فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدجواد اسکندرلو* صفحات 9-28

    سبک زندگی، از مباحث مهم در علوم جامعه شناسی، علوم تربیتی، علوم اخلاقی و علوم اقتصادی است. مفهوم سبک زندگی را برای تبیین رفتارهای فرهنگی - اجتماعی به کار می برند که نوعا نشانگر واقعیت پیچیده رفتارها و حتی نگرش در جامعه است. مراد از سبک زندگی اسلامی، آن نوع از سبک زندگی است که از آموزه های قرآن و روایات سرچشمه گرفته است. در این مقاله، پس از اشاره به پیشینه پژوهش، سبک زندگی کنونی مسلمانان در مواجهه با غرب فرهنگی مطرح شده، سپس مبانی سبک زندگی اسلامی در سه بخش «ایمانی و گرایشی»، «رفتاری» و «فرهنگی و اجتماعی» ذکر گردیده و پس از آن مبانی سبک زندگی غربی در سه قالب «لذت گرایی»، «قدرت گرایی» و «نفع گرایی» معرفی شده است. این مقاله که با روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته وبه این نتیجه رسیده که قرآن توانسته است از طریق سازماندهی و شکل دادن به زندگی روزمره جامعه اولیه مسلمانان به لحاظ مادی و معنوی در تمام ابعاد زندگی وارد شود و قرآن را در یک بازه زمانی کوتاه به محیط های فرهنگی - اجتماعی متفاوتی معرفی کند که جامعیت این کتاب آسمانی به گونه ای است که برای سبک زندگی اسلامی انسان معاصر نیز الگو و منبعی اساسی شمرده می شود.

    کلیدواژگان: زندگی اسلامی، مبانی قرآنی زندگی، فرهنگ غربی
  • سید رضا مهدی نژاد * صفحات 29-54

    «تمدن» یا «حضاره» از جمله واژگانی است که در قرآن کریم به طور مستقیم از آن یاد نشده، اما راه پژوهش درباره آن از طریق جستجوی واژه های مرتبط، به ویژه واژه های دارای بار اجتماعی می باشد. «امت»، «قوم»، «قریه» و «مدینه» از مهم ترین واژگانی بوده که تاکنون از آن ها برداشت تمدنی شده است. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که واژگان فوق چه رابطه معنایی با تمدن دارند و آیا می توان از رهگذر آن ها به مفهومی از تمدن در قرآن دست یافت؟ در این مقاله تلاش شده با روش توصیفی - تحلیلی، نخست به بررسی و توصیف مفهومی واژگان مذکور پرداخته شود و سپس رابطه آن را با تمدن واکاوی گردد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که واژگان مذکور، دلالت معنایی مستقیمی بر مفهوم تمدن ندارند و نمی توان آن ها را به مثابه تمدن تلقی نمود؛ اما با توجه به معنا و ظرفیت اجتماعی این کلمات، می توان از آن ها بهره برداری تمدنی کرد و تمدن را به این مفاهیم و ظرف های اجتماعی منتسب نمود. در این میان، واژگان «امت» و «مدینه»، ظرفیت بالایی برای پیوند مفهومی با تمدن دینی دارند.

    کلیدواژگان: قرآن، تمدن دینی، امت، قوم، قریه، مدینه
  • سید محمد میرهاشمی * صفحات 55-80

