فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 62 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا شاکرین* صفحات 7-20

    داوکینز، زیست شناس فرگشتی معاصر و از پیشرانان الحاد جدید، ضمن ایمان عمیق به نظریه فرگشتی داروین و ارایه خوانشی الحادی از آن؛ بخشی از همت خود را مصروف ارایه اشکالات گوناگونی در برابر اعتقاد به وجود خدا کرده است. مساله تحقیق پیش رو آن است که این اشکالات را بررسیده و به سنجش گذارد. در این بررسی به لحاظ گردآوری از روش کتابخانه ای، اسنادی سود جسته و به لحاظ مقام داوری از روش تحلیلی بهره خواهیم برد. دستاورد تحقیق نشان می دهد که داوکینز در همه این ایرادات بر خطا بوده، گرفتار مغالطات عدیده ای شده است و برخلاف پندار وی، باورداشت خدای متعالی بهترین تبیین خردپذیر جهان است.

    کلیدواژگان: خداباوری، خدای رخنه پوش، داوکینز، الحاد جدید، تبیین، تکامل
  • مجید معارف، غلامرضا نوروزی* صفحات 21-38

    تاثیرگذاری اسماء و صفات الهی در وقایع و امور عالم، ازجمله مباحث فلسفی و عرفانی است که متفکران علوم اسلامی با بهره از آیات و روایات، نظرات مختلفی را درباره آن ارایه نموده اند. واکاوی میزان و نحوه تاثیر و رابطه اسماء با یکدیگر از منظر علامه طباطبایی هدف این مقاله می باشد که با روش کتابخانه ای و تحلیل و توصیف مبتنی بر آن، ضمن بررسی آثار علامه، به نتایجی دست یافته که نشان می دهد آیات و روایات، علم به اسماء که تطابق مفاهیم با مصادیق خارجی آنها است را به ما می آموزند و اسماء و صفات الهی، با حدود و مراتب تاثیری که دارند، واسطه میان ذات حق و مصنوعات او می باشند. همچنین دیگر یافته های این نوشتار، اسماء و صفات را از سعه و ضیقی برخوردار می داند که سبب تفاوت و تمایز آثار آنها از یکدیگر گشته و این حقیقت را هویدا می سازد که اسم، هرقدر عمومی تر باشد، آثارش در عالم وسیعتر و برکات نازله از ناحیه اش بزرگتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مراتب اسماء، صفات، حدود تاثیر، خداوند، علامه طباطبایی
  • مرضیه عبدلی مسینانی* صفحات 39-58

    مدل حکمی- اجتهادی یکی از مدل های ممکن در مسیر تولید علوم انسانی اسلامی است، که مبتنی بر چارچوبی نظری و بر اساس روش شناسی اجتهادی، به تولید علم اسلامی اقدام می کند. در شرایطی کنونی که با سلطه علوم انسانی سکولار در فضای علمی کشور مواجهه ایم نیازمند تحقیقات گسترده در حوزه  ساخت مدل روش شناسی کارآمد در تولید علوم انسانی اسلامی هستیم. این پژوهش با مفروض گرفتن ضرورت اعتقادی، اخلاقی و فرهنگی تولید علم اسلامی، کوشیده است به روش توصیفی تحلیلی به بررسی مدل حکمی- اجتهادی بپردازد. کاربردی نمودن فلسفه در قالب فلسفه های مضاف، استفاده از روش اجتهاد در ساخت مکتب و نظام، اسلامی سازی اضلاع سه گانه علوم انسانی و... از مهمترین وجوه امتیاز این دیدگاه به شمار می رود. ابهام در جمع میان پارادایم های روش شناختی، اشکال درمعیارهای طولی و سه گانه شناخت و ابهام در نحوه دستیابی به نظام و مکتب و... از مهم ترین وجوه محدویت این مدل است.

