فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 56 (پاییز 1398)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 56 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • واکاوی کارکرد، مفاهیم، ساختار و تزئینات مناره خسروگرد سبزوار قرن 6 هجری
    لطف الله کارگری آریان*، محمد خزایی، احمد صالحی کاخکی صفحات 0-0
    مناره در معماری اسلامی تقریبا عمری به درازای تاریخ اسلام دارد. این عنصر معماری با توجه حاکمان مرکزی و محلی توانسته است به یکی از نمادهای استوار قدرت اسلامی بدل شود که با کارکردهای گوناگون در سرتاسر دنیای اسلام به اشکال مختلف خود را نمایان کند. در دوره ی تاریخی سلجوقی از مناره در اکثر مناطق ایران برای استفاده های همچون میل راهیابی و یادمان پیروزی استفاده میشد. در این دوره مناره ها با تزیینات بسیار و کتیبه های متنوع درراستای بیان مفاهیم مورد نظر سازندگان خود، به مخاطبین ایفای نقش می کردند. این مقاله با هدف دستیابی به شناختی از مناره خسروگرد در ناحیه بیهق خراسان در دوره ی سلجوقی گام برمی دارد و تلاش دارد با بازشناسی آن، به واکاوی کارکرد و مفاهیم نهفته در آن دست یابد. در این مسیر به چیستی و چرایی ساخت این اثر نیز پرداخته و به این نتیجه رسیده است که مناره خسروگرد یک مناره مستقل بوده که در سال 505 هجری به دستور ابوالقاسم علی ابن سعید نایب وزیر سلطان سنجر بر سر راه مواصلاتی ری به نیشابورساخته شده است. این مناره با دو نوار کتیبه به خط کوفی با شیوه آجر تراش با مضامین دستور ساخت در کتیبه فوقانی و دیگری آیه ای از سوره جمعه بنا شده است و در عین راهنمایی مسافران و تجار، با رهگذران از قدرت مستقر در ناحیه، دین مستقر در مکان و حد شهر سخن می گوید و همچنین با انتخاب آیه کریمه یازدهم از سوره جمعه تلنگری دین محور، به دلباختگان جادهای زر میزند.
    کلیدواژگان: مناره، خسروگرد، بیهق، معماری، سلجوقی
  • فرایند دگردیسی جنبش صفویان و تشکیل حکومت صفویان بر اساس نظریه کنش جمعی چارلز تیلی(از زمان تشکیل تا پایان سلطنت شاه تهماسب)
    محمد قربانیان* صفحات 0-0
    تشکیل حکومت صفوی را می توان بر پایه های پنج عنصر اساسی و بنیادی خاندان صفوی، تصوف، تشیع، منطقه آناطولی و قزلباشان ترسیم کرد. هر یک از این عناصر نقش مهمی در به قدرت رساندن شاه اسماعیل اول در سال 907 ق در تبریز داشتند. تشکیل دولت صفوی در ایران از دو مرحله دوره تدارک و دوره شاهان تشکیل می شود که از شیخ صفی الدین اردبیلی تا شیخ حیدر دوره تدارک و از شاه اسماعیل دوره شاهان می باشد که در هر دو دوره قزلباشان از مهم ترین بازیگران تحولات سیاسی بودند. دوره اول منطبق با الگوی بسیج منابع و دوره شاهان نیز با نظریه الگوی سیاسی قابل انطباق می باشد. این تحقیق به بررسی تحولات تشکیل دولت صفوی بر اساس نظریه کنش جمعی چارلز تیلی می پردازد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف بنیادی و از لحاظ ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی و تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. نتیجه گیری نهایی این پژوهش بر اساس بررسی تحولات تشکیل دولت صفوی تا پایان حکومت شاه طهماسب اول می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که با وجود خلاء قدرت در منطقه آناطولی، خاندان صفوی موفق به بسیج قزلباشان برای تشکیل حکومت در ایران کرده اند و در دوره شاهان نیز قزلباشان به رقابت با یکدیگر و دیگر عناصر قدرت جهت دست یابی به اهداف سیاسی و اقتصادی اقدام کرده اند که این تحولات منطبق بر نظریه کنش جمعی چارلز تیلی می باشد.
