فهرست مطالب

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهرنگ کلانتری، ژیلا سجادی*، محمدتقی رضویان صفحات 1-26

    تبیین موضوع:

     یکی از پیچیده ترین پدیده های اجتماعی در شهرهای امروزی، نابرابری است. این نابرابری در فضای شهری منجر به بروز مسایل و مشکلاتی به ویژه در کلانشهرها شده است. یکی از این مسایل و مشکلات طرد اجتماعی برخی از شهروندان در فضای شهری می باشد. هدف از این مقاله بررسی وضعیت فضای شهری از نظر شاخص های طرد اجتماعی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، بنا بر ماهیت موضوع توصیفی تحلیلی می باشد. ابتدا با استفاده از ابزار پرسشنامه داده های مورد نظر برای شاخص سازی گردآوری شده و سپس برای وزن بندی شاخص های طرد اجتماعی از روش آنتروپی شانون استفاده گردید. پس از آن محله های هدف بر اساس مدل کوپراس رتبه بندی و سطح بندی شده و از طریق نقشه در نرم افزار ArcGIS تحلیل فضایی می شوند.

    یافته ها

    با توجه به شاخص های طرد اجتماعی از مجموع 13 محله، ساکنان 4 محله منطقه که همگی در بخش شمالی منطقه قرار دارند به خاطر بافت اجتماعی، وضعیت اقتصادی و دسترسی به ساختار قدرت سیاسی، دچار طرد اجتماعی نیستند. در حالی که محله های بازار، امامزاده یحیی، سنگلج و هرندی که بیشترین جمعیت و مساحت را دارند و هسته قدیمی و مرکزی شهر تهران را تشکیل می دهند از نظر ابعاد اجتماعی فرهنگی، اقتصادی ساختاری و سیاسی مدنی دچار طرد اجتماعی شدیدی هستند و 5 محله دیگر منطقه از نظر طرد اجتماعی در وضعیت متوسط قرار دارند

    نتایج

    بررسی و شناخت مفهوم و شاخص های طرد اجتماعی و ارزیابی آن ها در فضای شهری منطقه 12 شهرداری تهران نشان می دهد، با اینکه این منطقه از حیث موقعیت جغرافیایی در قلب شهر تهران واقع شده، اما امکان فراهم آوردن فرصت ها و موقعیت های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای تمامی ساکنان خود نیست و برخی از محله های آن فضاهای طرد شده محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، فضای شهری، منطقه 12، مدل کوپراس، مدل آنتروپی شانون
  • یوسف مسلمی مهنی*، رسول افضلی، نغمه صدقی صفحات 27-40

    تبیین موضوع:

     از دهه آخر قرن بیستم فنآوری اطلاعات و استفاده از شبکه های کامپیوتری به عنوان یک ابزار قدرتمند در دست جامعه  قرار گرفت و به عنوان پارادایمی مهم در مدیریت و اداره کارآمد جوامع در اقصی نقاط جهان مطرح شده است. از سوی دیگر، حکمرانی خوب به مثابه مقوله ای است که از دیرباز در بحث کارآمدی حکومت ها مطرح بوده و امروزه مورد توجه دولت ها قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین گرایش به دولت الکترونیک و تحقق حکمرانی خوب در کرمان است.

    روش

    پژوهش از منظر هدف از نوع کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده از نوع پژوهش ‏های توصیفی بوده که به روش پیمایشی انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‏های گردآوری شده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS و Amos استفاده شده است. داده‏ های پژوهش، شامل نمونه ‏ای 103 نفری از کارکنان دبیرخانه استانداری و ادارات کل مستقر در کرمان که شامل کلیه کارکنان مسیول سایت مکاتبات دولت الکترونیک و بین دستگاهی دبیرخانه ای ادارت کل شهر کرمان است با استفاده از روش نمونه‏ گیری طبقه‏ای تصادفی گردآوری شده است. ابزار مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه است که روایی آن از طریق روایی سازه و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد.

    یافته‎ها:

     گرایش به دولت الکترونیک، توانسته است 71 درصد از تغییرات حکمرانی خوب را تبیین ‏کند. گرایش به دولت الکترونیک بیشترین تاثیر را بر ظرفیت‏سازی داشته است. گرایش به دولت الکترونیک به تحقق حکمرانی خوب در نظام مدیریت دولتی کلان شهر کرمان منجر می‏شود.

    نتایج

    گرایش به دولت الکترونیک، شفاف سازی، پاسخگویی، اثربخشی نقش‏ها و وظایف، نتیجه‏گرایی، ارتقاء ارزش‏ها، ظرفیت‏ سازی را در نظام مدیریت دولتی کرمان ارتقاء می‏ دهد.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، حکمرانی خوب، نظام مدیریت دولتی، ظرفیت سازی، شهر کرمان
  • عامر نیک پور*، فاطمه قاسم پور، علی اصغر ملاحسینی صفحات 41-58

    تبیین موضوع: 

    مسکن یکی از عناصر اصلی در شکل گیری ساختار شهر و بستر تحقق عدالت فضایی و اجتماعی در آن است. مهمترین عامل تاثیرگذار در میزان رضایت مندی فرد از سکونت در یک منطقه و نوع زندگی خویش، مسکن و شرایط محیطی آن منطقه است، بنابراین توجه به آن برای تعادل ساختار فضایی شهر و افزایش کیفیت محیط های مسکونی از ضروریات برنامه ریزی شهری به شمار می رود. هدف از پژوهش حاضر تحلیل فضایی شاخص های کمی و کیفی مسکن و ارتبط آن با فرم محلات در شهر بابل است.

    روش

    روش تحقیق مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی و بر اساس هدف کاربردی می باشد. داده های خام مقاله از بلوک های آماری شهر بابل استخراج شده و فرم محلات بر اساس لایه های اطلاعات جغرافیایی موجود به دست آمده است. برای تحلیل فضایی شاخص ها، از مدل خودهمبستگی فضاییو شاخص موران و آماره Gi استفاده شده است.

    یافته ‎ها: 

    یافته های تحقیق نشان داد 36 درصد محلات دارای فرم فشرده بوده و فرم های میانی و پراکنده هر کدام  32 درصد از محلات را در برگرفته اند. همچنین اکثر شاخص های مسکن در شهر بابل از خود همبستگی فضایی برخوردار بوده و دارای الگوی خوشه ای می باشند.