    کلیدواژگان: ارزیابی روش شناختی، علوم انسانی اسلامی، روش اجتهادی، عبدالحسین خسروپناه، مدل حکمی-اجتهادی
  • سید علی موسوی اصل*، عبدالکریم بهجت پور صفحات 59-78

    انگاره علامه طباطبایی (ره) در مسئله خاتمیت، درون دینی بوده و آن را ناشی از جامعیت قوانین دینی می دانند. جامعیتی که در مطابقت تام با فطرت، عقل و دانش بشری بوده، و در راستای نیازمندی های بشر اعم از معاد و معاش او ارزیابی می شود. مسئله اصلی این نوشتار کشف ارتباط میان خاتمیت با تاسیس حکومت دینی از منظر علامه طباطبایی (ره) است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به دنبال چگونگی کارکرد قوانین جامع اسلام و نحوه اجرای آنها در زندگی بشری است. یافته های تحقیق نشان می دهد که ایشان اعمال قوانین جامع اسلام را تنها در سایه سار تاسیس حکومت دینی، به همراه تنفیذ اختیاراتی خاص به والی اسلامی از یک سو و اعطای حق دعوت دینی به تک تک افراد جامعه جهت صیانت از انحراف و انحطاط از سویی دیگر، به عنوان دو شرط اساسی برای رسیدن به کمال، ارزیابی می کنند. بنابراین سر خاتمیت در نظرگاه ایشان، تقنین آن قوانین جامع و این نحوه از اجراء، به صورت توامان است.

    کلیدواژگان: خاتمیت، جامعیت، حکومت، ولایت، اسلام، علامه طباطبایی (ره)
  • حمزه علی اسلامی نسب*، جواد پارسایی، ولی معدنی پور صفحات 79-98

    یکی از مهم ترین مباحث بزرخ و قیامت مسئله تجسم اعمال است که مورد بحث فلاسفه، متکلمین و مفسران قرار گرفته است. مساله تحقیق این است که آیا تجسم اعمال به معنای این است که تمام پاداش ها و کیفرهای برزخی و اخروی همان اعمال دنیوی انسان است که در آخرت به صورت های مختلف برای وی متمثل و متجسم می شود یا اینکه بین جزای عمل و خود عمل سنخیتی وجود ندارد بلکه انسان به ازای عملی که در دنیا انجام می دهد در آخرت مستحق پاداش یا عذاب می شود؟ شیخ بهایی و علامه دو دیدگاه متفاوت و متضاد در مورد تجسم اعمال دارند. در این مقاله با بررسی و تبیین دید گاه این دو عالم برجسته در مورد آیات، روایات و استدلال های عقلی مربوط به تجسم اعمال به نتایج ذیل دست یافتیم: شیخ بهایی به عینیت میان اعمال دنیوی و جزای اخروی معتقد است در مقابل، علامه مجلسی نه تنها قایلان به تجسم اعمال را خارج از دین و دایره اسلام می داند، بلکه با ارایه دلایل متعددی وقوع آن را مستلزم محال می داند.

    کلیدواژگان: تجسم اعمال، آیات، روایات، شیخ بهایی، علامه مجلسی
  • نقی غیاثی* صفحات 99-120

    درباره درون مایه دست واژه «ا و لم یکف بربک انه‏ علی‏ کل‏ شی شهید» در آیه 53 سوره فصلت، در میان اندیشه وران اسلامی دیدگاه های گوناگونی مطرح است. بسیاری از مفسران، دست واژه یادشده را به اثبات حقانیت قرآن و رسالت پیامبر اکرم ص، بسته دانسته اند؛ از نگاه گروهی از دانشمندان، به شناخت حضوری خداوند و اثبات یگانگی در ربوبیت بسته است و برخی از فیلسوفان آن را به برهان صدیقین ناظر دانسته اند. جستار پیشرو به روش توصیفی - تحلیلی و باهدف بررسی دیدگاه سوم سامان یافته است. یافته این پژوهش این است که آیه یادشده در جایگاه اثبات هستی خداوند نیست وهیچ گونه رهنمود درون متنی و برون متنی بر این اعا وجود ندارد. در واقع آیه در جایگاه پابرجا نمودن حقانیت قرآن و درستی خودگویی پیامبر اکرم (ص) است؛ ازاین رو، خودگویی هماهنگی برهان صدیقین با آیه یادشده، نادرست است.

