فهرست مطالب
فصلنامه سالمند
پیاپی 59 (پاییز 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/12/05
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحه 1مقدمه
افزایش نیازهای مراقبت از سالمندان از نگرانی های کشورهایی مختلف مخصوصا کشورهایی است که جمعیت شان در حال سالمند شدن است. شناخت عوامل تاثیر گذار بر بهره مندی از خدمات سلامت در سالمندان برای سیاستگذاری سلامت در جهت شناسایی مشکلات احتمالی و توسعه مداخلات مناسب در بهره مندی بهتر و افزایش دسترسی بسیار با اهمیت است. از این رو، هدف از این مطالعه شناخت موانع و تسهیل کننده های بهره مندی از خدمات سلامت سرپایی در سالمندان می باشد.
روشدر مرور سیستماتیک حاضر، مطالعات منتشر شده انگلیسی در بازه زمانی 1996 تا 2018 با استفاده از دستورالعمل PRISMA و کلمات کلیدی مرتبط، به صورت الکترونیکی از پایگاه های اطلاعاتی Web of Science،PubMed وScopus جستجو و مرور شدند. پس از حذف مقالات تکراری و نامرتبط، کیفیت مقالات براساس چک لیست STROBE توسط دو ارزیاب به طور مستقل ارزیابی شدند. به منظور ترکیب داده ها از روش سنتز روایتی استفاده شد.
یافته هادر این مطالعه، کیفیت 44 مقاله تایید شد. نتایج مطالعه در سه دسته عوامل مستعدکننده (سن، جنسیت، وضعیت تاهل، قومیت)، توانا کننده (درآمد، پوشش بیمه، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، شبکه اجتماعی، حمایت اجتماعی) و عوامل مرتبط با نیاز (داشتن بیماری مزمن، خودارزیابی وضعیت سلامت، شدت بیماری، تعداد بیماری، داشتن همزمان دو یا چند بیماری، ناتوانی فیزیکی و سبک زندگی ناسالم) قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که سن بالای 80 سال، اقلیت قومی، غیر شاغل و بازنشسته بودن، سطح پایین تحصیلات، شبکه اجتماعی کوچک و محدود، داشتن ناتوانی جسمی به عنوان موانع بهره مندی از خدمات سلامت، و زن بودن، متاهل بودن، داشتن بیمه درمان، حمایت اجتماعی، داشتن همراه و یا فرزند، سطح بالای درآمد، مسافت کوتاهتر تا مرکز ارایه خدمات سلامت به عنوان تسهیل کننده های بهره مندی از خدمات سلامت سرپایی در سالمندان شناسایی شدند.
نتیجه گیریاین مطالعه مروری نشان داد که مجموعه ای از عوامل به طور مداوم با استفاده از خدمات سلامت مرتبط است، مطالعه حاضر عوامل موثر بر بهره مندی از خدمات سلامت سالمندان را در قالب مدل رفتاری بهره مندی از خدمات سلامت اندرسون شناسایی کرد. به طور کلی شواهد نشان داد که سالمندان مرد، مجرد، با سن بالای 80 سال، تحصیلات و درآمد پایین، غیر شاغل یا بازنشسته و دارای بیماری مزمن بایستی در اولویت های سیاستگزاری سلامت سالمندان قرار گیرد تا بار خدمات ناشی از بیماریها افزایش نیابد.
کلیدواژگان: بهره مندی از خدمات سلامت، سالمند، مرور سیستماتیک، مدل رفتاری اندرسون -
صفحه 2اهداف
از انجایی که تحقیق بر نمونه های سالمندان و ثبت داده های مربوطه نیازمند دقت بیشتری است، محاسبه خطای اندازه گیری از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف معرفی فرمولی ساده جهت محاسبه شاخص انحراف کل، تفسیر آن و ترغیب پژوهشگران در استفاده از این شاخص به عنوان ابزاری مناسب جهت تعیین پایایی در مطالعات روانسنجی می باشد.
مواد و روش هادر یک مطالعه مقطعی ، پس از انتخاب 105 نفر از سالمندان شهر تهران به صورت دسترس در سال 1398، پرسشنامه SF-36 برای انها در فاصله زمانی دو هفته تکمیل گردید. مقادیرICC و شاخص انحراف کل برای زیر مقیاسهای پرسشنامه محاسبه گردیده و با هم مقایسه شدند.
یافته هانتایج نشان داد که کمترین مقدار شاخص انحراف کل مربوط به زیر مقیاس "عملکرد جسمی" و بیشترین مقدار مربوط به زیر مقیاس " مشکلات روحی " می باشد. به صورت دقیق تر می توان گفت: با احتمال 95% ، ماکزیمم خطای اندازه گیری در زیر مقیاسهای "عملکرد جسمی" و " مشکلات روحی " به ترتیب برابر با 22 و 34 (از صد واحد) بدست امدند.