    نتایج

    طبق نتایج حاصل از آماره Gi  شاخص هایی که نشان دهنده مطلوبیت مسکن هستند بیشتر در فرم فشرده تشکیل خوشه داده اند و شاخص های نشان دهنده بد مسکنی، بیشتر در فرم میانی و پراکنده متمرکز می باشند. نتایج به دست آمده ضمن توجه به عدالت فضایی در گسترش و توسعه مسکن در بین محلات، ارتباط معنادار شاخص های مطلوبیت مسکن و فرم فشرده را تایید می کند.

    کلیدواژگان: مسکن، تحلیل فضایی، موران، فرم پایدار، بابل
  • سعید امان پور، مهناز حسینی سیاه گلی* صفحات 59-76

    تبیین موضوع:  

    فقر شهری یکی از مشکلات اصلی در بافت های فرسوده می باشد که امروزه این دو موضوع باهم عجین شده اند و ساختار نامناسب شهری را به وجود آورده اند. هدف این مقاله، بررسی تاثیرات فقرشهری بر ساختار فضایی-کالبدی بافت های فرسوده در شهر ایذه است.

    روش

    روش انجام پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات آن از طریق مطالعات کتابخانه ای و از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردیده است، جامعه آماری پژوهش خانوارهای ساکن در محلات بافت فرسوده شهر ایذه با حجم نمونه مورد می باشد. و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد آماری مدل سازی معادله های ساختاری (SEM)  و آزمون تحلیل عاملی تاییدی دو عاملی مرتبه اول استفاده شد.

    یافته‎ ها:

     تحلیل یافته های منتج از مدل سازی معادلات ساختاری بیانگر این است که از بین شاخص های موردسنجش، در بین مولفه های تشکیل دهنده فقر شهری، شاخص اقتصادی که نقش بسیار مهمی در ساختار کالبدی- فضایی بافت فرسوده شهر ایذه داشته است با کاهش این شاخص ، ساختار کالبدی- فضایی دچار افزایش نارسایی شده است. همچنین با بررسی گویه های مهاجرت و  انتخاب ناحیه برای زندگی توسط ساکنین و همسایه ، رضایت از همسایگان غیر بومی در ناحیه، مهاجرین غیر بومی و بهبود وضعیت فضایی و کالبدی نشان می دهد که دلیل اصلی ساکنین و مهاجرین در انتخاب محله برای سکونت، همسطح بودن همسایگان از نظر اقتصادی و درآمدی است.

    نتایج

    نتایج حاصل از معادله معادلات ساختاری نشانگر این است که بین مولفه های فقر شهری با مولفه های ساختار کالبدی- فضایی بافت فرسوده شهری رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین جهت انجام اقدامات لازم نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری و منطقه ای است.

    کلیدواژگان: فقر شهری، بافت فرسوده، ساختار فضایی- کالبدی، روند شهری شدن، شهر ایذه
  • ملیحه میرزابکی*، محمدرحیم رهنما، محمد اجزاشکوهی صفحات 77-96

    تبیین موضوع: 

    بافت های فرسوده به عنوان بخش هایی از شهر که از چرخه تکاملی حیات آن جدا گشته و به شکل کانون مشکلات و نارسایی ها درآمده ، دارای ظرفیت ها و قابلیت های نهان بسیاری هستند که اگر به فعلیت برسند می توانند در فرایند توسعه شهر به عنوان نیروی محرک استفاده شوند. از اینرو هدف این تحقیق سنجش ظرفیت های فرهنگی - اجتماعی تاثیرگذار بافت های فرسوده بر توسعه درون زا در کلان شهر تبریز می باشد.

    روش

    روش تحقیق در پژوهش حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی می باشد که برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی - میدانی (پیمایشی) استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل ساکنان بافت فرسوده، مدیران، کارشناسان و نخبگان دانشگاهی آگاه بر مسایل و مشکلات شهری در کلان شهر تبریز است که حجم نمونه بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی 200 نفر برآورد شده است.

    یافته‎ ها: 

    یافته های تحقیق نشان می دهد هفت مولفه ی اجتماعی- فرهنگی تحقیق، توسعه درون زای بافت فرسوده کلان شهر تبریز را 72 درصد تبیین می کنند که در بین متغیرهای تحقیق بیشترین مولفه تاثیرگذار بر توسعه ی درون زا عبارت است از علاقمندی به ادامه سکونت در بافت، احساس امنیت در بافت، کمک  همسایگان در حل مشکلات، شاهد شکل گیری وقایع مختلف در بافت بودن و میزان مشارکت در انتخابات شوراهای شهر که به ترتیب با ارزش 936/0، 936/0، 933/0، 929/0 و 921/0 می باشند.

    نتایج

    بیشترین تاثیر مولفه های اجتماعی - فرهنگی موجود بر توسعه اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی بافت های فرسوده به ترتیب با ارزش 792/0، 760/0، 663/0 و 553/0 می باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت های فرهنگی - اجتماعی، بافت فرسوده، توسعه درون زا، کلانشهر تبریز
  • راضیه ایزدی، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، مهری اذانی صفحات 97-112

    تبیین موضوع:

     تاب آوری اجتماعی در جهت بهبود و حفظ عملکرد شهر به عنوان یکی از راهبردهای اساسی به منظور کاهش بلایا در برابر مخاطرات به تشکیل گروه های اجتماعی و ارتقای سرمایه اجتماعی و افزایش مشارکت بین ساکنین تاکید ویژه دارد؛ بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ارتقای تاب آوری اجتماعی می تواند موجب کاهش آسیب پذیری در برابر مخاطرات طبیعی گردد؛ از اینرو این پژوهش، با هدف شناسایی شاخص ها و عوامل موثر بر تاب آوری اجتماعی، تحلیل رابطه بین شاخص های اجتماعی، به سنجش و مقایسه زیرمعیار های اجتماعی تاب آوری در شهر نجف آباد می پردازد.

    روش

    مقاله حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی می باشد. جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه می باشد. به منظور تحلیل و پردازش داده ها از مدل معادلات ساختاری ایموس استفاده شده است.

    یافته‎ ها: 

    طبق نتایج بدست آمده تاثیرگذارترین شاخص در ارتقای سطح تاب آوری اجتماعی در برابر مخاطرات طبیعی شهرنجف آباد، شاخص سرمایه اجتماعی با ضریب مسیر 0.82 می باشد.