    کلیدواژگان: صفویه، قزلباشان، تیلی
  • بررسی مناسبات سیاسی- نظامی اشرف افغان با مدعیان قدرت در ایران 1142 - 1137 ه.ق / 1729 - 1725.م
    حسین پندار* صفحات 0-0
    اشرف افغان، بعنوان وارث حکومت مستعجل محمود افغان که توانسته بود به عمر حکومت صفویان در ایران خاتمه دهد (1137 ه / 1725 م) بر آن شد تا با اتخاذ یک برنامه مدون و استراتژی مشخص ، مدعیان قدرت و دشمنان حکومت خود را در داخل و خارج از قلمرو حکومتی اش به چالش بکشد. مهمترین دشمنان اشرف عبارت بود از: شاهزاده تهماسب میرزا؛ آخرین بازمانده خاندان صفوی که بدنبال بازگرداندن قدرت به صفویان بود، نادر افشار؛ نیرویی تازه نفس از ابیورد و دولت های متعرض روسیه و عثمانی به ایران. باید توجه داشت که تدوین و اتخاذ چنان برنامه و استراتژیی کارآمد برای اشرف افغان، چندان کار آسان و تنها محدود به جنگ و جدل با مدعیان قدرت نبود که بتوان با تکیه بر قدرت قشون و تجهیز سپاهیانی سلحشور بدان دست یافت بلکه این برنامه می بایستی از چنان ظرفیتی برخوردار باشد که بتواند جایگاه اشرف را نیز از یک اشغالگر و غاصب تاج و تخت خاندان سلطنتی صفوی به جایگاهی قانونی و مورد تایید همگان تغییر و ارتقا دهد. این امر بطور طبیعی خالی از خطر نبوده و نه تنها اشرف بلکه کلیه افاغنه غلزایی نیز می بایست مسئولیت آن را بعهده می گرفتند چرا که ناکامی در عملیاتی کردن استراتژی مزبور موجب می شد که ایشان بهای سختی بپردازند.
    کلیدواژگان: مناسبات سیاسی - نظامی، اشرف افغان، نادرشاه افشار، امپراطوری عثمانی
  • میلاد باغ شیخی* صفحات 1-32
    بررسی پیشینه تاریخی سرزمین های ایرانی در دوره باستان، به روشن بودن زمینه جغرافیایی آن ها بسیار وابسته است. هدف از پژوهش، این است که با مطالعه منابع مکتوب برجای مانده ازجمله نوشته های مورخان و جغرافی دانان اوایل دوره اسلامی، بتوان تا حدامکان تصویرکلی ازجایگاه نظام اداری نایین به عنوان زیرمجموعه ای از نظام اداری خود ترسیم کرد بنابراین سوالاتی که در اینجا مطرح می شود 1. سابقه حضور انسانی در پهنه فرهنگی نایین به چه دورانی بازمی گردد؟ 2. به لحاظ تقسیمات اداری منطقه نایین در دوران ساسانی و به دنبال آن باروی کارآمدن اسلام جزءکدام یک ازکوره های ساسانی محسوب می گردید؟ روش اتخاذ شده، تلفیقی از روش های تاریخی و حوزه جغرافیای تاریخی است. نتایج پژوهش نشان داد که قدیمی ترین شواهدحضورانسانی در منطقه به دوران پیش ازتاریخ بازمی گردد و از سرنوشت منطقه تا قبل ازدوره ساسانی اطلاعی دردست نداریم و کاوش ها و بررسی های باستان شناسی می تواند روشن کننده وضعیت این منطقه باشد بابرآمدن اسلام نایین جزء کوره اصطخر از بزرگترین کوره های پنج-گانه فارس به حساب آمد.