نتیجه گیریاز آن جایی که شاخص ICC نمی تواند مشخص کند که چقدر از اختلاف در زیر مقیاسها مربوط به خطای اندازه گیری است و همچنین با توجه به تفسیر ساده شاخص انحراف کل، پیشنهاد می شود که پژوهشگران شاخص انحراف کل را در مطالعات پایایی گزارش نمایند.
کلیدواژگان: ضریب همبستگی درون رده ای، شاخص انحراف کل، کیفیت زندگی، سالمند -
صفحه 3مقدمه
سامانه های مدیریت سلامت از راه دور سالمندان باید دارای ویژگی ها، قابلیت ها و زیرساخت هایی باشند که نیاز متنوع مدیریت مراقبت در منزل را پوشش دهند. با توجه به اینکه پرسشنامه ای روا و پایا برای تعیین این الزامات وجود ندارد؛ لذا هدف اصلی این مطالعه تعیین قابلیت ها و الزامات سامانه پایش از راه دور سلامت سالمندان و ارایه آن بصورت یک پرسشنامه روا و پایا بود.
روش بررسیاین مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی بود که در سال 1398 انجام گرفت. آیتم های پرسشنامه از یک مطالعه مروری نظام مند به دست آمده است. برای انجام مطالعه مروری، کلید واژه های سالمندی، مراقبت در منزل، سلامت از راه دور و فناوری اطلاعات در بازه زمانی 2013 تا اکتبر 2019 در پایگاه های علمی منتخب موردجستجو قرار گرفت.
یافته هابر اساس یافته های پژوهش حاضر، پارامتر ها و الزامات سامانه الکترونیکی مدیریت سلامت از راه دور سالمندان، در قالب 97 آیتم شناسایی گردید. همچنین،31 آیتم اولیه پرسشنامه به دلیل روایی و پایایی پایین حذف شد. در مرحله بعد، پرسشنامه نهایی با 66 آیتم و نسبت روایی محتوا 99% و ضریب آلفای کرونباخ (9/0) و همچنین ضریب همبستگی مطلوب (r=0.85, p-value<0.05) طراحی گردید.
نتیجه گیریدر این مطالعه، الزامات سیستم پایش از راه دور سلامت سالمندان تعیین و با استفاده از این الزامات پرسشنامه ای روا و پایا ایجاد شد. این پرسشنامه در پنج قسمت کاربردها، الزامات عملکردی، الزامات غیر عملکردی، ابزار ها و زیر ساخت های ارتباطی طراحی شد. نتایج پژوهش حاضر می تواند توسط طراحان سیستم های مراقبت بهداشتی جهت تعیین کاربردها و الزامات سامانه های پایش سلامت سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: پرسشنامه، اعتبارسنجی، پایش از راه دور، سلامت از راه دور، مراقبت در منزل، سالمندان -
صفحه 4هدف
پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ای متناسب با معیارهای فرهنگی جامعه ایرانی جهت بررسی شادکامی سالمندان انجام شده است.
روش بررسیمطالعه حاضر یک پژوهش روش شناختی است که از اردیبهشت سال 1397 تا خرداد 1398 انجام شد. پژوهش در طی 4 مرحله توصیه شده توسط اشنایدر و همکاران (2004) صورت گرفت. در مرحله اول محققین با استفاده از روش تحلیل محتوا به تبیین مفهوم شادکامی سالمندان پرداختند. در مرحله دوم، به منظور دستیابی به عوامل ساخت آزمون شادکامی سالمندان ، نتایج حاصل از منابع سه گانه پژوهش یعنی عوامل تشکیل دهنده شادکامی برپایه بررسی متون، ابزارهای اندازه گیری، و مصاحبه با مشارکت کنندگان استخراج گردید. سپس، عبارات مناسبی که هر یک، جنبه ای از مفهوم شادکامی سالمندان را پوشش می داد، تدوین گردید. سپس در مرحله سوم تعیین روایی پرسشنامه با بهره گیری از روایی صوری، روایی محتوا، روایی سازه، و در مرحله چهارم تعیین پایایی پرسشنامه با همسانی درونی، و ثبات مورد بررسی قرارگرفت. در مرحله اخیر 304 سالمند تهرانی به صورت تصادفی انتخاب و در مطالعه شرکت کردند.
یافته هابر اساس نتایج حاصل از مرحله اول و دوم مطالعه، پرسشنامه اولیه شامل 77 عبارت ارایه شد. پس از تعیین روایی صوری و محتوا به صورت کمی و کیفی، عبارات پرسشنامه به 39 عبارت کاهش یافت. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی در این پرسشنامه بیانگر وجود 5 عامل بود: حقوق و شیونات انسانی، زندگی لذت بخش، حسن خلق، سلامتی و معنویت. این 5 عامل در مجموع 496/70درصد از واریانس کل آزمون را تبیین می نمودند. نتایج روش تحلیل مقایسه ای گروه های شناخته شده در پارامترهای جنسیت و وضعیت تحصیلات نمایانگر تفاوت های قابل ملاحظه ای بین گروه ها بود. محاسبه ضریب آلفای کرونباخ موید همسانی درونی بالای پرسشنامه(950/0- 838/0) و ثبات از طریق آزمون مجدد 95/0 بود.