    ادیان الهی ازجمله دین اسلام و آموزه های آن به ویژه قرآن کریم، به اخلاق و مولفه‎های آن به صورت ویژه توجه کرده اند. مطالعه ادیان الهی ازجمله دین مبین اسلام، گویای نقش اخلاق در عرصه های مختلف زندگی بشری است. یکی از مسایل بسیار مهم که محل بحث آن در علم اخلاق نمی باشد بلکه در علم دیگری به نام فلسفه اخلاق مطرح می شود و به اصطلاح از مبادی تصدیقی علم اخلاق بوده، مسئله اطلاق و نسبیت گزاره های اخلاقی است. فراتر از طرح رویکردها و دیدگاه ها، نتایج و پیامدهای مهم نظری و عملی این مسئله بوده که از جمله اندیشه نسبیت گروی در اخلاق، پیامدهای ناگواری را به دنبال داشته است. ظهور برخی بحران‎های اخلاقی در میان برخی جوامع بشری بر اساس رواج این اندیشه است. فروکاهیده شدن اخلاق در عصر حاضر و آن در حد تمایلات و سلایق، توافقات و قراردادهای فردی یا جمعی، موجب التزام به دیدگاه نسبیت گرایی اخلاقی شده است. از جمله آثار زیان بار پذیرش این اندیشه در جوامع اسلامی، عصری و نسبی بودن گزاره های دینی (گزاره های اخلاقی) و نفی جاودانگی، کمال و خاتمیت دین اسلام خواهد بود. بر اساس این رهیافت، واکاوی اثبات نظریه مطلق گرایی از منظر نصوص دینی و عمدتا آیات قرآنی اهمیت و ضرورت مضاعفی پیدا می کند. این مسئله با رویکرد قرآنی، تاکنون مورد پژوهش اندیشمندان علوم قرآنی و مفسران اعم از عامه و خاصه، به صورت مستقل قرار نگرفته است؛ البته برخی مفسران با توجه به برخی آیات، در این مسئله ورود نموده و نظرهای متفاوتی نیز ابراز داشته اند؛ اما با بررسی در منابع و متون تفسیری مختلف به این نتیجه رسیده می شود که اکثر مفسران قدیم و جدید به این مسئله مهم ورود پیدا نکرده اند. در این جستار، بر اساس برخی آیات قرآنی و طرح دیدگاه برخی مفسران، به اثبات دیدگاه «مطلق گرایی حداقلی در اخلاق» پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، مطلق گرایی اخلاق، نسبیت گزاره های اخلاقی
  • مهدی عبدللهی پور، سید محمد نقیب، علی غضنفری، علی زهراب* صفحات 81-112

     تامین اجتماعی، موضوعی است که در بسیاری از کشورها، به ویژه در کشورهای با رویکرد حاکمیت دولت رفاه، مورد توجه قرار گرفته و فراخور اندیشه سیاسی نظام حاکم، تعریف شده است. بااین همه، قدر مشترک مفهوم و تعریف نهادهای تامین اجتماعی به عنوان سازمان هایی دولتی، تامین جنبه های اقتصادی و بیمه ای و حمایت معیشتی افراد جامعه است. به نظر می رسد، محدودنمودن مفهوم و تعریف تامین اجتماعی تنها در اهداف سازمانی که برآمده از خاستگاه آن، یعنی نگاه سکولار غرب به انسان است، قابل نقد بوده و می توان با توجه به فرهنگ و آموزه های قرآنی، مفهوم و در نتیجه تعریفی جدید برای آن بیان نمود. این پژوهش، با روش توصیفی - تحلیلی، به بازتعریف نظام تامین اجتماعی، با توجه به آموزه های قرآن کریم می پردازد و به طور مشخص به دنبال پاسخ به این پرسش است که بازتعریف نظام تامین اجتماعی با رویکرد قرآنی به نیازهای انسان چیست و چه آثاری بر این بازتعریف مترتب است؟ با توجه به جامعیت انسان شناسی قرآن و بیان گذشته، حال و آینده او و نیز بیان ضعف ها، نگرانی ها و عوامل کرامت، امنیت و آرامش انسان، نظام تامین اجتماعی با رویکرد قرآنی، گستره وسیعی از نیازهای مادی و معنوی انسان، با هدف تامین کرامت، امنیت و آرامش دنیوی و اخروی او را شامل می شود.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، نظام تامین اجتماعی، قرآن کریم، بازتعریف قرآنی
  • فیاض حسین علوی*، علی همت بناری، حسین علوی مهر صفحات 113-130

     عواطف در زندگی خانوادگی، نقش اساسی دارد و بدون توجه به عواطف، موفقیت انسان در زندگی دشوار، بلکه غیرممکن است. خانواده،اولین جایگاه تربیتی، محل بروز و ظهور عواطف انسانی و سنگ بنای جامعه است و اگر سالم باشد، می توان به داشتن جامعه ای سالم امیدوار بود. نوشتار حاضر با استفاده از روش اجتهادی با بررسی آیات قرآن کریم، مهم ترین ویژگی هایعاطفی خانواده سالم را استخراج نموده، سپسبه توصیف و تحلیل آن پرداختهو مهمترین دلالت های تربیتی هر یک از آن ها را ارایه کرده است. بررسی هانشان می دهد: ازجمله ویژگی های عاطفی خانواده سالم در قرآن کریم، مودت و رحمت است که دلالت های تربیتی مانند حضور خداوند در خانواده، استحکام خانواده، رشد و تعالی خانواده و افزایش صمیمیت بین زوجین است؛ ویژگی دیگر، آرامش بخشی است که مهم ترین دلالت های تربیتی آن، راه شناخت خدا، نشاط در خانواده، رشد سلامت عاطفی خانواده و ارضای نیازهای روحی و روانی همسران در خانواده است.