    کلیدواژگان: نایین، جغرافیای تاریخی، ساسانی-اسلامی، باستان شناختی
  • زهرا حسینی* صفحات 53-65

    در مادیان هزار دادستان، کتاب حقوقی ارزشمند بازمانده از دوره ساسانیان، اصطلاحات حقوقی بسیاری را می توان یافت که بیانگر اوضاع اجتماعی و فرهنگی آن دوره است؛ اما اهمیت و جذابیت قوانین مرتبط با امور خانواده انکارناپذیر است. این گفتار، اصطلاح حقوقی «خورش و دارش: تامین امرار معاش خانواده(نفقه)، انفاق و حمایت» و «خورش و وسترگ: تامین خوراک و پوشاک» را در ده حکم مادیان هزار دادستان بررسی می کند. در این راستا، پرسش هایی مطرح می شود: قوانین مدنی ایران دوره ساسانی چه افرادی را تحت پوشش نفقه می داند، و وضعیت فرزندان نامشروع و بدسرپرست چگونه بوده است؟ بااستناد به احکام حقوقی موجود در مادیان هزار دادستان درمی یابیم که، حمایت قانون بر حفظ خانواده و احترام به حریم آن تبیین می شود، اما قانون گذار با نگرشی شجاعانه، اتفاقات و وضعیت ناهنجار جامعه را خردمندانه مدیریت می کند. این مقاله، از نوع نظری و با روش تاریخی تحلیلی صورت پذیرفته است و هدف آن، تبیین کارکرد حقوقی نفقه و افراد تحت کفالت در جامعه مدنی دوره ساسانیان است. ضمن تفسیر اصطلاح حقوقی «خورش و دارش» یا «خورش و وسترگ»، کارکرد فرهنگی و اجتماعی آن را در ساحت خانواده دوره ساسانی باز می یابیم. با توجه به عدم پژوهش مستند در این زمینه، ضرورت پرداختن به آن آشکار است.

    کلیدواژگان: ساسانیان، متون فارسی میانه، مادیان هزار دادستان، حقوق خانواده، نفقه
  • زمزم سادات رضوی، محمد باغستانی کوزه گر*، محمدنبی سلیم صفحات 67-88
    مسجد برجسته ترین بنای مذهبی اسلام است و گرچه مهمترین کارکردآن، عبادی است، اما در عرصه هنر است که جلوه گری می کند و بنای آن ، افتخاری برای نظامات سیاسی تلقی می شود. در دوره قاجار، مسجدسازی به دو صورت مرمت مساجد جامع و یا ساخت مساجد نوین با کاربری چندگانه ، به ویژه در شهر تهران صورت پذیرفت. روندی که با تاثیرپذیری از ورود ایران به مرحله مدرنییته، در معماری و تزیینات و کارکرد مساجد این عصر جلوه پیدا کرده است .پژوهش حاضر با تکیه بر مطالعات نظری ، ضمن اشاره به روند مسجدسازی در تهران دوره قاجار، می کوشد تا شرایط و مقتضیات اثرگذار بر مسجدسازی و تحولات بعدی آن را بررسی نماید. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که در عصر قاجار، ضمن پیروی از هنر عهد صفوی، در ساخت بناهای مذهبی و به ویژه مساجد، از سبکهای متناسب با فضای دوره گذار استفاده گردید. در قسمت اماکن مذهبی مساجد حرف اول را می زنند و به دلیل رشد معنویت و گرایش به تظاهرات و خدمات مذهبی، توسعه شهرنشینی و گسترش تهران و نیز حمایت شاهان و رجال از هنر و دیانت ، مساجدی با کارکردهای آیینی - آموزشی و با آرایه های تلفیقی ساخته شد.
    کلیدواژگان: مسجد، معماری، تهران، قاجار، بناهای تاریخی
  • سیده صفیه مرتضوی، شکوه السادات اعرابی هاشمی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 135-148
    دوره حکومت کریم خان زند، آرامش و استقرار کوتاهی در ایام فترت پس از دولت صفویه محسوب می شود. وی گرایشات شیعی خود را به طور واضح نشان داد اما تلاشی هم در راستای احیای سازمان دینی دوره صفویه نکرد.در این دوره تا حدود زیادی اوضاع علمای شیعه بهبود یافت، شعایر و اماکن مذهبی مورد توجه و احترام زیادی قرار گرفتند. علمای شیعه با این کهاز موقعیت برتری نسبت به دوره افشاریه برخوردار شدند، باز هم فاقد قدرت سیاسی بودند. مرکزیت یافتن زندیان در شیراز، موجب شد که بار دیگر در زندگی اجتماعی به علما وظیفه محدودی محول شود. شیخ الاسلام شیراز که مستقیما از طرف حاکم منصوب شده بود بار دیگر اداره محاکم شهر را عهده دار شد. مساجد و اماکن مذهبی از جمله مسجد وکیل ساخته و ماهیت شیعی حفظ گردید.