نتیجه گیرییافته ها حاکی از آن است که پرسشنامه حاضر با عنوان "پرسشنامه شادکامی سالمندان " با 39 عبارت در سالمندان مقیم جامعه یک ابزار روا پایا محسوب می شود. بنابراین برای استفاده به عنوان یک سفت اندازه کیری در سالمندان پیشنهاد می گردد. این ابزار قابلیت بکارگیری درموقعیت های مختلف توسط ارایه دهندگان خدمات بهداشتی، روانشناسان و پژوهشگران را برای بررسی شادکامی سالمندان دارا است.
کلیدواژگان: شادکامی، سالمندان، پرسشنامه، روانسنجی، ایران -
صفحه 5هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی روانسنجی نسخه فارسی پرسش نامه چند بعدی نگرش فرد در مورد بدن خود در سالمندان ایرانی انجام شد.
مواد و روش هاروش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات غیر تجربی می باشد که اطلاعات لازم و مورد نیاز آن به صورت مقطعی جمع آوری شد. جامعه آماری مطالعه حاضر را تمامی سالمندان بالای 60 سال شهر تهران تشکیل دادند. نمونه آماری تحقیق حاضر نیز شامل 1035 نفر بودند که پرسش نامه چند بعدی نگرش فرد در مورد بدن خود (MBSRQ) را تکمیل نمودند. این پرسش نامه شامل 69 سوال و 9 مولفه است. جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای بررسی روایی همزمان از پرسشنامه نگرش های فرهنگی- اجتماعی نسبت به ظاهر (SATAQ-3)، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای پایایی زمانی (با فاصله دو هفته) از ضریب همبستگی درون طبقه ای استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد روایی ظاهری، محتوا و همزمان پرسشنامه MBSRQ مورد تایید قرار گرفتند (0.05P<). نتایج نشان دهنده برازش مطلوب نسخه فارسی پرسش نامه چند بعدی نگرش فرد در مورد بدن خود در سالمندان (شاخص های 0/903= C.F.I، 0/978=T.L.I، 0/886 A.G.F.I=و 0/075P.N.F.I= و 0/042RMSEA=) است. همچنین همسانی درونی و ثبات زمانی از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند (0.05<P).
نتیجه گیرینسخه فارسی پرسش نامه چند بعدی نگرش فرد در مورد بدن خود دارای روایی و پایایی قابل قبولی در سالمندان ایرانی است و سالمندان، پزشکان، متخصصان سالمند شناسی و پژوهشگران می توانند از این پرسش نامه در مطالعات و ارزیابی های خود استفاده کنند.
کلیدواژگان: سالمند، پرسش نامه چند بعدی نگرش فرد در مورد بدن خود، روایی، پایایی -
صفحه 6اهداف
هدف این تحقیق بررسی تاثیر تحریک الکتریکی یک طرفه و دو طرفه مغز بر بهبود تعادل سالمندان می باشد.
مواد و روش36 نفر از سالمندان شهر ایلام به صورت در دسترس در تحقیق شرکت کردند. ابتدا پیش آزمون تعادل ایستا گرفته شد و سپس شرکت کنندگان به صورت تصادفی به سه گروه تحریک یک طرفه مغز، تحریک دوطرفه مغز و تحریک شم تقسیم شدند. مداخله در 3 جلسه برگزار شد. در گروه تحریک یک طرفه، الکترود آند روی نقطه O در ناحیه مخچه و کاتد در ناحیه 1FP قرار گرفت. در گروه تحریک دوطرفه، الکترود آند روی O1 و الکترود کاتد روی O2 و الکترود کاتد در بالای حفره ی چشمی سمت چپ (1FP) قرار گرفت. شدت تحریک 2 میلی آمپر و مدت زمان درمان در هر جلسه 15 دقیقه بود. در گروه کنترل، الکترود آند و کاتد به ترتیب روی نقاط O و 1FP قرار گرفت ولی جریان تحریک 30 ثانیه بعد قطع می شد. پس از آخرین جلسه تمرینی، پس آزمون به عمل آمد. از تحلیل واریانس یک راهه جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته هابین سه گروه در مرحله پیش آزمون تفاوت معنادار آماری وجود ندارد (0/535>P). ولی در مرحله پس آزمون بین گروه ها تفاوت وجود دارد (0/002>P). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که بین گروه تحریک یک طرفه با کنترل (0/001=P) و گروه تحریک دوطرفه با کنترل (0/005=P) تفاوت وجود دارد ولی بین گروه تحریک یک طرفه با گروه دوطرفه (0/599=P) تفاوت وجود ندارد.
