فهرست مطالب

مطالعات نقد زبانی و ادبی - پیاپی 14 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات نقد زبانی و ادبی
پیاپی 14 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم پرهیزکار*، دکتر عالیه کرد زعفرنلو کامبوزیا صفحات 5-29

    زبان یک نظام است و هر نظام د ارای عناصری است و اختلافات زبانی و گوناگونی آن در عناصر زبان بوده، هر زبانی علاوه بر همگانی های زبانی، قواعد ویژه خود را دارد .هدف از نگارش این مقاله بررسی واج شناختی زبان ترکی گونه کهنه اوغاز است .این زبان یکی از روستاهای شیروان در خراسان شمالی میباشدکه گویشوران آن به زبان کردی و ترکی صحبت میکنند. داده های این مقاله طی یک مصاحبه با 10گویشور کهنه اوغازی که شامل پن ج آقا و پنج خانم است، انجام شده است .آنها در رده سنی 60-40 سال بوده اند .به دلیل اینکه منابع مکتوبی در رابطه با این گونه از ترکی یافت نشده است، تنها منبع دریافت اطلاعا ت، مصاحبه با گویشوران بوده است.سپس براساس الفبا آوانگاری بین المللی موجود در کتاب کت فورد (1988) آوانگاری شده و به روش توصیفی به تحلیل داده ها پرداخته شده است . این تحقیق براساس چارچوب واج شناسی زایشی نگاشته شده است. نتایج حاکی از آن است که فرایندهای واجی که در این گونه ترکی در مقایسه با زبان فارسی معیار استفاده شده است، شامل انواع همگونی 1، تقویت 2 ، و هماهنگی واکه ای 3 می باشند

    کلیدواژگان: زبان، گونه، همگونی، تقویت، هماهنگی واکه ای
  • حسن رنجبر صفحات 30-58

    ایل سرخی از طوایف لر فارس محسوب می شود .طوایف ششگانه سرخی خود ر ا لر می دانند و فرهنگ و گویش آن ها رنگ و بوی اصیل لری دارد که با عناصر فرهنگ بومی دشتی و دشتستانی آمیخته است . نگارنده در جستار حاضر به بررسی و تحلیل فرا یندهای واج ی گو یش کوهمره سرخ ی پرداخته است . روش گردآوری مطالب در این جستار کتابخانه ای بوده و روش پژوهش نیز تحلیل محتوا با رویکرد تحلیلی - توصیفی بوده است . نتایج این پژوهش نشان میدهد که عمده ترین فرایندهای واجی در گویش کوهمره سرخی از نوع تضعیف است .در این واک گرفتگی و حذف را ،خیشومی شدگی ،روان شدگی ،ناسوده شدگی ، فرایند سایشی شدگی میتوان مشاهده کرد .فرایند همگونی از دیگر فرایندهای رایج در این گویش است. در این فرایند از میان همخوان ها تبدیل توالی / -st/ به [ss] و تبدیل توالی / nb-/ به [mb-] و در میانواکه ها هماهنگی واکه /â/ با واکه /a/ هماهنگی واکه /e/ با واکه /i/ و هماهنگی واکه /u/ با واکه /o/ پرکاربردتر است. خنثی شدگی تقابل واجی، واک رفتگی پایانی ، سخت کامی شدگی، کاهش، درج و افزایش، جابجایی و کشش جبرانی از دیگر فرایندهای واجی رایج در گویش کوهمره سرخی است.

