد شرایط بهینه سنتز سبز نانو ذرات نقره شامل غلظت mM 8 نیترات نقره، 11=pH، حجم ml 4 عصاره، دمای Cº 40 در مدت min 120 است. تشکیل نانو ذرات نقره توسط روش های ماورابنفش- مریی، پراش پرتو ایکس و مادون قرمز تایید شد. بررسی ریخت شناسی نانو ذرات حاصل شکل کروی با اندازه ذرات nm 29-16 را نشان داد. ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی و نانوذره ی سنتز شده با روش متداول DPPH انجام شد. بیشترین خاصیت مهارکنندگی رادیکال آزاد در حلال آب با غلظت μl/ml 5/12 عصاره و نانو ذره نسبت به اسید اسکوربیک بود. در نهایت می توان نتیجه گرفت وجود ترکیبات شیمیایی مختلف که باعث فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره شده است توانایی عصاره و نانو ذره حاصل را به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان طبیعی بیان می کند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، خرم آباد، غازیاقی، نانو ذرات سبز نقره
  • امیر میرزایی موسی وند* صفحات 19-33
    جاشیر (Prangos ferulacea Lindl.) گیاهی است پایا، بلند و معطر متعلق به تیره چتریان است. بخش های هوایی گیاه مذکور اواسط خردادماه سال 1394 در مرحله گلدهی از سه رویشگاه حرنا، دروزناب و سمسانه (به ترتیب با 2450، 2200 و 2150 متر ارتفاع از سطح دریا) در ارتفاعات شمال شرق شهرستان دلفان جمع آوری گردید و پس از خشک کردن گیاه در سایه، اسانس گیری با روش تقطیر با آب صورت گرفت. اجزای اسانس با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تجزیه و تحلیل و شناسایی شدند. از آزمون تجزیه واریانس و ضریب همبستگی پیرسون به ترتیب برای مقایسه خصوصیات خاک رویشگاه ها و شاخصه های کمی و کیفی اسانس استحصالی و همچنین نحوه پیوند میان شاخصه های خاک و اسانس حاصله استفاده گردید. نتایج نشان داد که عملکرد متوسط اسانس از سه رویشگاه حرنا، دروزناب و سمسانه به ترتیب 2/0، 2/0 و 3/0 درصد می باشد. شش ترکیب شیمیایی آلفا-پینن (77/59 درصد)، اکساید کریوفیلن (14/49 درصد)، ترانس کریوفیلن (65/31 درصد)، آلفا-فنیل (63/26 درصد)، آلفا-هومولن (65/5 درصد) و آلفا-کوپن (09/5 درصد) از مهم ترین ترکیبات غالب و مشترک در هر سه رویشگاه بودند. آنالیز تجزیه واریانس نشان داد در رویشگاه سمسانه مقدار نیتروژن، اسیدیته و ماده آلی نسبت به سایر رویشگاه ها بیشتر بود و دارای اختلاف معنی دار با آن ها می باشد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین اکثر شاخص ها و عوامل ادافیکی همبستگی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فیتوشیمیایی، اسانس، Prangos ferulacea Lindl، شهرستان دلفان
  • مژگان جمشیدیان، رضا دهقانی بیدگلی*، مهرداد مرادی صفحات 34-50
    هدف از این مقاله تشخیص ترکیبات اسانس نعنا فلفلی با استفاده از روش طیف سنجی رامان و مقایسه آن با روش کروماتوگرافی و همچنین ارزیابی خلوص این اسانس با استفاده از طیف سنجی FTIR و آنالیز انکسار سنجی می باشد. به این منظور، ابتدا اسانس گیاه نعنا فلفلی استخراج شد و ترکیبات اصلی آن به وسیله کروماتوگرام، منتول و منتون تشخیص داده شد. سپس با استفاده از روش سریع و کم هزینه طیف سنجی رامان که با سه دستگاه طیف سنج متفاوت مورد آزمایش قرار گرفتند، دو ترکیب منتون و منتول مشخص شد. همچنین برای ارزیابی خلوص اسانس نعنا فلفلی از روش انکسار سنجی و طیف سنج مادون قرمز (FTIR) استفاده شد، به این منظور، غلظت های 20، 30، 40، 60، 80 و 90 درصد اسانس نعنا فلفلی به صورت دستی توسط حلال سیکلوهگزان ساخته شد. غلظت های مختلف و نمونه اصلی توسط دستگاه انکسارسنجی و طیف سنجی مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج، طیف سنجی مادون قرمز قادر به شناسایی کمی اسانس نعنا فلفلی خالص و غلظت های رقیق شده آن نیست و فقط قادر به شناسایی کیفی مولکول های مختلف می باشد ولی با استفاده از آنالیز انکسار سنجی، غلظت های مختلف و نمونه خالص کاملا از هم قابل تشخیص بودند. بنابراین آنالیز انکسار سنجی و طیف سنجی رامان روشی های سریع و کم هزینه ای هستند که قادر به شناسایی ترکیبات اصلی اسانس ها و تعیین درصد خلوص آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، کروماتوگرافی گازی، طیف سنج رامان، رفراکتومتر، طیف سنجی FTIR
  • احمد میرجلیلی، محمدحسین لباسچی*، محمدرضا اردکانی، حسین حیدری شریف آباد، مهدی میرزا صفحات 51-65