    کلیدواژگان: آیه 53 فصلت، ابن سینا، برهان صدیقین، هستی شناسی، توحیدربوبی
  • کمال خواجه پور* صفحات 121-138

    پذیرش تحقق وعده های قرآنی در چارچوب نظام سببی و تحلیل آنها بر اساس نظام حاکم بر جهان پاسخ دهنده بسیاری از پرسشهای مطرح شده در این حوزه می باشد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی در صدد پاسخ به این پرسش که وعده های قرآنی را چگونه می توان در چهارچوب نظام سببی توجیه کرد. و نیز به مهمترین اشکال یعنی تخلف ظاهری برخی از آنها چه از ناحیه اسباب وچه از ناحیه مسببات پرداخته شده است.  نتایج پژوهش نشان می دهد وعده های قرآنی در چارچوب نظام سببی حاکم بر جهان هستی تحقق پیدا می کنند و در واقع هیچ گونه تخلفی در آنها صورت نمی گیرد. زیرا اولا عنصر اختیار انسان به عنوان جزء علت تامه در تحقق وعده ها قرآنی نقش اصلی داشته و ثانیا تعمیم دایره علل به طبیعی، معنوی و فراطبیعی و جانشین پذیری آنها در تحقق وعده ها  می تواند تخلف ظاهری در ناحیه اسباب را توجیه کند. ثالثا تزاحم اسباب و عدم تمامیت آنها ، مشکل تخلف و عدم تحقق برخی از وعده ها را توجیه گر می باشد.

    کلیدواژگان: وعده های قرآنی، نظام سببی و مسببی، اختیار، علل جانشین پذیر، تزاحم علل
  • مرتضی یعقوبخانی، لیلا اکرادلو*، محسن خوشفر صفحات 139-156

    آیه 22 سوره مبارکه انبیاء درصدد بیان براهین اثبات یگانگی خداوند است. از آن در کتابهای کلامی به برهان تمانع یاد می کنند. دراین مقاله  با روش توصیفی تحلیلی به مسئله نقش دانش نحو در فهم این آیه کلامی می پردازیم. فهم آیه شریفه وابسته به منطوق، مفهوم، و تلازم میان شرط و جواب آن است که به واسطه دانش نحو به دست آمده است. یافته های تحقیق عبارتند از: رابطه شرط و جزاء و نسبت میان آن دو در آیه شریفه و از سوی دیگر لازمه یک سویه که میان تعدد آلهه و فساد  و دیدگاه ابن حاجب مبنی بر ممتنع بودن جمله شرط در این آیه شریفه و مفهوم گیری از آن همگی از نقش آفرینی دانش نحو است. واژه "الا" به عنوان وصف قابل اسقاط و صرفا تاکیدی برای موصوف خود (آلهه) است. در امتناع تعدد آلهه، "الا الله" موضوعیت ندارد و این تحلیل نحوی در تقویت تقریرهای فلسفی اثرگذار بوده

    کلیدواژگان: نقش علم نحو، علم کلام، “لو” شرطیه، الا استثنائیه، برهان تمانع
  • محمدحسین مهدوی نژاد، محمد عرب صالحی، افلاطون صادقی، محمد رستمی* صفحات 157-176

    نهج البلاغه که تجلی گاه پیوند عمیق بین ایمان و عقل است، در بسیاری از گزاره های آن نیز تبیین عقلانی و رویکرد فلسفی مشهود است. سنجش نسبت میان ایمان و عقل از دو بعد وجودشناختی، معرفت شناختی و بررسی معنا، زاوایا، منشاء و تعاملات این دو با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی در نهج البلاغه، مسئله این پژوهش است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در نهج البلاغه بخشی از ایمان، ناظر به احساسات و عواطف و بخشی ناظر به عقل عملی و بخش دیگر آن ناظر به عقل نظری است و بر خلاف اشاعره که ایمان را صرفا به عقل نظری معطوف نموده و معتزله که ایمان را منحصر در عقل عملی می دانند، ایمان هر دو عقل را در برگرفته و  گزاره های ناظر به ایمان در نهج البلاغه با عقلانیت سازگاری و تعاضد داشته و لازمه ایمان آوری، عقلانیت است؛ هر چند که سهم عقل عملی در ایمان دینی بیشتر است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ایمان، عقل نظری، عقل عملی، نسبت، رابطه
  • روح الله موسوی زاده، سعیده حمله داری*، مهدی احمدی فراز صفحات 177-194

