فهرست مطالب

پژوهش و فناوری محیط زیست - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1399)

مجله پژوهش و فناوری محیط زیست
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم خسرییان، علیرضا انتظاری، محمد باعقیده، رحمان زندی صفحات 1-15

    خشکسالی یکی از پدیده‌های تکرارشونده در تمامی نقاط با اقلیم‌های پربارش و کم‌بارش است و بلایی طبیعی به‌شمار می‌رود. ایران نیز از جمله کشورهایی است که با این پدیده در نقاط مختلف درگیر است. خشکسالی ممکن است در هر جایی رخ دهد و باعث کمبود آب گردد. اما ویژگیهای آن از قبیل شدت ، مدت و وسعت خشکسالی از محلی به محل دیگر متفاوت می‌باشد و خسارت آن به برنامه‌ریزی کشورها بستگی دارند. در این راستا وجود توان‌های محیطی، اقتصادی،کشاورزی و صنعتی و بهره‌برداری بهینه ازآنها و نیز پیش‌بینی وقوع حوادث طبیعی، چون سیل و خشکسالی ضرورت شناخت صحیح شرایط جوی و ویژگی‌های آب و هوایی مناطق مختلف برای برنامه‌ریزان آشکار ساخته است. در این تحقیق به‌منظور بررسی و مقایسه رخدادهای خشکسالی و ترسالی، داده‌های بارش، تبخیر و تعرق و تعداد روزهای بارانی طی یک دوره آماری 10 ساله (2008-2017) و از 9 ایستگاه برای استان فارس اخذ گردید. شاخص بارش استاندارد شده (SPI)، مورد استفاده قرار گرفت و نقشه پهنه بندی خشکسالی، تبخیر و تعرق و تعداد روزهای بارانی استان با استفاده از نرم افزار Arc GIS ترسیم شد. در سال‌های مورد مطالعه 7 سال استان فارس در وضعیت نزدیک به نرمال و 3 سال با خشکسالی مواجه بوده است. حادترین خشکسالی در سال‌های 2014 و 2011 بوده است، در ادامه وضعیت خشکسالی در شهرستان شیراز برای 2 دوره 10 و 66 ساله بررسی و تحلیل شد. بنابر نتایج به دست آمده خشکسالی در شهرستان شیراز نسبت به سایر نقاط استان شدیدتر بوده و همچنین این روند در آینده نیز ادامه خواهد داشت. شاخص SPI بیشترین میزان همبستگی با پارامترهای تعداد روزهای بارانی با میزان (46/0) و تبخیر و تعرق با میزان (26/0) را به ترتیب در سال‌های 2012 و 2008 دارد.

    کلیدواژگان: مدلسازی، خشکسالی، تعداد روزهای بارانی، تبخیر و تعرق، استان فارس
  • سید حسن موسوی *، فرهاد صوفیان صفحات 17-28

    هدف از این مطالعه بررسی وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان رشته محیط‌زیست و بهداشت‌محیط در شهرداری کرج می‌باشد. در گام نخست فراوانی و درصد فراوانی کلیه پرسنل در سه سطح تحصیلات کاملا مرتبط (محیط‌زیست و بهداشت‌محیط)، تحصیلات نیمه‌مرتبط و تحصیلات غیرمرتبط در سه گروه ستاد مرکزی، سازمان‌ها و مناطق با توجه به اطلاعات دریافتی از معاونت برنامه‌ریزی شهرداری کرج مورد بررسی قرار گرفت. در گام دوم میزان ارتباط تحصیلات با نوع مسئولیت کاری کارشناسان و روسای ادارات مسیول حفظ محیط‌زیست بررسی شد. نتایج نشان داد تنها 1 درصد از کل پرسنل شهرداری کرج دارای تخصص‌ محیط‌زیست و بهداشت‌محیط و 1/3 درصد افراد دارای تخصص نیمه‌مرتبط می‌باشند. از مجموع 49 نفر پرسنل دارای تحصیلات مرتبط تنها 8 نفر (3/16 درصد) در مسئولیت‌های مرتبط با تحصیلات خود بکارگیری و مشغول به فعالیت می‌باشند. همچنین نتایج نشان داد که تنها 5 نفر (42 درصد) از 12 رییس اداره یا امور مسیول حفظ محیط‌زیست و سلامت شهروندان، دارای تحصیلات مرتبط با وظایف آن اداره می‌باشند و 1 مورد نیز دارای تحصیلات و تجربیات نیمه‌مرتبط می‌باشد. این واقعیت نشان دهنده عدم توجه مدیران شهرداری به چارت سازمانی موجود و ضابطه‌مند نبودن جابجایی‌ها و توزیع مسئولیت‌ها به ویژه در حوزه محیط‌زیست و سلامت می‌باشد. با توجه به نتایج مطالعه ضرورت بازنگری و اصلاح فرآیند جذب نیروی انسانی و بکارگیری مدیران و کارشناسان با تخصص مرتبط در شهرداری کرج، به عنوان اولین پیش‌شرط مدیریت و حفظ محیط‌زیست در راستای دستیابی به توسعه پایدار، ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: اشتغال، دانش آموختگان، محیط زیست، سلامت، شهرداری کرج
  • فریبا استوار*، مرضیه حسن زاده صفحات 29-37