    این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد و خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica Bunge.) تحت تاثیر کاه گندم غنی شده و تراکم های مختلف بوته انجام شد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سالهای زراعی 1396 و 1397 در شرایط دیم و در ایستگاه تحقیقات مراتع همند دماوند اجرا گردید. عامل اصلی شامل دو تیمار، کاه گندم 10 تن در هکتار (فرآوری شده با سولفات آمونیوم) و شاهد و عامل فرعی شامل سه تیمار، تراکم 26666 و 40000 و 80000 بوته در هکتار بود. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد وزن تر و خشک، درصد و عملکرد اسانس و شناسایی ترکیبات اسانس بود که از اندام هوایی گیاه و در مرحله گلدهی کامل انجام شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و از روش های تجزیه و تحلیل GC وMS GC/ برای تعیین درصد و نوع ترکیبات اسانس استفاده گردید. بیشترین عملکرد اسانس با 7/3 کیلو گرم در هکتار در تیمار کاه غنی شده، تراکم زیاد و در سال دوم بدست آمد. بالاترین درصد ترکیبات مربوط به کارواکرول با 85/61 درصد در تیمار کاه غنی شده، تراکم زیاد و در سال دوم و تیمول با 51/12 درصد در تیمار کاه غنی شده، تراکم متوسط و در سال دوم بدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد، مرزه بختیاری می تواند با کاربرد تیمار کاه غنی شده و تراکم های زیاد و متوسط از سال دوم، ضمن افزایش مقاومت و عملکرد گیاه، موجب افزایش ترکیبات عمده اسانس مرزه بختیاری شامل کارواکرول، تیمول، گاماترپینن و لینالول گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد وزن خشک، کارواکرول، تیمول، درصد اسانس
  • منوچهر طهماسبی*، یوسف حمیداوغلی، محمدباقر رضایی، علیرضا حسینی صفحات 66-80
    در این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه مهم ترین ترکیبات فنلی دارویی در عصاره اندام های مختلف کنگرفرنگی (Cynara Scolymus L.)تحت خشکی و تراکم، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سرابله-ایلام و طی سال های زراعی 95-1394 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تنش خشکی در چهار سطح (100، 75، 50 و 25 درصد نیاز آبی) به عنوان عامل اصلی و تراکم در چهار سطح (10، 20، 30 و 40 هزار بوته در هکتار به ترتیب با فواصل 2، 1، 67/0 و 5/0 متر در طول و 5/0 متر بین ردیف) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. برگ و غنچه در سال دوم برداشت و پس از خشک شدن در دمای محیط جهت استخراج عصاره استفاده شد. شناسایی و میزان نارنجین، کافییک و کلروژنیک اسید با استفاده از دستگاه HPLC مشخص شد. نتایج نشان داد که افزایش تنش رطوبتی باعث کاهش 78 و 11 درصدی میزان نارنجین نسبت به شاهد در عصاره غنچه و برگ شد. بیش ترین میزان کافییک اسید در عصاره برگ (74/0 میلی گرم در گرم ماده خشک) و اثر متقابل آبیاری کامل و تراکم 10 هزار بوته مشاهده شد. خشکی باعث افزایش بیوسنتز کافییک و کلروژنیک اسید غنچه شد اما در اثر متقابل با تراکم، فقط کلروژنیک اسید در تنش شدید آبی و تراکم 10 هزار بوته بیش ترین مقدار را داشت. بین عصاره اندام های مصرفی، کافییک اسید و نارنجین در عصاره برگی و کلروژنیک اسید در عصاره غنچه بیش ترین مقدار را داشتند.
    کلیدواژگان: آرتیشو، تنش خشکی، تراکم، کافئیک اسید، کلروژنیک اسید
  • فریبا السادات هاشمی سیرجانی، بهاره بهمنش*، معصومه مازندرانی، فرامرز رستمی چراتی صفحات 81-102