    نتایج

    در صورت تلاش جهت بهبود روابط همسایگی می توان امیدوار بود که در هنگام وقوع مخاطرات، افراد با واکنش و رفتار مناسب و به موقع، جان خود و اطرافیان شان را حفظ کنند و کمتر دچار آسیب های روحی، مالی و جانی شوند. به طورکلی ارتقای سرمایه اجتماعی و مشارکت و همکاری بین شهروندان می تواند موجب افزایش تاب آوری اجتماعی در شهر نجف آباد و کاهش آسیب پذیری در زمان وقوع مخاطرات شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری اجتماعی، مخاطرات طبیعی، تحلیل مسیر، نجف آباد
  • مهدیه خسروی، رسا رئیسی، سید علی المدرسی*، احمد استقلال صفحات 113-128

    تبیین موضوع:

     امروزه مکانیابی کاربری های شهری با استفاده از GIS در برنامه ریزی شهری از اهمیت زیادی برخوردار است. بازار روز یکی از کاربری های مهم اجتماعی در شهر است که سایر فعالیت های مهم را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش به بررسی وضع موجود و مکان یابی مناسب بازار روز سیرجان پرداخته شده است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی - توسعه ای و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. با توجه به اطلاعات جمع آوری شده، بررسی پارامترهای محدوده مورد مطالعه و سپس برای وزن دهی به معیارها با استفاده از مدل AHP و سپس با استفاده از نرم افزار Arc GIS و منطق FUZZY نقشه های متناسب برای معیار ها را به دست آورده و در آخر با هم تلفیق کرده و سپس با استفاده از روش VIKOR مکان های پیشنهادی را اولویت بندی و رتبه بندی انجام شد.

    یافته ‎ها: 

    بر این اساس به ترتیب 3 مکان پیشنهادی  بیشترین مناطق مستعد برای مکان یابی بازار روز می باشند که با توجه به معیارها در نظر گرفته، مکان  پیشنهادی 2 به عنوان اولویت اول انتخاب گردید.

    نتایج

    بنابراین جهت سهولت دسترسی و کاهش ترافیک همچنین کاهش آلودگی های محیطی، برنامه ریزی دقیق برای ایجاد بازار روز در بهترین مکان امری ضروری به نظر می رسد. کلیدواژه‎ها:مکانیابی، تحلیل فضایی، بازار روز، VIKOR, FUZZY.

    کلیدواژگان: مکانیابی، تحلیل فضایی، بازار روز، فازی، ویکور
  • سمیه علیپور، محسن احدنژاد روشتی*، ابوالفضل مشکینی صفحات 129-147

    تبیین موضوع: 

    مسکن ابتدایی ترین و حیاتی ترین نیاز هر موجود زنده ای در طبیعت، به معنا و مفهوم سرپناه است. مسکن یکی از مهم ترین بخش های توسعه در یک جامعه بوده که شناخت و بررسی وضعیت و برخورداری آن درقالب عدالت اجتماعی منوط به شناسایی و تحلیل عوامل تاثیرگذار می باشد. همچنین ارتقا مسکن قابل استطاعت و افزایش انتخاب گزینه های مسکن مناسب برای تمامی افراد نیز یکی از اهداف عمده زیست پذیری می باشد.

    روش

    از اینرو هدف تحقیق بررسی زیست پذیری مسکن برای رسیدن به زیست پذیری شهرها در سایه عدالت اجتماعی می باشد. پژوهش از نوع کاربردی توسعه ای و روش آن توصیفی تحلیلی است. گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی بوده و شاخص های مورد بررسی تحقیق از سرشماری نفوس و مسکن سال 1395 مناطق شهر کرج می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره TODIM و در نهایت تلفیق شاخص ها در مدل مربوطه و تشکیل لایه های آن ها در نرم افزار ArcGIS و نقشه برخورداری مناطق به نمایش درآمده است.

    یافته ‎ها: 

    یافته ها نشان می دهد که منطقه 8 شهرداری کرج نسبت به سایر مناطق از نظر شاخص های زیست پذیری مسکن در رتبه اول و سایر مناطق با اختلاف کمی در مراتب بعدی قرار گرفته اند. همچنین یافته ها نشانگر سطوح زیست پذیری متفاوت در درون هر منطقه  می باشد که نشان از عدم پیوستگی میان محلات موجود در مناطق است.

    نتایج

    این عدم پیوستگی نشان از عدم برخورداری محلات از تسهیلات و امکانات برابر می باشد که عدالت اجتماعی را در آنها کم رنگ کرده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، مسکن زیست پذیر، عدالت اجتماعی، مدل تودیم، کرج
  • عبدالرضا عزیزی فرد، عیسی ابراهیم زاده*، مجتبی رفیعیان صفحات 139-159

    تبیین موضوع:

    هدف این مقاله، تحلیلی بر نقش سیاست های دولت و مجاورت بازار بر تغییرات کارکردی و زوال محله سیروس می باشد.

    روش

    نوع تحقیق بر اساس هدف، بنیادی- شناختی و ازلحاظ ماهیت و روش، کیفی - اکتشافی است. برای گردآوری اطلاعات از بررسی اسنادی- میدانی استفاده شده است. جامعه آماری شامل متخصصان موضوع مربوطه، ساکنین و مالکان، آژانس های املاک و کسبه بازار می باشند، که با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. با 25 کارشناس مرتبط با حوزه پژوهش، 42 نفر از ساکنین و 38 نفر از مالکان، آژانس های املاک و کسبه بازار مصاحبه شد. برای تحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار spss استفاده گردید. 

      یافته‎ ها: 

    از 7 متغیر مورد بررسی، متغیر «نحوه تملک و تخریب توسط شرکت بازآفرینی»، با 16.7 و 83.3 درصد فراوانی به ترتیب در طیف زیاد و خیلی زیاد بر اساس نظر پاسخگویان، از بالاترین سطح اثرگذاری در زوال محله برخوردار بوده است. مولفه های «ورود بازار و تغییر کاربری» و «صرفه جویی ناشی از تجمیع و مجاورت» به ترتیب در رتبه های دوم و سوم اثرگذاری و مداخله در زوال محله قرار دارند. مولفه های انباشت ، ترغیب مالکان، رانت و اعیان سازی، به ترتیب اهمیت تاثیر بر زوال محله، در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    نتایج

    با وجود طرح های متعددی که برای محله سیروس تهیه شده، محله مذکور از نظر فیزیکی و اجتماعی مورد غفلت واقع شده، به طوری که، برهم کنش دو نیروی دولت و بازار با داشتن ابزار سیاست واقتصاد، به زوال تدریجی سکونت، منجر شده است.