    در سالهای اخیر، گسترش صنایع به افزایش تولید فاضلابهای صنعتی و نیز آلودگی محیطزیست منجر شده است. مواد رنگزا از مهمترین آلاینده های موجود در فاضلابهای صنعتی بهشمار میآیند. رنگ یکی از مشخصه های دایمی آبهای سطحی است که به دلیل افزایش مصرف کلر دارای اهمیت بالایی است. امروزه رنگها به طور گستردهای در صنایع مختلفی از قبیل نساجی، کاغذ، چرم، صنایع چاپ و لوازم آرایشی مورد استفاده قرار میگیرند. تخلیه فاضلابهای رنگی نه تنها جنبه زیباشناختی آبهای پذیرنده را تحت تاثیرقرار میدهد، بلکه منجر به کاهش فرآیند فتوسنتز نیز میگردد. وجود رنگها و فرآورده های واسطه ای آنها برای زندگی آبزیان سمی، سرطانزا و جهش زا می باشد. علاوه بر این اغلب این رنگ ها باعث آلرژی، درماتیت و خارش پوست میشوند، همچنین بروز سرطان و جهشزایی را در انسانها تسریع می کنند. بنابراین پسابهای صنعتی حاوی رنگ نیازمند این هستند که قبل از تخلیه به محیط با یک روش مناسب تصفیه شوند. هدف از این پژوهش، ارایه خلاصه ای از مهمترین رنگینه های صنعتی، تاثیرات بهداشتی و محیطی رنگها به عنوان آلاینده و همچنین؛ بیان روش های حذف آنها از آب و فاضلاب می باشد.

    کلیدواژگان: رنگ، صنایع نساجی، اثرات زیستمحیطی، اثرات بهداشتی، تکنیک های تصفیه
  • محدثه توکلی * صفحات 39-54

    با بیشتر شدن فعالیت‌های صنعتی و تخلیه فاضلاب‌های تصفیه نشده که شامل آلاینده‌های محیط زیستی مختلف هستند به محیط‌های آبی، مشکلاتی مانند کاهش قابلیت نفوذ نور، به وجود آمدن شرایط بی‌هوازی و عوارضی همچون آلرژی و سرطان برای انسان و سایر موجودات زنده ایجاد می‌شود. روش جذب سطحی به عنوان یکی از اثرگذارترین و کارآمدترین روش‌ها در حذف آلاینده-های محیط زیستی مطرح است و در بین روش‌های رایج برای تصفیه فاضلاب، کاربرد جاذب‌های طبیعی نسبت به روش‌های دیگر کارایی بیشتری داشته و از نظر اقتصادی نیز مناسب‌تر می‌باشد. از آن جایی که جاذب‌های طبیعی به وفور در طبیعت وجود دارند و دارای قیمت بسیار ناچیز و حتی در بعضی از موارد بدون هزینه می‌باشند؛ جذب آلاینده به وسیله این مواد، می‌تواند روشی مناسب به منظور حذف مواد پرخطر و سمی از آب‌های آلوده و پساب های صنعتی باشد. در این مقاله، به بررسی عملکرد تعدادی از جاذب‌های زیستی به منظور حذف آلاینده‌ها از محیط‌های آبی و تصفیه فاضلاب‌های صنعتی و پساب‌ها پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: جاذب طبیعی، تصفیه فاضلاب، جذب سطحی، آلاینده، صرفه اقتصادی
  • سارا فروتن*، محمود شریعت، میر مسعود خیرخواه زرکش، رحیم سرور صفحات 55-66

    شهر ری، در دهه‌های اخیر رشد بی‌سابقه‌ای در شهرنشینی داشته که منجر به تغییرات شدیدی در کاربری‌ اراضی منطقه شده است. از این رو هدف از این مقاله بررسی تغییرات مساحت کاربری اراضی شهر ری در طی سال‌های 1367 تا 1385 با استفاده از عکس‌های هوایی و تصاویر ماهواره‌ لندست وIRS است. با طبقه‌بندی نظارت شده و نظارت نشده تصاویر ماهواره‌ای نهایتا 4 کاربری اراضی ساخته شده شهری، زمین‌های کشاورزی، فضای سبز و زمین‌های بایر استخراج شد. لایه‌های کاربری اراضی به صورت دو به دو مقایسه شد و میزان تغییرات کاربری اراضی استخراج شد. نتایج نشان داد که کاربری اراضی ساخته شده شهری و فضای سبز شهری به ترتیب 7/369 و 6/55 هکتار افزایش و زمین‌های کشاورزی و زمین‌های بایر به ترتیب 8/213 و 5/211 هکتار کاهش داشته‌اند. رشد مناطق مسکونی طی دوره 6 ساله 1379 تا 1385 در مجموع با 7/212 هکتار از سرعت بیشتری نسبت به دوره 12 ساله 1367 تا 1379 با 157 هکتار تغییر برخوردار بوده است. برای تعیین میزان خسارات محیط زیستی ناشی از تغییر غیراصولی کاربری‌های اراضی منطقه در دوره‌ زمانی مورد بررسی، از ماتریس مقایسه زوجی کاربری‌ها استفاده گردید. نتایج نشان می دهد تبدیل زمین های بایر، کشاورزی و فضای سبز شهری به زمین های مسکونی با مقادیر 65/44، 44/42 و 85/14 از شدت خسارت محیط زیستی بالایی برخوردارند. تغییر کاربری بویژه از بین رفتن پوشش گیاهی، تاثیر منفی بر روی سیمای سرزمین گذاشته است.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، تغییر، توسعه شهری، خسارت محیط زیستی
  • آرمان شاهنظری* صفحات 67-76

