فهرست مطالب
نشریه پژوهش های کتابخانه های دیجیتالی و هوشمند
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1399/10/20
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 11-24هدف
اقتصاد مقاومتی یکی از مهم ترین مسایل پیشروی کشور است که در پی مقاوم سازی، بحران زدایی و ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده و ناکارآمد موجود اقتصادی کشور مطرح می شود. بنابراین، حرکت اساسی کشور به سوی دانشی شدن اقتصاد و اجرای صحیح مدیریت دانش در سازمان ها و نهادها، کشور را در تحقق این امر یاری می رساند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل مدیریت دانش در تقویت اصول اقتصاد مقاومتی در بانک ها انجام شده است.
روش شناسی:
روش استفاده شده در این پژوهش با توجه به ماهیت اکتشافی تحقیق، نظریه داده بنیاد است. نمونه گیری استفاده شده در این مقاله، نمونه گیری خوشه ای است. مبنای اصلی جمع آوری اطلاعات، انجام مصاحبه های عمیق با خبرگان جامعه علمی و دانشگاهی و همچنین مدیران بانک انصار تا دستیابی به اشباع نظری بوده است. درمجموع 20 مصاحبه انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات، کدهای مربوط به مصاحبه های مکتوب تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها:
یافته های پژوهش که پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مدل نهایی پژوهش به دست آمده است، نشان می دهد که مدل نهایی از 6 مقوله کلی، 9 مقوله فرعی و 47 مفهوم اصلی تشکیل شده است.
بحث و نتیجه گیری:
نتایج این پژوهش نشان داد که مقوله درون زایی عوامل علی تاثیرگذار بر مدیریت دانش در تقویت اصول اقتصاد مقاومتی است که برای بانک انصار راهبردهای اشتراک دانش و به کارگیری دانش ایجاد خواهد کرد و پیامد آن توسعه پایدار خواهد بود.
کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مدیریت دانش، تئوری داده بنیاد، بانک انصار -
صفحات 25-34هدف
هستی شناسی بخش مهمی از وب معنایی است و از آنجایی که امروزه هستی شناسی ها به طور فزاینده و مداوم در زمینه های مختلف مانند مدیریت دانش ، استخراج اطلاعات و وب معنایی استفاده می شوند و توسعه می یابند، ، نیاز به پیشرفت و استاندارد سازی دارند. ارزیابی هستی شناسی (خصوصا تعیین آنچه هستی شناسی "خوب" یا "بهتر" را تشکیل می دهد) برای جامعه معنایی از اهمیت اساسی برخوردار است. هدف این مقاله بررسی معیارهای ارزیابی هستی شناسی و همچنین مقوله بندی این معیارها می باشد.
روش شناسی:
پژوهش حاضر مروری- تحلیلی است و به منظور جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شد.
یافته هاعلیرغم کارهای نظری و مفهومی زیادی در زمینه ارزیابی هستی شناسی ، هنوز درباره ارزیابی هستی شناسی اجماع حاصل نشده است و می توان گفت که هیچ روشی برای ارزیابی هستی شناسی که بهترین یا مرجح باشد، وجود ندارد. در عوض ، انتخاب رویکرد مناسب بستگی به هدف ما از ارزیابی ، کاربردی که هستی شناسی برای آن ایجاد شده و اینکه از چه جنبه ای از هستی شناسی می خواهیم استفاده کنیم دارد و چون ارزیابی هستی شناسی مقوله جدید و بسیار مهمی به خصوص برای وب معنایی می باشد لازم است پژوهش های بیشتری انجام شود و بهتر است که ارزیابی در هنگام کاربرد و عمل انجام شود.
کلیدواژگان: هستی شناسی، رویکردهای ارزیابی هستی شناسی، معیارهای ارزیابی هستی شناسی -
صفحات 35-50هدف
ارزشیابی به کارگیری معماری امنیت اطلاعات در کتابخانه های عمومی استان مازندران بر اساس استاندارد ایزو /آی ای سی 27002 است.