نتیجه گیریدر یک نتیجه گیری کلی می توان گفت که tDCS مخچه به صورت یک طرفه و دو طرفه می تواند موجب بهبود تعادل در سالمندان شود.
کلیدواژگان: تحریک مخچه، تعادل ایستا، تعادل پویا، سالمند -
صفحه 7زمینه و هدف
سواد سلامت یکی از مهم ترین تعیین کننده های اجتماعی سلامت سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله آموزشی بر دانش، نگرش و رفتارهای تغذیه ای سالمندان با سواد سلامت کافی و سواد سلامت ناکافی، انجام شد.
روش بررسییک مطالعه تجربی با مشارکت 192 نفر از افراد 60 سال و بالاتر شهر ایلام از اردیبهشت تا شهریور 1395 اجرا شد. افراد مورد مطالعه در چهار گروه 48 نفره شامل دو گروه مداخله با سواد سلامت کافی و سواد سلامت ناکافی و همین طور دو گروه کنترل با سواد سلامت کافی و سواد سلامت ناکافی تقسیم شدند. برنامه آموزش تغذیه سالمندان شامل چهار جلسه سخنرانی همراه با پرسش و پاسخ، به همراه کتابچه راهنمای تغذیه سالمندان برای گروه مداخله اجرا شد. سطح سواد سلامت افراد مورد مطالعه با استفاده از آزمون سواد سلامت عملکردی بزرگسالان ارزیابی شد. همچنین سطوح دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در دو مرحله قبل و دو ماه بعد از مداخله آموزشی ارزیابی شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد. آمار توصیفی و آزمون های کای اسکور، تی زوجی و آزمون دقیق فیشر برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته هامیانگین سنی مردان مورد مطالعه 38/2±24/61 و میانگین سنی زنان 45/2±35/61 سال بود. اغلب افراد با سواد سلامت کافی مرد بودند (37/84%)، در حالی که نسبت مردان و زنان در افراد با سواد سلامت ناکافی تقریبا یکسان بود. همچنین همه شرکت کنندگان با سواد سلامت کافی و 58/89% افراد با سواد سلامت ناکافی متاهل بودند. پس از مداخله آموزشی میانگین نمرات دانش، نگرش و رفتار در گروه مداخله با سواد سلامت کافی بطور معنی داری افزایش یافت، به ترتیب؛ (013/0p <)، (015/0p <) و (001/0p <). در گروه مداخله با سواد سلامت ناکافی، فقط نمره دانش پس از مداخله افزایش معنی داری را نشان داد (035/0p <). با این حال تغییر معنی داری در نمرات دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای هیچ کدام از گروه های کنترل صورت نگرفت، (05/0p >).
نتیجه گیریبر اساس نتایج مطالعه، اثربخشی مداخله آموزشی در زمینه تغذیه سالمندان بطور معنی داری تحت تاثیر سطح سواد سلامت آنها بود.
کلیدواژگان: سواد سلامت، سالمندی، دانش، نگرش، عملکرد تغذیه ای -
صفحه 8هدف
تنهایی یکی از نگرانی های عمده در جمعیت سالمندان است که نیاز به اندازه گیری و مداخله دارد. این پژوهش با هدف ترجمه و روانسنجی نسخه 6 سوالی پرسشنامه تنهایی گیرولد در سالمندان ایرانی انجام پذیرفت.
مواد و روش هااین مطالعه مقطعی در سال 2018 انجام پذیرفت. پس از کسب اجازه از توسعه دهنده ابزار نسخه 6 سوالی پرسشنامه تنهایی دجانگ گیرولد به روش ترجمه باز ترجمه به فارسی برگردانده، سپس روایی صوری و محتوای آن انجام پذیرفت. نسخه فارسی پرسشنامه توسط 224 نفر از سالمندان ساکن شهر خرم آباد که معیاری های ورود را داشتند، تکمیل گردید. جهت بررسی ویژگیهای روانسنجی از تحلیل عاملی تاییدی (CFA)، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی درون طبقاتی (ICC) و ضریب آلفای کرنباخ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS و با در نظر گرفتن سطح معناداری 05/0≥p تحلیل شد.
یافته هانسخه فارسی ابزار 6 سوالی تنهایی از روایی محتوای قابل قبولی برخوردار بود (874/0=CVI). نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده دوعاملی بودن پرسشنامه بود: تتهایی عاطفی و تنهایی اجتماعی (004/0=RMSEA، 983/0=IFI، 983/0=GFI، 48/1=CMIN/DF). نمره کل تنهایی نیز با مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی ارتباط معنی داری داشت.همچنین نتایج بررسی ضریب هبمستگی درون طبقاتی و ضریب آلفای کرونباخ حاکی از پایایی قابل قبولی ابزار بود.