    فناوری های حرارتی بازیابی انرژی که به منظور سوزاندن پسماند جامد شهری مورد استفاده قرار می گیرد، یکی از روش های نسبتا جدید و مناسب در مدیریت پسماند محسوب می شود. در اثر سوختن زباله، حرارت و گازهایی بوجود می آید که این گازها را می توان برای تولید انرژی استفاده نمود. در این تحقیق مدل تصمیم گیری مبتنی بر روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) جهت انتخاب بهترین سیستم ترموشیمیایی بر اساس سه معیار فنی، اقتصادی و زیست محیطی در شهر مشهد ارایه شده است. در این مقاله سیستم های ترموشیمیایی که مورد بررسی قرار گرفته است عبارتند از: زباله سوز، گازیفیکاسیون، پلاسما و پیرولیز. روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه انجام گرفت. هدف از این تحقیق بررسی جامع روش های حرارتی در حوزه مدیریت پسماند و انتخاب مناسب ترین این روش ها در شهر مشهد می باشد. در نهایت مشخص شد که روش پلاسما، زباله سوز، گازیفیکاسیون و پیرولیز به ترتیب مناسب ترین سیستم ترموشیمیایی جهت تولید انرژی از پسماند جامد شهری و همچنین در مدیریت پسماند شهر مشهد می باشد

    کلیدواژگان: فناوری بازیابی انرژی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مدیریت پسماند
  • سید احمد موسوی، نادیا عباس زاده طهرانی، میلاد جانعلی صفحات 77-90

    کشت و تولید محصول گندم همواره پاسخگوی نیازهای تغذیه ای بخش عظیمی از مردم جهان بوده است، لذا در ایران و جهان ازجمله محصولات کشاورزی استراتژیک محسوب می‌شود. در اختیار داشتن آمار و اطلاعات مناسب از سرزمین های تحت کشت گندم و برآورد میزان دقیق تولید آن‌ها در یک سال زراعی، به برنامه ریزان بخش کشاورزی و صنعت جهت مدیریت هرچه موثرتر تولید و مصرف محصول مذکور، کمک شایانی می نماید. یکی از ابزارهایی که در کمترین زمان و با هزینه پایین و دقت مناسب می‌تواند سطح زیر کشت گندم را محاسبه نماید علم و فناوری سنجش‌ازدور‌است. در تحقیق حاضر، با استفاده از کلاسه‌بندی نظارت‌شده تصاویر چند زمانه سنجنده سنتینل 2، سطح زیر کشت گندم و میزان تولید آن در دهستان سجاسرود از توابع شهرستان خدابنده استان زنجان برای سال زراعی 96-97 برآورده شده است. طبقه‌بندی نظارت‌شده با دقت کلی80% و ضریب کاپای 8/0 نتایج قابل‌قبول و مناسبی برای شناسایی و تفکیک گندم از سایر محصولات کشاورزی را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: سطح زیر کشت، گندم، سنجش ازدور، طبقه بندی، سنتینل 2
  • زهرا کتبه ئی مرادی، مریم حقیقی خمامی، * حامد کیومرثی، هوشنگ دهقان زاده، سعید تمدنی جهرمی صفحات 91-99

    امروزه با افزایش و گسترش تولیدات لبنی در کارخانجات و تولید فرآورده آب پنیر این فرآورده غذایی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. آب پنیر بخشی آبکی جدا شده از شیر است که طی افزودن اسید، حرارت دادن و انعقاد مایه پنیر حاصل می شود. این مایع زرد رنگ حاوی لاکتوز فراوان و ترکیبات معدنی نظیر کلسیم و فسفر می باشد که دستیابی به آن به منظور استفاده از یک منبع غذایی و جلوگیری از آلودگی های محیط زیست به عنوان یک امری ضروری حایز اهمیت است. از آنجا که پساب های صنعت لبنیات دارای بالاترین میزان آلودگی هستند، در صورت تخلیه پساب های این صنعت بدون تصفیه مشکلات محیط زیستی جدی را ایجاد می کنند. از آب پنیر در فرآورده هایی نظیر کنسانتره پروتئینی (WPC)، مشتقات پروتئین های سرم (لاکتوپراکسیداز، لاکتوفرین)، پروتئین های کافتی (کنسانتره های پپتیدی) و املاح نظیر نمک های کلسیم بدست می آید. پروتئین آب پنیر به عنوان یک فرآورده پروتئینی با ارزش غذایی بالا دارای ارزش بیولوژیکی بالاتری نسبت به کازیین و تخم مرغ شناخته شده است. از طرفی دیگر استفاده روزافزون از سوخت های فسیلی به سبب کاهش ذخایر موجود و مشکلات محیط زیستی، محققان را به سمت تولید منابع جدید انرژی های تجدید پذیر ترغیب نموده است و می توان بیان کرد که فن آوریهای زیستی جدید همچون استفاده از آب پنیر راهی به منظور تولید سوخت های زیستی باعث کاهش مشکلات محیط زیستی دفع این پساب به طبیعت می گردد. امروزه می توان از فن آوری زیستی این ترکیبات به منظور تولید سوخت های زیستی از جمله هیدروژن، متان و اتانول استفاده نمود. تا کنون روش ها و آزمون های مختلفی برای تولید این سوخت صورت گرفته است که در این مطالعه به بررسی راهکارهای موثر به منظور بازیافت آب پنیر و جلوگیری از آسیب های محیط زیستی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آب پنیر، پساب، بازیافت، سوخت فسیلی، آلودگی های محیط زیستی
  • کورش امینی* صفحات 101-111