    کلیدواژگان: گویش، کوهمره سرخی، فرایند واجی
  • سمیرا ونکی صفحات 59-84

    رسانه ها از جمله مطبوعات، از عناصر موثر در روابط سیاسی و فرهنگی جوامع هستند و در انتقال و آموزش زبان نقش بسزایی دارند .هدف از پژوهش حاضربررسی فرایندهای واژه سازی در مطبوعات سیاسی برمبنای دیدگاه بوی (2007) می باشد .روش این پژوهش، تحلیلی وروش گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای است. در این پژوهش از میان ژانرهای مختلف در مطبوعات، ژانر سیاسی انتخاب و سپس از بین روزنامه های موجود در دهه 80،سه روزنامه ی پرتیراژ ک یهان، ابرار و همشهری انتخاب و از بین آنها 650 واژه استخراج و مورد بررس ی قرار گرفت.براساس آرای بوی (2007) فرایندهای ساخت واژه به دو گروه فرایندهای واژه سازی و واژهآفرینی تقسیم می شوند که مهم ترین فرایندهای واژه سازی شامل ترکیب و اشتقاق است .سرواژه سازی، کوتاه سازی و آمیزش نیز در طبقه ی فرایندهای واژه آفرینی قرار می گیرند .با توجه به تعد اد زیاد وام واژه ها در مطبوعات سیاسی، به پدیدهی وام گیری نیز پرداخته می شود .در این پژوهش براساس داده های موجود مشاهده شد که علاوه بر فرایندهای فوق، فرایند واژه سازی پسانحوی و هم چنین فرایند بسیار زایای اشتقاقترکیب نیز در امر ساخت واژه نقش دارند بنابرای ن، این دو فرایند نیز به گروه اول، یعنی فرایندهای واژه سازی افزوده می شوند .نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که فرایندهای ترکیب، اشتقاق، اشتقاق ترکیب، واژه سازی پسانحوی و به میزان بسیار کمتری کوتاه سازی، آمیزش و سرواژه سازی در ساخت واژه های جدید در مطبو عات سیاسی دخیل هستند، هم چنین وام واژه ها کاربرد بسیاری در جراید سیاسی دارند .بررسی ها و شواهد آماری بیانگر آن است که میان توزیع درصد فراوانی فرایندهای واژه سازی با بیشترین درصد فراوانی و فرایندهای واژه آفرینی با کمترین درصد فراوانی تفاوت قابل توجهی وجود دارد

    کلیدواژگان: واژه سازی، واژه آفرینی، اشتقاق ترکیب، واژه سازی پسانحوی، مطبوعات سیاسی
  • مهرانگیز برآورده صفحات 85-105

    در فرایند یادگیری زبان دوم، خطا پدیده ای است رایج و قابل پیش بینی. تداخل های زبانی دسته ای از خطاها محسوب می شوند که حاصل انتقال دانش زبان مادری به زبان مقصد هستند. تحقیق حاضر که در چارچوب «تحلیل خطا» و بر اساس طبقه بندی براون (2007) از خطاها صورت گرفته است، بر آن است تا خطاهای نحوی ناشی از تداخل دو زبان کردی کلهری و فارسی معیار را در گفتار دوزبانه های کردزبان و فارسی زبان مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. بدین منظور، از بین خطاهای گفتاری، خطاهای نحوی و از بین آنها خطاهای ناشی از تداخل بین زبان اول و دوم مورد بررسی قرار گرفت. رویکرد این پژوهش تلفیقی (کمی/کیفی) است. نمونه آماری شامل 170 دختر و پسر دوزبانه ساکن شهر کرمانشاه است که به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. پس از تحلیل خطاها، نتایج پژوهش نشان داد که خطاها به ترتیب درصد فراوانی عبارتاند از: خطای کاربرد نادرست اجزای فعل مرکب، خطای حروف اضافه، خطای ترتیب اجزای جمله، خطای حرف نشانه «را» ، خطای کاربرد فعل نامناسب، خطای استفاده از «ی» زاید، خطای حروف ربط و خطای استفاده از ضمیر نامناسب . با اتکا به نتایج تحقیق حاضر، میتوان راهکارهای آموزشی را برای معلمان، برنامه ریزان درسی، طراحان آزمون ها و زبانآموزان به منظور کاستن مشکلات یادگیری زبان فارسی در مناطق کردزبان ارایه داد.

    کلیدواژگان: تداخل زبانی، خطاهای گفتاری، زبان اول، زبان دوم، کردی کلهری
  • لیلا قلی پور صفحات 106-125