    کلیدواژگان: قرآن، تربیت، خانواده سالم، دلالت تربیتی، ویژگی عاطفی، مودت، رحمت
  • جواد مصلحی*، سجاد نوریان صفحات 131-156

     با گسترش مباحث جدید در حوزه علوم اجتماعی و انسانی، دیدگاه های نو برای تبیین علل گوناگون و مختلف از یک متن در دوره های تاریخی ارایه شده است. ازجمله این دیدگاه ها، طرح مفهوم فمینیسم و رابطه آن با قرآن است. استفاده از این مفهوم می تواند به تبیین علت تفاوت بعضی از آرای تفسیری در برخی از آیات قرآن کریم در ادوار تاریخی مسلمانان کمک شایسته ای کند. در این جستار آرای مفسران درباره عبارت قرآنی «الرجال قوامون علی نساء...» پس از طبقه بندی و تحلیل، ارزیابی شده و در این میان کوشش شده است تا اختلاف نظر مفسران بر اساس پدیده فمینیسم در دوره های مختلف تاریخی فهم و تحلیل شود. بر مبنای یافته های این بررسی در دوره معاصر تاریخ تفسیر به دلیل مطرح شدن گفتمان فمینیسم در غرب و وارد شدن آن به جوامع اسلامی که در نتیجه آن، اندیشه برابری میان زن و مرد در جهان اسلام شکل گرفت و اندیشه های مدرن غربی به جهان اسلام وارد شد، موجب شکل گیری یک تقابل ذهنیت و فرهنگ مسلمانان با واقعیت های عینی شد، در نتیجه برداشت جدیدی از واژه «قیمومیت» در آیه موردبحث، مطرح شده است که در دوران قبل از معاصر، به تسلط و حکومت مرد بر زن تفسیر می شده که در دوره معاصر این تفسیر بیشتر به صورت استعدادهای ویژه هر جنس و مسئولیت های آن در قبال آن نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: قرآن، گفتمان، فمینیسم، قوامون، رجال، نساء
  • محمدعلی رضایی اصفهانی* صفحات 157-180

     در این نوشتار نخست به پیشینه هزارساله اصول الفقه اشاره شده، سپس ضرورت تاسیس دانش اصول التفسیر بیان گردیده است؛ چراکه اصول الفقه رایج عمدتا پاسخگوی دانش فقه است و اصولا برای دانش های دیگر همچون تفسیر پایه ریزی نشده است. در دانش اصول التفسیر برخی مباحث جدید مانند هرمنوتیک، زبان قرآن و... نیاز  است که در اصول الفقه رایج نیست. برخی مباحث اصول الفقه موردنیاز تفسیر هست؛ اما برخی ربط چندانی به تفسیر ندارد. ازاین رو، تاسیس دانش مستقل اصول التفسیر ضروری است. آنگاه مفهوم شناسی اصول التفسیر و تفاوت های آن با دانش های همگن مانند اصول الفقه، قواعد التفسیر و مبانی و روش های تفسیری تبیین شده، سپس به آسیب شناسی اصول التفسیر (مبانی، منابع و روش تحقیق) پرداخته شده است. در این مقاله از روش تحقیق تحلیل تاریخی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، اصول التفسیر، اصول الفقه، دانش، تولید دانش
  • سمیه صیادی*، علی محمدی آشنانی، سید مجید نبوی صفحات 181-204

     پدیدارشدن رویکرد و متون تفسیر علمی، موافقان و مخالفانی را برانگیخت؛ تفسیر ادبی مشهور به تفسیر بیانی، روش تفسیری بود که امین الخولی و همسرش بنت الشاطی، با هدف جلوگیری از چالش های آسیب زای تفسیر علمی و گرایش های افراطی برخی مفسران معاصر، به ساماندهی و برجسته سازی آن پرداخته اند. امین الخولی گرچه استفاده از دو علم روان شناسی و جامعه شناختی را در تفسیر ادبی لازم می داند، اما به نقد تفسیر علمی پرداخته و برای فروافتادن در دام تحمیل نظریات علمی بر آیات، روش تفسیر بیانی را پیش رو نهاده است. بنت الشاطی همسر وی نیز تفسیر علمی و همه گونه های تفسیر عصری را به شدت نقد و با مطرح ساختن اعجاز بیانی قرآن، به تقابل با اعجاز علمی برخاسته و آن را انکار و رد می کند. این پژوهش با روش تحلیل محتوا و به شیوه تطبیقی، به ارتباط تقابلی تفسیر علمی و بیانی پرداخته است. یافته های این کنکاش، نشانگر آن است که هرچند که هر دو قرآن پژوه پیش گفته، مخالف تفسیر علمی هستند، اما از آن جهت که دیدگاه امین الخولی در نقادی روش تفسیر علمی، به اعتدال نزدیک تر است، می توان وجوه مشترکی میان تفسیر علمی و بیانی یافت؛ اما بر اساس دیدگاه افراطی بنت الشاطی در این زمینه، هیچ وجه مشترکی میان تفسیر علمی و بیانی وجود نداشته و این دو روش تفسیری، دارای تقابل خواهند بود.