    تحقیق حاضر در مراتع چهارباغ استان گلستان به منظور بررسی فیتوشیمیایی گیاهان دارویی ضد دیابت صورت گرفت. تعداد نه گیاه دارویی ضد دیابت نعنا گربه ای Nepeta pungens L.، گل راعی Hypericum perforatum، ارس Juniperus communis L. ، گندواش Artemisia annua L. ، بابونه گاوی Tanacetum parthenium، گزنهUrtica dioica L. ، کاسنی Cichorium intybus L. ، سسCuscuta reflexa L. و برازمبلPerovskia abrotanoides Karel. انتخاب شدند. در اواخر خردادماه سال 95 در زمان گلدهی کامل اقدام به برداشت از اندام های هوایی و زمینی نمونه های گیاهی گردید. استخراج عصاره متانولی انجام شد و میزان فنل و فلاوونویید کل عصاره به روش اسپکتروفتومتری و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش DPPH اندازه گیری شدند. همچنین آنالیز تطبیق قوس گیر DCA به منظور بررسی ارتباط گیاهان دارویی ضد دیابت منتخب با کمیت برخی مواد موثره دارویی در آن ها انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل کل در سرشاخه گل دار علف چای، ریشه نعنا گربه ای معطر و ریشه بابونه گاوی به ترتیب با مقدار 64/259، 246/231 و 47/223 میلی گرم معادل گالیک اسید در وزن خشک گیاه بودند. برگ گندواش، سرشاخه گل دار نعنا گربه ای معطر و ریشه گزنه به-ترتیب بیشترین میزان فلاونویید کل با مقدار 37/253، 89/237 و 43/216 میلی گرم کویرسیتین در یک گرم عصاره را دارا بودند. بهترین عملکرد آنتی اکسیدانی در مهار رادیکال های آزاد متعلق به میوه ارس، اندام هوایی سس و سرشاخه گل دار برازمبل به میزان 93/93، 58/81 و 24/72 بود. آنالیز رج بندی نیز نتایج فوق را تایید کرد.

    کلیدواژگان: ضد دیابت، اتنوفارماکولوژی، فعالیت آنتی اکسیدانی، آنالیز رج بندی، چهارباغ
  • دامون رزمجویی*، شهرام یوسفی خانقاه، سمیه دهداری، حمید محمدی، فریبا نوعدوست صفحات 103-116

    گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent) یکی از گیاهان دارویی متعلق به تیره Umbelliferae می باشد. در طب سنتی ایران از این گیاه جهت درمان سوء هاضمه، اسهال، رفع تب و بیماری های عفونی استفاده می شود. در این تحقیق به بررسی برخی اثرات فاکتورهای اقلیم، خاک و ارتفاع از سطح دریا بر روی ترکیبات این گیاه پرداخته شد. در این راستا در 3 منطقه در ارتفاعات مختلف بین (2200-1600) متر از سطح دریا در شهرستان ممسنی، در اردیبهشت ماه سال1394 سرشاخه‏ های گلدار گیاه برداشت و در سایه خشک گردید. سپس به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) اسانس گیری صورت پذیرفت و با استفاده از دستگاه GC و GC/MS ترکیبات شناسایی گردید و در نهایت اثر فاکتورهای مذکور بر روی این ترکیبات متشکله لحاظ شد. نتایج نشان داد که به ترتیب تعداد 13، 16 و 11 ترکیب در سایت های دشمن زیاری، بوان و کوپن شناسایی شد که ترکیبات p-cymene، γ-terpinene، thymolو myristicin جز ترکیبات عمده هر سه منطقه محسوب شد.از بین عوامل محیطی می توان گفت که تنها بین فاکتور بارش سالانه و ارتفاع از سطح دریا با درصد اسانس و مواد موثره گیاه همبستگی معنی داری وجود داشت که این همبستگی در فاکتور بارش سالانه و ارتفاع معکوس است. از بین عوامل خاکی فاکتورهای هدایت الکتریکی، اسیدیته و ازت با درصد اسانس همبستگی مثبت و معناداری در سطح 5 درصد داشت به طوری که با افزایش هدایت الکتریکی خاک میزان درصد اسانس افزایش یافت.

    کلیدواژگان: اسانس، گیاه لعل کوهستان، ارتفاع از سطح دریا، فیزیکوشیمیایی خاک
|
  • Zynab Dolfan, Ghazaleh Kochakzadeh * Pages 1-18
    Nowadays, the advent of nanotechnology and the synthesis of nanoparticles have brought many developments to humans, but this technology must be considered in terms of safety. Meanwhile, the synthesis of green nanoparticles has expanded due to more compatibility with the environment and that they are low costs and non- toxic, because the plants have a very good ability for reducing the metal ions and synthesizing nanoparticles. In recent research, the optimum conditions for the green synthesis of silver nanoparticles using the extract of Falcaria vulgaris Bernh. and its antioxidant effect were investigated. In this research, first aerial parts of plant were collected plains south of Khorramabad before the flowering stage in May and dried in shaid. After preparing the aqueous extract of plant by soaking, effective parameters of nanoparticles synthesis such as pH, AgNO3 concentration, extract concentration, temperature and time were evaluated. Optimal conditions of silver nanoparticles synthesis by plant are include pH=11, AgNO3 concentration= 8 mM, extract value= 4 cc, temperature= 40̊C and time= 120 minute. The formation of silver nanoparticles was confirmed by the techniques of UV-Vis, X ray diffraction and FT - IR. The study of the morphology of the resulting nanoparticles showed a spherical shape with a particle size of 16-29 nm. Evaluation of antioxidant activity of aqueous extract and synthesizing nanoparticle by conventional DPPH method were carried out. Maximum value of free radical inhibition at 12.5 μl/ml concentration of extract and nanoparticle compared to ascorbic acid was reported. Finally, it can be concluded that the presence of various chemical compounds that have caused the antioxidant activity of the extract expresses the extract and the resulting nanoparticles as a source of natural antioxidants.