    رده شناسی مطالعه ی نظامند تنوعات زبانی است و مقایسه های بین زبانی در کانون توجه این حوزه قرار دارد . لازمه ی اصلی مقایسه های بینا زبانی توانایی تشخیص مقوله های دستوری یکسان در زبان هاست . این مقاله به بررسی راهبردهای ملکی سازی در زبان فارسی و انگلیسی با رویکرد کرافت در رمان بادبادک باز اثر خالد حسینی و ترجمه مهدی غبرایی پرداخته است و حدود صد و پنجاه عبارت ملکی به صورت تصادفی از این اثر استخراج شده است . در این مقاله پس از ا شاره به انواع دسته بندی انواع را هبردهای صرفی- نحوی ملکی سازی در زبان های دنیا که حاصل مطالعات رده شناختی هستند ، راهبردهای ملکی سازی در زبان فارسی و زبان انگلیسی را براساس دیدگاه کرافت بررسی کردیم و بر اساس متغیرهای دستوری، این راهبردها را تحلیل نمودیم . سپس بر اساس معیارهای تعیین راهبرد غالب، را هبرد غالب در ملکی سازی را در ا ین زبان ها مشخص کردیم. پس از بررسی های انجام شده مشاهده گردید که در زبان فارسی راهبرد پیونده راهبرد غالب به شمار می آید و به لحاظ ترتیب عناصر دو سازه اصلی ساخت ملکی (مالک و ملک) این زبان در دسته زبان هایی قرار می گیرد که آرایش ملک- مالک دارند . از سوی دیگر در زبان انگلیسی راهبرد غالب در ملکی سازی راهبرد پرکنش است و به لحاظ ترتیب عناصر دو سازه ملکی، این زبان در دسته زبان هایی قرار می گیرد که آرایش مالک-ملک دارند.

    کلیدواژگان: ساخت ملکی، راهبرد ملکی سازی، پیونده، وندافزایی، پرکنش
  • مریم نورنمایی صفحات 126-151

    هدف از انجام این پژوهش، کشف و استخراج الگوریتم های تکاملی در فالنامه ای منسوب به شیخ بهایی است . فالنامه شیخ بهایی به عنوان مدلی از زبان های صوری محسوب می شود که در آن بین نظام های نشانه ای زبان و ریاضی ارتباطی دقیق و متناسب استوار است . این ارتباط نظام مند، از یک سو، بر پیچیدگی های ظاهری فالنامه می افزاید و آن را به دانشی از عالم غیب تبدیل می کند و ازسوی دیگر، دستیابی به پاسخ نهایی ر ا به راحتی و به سرعت میسر می سازد . حروفی که در جدول های فالنامه به کاررفته اند، حروف الفبای زبان فارسی هستند نه حروف ابجد. پس از بررسی جدول ها و استخراج روابط ریاضی بین حروف و اعداد ، توانستیم سازوکار تنظیم و دستیابی به پاسخ فال را در این فالنامه نشان دهیم و آن را بر مدل الگوریتم های تکاملی منطبق بدانیم. این فالنامه دارای نظامی شبکه ای و سلسله مراتبی از جمعیت راه حل هاست و جمعیت ها دارای روابط دوسویه کل به جزء و جزء به کل هستند . تعداد اعضای هرجمعیت با جمعیت های کل شبکه از نسبت های دقیق ریاضی برخوردارند . در الگوریتم این فالنامه، راه حل بهینه دارای مختصات معینی در جدول است و در پیداکردن آن عملگرهای طول و عرض جغرافیایی در جد ول مختصات حروف و عملگر شمارش 12 تایی حرو ف عمل می کنند و هریک از مصرع های 18 حرفی راه حل بهینه را به دست می دهند. عملگرهای ارزیابی ترتیب خطی حروف، عملگر تعیین جایگاه واژه های قافیه ساز و عملگر ارزیابی جابجایی حروف یا مصراع بر راه حل های نیمه بهینه عمل می کنند تا راه حل بهینه حاصل شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم های تکاملی، راه حل بهینه، زبان های صوری، زایش شعر، شیخ بهائی
  • یعقوب رامشی جان، دکتر سید شاهرخ موسویان صفحات 152-178