    کلیدواژگان: تفسیر بیانی، تفسیر علمی، تفسیر ادبی، امین الخولی، بنت الشاطی
  • نسیم سادات مرتضوی* صفحات 205-230

    تفسیر علمی قرآن به معنای استفاده از یافته های اطمینان آور علوم تجربی در فهم قرآن است. در تلاش پیش رو که با روش توصیفی، تحلیلی و انتقادی در علوم وحیانی و تجربی به صورت کتابخانه ای نگاشته شده، بررسی تطبیقی نظریات علامه طباطبایی با موریس بوکای در خصوص تفسیر علمی آیات قرآن، شاخص قرار گرفته تا تصویر روشنی از دیدگاه مفسر شیعه، (علامه طباطبایی) در مقایسه با مستشرق مسلمان، (موریس بوکای) ارایه گردد و آنچه مسلم گردید رویکرد مثبت آنان در ارزیابی آیات علمی قرآن است؛ علامه در بسیاری موارد راه احتیاط را در پیش گرفته و در برخی آیات به اعجاز علمی آن ها، حکم نموده اند؛ اما موریس بوکای در صدد نتیجه گیری هماهنگی آیات با علم روز و اثبات اعجاز علمی قرآن برآمده است. در ضمن، علامه با بهره گیری از قدرت استنطاق آیات، در فهم علوم تجربی، مسیر را بر رهپویان این عرصه هموار نموده است.

    کلیدواژگان: علم تجربی، آیات علمی، تفسیر علمی، المیزان، علامه طباطبایی، موریس بوکای
  • حسن روشن*، کامبیز روشنایی، یوسف فاطمی نیا صفحات 231-250

     تامین نیازهای مادی و معنوی، لازمه رشد و کمال انسانی بوده و توجه به جسم و برآورده کردن نیازهای آن نیز پیش نیاز احیای این رشد و کمال جویی است. از آن جا که ساختار وجودی انسان دوبعدی است و ابعاد جسم و روح بر هم تاثیرگذار هستند، توجه به عامل سلامتی جسم از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد. به همین علت، تغذیه جسم به عنوان مهم ترین عامل تامین سلامت از ارزش و اهمیت خاص برخوردار است. نادیده گرفتن یا عدم شناخت کافی از ارزش مواد غذایی سالم، طیب، با کیفیت، توجه به تنوع غذایی و بهره گیری از گروه های مختلف غذایی، نه تنها زمینه ساز ابتلا به امراض جسمانی گشته، بلکه زنگ خطری برای هجوم حالات روحی نامناسب مانند کج خلقی، ضعف اعصاب و افسردگی می شود. این مقاله که از روش توصیفی - تحلیلی بهره گرفته با هدف معرفی و تبیین ارزش شناختی تغذیه در آموزه های دینی و ارایه گروه های مختلف غذایی در این آموزه ها نگاشته شده است.  نتایج پژوهش از جایگاه ویژه تغذیه در سفارش های دینی حکایت دارد. توجه به تعادل در خوردن و آشامیدن و تشخیص تغذیه ارزشمند از تغذیه ناصحیح بر طبق معیار الگوی نظام تغذیه در اسلام می تواند انسان را در مسیر انجام عمل صالح یاری دهد و رشد و بقای همه جانبه وجودی او را تضمین نماید و جامعه الهی را به کمال انسانی خویش نزدیک تر گرداند. همچنین، گروه نان و غلات، شیر و لبنیات، میوه و سبزیجات و گوشت ها از مهم ترین گروه های غذایی در نظام تغذیه سالم دینی است.

