فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هما سروش مهر*، نادر مهرگان صفحات 1-36

    این پژوهش با هدف شناسایی برآورد حجم قاچاق کالا و راهکارهای مبارزه با آن در استان همدان انجام گرفته است؛ زیرا استان همدان به دلیل هم مرز بودن با استان های مطرح در واردات کالاهای قاچاق، مانند کردستان، در مسیر ترانزیت قاچاق کالا قرار داشته و نرخ بالای بیکاری در آن موجب گسترش قاچاق شده است. این تحقیق حجم قاچاق کالاهای ورودی استان را با استفاده از روش فازی برآورد نموده، سپس راهکارهای مبارزه با آن از دیدگاه انتظامی ارایه شده است. در این رابطه، شاخص های مثبت بر قاچاق کالا (نرخ بیکاری، تفاوت نرخ ارز، تعرفه واردات) و منفی (تولید ناخالص داخلی استان و کنترل مرزهای استان) وارد محاسبه شد. جامعه آماری شامل 26 نفر از نخبگان نیروی انتظامی، اداره مالیات و دانشگاه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند و نظریات آنان وارد نرم افزار متلب گردید. براساس نتایج به دست آمده، میانگین حجم قاچاق استان همدان برابر با 87/14 درصد از GDP استان (11974 میلیارد ریال) می باشد. نتایج تحلیل حساسیت نشان داد؛ نرخ بیکاری بیشترین عامل تقویت کننده و تولید ناخالص داخلی و کنترل مرزها بیشترین تاثیر منفی را بر قاچاق کالا دارد. ایجاد ایستگاه های بازرسی رسمی در مسیرهای پرتردد قاچاقچیان، تجهیز نیروی انتظامی به وسایل مدرن و به روز، تقویت اقتدار نیروی انتظامی استان، کاهش دخالت های دولت در جهت عکس مبارزه با قاچاق کالا و تشکیل کمیسیون های مشترک و همکاری واحدهای مختلف در استان های همجوار در مبارزه با قاچاق از جمله پیشنهادهای تحقیق حاضر می باشد.

    کلیدواژگان: برآورد حجم، قاچاق کالا، فازی، متلب، استان همدان
  • فرخ جمالی*، محمدرضا مهماندار، سعید کشفی صفحات 37-67

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش تعاملی پلیس راهور با نهاد شهرداری در ارتقای انضباط ترافیکی از طریق تعامل پلیس راهور و شهرداری در شهر همدان صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری شامل کارشناسان شهرداری و پلیس راهور می باشد. با توجه به این که جامعه آماری محدود می باشد، روش نمونه-گیری به صورت تمام شماری بوده، و به ترتیب از همه کارشناسان، اطلاعاتی اخذ شد. روش گردآوری اطلاعات نیز اسنادی (منابع مکتوب، اینترنت، نقشه و...) و پیمایشی (پرسشنامه) بوده است. پس از گردآوری اطلاعات، داده های به دست آمده با روش های کمی (آمار توصیفی و استنباطی و روش معدلات ساختاری) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که مهم ترین عامل در رشد انضباط ترافیک شهری، عامل تبادل اطلاعات پلیس و شهرداری می باشد که با تقویت و افزایش این عامل میزان سامان بخشی و انضباط ترافیک افزایش می یابد. عامل بعدی اقدامات مشترک در آموزش همگانی و اطلاع رسانی عمومی توسط پلیس راهور می باشد که نقش فرهنگ سازی را در رشد انضباط ترافیکی می داند و عامل سوم نیز که اثبات گردید، عامل تجهیزات و زیرساخت های کنترلی می باشد و عامل آخر نیز انضباط ترافیکی می باشد که به کنترل عبور و مرورها و تعامل ادارت با یکدیگر جهت کاهش معضلات ترافیکی می باشد

    کلیدواژگان: انضباط ترافیکی، تعامل شهرداری و پلیس راهور، معادلات ساختاری، شهر همدان
  • حمیدرضا مرادی رستگار* صفحات 69-91