    منطقه هورامان بنا به ویژگی های فرهنگی و طبیعی حاکم بطور اخص در ارتباط تنگانگی با طبیعت اطراف می‌باشد. از این نظر طرح های توسعه تاثیرات ملموس و مشخصی را بر زندگی اجتماعی افراد بر جا می گذارند. هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی چالش های اجتماعی فرهنگی و اقتصادی پروژه احداث سد داریان هورامان می باشد. تحقیق حاضر با روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق حوزه آبریز سیروان، از آبادی رودبار و بلبر تا سرخط نقطه صفر مرزی و خروج سیروان از کشور می باشد. با توجه به جمعیت متاثر مستقیم و غیر مستقیم43522 نفر، حجم نمونه براساس فرمول کوکران 364 نفر برآورد که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب گردیده و به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. جهت تحلیل آماری داده ها از آزمون ناپارامتریک خی دو استفاده شد. نتایج آزمون خی دو نشان داد که احداث سد بر ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی اثر معناداری دارد (P<0/05). از دیدگاه پاسخگویان احداث سد در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی چالش جدی ایجاد کرده است. با توجه به اثرپذیری ابعاد مورد نظر از احداث سد می توان گفت از نظر پژوهش حاضر مهمترین چالش های ایجاد شده در منطقه مورد مطالعه، تهدیدی علیه نظام های سنتی فرهنگی و اجتماعی و تا حدودی معیشتی هورامان بوده است که این امر خود منجر به ترس از دست دادن هویت، از بین رفتن همبستگی، تهدید نظام های باغداری و معماری و زبان شده است. از سوی دیگر کمرنگ شدن آداب و رسوم محلی و در نتیجه بطور غیر مستقیم کاهش سرمایه های اجتماعی از دیگر تبعات سوء احداث سد مذکور می باشد.

    کلیدواژگان: سد داریان هورامان، اثرات اجتماعی فرهنگی، سدسازی
  • نیلوفر نوروزی* صفحات 113-123

    مطالعه مستمر اکولوژیک دریای خزر، به خصوص پراکنش، شناسایی گونه ها و نوسانات منطقه ای، قبل از هر مطالعه ضروری به نظر می رسد. بر این اساس در پژوهش حاضر نوع غالبیت گروه های پلانکتونی در خلیج گرگان و حوضه جنوب شرقی دریای خزر (منطقه استان گلستان)، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی فیتوپلانکتون ها نشان داد که به ترتیب راسته های اوگلنافیتا (جنس اوگلنا)، پیروفیتا (جنس پروسنتروم) و باسیلاریوفیتا (جنس دیاتومه) اصلی ترین فلور فیتوپلانکتونی اکوسیستم را تشکیل داده اند. جنس اوگلنا شاخص آب های هایپرتروف بوده و اولین مرتبه است که در حوضه های مورد مطالعه به صورت غالب دیده شده است. نتایج حاصل از بررسی زیوپلانکتون ها نیز حاکی از نابودی این گروه است که اصلی ترین دلیل آن سم تولید شده از اوگلناها و نیز شرایط بی هوازی مستقر در اکوسیستم می باشد. به طور کل نتایج، حاکی از وضعیت کیفی وخیم مناطق مورد بررسی، از بین رفتن مقادیر بالایی از فون و فلور زیستی و غالبیت گروه های پلانکتونی سمی و نامناسب در اکوسیستم می باشد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، خلیج گرگان، غالبیت پلانکتونی، فیتوپلانکتونها، ها، زئوپلانکتونها
  • هادی عبدالعظیمی*، حسین روستا صفحات 125-139