    Keywords: silver nanoparticles, Falcaria vulgaris edible- medicinal plant, Antioxidant properties
  • Amir Mirzaei Mossivand * Pages 19-33
    Prangos ferulacea Lindl. is a persistent, tall and aromatic plant belonging to the family Apiacea. The aerial parts of the plant were collected in three flowering sites of Harena, Derouzenab and Samsane at mid-June, 2015 (2450, 2200 and 2150 m above sea level, respectively), and after drying the plant in the shade of the essential oil, it was distilled with water. The essential oil components were analyzed using GC and GC/MS. ANOVA and Pearson correlation coefficients were used to compare soil properties of habitats and quantitative and qualitative characteristics of the essential oil, and evaluate the relationship between soil characteristics and the essential oil obtained respectively. The results showed that the average essential oil yields from the three sites of Harena, Derouzenab and Samsane were 0.2, 0.2 and 0.3%, respectively. Comparison of the active ingredients showed that the six chemical compounds α-pinene (59.77%), cryophyllene oxide (49.14%), trans-cryophyllene (31.65%), α-Fenchyl (26.66%), α -Humulene (5.65%) and α -Copaene (5.09%) were the most dominant and common compounds in all three habitats. The Pearson correlation between the soil data and the chemical and index components showed that there was a significant correlation between most of the indices and adaphic factors.
    Keywords: Phytochemical, Essential oil, Prangos ferulacea Lindl, Delfan County
  • Mozhgan Jamshidian, Reza Dehghani Bidgoli *, Mehrdad Moradi Pages 34-50
    This article deals with evaluate the purity and detection of peppermint essential oil compositions using different spectrometry and refraction spectrometry methods and to compare them with chromatography. The conventional method for identifying and analyzing essential oils is a costly gas chromatography-coupled mass spectrometer. For this purpose, peppermint essential oil extract was first extracted and its main constituents were identified by chromatogram, menthol and menthon. Then using fast and low cost Raman spectroscopy method with three different spectrometers, two compounds of menthon and menthol were determined. Refractometry and FTIR spectroscopy were used to evaluate the purity of peppermint essential oil. Concentrations of 20, 30, 40, 60, 80 and 90 peppermint essential oils were manually made by cyclohexane solvent. These different concentrations and sample were tested by Refractometry and FTIR spectroscopy. As the results show, infrared spectroscopy is not capable of quantitatively identifying the essence of pure peppermint and its diluted concentrations and is only capable of qualitatively identifying different molecules, but can be clearly distinguishable by the use of refractive index analysis of different concentrations and pure samples. Therefore, Raman spectroscopy and refractive analysis is a fast and inexpensive method capable of identifying the major constituents and determining the purity of the essential oils.
    Keywords: Essential oil, Gas Chromatography, Raman spectroscopy, Refractometer, FTIR spectroscopy
  • Ahmad Mirjalili, MohammadHosein Lebaschy *, MohammadReza Ardakani, Hosein Heydari Sharif Abad, Mehdi Mirza Pages 51-65