    هدف این پژوهش سنجش میزان باور دانشجویان نسبت به عقاید خرافی رایج بوده که از نظر روش تحقیق توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه پیام نور واحد همدان در سال 95-94 را شامل می گردد؛ گروه نمونه پژوهش 120دانشجو(53 پسر و 67 دختر)، شاغل به تحصیل در سال تحصیل 95-94 از دانشگاه پیام نور واحد نهاوند بوده که به شیوه تصادفی طبقه ای نسبی از دانشکده های مختلف انتخاب شده و به پرسشنامه پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و به کمک نرم افزار SPSS انجام گردید. برای کسب اطلاعات درباره دیدگاه ها، باورها، و نظرات جامعه آماری پرسشنامه محقق ساخته با 58 گویه تنظیم و ودر سطح جامعه آماری توزیع و داده های لازم جمع آوری شده است.نتایج این پژوهش دلالت بر این دارد که درصد بسیار کمی از دانشجویان به خرافات گرایش دارند. بین تحصیلات دانشجو با گرایش به خرافات رابطه معناداری وجود دارد. به علاوه، میزان گرایش به خرافات در دانشجویان زن بیش از دانشجویان مرد است و این مساله ارتباط معناداری به میزان تحصیلات دانشجویان زن ندارد.

    کلیدواژگان: باورهای خرافی، دانشجویان، میزان تحصیلات، جنسیت
  • محمد محمدظاهری* صفحات 93-112

    امروزه، سازمان ها با توجه به شرایط رقابتی و پویایی محیط، نشاط سازمانی را به عنوان نیازی بلندمدت و استراتژیک قلمداد می کنند. در این پژوهش، ضمن بررسی و مطالعه دانش موجود 30 عامل اثرگذار بر نشاط سازمانی در سه حوزه نهاده های سازمانی، شرایط و اقدامات داخلی و عوامل محیطی دسته بندی، استخراج و در قالب پرسشنامه با طیف لیکرت از بیشترین (5) تا کمترین اثر (1) در اختیار 25 تن از خبرگان مدیریت و مدیران سازمان های کوچک استان همدان (به شیوه گلوله برفی) قرار گرفت سپس 8 عامل که بیشترین اثر را بر نشاط سازمان های کوچک استان همدان داشتند، احصاء شد و با کمک مدیران این سازمان ها و از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با کمک نرم افزار Expert choice به ترتیب:عقلانیت سازمانی، عدالت سازمانی، کارمندیابی، جبران خدمت، ارزش های اخلاقی، نیمرخ ذی نفعان، یادگیری سازمانی، ساختار اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، نهاده سازمانی، تحلیل سلسله مراتبی، اقدامات داخلی، عوامل محیطی
  • خدیجه حیدری صفحات 113-131

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی آسیب ها و راهکاری مناسب برای جلوگیری از قاچاق کالا و ارز انجام گرفت؛ زیرا پدیده قاچاق کالا و ارز و یا تجارت زیرزمینی و نقل و انتقالات کالا بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی، دارای آثار مخربی در حوزه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور بوده است؛ به گونه ای که یکی از دغدغه های اصلی دولتمردان مبارزه جدی با قاچاق کالا و ارز است. روش تحقیق این پژوهش سندکاوی است و روش تحلیل توصیفی-تحلیلی است که شامل سه گام شناسایی، توصیف، استنباط و استنتاج است. با تصویب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در دی ماه سال 1392، افق های جدیدی از حیث مبارزه و کنترل پدیده زیانبار قاچاق کالا و ارز گشود شد. دراین مقاله، فرض بر این است که آسیب ها و تبعات قاچاق کالا می تواند در مناطق مرزنشین بیشتر از سایر نقاط کشور باشد. براساس نظریه های جرم شناسی، جرم بودن قاچاق کالا با استناد به آسیب های گوناگون اقتصادی، سیاسی، فرهنگی که بر ابعاد مختلف جامعه وارد می کند، مسلم می باشد. معضل قاچاق کالا یک پدیده علتی نسبت به محصول و پیامد مجموعه ای از عوامل متعدد است که نیازمند برنامه ای همه جانبه بوده و قابلیت انطباق با تیوری های جرم شناسی و جامعه شناسی را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا و ارز، عرضه و فروش کالای قاچاق، آسیب ها، مرزنشینی
  • هادی فدایی*، ناصر بیات صفحات 133-152