    تغییر کاربری پوشش های سبز شهری با گذشت زمان می تواند مخاطرات زیست محیطی مختلفی را برای شهروندان یک شهر ایجاد نماید. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر قصد دارد تغییرات زمانی و مکانی پوشش های سبز مناطق 1 و 6 کلانشهر شیراز را با استفاده از تصاویر ماهواره ی لندست طی پنج دهه (1972 تا 2019) مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور پس از انجام تصحیحات رادیومتری و اتمسفری، نقشه های منتج از شاخص های گیاهی NDVI ، SAVI ، OSAVI و همچنین الگوریتم حداکثر احتمال مشابهت، در نرم افزار ENVI5.3 تهیه گردید و در سامانه اطلاعات مکانی (GIS) طبقه بندی و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که مساحت پوشش سبز منطقه 1 برحسب هکتار به ترتیب در شاخص های NDVI، SAVI، OSAVI و همچنین در الگوریتم حداکثر احتمال مشابهت، از 1394 به 428، از 1114 به 421، از 1100 به 419، از 1402 به 439 و در منطقه 6، از 1374 به 858 (NDVI)، از 1115 به 868 (SAVI)، از 1161 به 884 هکتار (OSAVI) و در الگوریتم حداکثر احتمال مشابهت از 1393 به 855 هکتار کاهش یافته است. بررسی مقادیر حد آستانه شاخص های گیاهی جهت شناسایی پوشش های سبز شهری نشان داد دامنه ی مقادیر حد آستانه در NDVI، از 0.2 تا 0.3، SAVI از 0.4 تا 0.49 و OSAVI از 0.3 تا 0.4 متغیر بود و با استفاده از آزمون پیرسون در نرم افزار SPSS مقادیر ضریب همبستگی بین NDVI، SAVI، OSAVI، الگوریتم حداکثر احتمال مشابهت و سال های تحت مطالعه در سطح 1%، به صورت معنی دار نتیجه شد. نتایج این آزمون همچنین دلالت بر آن داشت که اختلاف معنی داری بین نتایج حاصل از این روش ها در این پژوهش وجود نداشته است. این کاهش پوشش سبز، خطری جدی برای شهروندان شهر شیراز تلقی می گردد.

    کلیدواژگان: پوشش سبز، تصاویر ماهواره لندست، شاخص های گیاهی، طبقه بندی نظارت شده
  • سحر عبداللهی*، وحید نصیری صفحات 141-151

    در پی‌ توسعه سریع اقتصادی و اجتماعی در دهه های گذشته، فعالیت انسان‌ها در جهت بهره وری از منابع طبیعی به‌صورت گسترش فعالیت های زیربنایی و کشاورزی نمود پیداکرده است. همین امر موجب گردیده که جنگل ها به‌عنوان یک اکوسیستم مهم که از منابع بالقوه محیط‌زیستی برای تکامل آینده محسوب می‌شوند، به‌شدت تحت تاثیر قرار بگیرند. هدف از پژوهش حاضر، آشکارسازی تغییرات سطح جنگل‌های استان گیلان در طول یک دوره 20 ساله (1395-1375) و مدل‌سازی و پیش‌بینی این تغییرات برای 15 سال آینده با استفاده از مدل ژیومد است. برای تهیه نقشه های کاربری اراضی از تصاویر سنجنده های TM و OLI لندست برای مقاطع زمانی 1375، 1385 و 1395 استفاده شد. تصاویر ماهواره‌ای با به‌کارگیری از روش حداکثر احتمال و نمونه های تعلیمی متعدد در دو کلاسه جنگل و غیر جنگل طبقه بندی شدند. بر اساس تغییرات صورت گرفته در دوره 1375-1385، تغییرات پوشش جنگل برای سال 1395 با استفاده از متغیرهای ارتفاع، شیب، جهت، فاصله از مسکونی، فاصله از جاده، فاصله از جنگل و فاصله از مناطق مسکونی با اجرای مدل ژیومد، شبیه سازی شد. نتایج اعتبار سنجی نقشه پیش بینی شده پوشش جنگلی سال 1395 نشان‌دهنده صحت کلی و مقدار شاخص کاپا به ترتیب برابر با 19/ 94 درصد و 9159/0 بود. بر اساس نتایج آشکارسازی تغییرات در طول مدت مطالعه (1395-1375)، 97/1054 هکتار از سطح جنگل های استان گیلان کاسته شده است و با ادامه این روند و ثابت بودن شرایط در 15 سال آینده تا سال 1420، 871 هکتار دیگر از سطح آن کاسته خواهد شد. با توجه به اهمیت و نقش مهم جنگل های هیرکانی، لزوم انجام مطالعات چند زمانه‌ای به‌منظور پایش و آشکارسازی تغییرات آن وجود دارد. بدیهی است استفاده از اطلاعات حاصل ازاین‌گونه مطالعات می تواند، در برنامه ریزی های مدیریتی و راهبردی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، تغییر سطح جنگل، مدل ژئومد، مدل سازی و پیش بینی تغییرات
|
  • Maryam Khosravian, Alireza Entezari, Mohammad Baaghideh, Rahman Zandi* Pages 1-15