نتیجه گیرینسخه فارسی پرسشنامه 6 سوالی تنهایی گیرولد ابزاری معتبر و پایا برای اندازه گیری تنهایی در جمعیت سالمند ایرانی است.
کلیدواژگان: تنهایی، سالمندان، پرسشنامه تنهایی، ویژگیهای روانسنجی -
صفحه 9مقدمه
روند رو به رشد پدیده سالمندی لزوم توجه به فعالیت روزمره سالمندان و حمایت اجتماعی آنان را به عنوان عامل موثری در ارتقا سلامت سالمندان مطرح می کند هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین حمایت اجتماعی و متغیرهای زمینه ای با سطح فعالیت روزمره سالمندان در سالمندان جامعه روستایی جنوب ایران میباشد.
روشمطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که با مشارکت 302 نفر از سالمندان 65 سال و بالاتر جامعه روستایی جنوب ایران با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام گردید. ابزار های سنجش پرسش نامه حمایت اجتماعی مری پروسیدانو و کنیت هلر و مقیاس فعالیت روزمره سالمندان بود.
یافته هامیانگین سنی شرکت کنندگان 067/7±67/69 بود. میانگین نمره حمایت اجتماعی درک شده 10/3±55/16 و میانگین نمره ADL،237/28±68/55 بود. حمایت اجتماعی ، سطح تحصیلات و سن متغیر تاثیر گذار بر انجام فعالیت روزمره سالمندان بودند (001/0>P). اما وضعیت تاهل و جنس مولفه اثر گذار بر سطح فعالیت روزمره سالمندان نبود (05/<P). سن سالمند با توانایی او در انجام فعالیت روزمره سالمندان رابطه معکوس داشت، بهگونهای که با افزایش سن از استقلال سالمندان کاسته میشد.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج این پژوهش متغیرهای زیادی بر سطح فعالیت روزمره سالمندان سالمندان تاثیر گذار است. بنابراین مراقبان سلامت باید زمینه های تسهیل زندگی سالمندان را از طریق برنامه های آموزشی مناسب فراهم آورند تا موجب حفظ و ارتقاء زندگی سالم و فعال برای آنها شوند.
کلیدواژگان: سالمندان روستایی، فعالیت روزمره سالمندان، حمایت اجتماعی -
صفحه 10اهداف
بررسی وضعیت اوقات فراغت سالمندان با توجه به گستره زمان آزادی که در اختیار دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. غنی نمودن اوقات فراغت برای سالمندان به سبب فراهم نمودن فرصتی برای دستیابی به انجام امور خلاق و اعتماد به نفس می تواند بر سلامت روانی اثرگذار باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین روش های گذران اوقات فراغت وسلامت روانی سالمندان شهر تهران بود.
مواد و روش هاپژوهش حاضر از نوع مقطعی و توصیفی-تحلیلی می باشد. 413 سالمند بالای 60 سال به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای با رعایت نسبت جنسی از 5 منطقه شهر تهران بر اساس ملاک های ورود وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه 15سوالی سلامت عمومی و پرسشنامه اوقات فراغت محقق ساخته بود که بر مبنای داده های یک مطالعه بزرگتر تهیه شد که روایی محتوایی آن با آزمون هایCVR و CVI و پایایی آن با روش دو نیمه کردن اندازه گیری شد. در تحلیل آماری داده ها از آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی نظیرفراوانی، انحراف معیار، اسپیرمن و رگرسیون در نرم افزار SPSS21 استفاده شد.
یافته هایافته های این مطالعه نشان داد که بیشترین فعالیت فراغتی در سالمندان تماشای تلویزیون می باشد. با بررسی رابطه رگرسیون اوقات فراغت و سلامت روانی مشخص شد که بین شیوه های گذران اوقات فراغت و سلامت روانی سالمندان ارتباط معنادار وجود دارد(1pvalue<0/000). طبقات تفریح و فرایض مذهبی با سلامت روانی ارتباط داشتند در بین عوامل مخدوش کننده سلامت جسمی بیشترین تاثیرگذاری را داشت.
نتیجه گیرینتایج مطالعه نشان داد که سلامت جسمی عامل اثرگذار در رابطه چگونگی گذران اوقات فراغت و سلامت روانی سالمندان است. میزان ناتوانی حرکتی به ویژه در کارهای روزمره در میان سالمندان ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته در حد بسیار بالایی می باشد. از آنجا که طبقات تفریح و فرایض مذهبی با سلامت روانی سالمندان ارتباط معنی دار دارند برنامه ریزان می بایست نقش مساجد، هیات های مذهبی، حسینیه ها و متولیان حوزه های فراغت مانند شهرداری ها را در این زمینه جدی بگیرند. فراهم نمودن زمینه هایی در این مکانها که بتواند سالمندان را درگیر فعالیتهای تفریحی مانند سفرهای زیارتی یا انواع بازی های سرگرم کننده سالمندان نماید گام موثری جهت افزایش سلامت روانی سالمندان می باشد.