    کلیدواژگان: سیاست های دولت، مجاورت بازار، زوال محله های شهری، محله سیروس
  • محبوبه نوری، محمدرضا رضایی*، ابراهیم عسگری صفحات 149-172

    تبیین موضوع: 

    سیل مهم ترین سانحه طبیعی می باشد که تلفات و خسارات زیادی در بخش های مختلف کشور به جا می گذارد و با توجه به احتمال وقوع سیل در شهر شیراز و اهمیت تاب آوری به ویژه در برابر سیل، پژوهش حاضر با هدف مدل سازی مهم ترین عوامل موثر بر تاب آوری اجتماعی و کالبدی شهر شیراز در برابر سیل صورت گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری؛ 50 نفر از اساتید دانشگاهی، خبرگان و مدیران حوزه مدیریت بحران شهر شیراز است که به شیوه نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب شدند. پس از شناسایی ابعاد و عوامل اولیه با استفاده از روش دلفی این عوامل مورد ارزیابی قرار گرفته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی ساختاری - تفسیری (ISM)، استفاده شد.

    یافته‎ ها: 

    بر اساس نتایج تحلیل میک مک، شاخص های وضعیت محله سکونت (C11)، وضعیت قرارگیری وسایل و تاسیسات (C8)، میزان توانمندی و اثربخشی (C10) و میزان اعتماد و همبستگی (C9) دارای قدرت نفوذ و وابستگی ضعیف هستند. شاخص های عمل جمعی و همکاری (C2)، تمرین (C4)، عضویت در گروه ها و شبکه های اجتماعی (C13) از قدرت نفوذ، توان و وابستگی بالایی برخوردارند. متغیرهای میزان مقاومت ابنیه (C1)، وضعیت دسترسی (C7)، نوع نگرش (C5) جزء عناصر اثرپذیر و وابسته می باشند. شاخص های میزان آگاهی (C3)، میزان مهارت اکتسابی (C14)، میزان دانش حاصله (C6)، سطح تدارکات (C12)، جزء متغیرهای مستقل (کلیدی) هستند که تاثیر زیادی بر فرآیند تاب آوری کالبدی و اجتماعی دارد.

    نتایج

    در تحلیل تاب آوری سیستم های انسانی و محیطی در برابر سوانح طبیعی مانند سیل و در تحلیل و کاهش آسیب پذیری شهرها و محلات نباید فقط به بعد کالبدی و ویژگی های فیزیکی جوامع تاکید نمود بلکه باید به ساختارها و ابعاد اجتماعی نیز توجه کرد و شهروندانی توانمندتر به منظور مقابله با سوانح آماده نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی و کالبدی، ISM، سیل، شهر تاب آور، شهر شیراز
  • پاکزاد آزادخانی* صفحات 173-193

    تبیین موضوع: 

    وقوع بیش از حد رفتارهای وندالیستی در محیط های شهری نه تنها با اصول مسلم نظم اجتماعی تعارض دارد بلکه همراه خود اثرات منفی سنگین روحی و مالی را برای شهروندان به همراه دارد. یکی از علل بروز اینگونه رفتارها کیفیت محیط شهری است. از سویی نیروی انتظامی نیز طی سال های اخیر با رویکرد جدید جامعه محوری تلاش مضاعفی را با تکیه بر توانمندی های بالقوه اجتماع برای کاهش جرایم و رفتارهای خشونت آمیز مدنظر قرار داده است و تلاش کرده است که از بروز این پدیده در محیط های شهری پیشگیری به عمل آورد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت محیط شهری و مدیریت انتظامی در رفتارهای وندالیستی شهروندان شهر ایلام می باشد.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - همبستگی می باشد. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای و میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری آن را کارشناسان مدیریت شهری، اساتید دانشگاه و فرماندهان و کارکنان نیروی انتظامی تشکیل می دهد که تعداد 164 نفر از آنها به صورت تصادفی طبقه بندی شده با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های T تک نمونه ای و همبستگی (SEM) در نرم افزارهای SPSS و LISREL صورت گرفت.

    یافته ‎ها: 

    یافته ها حاکی از آن داشت که: کیفیت محیط شهری با ضریب تاثیر 45/0- بر رفتارهای وندالیستی شهروندان در شهر ایلام تاثیر معکوسی دارد. ضریب تاثیر مدیریت انتظامی بر رفتارهای وندالیستی برابر با 50/0- شده است، لذا مدیریت انتظامی بر رفتارهای وندالیستی در شهر ایلام تاثیر معکوس و معناداری دارد. همچنین، ابعاد کیفیت محیط شهری و ابعاد مدیریت انتظامی بر رفتارهای وندالیستی در شهر ایلام تاثیر معکوس و معناداری دارد.

    نتایج

    می توان نتیجه گرفت که سطح پایین کیفیت محیط شهری و عدم استقرار مدیریت انتظامی در شهر ایلام، افزایش رفتارهای وندالیستی از سوی شهروندان را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط شهری، رفتارهای وندالیستی، مدیریت انتظامی، شهر ایلام
  • ناهید خلیفه، مریم فدایی قطبی*، محمدصادق غضنفری مقدم، حسین غضنفرپور صفحات 195-215

    تبیین موضوع:

    رشد جمعیت و تغییر شرایط آب و هوایی بر منابع آب تاثیر می گذارد. دو راهبرد برنامه ریزی برای تامین منابع آب شهری وجود دارد: نخست تامین منابع تمیز و قابل اطمینان و دوم، مدیریت تقاضای آب. گزینه دوم به دنبال کاهش مصرف آب است. به طور سنتی، برنامه ریزان شهری در مدیریت آب شهرها دخیل نبوده اند. درحالی که نحوه ساخت شهرها به طور مستقیم بر استفاده و تامین آب تاثیر می گذارد.

    روش:

     هدف این مقاله شناخت رابطه بین شاخص های محیط شهری با چگونگی بهره مندی از آب در سطح محله برای ارتقاء حفاظت از آب شهری است، بر این اساس، 9 شاخص در این زمینه به عنوان عوامل شهرسازانه تاثیرگذار در میزان مدیریت مصرف آب شناسایی گردید، سپس متوسط مصرف آب در هر دسته استخراج شد. همچنین، داده های دسته بندی شده در گروه های مختلف بر حسب شاخص مورد نظر برای تحلیل آماری وارد نرم افزارSPSS  گردید. در فرایند تحلیل از روش ANOVA  و مقایسه چندگانه برای مشخص کردن میزان اهمیت شاخص ها و سپس آزمون فریدمن برای مشخص کردن میزان تاثیر شاخص ها بر محله الغدیر استفاده شده است.