     ویژگی اصلی حکومت زند تسامح بود. کریم خان گر چه شیعی مذهب بود اما سایر مذاهب را تحمل می کرد. در عهد وی با پیروان ادیان دیگر با مدارا رفتار می شد. عده ای از علمای شیعه که در عتبات عالیات به سر می بردند در پرتو همین تسامح و امنیت به ایران بازگشتند. ضرب سکه به نام امام عصر (عج) و توجه خاص به مراسم عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم نشان دهنده ارادت وی به مذهب شیعه می باشد.این مقاله در پی آن است که به روش توصیفی تحلیلی سیاست مذهبی کریم خان زند را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مذهب شیعه، زندیه، علماء، کریم خان
  • حسین منصوری مطلق*، مهدی نجف زاده صفحات 149-170

    این پژوهش با تاکیدبر درک تاریخ نگاری ملی و با استفاده از الگوی نظری هالبواکس به مطالعه چرایی و چگونگی تقویت و برجسته سازی حافظه جمعی ایرانیانعصر پهلوی اول توسط نشریات آن دوران_ با تاکید بر نشریه آینده و ایرانشهر_ پرداخته است. برخلاف تاریخ نگاری سنتی که ضرورتی برای تقویت و برجسته سازی حافظه جمعی وجود ندارد،در تاریخ نگاری مبتنی بر هویت ملیتقویت و برجسته سازی حافظه جمعی اولویت پیدا می کند و مردم گرایی یکی از شاخصه های اصلی آن محسوب می شود. برجسته سازی به معنی یادآوری، دست کاری گذشته، نگاهی اینهمانی به تاریخ گسسته، تفسیرآن برای نظام هویتی، پیوند زنی آن با تحولات حاضر و استفاده از آن برای ناسیونالیسم سازی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد نشریات مذکور با نوعی تاریخ نگاری ملی عامه پسند به برجسته سازی کانون هایی ازگذشته،تقویت سنت های مشترک از ایرانی بودن برای همه و نقد تاریخ نویسی سنتی در پی ایجاد هویتی جدید برای عصر دولت -ملتبودند. روش پژوهش تاریخی و از نوع توصیفی تحلیلیاست که بر پایه اسناد آرشیوی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: حافظه جمعی، تاریخ نگاری ملی، ناسیونالیم سازی، نشریه آینده، نشریه ایرانشهر، پهلوی اول
|
  • Analysis of the functions, concepts, structure and ornamentation of the Khosrogerd minaret of Sabzevar, 6th century AH
    Lotfolah Kargariarian *, Mohamad Khazaei, Ahmad Salehi Kakhki Pages 0-0
    Minaret in Islamic architecture has almost a lifetime in the history of Islam Considering the rulers, this architectural element has become one of the hallmarks of Islamic power, with its various functions appearing in various forms throughout the Islamic world In the Seljuk period, minarets were used for use such as the path finding mill and memorial of the victory During this period, the minarets with many ornamentation and various inscriptions had played the role of expressing of the concepts desired by their creators.This article aims to achieve a cognition of Khasrogerd minaret in Sabzevar during the Seljuk period and seeks to identify its function and its implications in its recognition In this path, it has also been paid to the nature of this virtu and the research is resulted to the conclusion that The Khosrogerd minaret was an independent minaret, commissioned by Abolqhasem Ali ebn Saeid, the governor of Sultan Sanjar, in the year 505 AH on the way to Nasabur. This minaret is constructed with two inscription strips on the Kofi line with a lacquered bricks style With the themes of the command of construction and verse of the Qur'an,Simultaneously, with the help of travelers, by resorting to possibility of orienting its structure with passers-by, it is based on the power located in the region, the religion based on the place and the city limits.Also, by choosing the 11th verse of the Sura Juma, fillip a religion-driven flip to the lovers of the zar roads.