کلیدواژگان: اوقات فراغت، سلامت روانی، سالمند
-
Page 1Introduction
Increasing care needs for the elderly are of concern in different countries, especially in countries where their population is aging. It is important to understand the factors that influence the use of health services in the elderly for health policy making in identifying potential problems and developing appropriate interventions to improve their utilization and increase access. Therefore, the purpose of this study was to identify the barriers and facilitators of the outpatient health services utilization in the elderly.
MethodsIn the current systematic review, published English studies from 1996 to 2018 were searched and reviewed electronically from the Web of Science, PubMed and Scopus databases using PRISMA guidelines and related keywords. After eliminating duplicate and irrelevant articles, the quality of articles was evaluated by two evaluators independently, based on STROBE checklist. Narrative synthesis method was used to combine the data.
ResultsForty-four eligible studies were included in this review and the determinants of health service utilization were categorized into three categories as predisposing (age, gender, marital status, ethnicity), enabling (income, insurance coverage, education level, employment status, social network, social support), and need related factors (having chronic illness, self-assessment status, severity of illness, number of illnesses, having two or more diseases at the same time, physical disability and unhealthy lifestyle). Findings showed that over age 80, ethnic minority, unemployed and retired, low level of education, small and limited social network, disability were identified as barriers to accessing health services, and being female, married, having insurance, social support, having a companion, spouse or child, high income levels, shorter distances to the health care center were identified as facilitators of outpatient health services utilization in the elderly.
ConclusionThis systematic review revealed that a set of factors is consistently associated with health services utilization in the elderly. The present study identified the factors affecting the utilization of elderly health services in the framework of Anderson Health Services Behavioral Model. Overall, evidence has shown that single, male, over 80s, educated and low income, unemployed or retired people with chronic illness should be high on the health policy priorities of the elderly to prevent the burden of health services resulting from diseases.
Keywords: Health services utilization, Older adults, Systematic reviews, Anderson behavioral model -
Page 2Aims
Obtaining measurement errors in aging samples studies is of high importance mainly because of the study itself as well as the attention and consideration that are required in recording such data. This study aims to introduce a simple formula to obtain and interpret the Total Deviation Index (TDI) and encourage researchers to use it as a suitable tool in defining reliability in psychometrics studies.
Methods and materialsIn a cross sectional study in the year 2019, 105 aging individuals were selected from city of Tehran. The SF-36 questionnaire was completed for them within two weeks. The ICC value and TDI were obtained for each subscale and compared together.
ResultsThe results show that the lowest TDI value belongs to physical functioning subscale, while mental health has the highest. To be more accurate, the maximum measurement error in physical functioning and mental health, with 95% likelihood, is 22 and 34 (of 100 units), respectively.
ConclusionConsidering the easy interpretation of Total Deviation Index, also due to ICC index not being capable of identifying how much of the subscales variations come from measurement errors, it is suggested that researchers report and obtain the Total Deviation Index in their reliability studies.
Keywords: ICC, Total Deviation Index, Quality of Life, Elderly -
Page 3Introduction
Telehealth management systems for elderly people should have the features, capabilities, and infrastructure that meet the diverse needs of home care management. Since there is no valid and reliable questionnaire to determine these requirements, the main purpose of this study was to determine the requirements of a tele-health monitoring system for elderly people and to present it as a valid and reliable questionnaire.
MethodsThis study was a descriptive-analytical one that performed in 2019. Questionnaire items were obtained from a systematic review study. For the review phase, the selected keywords such as elderly, home care, telecare, telehealth, and information technology from 2013 to October 2019 were searched on selected databases.
ResultsBased on the findings of this study, the parameters and requirements of tele-health monitoring system for elderly people were identified in 97 items. Furthermore, the first 31 items of the questionnaire were removed due to low validity and reliability. In the next phase, the final questionnaire with 66 items, content validity ratio of 99%, Cronbachchr('39')s alpha coefficient (0.9) and desirable correlation coefficient (r = 0.85, p-value <0.05) were designed.
ConclusionIn this study, the requirements of tele-health monitoring system for elderly people were determined and a valid and reliable questionnaire was developed using these requirements. The questionnaire was designed in five parts: applications, functional requirements, non-functional requirements, tools, and communication infrastructure. The results of the present study can be used by health care system designers to determine the applications and requirements of elderly health monitoring systems.
Keywords: Questionnaire, Validity, Telemonitoring, Telehealth, Home Care, Elderly -
Page 4Objective
The purpose of this methodological study was to design and determine the psychometric properties of a new and specific questionnaire for assessing elderly happiness in the context of Iranian culture.