    Drought is one of the recurring phenomena in all parts of the world with high-rainfall and low-rainfall climates and it is consider as a natural disaster. Iran is also one of the countries which involved in this phenomenon in different places. Its characteristics, such as the severity, duration, and extent of the drought, are vary from place to place and its damages is depending on the country's planning. In this regard, the necessity of knowing the correct weather conditions and climatic characteristics of different regions have become clear to planners through environmental, economic, agricultural and industrial potentials and their optimal use, as well as predicting the occurrence of natural disasters such as floods and droughts. In this study, for evaluating and comparing drought and wetness events, the precipitation data for the period (1987- 2017), as well as the evaporation and transpiration data and the number of rainy days during a statistical period of 10 years (2008-2017) were obtained from 9 stations in Fars province. The standardized precipitation index (SPI) was used, and the Arc GIS software, the drought zoning, evaporation and transpiration maps, and the number of rainy days in the province were plotted. In the studied years, Fars province has faced a near-normal state for 24 years in and drought for 5 years and wetness for one year. The drought situation was studied and analyzed in Shiraz city in the continuation. According to the obtained results, the drought in Shiraz city is more severe than the other parts of the province and it will continue in the future. The SPI index has the highest correlation with the parameters of the number of rainy days with a rate of (0.46) and evaporation and transpiration with a rate of (0.26) in 2012 and 2008.

    Keywords: Modeling, Drought, Number of rainy days, Evapotranspiration, Fars province
  • Seyed Hassan Mousavi*, Farhad Soufyian Pages 17-28

    The purpose of this study is investigation of the employment status of environmental and health graduates in Karaj Municipality. In the first step, frequency and frequency percentage of all employers at three levels of completely related fields of education (including environmental science and environmental health), semirelated fields of education and unrelated fields of education were investigated in three groups of central headquarters, organizations and regions according to the information received from the planning deputy of Karaj municipality. In the second step, the relationship between education and work responsibility of experts and heads of the responsible departments for environmental protection was investigated. The results showed that only 1% of the total personnel of Karaj Municipality have a specialty in completely related fields of study and 3.1% of them were graduates in semi-related fields of study. Only 8 (16.3%) of the 49 personnels with completely related fields of study, have been employed in their education-related responsibilities. The results also showed that only 5 (42%) of 12 heads of the departments or responsible personnels for environmental protection have education in completely related fields of study and only one of them were graduates in semi-related fields of study. This fact indicates the lack of attention of municipal managers to the existing organizational chart and non-regulation of the responsibilities distribution especially in the environment and health field. Based on the research results, reviewing and modifying the process of personnel recruitment and using managers and experts with a relevant specialty in the Karaj municipality is necessary as the first prerequisite for managing and preserving the environment to achieve sustainable development.

    Keywords: Employment, Graduates, Environment, Health, karaj municipality
  • Fariba Ostovar*, Marzieh Hasanzadeh Pages 29-37

    In recent years, the expansion of industries has led to increase industrial wastewater production and environmental pollution. Dyes materials are one of the most important pollutants in industrial wastewater. Today, dyes are widely used in various industries such as textile, paper, leather, printing, and cosmetics. Drainage of colored wastewater does not only affect the aesthetic aspect of the receiving water but also reduces the process of photosynthesis. Also, the colors and their intermediate products are toxic, carcinogenic and mutagenic for aquatic life. Most of these dyes cause skin allergies, dermatitis, and itching, and accelerate the incidence of cancer and mutation in humans. Therefore, industrial wastewaters containing dye need to be treated prior to discharge into the receiving environment. The purpose of this study was to provide a summary of the most important industrial dyes, the health and environmental effects of dyes as pollutants, and to describe the methods for their removal from water and wastewater. In this study, different dye removal methods such as biological, physical and surface adsorption methods were described and the best process for treatment of colored wastewater was introduced considering the economical cost.

    Keywords: Color, Textile industry, Environmental effects, Health effects, Treatment processes
  • Mohadeseh tavakoli* Pages 39-54

    Abstract With increasing industrial activities and discharging untreated wastewater which contains various environmental pollutants to aquatic environments, problems such as reducing the penetration of light, anaerobic conditions and complications such as allergies and cancer for humans and other living organisms will occur. Surface absorption is one of the most effective and efficient methods for the removal of environmental pollutants and among the common methods for treatment of wastewater, applying natural adsorbents are more efficient than the other methods and is more economic. Since there are many natural adsorbents in nature, they are very inexpensive, they are even free in some cases; adsorption of contaminants by these materials can be a suitable way to remove the toxic substances of contaminated water and industrial wastewater. In this paper, we study some of bioactive adsorbents in order to remove contamination from industrial wastewater.

    Keywords: Natural adsorbent, Wastewater treatment, Adsorption, Contamination, Economic efficiency
  • Sara Foroutan*, Mahmoud Shariat, MirMasoud kheirkhah Zarkesh, Rahim Sarvar Pages 55-66

    Rey city has experienced unprecedented urban growth in recent decades that leading to drastic changes in the land use of the region. Therefore, the purpose of this article was to investigate the changes in land use area of Rey city during the years 1988 to 2006 using aerial photographs and satellite images of Landsat and IRS. With supervised and unsupervised classification of the satellite images, 4 land uses types including urban lands, agricultural lands, green spaces and barren lands were extracted. Land use layers were compared in pairs and the rate of land use changes was extracted. The results showed that urban land use made and urban green space have increased 369.7 and 55.6 hectares, respectively, and agricultural lands and barren lands have decreased 213.8 and 211.5 hectares, respectively. The growth of residential areas during a period of 6 years from 2000 to 2006 totally with 212.7 hectares has been faster changed than a period of 12 years from 1988 to 2000 with 157 hectares. A pairwise comparison matrix of land uses was used to determine the amount of environmental damages caused by unprincipled changes in the region land uses in the studying period. The results show that the conversion of barren lands, agriculture and urban green space into residential lands with the amounts 44.65, 42.44 and 14.85 causes high degree of environmental damages. Land use change, especially the loss of vegetation, has a negative impact on the landscape.