    کلیدواژگان: گروه های غذایی، تغذیه دینی، ارزش تغذیه، هرم غذایی
  • اسماعیل سلطانی بیرامی* صفحات 251-372

     آیاتی از قرآن کریم درباره آفرینش آسمان ها و زمین و توصیف آنهاست. برخی خاورشناسان با مسلم انگاشتن پیش فرض هایی بر تعارض آیات راجع به ترتیب آفرینش آسمان ها و زمین تاکید دارند. این نوشتار با توصیف و تحلیل آیات مرتبط و بررسی دیدگاه مفسران، به ادعای خاورشناسان پاسخ داده است. در این پژوهش چهار دیدگاه ذیل مورد ارزیابی قرار می گیرد: 1) انکار نسبت دادن تقدم وتاخر به افعال الهی؛ 2) عدم بیان ترتیب آفرینش زمین و آسمان در قرآن؛ 3) تقدم آفرینش زمین بر آسمان؛ 4) تقدم آفرینش آسمان بر زمین. به نظر نگارنده، آیات شریفه مرتبط با آسمان ها و زمین با یکدیگر هم خوانی دارند و ناظر بر سه مرحله آفرینش است که عبارت اند از: مرحله نخست: آفرینش آسمان و برافراشتن سقف آن؛ مرحله دوم: آفرینش زمین و گسترش آن؛ مرحله سوم: توسعه و تسویه هفت گانه آسمان. .

    کلیدواژگان: آیات آفرینش، پیدایش آسمان، پیدایش زمین، آسمان های هفت گانه، گسترش زمین
  • سید عیسی مسترحمی*، حمیده هادی به صفحات 276-296

    فضای مجازی، فضایی است که ارتباطات در آن توسط شبکه جهانی اینترنت انجام می شود که شامل انواع شبکه ها از جمله فیس بوک، ویچت، تلگرام، واتس آپ، ایتا، وایبر و... است. میل غریزی انسان به گفتگو و ارتباط با دیگران یکی از دلایل مهم استفاده از فضای مجازی می باشد. از سوی دیگر گسترش تعاملات و تبادل نظر با سرعت بالا در فضای مجازی این امکان را فراهم ساخته تا مرزهای زمانی و مکانی شکسته شود و افراد به راحتی به گفتگو و تبادل آراء و افکار با یکدیگر بپردازند. استفاده از این فضا به صورت گسترده ای شیون زندگی فردی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده که گاه تاثیر آن از فضای حقیقی بیشتر است. شناخت درست و آگاهی بخشی عمومی زمینه را برای استفاده مناسب از این فضا فراهم آورده و با رعایت ضوابط و بایسته های گفتگو در این فضا تهدیدها را تبدیل به فرصت کرد و آسیب های مخرب این فضا را از بین برد. ارتباط موثر و فهم متقابل، نیازمند رعایت ضوابط و قوانینی است. فرایند ارتباط دارای سه رکن اصلی پیام، ارسال کننده و دریافت کننده پیام می باشد. مطالعه توصیفی و تحلیلی آیات نورانی قرآن کریم نشان می دهد که این کتاب هدایت، ضوابطی را برای هر یک از این ارکان معین کرده است. این کتاب آسمانی، رعایت اصل علم و آگاهی، صداقت، عفت، ادب، زیبایی و نیز دارای پشتوانه فکر و اندیشه بودن، جزء بایسته های مربوط به پیام شمرده شده است که ارسال کننده پیام باید به آن ملتزم باشد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، پیام رسانی مجازی، ضوابط گفتگوی قرآنی
|
  • MohammadJavad Eskandarloo * Pages 9-28

    Lifestyle is one of the most important topics in sociology, educational sciences, ethics and economics. They use the concept of lifestyle to explain socio-cultural behaviors that typically reflect the complex reality of behaviors and even attitudes in society. Islamic lifestyle refers to the type of lifestyle that has originated from the teachings of the Qur'an and hadiths. In this article, after referring to the research background, the current lifestyle of Muslims in the face of the cultural West is discussed, then the basics of the Islamic lifestyle are mentioned in three sections: "faith and inclination", "behavior" and "cultur and socity". Then the foundations of the Western lifestyle have been introduced in three ways: "hedonism", "powerism" and "utilitarianism". This article, which has been studied by descriptive-analytical method, has come to the conclusion that the Qur'an has been able to enter into all aspects of life both materially and spiritually by organizing and shaping the daily life of the early Islamic community and introduce the Qur’an to different socio-cultural environments in a short period of time. The comprehensiveness of this divine book is such that it is considered as a model and a source for the Islamic lifestyle of contemporary man.