Material and MethodsThis study was a methodological research that was conducted from May 2018 to June 2019. It was conducted in four phases recommended by Schneider and et al (2004).In the first phase, content analysis was applied to explore the meaning of elderly happiness phenomenon. In the second phase, in order to achieve the factors of elderly happiness questionnaire, the factors of happiness were extracted based on the review of texts, measurement tools, and interviews with the participants. a questionnaire was created, using the results of the qualitative research implemented in the first phase, in conjunction with the inductions from the expert panel. In the third phase, the validity determination including face validity, content validity and construct validity were measured. In the fourth phase, internal consistency, and test- retest reliability were measured. 304 elderly people who were selected randomly participated in the last stage.
ResultsThe initial 77 item questionnaire designed using the results of first and second phases of study, reduced to 39 items in the process of determining the face and content validity. The result of exploratory factor analysis showed that this questionnaire contains 5 factors including human rights, enjoyable life, good morals, health and spirituality. These 5 factors explained nearly 70.49% of the variance. The results of known groupschr('39') comparisons showed that this questionnaire could successfully discriminate between subgroups of elderly people in the indexes of gender and education status. The internal consistency (Cronbach’s alpha) was 0.838–0.950. Test-retest reliability (ICC) of the questionnaire with interval time of two weeks was 0.95(p < 0.001).
ConclusionWe concluded that the Elderly Happiness Questionnaire with 39 items in community-dwelling older samples is valid and reliable Thus, the questionnaire can be recommended for use as a trait-measure in Iranian older adults. It can be used among older adults in different settings such as clinical settings, homes and research environments by health care providers, psychologists and researchers.
Keywords: Happiness, Aging, Questionnaire, Psychometric properties, Iran -
Page 5Purpose
The purpose of this research was to investigate the psychometric properties of Persian version of the multidimensional body-self relations questionnaire (MBSRQ) among Iranian elderly people.
Methods & MaterialsThe research method was non-experimental research that its necessary information was collected with cross-sectional method. The statistical population was composed of all elderly people over 60 years age in Tehran city. The statistical sample included 1035 people who were completed the Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ). This questionnaire consists of 69 questions and 9 components. Data were analyzed with confirmatory factorial analysis based on structural equations, Cronbach’s alpha coefficient and intra-class correlation coefficient tests.
ResultsResult showed that the content, face and concurrent were validity acceptable (P<0.05). Also, Result showed that the Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ) has acceptable fit indexes (such as RMSEA=0.042, CFI=0.903, TLI=0.978, PNFI=0.075, and PGFI=0.886). Forthermore, the internal consistency and temporal reliability were acceptable (P<0.05).
ConclusionThe Persian version of Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ) has acceptable reliability and validity in Iranian elderly and researchers, older adults, and elderly specialists can use this questionnaire for its evaluations and researches.
Keywords: Elderly, MBSRQ, Validity, Reliability -
Page 6Objective
The purpose of this study was to investigate the effect of unilateral and bilateral electrical stimulation of the brain on balance in elderly.
Materials and methodsThirty-six elderly in Ilam city participated in study. In the pre-test, static balance was taken and then the participants were randomly divided into three groups: unilateral brain stimulation, bilateral brain stimulation and sham. The intervention took in 3 sessions. In unilateral stimulation group, the anode electrode was positioned at O point and the cathode was above the left ophthalmic cavity (FP1). In bilateral stimulation group, the anode electrode was positioned at O1 and the cathode was positioned at O2. The intensity of stimulation was 2 mA and the duration of treatment was 15 minutes per session. In control group, the anode and cathode electrodes were placed on the O and FP1 points, respectively, but the excitation current was stopped after 30 seconds. After the last training session, the post-test was performed. Data analyzed were using one-way ANOVA.
ResultsThe results showed that there was no statistically significant difference between the three groups in pre-test phase (P<0.535). But at post-test was a difference between groups (P<0.002). Post-hoc test results showed that there was a difference between unilateral stimulation with control group (P=0.001) and bilateral stimulation with control group (P=0.005). But there was no significant difference between unilateral stimulation group and bilateral stimulation group (P=0.599).
ConclusionIn conclusion, it can be concluded that unilaterally and bilaterally cerebellar stimulation can be improved in the elderly.
Keywords: Transcranial direct current stimulation, Cerebellum, Balance, Elderly -
Page 7Introduction & Objective
Health literacy is one of the most important social determinants of the elderly health. This study was aimed to determine the effectiveness of educational intervention on knowledge, attitude and nutritional behaviors of the elderly with adequate health literacy and inadequate health literacy.
Materials and MethodsAn experimental study was conducted with the participation of 192 people 60 years and older in Ilam from May to September 2016. The elderly were assigned into four groups (48 subjects in each group) includes two intervention groups with adequate and inadequate health literacy as well as two control groups with adequate and inadequate health literacy. The elderly nutrition education program consisted of four lecture sessions with questions and answers, along with an elderly nutrition manual for the intervention group. The level of health literacy among the elderly was assessed using the Test of Functional Health Literacy in Adults. Also, the level of knowledge, attitude and nutritional behaviors was assessed using a researcher-made questionnaire in two stages before and two months after the educational intervention. The SPSS software version 21 was used for data analysis. Descriptive statistics and Chi-square, paired t-test and Fisherchr('39')s exact test were used for data analysis.