روش شناسی:
روش پژوهش حاضر پیمایشی تحلیلی از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، تعداد 193 کتابدار کتابخانه های عمومی استان مازندران و حجم نمونه 129 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شده اند. پرسشنامه استاندارد ایزو /آی ای سی 27002 معماری امنیت اطلاعات است که در پژوهش ملک الکلامی (1391) استفاده شده و شامل 11 شاخص و 39 مولفه است. بر اساس آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه؛ آزمون K-S نرمال بودن داده ها و آزمون t و پیرسون پرسش ها و فرضیه ها سنجش شدند، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری 22 SPSS استفاده شده است.
یافته ها:
نشان داد بیشترین میانگین مربوط به شاخص امنیت فیزیکی و محیطی برابر با 75/4، کمترین میانگین مربوط به شاخص سیاست های امنیتی برابر با 42/2 است. با توجه به میانگین یادشده امنیت اطلاعات در کتابخانه های عمومی استان مازندران در سطح بالا ارزیابی می شود. همچنین بین به کارگیری معماری امنیت اطلاعات و مولفه های آن در کتابخانه های مورد بررسی بر اساس استاندارد ایزو /آی ای سی 27002 تفاوت معنی داری وجود دارد.
بحث و نتیجه گیری:
نتایج نشان می دهد برای برقراری امنیت در هر سیستم اطلاعاتی، مدیران و دست اندرکاران برقراری امنیت، باید ابعاد و جنبه های مختلف امنیتی را مورد توجه قرار دهند، به گونه ای که در ایجاد یک سیستم اطلاعاتی ایمن به آن ها کمک کند. همچنین بر اساس نظرات افراد می توان به ارزیابی سطوح معماری امنیت اطلاعات در سازمان پرداخت.
کلیدواژگان: معماری، امنیت اطلاعات، کتابداران کتابخانه عمومی، استادندارد ایزو، آی ای سی 27002 -
صفحات 51-62هدف
همترازخوانی یعنی فرایند بررسی کار انجام شده توسط افراد همتراز برای اطمینان از اینکه آن کار با معیارهای مشخصی همخوانی دارد. این مطالعه ضمن شرح مختصری از عملکرد و تاریخچه همترازخوانی درصدد است با معرفی انواع مطالعات سوگیری، تعاملات پیچیده اجتماعی افرادی را روشن نماید که به طور مستقیم و غیرمستقیم در همترازخوانی درگیر هستند.
روش شناسی :
روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و گرد آوری مطالب آن از طریق مرور منابع است.
یافته ها:
علیرغم اهمیتی که همترازخوانی برای جامعه علمی دارد، در اکثر مواقع به دلیل نواقصش مورد نقد قرار می گیرد. سوگیری ها از نواقصی هستند که در مورد عملکرد همترازخوانی شناخته شده است. مواردی چون ملیت نویسنده، ملیت داوران، نشر، پژوهش های میان رشته ای، جنیست، وابستگی سازمانی، وابستگی نویسنده و داور در ارزیابی همترازخوانان تاثیرگذار است که انواع متفاوتی از سوگیری در همترازخوانی را به وجود آورده است.
بحث و نتیجه گیری:
در دنیای ایده آل همترازخوانی باید مستقل از هویت اجتماعی نویسندگان و داوران و سوگیری شناختی- نظری داوران باشد؛ و نوشته ها باید بر مبنای اصالت، نوآوری و تاثیر داوری شوند. به دلیل ویژگی ذهنی بودن نظام همترازخوانی موجود، نمی توان توقع داشت که نظام همترازخوانی دارای سطح بالایی از عینیت بوده و بدون سوگیری و اختلاف سلیقه هایی عمل کند که مربوط به هویت های فرهنگی، منافع اجتماعی و انتظارات حرفه ای و فکری داوران باشد. اگرچه از بین بردن سوگیری در داوری به طور کامل ممکن نیست، اما درک انواع سوگیری ممکن است به کاهش آن از سوی داور کمک کند و صحت همترازخوانی را افزایش دهد.