    Keywords: Satellite images, Change, Urban development, Environmental damages
  • Arman shahnazari* Pages 67-76

    Thermal energy recovery technologies which used to burn solid urban waste are one of the relatively new and appropriate methods in waste management. Heat and gases are generated by burning waste that can be used to generate energy. In this research, a decision model based on the Analytic Hierarchy Process (AHP) method is Provided to select the best thermochemical system based on three technical, economic and environmental criteria. In this study, waste incineration, gasification, pyrolysis and plasma systems were evaluated. Collection of required information was obtained by reviewing reliable sources and preparing and completing questionnaires. The study area in this study is Mashhad city. The results of this study indicate that among the studied systems, plasma system (technology) is the best option for energy recovery from solid wastes in Mashhad, after that, waste incineration, gasification and pyrolysis systems are in the next categories, respectively.

    Keywords: Energy recovery technology, Analytical Hierarchy Process, waste management
  • Seyed Ahmad Mousavi, Nadia Abbaszadeh Tehrani* Milad Janalipour Pages 77-90

    Wheat is one of the strategic agricultural products in Iran and the world. Having statistics data and information about the area under cultivation of this crop and estimating the amount of its production in one crop year can help the planners of agriculture and industry parts in order to manage the production and consumption of the mentioned product as effectively as possible. One of the tools that can calculate the area under wheat cultivation in the shortest time and with low cost and appropriate accuracy is the remote sensing system. In this study, the area under cultivation of rain wheat crop in Sojasroud village of Khodabandeh city of Zanjan province was estimated using multi-time satellite images of Sentinel-2 measuring satellite and its results were compared with the agricultural cadastral map of 2017-2018. Supervised classification and two methods of support vector machine and maximum likelihood were used to extract information and by comparing the two methods, the most appropriate method was selected and suggested. The error matrix was used to evaluate the accuracy of the classification. The overall accuracy of the support vector machine method was 89% with a capa coefficient of 0.80 and in the maximum llikelihood method it was 88% with a capa coefficient of 0.79. The evaluation results showed that the support sector machine classification method has a higher accuracy than the maximum likelithood, so to extract the area under cultivation in the study area, the support vector Machine classification method is proposed. Comparison of the results of the area under cultivation with the statistics of Jihad Keshavarzi showed a deviation of 18% and the amount of wheat crop using the area under cultivation obtained by classification method was compared with the statistics of the Rural Cooperative Organization which showed a deviation of 17%. The results showed that the classification of the support vector machine is an acceptable and appropriate method for identifying and separating wheat from other agricultural crops.

    Keywords: Area under cultivation, Wheat, Remote sensing, Classification, Sentinel-2
  • Zahra Katabehei Moradi, Maryam Haghighi Khomami*, Hamed Kioumarsi, Houshang Dehghanzadeh, Saeed Tamadoni Jahromi Pages 91-99

    Today, with increasing in production and diversity expansion of dairy products in factories and production of whey products, this food product has become very important. Whey is a water-soluble part of milk that is obtained by adding acid, heating, and coagulating the cheese. This yellow liquid contains a lot of lactose and mineral compounds such as calcium and phosphorus, which is important to achieve in order to use as a food source and prevent environmental pollution. Since the wastewaters of the dairy industry have the highest levels of contamination, if the untreated wastewaters of this industry are discharged, serious environmental problems will be inevitable. On the other hand, a reduction in existing reserves and environmental problems followed by increasing use of fossil fuels has prompted researchers to produce new sources of renewable energy, and it can be said that new biological technologies, such as the use of whey as a way to produce biofuels, reduces the environmental problems of dischrging this kind of wastewaters into nature. Today, using biological technology, these compounds can be used to produce biofuels such as hydrogen, methane, and ethanol. So far, various methods and tests have been performed to produce these fuel sources and in this study, the effective strategies for recycling whey and preventing environmental damages are investigated.

    Keywords: Whey, Wastewater, Recycling, Fossil fuels, Environmental pollutions
  • Korosh amini* Pages 101-111

    Hawraman area, according to the prevailing cultural and natural properties in particular is closely connected to the surrounding nature. In this sense, development plans tangible and specific impact on the social life. The main objective of this research is analysis of social and cultural challenges of Darian Hawraman dam construction. The present study was performed by descriptive survey method. The statistical society is Sirvan basin from Rudbar and Belbar village to the zero point of the border. According to the 43,522 people directly and indirectly affected population, the sample size was estimated 364 people based on Cochran's formula which was chosen by Snowball sampling method and responded to the questionnaire made. Nonparametric chi-square test was used for statistical analysis of data. Chi-square test results showed that construction of a dam has a meaningful effect (P<0/05) on cultural and social dimensions. From the perspective of the dam construction respondents, it has created a serious challenge in the cultural and social dimensions. Due to the effectiveness of the desired dimensions of the dam construction it can be said according to the present study, the most important challenges created in the study area is a threat against Hawrama's n traditional, cultural and social and to some extent livelihood systems that leads to fear of losing identity, the loss of solidarity, and threats to horticultural, architecture and language systems. On the other hand, fading local customs and thus indirectly decline in social capital are the other bad consequences of the dam construction.