    مهدی اخوان ثالث _1307 - 1369) یکی از قله های شعر معاصر است . اشعار وی به دلیل برخورداری از لایه های پنهان و تجربه ی زیسته ای که در آن متبلور است، قابلیت بررسی هرمنوتیکی دارد . هدف این پژوهش، بازتولید جهان ذهنی اخوان ، از طریق بررسی اشعار او ست. در این پژوهش که از نوع تحقیقات بنیادی نظری، با روش تحقیق کیفی- تحلیلی و مبتنی بر نظریه ی هرمنوتیکی دیلتای بوده، داده های اولیه با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا و منابع کتابخانه ای و دیجیتال بررسی شده است . یکی از اصول هر منوتیک دیلتای در تاویل متون، بررسی تاریخ و عصر زیستن مولف است . این امر از طریق همزمانی و همدلی با اخوان و بررسی اشعار او در بستر تاریخ امکان پذیر است . پس از تحلیل موضوع و داده ها و در پایان پژوهش، شخصیت و عواطف اخوان که منعکس در شعر اوست، به واسطه ی فهم متن و در بستر موقعیتی که شاعر می زیسته، بازسازی شده است . همچنین بازتولید قلمرو فکری وی ، در جریان یک ارتباط هم دلانه و با همزمانی تاریخی با او و درک شرایط پدید آمدن اثر، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، هرمنوتیک، دیلتای، تاریخ و عصر زیستن، باز تولید
|
  • Akram Parhizkar, Alieh Kurd Zafaranlou Kambouziya Pages 5-29

    Language is a system. Each linguistic system has some specific elements which show their differences or diversities. In addition to language universals, each language has its own rules. The main goal of this article is to study the phonological processes of Kohne Oghaz Turkish in Iran. This is the language of one of the villages of Shirvan in North Khorasan whose speakers speak Kurdish and Turkish. The data have been collected through an interview with ten Kohne Oghazi native speakers, five men and the others were women. They were between 40-60 years old. Because I didn’t find any written source of this type of Turkish, I just collected information from its native speakers. Data have been transcribed based on the International Phonetic Alphabet introduced by Catford (1988) and analyzed using descriptive method. This research has been written based on generative phonology. The results indicate that phonological processes that have been used in this Turkish type in comparison with Persian language include assimilation, fortition, insertion, haplology, vowel harmony.

    Keywords: Assimilation, Fortition, Phonology, Vowel harmony
  • Hassan Ranjbar Pages 30-58

    The Sorkhi Tribe is one of the tribes of Lor in Fars province. The six tribes of Sorkhi consider themselves Lors, and their culture and dialect have the smack of Lors, which is mixed with the elements of the native Dashti and Dashtestani culture. In the present article, the author has studied and analyzed the phonological processes of the Koohmareh Sorkhi dialect. The materials have been collected from the library and the method of this research was descriptive-analytic. The results of this study show that the main phonological processes in the Koohmareh Sorkhi dialect are a type of lenition. In this process, spirantization, approximantation, nasalization, voicing, deletion can be observed. Assimilation is another common process in this dialect. In this process, among the consonants, conversion of the sequence / st / to [ss] or / nb / to [mb], and among the vowels, the assimilation of / â / with / a /, the assimilation of / e / with / i / and / u / with / o / are more commonly used. Neutral phonological neutralization, terminal devoicing, hardening, reduction, insertion and epenthesis, displacement, and compensatory lengthening are other common phonological processes in the Red Koohmareh dialect.

    Keywords: Assimilation, Dialect, Koohmare Sorkhi, lenition, Phonologicalprocesses
  • Samira Vanaki Pages 59-84

    The media, including the press, are influential elements in the political and cultural relations of societies and play an important role in the transmission and teaching of language. The purpose of this study is to investigate the word formation processes in the political press based on the view of Booj (2007). The method of this research is descriptive-analytic and the data collected through library method. From different genres in the press, political genre has been selected and then from the newspapers in the 80's, three widely circulated newspapers Kayhan, Abrar and Hamshahri, 650 words have been extracted and examined. According to Booj (2007), word-making processes are divided into two groups: word formation and word creation processes. The most important word formation processes include compounding and derivation. Clipping, acronym, and blending also fall into the category of word formation processes. Due to the large number of loanwords in the political texts, the phenomenon of borrowing is also discussed. In this study, based on the gathered data, it has been observed that in addition to the above processes, the post-syntactic word formation process as well as the compoundingderivation ones also play a role in word creation. The results of this study show that the processes of compounding, derivation, compounding- derivation, postsyntactic word formation are the most frequent processes. The less frequent ones are clipping, acronym and blending involved in making new words in the political press. Studies and statistical evidence indicate that there is a significant difference between the distribution of frequency percentage of word formation processes with the highest frequency and word creation processes with the lowest frequency percentage.