    یافته‎ ها:

     یافته ها نشان می دهد که به ترتیب شاخص های نسبت محیط بر مساحت و چرخش بلوک با بیشترین میزان تاثیر در مصرف آب و شاخص شکل، پیوستگی و مساحت توانسته اند کمترین میزان تاثیر در مصرف آب را در محله الغدیر داشته باشند.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد برنامه ریزان شهری با استفاده از استراتژی های برنامه ریزی و طراحی در سطح محله و با شکل دادن به محیط ساخته شده و تنظیم کاربری اراضی، سبب ارتقای حفاظت از آب شهر بشوند و  بر نحوه مصرف آب در شهرها تاثیر گذار باشند. نگرش جامع و فراگیر به همه این مقوله ها و ربط منطقی بین آنها و نیز توسعه فراگیر آنها، تنها راه برخورد معقول با مدیریت آب در شهرهاست.

    کلیدواژگان: مصرف آب، بحران آب، محله، محیط ساخته شده، شهرسازی
  • بتول حسین پور، هوشنگ ظهیری*، میثم موسائی صفحات 217-237

    تبیین موضوع: 

    پایداری اجتماعی جزء اساسی از توسعه پایدار و مباحث اجتماعی جزء جدایی ناپذیر طرح های شهری محسوب می شود؛ بنابراین ابعاد پایداری اجتماعی یکی از مهمترین و کلیدی ترین ابزار در برنامه ریزی و سیاست گذاری شهری استفاده می شود. هدف،  ارزیابی  و تحلیل سطوح برخورداری محلات منطقه 15 (کلان شهر تهران)  از نظر شاخص های اجتماعی  و رتبه بندی محلات است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، بنا بر ماهیت موضوع توصیفی - تحلیلی می باشد. ابتدا با استفاده از ابزار پرسشنامه داده های مورد نظر برای شاخص سازی گردآوری شده و سپس برای برای  تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه ANP استفاده گردیده است. پس از آن جهت رتبه بندی محلات از روش تایپسیس استفاده شد.

    یافته‎ ها:

     یافته ها حاکی از آن است که در در بین شاخص های اجتماعی، عدالت اجتماعی با وزن 098/0بیشترین وزن، رضایت از میزان کمی دسترسی به خدمات با وزن 097/0 رتبه دوم و اعتماد فردی با وزن 084/0 رتبه سوم در بین شاخص های پایداری اجتماعی  کسب کرده است. در روش تایپسیس مشیریه  رتبه اول، ابوذر رتبه دوم و خاورشهر  رتبه سوم را کسب کردند.

    نتایج

    در این پژوهش برای رسیدن به پایداری اجتماعی سه مولفه (امنیت، مشارکت و کیفیت زندگی) معرفی شدند. این سه مولفه در قالب شش معیار و پانزده زیرمعیار در نظر گرفته شد. در این بین، عدالت اجتماعی رتبه اول را کسب کرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، پایداری محلات، روش تحلیل شبکه
  • بهاره اکبری منفرد*، محسن کلانتری، عیسی پیری، اصغر تیموری صفحات 261-281

    تبیین موضوع: 

    با ورود به عصر اطلاعات و رشد فناوری های نوین ارتباطی، طرح اندیشه ای مبنی بر شهر یادگیرنده، بر تمام مناسبات اجتماعی انسان اثر گذاشته و یادگیری همگانی را فارغ از هر نوع تمایزاتی برای همه ی شهروندان فراهم ساخته است. بنابراین در خصوص افزایش بازدهی فعالیت های یادگیری در فضاهای شهری، توجه به مکان استقرار و بهره مندی کلیه ی افراد از این خدمات، امری ضروری است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف تحلیل روابط فضایی میان عوامل جمعیتی و کالبدی به عنوان اصول اساسی در تحقق شهریادگیرنده، به بررسی ناهمسانی های فضایی در محلات شهری زنجان پرداخته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات اسنادی-کتابخانه ای است. برای تجزیه وتحلیل یافته ها، از تکنیک خودهمبستگی موران و مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی استفاده شده است.

    یافته‎ ها: 

    نتایج به کارگیری آماره ی موران نشان می دهد خودهمبستگی فضایی میان کلیه ی شاخص های مورد سنجش، مثبت بوده و از الگوی خوشه ای تبعیت می نمایند. با توجه به وجود چنین الگویی، ارزیابی های حاصل از مدل GWR حاکی از آن است که، شاخص جمعیتی لازم التعلیم با 5/13 درصد بیشترین ضریب تاثیر را در تبدیل شدن شهر زنجان به یک شهر یادگیرنده دارد. همچنین مدل مذکور با درنظرگرفتن مقادیر R2 تعدیل شده برابر 43 و 32 درصد، روابط فضایی میان متغیرها را با دقت تقریبا قابل قبول، ولی روابط کم و مثبت، مدل سازی نموده و توانسته نابرابری های فضایی و محدوده های استقرار بهینه ی مراکز یادگیرنده در سال های آتی را به خوبی پیش بینی نماید.

    نتایج

    یافته ها نشان می دهند بیشتر محلات شهر زنجان به لحاظ تناسب میان کاربری های یادگیرنده و جمعیت شان، دچار عدم تعادلات فضایی هستند. این مسئله درخصوص محلات بیسیم، اسلام آباد و ترانس با جمعیت بیسواد برابر با 6/40 درصد، بسیار شدیدتر می باشد. ازاین رو مدیریت شهری باید از طریق برنامه ریزی صحیح در توزیع عادلانه ی خدمات یادگیری از بروز شکاف و نابرابری های اجتماعی-فضایی میان مناطق و محلات شهری جلوگیری نماید و با تعیین مکان بهینه ی کاربری های یادگیرنده، زمینه حصول به رویکرد شهر یادگیرنده در محلات شهری زنجان را میسر سازد.

    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، شهر یادگیرنده، مولفه های زیرساختی، مدل GWR، شهر زنجان
|
  • Behrang Kalantari, Jila Sajadi *, MohammadTaghi Razavia Pages 1-26
    Objective

    One of the most complex social phenomena in today's cities is inequality. This inequality in urban space has led to problems, especially in metropolitan areas. One of these issues and problems is the social exclusion of some citizens in the urban space. The purpose of this paper is to survey urban space in terms of indicators of social exclusion.

    Methods

    The present paper is applied in terms of purpose and descriptive - analytical in terms of method. First, the data were collected using questionnaire tools for indexing and then Shannon entropy method was used to weight social exclusion indices. The target neighborhoods are then ranked and leveled based on the Coopers model and analyzed spatially through a map in ArcGIS.

    Results

    According to the indicators of social exclusion from a total of 13 neighborhoods, the residents of 4 neighborhoods, all of which are located in the northern part of the region, do not suffer from social exclusion due to their social context, economic situation and access to political power structure. While the neighborhoods of Bazaar, Imamzadeh Yahya, Sangalaj and Harandi, which have the largest population and area and form the old and central core of Tehran, are severely socially excluded in terms of socio-cultural, economic- structural and political-civil dimensions. And the other 5 neighborhoods are in a moderate situation in terms of social exclusion.