ResultsThe mean age of the men was 61.24±2.38 years and the mean age of women was 61.35±2.45 years. The majority of men with adequate health literacy were men (84.37%), while the proportion of men and women in those with inadequate health literacy was almost the same. Also, all participants with adequate health literacy and 89.58% of those with inadequate health literacy were married.After the educational intervention, the mean scores of knowledge, attitude and behavior in the intervention group with adequate health literacy increased significantly (p≤0.013), (p≤0.015) and (p <0.001), respectively. In the intervention group with inadequate health literacy, only knowledge mean score after the intervention showed a significant increase, (p≤0.035). However, there was no significant change in the mean scores of knowledge, attitude and behavior in both control groups (p>0.05).
ConclusionAccording to the results of the study, the effectiveness of educational intervention in relation to nutrition of the elderly is significantly influenced by the level of health literacy.
Keywords: Health Literacy, Elderly, Knowledge, Attitude, Nutritional Behavior -
Page 8Objectives
Loneliness is a significant concern among the elderly, and requires measurement and intervention. This study was conducted with the aim of translating and psychometric evaluation of the 6-item de Jong Gierveld Loneliness Scale in Iranian elderly people.
Material&MethodsThis is a descriptive study carried out in 2018.After receiving permission from the tool designer the original version of 6-item de Jong Gierveld Loneliness Scale was translated into Persian by the translation-back translation method. Then its face and content validities were determined. The Persian final version was completed by 224 eligible elderly residents in Khorramabad. The data were analyzed using confirmatory factor analysis (CFA), the Pearson correlation coefficient, the intra-class correlation coefficient (ICC) and the Cronbachchr('39')s alpha. The softwares SPSS and AMOS were used and the significance was determined at the level of p≤ 0.05.
FindingsThe Persian version of the 6-item de Jong Gierveld Loneliness Scale had an acceptable content validity (CVI = 0.874). Confirmative factor analysis indicated the extraction of two factors: emotional loneliness and social loneliness (CMIN/DF=1.48, GFI=0.983, IFI=0.983, RMSEA=0.004). The overall loneliness score showed significant correlation with hospital anxiety and depression scale. The reliability of the scale was accepted by intra-class correlation coefficient and Cronbachchr('39')s alpha coefficient.
ConclusionThe Persian version of the 6-item de Jong Gierveld Loneliness Scale is a reliable and valid measure of loneliness in Iranian elders.
Keywords: Loneliness, Older Adults, Loneliness Scale, Psychometric properties -
The Relationship Between Social Support and Quality of ADL among Older Adults in the Rural CommunityPage 9Introduction
The increasing trends in achieving old age call for the consideration of ADL and social support in the elderly as effective factors in improving their health. This study aimed to investigate the correlation between social support and background variables as well as ADL level among older adults in the rural community in southern Iran.
MethodThis descriptive-analytical cross-sectional study was carried out on 302 elderly people aged 65 years and a bove in the rural community of southern Iran using stratified random sampling method. The social support questionnaire (Procidano, M. E., Heller, K.) and ADL scale for the elderly were used.
ResultsThe mean age of the participants was 7/067±69/67. The mean score of perceived social support was 3/10± 16/55 and the mean score of ability to perform ADLs was 28/237±55/68. Social support, education and age were effective in performing ADLs among the elderly (P <0/001) while marital status and gender had no effect on ADL level (P <0/05). The age of older adults was inversely correlated with their ability to perform ADL, so that their independence in doing ADL will decrease with age.
ConclusionMany variables affect ADL level among the elderly. Therefore, health care providers should facilitate the elderly’s independent living through educational programs so that they can maintain and promote a healthy and active life.
Keywords: Rural older adults, Social support, ADL -
Page 10Background
Leisure activity helps the elderly to improve their physical and mental health. The aim of this study is to assess interlink between the leisure activity and mental health in older people.
MethodsWe select 413 people over 60 years old. We collected data using GHQ 15-question survey, Nagi questionnaire and a new reliable and validated designed questionnaire. Our data was analyzed using spearman correlation, and regression analysis in SPSS21.
ResultsThe findings of this study showed that the most leisure activity in the elderly is watching television. We report a relationship between recreation and religious activities with mental health in elderly (pvalue <0/0001). Among the confounding factors, physical health imposed the most significant effect.
ConclusionPhysical health is an effective factor in the relationship between leisure time and mental health of the elderly. Considering the significant relationship between religious classes and mental health of the elderly individuals, planners should consider the role of mosques, husites and municipalities as a custodians of leisure centers. On the other hand, considering the effect of physical health on the relationship between leisure time and mental health, provision of situation that can involve elderly people in sports and recreational activities is an effective step to increase the mental health of the elderly individuals.
Keywords: Mental health, Leisure activities, Aged