    Keywords: Darian Hawraman dam, Social, cultural effects, Dam construction
  • Niloufar Norouzi* Pages 113-123

    An ongoing ecological study of the Caspian Sea, in a particular distribution, identifying the species composition and regional variations, seems to be necessary before any study. According to this, in the present study, the type of dominance of planktonic groups in southeastern basin of the Caspian Sea (Golestan Province) was studied. For this purpose, sampling of planktonic groups was done once in September 2015 with 3 repetitions. The results of phytoplankton study showed that there are 4 orders, 4 families and 4 genera in the study areas, which constitute Euglenophyta (Euglena sp. 99.9% density), Dinoflagellata (Procentrum sp. 99.5% density) and Bacillariophyta (Diatum group. 100% density), the main phytoplanktons flora of the ecosystem, respectively. The Genus Euglena is the index of hypertrophic waters and is the first time that has been seen predominantly in the studied basins. The results of zooplankton study also indicate the destruction of this planktonic group (only 1 zooplankton of the species Keratella cochlearis from the genus Rotifera was observed), which is mainly due to the toxin produced by Euglena and the anaerobic conditions in the ecosystem. In general, the results indicate a critical quality status of the studied areas, the loss of high amounts of living fauna and flora and the dominance of toxic and inappropriate planktonic groups in the ecosystem

    Keywords: Southeast of the Caspian sea, Phytoplanktons, Zooplanktons
  • Hadi Abdolazimi*, Hossein Rosta Pages 125-139

    Changing the use of urban green cover over time can create various environmental hazards for the citizens of a city. Due to the importance of the subject, the present study intends to investigate the temporal and spatial changes of green cover in areas 1 and 6 of Shiraz metropolis using Landsat satellite images during five decades (1972 to 2019). For this purpose, after performing radiometric and atmospheric corrections, maps resulting from plant indices including NDVI, SAVI, OSAVI as well as the maximum likelihood algorithm were prepared in ENVI5 software and classified and evaluated in Spatial Information System (GIS). The results of this study showed that the area of the green cover in region 1 has decreased in terms of hectares in NDVI, SAVI, OSAVI indices respectively and also in the maximum likelihood algorithm has decreased from 1394 to 428, from 789 to 421, from 815 to 419, from 1402 to 439, respectively and in region 6 was decreased from 1374 to 858 (NDVI), from 1160 to 862 (SAVI), from 1149 to 884 hectares (OSAVI) and in the algorithm, the maximum likelihood of similarity has decreased from 1393 to 855 hectares. Investigation of threshold values of plant indices to identify urban green cover showed that the range of threshold values in NDVI was variable from 0.2 to 0.3, in SAVI was variable from 0.44 to 0.47 and in OSAVI was variable from 0.34 to 0.36 and using Pearson test in SPSS software, correlation coefficient values between NDVI, SAVI, OSAVI, maximum likelihood algorithm and the studied years were significant at the 1% level. The results of this test also indicated that there was no significant difference between the results of these methods in this study. This reduction of green cover is considered a serious danger for the citizens of Shiraz

    Keywords: Urban green cover, Landsat satellite imagery, Plant indices, Supervised classification
  • Sahar Abdollahi*, Vahid Nasiri Pages 141-151

    Following the rapid economic and social development in recent decades, human activity to use natural resources has been reflected in the form of infrastructure and agricultural activities. This has severely affected forests as an important ecosystem which are considered potential environmental resources for future evolution. The purpose of this study is to detect changes of Guilan province forest levels during a period of 20 years (1996-2016), also modeling and predict these changes for the next 15 years using the geomod model. Landsat TM and OLI sensor images were used to prepare land use maps for 1996, 2006, and 2016 periods. Satellite images were classified into forest and non-forest classes using the maximum likelihood method and multiple educational samples. The geomod model was simulated based on the changes made in the period 1996-2006, changes in forest cover using the variables of height, slope, direction, distance from residential, distance from a road, distance from forest, with implementation for 2016. The predicted validation results of the forest cover map in 2016 is indicator the overall accuracy and value of the kappa index equal to 94.19% and 0.9159, respectively. Based on the results of detecting changes during the study period (1996-2016), 1054.97 hectares of forest area in Guilan province has been reduced and with the continuation of this trend and stable conditions in the next 15 years until 2031, another 871 hectares will be reduced from its level. Given the importance role of Hyrcanian forests, it is necessary to conduct multi-time studies to monitor and detect changes. Obviously, the information from such studies can be used in managerial and strategic planning.

    Keywords: Change the forest level, Geomod model, Modeling, predicting changes, Satellite images