    مسئله تحقیق: 

    گسترش بیماری خصوصا بیماری های صعب العلاج منجر به بروز تعارضات معنوی نوپدیدی درمیان بیماران و خانواده ها گشته است. دراین بین، مساله «عدالت» در ایجاد این تعارضات نقش به سزایی دارد. بررسی این مقوله در قالب سوالاتی ازقبیل « چرا من؟ چرا خدا با من؟ چرا اکنون؟ چرا کودک من؟» در حوزه سلامت معنوی نمود گسترده ای دارد. روش بررسی مقاله کیفی و از نوع توصیفی-اکتشافی-تحلیلی است که پس از ارتباط گیری با بیماران و استخراج باورهای آنها در زمینه «عدالت»، پاسخ هایی به روش تحلیلی فلسفی ارایه شده است.

    یافته ها :

    مهم ترین پاسخ، عبارت است از اینکه طبق نظام اسباب و مسببات، هر معلولی تنها از طریق علت خود موجود می شود و هیچ معلولی از این قاعده مستثنا نیست پس سیر حادث شدن بیماری نیز مشمول آن خواهدبود. تجارب بالینی گسترده نگارندگان در ارتباط با بیماران صعب العلاج گویای اقناع جامع و در نتیجه گذار از ناراحتی معنوی و تحقق راستین سلامت معنوی گروه هدف است.

    کلیدواژگان: عدالت، عدل الهی، عدالت و بیماری، سلامت معنوی، تعارض معنوی، ناراحتی معنوی
|
  • Hamidreza Shakerin* Pages 7-20

    Dawkins, a contemporary evolutionary biologist and one of the pioneers of modern atheism, while deeply believing in Darwinchr('39')s theory of evolution and offering an atheistic reading of it, has devoted part of his efforts to presenting various objections agains the belief in the existence of God. The point of the forthcoming research is to examine and measure these objections. In this study, in terms of gathering, the library-documental method, and in terms of assessment, the analytical method have been used. The results of the research show that Dawkins was wrong in all these objections, he was caught in many fallacies, and contrary to his belief, the belief in the Almighty God is the best rational explanation in the world.

    Keywords: Theism, God of the Gaps, Dawkins, New Atheism, Explanation, Evolution
  • Majid Maaref, Gholamreza Noroozi* Pages 21-38

    The influence of divine names and attributes in the events and affairs of the world is one of the philosophical and mystical issues on which the thinkers of Islamic sciences have offered different opinions using verses and hadiths. The purpose of this article is to analyze the extent and manner of the effect and relationship of names with each other from the perspective of Allameh Tabatabaei. They teach us the names that correspond to the external instances of the concepts, and the divine names and attributes, with the limits and degrees of their effect, are the mediators between the essence of truth and its artifacts. Also, the other findings of this article consider the names and attributes to be wide and narrow, which has caused the difference and distinction of their works from each other, and reveals the fact that the more general the name, its works in the wider world and blessings are revealed. It will be larger than its area.

    Keywords: Orders of Names, Attributes, Limits of Influence, God, Allameh Tabatabai
  • Marziyeh Abdoli Masinani* Pages 39-58

    the ḥikmī-ijtihādī model is one of the possible models in the production of Islamic humanities, which produces Islamic science based on a theoretical framework and ijtihadi methodology. In the current situation that we are facing the dominance of secular humanities in the scientific space of the country, we need extensive research in the field of building an efficient methodological model in the production of Islamic humanities. Assuming the doctrinal, moral and cultural necessity of the production of Islamic science, this study has tried to study the ḥikmī-ijtihādī model in a descriptive-analytical method. Applying philosophy in the form of mixed philosophies, using the method of ijtihad in building schools and systems, Islamizing the three sides of the humanities, etc. are among the most important aspects of this view. Ambiguity among the methodological paradigms, problems in longitudinal and triple criteria of cognition and ambiguity in how to achieve the system and school, etc. are the most important aspects of the limitations of this model.