کلیدواژگان: همترازخوانی، ارزیابی، سوگیری، بی طرفی -
صفحات 63-80هدف
انتقال دانش فرآیندی است که از آن به عنوان قلب مدیریت دانش یاد می شود چرا که کارکرد موثر آن در سازمان ها موجب بازتولید دانش درزمینه های جدید و نوآوری خواهد گردید. این مفهوم در زمینه های آموزشی، به ویژه دانشگاه ها که مهد تولید دانش بوده و به عنوان چشمه های انتقال دانش شناخته شده اند؛ از شرایط منحصربه فردی برخوردار هست. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدل انتقال دانش در مراکز رشد دانشگاهی است.
روش شناسی:
این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان جامعه علمی و دانشگاهی و همچنین متخصصان و مدیران در مرکز رشد دانشگاه جامع امام حسین (ع) بوده است. به این منظور، تعداد 28 نمونه به روش نمونه گیری غیراحتمالی انتخاب شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه محقق ساخته از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس. پی. اس. اس استفاده شد. برای تحلیل استنباطی از آزمون همبستگی اسپیرمن، آنوا، فریدمن برای رتبه بندی و درنهایت رگرسیون برای شدت اثر استفاده شد.
یافته ها:
یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه متغیر انتقال دانش، دارای بیشترین تاثیرپذیری از متغیر تمایل به کسب دانش است.
بحث و نتیجه گیری:
نتایج این پژوهش نشان داد بر اساس مدل ارایه شده می توان عوامل تاثیرگذار را در سه دسته اصلی گیرنده دانش، فرستنده دانش و بازخور مشاهده نمود. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد تمایل به کسب دانش از سوی گیرنده رتبه اول، وجود سازوکار بازخور رتبه دوم، ظرفیت جذب دانش در گیرنده دانش رتبه سوم، تمایل به اشتراک گذاری دانش در فرستنده دانش و انتقال دانش مرتبط رتبه های چهارم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند.
کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، انتقال دانش، مراکز رشد دانشگاهی -
صفحات 81-92هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کتابخانه در کاهش آسیبهای اجتماعی زنان ناشی از تاثیرات شبکههای اجتماعی در کاربران زن عضو کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی قم است.
روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ بود. جامعه آماری، 9564 کاربر زن بودند که با جدول کرجسی مورگان 369 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل دادهها توسط شاخصهای آمار توصیفی، آمار استنباطی و نرم افزار SPSS-20 انجام شد.
یافته ها:
نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر ضریب همبستگی پیرسون میان نقش کتابخانه ها در کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از شبکههای اجتماعی در متغیرهای مدگرایی (346/.-)، تنش خانوادگی (297/.-)، بحران هویت (248/.-)، کم رنگ شدن ارزش های دینی-اجتماعی (072/.-) و دوستیهای آسیب پذیر (042/.-) منفی بود. همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که تاثیر نقش کتابخانه ها در کاهش مدگرایی، تنش خانوادگی و بحران هویت هر سه با سطح معنی داری (Sig=0/000) معنی دار است.
بحث و نتیجه گیری:
نتایج نشان داد که استفاده از کتابخانه ها، مطالعه و گذراندن وقت در این محیط، نقش بسزایی در کاهش مدگرایی، بحران هویت، تنش خانوادگی، کم رنگ شدن ارزش های دینی- اجتماعی و دوستیهای آسیب پذیر دارد. درنتیجه ضروری است مسیولان، اقدامات لازم به هدف فرهنگ سازی و تشویق کاربران به استفاده از کتابخانه به جای عضویت در شبکه های اجتماعی به کار بندند.
کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، آسیب های اجتماعی، زنان، کتابخانه، دانشگاه علوم پزشکی قم
-
Pages 11-24Purpose
Resistance economics is one of the most important issues facing the country, which seeks to strengthen, de-crisis and restore the existing and inefficient structures and institutions of the present economy. Therefore, the fundamental movement of the country towards knowledge of the economy and the proper implementation of knowledge management in organizations and institutions helps the country to realize this. Therefore, the present research was conducted with the aim of designing and explaining the model of knowledge management in strengthening the fundamentals of resistance economy in banks.
MethodologyThe method used in this research is based on the exploratory nature of the research, the data theory of the foundation. The sampling used in this paper is cluster sampling. The main basis for collecting information is conducting in-depth interviews with scientific and academic community experts as well as experts and managers of Ansar Bank to achieve theoretical saturation. A total of 20 interviews were conducted. After collecting information, the codes for written interviews were analyzed.
FindingsThe results of the research that are based on the selection of open, axial and selective coding, the final model of the research show that the final model consists of six generic categories, nine sub categories and 47 main concepts.
ConclusionThe results of this study revealed that the issue of the endogeneity of causal factors influencing knowledge management is in strengthening the principles of the resistive economy that will create knowledge sharing and knowledge sharing strategies for the bank, and the outcome of that development will be sustainable.
Keywords: Resistance Economics, knowledge management, Grounded Theory, Ansar Bank -
Pages 25-34Purpose
Ontologies are an important part of the semantic web, and as ontologies are increasingly used and developed in areas such as knowledge management, information extraction and the semantic web, they need to be improved and standardized. Valuating ontologies (especially defining what constitutes a“good”or“better”ontology) is therefore of central importance for the Semantic Web community. The purpose of this article is to examine the ontology evaluation criteria and also to categorize them based on their relationship.
MethodologyThe present study is an analytical review and library method was used to collect data.
ResultsDespite much theoretical and conceptual work on ontology evaluation, there is still no consensus on ontology evaluation and it can be said that there is no method for evaluating ontology which is best or preferred. Instead, choosing the appropriate approach Depending on our purpose of evaluation, the application that the ontology is created for and what aspect of ontology we want to use and since ontology evaluation is a new and very important topic, especially for the semantic web, more research is needed and it is better to use it when used.he presented ontology evaluation techniques can be grouped into four categories: gold standard-based, corpus-based, task-based and criteria based approaches
Keywords: Ontology, Evaluation Approaches, Ontology evaluation criteria -
Pages 35-50Purpose
The purpose of this study was to evaluate the implementation of information security architecture in Mazandaran Public Library, based on the ISO / IEC 27002 standard.
MethodologyThe present research is an analytical survey and in terms of its purpose. The statistical population of the study consist of 193 librarians of the general libraries of Mazandaran. A sample of 129 people was selected through the Cochran formula. The data gathering tool is the ISO / IEC 27002 Standard Information Security Architecture, which is used in the research of Malek Allahami (2012) and includes 11 indicators and 39 components. Cronbach's alpha test was used to test the reliability of the questionnaire and the KS test was used to measure the normality of the data, then t-test was used for testing the questions and Pearson test was used for the hypotheses. To analyze the information needed for the test, statistical software 22 SPSS has been used.
ResultsThe findings showed that the highest mean for the physical and environmental security index was 4.75, the lowest for security policy index was 2.42. According to the mentioned mean, information security in public libraries of Mazandaran province is evaluated at high level. There is also a significant difference between the implementation of the information security architecture and its components in the libraries under the ISO / IEC 27002 standard.
ConclusionThe results show that managers and security managers need to consider different aspects of security in order to provide security in any information system, helping them create a secure information system and also based on People's comments can be used to assess the architectural levels of information security in the organization.
Keywords: Architecture, Information Security, Public Library Librarians, ISO, IEC 27002 Master Degree -
Pages 51-62Purpose
Peer review means the process of checking the work done by referee to ensure that the work meets certain criteria. This study, with a brief description of the performance, history, scope of peer review, seeks to clarify the complex social interactions of individuals directly and indirectly involved in peer review by introducing a variety of bias studies.Methodology: The method of this research is descriptive-analytical and its content is collected through review of resources.