    Keywords: Islamic life, Quranic Principles of life, Western culture
  • Seyed Reza Mehdi Nejad * Pages 29-54

     "Tamaddun" or "hadzarah" [civilization] is a word that is not directly mentioned in the Holy Quran, but the way to research it is by searching for related words, especially words with a social connotation. "Ummah" [nation], "qawm" [ethnic group], "qaryah" [village] and "madinah" [city] are among the most important words that have been already considered as a form of civilization. The main question of the present article is what is the semantic relationship between the above words with civilization and is it possible to achieve a concept of civilization in the Qur'an through them? In this article, an attempt has been made to use a descriptive-analytical method to first study and describe the concept of the mentioned words and then to investigate its relationship with civilization. The findings of this study indicate that these words do not have a direct semantic signification on the concept of civilization and they can not be considered as civilization; But according to the meaning and social capacity of these words, they can be employed as the word “civilization”, ie, the wird civilization can be attributed to these concepts and social contexts. Meanwhile, the words "ummah" and "medina" have a high capacity for conceptual connection with religious civilization.

    Keywords: Quran, Religious Civilization, Ummah, Ethnic Group, village, Medina
  • Seyed Mohammad Mirhashemi * Pages 55-80

     Divine religions, including Islam and its teachings, especially the Holy Qur'an, have paid special attention to ethics and its components. The study of divine religions, including the religion of Islam, shows the role of morality in various areas of human life. One of the most important issues that is not discussed in ethics but is raised in another science called philosophy of ethics and is one of the so-called affirmative principles of ethics, is the issue of absoluteness and relativity of moral propositions. Beyond putting forth opinions and viewpoints, there have been important theoretical and practical results and implications of this issue, which, including the idea of ​​relativism in ethics, has had dire consequences. The emergence of some moral crises in some human societies is based on the prevalence of this idea. The decline of morality in the present age, to the extent of individual or collective tendencies, agreements and contracts, has led to a commitment to the view of moral relativism. Among the harmful effects of accepting this idea in Islamic societies will be the modernity and relativity of religious propositions (moral propositions) and the denial of the immortality, perfection and finality of Islam. According to this approach, the analysis of the proof of the theory of absolutism from the perspective of religious texts and mainly Quranic verses becomes doubly important and necessary. This issue, with the Qur'anic approach, has not been studied independently by thinkers of Qur'anic sciences and commentators, both Shiites and Sunnis; Of course, some commentators, according to some verses, have entered into this field and have expressed different opinions; But a review of various sources and interpretive texts leads to the conclusion that most of the old and new commentators have not entered into this important issue. In this article, based on some Quranic verses and the views of some commentators, the view of "minimal absolutism in morality" is proved.

    Keywords: Ethics, Moral Absolutism, Relativity ff Moral Propositions
  • Mehdi Abdollahipour, Seyed Mohammad Naqib, Ali Ghazanfari, Ali Zohrab * Pages 81-112

    Social security is an issue that has been considered in many countries, especially in countries with a welfare state approach, and has been defined in accordance with the political thinking of the ruling system. However, common value of the concept and definition of social security institutions as the governmental organizations, providing economic and insurance aspects and livelihood support for individuals in society. It seems that restricting the concept of social security and defining it in such a way that it is limited to the organizational goals that stem from its origin, i.e. the secular view of the West about people, is subject to criticism. So, a new concept and definition can be expressed for it according to the Quranic culture and teachings. This research, with a descriptive-analytical method, redefines the social security system according to the teachings of the Holy Quran and specifically seeks to answer the question of what is the redefinition of the social security system with the Quranic approach to human needs and what are the effects on this redefinition; Given the comprehensiveness of the anthropology of the Qur’an and its expression of past, present and future of man, as well as the expression of weaknesses, concerns and factors of human dignity, security and peace, the social security system based on the Qur’anic approach includes a wide range of material and spiritual human needs for the purpose of providing his security and peace in this world and the hereafter.

    Keywords: social security, Social Security System, Holy Quran, Quranic Redefining
  • Fayyaz Hussain Alavi *, ALi Hemmat Banari, Hussein Alavi Mehr Pages 113-130

     Emotions play an essential role in family life, and without considering emotions, human success in life is difficult, if not impossible. The family is the first place of education, the place of emergence of human emotions and the foundation of society, and if it is healthy, we can hope to have healthy societies. The present article, using the ijtihad method, by examining the verses of the Holy Quran, has extracted the most important emotional characteristics of a healthy family, then described and analyzed it and presented the most important educational implications of each of them. Studies show that one of the emotional characteristics of a healthy family in the Holy Qur'an is kindness and mercy, which has educational implications such as the presence of God in the family, family strength, family growth and excellence, and increased intimacy between couples. And the other is comforting, the most important educational implications of which are the way to know God, joy in the family, the growth of the emotional health of the family and the satisfaction of the spiritual and psychological needs of the spouses in the family.