    Keywords: Methodological Assessment, Islamic Humanities, Abdolhossein Khosrowpanah, Ijtihādī Method, Ḥikmī-Ijtihādī Model
  • Seyyed Ali Mousavi Asl*, Abdolkarim Behjatpour Pages 59-78

    Allameh Tabatabaichr('39')s view on the issue of Khatamiyyat is intra-religious and is considered to be due to the comprehensiveness of religious laws. A comprehensiveness that is in full accordance with human nature, intellect and knowledge, and is evaluated with regard to human needs, including those of resurrection and livelihood. The main issue of this article is to discover the connection between Khatamiyyat and the establishment of a religious government from the perspective of Allameh Tabatabai. The present study uses a descriptive-analytical method to find out how comprehensive Islamic laws work and how they are implemented in human life. The findings of the study show that he views the application of the comprehensive state of Islamic laws only in the shadow of the establishment of a religious government, with the execution of special powers to the Islamic governor on the one hand and granting the right of religious invitation to each individual to prevent deviation and degeneration on the other hand, as two main grounds for achieving perfection. Therefore, in his view, the secret of Khatamiyyat is the legislation of those comprehensive laws and such an execution simultaneously.

    Keywords: Khatamiyyat, Comprehensiveness, Government, Guardianship, Islam, Allameh Tabataba`i
  • Hamzeh Ali Eslami Nasab*, Javad Parsaee, Vali Maʿdanipour Pages 79-98

    One of the most important issues of purgatory and resurrection is that of the embodiment of deeds, which has been discussed by philosophers, theologians and commentators. The question of the research is whether the embodiment of deeds means that all the rewards and punishments of purgatory and the hereafter are the same worldly deeds of man that are embodied and exemplified for him/her in different ways in the hereafter, or that there is no resemblance between the punishment of action and action itself but man will be rewarded or punished in the Hereafter for what he does in this world. Sheikh Bahachr('39')i and Allameh have two different and contradictory views on the embodiment of actions. In this article, by examining and explaining the views of these two prominent scholars on verses, narrations and rational arguments related to the embodiment of deeds, we have achieved the following results Sheikh Bahachr('39')i believes in the sameness of the worldly deeds and the punishment of the hereafter. While Allameh Majlisi not views those believing in the embodiment of deeds as being outside the religion and the circle of Islam only, but, presenting various reasons, he considers its occurrence impossible also.

    Keywords: Embodiment of Deeds, Verses, Narrations, Sheikh Bahachr('39')i, Allama Majlisi
  • Naqi Ghiasi* Pages 99-120

    There are various views among Islamic thinkers about the theme of that part of the verse 53 of Fussilat saying: "Doth not thy Lord suffice, since He is Witness over all things?" Many commentators have considered this sentence as a proof of the legitimacy of the Qurchr('39')an and the mission of the Holy Prophet (pbuh); From the viewpoint of a group of scholars, it signifies man`s knowledge by presence of God and His Oneness in Lordship, rubūbiyyat, and some philosophers have considered it as signifying the proof of ṣiddīqīn. This research is organized by the descriptive-analytical method with the aim of examining the third perspective. The finding of this research is that the mentioned verse is not in the position of proving the existence of God and there is no in-text or out-of-text guidance on this matter. In fact, the verse is in the position of establishing the legitimacy of the Qurchr('39')an and the correctness of the Holy Prophetchr('39')s (pbuh) self-talk; Therefore, it is incorrect to say that the proof of ṣiddīqīn is in harmony with the above verse.