    ژیوماتیک با گستره وسیعی از دانش های مهندسی در ارتباط است. این علوم زیر شاخه ای از دانش و فناوری ژیوماتیک هستند که می توان از گستره این دانش در حوزه های مختلف پلیس از جمله در بخش مبارزه با مواد مخدر که در راستای همکاری بین المللی توسط سازمان UNODC با کشورهای همجوار با افغانستان یعنی ایران و پاکستان تحت عنوان ابتکار سه جانبه در راستای مبارزه با مواد مخدر با همکاری UNODC ایجاد شد، استفاده کرد. اولین دوره آموزشی در آبان ماه سال گذشته با حضور ده نفر از کارشناسان وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان طی ده روز با موضوع آموزشی آشنایی با دوره GIS، سامانه الکترونیک برای کسب اطلاعات جغرافیایی و طریقه استفاده از این تکنولوژی سنجش از دور در تهران برگزار شد. در این راستا، قرار است دوره های بعدی آموزشی هر چه پیشرفته تر (سنجش از دور) برگزار گردد. روش نمونه گیری زمینی به این صورت است که با استفاده از دستگاه طیف سنج با طول موج 1050 نانومتر یا دستگاه فیلد اسپک 3 با طول موج 2500 نانومتر نمونه گیری زمینی در مراحل مختلف رشد با تکرارهای مختلف انجام گیرد. این تحقیق به این نتیجه رسیده که اگر طبقه بندی در زمان های مختلف رشد آن صورت گیرد، می تواند نتایج دقیق تری در سطح وسیع به همراه داشته باشد. نتایج نشان می دهد که بیشترین زمان تشخیص این گونه از سایر گونه ها در زمان گل دهی می باشد که می توان نتیجه گرفت که تصاویر ابر طیفی-زمان می توانند در رسیدن به اهداف مورد استفاده باشند.

    کلیدواژگان: ژئوماتیک، سنجش از دور، خشخاش، پلیس موادمخدر
|
  • Homa Soroushmehr *, Nader Mehregan Pages 1-36

    This study aimed to identify the estimated volume of trafficking goods and strategies to cope with it in Hamadan province. The high unemployment rate has led to the spread of trafficking, because the province of Hamadan is bordered by the provinces of importing trafficked goods, such as Kurdistan in the direction of trafficking transit. The present study estimates the volume of smuggled goods entering the province by using fuzzy method, and then the strategies to cope with these problems are presented from the security perspective. In this regard, positive (unemployment rate, exchange rate difference, import tariffs) and negative (GDP in the province and border control of the province) indicators were introduced on smuggling of goods. The statistical population consisted of 26 police, tax and university elites who were selected using purposeful sampling method and their views were introduced into MATLAB software. Based on the results, the average trafficking rate in Hamedan province is equal to 14.87 percent of the province's GDP (11974 billion rials). The results of the sensitivity analysis showed that the unemployment rate has the highest impact on GDP and the border control has the most negative effect on trafficking of goods. Establishment of official inspection stations in in busy smuggling routes, equipping police forces with modern and up-to-date equipment, strengthening police authority, reducing government reverse interference in coping with trafficking of goods and establishing joint commissions and cooperation of various units in the neighboring provinces in order to deal with trafficking are among the suggestions for this study.

    Keywords: Volume Estimation, Trafficking, Fuzzy, MATLAB, Hamedan Province
  • Farokh Jamali *, MohammadReza Mehmandar, Saeid Kashfi Pages 37-67

    The present study aimed to identify the interactive role of the traffic police in the municipality in promoting the traffic discipline through the interaction between the traffic police and the municipality of Hamedan. The research method in this thesis is descriptive-analytical and it is practical. The statistical population consists of municipality experts and traffic police. Given that the statistical population is limited, the sampling method was census, in which information was obtained from each of intelligence experts, respectively. The data gathering method was documentary (written sources, internet, map, etc.) and survey (questionnaire). After collecting the data, the obtained data were used by quantitative methods (descriptive and inferential statistics and structural equation method). The results of the research showed that the main factor in the growth of urban traffic discipline is the police and municipal information interaction factor, which, by increasing this factor, the amount of organization and traffic discipline increase. The next factor is common actions in public education and public informing by the traffic police, which has played the role of culturalization in the growth of traffic discipline. The third factor is proved to be the controlling equipment and infrastructure, and the final factor is traffic discipline which controls traffic flows and interact the organizations with each other in order to reduce traffic dilemmas.