    This study was conducted to evaluate the yield and phytochemical properties of Bakhtiari savory under the influence of enriched wheat straw and plant different densities. The experiment was conducted in the form of split plots based on randomized complete block design in 1396 and 1397 in dry farming condition and at Hamand Rangeland Research Station. The main factor included, 10 tons of wheat straw per hectare (enriched with ammonium sulfate) and the control and sub-factor included, density 26666 and 40,000 and 80,000 plants per hectare. The measured traits included fresh and dry weight yield, percentage and essential oil yield and identification of essential oil compounds, which was performed from the plant shoots at full flowering stage. The essential oil was extracted by water distillation. Also, GC and GC/MS analysis methods were used to determine the percentage and type of essential oil compounds. The highest yield of essential oil with 3.7 kg. ha-1 was obtained with enriched straw treatment and high plant density and in second year. The highest percentage of essential oil compounds, the carvacrol with 61.85% was obtained in treatment of enriched straw, high density and in second year. The highest percentage of thymol with 12.51% was obtained in treatment of enriched straw and medium density in second year. The results of this study showed that the Bakhtiari savory by using enriched straw and high and medium densities from second year could increase the major compounds percentage of essential oil, including carvacrol and thymol, γ-terpinene and linalool.

    Keywords: Dry weight yield, Carvacrol, Thymol, Essential oil
  • Manouchehr Tahmasebi *, Yousef Hamidoghli, Mohammadbagher Rezaee, Alireza Hossaini Pages 66-80
    In this project, in order to evaluate and compare the most important phenolic compounds in extract of different artichoke (Cynara scolymus L.) organs under water stress and planting density, an experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications at Sarabelle-Ilam Agricultural Research Station during 2014-2015. The treatments comprised four irrigation regime (25, 50, 75 and 100 % of the water requirement of the plant) in the main plots and four densities(10, 20, 30 and 40 thousand bushes in hectare with 0.5, 0.67, 1 and 2m interval within the row, respectively, and 0.5m between rows) in sub plots. herbal sampels were harvested in the second year, and after drying in room temperature were used for methalonic extract. Identification and amount of naringin, caffeic and chlorogenic acid was done with HPLC methode. According to the obtained results, increasing drought stress caused 78 and 11% reduction in naringin amount compared to control treatment of bud and leaf extract, respectively. The maximum amount of caffeic acid (0.74 mg/g dry matter) was observed in leaf extract and interaction effect of full irrigation and 10 thousand bushes in hectare. Drought improved caffeic and chlorogenic acid biosynthesis of bud, but in interaction effect with density, only chlorogenic acid had the highest amount in sever water stress and 10 thousand bushes in hectare .Among consumed organs extract, caffeic acid and naringin had the highest amount in leaf extract, and chlorogenic acid in bud extract
    Keywords: artichoke, Drought stress, Density, Caffeic acid, Chlorogenic acid
  • Fariba Alsadat Hashem Sirjani, Bahareh Behmanesh *, Masoumeh Mazandarani, Faramarz Rostami Charati Pages 81-102

    The present research was done in Chaharbagh rangelands of Golestan province due to phytochemical investigation of the most important anti diabetic native medicinal plants. Nine medicinal plants used by local people for diabetes treatment were consisting of Nepeta pungens L., Hypericum perforatum, Juniperus communis L., Artemisia annua L., Tanacetum parthenium, Urtica dioica L., Cichorium intybus L., Cuscuta reflexa L. and Perovskia abrotanoides Karel. After sampling plant parts containing Pharmaceutical ingredients consisting of aerial parts or root parts, they were cleaned and dried in the shade. Extraction of methanol was done. The amount of total phenol and flavonoids were measured with Spectrophotometry method and the level of antioxidant activity was measured with DPPH method. DCA ordination was done in order to studying relation between anti-diabetic medicinal plants and their quantity of effective ingredients. Results from phytochemical experiments showed that flowering part Hypericum perforatum, roots of Nepeta pungens L. and roots of Tanacetum parthenium with the amounts of 259.64, 231.246 and 223.47 mg GAE/g in plant dry matter had the most amount of total phenol. Artemisia annua L. leaves, flowering part of Nepeta pungens L. and roots of Urtica dioica L. with the amounts of 253.37, 237.89 and 216.43 mg QUE/g had the most flavonoids. The best antioxidant activity of the extracts with greatest DPPH inhibitory power was belonging to fruits of Juniperus communis L. aerial parts of Cuscuta reflexa L. and flowering parts of Perovskia‎ abrotanoides Karel. with amounts of 93.93, 81.58 and 72.24. The ordination analysis had the same results.

    Keywords: Anti-diabetic, Ethnopharmacology, antioxidant activity, Ordination analysis, Chaharbagh
  • Damoun Razmjoue *, Shahram Yousefi Khanghah, Somaye Dehdari, Hamid Mohamadi, Fariba Nodoost Pages 103-116

    Oliveria decumbens Vent is a medicinal plant belongs to the Umbelliferae family. According to the Iran traditional medicine comments this plant is used for the treat of indigestion, diarrhea, relieve fever and infectious diseases. In this research, effects of climate factors, soil and the elevation above sea level were tested on the chemical compounds of O. decumbens. To this, the flowering branches of O. decumbens were taken from 1600-2200 a.s.l. in the Mamassani County in May and air dried. The Clevenger apparatus extraction was used to extract the essence. The chemical compounds were identified using GC and GC/MS and the effect of studied parameters on chemical components were determined. Our result indicated that, there are 13, 16 and 11 chemical compounds in Doshman Ziari, Bavan and Koupen sites, respectively. p-cymene γ-terpinene، thymol and myristicin identified as the main compounds of studied sites. There was significant correlation between the annual precipitation and e elevation above sea level with the essence percentage and chemical compounds of O. decumbens . Furthermore, soil electrical conductivity, acidity and nitrogen had positive significant correlation (p < 0.05) with the percentage of essential oil.

    Keywords: Essential oil, Oliveria decumbens Vent, Elevation above sea level, Soil Physico-chemical