    Keywords: healthy family, educational implications, emotional characteristics, friendliness, mercy, Quran, education
  • Javad Moslehi *, Sajjad Nourian Pages 131-156

    With the development of new topics in the field of social sciences and humanities, new perspectives have been presented to explain the various causes of a text in historical periods. One of these views is the design of the concept of feminism and its relation to the Holy Qur'an. The use of this concept can help to explain the reason for the difference of some interpretive opinions in some verses of the Holy Quran in the historical periods of Muslims. In this research, the opinions of the commentators on the Qur'anic phrase الرجال قوامون علی النساء " Men are the managers of women…" have been classified, analyzed and evaluated, and in the meantime, an attempt has been made to base the differences of opinion of the commentators on the phenomenon of feminism in different periods of the history of interpretation. Based on the findings of this study in the contemporary period of the history of interpretation, due to the introduction of the discourse of feminism in the West and its entry into Islamic societies, as a result of which the idea of equality between men and women was formed in the Islamic world and modern Western ideas entered the Islamic world, has led to the formation of a confrontation between the mentality and culture of Muslims with objective realities. As a result, a new interpretation of the word "guardianship" has been proposed in the verse under discussion, which in the pre-contemporary period was interpreted as male domination over women, but in the contemporary period this interpretation is more in the form of special talents of each sex and its responsibilities has appeared.

    Keywords: Quran, discourse, feminism, Qawamun (managers), Rijal (Men), Nisa (women)
  • Mohammadali Rezaeeesfahani * Pages 157-180

     In this article, first the thousand-year history of the principles of jurisprudence is mentioned, and then the necessity of establishing the knowledge of the principles of interpretation is stated. Because the principles of common jurisprudence are mainly responsible for the knowledge of jurisprudence. And it is not fundamentally based on other sciences such as interpretation. And in the knowledge of the principles of interpretation, some new topics such as hermeneutics, the language of the Qur'an, etc. are needed, which is not common in the principles of jurisprudence. And some issues of the principles of jurisprudence in the knowledge of interpretation are needed, but others have little to do with interpretation. Therefore, it is necessary to establish an independent knowledge called the principles of interpretation. Then, the concept of the principles of interpretation and its differences with similar sciences such as the principles of jurisprudence, the rules of interpretation and the principles and methods of interpretation are explained, then the pathology of the principles of interpretation (principles, sources and method of research) is discussed. In this article, the research method of historical analysis is used.

    Keywords: Quran, Tafsir) interpretation (, Principles of Tafsir, Principles of Jurisprudence, knowledge, Knowledge Production
  • Somayyeh Sayyadi *, ALI Mohammadi Ashnani, Seyyed majid Nabavi Pages 181-204

     The emergence of scientific interpretation and texts has aroused proponents and opponents; Literary commentary, known as expressive commentary, was a method of commentary organized and highlighted by Amin al-Khawli and his wife, Bint al-Shati, with the aim of preventing the harmful challenges of scientific commentary and the extremist tendencies of some contemporary commentators. Although Amin al-Khawli considers the use of both psychological and sociological sciences in literary interpretation necessary, he has criticized scientific interpretation and has proposed the method of expressive interpretation in order to not fall into the trap of imposing scientific theories on verses. His wife, Bint al-Shati, also strongly criticizes scientific interpretation and all forms of modern interpretation, and by presenting the expressive miracle of the Qur'an, confronts the scientific miracle and denies it. This research has dealt with the interaction between scientific and expressive interpretation, by content analysis method and comparative method.  The findings of this study indicate that although both of the aforementioned Qur'anic scholars are opposed to scientific interpretation, but since Amin al-Khawli's view on the critique of the method of scientific interpretation is closer to moderation, commonalities can be found between scientific interpretation and expressive interpretation; But according to Bint al-Shati's extremist view in this regard, there is no common ground between scientific and expressive interpretations, and these two interpretive methods will have a confrontation.