    Keywords: Traffic Discipline, Municipality, The Traffic Police Cooperation, Structural equations, Hamadan
  • HamidReza Moradi Rastegar * Pages 69-91

    The purpose of this study is to measure the students' beliefs about the prevalent superstitions that are descriptive-correlational in terms of research method. The statistical population of this study is all students studying in Payame Noor University of Hamedan in 2015-16. The sample group consisted of 120 students (53 boys and 67 girls) who were studying in 2015-16 from Payame Noor University of Nahavand. They were selected by random stratified sampling from different faculties who responded to the questionnaire. Data analysis was done by using stepwise regression analysis and multivariate analysis of variance (ANOVA) and SPSS software. A researcher-made questionnaire was arranged with 58 items and was distributed among the population of the statistical community to find out about the views, beliefs, and opinions of the statistical community, and the necessary data were collected. The results of this study indicate that very few students tend to superstitions. There is a significant relationship between student's level of education and superstition. In addition, the tendency to superstition in female students is more than male students, and this does not have a significant relationship with the degree of female students' level of education.

    Keywords: superstitious beliefs, students, Level of Education, Gender
  • Mohammad Mohammad Zaheri * Pages 93-112

    Organizations today, considering competitive conditions and environmental dynamics, consider organizational vitality as a long-term and strategic need. In this research, while studying the existing knowledge, 30 factors affecting organizational vitality in three areas of organizational inputs, internal conditions and practices, and environmental factors were extracted and categorized and were formed as a Likert scale, from the highest (5) to the lowest (1) effect provided for 25 experts and managers of the small organizations of Hamedan province (snowball method). Then, 8 factors that had the most effect on the vitality of the small organizations of Hamadan province, and with the help of managers of these organizations and through the Analytical Dynamics Analysis (AHP) method and with the help of expert selection software, respectively: organizational rationality, organizational justice ,recruitment, compensation, ethical values, stakeholders profiles, organizational learning, structure.

    Keywords: Organizational vitality, organizational input, hierarchical analysis, internal measures, environmental factors
  • Khadijeh Heydari Pages 113-131

    The present study was aimed at identifying injuries and the appropriate strategy to prevent smuggling of goods and currency; because the phenomenon of trafficking in goods and currency, or underground trade and the transfer of goods without paying customs duties and commercial benefits, have had devastating effects in various social, economic, political and cultural spheres of the country; because the phenomenon of trafficking in goods and currency, or underground trade and the transfer of goods without paying customs duties and commercial benefits, have had devastating effects in various social, economic, political and cultural spheres of the country. So that one of the main concerns of the governors is a serious struggle against the trafficking of goods and currency. The research method of this study is documentation and the analysis research is descriptive-analytical method, which consists of three steps of identification, description, inference and deduction. New horizons for dealing and controlling the phenomenon of trafficking of goods and currency were opened, with the ratification of the convention for the suppression of the trafficking of goods and currencies in January 2013. In this article, it is assumed that the injuries and consequences of trafficking goods can be more in the border regions than in other parts of the country. According to the criminological theory, the crime of trafficking goods is certain, based on various economic, political, cultural misconduct that affects various aspects of the society. The problem of trafficking goods is not a cause of the product, it is consequence of a set of factors that require a coherent program and are able to comply with criminal and sociological theories.

    Keywords: trafficking of goods, currency, supply, sale of trafficking goods, injuries
  • Hadi Fadaei *, Naser Bayat Pages 133-152

    Geomatics is associated with a wide range of engineering knowledge, this sciences is a branch of geomatics knowledge and technology, which can be extended to various fields of police, including the counter narcotics division, which was established in co-operation with UNODC in collaboration with the U NODC with neighboring countries with Afghanistan, Iran and Pakistan, under the name of the Trilateral Trust for Combating Drugs. The first training course was attended by ten experts from the Ministry of Counter Narcotics in Afghanistan for ten days with a GIS course, an electronic system for obtaining geographic information and the use of this remote sensing technology in Tehran in last November. In this context, further advanced courses (remote sensing) are to be held. The ground sampling method is to use a 1050 nm wavelength spectrophotometer or a speck field device with a wavelength of 2,500 nm, which can be used for different stages of growth with different repetitions. The research concludes that if the classification occurs at different times, it can produce more accurate results at a wider level. The results show that the best time to detect this species from other species is at flowering time and it can be concluded that super-spectral-time images can be used to achieve the goals.

    Keywords: Geomatics, remote sensing, poppy, Drug Police