    Keywords: minaret, khosrogerd, biyhagh.Architecture, Seljuk
  • safavi- Charles The process of transformation of the Safavid movement and the formation of the Safavid rule based on Charles Tilly's theory of collective action (from the time of the formation to the end of Shah Tahmasb's reign)
    Mohammad Ghorbanian * Pages 0-0
    The formation of the Safavid government can be traced to the five basic elements of the Safavid, Sufi, Shi'ite, Anatolian, and Qizilbashan districts. Each of these elements played an important role in the reign of Shah Ismail I in Tabriz in 907 AH. The formation of the Safavid government in Iran consists of two phases of preparation and the period of the kings, from Sheikh Safi al-Din Ardebili to Sheikh Haidar of the period of preparation, and from King Ismail to the period of the kings, who were the most important political actors in both periods. The first period is consistent with the resource mobilization model and the kings period is also compatible with the political model theory. This study examines the developments in the formation of the Safavid state based on the theory of Charles Tile's collective action. The purpose of this study is fundamental and in terms of nature and method, it is descriptive and analytical. The method of data collection is library. The final conclusion of this study is based on an examination of developments in the formation of the Safavid government until the end of Shah Tahmasb I's reign. Research findings show that despite the power vacuum in Anatolia, the Safavid dynasty has succeeded in mobilizing the Ghezelbashan to form a government in Iran, and during the kings, the Ghezelbashan have competed with each other and other elements of power to achieve political and economic goals. They have argued that these developments are in line with
    Keywords: Safavid, Ghezelbashan, Tili
  • Investigating the Political-military Relations of Ashraf Afghan with the Power Claimants in Iran from 1137 – 1142 A . H / 1725-1729 A.D
    Hossein Pendar * Pages 0-0
    Ashraf Afghan, as the heir to Mahmoud Afghan precipitate government, who had ended the Safavid dynasty in Iran, defeated those who had claims over power and his government’s enemies inside and outside of his administration by adopting a compiled program.Ashraf Afghan, as the heir to Mahmoud Afghan precipitate government, who had ended the Safavid dynasty in Iran, defeated those who had claims over power and his government’s enemies inside and outside of his administration by adopting a compiled program. The most important enemies of Ashraf: Prince Tahmasb Mirza, the last survivor of the Safavid dynasty, who sought to restore power to the Safavids, Nader Afshar, a fresh force from the Abivard, and The Russian and Ottoman invading governments to Iran. It should be noted that the formulation and adoption of such an effective program and strategy for Ashraf Afghan was not so easy and limited to the struggle with the claimants of power that it could be obtained by relying on the power of the troops and equipping the warrior's armies, but this program should be in addition to It has the capacity to increase the position of Ashraf from an occupier of the land of Iran and the usurper of the throne of the royal royal family of Safavid to a legal and verifiable status. This was not naturally risk averse, and not only Ashraf but all the aggressors also had to take responsibility because the failure to operate the strategy would have caused them to pay hard
    Keywords: Political-Military Relations, Ashraf Afghan, Nader Shah Afshar, Ottoman Empire
  • Milad Baghsheikhi * Pages 1-32
    An examination of the historical background of Iranian lands in the ancient era is highly dependent on the geography of their geography. In the sixth century AD. The new Sassanian administrative divisions, the substitute for the former administrative system and the country, were divided into four sections. The purpose of the research is to study written sources of literature, including the writings of early Islamic historians and geographers, as far as possible, a general picture of the position of the Nanina administrative system as a subset of his administrative system can be drawn. So, the questions here are raised 1. What is the history of human presence in the cultural landscape of Nain? 2. Regarding the administrative divisions of the Nain region during the Sassanid period and, as a matter of fact, the revelation of the coming of Islam was considered one of the ancient kilns? The adopted method is a combination of historical methods and the historical geographic area. The results of the research showed that the oldest evidence of human presence in the region dates back to prehistoric times and we do not know about the fate of the region before the Sassanid era, and archaeological excavations and studies can explain the status of this region. With the advent of Islam, especially the early Islamic centuries, Nain was considered one of the largest furnaces of the Fars capital.