    Keywords: Verse 53 Chapter, Ibn Sina, Proof of Ṣiddīqīn, Ontology, Lordship Monotheism
  • Kamal Khajehpour* Pages 121-138

    Accepting the fulfillment of the Quranic promises on the basis of the causal system and analyzing them based on the ruling system of the world would answer many questions in this area. The present article uses a descriptive-analytical method to answer the question of how the Qurchr('39')anic promises can be justified within the framework of the causal system. And also the most important problem, namely the apparent breach of some of them, both in terms of causes and the caused. The results of the research show that the Qurchr('39')anic promises are fulfilled within the framework of the causal system ruling the universe and in fact there is no breach in them. Because, firstly, the element of human free will as a component of the complete cause has a major role in fulfilling the Qurchr('39')anic promises, and secondly, the generalization of the range of causes to natural, spiritual and supernatural and their substitution in fulfilling promises can justify apparent breaches in the area of ​​causes. Thirdly, the conflict of causes and their incompleteness justify the problem of breach and non-fulfillment of some promises.

    Keywords: Quranic Promises, Causal System, Authority, Substitutable Causes, Conflict of Causes
  • Morteza Yaqoobkhani, Leila Ekradloo*, Mohsen Khoshfar Pages 139-156

    The verse 22 of Anbiyachr('39') seeks to prove the oneness of God. It is mentioned in theological books as the argument of tamānu`. In this article, with a descriptive-analytical method, we deal with the issue of the role of grammar in understanding this theological verse. Understanding the verse depends on the meaning of the concept, and the inseparability of the condition and its answer, which is obtained through the knowledge of syntax. The findings of the research are: the relationship between condition and its answer and the relationship between the two in the holy verse and on the other hand, the one-sided requirement between the multiplicity of gods and corruption and Ibn Hajibchr('39')s view of impossibility of the conditional sentence in this noble verse and meaning-erceiving from the verse, it all occurs by the role of grammar. The word "illā" as a modifier capable of omission is merely an emphasis on its modified noun (āliha). In denial of the plurality of gods, "illa Allah" is not of any effect and this syntactic analysis has been effective in strengthening philosophical interpretations.

    Keywords: The Role of Syntax, Theology, Conditional Law, Exceptional, Argument of Tamānu
  • MohammadHossein Mahdavi Nejad, Mohammad Arab Salehi, Aflatoon Sadeghi, Mohammad Rostami* Pages 157-176

    Nahj al-Balaghah, which is a case of the manifestation of the deep connection between faith and reason, in many of its propositions, rational explanation and philosophical approach is evident. Assessing the relationship between faith and reason from two dimensions: ontological, epistemological and examining the meaning, angles, origin and interactions of the two using the descriptive-analytical method in Nahj al-Balaghah, is the issue of this research. The findings of the research show that in Nahj al-Balaghah, one part of faith is related to feelings and emotions, one part is related to practical intellect and one another part is related to theoretical intellect, and unlike the Ashchr('39')arites and the Muchr('39')tazilites who viewed respectively faith as only being on theoretical intellect and limited to practical reason, it includes both intellects, and the propositions concerning faith in Nahj al-Balaghah are compatible with rationality, and the prerequisite for believing is rationality. However, the share of practical reason in religious faith is greater.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Faith, Theoretical Intellect, Practical Intellect, Relationship
  • Ruhollah Mousavizadeh, Saeedeh Hamleh Dari*, Mehdi Ahmadifaraz Pages 177-194

    The Research Issue: 

    The spread of disease, especially hardly curable diseases, has led to the emergence of emerging spiritual conflicts between patients and families. Meanwhile, the issue of "justice" plays an important role in creating these conflicts. Examine this topic in the form of questions such as "Why I? Why does God do this with me? Why now? "Why my child?" is of a widespread appearance in the field of spiritual health. The method of reviewing the article is qualitative of descriptive-exploratory-analytical. After communicating with patients and extracting their beliefs in the field of "justice", answers are provided by a philosophical analytical method.

    Results

    The most important answer is that according to the system of causes, each disability exists only through its cause and no disability is an exception to this rule, so the course of the disease will also be included. The authorschr('39') extensive clinical experiences of hardly curable patients indicate comprehensive persuasion and, consequently, transition from spiritual distress to the true realization of the target groupchr('39')s spiritual health.

    Keywords: Justice, Divine Justice, Disease, Spiritual Health, Spiritual Conflict, Spiritual Distress