    Keywords: Expressive Interpretation, scientific interpretation, literary interpretation, Amin Al-Khawli, Bint al-Shati
  • Nasim Sadat Mortazavi * Pages 205-230

    Scientific interpretation of the Qur'an means using the convincing findings of the experimental sciences in understanding the Qur'an. In the forthcoming effort, which has been written as a library form by descriptive, analytical and critical method in the revelatory and experimental sciences, a comparative study of Allameh Tabatabai's theories with those of Maurice Bucaille regarding the scientific interpretation of Quranic verses has become an indicator to get a clear picture of the view of the Shiite commentator (Allama Tabatabai) in comparison with the Muslim Orientalist (Maurice Bucaille) and what is certain is their positive approach in evaluating the scientific verses of the Qur'an; In many cases, Allameh has taken the path of caution and in some verses has confirmed that they are a scientific miracle; But Maurice Bucaille has sought to conclude the harmony of the verses with the science of the day and to prove the scientific miracle of the Qur'an. Meanwhile, Allameh, by using the power of interrogation of verses, in understanding the experimental sciences, has paved the way for the followers of this field.

    Keywords: Experimental Science, Scientific Verses, scientific interpretation, Al-Mizan, Allameh Tabatabai, Maurice Bucaille
  • Hassan Roshan *, Kambiz Roshanai, Yousef Fateminia Pages 231-250

    Providing material and spiritual needs is necessary for human growth and perfection, and paying attention to the body and meeting its needs is also a prerequisite for reviving this growth and seeking perfection. Since the structure of human existence is two-dimensional and the dimensions of body and soul affect each other, paying attention to the health factor of the body has a special importance and place.  For this reason, body nutrition is of a special value and importance as the most significant factor in ensuring health. Ignoring or not knowing enough about the value of healthy, good, quality food, paying attention to food diversity and using different food groups, not only cause physical illness, but also a warning signal for the onset of inappropriate moods such as mood swings, nervousness and depression. This article, which uses a descriptive-analytical method, has been written with the aim of introducing and explaining the value of nutrition in religious teachings and presenting different food groups in these teachings. The results of the research indicate the special place of nutrition in religious orders. Paying attention to the balance in eating and drinking and distinguishing valuable nutrition from improper ones according to the criteria of the nutrition system model in Islam can help man in the path of righteous action and guarantee his all-round growth and survival, in addition to bring closer the divine society to its human perfection. Finally, the group of bread and cereals, milk and dairy products, fruits and vegetables and meats are among the most important food groups in the religiously healthy nutrition system.

    Keywords: Food Groups, religious nutrition, nutritional value, food pyramid
  • Ismail Beyrami Soltani * Pages 251-372

     There are verses in the Holy Quran about the creation of the heavens and the earth and their description. Some orientalists, taking certain assumptions for granted, emphasize the conflict between the verses regarding the order of creation of the heavens and the earth. This article responds to the claims of orientalists by describing and analyzing related verses and examining the views of commentators. In this research, the following four perspectives are evaluated: 1) denial of attributing precedence and delay to divine actions; 2) Lack of stating the order of creation of earth and heaven in the Qur'an; 3) The precedence of the creation of earth over heaven; 4) The precedence of the creation of heaven over earth. According to the author, the holy verses related to the heavens and the earth are in harmony with each other and refer to the three stages of creation which are: The first stage: Creation of the sky and raising its roof; The second stage: Creation of the earth and its expansion; The third stage: Expansion and settlement of the Seven Heavens.

    Keywords: Verses of Creation, Creation of The Heavens, Creation of The Earth, Seven Heavens, Expansion of The Earth
  • Seyed Eesa Mostarhami *, Hamideh Hadi Beh Pages 276-296

    Cyberspace is a space in which communication is done by the World Wide Web, which includes a variety of networks such as Facebook, WeChat, Telegram, WhatsApp, ETA, Viber, and so on. The human instinctual desire to talk and communicate with others is one of the important reasons for using cyberspace. On the other hand, the spread of high-speed interactions and exchanges in cyberspace has made it possible to break temporal and spatial boundaries and allow people to easily talk and exchange opinions and thoughts with each other. The use of this space has widely affected individual and social life, sometimes more than the real space. Proper knowledge and public awareness has provided the ground for the proper use of this space, and by observing the rules and requirements of dialogue in this space, it has turned threats into opportunities and eliminated the destructive damages of this space. Effective communication and mutual understanding requires compliance with rules and regulations. The communication process consists of three main elements: the message, the sender, and the receiver. A descriptive and analytical study of the enlightening verses of the Holy Quran shows that this book of guidance has set criteria for each of these pillars. This heavenly book, observing the principle of science and awareness, honesty, chastity, politeness, beauty and also having the support of thought and knowledge, is considered as one of the requirements related to the message that the sender of the message must be obliged to.

    Keywords: Cyberspace, Social Networks, Virtual Messaging, Quranic Dialogue Criteria