    Conclusion

    A study and recognition of the concept and indicators of social exclusion and their evaluation in the urban space of District 12 of Tehran Municipality shows that although this area is located in the heart of Tehran in terms of geographical location, But it is not possible to provide social, political and economic opportunities for all its inhabitantsAnd some of its neighborhoods are considered isolated spacesAnd some neighborhoods are considered excluded spaces.

    Keywords: Social exclusion, Urban space, region 12, Copras model, Shannon entropy model
  • Yoosof Moslemi Mehni *, Rasoul Afzali, Naghmeh Sedghi Pages 27-40
    Objective

    Since the last decade of the twentieth century, information technology and the use of computer networks as a powerful tool in the hands of society and has been proposed as an important paradigm in the efficient management and administration of societies around the world. On the other hand, good governance is a topic that has long been discussed in the efficiency of governments and is considered by governments today. The purpose of this study is to investigate the relationship between the tendency to e-government and the realization of good governance in Kerman.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive research in terms of data collection method, which has been done by survey method. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling with SPSS and Amos software were used to analyze the collected data. The research data include a sample of 103 employees of the Kerman Governor's Secretariat and General Offices based in Kerman, which includes all employees in charge of the e-government correspondence site and the Kerman General Administration Secretariat using a stratified sampling method. Collected randomly. The instrument used for data collection was a questionnaire whose validity was confirmed by construct validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    The trend towards e-government has been able to explain 71% of the changes in good governance. The trend towards e-government has had the greatest impact on capacity building. The tendency towards e-government leads to the realization of good governance in the public management system of Kerman metropolis.

    Conclusion

    Tendency to e-government promotes transparency, accountability, effectiveness of roles and tasks, result orientation, promotion of values, capacity building in Kerman public management system.

    Keywords: E-Government, good governance, government management system, Capacity Building, Kerman City
  • Amer Nikpour *, Fatemeh Ghasempour, AliAsghar Mola Hoseyni Pages 41-58

    Subject:

     Housing is one of the main elements in the formation of the structure of the city and the basis for the realization of spatial and social justice in it. The most important factor influencing a person's satisfaction with living in an area and his way of life is housing and environmental conditions in that area, so paying attention to it to balance the spatial structure of the city and increase the quality of residential environments is a necessity of urban planning. . The purpose of this study is spatial analysis of quantitative and qualitative indicators of housing and its relationship with the form of neighborhoods in the city of Babel.

    Method

    The research method of this study is descriptive-analytical and based on applied purpose. The raw data of the article have been extracted from the statistical blocks of Babol city and the form of neighborhoods has been obtained based on the available layers of geographical information. For spatial analysis of indices, spatial autocorrelation model and Moran index and Gi statistic were used.

    Results

    The research findings showed that 36% of the neighborhoods have a compact form and the middle and scattered forms each cover 32% of the neighborhoods. Also, most of the housing indicators in the city of Babylon have a spatial correlation and have a cluster pattern.

    Conclusion

    According to the results of Gi statistics, the indicators that indicate the desirability of housing are more clustered in the compact form, and the indicators that indicate poor housing are more concentrated in the intermediate and scattered form. The obtained results, while paying attention to spatial justice in the expansion and development of housing among neighborhoods, confirm the significant relationship between housing desirability indicators and intensive form.

    Keywords: Housing, Spatial Analysis, Moran, Stable Form, Babol
  • Saeid Amanpour, Mahnaz Hosseinisiahgoli * Pages 59-76
    Objective

    Urban poverty is one of the main problems in dilapidated areas, and today these two issues are intertwined and have created an inappropriate urban structure. The purpose of this paper is to investigate the effects of urban poverty on the spatial-physical structure of worn-out tissues in the city of Izeh.

    Methods

    The method of conducting the present study is descriptive-analytical, the information of which has been collected through library studies and by completing a questionnaire. The statistical population of the study is households living in dilapidated neighborhoods of Izeh with sample size. And for data analysis, the statistical approach of structural equation modeling (SEM) and the first two-factor confirmatory factor analysis test were used.

    Results

    Analysis of the findings of structural equation modeling indicates that among the measured indicators, among the components of urban poverty, economic index which has played a very important role in the physical-spatial structure of the worn-out tissue of Izeh city with Decreasing this index, physical-spatial structure has increased inadequacy. Also, by examining the migration patterns and choosing the area for living by residents and neighbors, the satisfaction of non-native neighbors in the area, non-native immigrants and improving the spatial and physical condition shows that the main reason for residents and immigrants to choose neighborhood for living is equality. Neighbors are economically and income-generating.

    Conclusion

    The results of the structural equations equation show that there is a significant relationship between the components of urban poverty and the components of the physical-spatial structure of the worn-out urban fabric. Therefore, in order to take the necessary measures, it needs the serious attention of city and regional managers and planners.

    Keywords: Urban Poverty, Worn-out Texture, Spatial-Physical Urbanization Process, Izeh City
  • Maliheh Mirzabaki *, MohammadRahim Rahnama, Mohammad Ajza Shokouhi Pages 77-96
    Objective

    The worn out tissues as parts of the city that are separated from the evolutionary cycle of life and become the focal point of the problems and inadequacies have many hidden capacities and capabilities that, if activated, can be used as a driving force in the urban development process. The purpose of this research is to measure the cultural-social capacities of the worn out tissues on endogenous development in Tabriz metropolitan area.

    Methods

    The methodology of the research in the present study is of applied and descriptive-analytical nature. Data collection is done by documentary-field (survey). The statistical population of the study consisted of inhabitants of weary texture, managers, experts and academic elites aware of urban problems in Tabriz metropolis.

    Results

    Findings show that the seven socio-cultural components of the research explain the endogenous development of the worn-out tissue of Tabriz metropolis by 72%. Among the research variables, the most influential components on endogenous development are: interest in continuing to live in the tissue, feeling safe in the tissue, helping neighbors solve problems, witnessing the formation of various events in the tissue and the level of participation in city council elections. The values are 0.936, 0.936, 0.933, 0.929 and 0.921, respectively.

    Conclusion

    The greatest impact of existing socio-cultural components on economic, social, environmental and physical development of worn-out tissues is 0.792, 0.760, 0.663 and 0.553, respectively.