    Keywords: Nain, historical geography, Islamic -Sassanid, Archaeological
  • Zahra Hisseini * Pages 53-65

    In the The Book of A Thousand Judgement, a valuable book survived from the time of Sassanid, so many legal terms can be found that expose the Social and cultural situation of the said era, but the importance and attraction of the family related laws in the book cannot be denied. This article examines the legal term of "xwarišn ud dārišn: maintenance, contribution and support" or "xwarišn ud wastarag, securing the food and clothing" in the ten sentences of the Mādayān ī Hazār Dādestān. Some questions on the subject will be raised to see which individuals were included in the Sassanid Civil Law of xwarišn ud dārišn or xwarišn ud wastarag(maintenance) and how was the situation of the illegitimate and non-illegitimate guardians of children. Based on the legal sentencesof the Mādayān ī Hazār Dādestān, we find out that support of the law for safeguarding the family and respecting its bounds are explained, but the legislator with a heroic point of view is wisely managing the events and rough conditions of the society.This article is composed in a theoretic spirit and in a historical analistic method of writing with the aim of explanation of legal function of maintenance and individuals under the guardianship in the civil society of the Sassanid era. Along with interpretation of the legal term of xwarišn ud dārišn or xwarišn ud wastarag, we will find out about its social and cultural function in making family in the Sassanid era.

    Keywords: Sassanid, Middle Persian texts, Mādayān ī Hazār dādestān, Family rights, Maintenance
  • Zamzam Sadat Razavi, Mohamad Baghestani *, Mohammad Nabi Salim Pages 67-88
    Mosque is the most outstanding religious building in Islam and although its most important function is worshiping God, it becomes bold in the field of art and its building is an honor for political systems. In Qajar era, constructions of mosques had two forms: restoration of Grand mosques & constructions of modern, multi-functional mosques, especially in Tehran. This procedure was influenced by Iran’s entry into the stage of modernity and therefore intrigued in architecture, decorations and mosques’ functions. This research based on theoretical studies not only mentions the procedure of building mosques in Qajar era of Tehran, but also tries to study effective terms and conditions in building mosques and its subsequent development. The consequences of this study indicate that in Qajar era, while Safavid art was following, appropriate styles to transition period were used in the construction of religious buildings, especially mosques. In the section of religious places, mosques are the most important ones, so because of the growth of spirituality, tendency for religious demonstrations and services, urban development, Tehran expansion and also art and honesty that were supported by kings and nobles, some mosques were built for ritual-educational functions and integrated arrays.
    Keywords: mosque, architecture, Tehran, Qajar, historical buildings
  • Seyedeh Safia Mortazavi, Shokoh Hashemi *, Fizollah Boshasb Pages 135-148
    The period of Karim Khan Zand's rule is a short rest and stablishment in the post-Safavid era. He clearly showed his Shiite tendencies but made no attempt to revive the religious organization of the Safavid era. during which the situation of Shia scholars has improved greatly. There was a great deal of respect for religious rites and places, but the Shia scholars still lacked political power, despite their superiority over the Afshar period. The centralization of the Zandian in Shiraz led to local clerics being given limited social duties, and Sheikh al-Salam was appointed in Shiraz and once again took over the religious courts. Mosques and religious sites, including the Vackil mosque were built and the Shi'ite nature was preserved. The main feature of Zend's rule was tolerance. Karim Khan Zand, although a Shiite, but tolerated other religions. During his era, followers of other religions were treated with tolerance. Some of the Shiite scholars who lived in the High Atatib returned to Iran in the light of this tolerance and security. Coinage in the name of Imam Asr and special attention to the mourning ritual of Imam Hussein in the month of Muharram , indicate his devotion to Shiite religion. This article seeks to examine the religious policy of Karim Khan Zand through a descriptive-analytical.
    Keywords: Shia religion, Zandieh, Scholars, Karim Khan
  • HOSAIN MANSOORI MOTLAGH *, Mehdi Najafzade Pages 149-170

    Emphasizing the understanding of national historiography and using the theoretical model of Halbovax, this study has studied why and how to strengthen and highlight the collective memory of Iranians of the first Pahlavi era by the publications of that time - emphasizing Ayandeh and Iranshahr. Unlike traditional historiography, where there is no need to strengthen and highlight collective memory, national identity-based historiography prioritizes the strengthening and highlighting of collective memory, and populism is one of its main characteristics. Prominence means reminiscing, manipulating the past, taking a similar look at discrete history, interpreting it for the identity system, linking it to current developments, and using it for nationalism. The research findings show that these publications, with a kind of popular national historiography, like to highlight the centers of the past, strengthen common traditions of being Iranian for all, and critique traditional historiography in order to create a new identity. They were for the age of the nation-state. The research method is historical and descriptive-analytical, based on archival documents.

    Keywords: collective memory, national historiography, Ayandeh magazine, Iranshahr magazine, Pahlavi I