    Keywords: Booj, Iran, Political Press, Word formation, Word creation
  • Mehrangiz Baravordeh Pages 85-105

    In the process of learning a second language, an error is a common and predictable phenomenon. Linguistic interferences are a group of errors that resulted from transferring of the mother tongue into the target language. The present study, which has been conducted in the framework of "error analysis" based on Brown's classification of errors (2007), aims to determine the syntactic errors due to the interference of Kalhori Kurdish into Persian by Kurdish native speakers. For this purpose, among the speech errors, the syntactic errors that interfered from the first language into the second one have been examined. The method used in this research is quantitative - qualitative. The statistical sample includes 2 bilingual girls and boys living in Kermanshah who were selected by voluntary sampling method. The results showed that the errors on the base of their frequency percentage are as follows: Error of incorrect use of compound verb components, error of prepositions, error of word orders in sentences, error of the letter /ra/, error of use of inappropriate verb, error of use of redundant /y/, error of conjunctions and error of use of inappropriate pronoun. Relying on the results of the present study, educational solutions can be provided for teachers, curriculum planners, test designers and language learners in order to reduce Persian language learning problems in Kurdish-speaking areas.

    Keywords: LinguisticInterference, Speech Errors, Persianlanguage
  • Leila Qoli Pour Pages 106-125

    Typology is a systematic approach to study language diversity. In addition, crosslinguistic comparison is the main concern of this area. It is essential to determine the same grammatical categories cross-linguistically. This article attemptes to investigate possessive strategies based on Croft theory in a novel called “kite runners’’ both in English and Persian texts. Approximately, 150 expressions were extracted randomly. The current study, described and analyzed possessive constructions in both English and Persian texts based on the cross-linguistic comparison. Some strategies express the relationship between possessor and possessum by an additional morpheme. Regarding the features of dominant strategy, linker has been determined as the dominant strategy in Persian and the possessum precedes the possessor. On the other hand, the dominant strategy in English is suppletion and the possessor precedes the possessum.

    Keywords: English language, Persian language, Possessiveconstruction, Kite Runners, Typology
  • Maryam Noor Namaiee Pages 126-151

    The aim of this paper is to discover and extract the Evolutionary Algorithms in a Fortune-telling document attributed to Shaikh Bahaʼ i. This document has been accounted as a model of formal languages in which there is a precise relationship between the sign language systems and mathematics. This systematic relationship increases its formal complexity and changes it into an unknown knowledge of the unseen world. On the other hand, it lets you achieve the final responses quickly and easily. The letters used in the fortune- telling tables are the letters of Persian, not Abjad ones. By studying the tables and extracting the mathematical relations between the letters and the numbers, its mechanisms and the way of gaining the answers have been discovered. They are compatible with the Evolutionary Algorithm (EA) model. This document has a hierarchical system of a group of answers. These groups have both mutual top-down and bottom-up relations. The number of members of each group or the whole groups are based on the accurate mathematical ratios. The optimal answer of its algorithm consists of some specific properties in the tables. To find the optimal answer, some operators of geographical length and width as well as the dozen-accounting operator are functioning on the table of letters; therefore, each 18-letter verse has been written the final answer. Some evaluating operators are functioning to produce the last answer. These evaluating letter operators are the Linear order, Rhyming word position and the letter or verse Replacement.

    Keywords: Evaluatingoperators, EvolutionaryAlgorithms, Fortune-tellingtables, Shaikh Bahaʼ i
  • Yaqub Rameshi Jan, Seyed Shahrokh Mousavian Pages 152-178

    Mehdi Akhavan-Sales (1307-1369) is one of the peaks of contemporary poetry. His poems can be studied hermeneutically due to their hidden layers and the existing experience in which are salient. The purpose of this research is to reproduce the mental world of the Akhavan by examining his poems. The research is a kind of basic theoretical research, with a qualitative-analytic method, based on Dilthey's hermeneutical theory. The initial data have been analyzed using the content analysis technique, library and digital resources. One of the principles of Dilthey's hermeneutics in the interpretation of texts is the study of the history and era of the author. This is possible through synchronicity and empathy with Akhavan and the study of his poems during history. After data analysis, at the end of the research, Akhavan’s personality and emotions, which are reflected in his poetry, have been reconstructed by understanding the text and in the context in which the poet lived. The reproduction of his intellectual realm has been achieved through an empathetic relationship or the historical coincidence with him, perception of the condition under which the work has been created.

    Keywords: Akhavan-Sales, Dilthey, History, Mental World, Reproduction