    Keywords: Socio-Cultural Capacities, Worn Texture, Endogenous Development, Tabriz Metropolis
  • Razieh Izadi Najaf Abadi, Ahmad Khademolhoseiny *, Hamid Saberi, Mehri Azani Pages 97-112
    Objective

    Social resilience to improve and keep the city's performance as one of the fundamental strategies For Disaster Reduction Against Hazards Special emphasis is placed on Forming social groups and Upgrade social capital and increasing participation among residents.Therefore,identifying the factors that promote social resilience can reduce vulnerability to natural hazards.Therefore, the main purpose of this study is to analyze the relationship between social components and prioritize the effective factors on promoting social resilience in Najaf Abad.

    Methods

    Current article is In terms of functional purpose  and with the descriptive-analytical methodan. Data collection was done by means of questionnaire and survey. Amos Structural Equation Modeling was used to analyze and process the data.

    Results

    According to the results, the most influential component on promoting social resilience against natural hazards in Najaf Abad is the social capital component with path coefficient of 0.82.

    Conclusion

    In case of efforts are made to improve neighborly relations, it can be hoped that, when risks occur, individuals with appropriate and timely response and behavior will preserve their lives and those around them and be less likely to suffer mental, financial, and personal injury. In general, promoting social capital and partnerships between citizens can increase social resilience in the city of Najafabad and reduce vulnerability at the time of the hazards.

    Keywords: Resilience, social resilience, Natural Hazards, Path Analysis, Najaf Abad
  • Mahdie Khosravi, Rasa Raeisi, Sayed Ali Almodaresi *, Ahmad Esteqlal Pages 113-128
    Objective

    Nowadays, locating urban land uses with GIS is very important in urban planning. The day market is one of the most important social uses in the city that also influences other important activities. This study investigates the current situation and proper location of Sirjan day market.

    Methods

    This article is an applied - developmental and descriptive - analytic method. According to the data collected, the parameters of the study area were studied and then weighted for the criteria using AHP model and then using ARC GIS software and FUZZY logic obtained the appropriate maps for the criteria and finally. Integrated together and then prioritized and ranked places using VIKOR method.

    Results

    Based on these criteria, 3 places were the most prone areas for market placement, respectively.

    Conclusion

    Therefore, in order to facilitate access and reduce traffic as well as reduce environmental pollution, careful planning is needed to create the best day market.

    Keywords: Location, Spatial Analysis, Day Market, VIKOR, Fuzzy
  • Somayeh Alipour, Mohsen Ahadnejad R *, Abolfazl Meshkini Pages 129-147
    Objective

    Housing, in the sense the term of 'shelter', is the most basic and vital need of any living beings in nature. Housing is one of the most important sectors of development in a society that recognizing and assessing its status and unprosperous in the form of the social justice depends on identifying and analyzing the influencing factors. Likewise, the Promotion of affordable housing and also, increasing the choise of suitable housing options for all people, is one of the main goals of viability

    Methods

    Therefore, the purpose of the research is to investigate the housing viability for achieving to viability of cities in social justice’s shadow. The type of research is applied – developmental, and its method is descriptive-analytical. The gathering of data is documentary and research indicators were collected from the Population and Housing Census of Karaj districts in 2016.

    Results

    The analysis of the data has been displayed by using TODIM multi-criteria decision making model and finally, by integrating the indicators into the relevant model and formation its layers in GIS software and having districts map. The results show that Karaj 8th district, in comparison to others, is ranked first in terms of housing viability indicators, and the other districts are in the next levels with little difference. The findings also indicate different levels of viability within each district, so it is indicating a discontinuity between neighborhoods in districts.

    Conclusion

    This discontinuity indicates that neighborhoods do not have equal facilities and amenities, so that undermine the social justice at them.

    Keywords: Livability, Livable housing, Social Justice, TODIM Model, Karaj
  • Abdolreza Azizi Fard, Issa Ebraahimzadeh *, Mojtaba Rafieian Pages 139-159
    Objective

    The purpose of this article is to analyze the role of government policies and market proximity on functional changes and decline of siroos neighborhood.

    Methods

    The type of research is based on purpose, fundamental-cognitive and in terms of nature and method, qualitative-exploratory. Documentary-field research has been used to collect information. The statistical population includes relevant subject matter specialists, residents and owners, real estate agencies and market traders, who have been selected using the snowball technique. 25 experts related to the field of research, 42 residents and 38 owners of real estate agencies and market traders were interviewed. One-sample t-test and multivariate regression in SPSS software were used to analyze the data.

    Results

    Out of 7 studied variables, the variable "How to acquire and destroy by the Reconstruction Company", with 16.7 and 83.3% frequency in the high and very high range, respectively, according to the respondents, had the highest level of impact on neighborhood decline. The components of "market entry and land use change" and "savings due to integration and proximity" are in the second and third ranks of impact and intervention in the decline of the neighborhood, respectively. The components of accumulation, landlord persuasion, rent and Gentrification were ranked next, respectively, in terms of the importance of their impact on neighborhood decline.

    Conclusion

    Despite the numerous plans that have been prepared for the siroos neighborhood, the neighborhood has been physically and socially neglected, so that the interaction of government and market forces with the tools of politics and economy has led to the gradual decline of housing.

    Keywords: Government Policies, Proximity to the Market, Deterioration of UrbanNeighborhoods, Siroos Neighborhood
  • Mahboobeh Noori, MohammadReza Rezaei *, Ebrahim Asgari Pages 149-172
    Objective

    Flood is the most important natural disaster that has caused many casualties and damages in different parts of the country. Considering the possibility of floods in Shiraz and the importance of resilience, especially against floods, this study was planned with aim to model the most important factors affecting social and physical resilience of Shiraz against floods.

    Methods

    Statistical society were selected through purposive sampling that consists of 50 university professors, experts and managers in the field of crisis management in Shiraz. After identifying the dimensions and primary factors, they were evaluated using Delphi method and also structural-interpretive modeling (ISM) method was used in order to analyze the data.

    Results

    Based on the Mick Mac analysis, indicators of neighborhood status (C11), location of facilities and facilities (C8), capability and effectiveness (C10) and the degree of trust and solidarity (C9) have weak influence and dependence. Indicators of collective action and cooperation (C2), practice (C4), membership in groups and social networks (C13) have high influence, power and dependence. The variables of building strength (C1), access status (C7), type of attitude (C5) are more influenced by other factors and are effective and dependent elements. Awareness indicators (C3), acquired skills (C14), acquired knowledge (C6), procurement level (C12) are among the independent (key) variables that have a great impact on the process of physical and social resilience.

    Conclusion

    The analysis of the resilience of human and environmental systems against natural disasters such as floods and in analyzing and reducing the vulnerability of cities and neighborhoods, we should not only emphasize the physical dimension and characteristics of communities, but also pay attention to social structures and dimensions to empower citizens and prepare for natural disaster.