FindingsDespite its importance to the scientific community, it is often criticized for its shortcomings. Bias is one of the shortcomings that is known about peer review. Issues such as author nationality, nationality of reviewers, publishing, interdisciplinary research, gender, organizational affiliation, author-referee dependency, etc. are effective in evaluating peer reviewers, which has produced different types of bias in peer review. Experimental findings do not provide an accurate picture of this subject.
ConclusionIn the ideal world, reconciliation must be independent of the social identity of the writers and referees and the theoretical cognitive bias of the referees; and the writings must be based on originality, innovation, and impact. Because of the subjective nature of the existing peer review system, it cannot be expected that the peer review system has a high level of objectivity and will act without bias and divergence of tastes related to the cultural identities, social interests and professional and intellectual expectations of the judges. Although it is not entirely possible to eliminate bias in arbitration, understanding the types of bias involved in this practice may help to reduce bias by the referee and increase the accuracy of the match. Scientific review and empirical research in evaluating the peer review, providing ethical standards for authors, referees and editors, and peer reviewers training can be ways to improve the peer review system.
Keywords: Peer review, Evaluation, Bias, Impartiality -
Pages 63-80Purpose
The purpose of this study is to present a model of knowledge transfer in Academic Growth Centers.
MethodologyThis research is applied in terms of purpose and it is descriptive-survey. The statistical population of the study includes all the professors of the growth Centre of Technician and Knowledge based Units of the Imam Hossein comprehensive University. For this purpose, 28 samples were selected as available sampling method. Cronbach's alpha coefficient was used to evaluate the reliability of the questionnaire. Data analysis was done using spss software. According to the normalization of the data, for the deductive analysis of spearman, spearman correlation test, freedman was used to rank and ultimately the regression for the effect of the effect.
FindingsThe results of the research that the relationship between knowledge transfer variable has the greatest impact on knowledge acquisition variable.
ConclusionBased on the proposed model, the influential factors can be observed in the three main categories of knowledge recipient, knowledge sender and feedback. The results of this study revealed that the tendency to acquire knowledge from the first rank recipient, the existence of a second ranking feedback mechanism, the capacity to absorb knowledge in the third rank knowledge recipient, the tendency to share knowledge in the knowledge transmitter and the related knowledge transfer of the fourth to fifth rank.
Keywords: knowledge management, Knowledge Transfer, Academic Growth Centers -
Pages 81-92Introduction
The excessive use of social networks can cause serious social harm. Study is one of the ways to fill leisure time. The purpose of this study was to investigate the role of the library in reducing social pathology caused by the effects of social networks on female users of the libraries of Qom University of Medical Sciences.
MethodsThe research method was descriptive-analytic and data gathering tool was Yang's Internet addiction standard questionnaire.The statistical population included 9564 female users of Qom University of Medical Sciences libraries in 2017.According to Morgan's table, 369 people were selected as sample. Data analysis was done by descriptive statistics, inferential statistics and SPSS-20 software.
ResultsThe results of this study showed that the negative Pearson correlation coefficient between the role of libraries in reducing social damages caused by social networks in moderating variables(-346/), family stress(-297/, Crisis of identity(-248/), dimming religious-social values(-0.072), and vulnerable friendships(-0.442). Also, the results of regression test showed that the role of libraries in reducing modality, family stress and identity crisis of all three with significant level(Sig = 0/000) is significant.
ConclusionResults show that use of libraries, study and spending time in this environment, play a significant role in reducing fashionism, identity crisis, family tension, diminishing socio-religious values and vulnerable friendships. As a result, it is necessary for the authorities to take the necessary measures to create a culture and encourage users to use the library instead of joining social networks
Keywords: Social Networks, social pathology, Women, Library, Qom University of Medical Sciences