    Keywords: Social, Physical Resilience, ISM, Flood, resilient city, Shiraz City
  • Pakzad Azadkhani * Pages 173-193
    Objective

    The excessive occurrence of vandalistic behaviors in urban environment is not only in conflict with the established principles of social order, but also has serious negative psychological and financial effects on citizens. One of the reasons for such behaviors is the quality of the urban environment. On the one hand, police has taken a new community-based approach in recent years, focusing on the potential of the community to reduce crime and violent behavior, and has tried to prevent this phenomenon in urban environment. Therefore, the present study aims to investigate the impact of urban environment quality and police management on vandalistic behaviors of citizens of Ilam city.

    Methods

    The present study is applied in terms of its objective and descriptive-correlational in terms of its methodology. The required data is collected using library and field methods with the help of a questionnaire. The statistical population is composed of urban management experts, university professors, and police officers and staff, 164 of whom are randomly selected through random stratified sampling method using Cochran's formula. Data are analyzed by one-sample t-test and correlation (SEM) in SPSS and LISREL software.

    Results

    The findings indicate that the quality of urban environment with a coefficient of effect of -0.45 has a reversible effect on the vandalistic behavior of citizens in the city of Ilam. The coefficient of effect of police management on vandalistic behaviors is -0.50, so police management has a reverse and significant effect on vandalistic behaviors in Ilam city. Also, the dimensions of urban environment quality and the dimensions of police management have a reverse and significant effect on vandalism in Ilam city.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that the low level of urban environment quality and the lack of police management in Ilam city have led to an increase in vandalistic behaviors by citizens.

    Keywords: Quality of Urban Environment, Vandalistic Behaviors, Police Management, Ilam
  • Nahid Khalifeh, Maryam Fadaei Qotbi *, MohammadSadegh Ghaznfari Moghadam, Hossein Ghazanfarpour Pages 195-215
    Objective

    Population growth and climate change affect the sources of water. There are two Planning strategies to provide the sources of urban water: The first one is to provide a clean and reliable sources and the second one is the management of water demand. The second option΄s aim is to reduce water consumption. Traditionally, urban planners have not been involved in the management of urban water. While how to build cities, affects the supply and the use of water directly.

    Methods

    The goal of this article is to recognize the relation between built-environment indicators with how to use water in the level of quarter for increasing water protection. Based on this matter, 9 indicators in this field has been identified as effective urbanization΄s factors in the management of water consumption, and then the average of water consumption in each category was extracted. Also categorized data in different groups according to sightly indicator entered into SPSS software for statistical analysis. And in the process of analysis of the ANOVA method and multiple comparisons to specify the level of the indicators΄ importance and then the Friedman-Test to specify the level of the impact of indicators on Al-Ghadir Neighborhood has been used.

    Results

    Findings have shown that respectively perimeter ratio indicators on area and the rotation of block with maximum impact on water consumption and the indicator of shape, continuity and area can have minimum impact on water consumption in Al-Ghadir Neighborhood.

    Conclusion

    Therefore, Results have shown that urban planners have been able to promote the protection of the urban water by using planning strategies and designing in the level of Neighborhood and shaping the built-environment and adjusting land use. And they can affect on how to consume water in cities. A comprehensive approach to all these categories and logical and reasonable connection between them and their pervasive development that is the only reasonable way to manage water in cities.

    Keywords: Water Consumption, Water Crisis, Neighborhood, Built-Environment, Urbanism
  • Bbatoul Hoseinpour, Hoshang Zahiri *, Maysam Musai Pages 217-237
    Objective

    Social sustainability is considered as an essential element of sustainable development and social issues are the integral part of urban projects. Therefore, the dimensions of social sustainability are one of the most important and the key tools used inurban planning and policy. The aim of this study is to evaluate and analyze the levels of social indicators in District 15 (Tehrn) and its subdistricts and the ranking of these elements in this area.

    Methods

    The present paper is applied in terms of purpose avd descriptive- analytical in terms of metod .First, the data were collected using questionnaire tools for indexing and then was used to weight to analyze the data and to rank the district 15 and its subdistricts, the ANP network analysis method and the Typsis method were used, respectively.

    Results

    The findings indicate that among the social sustainability, social justice with a weight of 0.988 is the first, satisfaction with a weight of 0.977 is ranked the second due to the little access to the city services, and personal confidence with a weight of 0.884 is ranked as the thirdAccording to Typsis method, Moshiria, Abazar and Khavarshahr subdistricts are ranked the first, second, and third, respectively.

    Conclusion

    In this study, to achieve social sustainability, three major elements -Security, Participation and Quality of Life- were introduced. These three components were considered in the form of six criteria and fifteen sub-criteria. Among them, social justice has the highest weight.

    Keywords: Sustainable Development, Social Sustainability, District Sustainability, Network Analysis
  • Bahareh Akbari Monfared *, Mohsen Kalantari, Isa Piri, Asghar Teymouri Pages 261-281
    Objective

    With the advent of the information age and the growth of new communication technologies, the idea for the learning society has affected all human social relations and provided public learning for all people regardless of any differences. Therefore, in order to increase the efficiency of learning activities in urban spaces, it is necessary to pay attention to the location of these services and the benefit of all citizens from them. Accordingly, the present study, with the aim of spatial analysis relationships between demographic and physical factors as basic principles in the realization of learning city has examined spatial heterogeneities in urban neighborhoods of Zanjan.

    Methods

    The present study is applied in terms of purpose and is descriptive-analytical in terms of nature. The method of data collecting is documentary-library. To analyze the findings, Moran's self-correlation technique and geographical weight regression model were used.

    Results

    The results of the use of Moran statistics show that the spatial self-correlation between all the indicators measured is positive and follows the cluster pattern. Following the existence of such a pattern, the assessments made using the GWR model show that the population index required for education with 13.5% has the highest impact factor on the transformation of Zanjan into a learning city. Also, considering the adjusted R2 values equal to 43 and 32%, the GWR modeled the spatial relationships between the variables with acceptable accuracy and was able to predict spatial inequalities and optimal deployment ranges of the centers in the coming years.

    Conclusion

    The findings show that most of the neighborhoods of Zanjan suffer from spatial imbalances in terms of the appropriateness between the learning land uses and their population. This is much more severe in the case of the Bisim, Islamabad and Trans neighborhoods with an illiterate population of 40.6%. Therefore, urban management should prevent gaps and social-spatial inequalities between urban areas and neighborhoods through proper planning in the fair distribution of learning services and make it possible to achieve learning city in Zanjan neighborhoods by determining the optimal location of learning land uses

    Keywords: : Spatial Inequality, Learning City Indicators, GWR Model, Zanjan City